Chat
-
nasmijanonebo
- Been thanked: 10 times
A ja citala da se daju i lazno pozitivni rezultati.
Kina je kljuc problema. Cenzurira izrazito jako, a ne zeli dati kompletne informacije i onda svi mi tapkamo unutar infornacijske buke (info sa svih strana, bilo fake bilo true), na kraju ne znamo ni tko pije, ni tko placa.
Kina je kljuc problema. Cenzurira izrazito jako, a ne zeli dati kompletne informacije i onda svi mi tapkamo unutar infornacijske buke (info sa svih strana, bilo fake bilo true), na kraju ne znamo ni tko pije, ni tko placa.
- Marsovac7
- Svemirka
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 62 times
Loši su i lažno pozitivni i lažno negativni. Znači da su testovi (bar ti njihovi) nepouzdani. A vjerojatno su ih skupo naplatili.nasmijanonebo wrote: ↑30 Mar 2020, 22:37A ja citala da se daju i lazno pozitivni rezultati.
Wow, postala sam moderatorica. :)
-
nasmijanonebo
Gajski je anticjepivaš.Maky wrote:Ako niste, poslušajte dr. Sladoljeva i dr. Gajski, večeras je bilo na Z1. Također i makedonca dr. Velo Markovski.
Vjerujem da cjepivo moze kod izrazito malog broja slucajeva izazvati lose posljedice, ali pokazuje da je to nuzno potrebno.
- Nukac
- Davorich
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 91 times
A i ta teorija zavjere da je sve to radi farmaceutskog lobija...
To ne drzi vodu. Kao prvo farmaceutska industrija nije bila u nikakvoj krizi. Niti ce biti nakon epidemije.
A da bi farmaceutski lobi (sto god to znacilo) uspio nagovorit cijeli svijet da unisti cijelokupnu ekonomiju i baci sve zemlje u recesiju, to je totalno nezamisliv scenarij. I nemoguc.
To ne drzi vodu. Kao prvo farmaceutska industrija nije bila u nikakvoj krizi. Niti ce biti nakon epidemije.
A da bi farmaceutski lobi (sto god to znacilo) uspio nagovorit cijeli svijet da unisti cijelokupnu ekonomiju i baci sve zemlje u recesiju, to je totalno nezamisliv scenarij. I nemoguc.
Mene osobno zanima odgovor na pitanje kolika je pouzdanost testa kojim se dokazuje virus, tj. da li je netko zaražen ili ne.
Da li je točno da je taj test prvi puta primjenjen ove godine???
Kako bi tretirali ovu bolest da nema tog testa.
Da li bi rekli da je to netipična gripa ili nešto drugo.
Da li je moguće da je virus bio prisutan i prije ali ga nisu imali s čim dokazati.
Uopće me ne zanimaju teorije zavjere, nego samo činjenice.
Da li je moguće da je virus bio prisutan i prije ali ga nisu imali s čim dokazati.
Nukac wrote:Nisam gledao.
Sorry, ja sam imao dojam da si pogledao, s obzirom na prethodni post. Ili pročitao. Ili znaš što je tko govorio, na temelju njihovih prethodnih izjava i stavova.Nukac wrote:A zasto? Takvih gluposti nije vec dugo bilo izrecenih.
- Nukac
- Davorich
Pouzdanost je svakom danom sve veća.Maky wrote: ↑31 Mar 2020, 07:34Mene osobno zanima odgovor na pitanje kolika je pouzdanost testa kojim se dokazuje virus, tj. da li je netko zaražen ili ne.
Više faktora utjeće na pouzdanost testa. Recimo u kojoj fazi bolesti je oboljeli, koliko virusa ima u usnoj šupljini.
I dok većina ljudi ima klasične respiratorne simptome, neki ljudi razvijaju i druge oblike bolesti. Postoje primjeri u kojima se korona razvije kao proljev ili čak i konjuktivitis. Kod tih ljudi vjerojatno ne postoji virus u usnoj šupljini.
I sam test ima vjerojatno svoje manjkavosti. Posebno je na početku, kad je virus još bio nepoznat, bila puno veća nepouzdanost testa.
Virus je bio prisutan i prije, i bio je tretiran kao neka neobična gripa, dok nisu izolirali virus i vidjeli da se radi o nečem puno gorem od obične gripe. I tad je počeo razvoj testova. I naravno, pouzdanost testova.
Evo kakvo je trenutno stanje:
In the majority of cases, RT-PCR test results are accurate. The results may not flesh out infection if tests are run too early in the disease course. The viral load may be too low to detect infection at this point.
A recent COVID-19 study found that accuracy varied, depending on when and how samples were collected.
The same study also found that chest CT scans accurately identified infection in 98 percent of cases whereas RT-PCR tests detected it correctly 71 percent of the time.
-
nasmijanonebo
Te price o gripi mi idu na jetra.
Kako se uopce zna da netko ima gripu kad ih se ne testira na viruse, nego se procijeni samo po simptomima? A to je glupo.
