Komunizam/socijalizam (?) vs. kapitalizam

Koljite se i gložite!
Eks

Post 28 Oct 2011, 15:03

Beta ženka » wrote: :lol: :rofl: :rofl: :rofl: Ovo je zakon! :rofl:
Ili kraće : Image

Žižek vas gleda. Image

..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 28 Oct 2011, 15:17

Nikolajevna » wrote:
Ma pusti ih, a unda je htio podijeliti s nama neke stvari koje ga vesele pa je zakeljio linak na jedno predavanje za koje on tvrdi da ga je čovjek napisao lijevom rukom i to na marendi. Schmokljanu se pak činilo da ga je ovaj napisao lijevom nogom i odma’ je zapeo za naslov koji nema veze s tekstom. Osim toga, nije mu bilo po volji što se predavač usudio predstaviti umjesto da predaje anonimno pod burkom kako ne bi promovirao sebe. Unda se umalo 'zacenio' kad je shvatio da netko ne vidi Žižekovu genijalnu genijalnost pa je iz čistoga protesta stao psihoanalizirati schmokljanovu pojavu. A schmokljan, s obzirom da se pretrgao od linkanja, skupljanja literature i podataka, se kano malo uvrijedio jer je on tu dao cijeloga sebe i osjeća se iskorišteno. Kako a undi i dalje nije bio jasno zašto se staljinizmu ne može pripisati ljudskost onih koji mu se protive, još je malo relativizirao a onda zaključio da bi mu sugovornik trebao malo više čitati Žižeka. Mah… meni uopće nije jasno od koga je staljinizam spašavao spomenutu čovječnost in d frst plejs
sve vise manje tocno. osim da je zizek lijevom rukom napisao vjerovanje, tj tako lako da je to za nevjerovat. :D

od ljudi je spasavao staljinizam ljude, od ljudi. :D

..nema veze. pokusat cu nac snimku tog predavanja, to se moze opisati samo jednom rjecju..neopisivo. :s

ok, nije bas bilo tako dobro dobro. malo prostor, malo publika koja je tesko pratila..ali, meni je to bio dogadjaj mjeseca, ako ne i godine.
ima vec neko vrijeme da zelim organizirati jedan njegov ili vise za redom predavanja, u nekom skveru, u nekoj hali neke propale industrije, on sa stolom na kojoj crvena coja, a povise njega slike marksa, engelsa, lenjina, tita i frojda.
ali, to bi bila nekakva interaktivna predavanja, oformio bih razne skupine, provokatore, nabrijane mlade ljude koji ce mu postavljat bocna pitanja, kontre, koji ce mu odobravat..ono, predrevolucionarni plenum samo takav.
naravno, lako bi moglo bit da ja to sve moderiram. :o
ako ne uspijem, pa sta..eno i u cernu rade crnu rupu koja se moze otet kontroli..:zubo:

mozda bi, schmokljan me sad posjetio, jedna od tema mogla bit prstenova druzina-frojdo, fromo i jungo.

:D
blaze

Post 28 Oct 2011, 15:27

ex_anais » wrote: Onda su posljedice bile otići u zatvor zbog aktivnog petljanja u politiku. Danas su oni koje politika ne zanima prisiljeni biti žrtve iste.
da. to je temeljna razlika. ex, ljubac u valnu duljinu :cerek:
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
blaze

Post 28 Oct 2011, 15:29

..a unda » wrote: ima vec neko vrijeme da zelim organizirati jedan njegov ili vise za redom predavanja, u nekom skveru, u nekoj hali neke propale industrije, on sa stolom na kojoj crvena coja, a povise njega slike marksa, engelsa, lenjina, tita i frojda.
ali, to bi bila nekakva interaktivna predavanja, oformio bih razne skupine, provokatore, nabrijane mlade ljude koji ce mu postavljat bocna pitanja, kontre, koji ce mu odobravat..ono, predrevolucionarni plenum samo takav.
naravno, lako bi moglo bit da ja to sve moderiram. :o
nisam dugo bila u splitu :misli: :cerek:
vrrrlet

Post 28 Oct 2011, 15:33

ex_anais » wrote:
Wow, skijanje. Tko danas ide na skijanje? Znaš samo koja je razlika? Danas ima ljudi koji nemaju za novi kaput i nove cipele godinama, ali ne zato što grade kuću nego pazi- NEMAJU. I ne ulažu u budućnost jer nemaju čim. Ima i ljudi koji nekih dana u mjesecu nemaju ni dvadeset lipa u kući. Iako se ljudi zgražaju nad tim u nevjerici, ali zaista ima. Ima i ljudi koji u frižideru većinu dana u mjesecu imaju samo dva artikla. I ne, ne grade kuću.

