Rasprave i upiti o avionskim kartama, kompanijama i putovanjima avionom

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 03 Mar 2020, 14:41

British airways uvodi specijalne korona bookinge. Sve karte postaju flexible, u slucaju promjene placa se samo razlika u cijeni.

Due to the uncertainty around #Coronavirus #COVID19, we’ve introduced a flexible change policy on all new flight and holiday bookings to any of our hundreds of destinations, meaning you can book with confidence. More info: ba.com/confidence

sandra555
Has thanked: 11 times
Been thanked: 11 times

Post 03 Mar 2020, 16:10

Jel to vrijedi i za moju BA kartu Zagreb - London koja je već kupljena?
Nukac
Davorich

Post 03 Mar 2020, 17:07

Ne. Samo za karte koje ce se kupit u odredjenom razdoblju.
Inace izgleda da je samo u HR korona groznica. Za vikend sam bio u Belgiji, nema nikakve fame oko virusa.
Nukac
Davorich

Post 03 Mar 2020, 18:45

Pilot lufthanse nacrtao pimpca.

marko_31
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post 03 Mar 2020, 23:07

Nukac wrote:
03 Mar 2020, 17:07
Ne. Samo za karte koje ce se kupit u odredjenom razdoblju.
Inace izgleda da je samo u HR korona groznica. Za vikend sam bio u Belgiji, nema nikakve fame oko virusa.
https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... water.html
ivana)
Has thanked: 1 time

Post 04 Mar 2020, 20:52

evo British otkazuje letove Zagreb London...sad 20.3. dosao info mail, bez ikakvog objasnjenja zasto...vracaju sav novac ili mogucnost bookinga preko nekog drugog..
sandra555

Post 04 Mar 2020, 20:59

ivana) wrote:
04 Mar 2020, 20:52
evo British otkazuje letove Zagreb London...sad 20.3. dosao info mail, bez ikakvog objasnjenja zasto...vracaju sav novac ili mogucnost bookinga preko nekog drugog..
:gaah:
Što to znači mogućnost booking preko nekog drugog? Što s eventualnom razlikom u cijeni?
ivana)

Post 04 Mar 2020, 22:50

iskreno nemam pojma, nisam isla u detalje jer sam trazila povrat jer idem opet u svibnju, ali izgleda da otkazuju sve letove od 16 do 28.3.
Nukac
Davorich

Post 05 Mar 2020, 06:45

Prva avio žrtva korona virusa - Flybe.

Jedna od većih europskih aviokompanija, britanski Flybe, našla se pred propašću i, kako je rano u četvrtak izvijestio BBC, očekuje se da će u sljedećim satima, nakon što svi avioni koji su kasno u srijedu poletjeli stignu na svoja odredišta, prestati s radom, što znači i vjerojatni gubitak posla za oko 2.000 njegovih zaposlenika.

I sa stranice flybe:

Flybe entered Administration on 5 March 2020 and Alan Hudson, Joanne Robinson, Lucy Winterborne and Simon Edel of EY have been appointed as Joint Administrators.

All flights have been grounded and the UK business has ceased trading with immediate effect.
marko_31
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post 05 Mar 2020, 08:54

Nukac wrote:
05 Mar 2020, 06:45
Prva avio žrtva korona virusa - Flybe.
uh, baš iznenađenje ( ali mozda i ne toliko kad se sjetimo nedavno Monarcha)...
Ne bih rekao da je ovo direktno vezano na virus, mogla bi ovo biti i jedna od prvih ozbiljnijih posljedica Brexita...čitam da su još i lani i ove godine počeli problemi, vlada u siječnju nije htjela dati garancije i eto, gotovo...
Imali su baš nekih zanimljivih ruta, na isle of man, Guernesey, prema sjeveru UK, Škotskoj...
Vidjet cemo kako ce se to posloziti i tko ce tu dio ruta preuzeti.

