Niko:
2 solucije odmora na par dana:
1) Peljesac - uvala Divna. Stvarno je divna! Uvala 10 km od prvog ducana (Trpanj), sa rajskom plazom (pola plaze je sljuncano, a pola sitni sljunak ili pijesak a morsko dno je cisti bijeli pijesak - moja fotke te plaze je prije 18 god osvojila nagradu kao najbolja fotke hrvatske prirode

- nema je vise na netu, nije arhivirano). U uvali je mini kamp (bio je robinzonski, sad je polurobinzonski - ima tople vode cijeli dan, beach bar i kombi s kruhom dolazi ujutro) i 3 kuce od kojih se jedna renta. Kamp je jako mali, na samoj plazi se nalazi. Kuca kraj kampa se isto renta. Pocetkom lipnja je prazno, tek u srpnju se puni. U toj uvali imas osjecaj da si daleko od civilizacije. Kamp je u hladu, prevladava maslinovo drvece. Tamo cesto kampiramo.
Najblize mjesto je Trpanj koji je i sam po sebi mali i jako jako simpatican! Riva je zgodna, a stari dio nije uz samo more, nego par stotina metara udaljen od mora. Od rive preko tog starog centra je setnica do kampa sa isto krasnom sljuncanom plazom. U Trpnju ni u spici najudarnijih sezona nije nikad guzva, nema ni velikih ducana itd.
S druge strane od uvale Divna je mjesto Duba peljeska. Malo selo - stari dio sela je isto do pola km od mora, a uz more su par kuca, jedan kafic/polukonoba i dugacka sljuncana plaza. Isto ima mali privatni kamp i nesto kuca za rentanje. U to mjesto dolazi samo kombi s kruhom i nekad s vocem i povrcem, za sve ostalo se ide u Trpanj (14 km daleko). E sad, od Dube nekih 15 min hoda je posebna plaza kolokvijalno nazvana "Jezero". Sljuncana velika plaza sa hladom od tamarisa a odmah iza tamarisa je jezero koji se ulijeva u more ako nije suša. Inace, to jezero izgleda mocvarasto a dodje nekad i vepar tamo

(lovacka je čuka), ali mi nikad nismo njega tamo vidjeli.
Iz Divne lako odete do Žuljane koji u samom centru sela (jako malo selo, jako oskudni ducan - u nabavu se ide u Ston ili u Orebic) ima divne pjescane plaze (moja bivsa kolegica tamo renta kucu), a susjedna prekrasna uvala s borovom sumom je sa sljuncanim plazama i plazicama. I brojne plazice na potezu sve do Trstenika. Svakako obici i jedinstvene stonske zidine kao i sam Ston. Orebic je isto jako zgodan za obici. Na ulazu u Orebicu je dugacka pjescana plaza Trstenica, sa hladom, a od te plaze prema trajektnom pristanistu i do kraja Orebica prema Perni/zapadu) se redaju sljuncane plaze ili sa hladom od tamarisa ili sa cempresima ili sa borovom sumom. I uz more je ta setnica sa kucama, izmedju plaze trstenica i trajektnog pristanista za Korculu se redaju stare kapetanske kuce koje imaju vrtove s biljkama iz cijelog svijeta.
Iznad Orebica je njihovo groblje (lako dostupno autom ili pjeske), ispred crkve kod groblja puca predivan panoramski pogled na Korculu, korculanski arhipelag, u daljini se vidi Mljet.
Isto tako je dobro otici do podrucja Dingac - prodjes kroz rukom otkopan tunel i spustis se do tri sela podrucja dingaca na degustaciju vina. Kad izadjes s tunela, pogled je rajski: Mljet, Korcula, vinogradi sve do mora. Raj.
Na Mljet su stalno isli brodovi iz Orebica, jedan iz Trstenika i iz Korcule. S obzirom na koronu ne znam kako ce to biti ove godine. Za obilazak NP Mljet je dovoljan jedan dan jer je dobro organiziran obilazak - dolazak na Mljet u Pomenu pa malo hoda do broda koji te vodi do otocica sa samostanom i poslije se mozes kupati kod mosta koji povezuje Malo i veliko jezero (meni osobno najbolje mjesto za kupanje u jezeru, jer tu struja ispod mosta te povuce sa velikog u mali most

