Ažuriranje foruma

Važna i manje važna priopćenja
admin
Grand Master of the Jedi Order
Been thanked: 5 times
Post 20 Apr 2021, 17:52

Ažurirao sam ekstenziju za pretraživanje otvorenih tema na korisničkim profilima. Tu bi opciju phpBB trebao uvesti kao obaveznu (a ne samo pregled objavljenih postova). Statistiku pak koja se tiče najaktivnijeg podforuma smatram suvišnom - koga je uopće briga na kojem je dijelu korisnik najviše pisao?! :rolleyes:

Stitch
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 50 times
Been thanked: 44 times
Post 28 Apr 2021, 01:22

Izašao je najnoviji predložak Milk, kojim se nitko ovdje ne služi. Tako mi barem govori sustav. Svejedno, logirat ću se sutra na Envato, najveću svjetsku virtualnu tržnicu, i preuzeti moderniziranu profi-temu. Zaboravih koliko sam je platio, mislim oko 25 dolara, što je razmjerno jeftino, pogotovo što je redovito ažuriraju. Kad kupite predložak za WordPress, koštat će vas šezdesetak dolara, a pravo na apdejt ne traje dulje od šest mjeseci. Čim istekne, možete se slikati, opet morate platiti. Tu je phpBB daleko korektniji i fleksibilniji - Milk sam uzeo 2017., a softver se besplatno mijenja sa svakim novim phpBB-om.
Potpisi su za budale.
admin
Post 20 May 2021, 11:22

Instalirao sam najnoviju inačicu ekstenzije koja razvrstava korisnike prema raznim kriterijima, ovisno o tome što unesem (rođendani, opomene, broj postova, forumski staž i slično). Automatski sam zavirio u statistiku. Imamo 568 trkeljaša koji su napisali manje od tri posta, a najčešće ih uopće nemaju. Dođu, registriraju se - i šute. Kako takve motivirati da sudjeluju? :misli:
Stitch
drug mile
Has thanked: 30 times
Been thanked: 9 times

Post 21 May 2021, 21:38

admin wrote:
20 May 2021, 11:22
Kako takve motivirati da sudjeluju? :misli:
Iz mog iskustva, jedino glupostima. Postavljati bemislena pitanja poput "treba li ukinuti tv pretplatu" ili "bi li pristali preseliti se na Mars", i da je gomila takvih idiotarija vidljiva svakome tko upadne na forum. Ništa informativno, korisno, pametno, jer se ljudi ušute pored pametnih postova.
Stitch
Head Honcho
Post 22 May 2021, 00:14

drug mile wrote:
21 May 2021, 21:38
Ništa informativno, korisno, pametno, jer se ljudi ušute pored pametnih postova.
Druže Mile, pa ti si cinik. :D

Ali da, pisao sam svojedobno o sudjelovanju u forumskim raspravama, poznat mi je taj fenomen. No ovdje je riječ o letargiji uzrokovanoj drugim razlozima. Trkeljanje je prošlo kroz nekoliko faza; bilo je pobunjeničko uporište, bilo je mjesto za male noćne razgovore, bilo je poprište trolanja i zajebancije, bilo je predmet reorganizacije i restauracije ozbiljnosti... No nikad nije bilo veliko, tu je uvijek pisao razmjerno uzak krug ljudi koji su se međusobno poznavali. Nije bio zatvoren, namjernici su dobrodošli bili, ali djelovao je tako. Mi smo uživali u ćaskanju i diskutiranju, a oni su... gledali. Bili su postranici iako mi starosjedioci nismo željeli da to budu.

