U Bibliji piše da je briga štetna, da je pogrešno brinuti se. Ni ptice se ne brinu zbog hrane, zašto bi onda čovjek? Kao katolik, oslobođen sam od brige.
A što kažu ovi tvoji? Da se prebaciš k nama?
Jooooo... da te Bozanić čuje...ili Irinej.
Kao da oni to ne znaju.
A bokte...
Aha.Ali doista, kojeg se god područja prihvatio - posla, ljubavi, zdravlja, može i ekologije, na prikladnoj smo temi - teško da ćeš naći čovjeka koji mari za skromnost, poniznost, poštenje, velikodušnost... Kršćanska etika podrazumijeva krepost u svakom djelovanju pod kapom nebeskom, a ne samo kada te drugi vide. Ili kad te snimaju TV kamere.
A što će mi posrednici ako i bez njih mogu komunicirati s Njim? I što će mi posrednici ako vlastitom nesavršenošću i pogrešnim interpretacijama kvare tu komunikaciju s Njim?Šabović Adis wrote: ↑21 May 2019, 02:39A bokte......ček', jesi ti siguran da nisi preturio na islam? Msm, zvučiš k'o musliman koji, kao takav, ne zarezuje posrednike ni 2% - jer su...posrednici.
Teško pitanje. Mislim da tek manjina djeluje iz uvjerenja, a većina djeluje iz straha. Što je krivo, dobro je činiti dobro. I lijepo je znati da si komu pomogao.Šabović Adis wrote: ↑21 May 2019, 02:39A šta je s božjom kamerom? Jel' krepostan sam (po)sebi ili (po)Njemu, gore?
A šta ako je pomozi sirotu na svoju sramotu? Šta onda?Teško pitanje. Mislim da tek manjina djeluje iz uvjerenja, a većina djeluje iz straha. Što je krivo, dobro je činiti dobro. I lijepo je znati da si komu pomogao.
A ništa, tako je (od)uvijek. Znaš u čemu je razlika između glupog i dobrog insana? Glupi je pametniji.
Zadnji živući čovjek koji je mario za poniznost, a kojega sam poznavala, bio je moj otac. On je čak malo (bar za moj ukus) pretjerivao u toj svojoj poniznosti, ali danas je to, izgleda, prestalo biti vrlinom i postalo manom, bar sudeći po tome kako se svi ponašamo.Stitch wrote: ↑21 May 2019, 01:40Kao da oni to ne znaju.
Ali doista, kojeg se god područja prihvatio - posla, ljubavi, zdravlja, može i ekologije, na prikladnoj smo temi - teško da ćeš naći čovjeka koji mari za skromnost, poniznost, poštenje, velikodušnost... Kršćanska etika podrazumijeva krepost u svakom djelovanju pod kapom nebeskom, a ne samo kada te drugi vide. Ili kad te snimaju TV kamere.![]()
Hjoooj, koliko puta sam ovo doživjela. Ima i ona (mislim da je Oscara Wildea): "Nijedno dobro djelo ne ostaje nekažnjeno".Šabović Adis wrote: ↑21 May 2019, 09:24Aha, dakle, nulla salus...ok, da znam.![]()
A šta ako je pomozi sirotu na svoju sramotu? Šta onda?![]()
Pa i razumljivo je biti ponizan s poniznima. Ali biti ponizan - da bi neko mogao da se bahati...to...ehm...Marsovac7 wrote: ↑22 May 2019, 15:49Zadnji živući čovjek koji je mario za poniznost, a kojega sam poznavala, bio je moj otac. On je čak malo (bar za moj ukus) pretjerivao u toj svojoj poniznosti, ali danas je to, izgleda, prestalo biti vrlinom i postalo manom, bar sudeći po tome kako se svi ponašamo.
Jesi kad pomogla prosjaku?
Šabo, ne trolaj. Prosjaku pomogneš tako da mu daš jesti kad ti drva nacijepa.
Nije istina. Prosjaku pomažeš onako kako se i inače pomaže onima kojima se pomaže. Konkretno: čučneš, osloniš se o onaj zidić, nabaciš neku tužnu facu, ispružiš ruku i...započneš s pomaganjem.
