Danas dadoh otkaz
Nakon 20+ godina u jednoj firmi, danas sam najavio da odlazim. Odlazak spremam već više godina, svaki put kad neka situacija zagusti, pa čak i bez toga... I uvijek odustanem, nešto me vrati u kolosjek. Danas se to nešto nije desilo. Pokucao na vrata šefu i rekao da odlazim.
Nemam baš neki konkretan plan što dalje, ne odlazim zato što sam našao nešto bolje, već da se potaknem da tražim nešto bolje. Znam da zvuči glupo i naivno, obično se ide sa malo lošije pozicije na malo bolju poziciju. Imam spisak mogućnosti, i mogućnosti je mnogo. Treba neke od njih testirati, možda i krenuti u više smjerova pa odabrati pravi kad situacija bude jasnija. Nažalost, na poslu sam u takvoj poziciji da ne mogu istodobno raditi i otvarati si mogućnosti za nešto drugo.
Jedna od opcija je da otvorim vlastiti biznis, radim isto što sam radio do sad, samo za sebe. Znam da firma koju napuštam griješi u par stvari i znao bih ih odraditi bolje, jedino ne znam je li to zaista što želim raditi. Za sad ću se zadržati na toj ideji, znam da je najkompliciranija. Istražiti mogućnost poduzetništva.
Alternative su malo zabavnije, odlazak u planine, robinzonski život kao onaj Nikola Borić... To mi je najbliže mom karakteru i znam da bih jedino u tome uživao, ali tu opciju ostavljam za kraj. Ako sve propadne, uvijek mogu čuvati ovce.
Btw. radio sam oko 25 godina servisersko/inžinjerski posao u elektrotehnici. Putovao cijelim svijetom, vodio poslove održavanja elektroničkih sustava... Može se tu zaraditi, ali posao uzima previše od života. Još je ok ako radiš za sebe, ali biti pijun u nečijoj igri, teško je to, ne isplati se na duge staze. Dakle za sada isključujem mogućnost da radim isto u nekoj drugoj firmi, doslovno mi treba malo ozbiljnija promjena.
Nemam baš neki konkretan plan što dalje, ne odlazim zato što sam našao nešto bolje, već da se potaknem da tražim nešto bolje. Znam da zvuči glupo i naivno, obično se ide sa malo lošije pozicije na malo bolju poziciju. Imam spisak mogućnosti, i mogućnosti je mnogo. Treba neke od njih testirati, možda i krenuti u više smjerova pa odabrati pravi kad situacija bude jasnija. Nažalost, na poslu sam u takvoj poziciji da ne mogu istodobno raditi i otvarati si mogućnosti za nešto drugo.
Jedna od opcija je da otvorim vlastiti biznis, radim isto što sam radio do sad, samo za sebe. Znam da firma koju napuštam griješi u par stvari i znao bih ih odraditi bolje, jedino ne znam je li to zaista što želim raditi. Za sad ću se zadržati na toj ideji, znam da je najkompliciranija. Istražiti mogućnost poduzetništva.
Alternative su malo zabavnije, odlazak u planine, robinzonski život kao onaj Nikola Borić... To mi je najbliže mom karakteru i znam da bih jedino u tome uživao, ali tu opciju ostavljam za kraj. Ako sve propadne, uvijek mogu čuvati ovce.
Btw. radio sam oko 25 godina servisersko/inžinjerski posao u elektrotehnici. Putovao cijelim svijetom, vodio poslove održavanja elektroničkih sustava... Može se tu zaraditi, ali posao uzima previše od života. Još je ok ako radiš za sebe, ali biti pijun u nečijoj igri, teško je to, ne isplati se na duge staze. Dakle za sada isključujem mogućnost da radim isto u nekoj drugoj firmi, doslovno mi treba malo ozbiljnija promjena.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 436 times
- Been thanked: 547 times
Mislim da bi ti kao privatniku bilo najbolje, ali i najteže. Biti sam svoj gazda zahtijeva najviše vremena i živaca. Istraži tržište i mogućnosti, potraži dobrog računovođu i knjigovođu (to je strahovito važno), napravi ured kod kuće da uštediš na troškovima...