Korcula je krasna. Ima brdo usamljenijih uvala gdje nema ljudi u lipnju. Pretezno su to sljuncane plaze, sa po jednom ili dvije kuce. Pjescanih plaza ima u velikom selu Lumbarda, a ima i jedna uvala sa pjescanom plazom sa samo jednom kucom koja se iznajmljuje turistima. Uvala se zove Žitna, nalazi se do Zavalatice.
Na Korculi must see: grad Korcula s vidikovcima na Fortici i tzv sto stepenica do Glavice sv. Antuna (predio Korcule prema Lumbardi), te neke uvale ala Žitna i Vaja (kod Racisca), divna i Pupnatska uvala (sljuncana uvala), pjescana plaza Pržina u Lumbardi (ima i pjescana plaza Bilin zal), prekrasan otocic Badija sa starim samostanom i crkvicom na vrhu, a kompletno pod šumom (plaza na sjev. strani prema Peljescu je sljuncana, a kod samostana je betonska ali borova suma i tu dolaze i srne i slobodno ih se hrani, navikli na ljude).
Ima jos toga po Korculi. Hvar - isto ima svasta, najljepse je biti smjesten u Vitarnji (dio Jelse), jer je 20 min hoda do Jelse, 40 min do pitoreksne Vrboske (ima kanal s tri mosta - tzv Mala Venecija) i jedinstvena crkva/tvrđava, 5 km dalje je Starigrad koji isto svasta ima a i sam Hvar je 20 min autom.
Kod Jelse ima 2 pjescane plaze - Mina i Grebisce - osobno mi je Grebisce puno draza i ljepsa a ima i hlada!
Ima i na Paklinskim otocima ispred Hvara na otocicu Palmizana divna pjescana plaza.
Uh, 2 tjedna nije dovoljno da se vide ljepote Dalmacije a kamoli ostalo. Ja bih ipak turneju: 3 dana Peljesca (sve ovo nabrojano je uzajamno jako blizu i moze se sve obici laganini i okupati se i obilaziti itd), 1 dan Mljet iz Korcule ili Orebica (brod, organizirano), 3 dana Korcule, 1 dan Split, Trogir pola dana, Krka, Sibenik s tvrdjavom sv. Nikole..
Pasman ima pjescanih plaza, ali u usporedbi s ostalim pjescanim plazama po Jadranu nista posebno.
Pag ima poprilican broj pjescanih plaza - zapadni dio otoka (paski zaljev, Vlašići).
Cres ima na Punta Krizi 5 susjednih pjescanih plaza (jako ih je tesko naci, treba sumskom cestom autom i ostaviti auto u sumi i naci put u sumi do plaza) kao i plazu Meli koji je najblizi zaseoku Plat.
A tek Ilovik s isto jednom rajskom pjescanom plazom

Moze se mjeriti sa turbopoznatom plazom Saharun (do prije 10 godina je Saharun bio nepoznat, sad je prenatrpan ljeti

).
Slabo su to poznate plaze. Recimo, makarska rivijera nema pjescanih plaza, ali ima brojne divne skroz sitnosljuncane plaze sa divnom borovom sumom kao skoro nigdje u Europi. 40 km plaza sa borovom sumom

..od nakrcanih do potpuno pustih plaza.
Ako ne zelis da zadavimo forumase, mozes mi i na mail svasta pitati - npr. za plaze bilo kojeg mjesta ili za znamenitosti itd - na mail: nasmijanonebo[at]gmail.com
Ma cijela obala nam je divna, svugdje ima skrivenih uvala i slabo poznatih plaza. Divnih sela, plaza, ma...
Trebaju godine da se sve to istrazi (ja sam prosla temeljito cijelu obalu i skoro sve velike otoke osim Lastova, ostali su mi jos samo neki mali otoci).
Kad vidis te boje mora, boje šuma i plaza.. pravi odmor za oci. A tek mirisi