Jebe se meni iskreno za politiku. Nikad se u istu nisam aktivno petljala, ni itko moj. Ali ove današnje posljedice nisam tražila. Nije nitko. Onda su posljedice bile otići u zatvor zbog aktivnog petljanja u politiku. Danas su oni koje politika ne zanima prisiljeni biti žrtve iste.
Ali što ja pričam, ovdje govorimo o radnicima, a ne o neradnicima koji nemaju za kruh jer su naravno neradnici.
A ja ne znam kolike tisuće su u tragičnoj situaciji? Zar me zaista smatraš tolikim debilom, i k tome bogatim bahatim debilom? Zapravo, pomalo me i vrijeđaš pošto neki moji najbliži spadaju u tu skupinu tragičara.

Raprava kapitalizam vs. socijalizam je bespredmetna, pošto socijalizam nema niti jednu jedinu zemlju u kojoj je opstao kao dobar sustav. Kapitalizam je žešće u kurcu, osobno ga mrzim i smatram zločinačkim sistemom, ali tu bar možemo čeznutljvo gledati ka Skandinaviji.

Nekada davno sam mislio da možemo izabrati neki treći put, s jednakošću šansi za uspjeh svih građana, ali davno sam shvatio da to nije moguće niti u bitno kulturnijim i obrazovanijim zemljama od naše.

Nama je ljudi jedino preostalo smijanje. Tko se već uopće može smijati.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Nikolajevna

Post 28 Oct 2011, 15:34

Dobro je a unda, dobro, samo pazi da prostorija bude veća nego ova zadnja. U malim prostorijama sa puno ljudi mozak dobiva manje zraka pa nam i staljin može izgledati k'o čika spasoje.. :zubo:
vrrrlet

Post 28 Oct 2011, 15:42

Nikolajevna » wrote:Dobro je a unda, dobro, samo pazi da prostorija bude veća nego ova zadnja. U malim prostorijama sa puno ljudi mozak dobiva manje zraka pa nam i staljin može izgledati k'o čika spasoje.. :zubo:
Pošto Beta puno voli Staljina, možemo zaključiti da živi u kartonskoj kutiji?
..a unda
Undaminator

Post 28 Oct 2011, 15:43

Nikolajevna » wrote:Dobro je a unda, dobro, samo pazi da prostorija bude veća nego ova zadnja. U malim prostorijama sa puno ljudi mozak dobiva manje zraka pa nam i staljin može izgledati k'o čika spasoje.. :zubo:
vidim da i na forumu nekim fali zraka. :zubo:

ne brini. mi smo ovdje samo glupi. rusi su vec sasvim sposobni za ludost. to nas nece ovdje zadesiti, treba imati kolicinu kriticne pameti za to.. :zubo:

nego, kako stojis sa mandarinskim?..kantonskim? ..sta se vec sve prica u kini? :raspa:
vrrrlet

Post 28 Oct 2011, 15:49

..a unda » wrote: vidim da i na forumu nekim fali zraka. :zubo:
Provjeri da li ti mačka leži na nosu. Kako nam objašnjavaš ljupkost staljinizma, i njegovu pravednu borbu za ljudskiji svijet, ne bi me čudilo.
blaze

Post 28 Oct 2011, 15:50

vrrrlet » wrote:
Kapitalizam je žešće u kurcu, osobno ga mrzim i smatram zločinačkim sistemom, ali tu bar možemo čeznutljvo gledati ka Skandinaviji.
skandinavija ima optimalnu količinu socijalizma :raspa:
..a unda
Undaminator

Post 28 Oct 2011, 15:52

vrrrlet » wrote:
Provjeri da li ti mačka leži na nosu. Kako nam objašnjavaš ljupkost staljinizma, i njegovu pravednu borbu za ljudskiji svijet, ne bi me čudilo.
jesam li vec pricao kako su nastali arhitekti? jesam? nisam? :kokice:

vrrrlet

Post 28 Oct 2011, 15:57

blaze » wrote: skandinavija ima optimalnu količinu socijalizma :raspa:
Ne znam baš, previše se igraju jednakosti i dobrote, zaustavili su evoluciju. Razumno društvo mora omogućavati da izvjesni elementi koji ga čine propadnu i umru. :ne zna:

Naravno, to se treba omogućiti bolesno lijenim ljudima, bolesno agresivnim i bolesno glupim, a ne sirotinji, da se razumijemo. U razumnom društvu ionako nema sirotinje.
..a unda wrote: jesam li vec pricao kako su nastali arhitekti? jesam? nisam? :kokice:

