Komunizam/socijalizam (?) vs. kapitalizam

Koljite se i gložite!
Emericzy

Post 27 Oct 2011, 23:02

ex_anais » wrote:To su bajke za malu djecu, Emericzy. I ono što kapitalisti žele da vjerujemo.
U te 'bajke' vjeruju i ekonomisti SDP-a. To nisu bajke, to su vrlo jasni ekonomski modeli. Da su to bajke, postojale bi uspješne socijalističke zemlje. A nema ih. Ni jedna, od 1917 do danas, dakle u puno stoljeće eksperimentiranja, nije bila uspješna. Sve su teturale od krize do krize.

Sjećaš li se kriza bajnog Jugo-socijalizma? Nestašica? Par-nepara? Nema benzina. Nema struje, jebote. Nema pelena. Nema dječje hrane. Nema kave. Nema deterdženta. A sve jezivo skupo. Halo, jeste li svi zaboravili? Zar se nitko više ne sjeća da je SVE u Austriji i Italiji bilo jeftinije? Da smo rižu i čokoladu i Pampers i maslinovo ulje i kakao, traperice i čarape, rezervne dijelove, SVE, kupovali u inozemstvu, u kolonama stotina autobusa? Ne 1945. nego 1965. i 1975. i 1985.

Eks

Post 27 Oct 2011, 23:11

A što to danas imamo i kupujemo? Nedavno sam se na jednom topiku požalila (i ispala najgori kapitalist :rofl: ) da danas moramo (ili bar neki od nas, većina, doduše) kupovati najgore smeće od proizvoda i biti sretni što imamo izbor i što je neki Konzum uvezao neke ubibože proizvode iz susjednih zemalja i onda ih prodaje po nižoj cijeni.
Da, struje ima, toliko skupe da si prisiljen brojati kune za kruh.

Ja npr. nemam nikakav izbor i posve mi je svejedno što netko može birati. Jedino što imam je ovaj internet da mogu srati o kapitalizmu. :D

Kakva nestašica. Pa mi smo u trajnoj nestašici. Svega.
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 23:14

Dužan si pojašnjenje Emericzy, pola ih ne zna što je par-nepar, jer se nisu ni rodili. Uslijed nestašice benzina parne datume smiju voziti auti s parnim tablicama, neparne s neparnim.

I to uopće nije bed ako imaš dva auta s različitim tablicama, nas to nije tangiralo, parni Simca, neparni Renault 4. Ali ti se čini iznimno blesavo ako trebaš nekaj veliko prevesti 12. svibnja do vikse.
ex_anais » wrote:A što to danas imamo i kupujemo? Nedavno sam se na jednom topiku požalila (i ispala najgori kapitalist :rofl: ) da danas moramo (ili bar neki od nas, većina, doduše) kupovati najgore smeće od proizvoda i biti sretni što imamo izbor i što je neki Konzum uvezao neke ubibože proizvode iz susjednih zemalja i onda ih prodaje po nižoj cijeni.
Da, struje ima, toliko skupe da si prisiljen brojati kune za kruh.

Ja npr. nemam nikakav izbor i posve mi je svejedno što netko može birati. Jedino što imam je ovaj internet da mogu srati o kapitalizmu. :D

Kakva nestašica. Pa mi smo u trajnoj nestašici. Svega.
Ponajviše nam ipak nedostaje mozga, a njega ti ne može dati niti jedno državno uređenje, iako ti ga neka mogu oduzeti. Začudo, nitko se ne žali da mu fali mozga.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Eks

Post 27 Oct 2011, 23:18

I to su vam zaista svi argumenti protiv socijalizma? Nitko još nije spomenuo sirote svećenike? Uvijek jedno te isto. Da bar netko jednom kaže nešto novo.
A stambena i poslovna sigurnost, to ništa, to ćemo zanemariti? Ili ćemo o partijskim podobnostima za posao i stan. :facepalm:
Ne znam, ja mislim da je velika većina vas imala sreće što ste tad bili mladi. A ne danas. Kad nema ni posla, a o ikakvom stanu može se samo sanjati.
Iz one se pozicije moglo nešto i graditi. Danas se samo ruši, unaprijed ti spotaknu nogu. Ma... nebitno. Sve to vi dobro znate.
Eks

