Koronavirus
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 844 times
- Been thanked: 1614 times
U SAD-u novi rekord u broju umrlih i zaraženih u jednom danu
U SAD-u novi rekord u broju umrlih i zaraženih u jednom danu
COVID-19 izgleda nikoga ne štedi. Među 47 preminulih u subotu od koronavirusa u američkoj saveznoj državi Illinois je i jedna beba. U trenutku kada je njezin test pokazao da je pozitivna na COVID-19, bila je najmlađa zaražena osoba. Ovo je, po svemu sudeći, i najmlađe dijete preminulo u epidemiji na području SAD-a.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Naše je zdravstvo jednostavno loše i glupavo organizirano. Ne samo u ovoj situaciji s koronom. I nitko nikome ne odgovara.
Slučaj.
Zaštitna odijela ne postoje, maske ne postoje, rukavice ne postoje? I što su sad napravili? Curu je u bolnicu vozio kućni prijatelj koji je nužno došao u kontakt s njezinom majkom u samoizolaciji. Što je mala negativna na koronu, ne znači ništa - ionako nas svi uvjeravaju da se nema smisla testirati jer nalaz može biti lažno negativan. Sad imaju bar još jednu potencijalno rizičnu osobu - prijatelja, kao i sve s kojima je čovjek bio u kontaktu.
Prije nekih sedam-osam godina velikogorička hitna pomoć isto je tako odbila voziti dijete na operaciju slijepog crijeva i savjetovala familiji da se snađe za prijevoz. Možda su već onda vježbali za koronu?
Moja je majka umrla na Svetom Duhu zato što je doktorica iz hitne odbila doći na drugi poziv (srčani problemi) jer je već jednom bila i utvrdila da se žena "prenavlja". Stanje se mami u međuvremenu pogoršalo, ali to nema veze. Dobro, to je bilo prije puno godina pa se liječnički rad kontrolirao i reagiralo se na osnovanu prijavu, a ova je bila itekako osnovana: ta doktorica više ne radi u hitnoj, zapravo, više nigdje ne radi kao doktor.
Slučaj.
Zaštitna odijela ne postoje, maske ne postoje, rukavice ne postoje? I što su sad napravili? Curu je u bolnicu vozio kućni prijatelj koji je nužno došao u kontakt s njezinom majkom u samoizolaciji. Što je mala negativna na koronu, ne znači ništa - ionako nas svi uvjeravaju da se nema smisla testirati jer nalaz može biti lažno negativan. Sad imaju bar još jednu potencijalno rizičnu osobu - prijatelja, kao i sve s kojima je čovjek bio u kontaktu.
Prije nekih sedam-osam godina velikogorička hitna pomoć isto je tako odbila voziti dijete na operaciju slijepog crijeva i savjetovala familiji da se snađe za prijevoz. Možda su već onda vježbali za koronu?
Moja je majka umrla na Svetom Duhu zato što je doktorica iz hitne odbila doći na drugi poziv (srčani problemi) jer je već jednom bila i utvrdila da se žena "prenavlja". Stanje se mami u međuvremenu pogoršalo, ali to nema veze. Dobro, to je bilo prije puno godina pa se liječnički rad kontrolirao i reagiralo se na osnovanu prijavu, a ova je bila itekako osnovana: ta doktorica više ne radi u hitnoj, zapravo, više nigdje ne radi kao doktor.
- MmeTipfeler
I opet se priča svodi na testiranje: link. Provjera zdravstvenog stanja može i smije biti jedini kriterij.
- Stitch
- Head Honcho
Govorim o testiranju. Ne testira se dovoljno zato što nemamo novaca za to, a onda se skrivamo iz znanstvenih mišljenja. Srećom, bar se nadam, još nismo došli do toga da odbijemo liječenje zato što netko nema zdravstveno, kao što to rade u Americi, ali uskoro ćemo uvesti dobni kriterij, a možda i zdravstveni kriterij, jer ćemo popuniti kapacitete.
Ovo je stanje prije nekoliko dana, šteta je što nisu dovoljno ažurni, a ovo je Hrvatska danas. Imamo, prema Beroševoj izjavi, nekih 750 respiratora, a rast zaraze još se uvijek povećava. Eksponencijalno.
Ovo je stanje prije nekoliko dana, šteta je što nisu dovoljno ažurni, a ovo je Hrvatska danas. Imamo, prema Beroševoj izjavi, nekih 750 respiratora, a rast zaraze još se uvijek povećava. Eksponencijalno.
- Stitch
- Head Honcho
Računaj i na to da respiratore trebaju i drugi pacijenti; oni koji su pretrpjeli moždani ili srčani udar, oni koji su nastradali u prometnim nesrećama, oni koji su već u teškom stanju zbog obavljenih medicinskih zahvata...MmeTipfeler wrote: ↑30 Mar 2020, 20:38Ovo je stanje prije nekoliko dana, šteta je što nisu dovoljno ažurni, a ovo je Hrvatska danas. Imamo, prema Beroševoj izjavi, nekih 750 respiratora, a rast zaraze još se uvijek povećava. Eksponencijalno.