Ima još caka koje bi ti mogle pomoći, npr. da nađeš nišu, ponudiš specijaliziranu uslugu, nešto što nemaju mnogi. Možeš imati i partnera, da podijelite rizik i posao. Odvoji tjedan-dva da o svemu na miru razmisliš, nemoj se žuriti.
Ima još caka koje bi ti mogle pomoći, npr. da nađeš nišu, ponudiš specijaliziranu uslugu, nešto što nemaju mnogi. Možeš imati i partnera, da podijelite rizik i posao. Odvoji tjedan-dva da o svemu na miru razmisliš, nemoj se žuriti.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 436 times
- Been thanked: 547 times
SWOT analiza dobar je prvi korak. Napravi je pošteno, zajedno s procjenom tržišta. Ako je tvoja usluga konkurentna, nećeš imati problema. No nemoj previše računati na klijente koje poznaš otprije. Korisno je imati određeni krug ljudi, pogotovo dok se ne uhodaš, ali ne možeš se orijentirati samo na njih. Pitanje je i kako će bivša firma reagirati budeš li joj uzimao kontakte i poslove. Pravne komplikacije sigurno ti ne trebaju.
Potpisi su za budale.
Da, istina. Za sad su se postavili kao da mi žele biti prvi klijent. Nema puno ljudi u regiji koji rade isto što i ja, a firma je uz to moje znanje onda vezala svoju trgovinu. Bez instalatera ne možeš prodati uređaj, pojednostavljeno rečeno. Njima treba 2-3 godine da uvježbaju adekvatnu zamjenu, pa traže da ostanem toliko. Što naravno neću, ali mogu nuditi da radim što sam i do sad radio, po vlastitom cjeniku, iz vlastite firme. Za njih je to ok kompromisno rješenje, kao privremeni podizvođač, dok ne osiguraju svoje rješenje. A meni vjerojatno prilika da gradim neku svoju priču bez uobičajenog rizika kretanja od nule.
Ili će netko nekoga zeznuti i ohladiti će se odnosi, što nastojimo izbjeći.
Ili će netko nekoga zeznuti i ohladiti će se odnosi, što nastojimo izbjeći.
U par dana sam prošao postupak registracije obrta, web domene, zakup hostinga, složio početnu web stranicu, prijavio se u poreznu, još čekam otvaranje poslovnog računa u banci. Minimalna gnjavaža, ne uživam baš u tim administrativnim stvarima ali na neki način je i fora proći neko novo iskustvo.
Stvaram si temelje da stvari koje sam ionako povremeno radio, ili bih radio da me posao u tome nije sputavao, sada radim malo ozbiljnije. Jedna od zanimljivijih "hobija" mi je uzgoj i prodaja povrća, dostava na kućni prag. Trenutno u hobi varijanti godišnje napravim voća i povrća vrijednosti par tisuća eura. Nema prepreke da to bude višestruko više uz normalan poslovni plan i ozbiljniji angažman. Tu je onda i proizvodnja meda sa čime sam krenuo prošle godine. Koliko to može doprinjeti, ne znam još, ali zanimljiv je segment. Za razliku od sezonskog povrća, med se izvrca u jedan dan i onda prodaje neograničeno dugo. A imam listu ljudi koji su se već prijavili za proizvode. Tu su onda i plaćene poduke tj. tečajevi iz područja kojim se amaterski bavim (permakultura), uređenje okućnica i slični radovi. To do sad nisam radio (zbog posla), a bilo je dosta upita. Pa na sve to dodam još i stvari koje sada radim profesionalno, vezane uz elektroniku.
To stvara pomalo čudan spektar usluga i sad je izazov kako se predstaviti ljudima. Električar / elektroničar koji još prodaje krumpir, med i domaći kompost? Plus web dućan za prodaju specijaliziranih alata za vrt i solarne opreme? To je otprilike ono što volim raditi, al moram izgraditi kao neki "brend" koji bi bio usklađen sa time.