Takav je moj dojam, možda griješim. Svi su mali forumi slični. :ne zna:
Potpisi su za budale.
admin
Post 23 Jul 2021, 18:14

Bude li server malo sporije radio, ja sam kriv. Ažuriram WordPress i Joomlu. :)
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 02 Sep 2021, 16:55

admin wrote:
01 Sep 2021, 21:51
Brojidba za kolovoz: ukupno 3339 jedinstvenih posjetitelja, više nego u srpnju. Možda zbog neugodnih vrućina, tko će ga znati. :D

Inače, već dugo nisam ažurirao ekstenzije, što me navodi na pomisao da developeri ne mare za inačicu 3.2.11. Dosad sam imao posla, svi važniji plugini redovito su bili poboljšavani, pogotovo profesionalni. A posljednjih mjeseci ništa. :o
Od svibnja nije bilo nikakvih programerskih aktivnosti. Editor se mijenjao češće od ostalih dodataka, ali phpBB praktički ništa osim toga nije dirao. Čak ni predloške, prijevode, BB kodove... Osjećaj me nije prevario - ostavili su nas na cjedilu. :rolleyes:
Potpisi su za budale.
admin
Post 21 Oct 2021, 05:27

Baza je optimizirana, a forum bekapiran. Sve bi trebalo raditi tip-top. Spremni smo za navalu kad konkurencija napokon ode kvragu. :D
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 14 Nov 2021, 18:54

Stitch wrote:
14 Nov 2021, 17:04
Svrbe me prsti, od svih stvari na serveru, ne samo na ovom malom forumu, jedino Tapatalk nisam uštimao. Možda ću večeras, nakon neuspjeha s inačicama 2.1.9 i 2.2.0, dati šansu toj posljednjoj zakrpi, Tapatalku 2.2.1, na koji se nitko previše ne žali. Valjda je to tô, konačni izgled plugina. Nadam se da će raditi dovoljno dobro. Neću reći besprijekorno, takvo što dosad nisam vidio, a nema što nisam iskušao. Svaki prijedlog koji sam na internetu našao imao je na Trkeljanju premijeru i praizvedbu. :D
Obavijest!

U jedan sat počinje instalacija najnovijeg Tapatalka. Forum će neko vrijeme biti zaključan i nedostupan kako eventualne objave ne bi poremetile štogod u bazi podataka. No sve će razmjerno brzo biti gotovo; postupak ne bi trebao trajati dulje od dvadeset minuta, koliko mi treba da raspakiram arhivu i razmjestim fajlove po predviđenim direktorijima. Čim sve bude gotovo, javit ću.

Bude li pritužbi, pišite na predviđenoj temi.
Potpisi su za budale.
admin
Post 15 Nov 2021, 00:29

Tapatalk je instaliran i provjeren administratorskom aplikacijom.

Well done! Your plugin installation passed all tests.

Nikoga nema pa mi se nije dalo čekati još pola sata. No budući da je posrijedi beta-inačica, svakako prijavite eventualne pogreške.
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 11 Jan 2025, 06:17

Još malo o reparsiranju postova započetom prije otprilike mjesec dana...

Ni alat koji sam skinuo s GitHuba nije riješio problem iako su ga programirali nekadašnji phpBB-ovi developeri. Nakon dva sata oranja po bazi i pretvaranja postova, privatnih poruka i ostalih zapisa u XML datoteke, što je novost uvedena inačicom 3.2, BB kodovi nisu popravljeni. Posao dakle nije obavljen pa se moram domisliti drugom načinu.

U nekom trenutku nestala mi je internetska veza, minutu-dvije nisam pratio što programčić radi, pa ću dan potrošiti na surfanje forumom i provjeravanje je li se što sprčkalo. No ostavio mi je u ACP-u 4003 stranice (!) logova, sve u stilu "administrator editirao ovaj post", "administrator editirao onaj post" - a ništa nisam dirao. Osim što sam ga pokrenuo, jasno. Lud softver, nikad takvo što nisam vidio. I sad imam dodatni zadatak, manijak u meni prekontrolirao bi sve što imam u admin-panelu, a četiri tisuće stranica puta pedeset ili više logova, ne sjećam se točno, znači da imam što raditi ohoho vremena.

