Umjetnost - što je to?

O duhovnim i materijalnim dobrima
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 13:25

..a unda » wrote: pa eto, nije fotografija, sta cu ja sad kad nije. :D
U strogom značenju riječi, nije - ali, to je nebitno. Ti si fotošop proglasio neumjetnošću zato što je laž. Fotografija (svaka, pa i nedigitalna) je također svojevrsna laž.

Ne može kriterij za (ne)umjetnost biti tehnika/tehnologija kojom je nešto nastalo.

dimnjak

Post 02 Nov 2011, 13:26

baja » wrote: slažem se su tobom :o
intervenistika bi mogla biti zanatluk :ne zna:
intervenistiku imas u kolazu. mozaiku. grafici.
mislim, ucis ju na likovnom.
na akademiji.
zar ne?
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
aisling

Post 02 Nov 2011, 13:27

baja » wrote: slažem se su tobom :o
Onda isto pitanje i tebi :D

Kolaž. Mozaik. Da li mogu biti umjetnost? U čemu je razlika te intervencije?

Za kolaže se može koristiti nečija fotošopirana fotografija, btw :D
Happy Easter!
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 02 Nov 2011, 13:30

dimnjak » wrote:
koja je razlika sto od gotove slike stvaras novu, kolaz?
radis to sa skarama i ljepilom.
mozda dodas esto spreja.
ili pak grafike.
koji otisak.

ili to sve isto radis na kompu?
ama bas istu stvar sa malo drugcijim alatima :)

odmaknite se od fotošopa kao alata koji ce ukloniti bore, salo, povecat sise ili od tmurnog dana stvoriti suncani. :)
na koga tocno mislis? na men reja mozda. :D

da, sve je to tako, ali to nije fotografija. :D

radis potpuno razlicitu stvar sa djelomicno slicnim alatima i apsulutno, do muda razlicitim principima. :D

cuj, fotosop je za one koji ne razmisljaju niti fotografski, niti analogno. za bit fotosop umjetnik ne trebas bit fotograf, trebas bit informaticar. :D
fotosop je stvaranje iluzije, virtualiteta samog radi sebe. kao kad su rimljeni slikali na zidovima lazne prostore, ali obzirom na dva milenija najmanje razlike, puno je goreznacajno. :D

otisak-utisak. ne znam jesi li to rekla namjerno ili slucajno, taj..otisak. zelis li zaista ici u tom smjeru govoreci o fotografiji, pa i jos ponecem mozda? :raspa: ..nemoj poslije kukat. :D
vrrrlet

Post 02 Nov 2011, 13:33

aisling » wrote:Unda, nije bitno da li je to fotografija ili nije. Bitno je da li je to nešto umjetnost ili nije, manje bitno da li je to fotografija ili sob.

Mozaik? Je li mozaik umjetnost?
A je, mozaik umjetnost. :rolleyes: Još će ispast' da je slaganje pločica umjetnost, a obnova kupaonice devastacija umjetničkog djela.

Mozaik je k'o fotošop, pikeslizirano kamenje.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 13:33

dimnjak » wrote: nitko ni nije reko da JE fotografija. ali da ne mora nuzno, zato sto dolazi iz kompa, ne biti umjetnost. :p

kakvih sve danas ima instalacija. u kojima se kombinira akvarel, video, audio zapis...i sve je to modern art :crek:
pa ajde, reci ti meni, nabroji mi umjetnicka djela iz kompjutera. da mi neces naslov neke knjige rec? :zubo:

ima i vodovodnih instalacija, slazem se. kanalizacijskih, elektricnih..sve je to moderni art. :zubo: :D
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 13:34

..a unda » wrote: za bit fotosop umjetnik ne trebas bit fotograf, trebas bit informaticar. :D
Ja fakat vjerujem da se šališ. Kako/zašto bi nečije poznavanje alata jamčilo rezultat u korištenju tog alata?

To mi zvuči kao ono "Sviranje klavira je najlakša stvar na svijetu: treba samo u pravom trenutku pritisnuti pravu tipku".
Tyden

Post 02 Nov 2011, 13:34

baja » wrote:slažem se su tobom :o
Sve je to zanatluk. Michaelangelo, Leonardo... svi su šljakali i radili svoja djela po narudžbi, zanatlije. Pa eto, danas stoje na pijedestalu.