Na drugom forumu govorim o etici. I tamo tvrdim da etika ne mora biti povezana s religijom. U odnosu na izvor moralnoga, etička pozicija u osnovi može biti heteronomna (kada je izvor morala izvan čovjeka) ili autonomna (imanentna čovjeku) te u svezi s tim aprioristička, evolucionistička, intelektualistička, naturalistička ili voluntaristička.
Pa šta kažu tamo? Je li etika ljudska stvar ili nije? Ljudski ekskluzivitet ili ne-ljudski?Stitch wrote: ↑24 May 2019, 16:49Na drugom forumu govorim o etici. I tamo tvrdim da etika ne mora biti povezana s religijom. U odnosu na izvor moralnoga, etička pozicija u osnovi može biti heteronomna (kada je izvor morala izvan čovjeka) ili autonomna (imanentna čovjeku) te u svezi s tim aprioristička, evolucionistička, intelektualistička, naturalistička ili voluntaristička.
Teško da etika može biti autonomna. Ni istina to nije, niti može biti, a kamoli etika. Čovjek je autonoman. A i autohton. Uzgred je i etičan, moralan itd. A to što se ljudska svojstva i osobine pripisuju koječemu, i to prostom projekcijom, pa se zamjenom teza čovjek uslovljava moralnošću ili etičnošću (a istina je to da su i moralnost i etičnost uslovljene čovječnošću, koja je, opet, uslovljena čovjekom samim, jel', a čovjek ničim - čovjek bezuslovno!) pa, nađe se i pokoji kukolj u svekolikom žitu književništva - nisu nepoznate ni basne ni bajke kao takve. Osim onima kojima jesu...njima su bajke, rećemo, zakon! Al' bukvalno. Malo pamfletići, malo prozelitizam, malo demagogija malo povuci-potegni i etogac.Bez obzira na pristup, autonomna etika jamči svijest o moralnom djelovanju pa će ono biti prisutno i kad Boga ne bude.![]()
Očitovat će se, polako.Šabović Adis wrote: ↑24 May 2019, 18:22Pa šta kažu tamo? Je li etika ljudska stvar ili nije? Ljudski ekskluzivitet ili ne-ljudski?
Tako i piše. Ne žuri se, vrag odnija prišu.Šabović Adis wrote: ↑24 May 2019, 18:22Teško da etika može biti autonomna. Ni istina to nije, niti može biti, a kamoli etika. Čovjek je autonoman. A i autohton. Uzgred je i etičan, moralan itd.
Etička pozicija označava uzrok. Šejtan izaziva strah od kazne za grijehe pa te to može motivirati da živiš neporočnim životom. Opet, možeš i meditirati, istraživati, čitati i putovati... Razna te iskustva mogu navesti da spoznaš kako je Dobro ono čemu sve teži. To je i početak Nikomahove etike, usput. Nije Aristotel blesav bio, znao je čovjek u čemu je kvaka.
Daj, ubrzaj to jebemu...
Hjoooj...Tako i piše. Ne žuri se, vrag odnija prišu.
Uzrok čega?Etička pozicija označava uzrok.
Šejtan izaziva strah od kazne za grijehe pa te to može motivirati da živiš neporočnim životom.
Sollwert?! A ne Istwert?!Opet, možeš i meditirati, istraživati, čitati i putovati... Razna te iskustva mogu navesti da spoznaš kako je Dobro ono čemu sve teži. To je i početak Nikomahove etike, usput. Nije Aristotel blesav bio, znao je čovjek u čemu je kvaka.
Nije kriv ni Aristotel ni prevodilac, nego ne treba misli trgati iz konteksta. Naime, u nastavku Aristotel govori o različitim ciljevima kojima ljudi teže. Nemamo svi isti cilj. Dobro se zaodijeva u razne pričine.Šabović Adis wrote: ↑24 May 2019, 20:27Momentalno me razočarao Aristotel. Ako ne on, onda prevodilac.
A ako ne ni prevodilac, onda tumač/pripovjedač. Neka se ta trojica izvole među sobom dogovoriti ko će da poturi glavu na panj! :Rišelje:![]()
![]()
Moralnog djelovanja.
A kako nema veze s čovjekom? Vidio si religioznu mačku? Ili patku?Šabović Adis wrote: ↑24 May 2019, 20:27Ovo boldano ima veze s čovjekom - kako tačno? Siguran si da nije neka podvala, ili makar pokušaj?!
Users browsing this forum: ClaudeBot and 5 guests