Post 27 Oct 2011, 23:21

vrrrlet » wrote:

Ponajviše nam ipak nedostaje mozga, a njega ti ne može dati niti jedno državno uređenje, iako ti ga neka mogu oduzeti. Začudo, nitko se ne žali da mu fali mozga.
Ja bih dio svog mozga rado zamijenila za neke druge stvari. Ako bi, naravno, ikom bio od koristi, jel. :D
Tko će se žaliti? Neki pravi mozgovi su otišli vani. Pojedinačnih mozgova ima, ali kolektivni je u kurcu.
A većina mozgove ipak koristi samo za kukanje. Inteligentno ili ne, posve je svejedno, žali bože mozga.
Nikolajevna

Post 27 Oct 2011, 23:22

Emericzy » wrote: Da smo rižu i čokoladu i Pampers i maslinovo ulje i kakao, traperice i čarape, rezervne dijelove, SVE, kupovali u inozemstvu
Trst je ionako bio naš. :ne zna:

Nego, druže vrrrlet, otkud tebi vikendica tada?
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 23:34

ex_anais » wrote:I to su vam zaista svi argumenti protiv socijalizma? Nitko još nije spomenuo sirote svećenike? Uvijek jedno te isto. Da bar netko jednom kaže nešto novo.
A stambena i poslovna sigurnost, to ništa, to ćemo zanemariti? Ili ćemo o partijskim podobnostima za posao i stan. :facepalm:
Ne znam, ja mislim da je velika većina vas imala sreće što ste tad bili mladi. A ne danas. Kad nema ni posla, a o ikakvom stanu može se samo sanjati.
Iz one se pozicije moglo nešto i graditi. Danas se samo ruši, unaprijed ti spotaknu nogu. Ma... nebitno. Sve to vi dobro znate.
Čuj, ja sam tada bio kikić. Istina, nisi trebao dizati kredit za stan, dobio bi ga od firme, ali liste čekanja su bile dugačke, preko desetak godina, pa i više, i nije bio u tvom trajnom vlasništvu, što ga ne razlikuje bitno od današnjeg kredita banci.

Ni tada nije bilo posla, nego se posao izmišljao. Jedan od osnovnih problema hrvatskog kapitalizma je što država takve poslove i dan danas izmišlja za svoje podobnike, jer su novi sistem baštinili stari igrači koji time kupuju glasove.
Eks

Post 27 Oct 2011, 23:40

vrrrlet » wrote:
Čuj, ja sam tada bio kikić. Istina, nisi trebao dizati kredit za stan, dobio bi ga od firme, ali liste čekanja su bile dugačke, preko desetak godina, pa i više, i nije bio u tvom trajnom vlasništvu, što ga ne razlikuje bitno od današnjeg kredita banci.

Ni tada nije bilo posla, nego se posao izmišljao. Jedan od osnovnih problema hrvatskog kapitalizma je što država takve poslove i dan danas izmišlja za svoje podobnike, jer su novi sistem baštinili stari igrači koji time kupuju glasove.
Zašto sam ja mislila da si ti star kao unda? :misli:

A je, stare loše navike (a bilo ih je u socijalizmu i to se vidi u današnjim državnim firmama, istina) su lijepo pridodane onom najlošijem od kapitalizma i voila- imamo Hrvatsku!