Fotografija i photoshop bi se mogli shvatiti slično kao komad mramora i čekić i dlijeto. Imaš sirovi materijal iz kojega alatom izvlačiš nešto bolje, nešto više.
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 13:36

Tyden » wrote:
Fotografija i photoshop bi se mogli shvatiti slično kao i komad mramora i čekić i dlijeto. Imaš sirovi materijal iz kojega alatom izvlačiš nešto bolje, nešto više.
Usporedba je pogrešna.

Ne sjećam se da sam igdje vidio neobrađeni komad mramora (fotografiju iz tvoje usporedbe) kao umjetničko djelo - osim možda u konceptualnoj umjetnosti. :D
baja

Post 02 Nov 2011, 13:37

aisling » wrote:
Kolaž. Mozaik. Da li mogu biti umjetnost? U čemu je razlika te intervencije?
u ideji
mozaik, kao i slika npr., nastaje na temelju vizije umjetnika
dočim je kod fotografije, i svih manipulacija istom, vizija već uobličena, ponuđena i ograničenost alata, elem foto aparata, ograniči i impresiju fotke
slikaru, kiparu... alat nije ograničenje
Tyden wrote:Sve je to zanatluk. Michaelangelo, Leonardo... svi su šljakali i radili svoja djela po narudžbi, zanatlije. Pa eto, danas stoje na pijedestalu.
da, to je zla kob umjetnika - da su prisiljeni postati zanatlije kako bi preživjeli
odnosno umrijeti kako bi se itko zapitao što su to za život radili
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 13:41

Lord Byron » wrote: Ja fakat vjerujem da se šališ. Kako/zašto bi nečije poznavanje alata jamčilo rezultat u korištenju tog alata?

To mi zvuči kao ono "Sviranje klavira je najlakša stvar na svijetu: treba samo u pravom trenutku pritisnuti pravu tipku".
ma ne salim se. :D

sa sviranje klavira mozda je vaznije otpustit pravu tipku u pravom vremenu ili odsvirat ono izmedju dva zvuka. :D

ne znam jel jamci, ali zasto informaticarima oduzimas pravo da budu umjetnici, da se izrazavaju onako kako misle da najbolje znaju?

poznavanje alata je vrlo, vrlo bitna karakteristika i odredjenje neke umjetnosti. ne mos svirat kistovima. mislim mozes, ali to je stos, groteska..nije bas nesto sto bi ti moglo promijenit zivot.
ali, danas i blesavije stavri mijenjaju zivote, tako da se ne bih puno cudio i tome.. :D
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 13:42

..a unda » wrote: pa ajde, reci ti meni, nabroji mi umjetnicka djela iz kompjutera. da mi neces naslov neke knjige rec? :zubo:

ima i vodovodnih instalacija, slazem se. kanalizacijskih, elektricnih..sve je to moderni art. :zubo: :D
ako bas hoces, mogu nakon razgovora sa rodicom.
studirala je multimediju u londonu.
pokazivala mi je stvari od kojih mi je pamet stala.
no ne pamtim imena jer inace ne pamtim imena.
i inace je akademska slikarica.
da ne mislis da pricam o sarlatanstvu.
ima i papir i medjunarodne izlozbe.
sve ono sto se trazi za ratifikaciju umjetnika.
o cemu ja ne znam, ipak sam drustvenjak. :zubo:

na nekim sam i bila. multimedijalnim.

fotošop je bio fakin primjer. jer je najpoznatiji.
macromedia ima veiki izbor programa. pardon, adobe ih je kupio. a ima i adobe.
Tyden

Post 02 Nov 2011, 13:42

Lord Byron » wrote: Usporedba je pogrešna.

Ne sjećam se da sam igdje vidio neobrađeni komad mramora (fotografiju iz tvoje usporedbe) kao umjetničko djelo - osim možda u konceptualnoj umjetnosti. :D
Neobrađeni komad mramora je brdo. Alat je na njemu upotrijebljen kada su od brda odvalili komad i napravili blok koji su isporučili kiparu :).
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 13:45

baja » wrote: u ideji
dočim je kod fotografije, i svih manipulacija istom, vizija već uobličena, ponuđena i ograničenost alata, elem foto aparata, ograniči i impresiju fotke
krivo :)
produkt manipulacije i intervencije nad fotografijom nastaje takodjer na temelju vizije umjetnika.
izbor alata je zaista impresivan.

da li si vidjela intervenciju nad negativom slike?
skretčing?
vrlo zanimljivo :)
baja