Viroze i gripe imaju slicne simptome, i cini mi se da se olako sve trpa pod gripu.
A i gripa ima bezbroj vrsta. Npr.za spanjolsku gripu je bilo karakteristicna citokinska oluja, pa je ubijala najvise mlade zdrave ljude, zbog prejakog odgovora imunosnog sustava.
Moguce da korona vec duze kruzi i sad je jos vise mutirala tako da je postala lako zarazna.
U teorije zavjere ne vjerujem, jer se virus ne moze bas tako kontrolirati, a uz to virus i ne bira. I kao sto je nuki rekao, farmacija jako dobro zaradjuje i ovako.
Davno su spustili granicu za kolesterol kako bi lakse utopili lijekove za to, kao sto su spustili gornju granicu normalnih vrijednosti drugih zdravstvenih problema.
A da, mene je sokirala vijest u studenom 2019 o tom kako je par Kineza na sjeveru Kine mrlo od kuge:eek:, a nadala sam se da je skroz istrijebljena.
Kako se uopce zna da netko ima gripu kad ih se ne testira na viruse, nego se procijeni samo po simptomima? A to je glupo.
Viroze i gripe imaju slicne simptome, i cini mi se da se olako sve trpa pod gripu.
A i gripa ima bezbroj vrsta. Npr.za spanjolsku gripu je bilo karakteristicna citokinska oluja, pa je ubijala najvise mlade zdrave ljude, zbog prejakog odgovora imunosnog sustava.
Moguce da korona vec duze kruzi i sad je jos vise mutirala tako da je postala lako zarazna.
U teorije zavjere ne vjerujem, jer se virus ne moze bas tako kontrolirati, a uz to virus i ne bira. I kao sto je nuki rekao, farmacija jako dobro zaradjuje i ovako.
Davno su spustili granicu za kolesterol kako bi lakse utopili lijekove za to, kao sto su spustili gornju granicu normalnih vrijednosti drugih zdravstvenih problema.
A da, mene je sokirala vijest u studenom 2019 o tom kako je par Kineza na sjeveru Kine mrlo od kuge:eek:, a nadala sam se da je skroz istrijebljena.
Test očito nije pouzdan, ali to i nije neko čudo. Radi se o novoj bolesti, test je zbog toga i novorazvijen, jer prije za njega nije bilo potrebe. S vremenom će postat pouzdaniji.
Njegova je nepouzdanost vrlo poznata činjenica i zbog toga se najčešće nekog za koga se sumnja da je obolio ne smatra negativnim nakon samo jednog negativnog testa. (Naravno, bilo je i takvih slučajeva da se nekoga jest nakon prvog testiranja smatralo "čistim" i da je on nakon toga "postao" pozitivan i zarazio ljude oko sebe, ali to je sad već sve rijeđe.)
I opet ista baza odgovora: Radi se o novoj bolesti i, potpuno logično, novom testu, svejedno je je li prvi put primijenjen krajem prošle ili početkom ove godine - novi je.
Ili nikako ili bi razvili drugi test.
Drugi testovi se, u stvari, razvijaju iz dana u dan. U zadnjih par mjeseci bilo je nekoliko pokušaja da se razvije puno brži test, ali svi su rezultirali testovima koji su istovremeno i bitno nepouzdaniji.
Ameri su prije dan-dva bili zadnji koji su objavili da imaju brzi test, još uvijek se nije dalo čuti koliko je i pouzdan.
Uglavnom, i dalje sve logično i normalno jer se radi, da po treći puta ponovim - o novoj bolesti.
Ne, to sasvim sigurno nije netipična gripa, iako su kod mnogih ljudi simptomi slični.
Kao prvo, uzročnik je potpuno drugačiji. Gripu izaziva virus gripe, a COVID-19 izaziva jedan soj koronavirusa. A to je, i doslovce i figurativno - sasvim druga životinja.
Simptomi kod težih slučajeva su također sasvim drugačiji, teži.
Virus je u svojoj prethodnoj mutaciji i te kako bio prisutan, ali nije bilo razloga ni povoda da ga se dokazuje, jer nije izazivao nikakve ljudske bolesti. Bio je prisutan na jednoj ili više životinja i zbog toga nije bio zanimljiv. Tek kad je nakon mutacije prešao na ljude i počeo izazivati bolesti kod njih, počeo je postojati razlog da ga se dokazuje i testira.
Dakle, sve vrlo logične stvari, jedino što teoretičarima zavjera (koji, s jedne strane, s pravom optužuju farmaceutski lobi da je beskrupulozan u skupljanju profita, ali istovremeno i sami masno zarađuju prodajući svoje manipulacije naivcima) baš moraju derat uvijek istu kozu.
-
nasmijanonebo
Gripa ne ostavlja posljedice, a za covid 19 se jos ne zna. U veljaci sam citala neke studije kineskih lijecnika, neki iznose kako je korona kod nekih pacijenata ostavila ostecena pluca nakon ozdravljenja, kod nekih je dovela i do ostecenja bubrega.
Upisite:
corona-nearby.com
Pogodite sto je ovo?