Da je bilo pametnijih ljudi možda smo jedino mogli baš ovoliko ne propasti.
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 23:44

Nikolajevna » wrote:
Trst je ionako bio naš. :ne zna:

Nego, druže vrrrlet, otkud tebi vikendica tada?
Otac druga Vrleta je zaključio da je s deset godina djetinjstvo gotovo, i uvalio mi lopatu i cement u ruke. Ziđam do dana današnjeg, preko dvajst godina hrmbanja, ali zato danas imam stan bez uzimanja kredita. Hrmbanje stvara vrijednost u oba sistema, sagradili smo kuću i u ovom. Nažalost, oba sistema su nam i uzela kuće i stanove, jedan 1946., drugi 1992. - nije bitan sistem, lopova ima u svakom. Zato sam alergičan na glorificiranje bilo jednog, bilo drugog, sve se svodi na to kakav si ti. Primo Levi je ostao čovjek i u sistemu njemačkog koncetracionog logora.

@Ex, Unda je od mene stariji par godinica.
kukuriku

Post 28 Oct 2011, 00:18

ex_anais » wrote:A stambena i poslovna sigurnost, to ništa, to ćemo zanemariti? Ili ćemo o partijskim podobnostima za posao i stan. :facepalm:
Od bivše države moja obitel nie dobila ništa. Nikakve stanove i pizdarie. Naime, moi su bili (i još, bogu hvala) i vriedni i i šparni pa su zidali kuću. Bez kredita, od zarade i odricanja. Tako su se diskvalificirali za dobivane stana.

Drugo, ne znam kako kod tebe, ali u mom malom gradu su svi direktori poduzeća bili srbi. Štajaznam, biće su bili i u partiji. Možebiti je među nima bilo i onih koji su bili hrvati, ali su to dobro skrivali. Zaposliti si se mogao i kao hrvat, naravno, srba ionako nije bilo dovoljno, ali baš da si mogao biti big faca kao izvanpartijski hrvat, to moje oči vidjele nisu.
S druge strane, moj je stari znao derati trostruku normu ili kako se to već zvalo, i u ponekim mjesecima zaradit više od spomenutog srbina direktora. Pa od love zidat kuću, a poslije smo dobivali i levisice.

Nie da sam sad puno sretnia, kad su direktori javnih poduzeća krasni hrvatski hadezeovski kriminalci. Možda, oooo, možda jednog dana dobiemo fakat ljude koji nešto i znaju raditi (osim slušati šefa stranke) na čelu nečega.

Ispričajte me, malo me jebe slovo j katkada, pa ako vam se učini da furam čudnovati bez-j-jni izričaj, nie namjerno.
Nek(v)arljiva.
Beta ženka

Post 28 Oct 2011, 00:19

Meni su bile najdraže redukcije struje jer bi se obitelj okupila uz svijeće i RAZGOVARALA, ili bi se kartalo, igralo društvene igre i sl. Bez buljenja u TV. Obožavala sam redukcije. :)

Benzin nas nije tangirao jer auto nismo imali.

Stan se mogao vrlo jeftino kupiti zahvaljujući pravu prvootkupa.

Ne sjećam se nestašice kave jer ju kao klinka nisam ni pila.
Hrane, i to dobre, je uvijek bilo, ždralo se sve u 16, skoro svake nedjelje još i gosti, i bilo je za sve.

Nisu me nikad vodili u Trst, nisu ni oni išli. :tuzni:
Ali nisam bila gola, i čak mi se sviđala moja odjeća.
Imala sam Yassa trenirku :cerek: , htjela bih i sada kupiti jednu, ali NEMA... :(

Nekoliko odjevnih predmeta mojih staraca preživjelo je evo već minimalno 30 godina, a da nisu izgubili niti oblik, niti boju. A kupovina istih se "nije osjećala na plaći", dok bi danas nešto takvo kvalitetno itekako bilo udar na džep koji bi se fino osjetio negdje u utrobi.

ex_anais, potpisujem što pišeš. Uvijek isto ukrug, a zapravo ništa konkretno, već samo sektaški naučene rečenice koje se ponavljaju kao mantra. Bezveze :facepalm:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
JPK