Kako god, primijetite li ikakve pogreške, prijavite to. Ne bih se čudio da se štogod u tom dugom, beskrajnom procesu i poremetilo. A onda mi nema druge nego vratiti bekap.
Potpisi su za budale.
drug mile
Has thanked: 30 times
Been thanked: 9 times

Post 23 Feb 2025, 08:49

Jesi li radio nešto zbog čega mi ne radi ni jedan embedani youtube video?
Stitch
Head Honcho
Post 23 Feb 2025, 11:14

Jesam, našao sam na hard-disku nekoliko starijih inačica dviju ekstenzija zaduženih za editor. Pa onda i za embedanje. Malo sam ih kombinirao da utvrdim točan trenutak kad se prikazivanje postova počelo raspadati. No sinoć je sve funkcioniralo. Štoviše, pojavile su se i videosnimke kojih dotad nije bilo. Otišao sam leći prilično zadovoljan. :D

Sustav je u međuvremenu očito resetirao postavke. On ima svoje metode - kad se izmijeni određeni broj posjetitelja, pokrene novo parsiranje, neovisno o instaliranim pluginima i onome što ja činim. Negdje u sjecištu tih triju sila, phpBB-a i dviju ekstenzija, koje rade neovisno, svaka za sebe, postoji problem. A rješenje još tražim. Možda je stvar u predlošku, nisam siguran. Neke sam bugove popravio, ali nisam sve.
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 23 Feb 2025, 21:07

Sve je vraćeno onako kako je bilo, ekstenzije su opet najnovije, svježe skinute iz respozitorija. To dosad nije pomagalo - videoklipovi se nisu generirali u dobrom dijelu postova, što stalno pokušavam popraviti - ali danas je još gore.

Pričekat ću da phpBB sâm pokrene reparsiranje, možda se situacija poboljša, a eksperimentirat ću i s predloškom. Milk v2 imam u nekoliko inačica, skinuo sam sve što se nudilo dok mi je vrijedila pretplata za profi-teme. Drži(te) mi fige. ;)
Potpisi su za budale.
admin
Post 26 Feb 2025, 09:20

Stitch wrote:
23 Feb 2025, 21:07
Sve je vraćeno onako kako je bilo, ekstenzije su opet najnovije, svježe skinute iz respozitorija. To dosad nije pomagalo - videoklipovi se nisu generirali u dobrom dijelu postova, što stalno pokušavam popraviti - ali danas je još gore.
Stanje se mijenja, sad je daleko bolje. Već sam se bio uplašio da će svako ažuriranje tih ekstenzija donijeti nove izazove. :cerek:
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 27 Feb 2025, 06:24

Ako se ne varam, videozapisi s YouTubea i drugih stranica normalno se generiraju u svim postovima, starima i novima, kako bi i trebalo biti. Zašto je to bilo problematično, nemam pojma, a ne znam ni što je točno upalilo jer sam promijenio apsolutno sve što se promijeniti moglo - ekstenzije, dozvole direktorijâ, pojedine fajlove u predlošku... Nema što nisam iskušao. :zubo:
Potpisi su za budale.
admin
Post 09 Mar 2025, 22:12

Noćas ću vjerojatno zaključati forum i pozabaviti se nekim sitnicama. Na nekoliko mjesta predložak je čudan, trebalo bi dodati malo CSS-a da ispis podataka i tablica bude ljepši. Ništa životno nije posrijedi, tek puka estetika.

Nadalje, video je jedini BB kôd koji povremeno šteka, a bbvideo i media funkcioniraju besprijekorno. Načelno, popravio bih to začas, ali svaki query u SQL-u donosi čudne rezultate.

Code: Select all

UPDATE phpbb_posts SET post_text = replace(post_text, '[video]', '[bbvideo]');
Taj query, kojim sustavu kažem da jedan niz znakova zamijeni drugim, donosi 66 potencijalnih promjena. Riječ je o prvom, početnom tagu u postovima.

UPDATE phpbb_posts SET post_text = replace(post_text, '[/video]', '[/bbvideo]');
A taj pak rezultirat će 61 promjenom. Posrijedi je drugi, završni tag. Ako ne kužite u čemu je problem - te oznake uvijek dolaze u parovima pa se postavlja pitanje zašto imamo odnos 66 prema 61. Pretpostavljam da se odgovor krije u opisima, znam da sam objašnjavao kako funkcioniraju tagovi, i to na nekoliko mjesta, ali moram biti siguran. Rad s bazom u phpMyAdminu ne trpi žurbu.

Sljedeći query uvodi još kriterija. Što ih je više, to je mogućnost pogreške manja.

