Nakon 20+ godina u jednoj firmi, danas sam najavio da odlazim. Odlazak spremam već više godina, svaki put kad neka situacija zagusti, pa čak i bez toga... I uvijek odustanem, nešto me vrati u kolosjek. Danas se to nešto nije desilo. Pokucao na vrata šefu i rekao da odlazim.
Nemam baš neki konkretan plan što dalje, ne odlazim zato što sam našao nešto bolje, već da se potaknem da tražim nešto bolje. Znam da zvuči glupo i naivno, obično se ide sa malo lošije pozicije na malo bolju poziciju. Imam spisak mogućnosti, i mogućnosti je mnogo. Treba neke od njih testirati, možda i krenuti u više smjerova pa odabrati pravi kad situacija bude jasnija. Nažalost, na poslu sam u takvoj poziciji da ne mogu istodobno raditi i otvarati si mogućnosti za nešto drugo.
Jedna od opcija je da otvorim vlastiti biznis, radim isto što sam radio do sad, samo za sebe. Znam da firma koju napuštam griješi u par stvari i znao bih ih odraditi bolje, jedino ne znam je li to zaista što želim raditi. Za sad ću se zadržati na toj ideji, znam da je najkompliciranija. Istražiti mogućnost poduzetništva.
Alternative su malo zabavnije, odlazak u planine, robinzonski život kao onaj Nikola Borić... To mi je najbliže mom karakteru i znam da bih jedino u tome uživao, ali tu opciju ostavljam za kraj. Ako sve propadne, uvijek mogu čuvati ovce.
Btw. radio sam oko 25 godina servisersko/inžinjerski posao u elektrotehnici. Putovao cijelim svijetom, vodio poslove održavanja elektroničkih sustava... Može se tu zaraditi, ali posao uzima previše od života. Još je ok ako radiš za sebe, ali biti pijun u nečijoj igri, teško je to, ne isplati se na duge staze. Dakle za sada isključujem mogućnost da radim isto u nekoj drugoj firmi, doslovno mi treba malo ozbiljnija promjena.
Danas dadoh otkaz
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 44 times
Mislim da bi ti kao privatniku bilo najbolje, ali i najteže. Biti sam svoj gazda zahtijeva najviše vremena i živaca. Istraži tržište i mogućnosti, potraži dobrog računovođu i knjigovođu (to je strahovito važno), napravi ured kod kuće da uštediš na troškovima...
Ima još caka koje bi ti mogle pomoći, npr. da nađeš nišu, ponudiš specijaliziranu uslugu, nešto što nemaju mnogi. Možeš imati i partnera, da podijelite rizik i posao. Odvoji tjedan-dva da o svemu na miru razmisliš, nemoj se žuriti.
Ima još caka koje bi ti mogle pomoći, npr. da nađeš nišu, ponudiš specijaliziranu uslugu, nešto što nemaju mnogi. Možeš imati i partnera, da podijelite rizik i posao. Odvoji tjedan-dva da o svemu na miru razmisliš, nemoj se žuriti.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 44 times
SWOT analiza dobar je prvi korak. Napravi je pošteno, zajedno s procjenom tržišta. Ako je tvoja usluga konkurentna, nećeš imati problema. No nemoj previše računati na klijente koje poznaš otprije. Korisno je imati određeni krug ljudi, pogotovo dok se ne uhodaš, ali ne možeš se orijentirati samo na njih. Pitanje je i kako će bivša firma reagirati budeš li joj uzimao kontakte i poslove. Pravne komplikacije sigurno ti ne trebaju.
Potpisi su za budale.