Stvaram si temelje da stvari koje sam ionako povremeno radio, ili bih radio da me posao u tome nije sputavao, sada radim malo ozbiljnije. Jedna od zanimljivijih "hobija" mi je uzgoj i prodaja povrća, dostava na kućni prag. Trenutno u hobi varijanti godišnje napravim voća i povrća vrijednosti par tisuća eura. Nema prepreke da to bude višestruko više uz normalan poslovni plan i ozbiljniji angažman. Tu je onda i proizvodnja meda sa čime sam krenuo prošle godine. Koliko to može doprinjeti, ne znam još, ali zanimljiv je segment. Za razliku od sezonskog povrća, med se izvrca u jedan dan i onda prodaje neograničeno dugo. A imam listu ljudi koji su se već prijavili za proizvode. Tu su onda i plaćene poduke tj. tečajevi iz područja kojim se amaterski bavim (permakultura), uređenje okućnica i slični radovi. To do sad nisam radio (zbog posla), a bilo je dosta upita. Pa na sve to dodam još i stvari koje sada radim profesionalno, vezane uz elektroniku.
To stvara pomalo čudan spektar usluga i sad je izazov kako se predstaviti ljudima. Električar / elektroničar koji još prodaje krumpir, med i domaći kompost? Plus web dućan za prodaju specijaliziranih alata za vrt i solarne opreme? To je otprilike ono što volim raditi, al moram izgraditi kao neki "brend" koji bi bio usklađen sa time.
Bilježim veoma aktivan početak samostalnog rada. Posla ima baš kako sam se nadao. Nastojim barem u početku što više odraditi tako da praktički radim od jutra do večeri (što i želim za sad). Ali mislim da ću si sad dati par dana odmora da malo saberem misli.
Bravo. Takvi potezi izgledaju impulzivno izvana, ali iznutra rastu godinama, kao korijen što pritiska kamen dok ga napokon ne razbije.drug mile wrote: ↑20 Mar 2025, 15:59Nakon 20+ godina u jednoj firmi, danas sam najavio da odlazim. Odlazak spremam već više godina, svaki put kad neka situacija zagusti, pa čak i bez toga... I uvijek odustanem, nešto me vrati u kolosjek. Danas se to nešto nije desilo. Pokucao na vrata šefu i rekao da odlazim.
Niste pobjegli — otišli ste prema sebi. Zvuči kao da ste obavili prvi i najteži dio: priznali ste si da ne morate više. Ne morate izdržavati, ne morate opravdavati, ne morate ponavljati. Sad vam ostaje najljepši (i najstrašniji) dio — izgraditi nešto novo. Ili ne izgraditi, samo se vratiti jednostavnijem životu, ako vas on zove.
Planine, poduzetništvo, tišina, ovce — što god izabrali, ako to izaberete svjesno, neće biti promašaj. Samo pazite da ne zamijenite jednog robovlasnika drugim, čak i ako ste taj netko vi sami.
Sretno. I pišite kako ide. Takve priče znaju biti korisnije od priručnika.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
U redu, prihvaćam. Hvala ti na upozorenju.
Ne snalazim se ovdje. Moja generacija donosi drugačije izražavanje, pa i iskrenost koja nije prošla školu forumaških manira.
Ne snalazim se ovdje. Moja generacija donosi drugačije izražavanje, pa i iskrenost koja nije prošla školu forumaških manira.
Dobro, da
Hvala na pitanju, posla ima baš dosta. I onog naplativog, a i onog "uredskog" koji se tiče vođenja posla, marketinga...
