Da, ručna je 7, a ne 4 kg, ... lapsus. A glede predane, možda nisam bio dovoljno jasan: Ja također govorim o predanoj prtljazi koja se doplaćuje, ali se
praktički doplaćuje pod mus.
Stvar izgleda ovako:
Ideš rezervirat let, pokaže ti se cijena, klikneš, ... bla-bla ... sve normalno, jedino ti kaže da su oni, eto, tebi napravili "uslugu" pa su ti u tu cijenu
već uračunali doplatu za 15 kg čekirane prtljage. Ali, ne beri brigu, ako nemaš čekiranu prtljagu, tih 15 kg možeš "kasnije" otkazat:
"
We've pre-selected checked baggage for your convenience. You may remove it if it's not needed."
Naravno, "
remove" nigdje ne možeš - ili ta mogućnost ne postoji ili je namjerno napravljena toliko skrivenom da svatko normalan odustane.
Uostalom, jedini puta kad sam dosad s njima putovao (Kuala Lumpur - Singapur) jesam imao predanju prtljagu, a i prije par dana kad sam simulirao jednu drugu rutu (unutar Indije) imao sam u vidu eventualno putovanje s prtljagom, tako da se nisam puno niti trudio glede toga.
Ovdje nekaj takvoga piše za AirAsia Indonesia:
https://support.airasia.com/s/article/C ... uage=en_GB
"
... your booking will include a complimentary check-in baggage of 15kg. This will be pre-selected for you, and you will not be able to remove it."
Ipak, ostaje nejasno zakaj je u ova moja dva slučaja bilo jasno naznačeno da se stvar navodno
može ukloniti.
Kao što rekoh, mene to ne dira, ali kad bih putovao bez ručne prtljage, vjerojatno bih se pitao zašto plaćam nešto što ne želim.