Post 28 Oct 2011, 00:22

ex_anais » wrote:I to su vam zaista svi argumenti protiv socijalizma? Nitko još nije spomenuo sirote svećenike? Uvijek jedno te isto. Da bar netko jednom kaže nešto novo.
A stambena i poslovna sigurnost, to ništa, to ćemo zanemariti?
Kakva poslovna sigurnost?
Pa u komunizmu većina ljudi nije imala posao, nego su dobivali socijalnu pomoć i dolazili na posao drkati kurac osam sati da bi održali šaradu komunističkih radnih organizacija.
Možda će netko misliti da karikiram, ali to što je većina ljudi dolazila na posao i stvarno nešto radila (zaboravimo na trenutak one koji su doslovno samo drkali kurac), ne znači da je taj rad bio efikasan ili uopće značajan.
A kad se usporede brojke, tj. konkurentnost i produktivnost, očito je da je tako. Najbolji je primjer Istočne i Zapadne Njemačke, ili Koreja, zemalja s istom povijesti i po svemu usporedivima, osim ekonomskog sustava. Skoro kao dizajnirani eksperiment.

Nakon što su ti sustavi tako temeljito propali, stvarno treba imati glavu duboko u vlastitoj guzici da bi ih se zazivalo.
Biti i mniti svemiropolisno
vrrrlet

Post 28 Oct 2011, 00:23

Beta ženka » wrote:Meni su bile najdraže redukcije struje jer bi se obitelj okupila uz svijeće i RAZGOVARALA, ili bi se kartalo, igralo društvene igre i sl. Bez buljenja u TV. Obožavala sam redukcije. :)

Benzin nas nije tangirao jer auto nismo imali.

Stan se mogao vrlo jeftino kupiti zahvaljujući pravu prvootkupa.

Ne sjećam se nestašice kave jer ju kao klinka nisam ni pila.
Hrane, i to dobre, je uvijek bilo, ždralo se sve u 16, skoro svake nedjelje još i gosti, i bilo je za sve.

Nisu me nikad vodili u Trst, nisu ni oni išli. :tuzni:
Ali nisam bila gola, i čak mi se sviđala moja odjeća.
Imala sam Yassa trenirku :cerek: , htjela bih i sada kupiti jednu, ali NEMA... :(

Nekoliko odjevnih predmeta mojih staraca preživjelo je evo već minimalno 30 godina, a da nisu izgubili niti oblik, niti boju. A kupovina istih se "nije osjećala na plaći", dok bi danas nešto takvo kvalitetno itekako bilo udar na džep koji bi se fino osjetio negdje u utrobi.

ex_anais, potpisujem što pišeš. Uvijek isto ukrug, a zapravo ništa konkretno, već samo sektaški naučene rečenice koje se ponavljaju kao mantra. Bezveze :facepalm:
Ček ček, sad ćeš ti Titovka mene Nitkovka optužiti za sektašenje? Ujmeocaisinaimajkubožjuisvisveti...
Beta ženka

Post 28 Oct 2011, 00:26

vrrrlet » wrote:
Ček ček, sad ćeš ti Titovka mene Nitkovka optužiti za sektašenje? Ujmeocaisinaimajkubožjuisvisveti...
A sve ovo ostalo na ignor... Naravno. :)
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Eks

Post 28 Oct 2011, 00:27

Ispričajte me, idem zidati kuću. Možda ću biti nekih dvadesetak godina odsutna s foruma, ali svojim ću je rukama sazidati. Ako uspijem, bit ću toliko pristojna da ne pljunem na ovaj sistem.
Eks

Post 28 Oct 2011, 00:28

JPK » wrote: Kakva poslovna sigurnost?
Pa u komunizmu većina ljudi nije imala posao, nego su dobivali socijalnu pomoć i dolazili na posao drkati kurac osam sati da bi održali šaradu komunističkih radnih organizacija.
Možda će netko misliti da karikiram, ali to što je većina ljudi dolazila na posao i stvarno nešto radila (zaboravimo na trenutak one koji su doslovno samo drkali kurac), ne znači da je taj rad bio efikasan ili uopće značajan.
A kad se usporede brojke, tj. konkurentnost i produktivnost, očito je da je tako. Najbolji je primjer Istočne i Zapadne Njemačke, ili Koreja, zemalja s istom povijesti i po svemu usporedivima, osim ekonomskog sustava. Skoro kao dizajnirani eksperiment.

