Chat

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 04 Apr 2020, 16:55

Eh, ja danas saznao da se ne mogu bez komplikacija vratit u Sloveniju, od danas svi koji se vracaju u Sloveniju dobivaju odluku o samoizolaciji od 14 dana.

marko_31
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post 04 Apr 2020, 18:30

I, koji je plan?
Mozes od doma raditi?
Otici u Slo, iznajmiti stan na neko vrijeme?
Ne mozes tako funkcionirati, sim-tam, 14 dana izolacije, raditi, pa opet kad dodjes u hr isto ponoviti...
Zeznuto..
Nukac
Davorich

Post 04 Apr 2020, 20:30

Sto se stana tice nije problem jer ionako zivim u Slo. Samo ne znam kad cemo pocet radit.
Za sad bi trebali pocet 14.4.
Uglavnom u ponedjeljak odlazim u Slo u samoizolaciju.
Malo mi je sve to idiotski, jer i tu u HR sam u nekoj vrsti obiteljske izolacije. Naime, svi smo doma, druzimo se medju sobom i drzimo neki razmak.
I sad opet u samoizolaciju.
Uglavnom, jednom kad odem u Slo, nema povratka u HR dok sve ne prodje.
marko_31

Post 04 Apr 2020, 21:00

Ajde, što se mora nije teško...15.6. si nazad u Hr :mudri: :amen:
aaston
Been thanked: 2 times

Post 07 Apr 2020, 08:19

Dakle, meni je sve ovo pomalo dosadilo. Jucer se vozimo biciklama uz glavni ulaz u Pulu. 4tracna cesta koja je uvijek puna vozila.
Km gore-dole, sada sablasno prazna. Bilo je iza 17 kada su i ducani zatvoreni. Takav promet bude samo 1.1. rano ujutro.
Prekjucer po zaobilaznici, cestovni promet isto na kapaljku.

Fale mi autobusi po cestama, fale mi strane tablice (kad vidim neku, cudim se) koje su rjeđe nego na Islandu.
Fale mi i ljudi na ulicama.
Sve ovo mi izgleda kao jedna beskonacna nedelja. :rolleyes:

Fale mi i povremeni poslovni odlasci (poludnevni) preko granice, sada gnjilim u firmi stalno.

Dosadili su mi redovi ispred svacega.

Jedino dobro je da policija nema vremena maltretirati s radarima i sta je gorivo jeftinije. To bi zadrzao trajno :zubo:
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 42 times
Post 07 Apr 2020, 08:42

Potpisujem sve.

Jedan poznanik vozio od Dubrovnika do Zagreba (radi u vojsci pa smije) i kaže da skoro cijelim putem nije vidio drugi auto. :eek:
Wow, postala sam moderatorica. :)
Gile
Been thanked: 6 times

Post 07 Apr 2020, 11:56

Dosadilo nam je svima. :rolleyes: Ovdje kod mene ima još nešto stranih tablica ali to su poludomaći Slovenci i Talijani koji su na vrijeme zbrisali, tu imaju kuće. Onih gužvi koje bi već sada trebale početi nema, ulice su sablasno prazne pogotovo noću. Ali sa druge strane revitalizirale su se šume, sada viđam ljude gdje ih nikada nije bilo. :D Dobro vrijeme je šparoga i lijepi dani ali fakat nađem ih u teškim pripizdinama :lol: valjda su svi pobjegli u šume što li.

Fali mi čak i da idem u firmu jer me ovo rasipničko trošenje godišnjeg odmora na sjedenje doma sada već jako brine, bojim se da neću moći nigdje sve do kraja godine. :(

Ovo za policiju je stvarno dobro, baš sam i ja primjetio. Što se benzina tiče ne osjetim benefit puno, ionako nemam gdje potrošiti taj benzin :ne zna: za ovih par kilometara unutar moga boxa trebat će mi godina za rezervoar.

