Preporučite članak!
Mene kod takvih vijesti uvijek najviše zgroze neki komentari čitatelja.
Tu se slažemo da bi trebalo ozbiljno smanjiti dozu popularizacije fantazija u medijima. Samo što je opet problem da se ne slažu svi oko toga što su fantazije.MmeTipfeler wrote: ↑02 Apr 2019, 17:46P. S. Iako... što se tiče Harryja Pottera, ne mogu reći da previše osuđujem uništavanje tih knjiga.![]()
what we've got here is failure to communicate
- MmeTipfeler
U biti, moglo bi se reć da su sve fantazije više-manje blesave. Možda je razlika u tome kakvu pouku izvučemo iz njih, pa bih se čak i s time pomirio ako fantazije pomažu da se bolje nosimo sa stvarnošću. Ali mene zabrinjava što se ljudi, pogotovo tzv. generacija milenijalaca, toliko ufuravaju u fantazije da ih stvarnost zanima tek toliko koliko se tiče njihovog njima doglednog vlastitog fizičkog opstanka. Mada, i to je opet standardno lamentiranje starijih generacija nad time kako mlađe ništa ne valjaju - kao da su ljudi ikad bili nešto drugačiji općenito.MmeTipfeler wrote: ↑03 Apr 2019, 20:56Ma ne svih. Ima i dobrih, pače sjajnih. Harry Potter ne ubraja se među njih. Jednostavno je blesav.
E apropo tog poljskog svećenika, baš bih volio vidjet reakciju pape Franje. Zapravo, volio bih vidjet Franju u posjeti Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, i tako još ponekoj sličnoj prčvarnici s tolikim nazovivjernicima koji ne kuže ili ne žele kužit šta ta vjera zapravo predstavlja.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 628 times
- Been thanked: 985 times
Svejedno, vrijedilo ga je ekranizirati. Zbog Emme Watson, naravno.MmeTipfeler wrote: ↑03 Apr 2019, 20:56Ma ne svih. Ima i dobrih, pače sjajnih. Harry Potter ne ubraja se među njih. Jednostavno je blesav.
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Meni dobra knjiga nije potrebna zato da bih se "bolje nosila sa stvarnošću", nego zato da uživam u njoj. Harry Potter jednostavno je loš. U ne znam koliko knjiga stalno se ponavlja jedno te isto, nema napetosti, nema iznenađenja. Standardna boljka vih popularnih knjga, ne mora biti fantasy. I Clarissa Clare isto je tako skiksala kad se nije umjela zaustaviti nakon treće knjige, a njezini su romani daleko bolji. Nije trilogija badava sveti broj.
A to ima veze temom? Koliko? Pola posto? Uostalom, ne uspređujem Pottera s Gilgameshom ili Lovecraftom, nego, recimo, sa Sarantinskim mozaikom ( zašto 'sarantinskim', ne znam), oboje nastalo u novije doba, A Sarant je inteligentno napisan, dok je Potter, kao što sam već rekla, blesav.Ali mene zabrinjava što se ljudi, pogotovo tzv. generacija milenijalaca, toliko ufuravaju u fantazije da ih stvarnost zanima tek toliko koliko se tiče njihovog njima doglednog vlastitog fizičkog opstanka. Mada, i to je opet standardno lamentiranje starijih generacija nad time kako mlađe ništa ne valjaju - kao da su ljudi ikad bili nešto drugačiji općenito.
I mene bi zanimala reakcija, no čini se da mu je to promaknulo.E apropo tog poljskog svećenika, baš bih volio vidjet reakciju pape Franje. Zapravo, volio bih vidjet Franju u posjeti Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, i tako još ponekoj sličnoj prčvarnici s tolikim nazovivjernicima koji ne kuže ili ne žele kužit šta ta vjera zapravo predstavlja.
- MmeTipfeler
Ekranizacija je sjajan kriterij za razlčikovanje dobre od loše literature: što je ekranizacija uspješnija, literarni je predložak lošiji. I obratno. Majstor i Margarita jedini je izuzetak za koji znam.
Ima i ekranizacija?
:sumanuto gugla:
Znam samo za kazališne adaptacije, kao onu u DK Gavella, koju sam tako ignorantno propustio
- MmeTipfeler
Ima, ali nije film, nego serija. Pričekaj malo. naći ću ti link.
Evo. Prva epizoda. Ostale će ti se već izlistati sa strane. Ima i kao film, ali ne možeš u dva sata utrpati sve ono bogatstvo.