Bit ce ovo zasigurno jako izazovna godina i za avio prijevoznike :kokice:
Nukac
Davorich

Post 05 Mar 2020, 09:04

Pa i nije neko iznenađenje, već dulje vrijeme je flybe bio u financijskim problemima.
No velik gubitak za UK, pošto su spajali regionalne gradove, a letili su i na PSO linijama. U svakom slučaju - falit će.
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 05 Mar 2020, 09:40

marko_31 wrote:
05 Mar 2020, 08:54

Ne bih rekao da je ovo direktno vezano na virus, mogla bi ovo biti i jedna od prvih ozbiljnijih posljedica Brexita...
Ha, vjerojatno malo jedno, malo drugo, a malo i kakve treće, nevezane poslovne dubioze. I Brexit i korona se događaju i drugima, ali, kao i među živim bićima - jači preživljavaju, a oni koji su i inače (zbog, kao što rekoh, nečeg trećeg) slabiji/izloženiji - padaju. :ne zna:
Tajmer
Been thanked: 1 time

Post 05 Mar 2020, 10:54

Evo upravo su pljeskali jer je Croatia airlines sletio
aaston
Been thanked: 2 times

Post 05 Mar 2020, 15:44

Tajmer wrote:Evo upravo su pljeskali jer je Croatia airlines sletio Image
Onima koji pljescu bi ja ruke ljepio.
Nukac
Davorich

Post 05 Mar 2020, 16:01

Na Croatiji?

Jos ok kad pljescu na Ryanairu. Ali na Croatiji?

Opcenito, vec dulje vrijeme kulura putnika se nepovratno srozava.
sandra555

Post 05 Mar 2020, 17:32

Mene bude sram kad ljudi plješću :facepalm:
sandra555

Post 05 Mar 2020, 18:19

Ljudi pliz savjet što da radim. :moli:
Znam da mi nitko od vas ne može reći što će biti i kako će se ovo sranje s panikom od corone razvijati,
ali zanima me što bi vi napravili na mom mjestu da imate saznanja koja trenutno imate.
Karte za London imam kupljene (BA) i koliko sam skužila oni ako otkažu vratit će pare, to nije upitno.
Međutim platila sam i hotel unaprijed i to ne baš malo. Za to ne znam hoću li ikako moći do novaca ako se put otkaže.
Ali nije to to što me brine i zanima.

Ono što me muči je to što bi ja htjela planirati i polako si kupovati karte za nešto tako da si troškove rasporedim na ovaj i slijedeći mjesec,
a ne da moram sve platiti u travnju.
Tako sam mislila ovih dana kupiti karte za kazalište jer mi je tu kako sam već pisala uletila ponuda od 50% popusta na super mjesta
i voljela bi to ne propustiti. A popust je kratkotrajan i vjerojatno ga za par dana neće više biti. Tada ću morati odustati od te predstave i
ići na neku jeftiniju. Nije da tu sad nešto gubim jer ima odličnih predstava, ali sam se baš zapalila za Mućke.
Isto tako sam ovaj mjesec mislila kupiti karte za Tower of London. OK, to isto može čekati zadnji tren, ali htjela sam kupiti da ne kupujem sve
slijedeći mjesec i da mi ne dođe sve odjednom na naplatu.
Svrbe me prsti da kupim te karte neopisivo jako. Kao da se Anđeo i Vrag bore u meni kupi - ne kupuj.
Jedan kaže "ma kupi, ne paničari, sve će biti OK", a drugi kaže "samo ti kupi, vidjet ćeš čim kupiš da ćeš dobiti mail da je let otkazan" (ne znam koji od ovo dvoje je Anđeo, a koji je Vrag). :E :angel:
Čak mi je palo na pamet da ovaj mjesec kupim funti onoliko koliko bi potrošila na te ulaznice i da si tako uštedim novce za slijedeći mjesec,
pa onda kupim kad budem 100% sigurna hoće li biti što od putovanja ili neće. :zubo:

Ono što me zanima je što bi vi napravili da ste na mom mjestu? Da li bi kupovali sada i riskirali ili bi čekali?
I ako čekati, do kada?
Trebala bi putovati 09.04. Što mislite kad bi moglo biti ziher da ako nisu otkazali do tog dana da niti neće otkazati?
Ili mogu još i 08.04. mi otkazati? :angeleye:
Nukac
Davorich

Post 05 Mar 2020, 19:12

Moj savjet - ne kupuj više ništa unaprijed.

Ako ti otkažu let, možda uspiješ i dobiti neki povrat novaca od hotela, ako im ljubazno pišeš i objasniš situaciju. Koja je trenutno vrlo loša.

Naime, ova epidemija je vrlo nepredvidljiva. Počela u Kini, ali se nekim čudnim putevima našla u Italiji. Koja očito nije spremna za to, i vrlo loše odreagirala na situaciju. Kina je uspjela zaustavit epidemiju. U Kini je partija. A i ljudi su disciplinirani.
Talijani baš i nisu.