Nakon što su ti sustavi tako temeljito propali, stvarno treba imati glavu duboko u vlastitoj guzici da bi ih se zazivalo.
Zato danas par ljudi drka kurac svim ostalima po glavama. Jasno mi je da ti to voliš. :)
vrrrlet

Post 28 Oct 2011, 00:29

JPK » wrote: Kakva poslovna sigurnost?

Ne ne ne, nije istina. Betu nitko ne može optužiti za uvlačenje u vlastitu guzicu, ona u komunizmu nije imala ni auto, a podržava ga dok sam ja imao dva, a protiv komunizma sam. Beta je revni i vjerni sljedbenik, a svoju sljedbu smatra najljudskijim mogućim izborom. Ona vjeruje u Titota kao što neki vjeruju u Isusa, u ideju dobrog. Žalosno je jedino što ne shvaća da dobro nema veze s ideologijom, dobro može biti skoro svih boja, kao i loše.
schmokljan

Post 28 Oct 2011, 00:29

"Kako su redukcije struje natjerale roditelje da mi se obrate", autor: Beta ženka, nakladnik: Jugoslovenska elektro-privreda
kukuriku

Post 28 Oct 2011, 00:30

JPK wrote:Možda će netko misliti da karikiram, ali to što je većina ljudi dolazila na posao i stvarno nešto radila (zaboravimo na trenutak one koji su doslovno samo drkali kurac), ne znači da je taj rad bio efikasan ili uopće značajan.

Naravno da karikiraš.
Krivo je tih prošlih 50 godina uzdizati, ali bogme je krivo i proglasiti ih izgubljenim godinama.
Uzmimo tih 50 godina, a onda uzmimo ovih 20 godina.
Jebomesvako ako se ja mogu sjetiti što je osim morskih autocesta i trgovačkih centara NASTALO u zadnih 20 godina.
Doduše, vrlo je lako navesti dosta toga što je vrlo efikasno NESTALO.
Nek(v)arljiva.
Beta ženka

Post 28 Oct 2011, 00:34

vrrrlet » wrote:
Ne ne ne, nije istina. Betu nitko ne može optužiti za uvlačenje u vlastitu guzicu, ona u komunizmu nije imala ni auto, a podržava ga dok sam ja imao dva, a protiv komunizma sam. Beta je revni i vjerni sljedbenik, a svoju sljedbu smatra najljudskijim mogućim izborom. Ona vjeruje u Titota kao što neki vjeruju u Isusa, u ideju dobrog. Žalosno je jedino što ne shvaća da dobro nema veze s ideologijom, dobro može biti skoro svih boja, kao i loše.
Shvaćam ja to jako dobro, ali ti ne shvaćaš. :)

I npr. moji nisu bili sljedbenici komunizma pa da zato nisu imali auto, pobogu. Već su smatrali da im ne treba (a stvarno i nije trebao, sad bismo mogli krenuti s hipotetskim situacijama kao na onoj raspravi Što je muškarac bez auta, al stvarno je off).

Nego, kako to da si smio tada imati DVA auta? Ne uklapa se u tvoju sliku mučeništva pod baukom komunizma. :E
schmokljan wrote:"Kako su redukcije struje natjerale roditelje da mi se obrate", autor: Beta ženka, nakladnik: Jugoslovenska elektro-privreda
:rofl: Budalo hahahahahaha :s :rofl:
Eks

