Rasprave i upiti o avionskim kartama, kompanijama i putovanjima avionom
Baš i ja mislim o tome. Koliko znam oni su ugasili brend nakon što se onaj zakucao u Alpe.
Ali sa brendom Eurowings šta ne? Mislim da je na avionima pisalo Eurowings a brend Germanwings su ugasili zbog loše reputacije. Znam da su ugasili i domenu tj radili su redirekt na Eurowings, sad kako se firma zvala u pozadini to ne znam, moguće da su i dalje radili kao GW samo što to putnici nisu vidjeli.
Ne može ne poskupiti, jeftine su se cijene "hranile" velikim brojem putnika (i obrnuto - broj je putnika bio veliki zbog jeftinih cijena).
Sada će pak još neko poduže vrijeme ljudi zazirat od putovanja, letjet će većinom oni koji "moraju", a kad moraš - svejedno ti je koja je cijena, ti ju platiš.
Gore opisana "spirala" u kojoj se niske cijene i veliki broj putnika međusobno potiču neće se moći "zavrtit" preko noći, za nju će trebat neko vrijeme.
Sada će pak još neko poduže vrijeme ljudi zazirat od putovanja, letjet će većinom oni koji "moraju", a kad moraš - svejedno ti je koja je cijena, ti ju platiš.
Gore opisana "spirala" u kojoj se niske cijene i veliki broj putnika međusobno potiču neće se moći "zavrtit" preko noći, za nju će trebat neko vrijeme.
Samo je pitanje jel to mjesec, dva, tri ili godina, dvije....
Pod pretpostavkom da se situacija sa virusom stabilizira (u roku od 3-4 mjeseca), ne vjerujem da ljudi nece krenuti putovati...
Naravno, pitanje je hoce li sve kompanije ovo prezivjeti, kakve ce biti cijene goriva koje su sada rekordno niske, platna moc ljudi ako place krenu jako padati....naravno nisu avio karte jedini faktor u cjelokupnoj turistickoj ponudi, vidjet cemo i reakcije hotela, atrakcija, muzeja...
Pod pretpostavkom da se situacija sa virusom stabilizira (u roku od 3-4 mjeseca), ne vjerujem da ljudi nece krenuti putovati...
Naravno, pitanje je hoce li sve kompanije ovo prezivjeti, kakve ce biti cijene goriva koje su sada rekordno niske, platna moc ljudi ako place krenu jako padati....naravno nisu avio karte jedini faktor u cjelokupnoj turistickoj ponudi, vidjet cemo i reakcije hotela, atrakcija, muzeja...
Ja mislim da će se svijet putovanja vrlo brzo obnoviti, nije ovo prva kriza u koju smo upali i nikad nije ostalo na nižim granama nego prije krize. Ljudi vole i žele putovati i to se neće promijeniti, odmor i zabava su jedna od osnovnih ljudskih težnji i uvijek će biti tako.
Turizam je jako krhka grana, to mi ovdje dobro znamo ali sa druge strane se jako brzo revitalizira ako infrastruktura nije devastirana. Promjena će sigurno biti, neke avio kompanije će propasti, neki lanci hotela također, no doći će drugi na njihovo mjesto i stvar će ići dalje. Krizne situacije rađaju i najbolje ideje, danas možda ni ne možemo zamisliti kakve modeli će se iz njih izroditi no na kraju tržište će napraviti svoje a tržište su ljudi a oni žele putovati.
Ova kriza će promijeniti puno toga ali želju i potražnju za putovanjima mislim da neće. Optimističan sam.
Samo je pitanje koliko vremena će trebati, ova godina je sigurno u banani ali od sljedeće očekujem puno više. 
Turizam je jako krhka grana, to mi ovdje dobro znamo ali sa druge strane se jako brzo revitalizira ako infrastruktura nije devastirana. Promjena će sigurno biti, neke avio kompanije će propasti, neki lanci hotela također, no doći će drugi na njihovo mjesto i stvar će ići dalje. Krizne situacije rađaju i najbolje ideje, danas možda ni ne možemo zamisliti kakve modeli će se iz njih izroditi no na kraju tržište će napraviti svoje a tržište su ljudi a oni žele putovati.