UPDATE phpbb_posts SET post_text = replace(post_text, '[video]', '[bbvideo]') WHERE post_text LIKE '%[video]%';
Tu je rezultat nula, neće biti nikakvih preinaka. Ispada da takvih postova nema iako sam danas ručno ispravio dva. Dakle, mora ih biti. No dodatnim kriterijem očito sam si pucao u nogu, stvorio sam uvjet koji sam sebe poništava. Zato moram razmisliti kako da formuliram naredbu. Imam vremena do dva-tri ujutro. :D
Stitch
admin
Post 10 Mar 2025, 02:49

admin wrote:
09 Mar 2025, 22:12
Noćas ću vjerojatno zaključati forum i pozabaviti se nekim sitnicama.
Ostavit ću to za sutra-preksutra; jesam budan, ali drugim se stvarima bavim. Slušam znanstvenofantastične priče na YouTubeu. :cerek:

Dosta se elemenata ponavlja - motivi, opisi, zapleti, epilozi... - ali ima i zanimljivih minijatura koje odudaraju težnjom da se izađe iz (predvidiva) kalupa. Možda štogod o tome i napišem, na Književnosti ili negdje drugdje. No ne radi mi se, recimo da tražim inspiraciju. ;)
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 20 Mar 2025, 09:22

Ništa od ovoga nisam riješio, jednostavno nemam vremena, a i viroza me neka muči. Kašljem kao sivonja.

Sa CSS-om moram eksperimentirati - u predlošku je desetak takvih datoteka, a ima ih i u ekstenziji. Međusobno se kolju, otud i sitni nedostatci. SQL pak nije toliko bitan, može pričekati dok ne ozdravim. Umoran sam, stalno mi se spava. :rolleyes:
Potpisi su za budale.
admin
Post 03 Apr 2025, 17:19

Od noći na nedjelju odnosno novog računanja vremena imamo problema sa serverom. Softaculous, aplikacija kojom se rutinski služim za instaliranje i bekapiranje, ždere slobodni prostor poput Pacmana. :D No vidim da je izašla nova inačica, 6.2.1, što znači da su ticketi koje su slali WMD i Totohost urodili plodom. Nismo znali što se događa, morali smo se obratiti proizvođaču jer nikakvih kvarova nije bilo. Softaculous je poludio, a što je bilo upitno s verzijom 6.2.0 - nemam pojma. :ne zna:

Eto, nakon desetak godina besprijekornog rada čak dvije hosting-kuće s kojima surađujem nisu mogle utvrditi zašto je Softaculous svakodnevno dovodio server(e) do 99,9 posto zauzetog prostora - što je valjda rekord - jer nije brisao stare bekape u rotaciji. To sam ujutro činio ja. Ako vam je stranica bila spora, sad znate razlog.
Stitch
admin
Post 04 Apr 2025, 15:59

Problem je, kao što sam i očekivao, riješen inačicom 6.2.1; Softaculous se normalno ponaša, na serveru ima prostora, a ja se mogu posvetiti knjizi koja mora biti gotova do početka svibnja. Imam posla, gubljenje vremena zbog manjkava softvera nimalo mi ne odgovara. Opet, takav je život administratora - sranja se događaju kad ih uopće ne očekujete. Uglavnom vikendom. :D
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 12 Apr 2025, 15:44

admin wrote:
09 Mar 2025, 22:12
Noćas ću vjerojatno zaključati forum i pozabaviti se nekim sitnicama. Na nekoliko mjesta predložak je čudan, trebalo bi dodati malo CSS-a da ispis podataka i tablica bude ljepši. Ništa životno nije posrijedi, tek puka estetika.
Po redu... Za izgled posudit ću estetiku Forumhaera, ali bit će vjerojatno još preinaka kako bih obuhvatio sve. Zasad ide sljedeći CSS kôd...

body {
 font-family: Verdana, Geneva, sans-serif;
 font-size: 13px;
 word-wrap: normal;
}
b, strong {
 font-weight: bold;
}
.thankslist {
 display: flex;
 flex-wrap: wrap;
 gap: 10px;
 align-items: center;
 margin: 8px 0;
 padding: 8px;
 background-color: #f9f9f9;
 border-radius: 6px;
 line-height: 1.4;
}
.thankslist .user {
 font-weight: 600;
 white-space: nowrap;
 overflow: hidden;
 text-overflow: ellipsis;
 max-width: 150px;
}
.thankslist .thanks {
 color: #555;
 font-size: 12px;
}
Time primarno rješavam ekstenziju Thanks for posts, a sekundarno nedostatke predloška Milk v2 koje sam dosad uočio.

