Baš si lijepo otvorio temu.

Sve si dobro napravio.
Za Izrael ti ne treba viza ali naplaćuju exit fee za kopnene prijelaze (za avio karte je uključeno u cijenu karte) i taj iznos ovisi od prijelaza i stalno se mijenja.

Dakle ući ćeš besplatno i Izrael ali morat ćeš platiti na izlazu ovisno na koji način ćeš van. Procedura i cijene se stalno mijenjaju, pronađi negdje ne netu trenutne procudere i iznose, nešto što je vrijedilo prošle godine vrlo vjerovatno više nije tako.
Tamo ti svaki prijelaz ima svoja pravila, cijene i radno vrijeme i to se stano mijenjaju, opisat ću ti prijelaz kojim smo mi išli što ne znači da će i tebi biti jednako.

Mi smo išli iz Jordana u Izrael iz Ammana u Jeruzalem na King Hussein Bridge/Allenby Bridge, do prijelaza smo išli taksijem, onda kreneš u proceduru koja traje i traje a ljudi su neljubazni da pomisliš da će te tući u nekom trenutku

no to je dio folklora tamo sa obje strane. Nama je misterija bila moramo li platiti izlaznu taksu ili ne jer smo imali Jordan Pass, prije puta smo naišli na puno kontradiktornih informacija po netu, neki kažu da se plaća neki da ne, na kraju se naravno ispostavilo da moramo platiti i to je općenito pravilo tamo ako sumnjaš treba li nešto platiti ili ne računaj da ćeš morati. Tečaj na granici je očajan, pravi lihvarski cca 30-40% manji nego u gradu pa si ostavi dovoljno dinara da ne moraš mijenjati na granici (izlazna taksa je 10JD ako se dobro sjećam). Onda kad konačno platiš tu taksu ideš da ti lupe izlazni pečat, tu će ti uzeti putovnicu i nećeš je više vidjeti do Izraela. Onda čekaš i vrijeme kratiš pričajući sa drugim isfrustriranim putnicima. Također prije ulaza platiš međugranični bus kao suho zlato, ne sjećam se točno ali definitivno nerealno visok iznos za 3-4km vožnje ali alternative nemaš, naravno ne smiješ tuda pješice, to je ratna zona.

Onda te konačno puste u bus, prtljagu dodatno naplaćuju i provjerit će ti dobro karte jesi li sve uredno prijavio. Na izraelsku stranu stižeš nakon par minuta, ulaziš u zgradu gdje ti skeniraju/pregledaju prtljagu, na samom prijelazu očekuj puno pitanja koja će tebi izgledati besmisleno tipa kako ti se mama zove

ali to moraš proći. Nakon toga daju ti papirić sa pečatom što je dobro da više ga ne lupaju direktno u putovnicu jer bi poslije imao problema za ući sa tim u većinu arapskih/muslimanskih zemalja. Onda si ušao u Izrael, na granici je mala autobusna stanica odakle kreću busevi u raznim smjerovima, mi smo uzeli onaj za Jeruzalem, malo ćeš pričekati ali idu dosta često. Uglavnom za sve skupa za prijelaz trebat će ti nekoliko sati, bolje reći pola dana, pun klinac s obzirom da je Amman na manje od 100km od Jeruzalema.
Jordan Pass se svakako isplati uzeti jer ti ne treba viza i uključen je ulaz u Petru i još 40 drugih lokacija, sad ne znam u tvom slučaju kad ostaješ manje od 3 noći jer mislim da ćeš onda morati platiti vizu na izlazu. Predlažem ti da ipak ostaneš 3 noći/4 dana jer je tako najlakše i najisplativije, ako želiš vidjeti i Wadi Rum i Petru to ti ne bih preporučio na brzinu. Mi smo spavali u Wadi Rumu i 2 dana išli u Petru i vrijedi svakog potrošenog dinara i dana

nemoj to na brzinu raditi. Ja bih ti preporučio da odeš i gore do Ammana pa preko u Izrael, Jeruzalem je poseban grad, ja nisam išao iz religioznih razloga (nije moj đir) ali jesam iz povijesnih a tamo ima toliko toga za vidjeti i još taj miks kultura na tako malom prostoru nećeš naći nigdje...i nigdje nećeš naći toliko religioznih fanatika svih vjera na tako malo prostoru.

Dalje smo išli u Tel Aviv što je opet totalno drugačija priča od Jeruzalema, nije ni on nikako za odbaciti, naravno ako imaš dovoljno dana. I nemoj preskočiti Mrtvo more, jedinstveno ti je to iskustvo, mi smo išli sa izraelske strane ali možeš i sa jordanske kako ti već više paše.
Što se tiče spajanja Jordana i Egipta i mi smo razmišljali o tome ali smo ipak odustali, preskupo je i prekomplicirano, Egipat zaslužuje posebno putovanje i evo sad ću vjerovatno krenuti na to putovanje. Mi smo isto gledali brod Aqaba - Nuweiba ali je bio preskup, nekih preko 100€ povratno ako se ne varam, rekoh ne dam vam to.

Ako baš želiš proći kopnenim putem morat ćeš proći tlaku graničnog prijelaza, i platiti izlaznu taksu iz Izraela, za Egipat ti ne treba viza ako ćeš ostati na Sinaju (a čini mi se da nećeš po tvom opisu) ali vjerovatno onda opet plaćaš izlaznu taksu ako ćeš natrag u Izrael...u konačnici tamo uvijek nešto plaćaš sad da li na mostu ili na ćupriji jednako ti dođe.
Niko wrote: ↑19 Sep 2019, 18:20
Al da ulaz bi bil u Jordan a izlaz Egipat ili drugi smjer... datum pitovanja ehhh vjerojatno sredina 11mj pa do sredine 12mj.. znaci mjesec dana(ako bi uspijel krace super jer su i druge zemlje jos ukljucene u ostatak putovanja) Egipat, mali dio Izraela i o Jordanu nemam pojma dal da odradim Petru i Wadi Rum brzinski i bok.
Što se rute tiče već sam ti rekao da se meni čini previše to sve ugurati u jedno putovanje ali sa druge strane ako imaš mjesec dana na raspolaganju zašto ne.

Možda bih ja napravio ovako nešto Let u Tel Aviv pa Jeruzalem-Mrtvo more-Amman-Petra-Wadi Rum-Aqaba-pa vjerovatno brodom u Egipat, pa Kairo-Luxor-pa odlazak Easyjet-om iz Hurgade ili Marsa Alama. Easyjet ima od 11.mjeseca jeftine letova iz Venecije ili Milana u Hurgadu ili Marsa Alam, ja bih to gledao za povratak.