Elektrika se za sad najbolje prodaje. Ja (kao što znaš) nudim sve što znam raditi. Znači vrtlarim, nudim konzultacije ili održavanje tuđih površina, od kućnih stvari radim dosta širok spektar usluga: elektrika, elektronika, popravci stolarije, montaža namještaja, postavljanje podova, vješanje zavjesa... Sve za istu cijenu radnog sata. Za sad se pokazalo da je teško po toj cijeni ugovoriti košenje travnjaka, silikoniranje kade, općenito radove "kućnog majstora". Ali kada je elektrika u pitanju, tu ljudi plaćanju istog trena, ne žale novce, i može se za banalne sitnice uzeti npr. 100-150 eura. Pa kad dođem u kuću gdje treba premjestiti par utičnica, a ono ljudima stigao novi krevet pa i to treba sastaviti, to sve ide po cijeni električarskih radova. Kad odradim posao brzo, čisto i očito jeftino, odmah dolaze upiti za druge radove na istom objektu. Tako sam kod oko polovice dosadašnjih klijenata već dogovorio (ili odradio) još neke nove zahvate. Znači prednost mi je (pretpostavljam) što su električari vrlo traženi, a ja gotovo uvijek na raspolaganju (još ne ugovaram velike poslove), a ujedno znam popraviti gotovo svaki problem u većini objekata. Pa ono što počne kao posao od sat-dva, često završi kao posao od 12 radnih sati u komadu. Jest malo fizički zahtjevno, ali navikao sam tako raditi pa mi ne pada teško.
Ono što bih svakako volio "progurati" jest dizajn okoliša. Imam diplomu iz permakulturnog dizajniranja, samo nas desetak u državi ju ima. Od tih desetak, ja sam jedan od možda 2-3 koji zaista i prakticiraju ono o čemu govore, ostali su uglavnom usmjereni na neke edukacije šta ja znam. I od tih 2-3, mislim da jedini nudim profi uslugu permakulturnog dizajniranja. Ali za sad nema tog tržišta kod nas, i ja bih ga volio otvoriti. Odradio sam neke izvide, konzultacije sa ljudima koji su postali vlasnici zemljišta i sad ne znaju kako dalje. Radim i konzultacije i sa nekim profi uzgajivačima hrane, OPG-ovcima. To je zanimljiv i kreativan posao, ali za sada još nema te kulture kao sa majstorskim poslovima. Ljudi još očekuju da se konzultacije odrade volonterski, da se dopisuju samnom i traže savjete ovako kao što se mi dopisujemo po forumu... Što bi mi možda odgovaralo da nisam privatnik i da mi satnica nije uglavnom skroz popunjena. Pa se zapravo natežem sa tim istim ljudima da im objasnim kako im ja u par sati mogu uštedjeti par tisuća eura nepotrebnih troškova, ili pomoći da svoje ideje realiziraju daleko brže, i da je 100-200 eura za takvu uslugu fer cijena.
Za sad naravno najviše energije ulažem tamo gdje mi se ulog najbrže vraća. Pomalo se opremam, kako što zaradim tako odmah potrošim na nove alate jer vidim da mi olakšavaju posao i dižu kvalitetu rada. Vjerojatno ću tako gurati neko vrijeme, dobrovoljno poslujem sa pozitivnom nulom
Prije par dana, radio sam kod nekog (valjda?) pomorca koji ima ženu filipinku. I tip je lud za njom, za svaku sitnicu u stanu mora nju pitati. Kupio čovjek zvonce sa kamerom za ulazna vrata. Zvonce je povezano na wifi, pa kad su oni na putu, a netko pozvoni na vrata, oni na mobitel dobiju poziv. Vide sliku sa kamere i mogu razgovarati sa onim tko je zvonio, eventualno i otvoriti vrata (ako bi bila otključana). I traže montažu tog zvonca pred vrata. Nema tu šta, dvije rupice, montiram uređaj, provučem kabel do prve utičnice za napajanje. Ali, oni bi da to stoji pod nekim kutem. Direktno na zid ne odgovara, pitaju jel može pod kutem. Ja kažem, kako god vi hoćete, samo okrenite kako želite. Mi prvo spojimo, pozvonimo, ženskica gleda sliku na mobitelu i dirigira kako bi ona da se okrene. A ja i čovjek vrtimo uređaj amo-tamo. I kako je žena rekla, ispadne da treba neki značajan nagib postići, odmaknuti od zida 35 mm. Ja odmjerim, uzmem uređaj kući, nađem komad drveta debljine 35 mm. Nacrtam, izrežem točno oblik uređaja. Obrusim ga točno pod kutem kako je žena rekla. Onda nađem baš isti lim od kakvog je uređaj napravljen. Savijem, omotam lim oko drveta, napravim gotovo repliku tog uređaja - zvonca. Vratim se na teren, montiram to drveno limeno podnožje, pa na njega zvonce. Postignem izgled kao da je tvornica napravila da bude baš pod tim kutem. Dođe žena, pogleda, i na engleskom viče tipu "ajmee, dođi vidi šta je napravio, ovoga ćemo zvati za apsolutno SVE".
