Chat
- Nukac
- Davorich
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 90 times
O kakvim eksperimentalnim motorima govoris?
Na avionima su bili standardni avionski motori.
Jos uvijek se ne znaju razlozi nesrece, zna se samo da su pukli dijelovi na turbini. Jos uvijek se ne zna jel bio zamor materijala, ili mozda ptica ili komad necega.
Na avionima su bili standardni avionski motori.
Jos uvijek se ne znaju razlozi nesrece, zna se samo da su pukli dijelovi na turbini. Jos uvijek se ne zna jel bio zamor materijala, ili mozda ptica ili komad necega.
To se događa, ali nema razloga da o tome čuješ, jer se u Ferrariju ne vozi 250+ putnika, nego jedan djedica koji ne kuži da sijedo paperje na njegovoj tikvi već zadnjih 30-tak godina nije gusta kestenjasta kosa koja se vijori na vjetru.
Vrijedi isto: na tih 117 kvarova Otto-motora, ima vjerojatno 0,001 ugrožavanje ljudskih života. A na tom jednom jedinom kvaru mlaznog motora, ima ih nekoliko stotina.Stitch wrote: ↑23 Feb 2021, 02:30Motor s unutarnjim izgaranjem nepouzdaniji je od bilo kojeg mlaznog motora ravno 117 puta. Preciznije, na 117 kvarova na klipnom motoru dogodi se tek jedan kvar na mlaznome, svejedno kojem. Turboventilatorski, turbopropelerski ili nabojno-mlazni motor višestruko je kvalitetniji, skuplji i trajniji od automobilskog motora, po svim statistikama i cijenama (dizajniranje, materijal, izrada). Zato usporedba vrijedi. Apsolutno je neoprostivo nedovoljno testirani mlazni motor staviti u promet. To samo govori da je kontrola loša. Ili da se tvrtki jako žurilo, što je još gore.
Također, nešto je i Nukac o tome govorio, nije slučajno da su najkritičniji trenuci avionskog leta polijetanje i slijetanje. Između ostaloga, tada su naprezanja najveća, prolazi se kroz slojeve atmosfere s različitim temperaturama, tlakovima i gustoćama i te su razlike ponekad ekstremne. Ništa slično se ne očekuje od Otto-motora.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 44 times
Nisu eksperimentalni, novi su. Motori Pratt and Whitney 4000 pojavili su se osamdesetih godina, vrlo su pouzdani. Iza njih su doslovce milijuni radnih sati bez ikakvih pogrešaka. Model Pratt and Whitney 4000-112 (broj se odnosi na dužinu krilaca u inčima) ima sve certifikate već najmanje dvadeset godina, ali pitanje je kad su ti motori proizvedeni i isporučeni. Negdje sam pročitao, 2017.

Je li problem u izradi ili servisiranju, ne znam, no neobično je da ne mogu naći uzrok.
Potpisi su za budale.
-
- Been thanked: 10 times
Trebam vasu pomoc: koji je najjeftiniji nacin prenosenja novaca sa svog racuna u banci (na kojoj prima placu) u Njemackoj na svoj tekuci racun u Hrvatskoj (Zaba)? S tog tekuceg racuna u Hrv je trajni nalog za jedan kredit (za auto, manja svota) a osoba sad radi u DE i zato je ovo bitno.
Pitam za nekog svog bliskog.
Znam za transferwise, ali dosta uzmu.
Pitam za nekog svog bliskog.
Znam za transferwise, ali dosta uzmu.
- Nukac
- Davorich
Jel osoba ima prijavljeni racun iz Njemacke u Hrvatskoj?
Zato jer porezna odmah nanjusi taj racun i pocinje kalvarija.
Inace sto se tice transfera para, najjeftinije je ako osoba otvori eur racun u hr i prebaci pare iz jednog racuna na drugi.
Meni bankovna transakcija iz eur racuna na eur racun ne kosta nista.
Ok u prijasnjoj banci je to kostalo 0,38 eur. Prakticno nista.