Sve mi se čini da su Šveđani ipak odabrali pravi put. :/
Nukac
Davorich

Post 07 Apr 2020, 12:48

Svedjani su disciplinirani.
Mi smo Balkanci.
Pogledaj samo sto rade neki svecenici, pozivaju narod na mise iako je nekoliko misa bilo na kraju korona party.
Gile

Post 07 Apr 2020, 12:56

Balkan ne postoji. :D A znam, slažem se, ne bi to kod nas funkcioniralo ali nisam siguran da je ovaj put kojim sada idemo i najbolji. :/

Nego jučer sam se motao blizu slovenske granice i odmah mi dođe sms od MUP-a da se javim zbog izolacije, hoće me kaznit sada :nogica: :D
Nukac
Davorich

Post 07 Apr 2020, 13:02

Jucer sam vidio u slovenskim medijima teoretski izracun.
Da su pustili normalan zivot da dece dalje, umrlo bi oko 90000 ljudi.
marko_31

Post 07 Apr 2020, 13:05

Nukac wrote:
07 Apr 2020, 12:48
Svedjani su disciplinirani.
Mi smo Balkanci.
Pogledaj samo sto rade neki svecenici, pozivaju narod na mise iako je nekoliko misa bilo na kraju korona party.
Pogledaj zasjedanje Sabora...koji bi bio problem kad bi se mise organizirale na isti način, sa istim higijenskim mjerama?
Da ne govorim o tome da su dućani gdje je kontakt puno bliži, plus kolica, potencijalno puno opasnija mjesta.

Sve je stvar organizacije, discipline i higijene koja je nama do sada bila nepoznat pojam.

Koliko god čudno zvučalo, kada bi nakon ovoga svega ljudi i daje ovako obzirno i normalno stajali u redu ispred ljekarni, pekarnica, dućana, pa kasnije na autobusnim/tramvajskim stanicama, i nadalje provodili iste higijenske mjere, ipak bi bila neka korist od ovoga svega.
Nukac
Davorich

Post 07 Apr 2020, 13:29

Eto discipline kod nas.

Nažalost, pojedini građani se ni ne pridržavaju mjera samoizolacije i izolacije. Policija je podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo širenje i prenošenje zaraznih bolesti protiv jedne ženske osobe stare 33 godine, koja je napuštala svoje mjesto stanovanja, iako je bila zaražena, rekao je načelnik zagrebačke policije.
“Kazna za to je do dvije godine zatvora”, dodao je načelnik PU zagrebačke Rašić.
Nukac
Davorich

Post 07 Apr 2020, 13:36

Inace statistika bas ne ide u prilog Svedskom modelu.

Kad je riječ o broju umrlih na milijun stanovnika, prva u crnoj statistici je Španjolska s 286 zabilježenih smrti na milijun stanovnika, slijedi je Italija s 273 umrla.

Na ovoj listi slijede Belgija, Francuska, Nizozemska, Švicarska i Velika Britanija, a na visokom osmom mjestu po broju umrlih na milijun stanovnika, našla se Švedska koja se najduže od svih europskih zemalja opirala uvođenju strogih mjera. SAD je na ovoj listi, zasad, jedanaesti.

U Hrvatskoj je dosad od koronavirusa umrlo 16 osoba, što znači tek četiri osobe na milijun stanovnika iz čega se može iščitati da je stanje u Hrvatskoj, u odnosu na druge zemlje, prilično dobro.
Gile

Post 07 Apr 2020, 14:21

Ako su Šveđani bez ikakvih radikalnih mjera na osmom mjestu meni to ne izgleda loše. :ne zna: Onda je stvarno upitno koliko ima smisla zaustaviti život države kada rezultati mogu biti i gori. Treba gledati širu sliku, ne radi se ovdje samo o broju direktno umrlih, biti će posljedica za sve nas godinama poslije ako ovo potraje, vjerovatmno i više razvoda, manje djece, više iseljavanja pa možda u možda u konačnici i više umrlih samo što neće biti nigdje zapisani. Ne kažem da sam za Švedski model, sigurno nije dobro niti tako, samo preispitujem da li je ovo naše optimalno. :kava:
marko_31