I tako mi prođe barem polovica poslova koje odradim. Ljudi su, kao prvo, sretni što im uopće netko želi doći za neke sitnice. A ja radim ili kao što bih sebi, ili se ni ne hvatam posla. Onda rezultat bude često dosta dobar. Pa kad me netko pohvali za rad, direktno ili nekom gestom, bude mi baš drago. A posla ima dovoljno da radim više-manje svaki dan koliko želim. Imam neke upite za malo veće poslove, tipa solarnih elektrana, i nemam vremena sjesti za računalo da složim formalnu ponudu. I ne da mi se raditi velike stvari za (ponekad) gnjavatore, više volim raditi usluge nekakvim studenticama, udovicama, i općenito dragim ljudima koji nisu baš vješti sa alatima.
I tako mi prođe barem polovica poslova koje odradim. Ljudi su, kao prvo, sretni što im uopće netko želi doći za neke sitnice. A ja radim ili kao što bih sebi, ili se ni ne hvatam posla. Onda rezultat bude često dosta dobar. Pa kad me netko pohvali za rad, direktno ili nekom gestom, bude mi baš drago. A posla ima dovoljno da radim više-manje svaki dan koliko želim. Imam neke upite za malo veće poslove, tipa solarnih elektrana, i nemam vremena sjesti za računalo da složim formalnu ponudu. I ne da mi se raditi velike stvari za (ponekad) gnjavatore, više volim raditi usluge nekakvim studenticama, udovicama, i općenito dragim ljudima koji nisu baš vješti sa alatima.
Bravo — tako to radi pravi majstor.
Odradio i prvu kompletnu montažu Ikea kuhinje. Lijep posao. Nova kuća na atraktivnoj lokaciji, zahtjevni klijenti koji očekuju kvalitetan posao, a Ikea se pobrinula da bude puno zahtjevnih sitnica koje se moraju odraditi dobro, ili se cijeli posao upropasti.

Ocjena rada:

Tijek radova:

Ocjena rada:
Tijek radova:
Svaka čast!
Koliko ti treba da montiraš takvu kuhinju? Nekoliko sati? Cijeli dan?
3 dana
Pa krivo ljudi izmjerili visinu zida, nisu uzeli u obzir betonsku gredu koja je niža od plafona za 10cm, i zbog nje kuhinja ne stane. Onda spuštao sve noge na mjeru ispod minimalne, zbog čega na kraju ukrasna lajsna nije mogla stati, morao sam ju brusiti.
Osim samih elemenata, kuhinja dolazi sa par ukrasnih ploča koje prekrivaju sve bijele djelove, jer elementi su svi izvorno bijeli. Te ploče dolaze u punoj dimenziji, nisu rezane na mjeru, treba ih rezati na licu mjesta. A upravo su to djelovi najizloženiji pogledu, znači svaki rez mora biti prilično dobar. Onda rasvjeta iznad radne ploče. Ako pratim upute, rasvjeta se samo učvrsti za donje elemente. Ali kaže žena da je u salonu ta rasvjeta bila nekako skrivena, samo se ne sjeća kako. I ona bi baš da bude tako kao u salonu, ali ne zna objasniti. Na kraju otišao čovjek u Ikeu da slika izložbeni primjerak. Recimo da sam znao i prije toga da treba tu ukrasnu ploču rezuckati na par djelova i njom oblagati rasvjetu, ali sam se nadao izbjeći taj posao. Ali, na kraju je bilo baš tako. Montirao rasvjetu točno gdje su mi rekli, pa prazan prostor ispunjavao izrezanim djelovima.
