Island
Opce sam zaboravil eto jos ostatak fotki sa Westfjorda od prije mjesec dana kad je i bilo pravo ljeto. Vrijeme nas je tih 6 dana posluzilo ko nikad. Ukupno 14 suncanih dana u komadu nisam dozivio u 5 godina ovdje. Nazalost sve sto je dobro kratko traje. Tih 14 dana je bilo i sve od ove godine i ljeta. Vratili smo se u sivilo i neobicno puno kisnih dana. Winter is coming....
Nije, skroz na sjeveru, Þeistareykir nekih 30km od Husavika. Jako malo ljudi zna za ovo mjesto, od turista bi se usudil reci skoro nitko a ni velik broj lokalaca. Ja do proslog ljeta nisam cul za to a zivim u tom dijelu Islanda zadnjih 5god.
- scarletlemur
- atomski zdesna!
- Been thanked: 14 times
Ambasadore, postoji li šansa da nama koji na bucket listi imamo auroru borealis pomognete preporukom, savjetom, informacijom o smještaju....
A mozes ju vidjet kad je mrak, znaci od sad pa do negdje treceg mjeseca. Treba biti mrak, znaci izvan grada najbolje, vedro nebo i jacina barem 2-3... a te prognoze mozes naci tek par dana unaprijed.scarletlemur wrote: ↑23 Sep 2020, 17:42Ambasadore, postoji li šansa da nama koji na bucket listi imamo auroru borealis pomognete preporukom, savjetom, informacijom o smještaju....
Vendur.is ja pratim za prognozu na Islandu
Smijestaj a neko malo mjesto tak da si na cim mracnijoj lokaciji.
Samo nemoj plaćat one razne aranžmane po agencijama tipa "Lov na auroru" ili kak se već ne zovu. Ne kažem da su baš potpune prevare, ali imaju ugrađen i taj čimbenik u sebi. Znam iz iskustva.
Rade po načelu da autobusima furaju turiste na mjesta s kojih je najveća vjerojatnost da ju se vidi. Kad dođeš kod njih, odmah uplatiš, a oni te pitaju još kako dugo si na Islandu/u Rejkjaviku. Ako kažeš, recimo, još 4 dana, oni će te u ta 4 dana pozvati i provozati one večeri kada je, po prognozama, najveća vjerojatnost da ju vidiš.
Problem nastaje kad u ta 4 dana toga nema, tj. sve večeri u blizini je magluština, oblaci i slično. A toga u to doba godina ne Islandu ima jako često, skoro uvijek. E, u tom ti slučaju neće vratit lovu, nego će te jedne ot tih večeri (najčešće zadnje) ipak provozat (u stvari "provozat" ), tvrdeći da je baš te večeri velika vjerojatnost ... Ali bez garancije, naravno.
Rade po načelu da autobusima furaju turiste na mjesta s kojih je najveća vjerojatnost da ju se vidi. Kad dođeš kod njih, odmah uplatiš, a oni te pitaju još kako dugo si na Islandu/u Rejkjaviku. Ako kažeš, recimo, još 4 dana, oni će te u ta 4 dana pozvati i provozati one večeri kada je, po prognozama, najveća vjerojatnost da ju vidiš.
Problem nastaje kad u ta 4 dana toga nema, tj. sve večeri u blizini je magluština, oblaci i slično. A toga u to doba godina ne Islandu ima jako često, skoro uvijek. E, u tom ti slučaju neće vratit lovu, nego će te jedne ot tih večeri (najčešće zadnje) ipak provozat (u stvari "provozat" ), tvrdeći da je baš te večeri velika vjerojatnost ... Ali bez garancije, naravno.
Ma da nikakve ture za auroru. Oni prate iste prognoze ko i bilo ko moze na internetu. Puno ljudi ne zna da mora biti savrseni mrak pa onda usred grada gledaju u nebo i cekaju. Naravno moze se vidjet u gradu al je manja vjerojatnost plus tesko ces ju poslikat. Opcenito tesko i kvalitetno je poslikat ju sa recimo mobitelomnvnk wrote: ↑24 Sep 2020, 09:16Samo nemoj plaćat one razne aranžmane po agencijama tipa "Lov na auroru" ili kak se već ne zovu. Ne kažem da su baš potpune prevare, ali imaju ugrađen i taj čimbenik u sebi. Znam iz iskustva.
- Prolaznica
- Has thanked: 6 times
Slažem se, mada se ne mogu ni ja požaliti. Naime, nama je aurora počela dok smo se namakali u plavoj laguni i nije stala sljedećih par sati. Dosta brzo smo otišli iz lagune u malo veći mrak. Iako je bio siječanj, zaboraviš i na zimu i na sve dok gledaš taj spektakl.Nukac wrote:Mislim da je najbolje mjesto u kojem se želiš naći za vrijeme aurore borealis ovo:
https://icelandinphotos.is/kirkjufell-f ... -10-years/
Kirkjefell.
collect moments, not things
-
- Information
-