Recimo, mislim da su čak i kod nas jako dobro pripremljeni, i uspjevaju epidemiju držat pod kontrolom. Nema širenja virusa, već novi slučajevi donose virus izvana.
Slovenija je lošije pripremljena, i nemaju pojma koliko ljudi je zarazio nulti pacijent.
I baš zato se trenutno ne može reći kad će se stanje normalizirati.

Zato je na našu žalost, potreban veliki oprez kod planiranja putovanja.
Recimo prošli petak sam išao u Belgiju. Hotel sam rezervirao praktički na aerodromu. Zlu ne trebalo. :)
A ja baš i nisam osoba koja paničari.
Tajmer
Been thanked: 1 time

Post 05 Mar 2020, 19:20

Nukac wrote:Na Croatiji?

Jos ok kad pljescu na Ryanairu. Ali na Croatiji?

Opcenito, vec dulje vrijeme kulura putnika se nepovratno srozava.
Da Image Frankfurt - Zagreb kad smo sletili i kad je usporio i krene prema gejtu kad ono pljesak Image

Apropo corone sve što su me pitali u ZG je ako sam bio u kini, koreji, japanu ili Italiji u zadnjih 14 dana i to je to.
aaston

Post 05 Mar 2020, 19:53

sandra555 wrote:
Ono što me zanima je što bi vi napravili da ste na mom mjestu? Da li bi kupovali sada i riskirali ili bi čekali?

Ja bi trebao na let 21. i smjestaj cu rezervirati tek koji dan unaprijed. O ostalom ni ne razmisljam.
Idem Ryanom i ako oni ne otkazu let do 14 dana ranije - niti nece.
Ali, dva tjedna su puno i svasta se moze izdogađati (u Italiji je nastao kaos u svega nekoliko dana).
Neizvjesno je i ja tu ne bi brzao.
aaston

Post 05 Mar 2020, 19:54

..

ivana)

Post 05 Mar 2020, 20:12

ja takodjer nebi vise nista kupovala..eto sad mi je sve propalo,ok dobit cu lovu natrag,al imam kartu za svibanj london, ovaj put CA u pitanju i smjestaj preko bookinga...nista vise ne planiram na tu temu pa sto bude,bude..osim Bratislave ovaj vikend..al tamo sam kako sad stvari stoje ja njima opasnost a ne obratno..jer Hrvatska biljezi zarazene,oni trenutno ne
btw..kaze mi frend,zivi u Dublinu..treba doci u svibnju Zagreb..ima kartu preko Lufthanse,dobio mail ako zeli otkazat da ce dobit 100 eura refund...kartu je vise platio..pa sad...
Gile
Been thanked: 6 times

Post 05 Mar 2020, 20:29

Ja trenutno nemam nikakvu kartu niti putovanje u planu što ne znam da li se dogodilo ikada u zadnjih 10 godina :crying: ali sudeći po ovoj situaciji čini se da je dobro da je tako. Da imam nešto uplaćeno išao bih gotovo sigurno ali ne bih ništa dodatno rezervirao do zadnjeg trena. Manja ti je šteta uzeti sve odjednom u zadnji čas nego zbog uštede upuštati se u rizik da otkažu let što je sada već prilično realna mogućnost. :ne zna:
Prolaznica

Post 05 Mar 2020, 21:13

Imam kupljenih karata za popriličan broj putovanja. Ne paničarim ni ja, ali čisto zbog nepredvidljivosti cijele situacije, ne plaćam/rezerviram više ništa do par dana pred put.
Za sad sam zadovoljna da mi većina letova kreće iz Zagreba, jedan iz Ljubljane, a Venecija je na repertoaru tek u lipnju.

Nukac, držim palčeve za sindikalni izlet.
collect moments, not things
sandra555

Post 05 Mar 2020, 21:31

OK, hvala svima :s
Ništa onda ne rezerviram dalje, pa ćemo se samo nadati da će se situacija smiriti i da neće ništa biti otkazano. I to što kažete, lako kupim dan dva ranije. A mogu i online kupiti kad sam već tamo jer većina toga prihvaća i potvrdu na mobitelu, a vjerujem da hotel ima i uslugu printanja na zahtjev.
  • Information