Pet posto pacijenata razvije komplikacije i završi na respiratoru. To je jedna osoba na svakih 20. Pet ljudi na 100 oboljelih. 50 ljudi na 1000 oboljelih. 500 ljudi na 10.000 oboljelih. Sve više od toga podrazumijeva masovni pomor bolesnika jer tih 750 respiratora neće biti zauzeto dan-dva, to se u praksi ne događa. Možemo govoriti o tjednima, katkad i mjesecima ovisnosti o tim uređajima.
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
U tome i vidim glavni problem: birat će se koga će se staviti na respirator. Kao u Italiji i u Španjolskoj. Amerika ima drugi kriterij - imaš para, ideš na respirator, nemaš, onda ništa. Francuzi su se pokazali šlampavima u vezi s onom 14-godišnjom curom. A nas uvjeravaju kako su samo starije osobe izložene opasnosti od zaraze.
Osobno, moram paziti da ne navučem koronu: uz dvije autoimune bolesti, odmah će me otpisati. I spašavati 20-godišnjeg klipana koji je s dečkima igrao nogač.
Osobno, moram paziti da ne navučem koronu: uz dvije autoimune bolesti, odmah će me otpisati. I spašavati 20-godišnjeg klipana koji je s dečkima igrao nogač.
- Stitch
- Head Honcho
To je nažalost istina. Ali nemoj odmah coprati: Zagreb je mnogo bolje pokriven tehnikom i ljudstvom od ostalih sredina.MmeTipfeler wrote: ↑30 Mar 2020, 21:36Osobno, moram paziti da ne navučem koronu: uz dvije autoimune bolesti, odmah će me otpisati. I spašavati 20-godišnjeg klipana koji je s dečkima igrao nogač.
Potpisi su za budale.
- Marsovac7
- Svemirka
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 63 times
Netko (bio u samoizolaciji ili ne) može već biti zaražen, ali u fazi inkubacije i test će biti negativan. Djevojka prvozaraženoga je testirana više puta, na prva dva je bila negativna, tek na trećem pozitivna.MmeTipfeler wrote: ↑30 Mar 2020, 19:35I opet se priča svodi na testiranje: link. Provjera zdravstvenog stanja može i smije biti jedini kriterij.
Wow, postala sam moderatorica. :)
- MmeTipfeler
I više zaražen. Uzdam se u svoju sretnu zvijezdu, to je jedino što mi preostaje. Sustav nam je neorganiziran. U svakom pogledu. Bez obzira na smirene i odlučne nastupe Beroševe i Markotićkine. No dobro, valjda netko mora smirivati ovu našu neodgojenu bandu koja ni crveno na semaforu ne poštuje.
- MmeTipfeler
Da, i? Što samo znači da treba testirati više puta uzastopno. A za to, zahvaljujući slobodnom tržištu, nemamo para.
- MmeTipfeler
I molim, zbrojite se. Najprije ne treba nositi maske, osim ako već nisi zaražen, a u tom slučaju ionako ne smiješ iz kuće. Sad najednom svi moramo nositi maske iako se prije tvrdilo da ničemu ne služe, a bome ih se ne može ni nabaviti. Dezinficirajte! Čime? Votkom? To neću odbiti.
Sjedi doma i čekaj dostavu. Koje nema ili koju možeš platiti gotovinom. Koju si prethodno podignuo na bankomatu.
Sorry, ali ja nisam minus inteligencija.
Sorry, ali ja nisam minus inteligencija.
- Marsovac7
- Svemirka
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 63 times
Pa čini mi se da s ove zdravstvene strane rade najbolje što mogu u postojećim okolnostima.MmeTipfeler wrote: ↑30 Mar 2020, 22:33Da, i? Što samo znači da treba testirati više puta uzastopno. A za to, zahvaljujući slobodnom tržištu, nemamo para.
Wow, postala sam moderatorica. :)
- MmeTipfeler
- Stitch
- Head Honcho
Ravnatelj HZJZ Capak prognozira da će izolacija trajati do 1. lipnja
Tako razmišljaju i britanski stručnjaci koji također tvrde da bi rigorozne mjere morale trajati do lipnja. Prema njihovim projekcijama, ukinu li se stroge mjere sredinom travnja, kratkotoročno će doći do opadanja broja težih bolesnika koji zahtijevaju intenzivnu skrb, no već do sredine srpnja pritisak će biti ogroman.
Ako se sve mjere ukinu početkom lipnja, pritisak će do sredine srpnja opet biti velik, odnosno gotovo jednak kao i da su mjere ukinute u travnju. No, ako se stroge mjere održe do početka šestog mjeseca, a i nakon toga se nastavi sa zabranom okupljanja i održi navika što je moguće veće socijalne distance, pritisak na zdravstveni sustav bit će u narednim mjesecima konstantno nizak.
- Ovo je kriza koja će potrajati, a moja je procjena da ćemo imati nekoliko tisuća oboljelih, smrtnost u skladu sa zemljama koje nemaju crne scenarije te da će zbilja ljeto donijeti bolja vremena - zaključio je Capak.