Ova kriza će promijeniti puno toga ali želju i potražnju za putovanjima mislim da neće. Optimističan sam.

Definiraj "stabiliziranu situaciju s virusom".marko_31 wrote: ↑08 Apr 2020, 00:40Samo je pitanje jel to mjesec, dva, tri ili godina, dvije....
Postoje samo dva načina da se da u potpunosti stabilizira, a to je ili visoka procjepljenost (za što je potrebno cjepivo prvo pronaći) ili da se dovoljan broj ljudi (minimalno cca 60% populacije) zarazi i na taj način stekne imunitat. Ovo drugo samo ako je imunitet barem dugoročan, ako ne i doživotan, a većina istraživanja kažu da nije, dakle, realno, ovisimo o otkriću cjepiva. Što se pak sigurno neće dogoditi ove kalendarske godine, a možda ni kasnije.
A do tada nam predstoji ono što se već naziva "(su)život s virusom", dakle mjere će se popuštati, ali ne i sasvim ukidati. Život će biti normalniji, ali ne i potpuno normalan. Povremeno će se te mjere možda i ponovno ponegdje zaoštravati, ovisno o mogućim povremenim lokalnim ponovnim izbijanjima virusa.
Glede pak stvari koje će ponovno početi funkcionirati, jasno je valjda da će se krenuti od gospodarskih aktivnosti poput proizvodnje. Stvari poput turizma/putovanja ili pak kulture/sporta (u smislu u živo, dakle masovnijih spektakala) bit će zadnje i puni zamah će im biti dopušten tek nakon spomenutog procjepljivanja.
A koje pak, da ponovim, neće biti ove godine, a veliko je pitanje hoće li ga biti i u prvoj polovici slijedeće.
U međuvremenu će, čak i nakon što se pojedine turističke aktivnosti puste, stanovništvo preko medija biti upozoravano na opasnosti istog raznim horror - pričama o asimptomatičnim putnicima koji mogu širiti virus, a da ne kažemo da će skoro svako putovanje završavati torturama u vidu raznih pregleda na destinacijama, a možda i na mjestima presjedanja.
Uzgred, već postoji ideja takozvane "imunitetske putovnice":
https://www.aljazeera.com/news/2020/04/ ... 02462.html
Bilo bi to nešto slično onim knjižicama o cijepljenju protiv žute groznice, jedino što se ne bi primjenjivala samo po egzotičnim pripizdinama nego uvijek i svugdje, po čitavom svijetu.
Naravno, u početku, prije cjepiva, imali bi ih samo oni koji su se zarazili i nakon toga ozdravili (ili prošli 3 -4 tjedna bez simptoma).
Zvuči komplicirano i otežavajuće za putovanja?
Da, naravno, o tome i govorim - proći će jako puno vremena dok putovanja ponovno ne postanu "lagana".

Kod nas s ovog foruma sigurno neće.
Ali, nakon više od godine dana opisanih tortura po aerodromoma, želj. kolodvorima i granicama, nakon spomenutih horror - priča i savjeta po medijima ... Proći će jako puno vremena dok se zamašnjak ponovno ne zavrti dovoljno jako i brzo. Mi sami nismo dovoljno.
Rekao bih da će se putovanja vratiti i prije nego što mislimo a kada se vrate biti će u većem obimu nego do sada. Ovo je sada kao jedan buffer dosade koji se puni a onda kada konačno pukne svi će poletjeti da nadoknade propušteno.