Na kraju, frižider ne zatvara kako treba. Sve odrađeno po uputama, ali mehanizam od drvenih vrata se suviše naslanja na nosač frižidera, i ne dozvoljava da se vrata potpuno zatvore. Jasno da sam 3 puta detaljno prošao upute da vidim jesam li ja nešto zeznuo, izgleda da nisam. Pa onda brusilicom odrežem dio koji smeta i vrata se zatvaraju savršeno. Ali uzme vremena dok uopće ne nađem zašto se ne zatvaraju, pa dok ne smislim rješenje. I tako neka sitnica na svakom elementu.
Izvorno, kad sam dogovarao posao, rekao sam odmah da tu ima puna dva dana posla, ne očekujući probleme sa mjerama i sl. Procjena je bila ok, jedino što mi je uzelo više nego sam se nadao to rezuckanje drveta, pa diskusije oko toga kako spustiti visinu kuhinje, pa zašto su za napu probušili rupu 100mm kad napa ima cijev 150... I sva ta iznenađenja su mi uzela puni radni dan. Dakle, 3 dana. I ljudi su bez ustručavanja sve platili i bili vrlo zadovoljni montažom.
Za usporedbu, istodobno su u stanu bili i pravi majstori stolari koji su im radili drugi namještaj po mjeri. Znači firma koja se samo time bavi. Nudili su se da oni montiraju i kuhinju, ali ovi su ih odbili kad su vidjeli par grešaka koje su napravili. Sitnice oko nepreciznog spajanja ili nesporazum u dogovoru, što je naručitelju zasmetalo. I naručitelji na kraju komentiraju da je sva sreća što su uzeli mene za kuhinju. A meni super došlo kao iskustvo za buduće montaže, vjerujem da će biti još takvih.
Posao za sad ide prilično glatko. Prošli mjesec mi se nekako nije radilo, mislim da sam samo 5-6 dana proveo na terenu, plus par sitnijih poslova (npr. zamjena el. bojlera). I zaradio sam taman za mjesečne troškove. Nastojim temeljito bilježiti troškove i prihode kako bih uvijek bio barem u pozitivi.
Ovaj mjesec mi se baš radi. Živcira me to blagdansko raspoloženje, nepotrebna potrošnja, kratki dani i općenito hladno i tmurno vrijeme... Bolje se osjećam na poslu nego kući pred ekranom. Javljam se na svaki upit, obnovio sam oglase (koji isteknu nakon mjesec dana), kad dođem negdje onda spomenem što još radim pa često odradim i više poslova.
Znači sad otprilike kužim na koji način usporiti i ubrzati poslovanje, kužim da imam periode kada mi odgovara više ili manje posla. I da općenito ima perioda kada ljudi manje grade i opremaju, ali znam i gdje pronaći posao kada baš treba. Manje trošim na alate, ispočetka je veći dio zarade odlazio na opremanje.
Povećava mi se lista klijenata, najviše mi znače oni koji me povremeno opet zovu. Kod nekih sam već bio preko 5 puta (ne računam jedan posao koji traje više dana).