Post 28 Oct 2011, 00:35

Btw, gdje nam je danas ta silna produktivnost? O čemu ovdje pričamo? :)
kukuriku

Post 28 Oct 2011, 00:35

ex_anais » wrote:Ispričajte me, idem zidati kuću. Možda ću biti nekih dvadesetak godina odsutna s foruma, ali svojim ću je rukama sazidati. Ako uspijem, bit ću toliko pristojna da ne pljunem na ovaj sistem.
sarkazam nepotreban.
samo raspravljamo.
ovaj sistem svakako zaslužue pluvanje.
ali ovaj sistem što ga mi imamo nie The kapitalizam. To je tek jedna zla gnjusna iskrivlena sustavno kriminalna inačica istoga.
Nek(v)arljiva.
Eks

Post 28 Oct 2011, 00:39

kukuriku » wrote:
sarkazam nepotreban.
samo raspravljamo.
ovaj sistem svakako zaslužue pluvanje.
ali ovaj sistem što ga mi imamo nie The kapitalizam. To je tek jedna zla gnjusna iskrivlena sustavno kriminalna inačica istoga.
Dobro, možda je nepotreban, ali zbilja, tko si danas može sazidati kuću? To želim reći. Nemamo više isti start. Ako skucaš za podstanare, sretan si.

Ne govorim samo o našem kapitalizmu. Što je s američkim bankarima koji su morali pristati na socijalističku mjeru? Gdje je taj The Kapitalizam? Nije li on također neodrživ? Takav iskorištavački kakav je u Americi. Pustimo skandinavski kao iznimku jer to i je.
Beta ženka

Post 28 Oct 2011, 00:41

E, kukuriku, s tim pisanjem bez J i spominjanjem srpske prevlasti na visokim funkcijama (btw kod nas se gledalo da budu zadovoljene propisane kvote, dakle od svakog naroda jedan, mada ne znam kako su rješavali nestašicu Makedonaca ili Crnogoraca :D) - podsjećaš na "starčevićanski" hrvatski kakav su forsirali u NDH. Na Goli otok s tobom! :rofl:
ex_anais » wrote:
Dobro, možda je nepotreban, ali zbilja, tko si danas može sazidati kuću? To želim reći. Nemamo više isti start. Ako skucaš za podstanare, sretan si.

Ne govorim samo o našem kapitalizmu. Što je s američkim bankarima koji su morali pristati na socijalističku mjeru? Gdje je taj The Kapitalizam? Nije li on također neodrživ? Takav iskorištavački kakav je u Americi. Pustimo skandinavski kao iznimku jer to i je.
Jer u Skandinaviji to nije kapitalizam u svoj svojoj srži, i takvo uređenje uspijeva upravo zahvaljujući pokupljenim pozitivnim elementima i jednog i drugog, i odbačenim negativnima. No vjerojatno ulogu igra i kultura i mentalitet. Mada moram priznati da mi je teško zamisliti kako su se uspjeli kultivirati Vikinzi i ostali divljaci koji su operirali na tom području. :D
vrrrlet

Post 28 Oct 2011, 00:42

Beta ženka » wrote:
Shvaćam ja to jako dobro, ali ti ne shvaćaš. :)

I npr. moji nisu bili sljedbenici komunizma pa da zato nisu imali auto, pobogu. Već su smatrali da im ne treba (a stvarno i nije trebao, sad bismo mogli krenuti s hipotetskim situacijama kao na onoj raspravi Što je muškarac bez auta, al stvarno je off).

Nego, kako to da si smio tada imati DVA auta? Ne uklapa se u tvoju sliku mučeništva pod baukom komunizma. :E
Da je tada bio kapitalizam, imali bismo ih pet. Starom su uzimali većinu profita ne bi li imali novaca za one koji ne rade ništa ili prodaju muda pod bubrege. Nažalost, u našem kapitalizmu nije ništa bitno drugačije, iz razloga koje sam već naveo.

Tebe će vjerojatno začuditi, ali mene ne bi jebalo da su privatni automobili ilegalni. Moji politički stavovi su bitno radikalniji od tvojih, i upravo stoga si uzimam za pravo ismijavati taj tvoj socijalizam.
  • Information