Ono što mene brine je ne toliko ovaj virus koji ćemo sigurno riješiti unutar godinu dana ili manje nego neki sljedeći koji će sigurno doći i potencijalno biti opasniji od ovoga. Da li smo nešto naučili iz ovoga kao čovječanstvo pa ćemo ga dočekati spremniji ili nismo naučili ništa vrijeme će pokazati.
Da buffer dosade sa financijskom rupom i nedostatkom godišnjeg.Gile wrote: ↑08 Apr 2020, 12:57Rekao bih da će se putovanja vratiti i prije nego što mislimo a kada se vrate biti će u većem obimu nego do sada. Ovo je sada kao jedan buffer dosade koji se puni a onda kada konačno pukne svi će poletjeti da nadoknade propušteno.U početku bi Hrvatska kao auto destinacija mogla profitirati u odnosu na druge udaljenije zemlje.
Ono što mene brine je ne toliko ovaj virus koji ćemo sigurno riješiti unutar godinu dana ili manje nego neki sljedeći koji će sigurno doći i potencijalno biti opasniji od ovoga. Da li smo nešto naučili iz ovoga kao čovječanstvo pa ćemo ga dočekati spremniji ili nismo naučili ništa vrijeme će pokazati.
I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
Te putovnice bi imalo smisla jedino za cijepljene (jer i kad/ako pronađu cjepivo neće odmah biti dostupno svima), ovi što su preboljeli nisu baš sigurni, koliko se sjećam neki su opet bili pozitivni na virus.nvnk wrote: ↑08 Apr 2020, 12:44Uzgred, već postoji ideja takozvane "imunitetske putovnice":
https://www.aljazeera.com/news/2020/04/ ... 02462.html
Bilo bi to nešto slično onim knjižicama o cijepljenju protiv žute groznice, jedino što se ne bi primjenjivala samo po egzotičnim pripizdinama nego uvijek i svugdje, po čitavom svijetu.
Naravno, u početku, prije cjepiva, imali bi ih samo oni koji su se zarazili i nakon toga ozdravili (ili prošli 3 -4 tjedna bez simptoma).
Zvuči komplicirano i otežavajuće za putovanja?
Da, naravno, o tome i govorim - proći će jako puno vremena dok putovanja ponovno ne postanu "lagana".![]()
I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
Da reiteriram ono što je i Neno rekao, ljudi su masovno ostali bez posla ili sa poslom, ali uz bitno smanjena primanja. To bi moglo i potrajat i sasvim će se sigurno negativno odraziti na turizam i putovanja.
Neno je spomenuo i dane godišnjega, ali to je kod tebe bolna tema, pa ju neću (puno) spominjat.

Naprotiv, kao što rekoh, bit će maltretiranja po granicama, a na Schengen, to je valjda jasno, ćemo na neko vrijeme zaboravit.
Dakle, jedan Nijemac koji se odluči izdržat spomenuto maltretiranje kako bi se okupao u kakvom toplom moru, puno će se radije podvrgnuti jednom jedinom prelasku granice na kakvom letu za Tursku ili Grčku nego cijeloj seriji njih po cestama do Hrvatske.
Svijet jednostavno više neće biti onakav na koji smo navikli i u skladu s time ćemo morati i način razmišljanja promijeniti.

Točno, baš na te i takve primjedbe sam mislio kad sam rekao da zvuči komplicirano. Uostalom, stvar je već i prilično kritizirana kao teško provediva, ali tu sam ideju jednostavno morao spomenuti čisto da pokažem kako do sada "normalni" način razmišljanje neko podulje vrijeme jednostavno neće biti primjeren.
Ne spominji mi godišnji!

Uh ti si to baš drastično shvatio, da ne kažem pesimistično.Naprotiv, kao što rekoh, bit će maltretiranja po granicama, a na Schengen, to je valjda jasno, ćemo na neko vrijeme zaboravit.
Dakle, jedan Nijemac koji se odluči izdržat spomenuto maltretiranje kako bi se okupao u kakvom toplom moru, puno će se radije podvrgnuti jednom jedinom prelasku granice na kakvom letu za Tursku ili Grčku nego cijeloj seriji njih po cestama do Hrvatske.
Svijet jednostavno više neće biti onakav na koji smo navikli i u skladu s time ćemo morati i način razmišljanja promijeniti.![]()

Kao što rekoh u krizi nastaju najbolje ideje

Poenta izreke je u tome da upravo onaj koji prima šut ide korak naprijed, drugim riječima nešto negativno na prvi pogled ne mora nužno biti i loše u konačnici.
Virus nas je šutnuo ali izaći ćemo jači...ovo zvuči baš poetski. 