Trenutno mi je najljepše raditi tu gdje se grade kuće za odmor, apartmanska naselja i sl. Koliko kužim, investitori naruče kompletne radove od izvođača. To znači gradnja kuće, postavljanje instalacija, eventualno opremanje namještajem itd. Ali kod tako velikih poslova uvijek ostane puno nedovršenih stvari. Za jedan hotelčić su isporučili 10 kreveta koje nitko ne želi sastaviti. Par kupaonskih ogledala je došlo bez nosača, nitko ih ne želi postaviti. Tapetari su skinuli utičnice i prekidače da postave zidne obloge kako treba, otišli i ostavili utičnice da vise. Znači, milion sitnica na sve strane. Meni je ovo top posao jer:
- ne traži se vrhunska stručnost niti u jednom području, nego radije svestranost
- investitor ne žali novac jer će uskoro početi zarađivati, jedva čeka da se završi
- radi se opušteno, bez da ti netko visi nad glavom, za razliku od useljenih kuća
- poslu nikad kraja, nešto kao koka sa zlatnim jajima, stalno se naručuju nove usluge i uredno se plaća svaki radni dan
Tek sam otkrio to područje, sad razmišljam kako da lakše dođem u obzir i kod drugih koji grade. Jer gradi se ovdje u okolici Rijeke na sve strane. Ne bih se upuštao u velike radove poput kompletne elektrike za kuću (ili hotel nedajbože
), nije mi baš privlačno niti da postavljam podove u cijeloj kući i sl. Stekao sam dojam da kada su veliki radovi u pitanju, investitori su jako oprezni. Traže ponude na više strana, gledaju gdje uštedjeti, a i izvođači takvih radova su izuzetno učinkoviti, rade šablonski. Ja tu ne mogu i ne želim konkurirati. Nego zanimljiv mi je upravo taj moment kada su svi izvođači odradili svoje, a prostor još nije spreman za goste ili useljenje. Montaža grijalica, daljinskih od klime na zid, montaža biljarskog stola itd. Radi se o poslovima "kućnog majstora", samo ljudi nekad i ne znaju da je to ono što trebaju.
Ovaj mjesec mi se baš radi. Živcira me to blagdansko raspoloženje, nepotrebna potrošnja, kratki dani i općenito hladno i tmurno vrijeme... Bolje se osjećam na poslu nego kući pred ekranom. Javljam se na svaki upit, obnovio sam oglase (koji isteknu nakon mjesec dana), kad dođem negdje onda spomenem što još radim pa često odradim i više poslova.
Znači sad otprilike kužim na koji način usporiti i ubrzati poslovanje, kužim da imam periode kada mi odgovara više ili manje posla. I da općenito ima perioda kada ljudi manje grade i opremaju, ali znam i gdje pronaći posao kada baš treba. Manje trošim na alate, ispočetka je veći dio zarade odlazio na opremanje.
Povećava mi se lista klijenata, najviše mi znače oni koji me povremeno opet zovu. Kod nekih sam već bio preko 5 puta (ne računam jedan posao koji traje više dana).
Trenutno mi je najljepše raditi tu gdje se grade kuće za odmor, apartmanska naselja i sl. Koliko kužim, investitori naruče kompletne radove od izvođača. To znači gradnja kuće, postavljanje instalacija, eventualno opremanje namještajem itd. Ali kod tako velikih poslova uvijek ostane puno nedovršenih stvari. Za jedan hotelčić su isporučili 10 kreveta koje nitko ne želi sastaviti. Par kupaonskih ogledala je došlo bez nosača, nitko ih ne želi postaviti. Tapetari su skinuli utičnice i prekidače da postave zidne obloge kako treba, otišli i ostavili utičnice da vise. Znači, milion sitnica na sve strane. Meni je ovo top posao jer:
- ne traži se vrhunska stručnost niti u jednom području, nego radije svestranost
- investitor ne žali novac jer će uskoro početi zarađivati, jedva čeka da se završi
- radi se opušteno, bez da ti netko visi nad glavom, za razliku od useljenih kuća
- poslu nikad kraja, nešto kao koka sa zlatnim jajima, stalno se naručuju nove usluge i uredno se plaća svaki radni dan
Tek sam otkrio to područje, sad razmišljam kako da lakše dođem u obzir i kod drugih koji grade. Jer gradi se ovdje u okolici Rijeke na sve strane. Ne bih se upuštao u velike radove poput kompletne elektrike za kuću (ili hotel nedajbože
-
- Information
-