Eh Madam... i taj osjećaj uživanja u fikciji ima neku biološku funkciju zbog koje je nastaoMmeTipfeler wrote: ↑04 Apr 2019, 20:29Meni dobra knjga nije potrebna zato da bih se "bolje nosila sa stvarnošću", nego zato da uživam u njoj.
Kao i u TV-serijama... šest epizoda je neki standardni podnošljivi maksimum, dvanaest ajde-de zna pravi majstor izvuć... ali brate mili radit sezone i sezone kroz niz godinaMmeTipfeler wrote: ↑04 Apr 2019, 20:29Harry Potter jednostavno je loš. U ne znam koliko knjiga stalno se ponavlja jedno te isto, nema napetosti, nema iznenađenja. Standardna boljka vih popularnih knjga, ne mora biti fantasy. I Clarissa Clare isto je tako skiksala kad se nije umjela zaustaviti nakon treće knjige, a njezini su romani daleko bolji. Nije trilogija badava sveti broj.
Fantazije?MmeTipfeler wrote: ↑04 Apr 2019, 20:29A to ima veze temom? Koliko? Pola posto? Uostalom, ne uspređujem Pottera s Gilgameshom ili Lovecraftom, nego, recimo, sa Sarantinskim mozaikom ( zašto 'sarantinskim', ne znam), oboje nastalo u novije doba, A Sarant je inteligentno napisan, dok je Potter, kao što sam već rekla, blesav.
Ima čovjek preča posla, kao masovna moralna degradacija, i katastrofalna globalna klimatska promjena uzrokovana njomeMmeTipfeler wrote: ↑04 Apr 2019, 20:29I mene bi zanimala reakcija, no čini se da mu je to promaknulo.
Spasiba, ali njet ponjimajet po ruski, osim зтo мясьиниcт!MmeTipfeler wrote: ↑04 Apr 2019, 21:07Ima, ali nije film, nego serija. Pričekaj malo. naći ću ti link.
Evo. Prva epizoda. Ostale će ti se već izlistati sa strane. Ima i kao film, ali ne možeš u dva sata utrpati sve ono bogatstvo.
Najbolje da se držim knjige, samo pdf mi je nestao u bespuću memorije umjetne inteligencije skoro odmah s entuzijazmom
- MmeTipfeler
Aufff. Mislila sam da je s prijevodom. Pričekaj do sutra, dobit ćeš privatnu poruku. Film je naš. Naše proizvodnje, mislim. Režija: Aleksandar Petrović.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 628 times
- Been thanked: 985 times
Petrović je genijalac. Film je, naravno, odličan. Bolji su možda samo Skupljači perja, još jedan crnovalni uradak.MmeTipfeler wrote: ↑04 Apr 2019, 22:53Film je naš. Naše proizvodnje, mislim. Režija: Aleksandar Petrović.
Inače, s Mimicom je napravio Banovića Strahinju, koji je režirao njegov scenarij napisan po srpskoj epskoj predaji. Isto netipičan film. Umjesto junaštva, veliča ljubav prema ženi, koja je u ono doba smatrana manom. Samo mekušci i kukavice vole.
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
- Šabović Adis
- Inventar
- Has thanked: 224 times
- Been thanked: 239 times
Misliš ono Crnski, Gorski, Hrvatski?! Bosanski?!
Jasam vazda rekoda jebeš ljubav akoti treba prevodilac, akoje nemoš neposredno upražnjavat!
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
- MmeTipfeler
Rekao je to i Casanova prije tebe.Šabović Adis wrote: ↑05 Apr 2019, 20:58Jasam vazda rekoda jebeš ljubav akoti treba prevodilac, akoje nemoš neposredno upražnjavat!
![]()
Hvala, pogledat ću linkove.
Film po meni ima jedan bitan nedostatak; u šabloniziranju junačkog arhetipa propustio je ono što je najvrijednije u pjesmi: da se radi o nesebičnoj ljubavi. Jer ruku na srce, u originalnoj varijanti ljuba se nije baš sportski ponijela dok se vjerni habi mučio i krvio da ju povrati.
No da ostanemo na liniji ove teme, ima zgodan članak i u vezi s dotičnom pjesmom
http://www.e-novine.com/kultura/kultura ... -bane.html
- Šabović Adis
- Inventar
- Has thanked: 224 times
- Been thanked: 239 times
Pametan neki čouk, talentovan. Biće nešto od njega!
Hjoojjj...A sjećamo se i naših "galebova": lasen vir augen šprehn.
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
-
- Information
-