Sav sam uho. :cerek:
Beta ženka

Post 28 Oct 2011, 16:00

vrrrlet » wrote:
Pošto Beta puno voli Staljina, možemo zaključiti da živi u kartonskoj kutiji?
A to si zaključio na temelju... čega?
Tko je tebi začepio otvore za disanje? Il je to od marihuane? :)
..a unda wrote: vidim da i na forumu nekim fali zraka. :zubo:

ne brini. mi smo ovdje samo glupi. rusi su vec sasvim sposobni za ludost. to nas nece ovdje zadesiti, treba imati kolicinu kriticne pameti za to.. :zubo:

nego, kako stojis sa mandarinskim?..kantonskim? ..sta se vec sve prica u kini? :raspa:

:rofl: :rofl:
Točno!
blaze wrote: skandinavija ima optimalnu količinu socijalizma :raspa:
Ma to će se ignorirati, e da bi se pobijedilo u raspravi, pa makar varanjem. :)
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
..a unda
Undaminator

Post 28 Oct 2011, 16:01

vrrrlet » wrote:
Ne znam baš, previše se igraju jednakosti i dobrote, zaustavili su evoluciju. Razumno društvo mora omogućavati da izvjesni elementi koji ga čine propadnu i umru. :ne zna:

Sav sam uho. :cerek:
ma, duga je to prica, oftopik je ovdje..ali, samo jedan mali dio iz te price pricane jednom navecer oko vatre, a ima veze sa topikom.
arhitekti su, naime, staljinisti prostora. posalju prostor u tri gulaga materina, a onda dovedu vojid i dive se sami sebi radi sebe samih kad niko drugi nece. :kokice:

vrrrlet

Post 28 Oct 2011, 16:18

Beta ženka » wrote:
A to si zaključio na temelju... čega?
Tko je tebi začepio otvore za disanje? Il je to od marihuane? :)
:confused: Ali ja sam protivnik staljinizma. Meni ne fali kisika, tebi fali, ja ne smatram da se ljudi smiju ubijati da bi im bilo bolje.
..a unda » wrote: ma, duga je to prica, oftopik je ovdje..ali, samo jedan mali dio iz te price pricane jednom navecer oko vatre, a ima veze sa topikom.
arhitekti su, naime, staljinisti prostora. posalju prostor u tri gulaga materina, a onda dovedu vojid i dive se sami sebi radi sebe samih kad niko drugi nece. :kokice:

Imaš pravo, narod oko tvoje kuće je sve lijepo uredio, i uživa u svojim divnim kućama i okućnicama. Split III se može sakriti pred tom ljepotom. :D
..a unda
Undaminator

Post 28 Oct 2011, 16:26

vrrrlet » wrote:..
Imaš pravo, narod oko tvoje kuće je sve lijepo uredio, i uživa u svojim divnim kućama i okućnicama. Split III se može sakriti pred tom ljepotom. :D
..ma kako god okrenes, arhitektura je diktator prostora. nema tu ovo ono nismo znali..:zubo: tamo gdje je arhitektura, prostor je prognan u gulag ili konc logor.. :durica:

Beta ženka

Post 28 Oct 2011, 16:42

vrrrlet » wrote:
:confused: Ali ja sam protivnik staljinizma. Meni ne fali kisika, tebi fali, ja ne smatram da se ljudi smiju ubijati da bi im bilo bolje.

Preloše. Možeš ti i bolje, znam da možeš. :)
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
JPK

Post 28 Oct 2011, 17:08

blaze » wrote: ma nisam ljuta, što se odmah duriš na prigovor. pa puno je ljudi tada zidalo i kuće i vikendice, moglo se. danas direktori imaju plaće takve da ih ni radom 24/24 ne možeš dostići. pa i ja sam kao sezonac u 80-tima s tri plaće mogla kupiti auto. danas ga otplaćujem 7 godina :zubo:
Gdje si bila sezonac, u Esplanadinom baru?
Biti i mniti svemiropolisno
Nikolajevna