Za bazu podataka imam ideju, ali trebam je testirati u sigurnom okružju.
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 13 Apr 2025, 19:40

Što se zamjene BB kodova tiče, SQL upiti nisu dovoljno precizna metoda. Napravio bih to PHP skriptom koja bi mi omogućila da provjerim uparene tagove - i samo njih zamijenim. Trenutačno eksperimentiram s dryrun-načinom, što znači da će skripta prvo prikazati što bi promijenila, a bude li sve u redu - to će i učiniti.
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 14 Apr 2025, 00:34

Skripta je odradila svoje. Koliko mogu primijetiti, dobro. Točno 61 stari tag zamijenjen je 61 novim. :top:
Potpisi su za budale.
admin
Post 26 Apr 2025, 16:45

Stitch wrote:
12 Apr 2025, 15:44
Za izgled posudit ću estetiku Forumhaera, ali bit će vjerojatno još preinaka kako bih obuhvatio sve.
Preinačeni CSS...

body {
 font-family: Verdana, Geneva, sans-serif;
 word-wrap: normal;
}
b, strong {
}
dt label {
}
.table1 {
 width: 100%;
 border-collapse: separate;
 border-spacing: 0;
 margin: 10px 0;
}
.table1 thead tr th {
 background: #555;
 color: #fff;
 text-transform: uppercase;
 font-size: 11px;
 padding: 8px 10px;
 border: none;
 position: sticky;
 top: 0;
 z-index: 10;
}
.table1 thead tr th:first-child {
 border-right: 1px solid rgba(255,255,255,0.4) !important;
 padding-right: 15px;
}
.table1 thead tr th:nth-child(2) {
 border-left: 1px solid rgba(255,255,255,0.2) !important;
 padding-left: 15px;
 margin-left: -1px;
}
.table1 tbody tr td {
 padding: 8px 10px;
 border: 1px solid #ddd;
 vertical-align: middle;
}
.table1 tbody tr td:first-child {
 border-right: 1px solid #ddd !important;
 padding-right: 15px;
}
.table1 tbody tr td:nth-child(2) {
 border-left: 1px solid #eee !important;
 padding-left: 15px;
}
.table1 td.user-rank {
 white-space: nowrap;
}
.table1 td.user-rank .rank-img,
.table1 td.user-rank .rank-title {
 margin-right: 8px;
 display: inline-block;
}
.table1 td.user-rank .username {
 display: inline-block;
}
.table1 tr.bg1 { background-color: #ffffff; }
.table1 tr.bg2 { background-color: #f4f4f4; }
.table1 tbody tr:hover td {
 background-color: #f0f0f0 !important;
}
.rank-img { display: inline-block; margin-right: 4px; }
.pagination { font-size: 12px; color: #555; margin: 8px 0; }
.action-bar { display: flex; justify-content: space-between; align-items: center; padding: 6px 0; }
h2.solo { margin: 12px 0; font-size: 18px; font-weight: normal; border-bottom: 2px solid #ccc; padding-bottom: 4px; color: #222; }
td.info div { margin-bottom: 2px; font-size: 12px; }
@media screen and (max-width: 768px) {
 .table1 th, .table1 td { font-size: 12px; padding: 6px 8px; }
 h2.solo { font-size: 16px; }
 .pagination { font-size: 11px; }
}
.forumbg-table .inner {
 overflow-x: auto;
 -webkit-overflow-scrolling: touch;
}
.forumbg-table table {
 min-width: 100%;
 width: auto;
}
Strahota je dorađivati i uljepšavati Milk v2, autor stalno rabi !important kako bi nadjačao vlastite .css-datoteke, kojih je mali milijun. Nije ni čudo da se ne snalazi pa mu je predložak pun manjkavosti i nelogičnih rješenja. :rolleyes:
Stitch
  • Information