Upisite:
corona-nearby.com
Pogodite sto je ovo?
Samo brojke, nista drugo.
Takoder ne smatram da je teorija zavjere u igri, da to odmah naglasim, da ne odemo u krivom smjeru.
Ali, evo upravo na dnevniku direktor Belupa kaze da su ove godine, samo u prva 3 mjeseca proizveli 20%-30% vise lupoceta nego u prosloj godini.
Dakle, jedan proizvod, jedna firma.
Dakle, nisi bili u krizi, ok su poslovali, a sada ce narasti jos vise. I takoder, primijetio sam dizanje dosta cijena u apotekama. Tesko mi je znati, tko sve koristi (ili svi) situaciju, proizvođači, distributeri ili apoteke....
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 765 times
- Been thanked: 1438 times
Pročitao sam negdje da je u međuvremenu već sedam-osam puta mutirao odnosno da postoji nekoliko inačica virusa. Dakle, od prelaska na ljude do danas COVID-19 više nije (potpuno) ista bolest.nvnk wrote: ↑31 Mar 2020, 10:28Virus je u svojoj prethodnoj mutaciji i te kako bio prisutan, ali nije bilo razloga ni povoda da ga se dokazuje, jer nije izazivao nikakve ljudske bolesti. Bio je prisutan na jednoj ili više životinja i zbog toga nije bio zanimljiv. Tek kad je nakon mutacije prešao na ljude i počeo izazivati bolesti kod njih, počeo je postojati razlog da ga se dokazuje i testira.
Potpisi su za budale.
- Nukac
- Davorich
Farmaceutska industrija nije bila u krizi, ali bit će nakon ovog. Naravno, ne kao neke druge industrije.marko_31 wrote: ↑31 Mar 2020, 19:20Samo brojke, nista drugo.
Takoder ne smatram da je teorija zavjere u igri, da to odmah naglasim, da ne odemo u krivom smjeru.
Ali, evo upravo na dnevniku direktor Belupa kaze da su ove godine, samo u prva 3 mjeseca proizveli 20%-30% vise lupoceta nego u prosloj godini.
Dakle, jedan proizvod, jedna firma.
Dakle, nisi bili u krizi, ok su poslovali, a sada ce narasti jos vise. I takoder, primijetio sam dizanje dosta cijena u apotekama. Tesko mi je znati, tko sve koristi (ili svi) situaciju, proizvođači, distributeri ili apoteke....
Naime, većina svjetske proizvodnje lijekova je u Kini, dobar udio i u pokrajnama koje su bile u karanteni. Tako da je bilo zastoja u proizvodnji, a to će se tek osjetit za par mjeseci kroz djelomičnu nestašicu nekih lijekova.
Naravno, i radi cijelokupne obustave avionskog prometa, bit će ugrožen logistički lanac.
A što se tiće lupoceta, farmaceutska industrija ne zarađuje na lupocetu. Lupocet je praktično besplatan. 1 kg paracetamola je cca 5$. Što je praktično ništa. I konkurencija je tu vrlo jaka, pa je cijena tableta odnosno zarada na 1 kutiji minimalna.
Također, lijeka za viroze baš i nema, tako da radi korone nije neka povećana prodaja lijekova.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 765 times
- Been thanked: 1438 times
Nije isti virus, dakako, ali nije ni ista bolest. Mi je, pojednostavnjivanja radi, ali i zato što ne znamo dovoljno, nova nam je - i dalje zovemo COVID-19, no razlike u simptomima, pa i ishodima, sugeriraju da je možda riječ o podtipovima. Zašto su primjerice govorili da bolest nije opasna za mlađe osobe, a u Americi umrla je beba od nekoliko mjeseci? Zašto neke starije osobe nemaju nikakvih komplikacija, a stalno se zbog njih upozorava? Nije li moguće da jedan tip bolesti (jedna mutacija virusa) ugrožava mlađu populaciju, a drugi tip ne?
Potpisi su za budale.
-
nasmijanonebo
Ima sve vise mladjih ljudi koji umiru od "korone".
Marko31, farnaceutske tvrtke su uvijek megabogate,odavno namjestili da im ide u orilog. Recimo, prije je bilo normalno da ti je gornji tlak 140, danas ti guraju lijek za to. Isto tako i kolesterol, prije bilo normalno imati kolesterolo toliko i toliko, pa su izlobirali spustanje normalne vrijednosti kolesterola kako bi ljudi uzimali lijekove za snizavanje kolesterola. A o psihofarmacima da i ne pricamo.
Marko31, farnaceutske tvrtke su uvijek megabogate,odavno namjestili da im ide u orilog. Recimo, prije je bilo normalno da ti je gornji tlak 140, danas ti guraju lijek za to. Isto tako i kolesterol, prije bilo normalno imati kolesterolo toliko i toliko, pa su izlobirali spustanje normalne vrijednosti kolesterola kako bi ljudi uzimali lijekove za snizavanje kolesterola. A o psihofarmacima da i ne pricamo.
-
- Information
-