Da, istina. Za sad su se postavili kao da mi žele biti prvi klijent. Nema puno ljudi u regiji koji rade isto što i ja, a firma je uz to moje znanje onda vezala svoju trgovinu. Bez instalatera ne možeš prodati uređaj, pojednostavljeno rečeno. Njima treba 2-3 godine da uvježbaju adekvatnu zamjenu, pa traže da ostanem toliko. Što naravno neću, ali mogu nuditi da radim što sam i do sad radio, po vlastitom cjeniku, iz vlastite firme. Za njih je to ok kompromisno rješenje, kao privremeni podizvođač, dok ne osiguraju svoje rješenje. A meni vjerojatno prilika da gradim neku svoju priču bez uobičajenog rizika kretanja od nule.
Ili će netko nekoga zeznuti i ohladiti će se odnosi, što nastojimo izbjeći.
Ili će netko nekoga zeznuti i ohladiti će se odnosi, što nastojimo izbjeći.
U par dana sam prošao postupak registracije obrta, web domene, zakup hostinga, složio početnu web stranicu, prijavio se u poreznu, još čekam otvaranje poslovnog računa u banci. Minimalna gnjavaža, ne uživam baš u tim administrativnim stvarima ali na neki način je i fora proći neko novo iskustvo.
Stvaram si temelje da stvari koje sam ionako povremeno radio, ili bih radio da me posao u tome nije sputavao, sada radim malo ozbiljnije. Jedna od zanimljivijih "hobija" mi je uzgoj i prodaja povrća, dostava na kućni prag. Trenutno u hobi varijanti godišnje napravim voća i povrća vrijednosti par tisuća eura. Nema prepreke da to bude višestruko više uz normalan poslovni plan i ozbiljniji angažman. Tu je onda i proizvodnja meda sa čime sam krenuo prošle godine. Koliko to može doprinjeti, ne znam još, ali zanimljiv je segment. Za razliku od sezonskog povrća, med se izvrca u jedan dan i onda prodaje neograničeno dugo. A imam listu ljudi koji su se već prijavili za proizvode. Tu su onda i plaćene poduke tj. tečajevi iz područja kojim se amaterski bavim (permakultura), uređenje okućnica i slični radovi. To do sad nisam radio (zbog posla), a bilo je dosta upita. Pa na sve to dodam još i stvari koje sada radim profesionalno, vezane uz elektroniku.
To stvara pomalo čudan spektar usluga i sad je izazov kako se predstaviti ljudima. Električar / elektroničar koji još prodaje krumpir, med i domaći kompost? Plus web dućan za prodaju specijaliziranih alata za vrt i solarne opreme? To je otprilike ono što volim raditi, al moram izgraditi kao neki "brend" koji bi bio usklađen sa time.
Stvaram si temelje da stvari koje sam ionako povremeno radio, ili bih radio da me posao u tome nije sputavao, sada radim malo ozbiljnije. Jedna od zanimljivijih "hobija" mi je uzgoj i prodaja povrća, dostava na kućni prag. Trenutno u hobi varijanti godišnje napravim voća i povrća vrijednosti par tisuća eura. Nema prepreke da to bude višestruko više uz normalan poslovni plan i ozbiljniji angažman. Tu je onda i proizvodnja meda sa čime sam krenuo prošle godine. Koliko to može doprinjeti, ne znam još, ali zanimljiv je segment. Za razliku od sezonskog povrća, med se izvrca u jedan dan i onda prodaje neograničeno dugo. A imam listu ljudi koji su se već prijavili za proizvode. Tu su onda i plaćene poduke tj. tečajevi iz područja kojim se amaterski bavim (permakultura), uređenje okućnica i slični radovi. To do sad nisam radio (zbog posla), a bilo je dosta upita. Pa na sve to dodam još i stvari koje sada radim profesionalno, vezane uz elektroniku.
To stvara pomalo čudan spektar usluga i sad je izazov kako se predstaviti ljudima. Električar / elektroničar koji još prodaje krumpir, med i domaći kompost? Plus web dućan za prodaju specijaliziranih alata za vrt i solarne opreme? To je otprilike ono što volim raditi, al moram izgraditi kao neki "brend" koji bi bio usklađen sa time.
-
- Information
-