Toliko si optimistican da si na sekundu i mene skoro zarazilGile wrote: ↑08 Apr 2020, 19:58Ne spominji mi godišnji!Evo možda se nešto i promijeni, kruže tračevi da od 01.04. nismo na godišnjem samo čekamo zvaničnu potvrdu.
Uh ti si to baš drastično shvatio, da ne kažem pesimistično.Nije baš toliko puno ljudi ostalo bez posla a ovi što će ostati bez njega prebacit će se na nešto drugo, vjerujem da će biti tako. Kao što rekoh ova godina je sigurno u banani po pitanju svega a putovanja posebno ali sljedeće će nadam se biti puno bolja. Neće ljudi dugoročno ostajati bez posla, svijet će krenuti dalje a možda i dobiti novi zalet.
Kao što rekoh u krizi nastaju najbolje idejeuvijek je tako bilo. I šut u guzicu je korak naprijed
ja sam optimista.
![]()
Bez cjepiva ili kad bi virus netragom nestao kao sars ja ne vidim na čemu temeljiti optimizamGile wrote: ↑08 Apr 2020, 19:58Uh ti si to baš drastično shvatio, da ne kažem pesimistično.Nije baš toliko puno ljudi ostalo bez posla a ovi što će ostati bez njega prebacit će se na nešto drugo, vjerujem da će biti tako. Kao što rekoh ova godina je sigurno u banani po pitanju svega a putovanja posebno ali sljedeće će nadam se biti puno bolja. Neće ljudi dugoročno ostajati bez posla, svijet će krenuti dalje a možda i dobiti novi zalet.
Kao što rekoh u krizi nastaju najbolje idejeuvijek je tako bilo. I šut u guzicu je korak naprijed
ja sam optimista.
![]()

Vidim baš vas potaklo ovo sa optimizmom.
Ne bih nikada pomislio da smo toliko pesimističan narod.
Ljudi optimizam je stvar karaktera, nije ovo smak svijeta ako ga ne želite vidjeti takvim.
Pozitivan stav. 

Ljudi optimizam je stvar karaktera, nije ovo smak svijeta ako ga ne želite vidjeti takvim.

Nije to pesimizam nego realnost. Mnogi znanstvenici govore da nema normalnog života (i naravno putovanja) dok se ne pronađe cjepivo (ili lijek ili virus jednostavno ne nestane).
Sve dok ostane samo i jedan neregristrirani zaraženi i da otvoriš putovanja kao nekad vrlo brzo bi došli na sadašnje brojke. Na kraju krajeva to je i krenulo od jednog čovjeka.
Naravno, pa nećemo putovati dok je milijun ili nekoliko milijuna zaraženih po svijetu. Cjepivo će pronaći do sljedeće godine a optimistično je vjerovati da će virus i sam od sebe nestati do tada. Kao što rekoh za ovu godinu ne planiram putovanje ali od sljedeće se nadam puno i ne vjerujem da će se želja ili mogućnost putovanja bitno promijeniti do tada.
Ukratko, da mogu ući u avion ili auto, otici preko granice bez propusnica i kad se vratim da ne trebam u samoizolaciju na 14 dana. Naravno, poštujući sve zdravstveno-higijenske standarde zemlje u koje se ide.nvnk wrote: ↑08 Apr 2020, 12:44Definiraj "stabiliziranu situaciju s virusom".
A do tada nam predstoji ono što se već naziva "(su)život s virusom", dakle mjere će se popuštati, ali ne i sasvim ukidati. Život će biti normalniji, ali ne i potpuno normalan. Povremeno će se te mjere možda i ponovno ponegdje zaoštravati, ovisno o mogućim povremenim lokalnim ponovnim izbijanjima virusa.
Dodatak svakoj putnoj torbi će obvezno biti i maska i sredstva za dezinfekciju.
Očekujem, nadam se ( optimist kao i Gile ) da će stvarno popuštanje biti za 3-4 mjeseca, zatim dolazi ljeto i nakon 1.9./1.10. da će se moći polako krenuti.
Ja svakodnevno planiram (i inače sam perfekcionist a sada ću stvari dotjerati do savršenostiGile wrote: ↑09 Apr 2020, 12:35Naravno, pa nećemo putovati dok je milijun ili nekoliko milijuna zaraženih po svijetu. Cjepivo će pronaći do sljedeće godine a optimistično je vjerovati da će virus i sam od sebe nestati do tada. Kao što rekoh za ovu godinu ne planiram putovanje ali od sljedeće se nadam puno i ne vjerujem da će se želja ili mogućnost putovanja bitno promijeniti do tada.

-
- Information
-