Ne znam koliko je ako iz eur racuna prebacujes na Hrk racun, vjerojatno je malo vise, ali to vise nisu ogromne provizije.
Zato jer porezna odmah nanjusi taj racun i pocinje kalvarija.
Inace sto se tice transfera para, najjeftinije je ako osoba otvori eur racun u hr i prebaci pare iz jednog racuna na drugi.
Meni bankovna transakcija iz eur racuna na eur racun ne kosta nista.
Ok u prijasnjoj banci je to kostalo 0,38 eur. Prakticno nista.
Ne znam koliko je ako iz eur racuna prebacujes na Hrk racun, vjerojatno je malo vise, ali to vise nisu ogromne provizije.
-
Osoba ima tekuci u Hrv. I otisla je u Njemacku u listopadu 2020. I tamo radi legalno i dobiva placu.
Tekuci u Hr je ostao, jer se s tog racuna u Hr skida trajnim nalogom rata za kredit. Osoba se planira vratiti u Hr.
Osoba je sad jos u malom plusu na tekucem u Hr, ali za iducu rata vec nece biti love na tom tekucem i zato bi uplatio.
Kako da otvori eur racun u Hr kad ne smije trenutno putovati u Hr (nema jos pravo na godisnji a zivi daleko na sjeveru i radi svake subote, a jos ne bi dala otkaz)?
Ili da meni posalje pare (aircash je povoljan)? Pa ja uplatim na njegov sa svog tekuceg?
Ili ima neki treci nacin?
Tekuci u Hr je ostao, jer se s tog racuna u Hr skida trajnim nalogom rata za kredit. Osoba se planira vratiti u Hr.
Osoba je sad jos u malom plusu na tekucem u Hr, ali za iducu rata vec nece biti love na tom tekucem i zato bi uplatio.
Kako da otvori eur racun u Hr kad ne smije trenutno putovati u Hr (nema jos pravo na godisnji a zivi daleko na sjeveru i radi svake subote, a jos ne bi dala otkaz)?
Ili da meni posalje pare (aircash je povoljan)? Pa ja uplatim na njegov sa svog tekuceg?
Ili ima neki treci nacin?
-
Super.
Hvala ti puno na pomoci, penijet cu toj osobi upute:).
Hvala ti puno na pomoci, penijet cu toj osobi upute:).
Hmm to nisam znal. Ja sam moral devizni u hrv otvoriti da bi si mogel slati novce. Jer ne mogu na tekuci primiti stranu valutu. Na tekuci moze jedino kune dolaziti. Tak su mi bar rekli
- Nukac
- Davorich
Mislim da preko ibana mozes platit u bilo kojoj europskoj valuti.
Znam da sam prebacivao iz eur racuna u slo u hrk u hr.
Iako vise prebacujem u Austriju ili u Litvu (revolut).
Osim toga u svojoj slo banci imam otvoren i kunski racun.
Znam da sam prebacivao iz eur racuna u slo u hrk u hr.
Iako vise prebacujem u Austriju ili u Litvu (revolut).
Osim toga u svojoj slo banci imam otvoren i kunski racun.
- Nukac
- Davorich
Recimo da sam bolje, vjerojatno nisam jos ozdravio.
Proslo je dosta kompleksno.
Na pocetku je bilo ok, ne previsoka temperatura, preko dana 37,7, kroz noc 38,2. Suhi kasalj. Ne previse umoran.
5. dan sam izgubio miris i okus, a onda s tim i gubitak apetita.
Temperatura nije popustala. 8. dan su se stvari malo zakomplicirale, pocelo je s brzim disanjem, pa sam nabavio pulsni oksimetar, koji je pokazao saturaciju od 91-93%. Cak je ponekad bila i 89%. To je vec polako granicno za terapiju kisikom i hospitalizaciju.
Srecom, sljedeci dan sam uspio stabilizirati saturaciju pa je porasla na 93-94%. Naravno, sa dubokim disanjem i lezanjem kraj otvorenog prozora.
9. dan se vratio i okus i miris. Temperatura je potrajala do 11. dana.