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Koja zemlja nema crne scenarije? Osim Grendlanda, Južne Koreje i Antarktika? Dobro, ovo je posljednje kontinent.
- MmeTipfeler
Svi ste vjerojatno pročitali pa neću tražiti linkove: neki dan, jučer ili prekjučer, meni se to sve brka, dobili smo medicinske potrepštine iz Kine, a za naredni je dan najavljena ista količina. Sadržaj nepoznat. Ne znam jesu li tu bile i maske, ali Ameri, kako piše ovdje, maske naručene za Francusku u kešu otkupljuju za trostruko ili četverostruko veću cijenu, na licu mjesta. Na aerodromu.
Žao mi je što je na francuskome. Uglavnom, Francuzi sad planiraju zaobilazni put: CEVA.
Drugdje pak čitam da su Kinezi, u želji da zarade, počeli brljati pa isporučuju nevaljalu opremu. Ne treba nam korona, i sami smo sebe u stanju uništiti.
Žao mi je što je na francuskome. Uglavnom, Francuzi sad planiraju zaobilazni put: CEVA.
Drugdje pak čitam da su Kinezi, u želji da zarade, počeli brljati pa isporučuju nevaljalu opremu. Ne treba nam korona, i sami smo sebe u stanju uništiti.
- Stitch
- Head Honcho
Predugo su čekali, a i zdravstveno im je osiguranje zeznuto. Za sada imaju 15 oboljelih na milijun stanovnika, što valjda mogu zahvaliti činjenici da, osim u velikim gradovima, stanuju na kilometar jedna familija od druge. Negdje sam pročitala da one koji eventualno i ozdrave od korone, čeka račun od 30 i nešto hiljada dolara.
- MmeTipfeler
Sorry, Miky, i ostali, nisam prije stigla, a i zaboravila sam lozinku za Dropbox.
Da ne pretrpavam temu, evo prijevoda čuvenog filmića: ovo je talijanski, a ovo hrvatski tekst. Na jednom mjestu nisam razumjela novinara - općenito sam se mučila s njegovim izgovorom, nisam neka majstorica za talijanske dijalekte, ali čini mi se da je Perugino, ali to je mali komadić pa sam ga u zagradi dodala po smislu. Prijevod je načinjen zbrda-zdola - tko umije, neka ga popravi.
Sam je tekst u sebi kretenski, razbacuje se velikim riječima, ali je potpuno neznanstven i jednostavno senzacionalistički - primjerice, koji kiki znače "dišne odnosno respiratorne stanice", no impresivno zvuči. Ispod filmića opširan je kometar o svemu tome, tu ćete se morati obratiti Gugleši, a ovo je kratak komentar na članak u časopisu Nature, časopisu u kojemu ne može pisati baš svaka budala, ali se RAI Tre poslužio tim člankom da napravi prilog, kao i sam članak.
A sad, bez znanstvenih reakcija, zdrava logika: navodno su Kinići prije pet godina napravili novi virus kao biološko oružje, ali im je trebalo pet godina da ga upotrijebe. I to su ga najprije upotrijebili na vlastitom stanovništvu.
Slijedi nova teorija zavjere: žrtvovali su nekoliko desetaka vlastitih ljudi da bi preko Europe prenijeli virus u Ameriku.
I tako...
Da ne pretrpavam temu, evo prijevoda čuvenog filmića: ovo je talijanski, a ovo hrvatski tekst. Na jednom mjestu nisam razumjela novinara - općenito sam se mučila s njegovim izgovorom, nisam neka majstorica za talijanske dijalekte, ali čini mi se da je Perugino, ali to je mali komadić pa sam ga u zagradi dodala po smislu. Prijevod je načinjen zbrda-zdola - tko umije, neka ga popravi.
Sam je tekst u sebi kretenski, razbacuje se velikim riječima, ali je potpuno neznanstven i jednostavno senzacionalistički - primjerice, koji kiki znače "dišne odnosno respiratorne stanice", no impresivno zvuči. Ispod filmića opširan je kometar o svemu tome, tu ćete se morati obratiti Gugleši, a ovo je kratak komentar na članak u časopisu Nature, časopisu u kojemu ne može pisati baš svaka budala, ali se RAI Tre poslužio tim člankom da napravi prilog, kao i sam članak.
A sad, bez znanstvenih reakcija, zdrava logika: navodno su Kinići prije pet godina napravili novi virus kao biološko oružje, ali im je trebalo pet godina da ga upotrijebe. I to su ga najprije upotrijebili na vlastitom stanovništvu.
- Stitch
- Head Honcho
MmeTipfeler wrote: ↑02 Apr 2020, 19:41A sad, bez znanstvenih reakcija, zdrava logika: navodno su Kinići prije pet godina napravili novi virus kao biološko oružje, ali im je trebalo pet godina da ga upotrijebe. I to su ga najprije upotrijebili na vlastitom stanovništvu.Slijedi nova teorija zavjere: žrtvovali su nekoliko desetaka vlastitih ljudi da bi preko Europe prenijeli virus u Ameriku.
Političari i teoretičari zavjera trebali bi prvi stradati, za dobrobit čovječanstva.
Potpisi su za budale.
-
- Information
-