Post 07 Apr 2020, 14:38

Nukac wrote:
07 Apr 2020, 13:29
Eto discipline kod nas.
Da, evo slušam, čak 28 osoba za koje je potvrđeno da imaju koronavirus je zatražilo e-propusnicu... :bonk:
marko_31

Post 07 Apr 2020, 14:46

Gile wrote:
07 Apr 2020, 14:21
samo preispitujem
Svi to radimo svaki dan... :kava:

Inače, vratio se iz šetnje centrom i gornjim gradom...
Samo koroni i vremenu potresa možemo zahvaliti da nije bilo stotine žrtava po centru...
Zagreb je sablasan, prazan, bez buke tramvaja, samo dizalice, vatrogasci, kamioni, radnici, trake po ulicama, dostavljači hrane na biciklima...tužno.
Ali čak ni to nije najstrašnije, vidio sam na sekundu, Milana u autu na Ilici.
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 07 Apr 2020, 16:14

Gile wrote:
07 Apr 2020, 14:21
Ako su Šveđani bez ikakvih radikalnih mjera na osmom mjestu meni to ne izgleda loše. :ne zna:
Osmi, peti, pedesti ili prvi, sasvim svejedno, oni imaju 611 mrtvih.

To bi bilo, proporcionalno broju stanovnika, kao kad bi u Hrvatskoj umjesto 16, mrtvih bilo 245, dakle 15 puta više!! :eek:

Ne, hvala.

I nije istina da nemaju nikakve radikalne mjere, one su samo osjetno manje restriktivne nego drugdje i uvođene su bitno kasnije nego drugdje.
aaston

Post 07 Apr 2020, 16:29

Sto se mjera tice, neke ne razumijem: skraceno radno vrijeme ducana. Skracivanjem samo nabijes isti broj ljudi u krace vremensko razdoblje. Neki dan u 7.30 stao u pekaru. Sipak, radi od 8. A od 6 do 8 inace imaju najvise kupaca (usputno je mnogima koji idu na posao za ostale je van puta)

Zatvaranje svih ducana, po meni nepotrebno ako se pridrzavaju mjera o max broju ljudi i razmaku. Tko se ne pridrzava neka ga se zatvori.

Limitiranje kretanja između bliskih mjesta. U ZG 800k ljudi moze nesmetano brijati po istom prostoru a ja ne mogu ovdje do vikendice 8km daleko :rolleyes:

Vecinu mjera razumijem ali ne sve.
marko_31

Post 07 Apr 2020, 17:50

aaston wrote:
07 Apr 2020, 16:29
Limitiranje kretanja između bliskih mjesta. U ZG 800k ljudi moze nesmetano brijati po istom prostoru a ja ne mogu ovdje do vikendice 8km daleko :rolleyes:

Vecinu mjera razumijem ali ne sve.
Ne razumijem sto znaci da 800 000 moze brijati po Zg. Tko moze ili mora ide na posao...
A drugo treba zahvaliti suludom teritorijalnom ustroju i stotinama općina, gradova...ni ekipa sa zapada Zg ne moze do svojih vikedndica u Samoboru...
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 07 Apr 2020, 18:16

Skraćeno vrijeme dućana je zato da bi mogla svaki dan raditi samo jedna smjena.

Ne kažem da sam siguran da se time baš jako puno dobilo (tj. jedna dućanska smjena ljudi se manje "mota" po ulicama s posla i na posao), ali to je, koliko se sjećam, izričajem bilo rečeno da je smisao te mjere.