Post 28 Oct 2011, 17:18

Dobro, dosta offtopica... što je zaključeno? Je li moguć neki mali kapitalizam s puno malih obrtnika ili baš mora biti robova i potlačenih kako tvrdi a unda? Ili pak kakav zgodni socijalizam u kojem se cijene radišni a ljenčine prokazuju ili svi baš moraju biti u istoj 'kaljuži' ? Ima li kakvo rješenje ili smo osuđeni na zakon džugle jer nam je zakon džungle u krvi? Je li 'biti čovjekom' u suprotnosti sa ljudskim duhom? Hoćemo li biti sretniji budemo li kulturniji i moramo li obuzdati strasti da bi to postigli? Obuzdamo li strasti hoćemo li znati osjetiti ljubav ili ćemo postati hladni? Postanemo li hladni hoćemo li znati prepoznati da smo sretniji kad postanemo kulturniji nakon što smo obuzdali strasti?
Sve to i još mnoga važna pitanja i znanja želi da sazna naš Vanja... :hekla:
..a unda
Undaminator

Post 28 Oct 2011, 17:34

Nikolajevna » wrote:Dobro, dosta offtopica... što je zaključeno? Je li moguć neki mali kapitalizam s puno malih obrtnika ili baš mora biti robova i potlačenih kako tvrdi a unda? Ili pak kakav zgodni socijalizam u kojem se cijene radišni a ljenčine prokazuju ili svi baš moraju biti u istoj 'kaljuži' ? Ima li kakvo rješenje ili smo osuđeni na zakon džugle jer nam je zakon džungle u krvi? Je li 'biti čovjekom' u suprotnosti sa ljudskim duhom? Hoćemo li biti sretniji budemo li kulturniji i moramo li obuzdati strasti da bi to postigli? Obuzdamo li strasti hoćemo li znati osjetiti ljubav ili ćemo postati hladni? Postanemo li hladni hoćemo li znati prepoznati da smo sretniji kad postanemo kulturniji nakon što smo obuzdali strasti?
Sve to i još mnoga važna pitanja i znanja želi da sazna naš Vanja... :hekla:
..nije vanja. ista si branimir bilic. :zubo:

nije ni pocelo, a ti bi vec zakljucivala? odakle tebi taj naredjivacki grif? sta si ti..pukovnik neki? :D

sve je moguce, samo treba vidjet koji su prioriteti, sto se zeli. kad se to odluci, onda se krene, polako i svaki dan u svakom pogledu sve vise napredujes.

ali to sto je moguce i sto je najpametnije, ne znaci da ce i bit. naprotiv, najvjerovatnije. ako je vecina blesavih, bit ce blesavo. ako je vecina agresivnih, bit ce agresivno, ako je vecina ludo, bit ce ludo..
e, sad ti procijeni kako je, pa ducukaj sta ce bit i kako i zasto.
Nikolajevna

Post 28 Oct 2011, 17:42

..a unda » wrote: sta si ti..pukovnik neki? :D
Generalica. :D

Ali hvala, nisi pomogao.
..a unda
Undaminator

Post 28 Oct 2011, 17:58

Nikolajevna » wrote:
Generalica. :D

Ali hvala, nisi pomogao.
..pa kad ne znas sta oces. osim sto oces zakljucit. di ti se zuri? udavala bi se, kupovala dionice, sta..? :D
blaze

Post 28 Oct 2011, 18:21

JPK » wrote: Gdje si bila sezonac, u Esplanadinom baru?
bacaš li drkicu kad ovako nešto fino napišeš?
vrrrlet

Post 28 Oct 2011, 18:26

..a unda » wrote:
ali to sto je moguce i sto je najpametnije, ne znaci da ce i bit. naprotiv, najvjerovatnije. ako je vecina blesavih, bit ce blesavo. ako je vecina agresivnih, bit ce agresivno, ako je vecina ludo, bit ce ludo..
e, sad ti procijeni kako je, pa ducukaj sta ce bit i kako i zasto.
Biti će glupo i dosadno. U najboljem slučaju. :D
Emericzy

Post 28 Oct 2011, 18:54

kukuriku » wrote: Krivo je tih prošlih 50 godina uzdizati, ali bogme je krivo i proglasiti ih izgubljenim godinama.
Uzmimo tih 50 godina, a onda uzmimo ovih 20 godina.
Jebomesvako ako se ja mogu sjetiti što je osim morskih autocesta i trgovačkih centara NASTALO u zadnih 20 godina.
Doduše, vrlo je lako navesti dosta toga što je vrlo efikasno NESTALO.
Apsolutno se slažem. Samo, razlog tome nije kapitalizam, nego hrvatsko divljaštvo. Prešli su na kapitalizam i Slovenci. Jesu li oni počinili istu količinu svinjarija kao Hrvati? Ne. Prešli su i Slovaci, Jesu li oni počinili istu količinu svinjarija kao Hrvati? Ne. Nisu ni Česi ni Poljaci.

Ponavljam: nije problem kapitalizam, nego kultura. Odnosno njezino odsustvo.
  • Information