Post 02 Nov 2011, 13:50

dimnjak » wrote: krivo :)
produkt manipulacije i intervencije nad fotografijom nastaje takodjer na temelju vizije umjetnika.
izbor alata je zaista impresivan.
dobro, može vizija umjetnika biti i da mikelanđelovu mojsiju otfikari glavu što se može izvesti nekim impresivnim, laserskim alatima :D
ali je činjenica da nije stvarao nego intervenirao
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 13:54

Tyden » wrote:
Neobrađeni komad mramora je brdo. Alat je na njemu upotrijebljen kada su od brda odvalili komad i napravili blok koji su isporučili kiparu :).
U tvojoj usporedbi, taj blok je fotografija - a neobrađena fotografija itekako može biti umjetnost. Za razliku od, jel'te, bloka. :)
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 13:55

..a unda » wrote:
zasto informaticarima oduzimas pravo da budu umjetnici, da se izrazavaju onako kako misle da najbolje znaju?
:facepalm:

Ti si to stvarno pročitao u nekoj od mojih rečenica????
aisling

baja » wrote: u ideji

Ne bi se složila da je kod fotografije vizija uobličena, a bome ni da slikaru i kiparu alati nisu ograničenje. Jesu itekako. Samo što svatko bira onaj alat koji ga najmanje ograničava da prenese svoju viziju u stvarnost.
Happy Easter!
dimnjak

baja » wrote: dobro, može vizija umjetnika biti i da mikelanđelovu mojsiju otfikari glavu što se može izvesti nekim impresivnim, laserskim alatima :D
ali kolaz je isto to. intervencija.

fotografija koju sam uslikala i kasnije intervenirala da bi od nje napravila nesto sasvim deseto sto sam u startu imala na umu. ili mi je inspiracija dolazila tokom stvaranja, ne znaci da ne stvaram jednako kao sto cu prvo platno prefarbati cijelo u sivo, pa nakon toga sa valjkom preci sa roza bojom i kad se osusi, naslikati na to kistom nesto. a mozda i za kraj zaljepiti malu sarenu kutijicu koju sam napravila da bi dobila trodimenzijonalno djelo.

sve je to proces- stvaranj :)
baja

Post 02 Nov 2011, 14:00

dimnjak » wrote:
fotografija koju sam uslikala i kasnije intervenirala da bi od nje napravila nesto sasvim deseto ....
.... a mozda i za kraj zaljepiti malu sarenu kutijicu koju sam napravila da bi dobila trodimenzijonalno djelo.
ovo je nešto drugo
pričali smo o fotografiji i fotošopiranju iste
vrrrlet

Post 02 Nov 2011, 14:02

baja » wrote: dobro, može vizija umjetnika biti i da mikelanđelovu mojsiju otfikari glavu što se može izvesti nekim impresivnim, laserskim alatima :D
Da li to znači da ako uzorem njivu s projektilima s F-16, to neće biti umjetnost, nego intervencija? :tuzni:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
aisling

Post 02 Nov 2011, 14:04

baja » wrote: ovo je nešto drugo
Ali zbog čega fotošopirana fotografija ne može biti umjetnost?

Nije mi i dalje jasno u čemu je razlika toga i nekih drugih tehnika?
Ima se alat, ima se vizija, ima se rezultat. U čemu je razlika?
Happy Easter!
baja

Post 02 Nov 2011, 14:05

vrrrlet » wrote:
Da li to znači da ako uzorem njivu s projektilima s F-16, to neće biti umjetnost, nego intervencija? :tuzni:
ovisi čiju njivu oreš :zubo:
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 14:05

baja » wrote: ovo je nešto drugo
nismo.
jos sam davno rekla da se odmaknete o pojma fotošopiranja vulgaris :)
ono, auto edit, auto contrast, auto levels, auto warm filter blabla ili uklanjanju bora i povecanju sisa :)
baja

Post 02 Nov 2011, 14:07

aisling » wrote: Ali zbog čega fotošopirana fotografija ne može biti umjetnost?
može, valjda :ne zna:
meni nije
kao što mi nije ni otfikarivanje glave mojsiju :D
dimnjak wrote:jos sam davno rekla da se odmaknete o pojma fotošopiranja vulgaris
ono, auto edit, auto contrast, auto levels, auto warm filter blabla ili uklanjanju bora i povecanju sisa

kad sam se uhvatila mojsija :D, svejedno mi je hoće li ga masakrirati laserom ili bušilicom vulgaris
  • Information