Također, donekle ipak ima smisla i sa stanovišta frekvencije i prometa, jer su inače radnim danom dućani najviše posjećeni kasnije popodne kad se ljudi vrate s posla i rano u jutro prije posla, kao što Aaston kaže za pekarne (a vrijedi i za pojedine manje, "kvartovske" dućane. Sada pak ima jako puno ljudi ne idu na posao, tako da mogu kupovinu obaviti i u vremena kad su inače dućani prazni (10 u jutro, podne itd...).
marko_31

Post 07 Apr 2020, 18:26

Kako su i neke firme podijeljene a A i B timove, vjerujem da su tako nekako i ducani se poslozili.
Nukac
Davorich

Post 07 Apr 2020, 21:05

marko_31 wrote:
07 Apr 2020, 13:05
Pogledaj zasjedanje Sabora...koji bi bio problem kad bi se mise organizirale na isti način, sa istim higijenskim mjerama?
Da ne govorim o tome da su dućani gdje je kontakt puno bliži, plus kolica, potencijalno puno opasnija mjesta.
Velika je razlika između zasjedanja sabora i mise.
Sabor je na neki način firma, i ljudima je to posao. Isto tako u HR postoji ograničen i vrlo mali broj saborskih zastupnika.

Misa je javno okupljanje, isto kao i kino, kazalište, hodanje po šoping centrima. 1000 stanaca dolazi u doticaj s 1000 drugih stranaca.

Upravi je bit karantene smanjiti slučajne kontakte. Koji se onda teško mogu provjeriti. I locirati.
marko_31

Post 07 Apr 2020, 21:40

Misa je ipak nešto više od obicnog javnog okupljanja. Samo kažem da ako se poštuje procedura, higijena i razmak, ne vidim razlog zašto ograničeni broj vjernika (npr max 50) ne bi bio na misi, posebno zbog Uskrsa.
Otvoreni su dućani, sad će i tržnice, ne vidim razloga zašto i crkve ne bi otvorili.
Medjutim, Vlada za sada to neće napraviti i to je to, kraj rasprave (jedino bi mogli o licemjerstvu kat.crkve da je kojim slučajem sdp na vlasti, ali bolje da ne ubacujemo politiku).
Inače mi nismo u karanteni, nadam se da nećemo ni biti, već evo više u kućnom pritvoru :gaah:
aaston

Post 08 Apr 2020, 07:43

marko_31 wrote: Ne razumijem sto znaci da 800 000 moze brijati po Zg. Tko moze ili mora ide na posao...
A drugo treba zahvaliti suludom teritorijalnom ustroju i stotinama općina, gradova...ni ekipa sa zapada Zg ne moze do svojih vikedndica u Samoboru...
To znaci da na jednoj povrsini imas 800k ljudi koji nesmetano mogu doci u interakciju jedni s drugima dok na drugoj istoj takvoj povrsini sprijecavas 10k ljudi u tome. Sam odlazak u vikendicu u nije toliki problem, nego nesrazmjer nekih mjera.
aaston

Post 08 Apr 2020, 07:49

marko_31 wrote:Misa je ipak nešto više od obicnog javnog okupljanja. Samo kažem da ako se poštuje procedura, higijena i razmak, ne vidim razlog zašto ograničeni broj vjernika (npr max 50) ne bi bio na misi, posebno zbog Uskrsa.
Razmak i higijena u crkvi?
Svi su jedni do drugih, u jednom trenutku pruzas ruku svima oko sebe. Bar pola su stari ljudi a ako njih sve natjeras da se drze mjera - svaka cast. Mlađi nemaju navike prati ruke, stariji jos manje.

Kako bi to samo 50 ljudi uslo u crkvu? Zastitara na vrata? Good luck sa svima koji ne uspiju uci pa pokrenu pobunu.

Osim toga mnogi misle da su u crkvi zasticeni samim time jer je to bozja kuca, oni su tamo ciste duse itd.

Po meni, odrzavanje razmaka i higijene na misama je iluzija.

• Information