Danas nakon 15 dana se osjecam koliko toliko ok, jos uvijek se vrlo brzo umaram i ne mogu jos hodati predaleko. Danas jedan mali krug sa psom je bio vrlo naporan.
Srecom jos cu ostati par dana na godisnjem.
Sto se tice okusa, iako se vratio, vecinom sve sto jedem ima okus po ribi. I to odvratan okus po ribi.
Zakljucak price - cijepite se. Ruskim, kineskim, americkim, kirgistanskim... bilo kojim cjepivom. Bolje to nego prebolit koronu.
Na pocetku je bilo ok, ne previsoka temperatura, preko dana 37,7, kroz noc 38,2. Suhi kasalj. Ne previse umoran.
Temperatura nije popustala. 8. dan su se stvari malo zakomplicirale, pocelo je s brzim disanjem, pa sam nabavio pulsni oksimetar, koji je pokazao saturaciju od 91-93%. Cak je ponekad bila i 89%. To je vec polako granicno za terapiju kisikom i hospitalizaciju.
Srecom, sljedeci dan sam uspio stabilizirati saturaciju pa je porasla na 93-94%. Naravno, sa dubokim disanjem i lezanjem kraj otvorenog prozora.
Danas nakon 15 dana se osjecam koliko toliko ok, jos uvijek se vrlo brzo umaram i ne mogu jos hodati predaleko. Danas jedan mali krug sa psom je bio vrlo naporan.
Sto se tice okusa, iako se vratio, vecinom sve sto jedem ima okus po ribi. I to odvratan okus po ribi.
Zakljucak price - cijepite se. Ruskim, kineskim, americkim, kirgistanskim... bilo kojim cjepivom. Bolje to nego prebolit koronu.
A nos? Zanima me jer imam raspravu u kojoj se tvrdi da zacepljen i kihanje nije jedan od simptomaNukac wrote: ↑28 Feb 2021, 19:58Recimo da sam bolje, vjerojatno nisam jos ozdravio.
- Nukac
- Davorich
To je istina. Uopce nisam niti kihao niti imao zacepljen nos.
Zaboravio sam napomenut da su me uzasno boljela ledja. Bol je prestajala od ketonala. Inace nisam mogao spavati koliko je bolilo.
Zaboravio sam napomenut da su me uzasno boljela ledja. Bol je prestajala od ketonala. Inace nisam mogao spavati koliko je bolilo.
-
Uh. Drago mi je da si bolje. Cuvaj se do krajnjeg izljecenja.Nukac wrote:Recimo da sam bolje, vjerojatno nisam jos ozdravio.
- Nukac
- Davorich
Imunitet je 6 mjeseci i vise. Vjerojatno ovisi o osobi.
Inace cijepivo nije toliko efikasno za nove sojeve. A sumnjam da sam u Slo pokupio neki novi soj, vec vjerojatno obicni balkanski soj.
Inace cijepivo nije toliko efikasno za nove sojeve. A sumnjam da sam u Slo pokupio neki novi soj, vec vjerojatno obicni balkanski soj.
https://www.24sata.hr/news/potres-magni ... 4FuTWic0O4
Inace malo se tresemo zadnjih tjedana. Jucer citam preko 10 000 potresa u zadnje vrijeme s tim da ima stvarno puno preko 3...cak vele da su se nekolicina dogadali istovremeno kaj i nije normalno do sad bilo. ja sam nekih 500km udaljen pa i ne osjetim, jucer su otkrili otvaranje zemlje pa postoji mogucnost prodora magme i erupcije vulkana
Inace malo se tresemo zadnjih tjedana. Jucer citam preko 10 000 potresa u zadnje vrijeme s tim da ima stvarno puno preko 3...cak vele da su se nekolicina dogadali istovremeno kaj i nije normalno do sad bilo. ja sam nekih 500km udaljen pa i ne osjetim, jucer su otkrili otvaranje zemlje pa postoji mogucnost prodora magme i erupcije vulkana
-
- Information
-