Ja se uključujem s pomalo neobičnom molbom, to jest prenosim molbu i objašnjenje Zaklade iz Splita (uvijek zaboravim kako se točno zovu).
Đina je petogodišnja pekinezerica kojoj prijeti eutanazija ako je se brzo ne dovede u red. Za njezino sadašnje "psihičko" stanje velikim su dijelom krivi vlasnici koje je ona odgajala, a ne oni nju. Situacija je momentalno takva da kuja grize koga stigne, vrlo se lako uzbudi pa počne histerično lajati, onda upadne u začarani krug jer sama sebe tom dernjavom još više uzbuđuje, za riječ NE nikad nije čula, funkcionira isključivo na podmićivanje hranom pa je uz sve ostalo i predebela.
Rješenje je resocijalizacija i za to joj se pruža besplatna prilika u Zagrebu, a poslije bi se udomljavala oprezno odabranom udomitelju. Ono što joj je potrebno jest smještaj kod samca ili u obitelji bez djece i bez životinja - mislim da ne moram objašnjavati zašto, a to je i preporuka stručne osobe koja ju je procjenjivala. Ujedno bi privremeni skrbnik trebao s njom raditi po uputama trenera, a s time bi trebao poslije nastaviti i udomitelj.
Koliko ja vidim, teško će se naći takav smještaj odnosno osoba koja momentalno nema psa ni bilo koju drugu životinju, a voljna je na privremeni boravak uzeti nesređenog psa, pomoći mu da se sredi i u njega uložiti vrijeme i trud, a onda se s njim rastati. S druge strane, ovakva kakva jest, Đina neće lako naći udomitelja.
Hrana i zdravstvena skrb bili bi, dakako, plaćeni, a bio bi joj plaćen i smještaj.
Đina na prvi pogled djeluje slatko, no moj je prvi dojam bio da ima facu za šamaranje. Nije sirota kriva, ali što jest, jest.
Dakle, molim vas u ime splitske Zaklade da proširite vijest ili razmislite poznajete li možda nekoga tko bi udovoljavao navedenim uvjetima.
Ponavljam: Đini gori pod nogama, izgrizla je već toliko ljudi da vlasnici imaju sve osnove da zatraže eutanaziju.
P. S. Nisam ovo htjela napisati na temi o odgoju pasa da ne kvarim atmosferu, a i u nadi da će ovdje prije nekome upasti u oči. Hvala.