Komunizam/socijalizam (?) vs. kapitalizam

Koljite se i gložite!
JPK

Post 27 Oct 2011, 17:43

kukuriku » wrote:
Gleđ, nisu Norvežani jedini na svetu koji imaju naftu, očito.
Samo što ja u drugim naftnim zemljama ne bih živjela, a u Norveškoj bi, da nije jebenog mraka i zime i snijega, nabijem li ih na snijeg.
Ergo, činjenica da imaju nafte, ne čini Norvežane ništa manje uspješnima u uporabi nacionalnih dobara na korist svih, SVIH svojih građana.
Pokušavam zamislit kako bi se mi u Hrvatskoj lijepo odnosili naspram svojih hipotetskih rezervi nafte i plina.
Hrvatska ima izvore nafte i plina, dobar dio ih je poklonila Italiji jer ih je bez Talijana nesposobna eksploatirati.
A što se norveškog trošenja novca tiče, mogli bi ga trošiti i gore, a mogli bi i bolje. Država s toliko socijalnih prava samo promiče idiokraciju. :D
Što se tiče Amerike, živjela znanost i tehnologija u vidu naprednih dijagnostičkih uređaja i pametnih lijekova koje možeš koristiti ako si bogat. Ako nisi zdrav, a još si i siromašan, izvoli lijepo demokracki i znanstveno otići crknuti.
Isto tako, živjela znanost i tehnologija u vidu finih sofisticiranih oružja koje koristiš da bi se dočepao tuđe nafte, kad već svoje nemaš dovoljno da bi proizvodio velike aute koji smrde i žderu jeftini (sic!) benzin kao peemesična domaćica s bezlibidnim mužem napolitanke.

Mislim, nije da je Amerika crni vrag, dakako, samo..hmm.
Rat u Iraku će Ameriku koštati oko 2000 milijardi i naa tome će zaraditi samo nekoliko privatnih kompanija.

Što se tiče američke znanosti i tehnologije, bez nje bi cijeli svijet, uključujući tebe, bio kakvih pola stoljeća zaostaliji. Da ne spominjem zasluge u WW2. Zato, molim te da pokažeš malo zahvalnosti prema Amerikancima, bez kojih bi vjerojatno danas ručno muzla krave i okopavala krumpir negdje na rubu Trećeg Reicha. :D

Biti i mniti svemiropolisno
Emericzy

Post 27 Oct 2011, 18:28

kukuriku » wrote:Što se tiče Amerike, živjela znanost i tehnologija u vidu naprednih dijagnostičkih uređaja i pametnih lijekova koje možeš koristiti ako si bogat. Ako nisi zdrav, a još si i siromašan, izvoli lijepo demokracki i znanstveno otići crknuti.
Da, točno! Zato su Amerikanci uvijek imali dulji prosječni životni vijek od socijalističkih zemalja. Zato jer su svoje siromahe puštali da crknu. To uvijek produlji životni vijek. Ili ne?

Smijem li saznati zašto Amerikanci, koji nemaju opće zdravstveno osiguranje, pa krepaš ako nemaš novca za liječenje, žive dulje od nas koji imamo opće zdravstveno osiguranje?
Emericzy

Post 27 Oct 2011, 18:35

schmokljan » wrote:Norveška je predivna zemlja, a Norvežani sasvim prihvatljivo društvo. Kako sam dosta vremena proveo u Norveškoj, iz poslovnih razloga, a živio u arpskom svijetu, i to u jednoj od najpoželjnijih država, mogu reći da je udio nafte u BDP-u, i posljedično bogatstvo, jedina sličnost između Norveške i arapskih država bogatih naftom.

Norveška je najtransparentnija država koju znam. Svaki građanin može pogledati kolike ima prihode bilo koji drugi građanin. Putem interneta. Za razliku od Šveđana nemaju vlastitu aristokraciju, tako da klasna podjela nikada nije bila izražena. Skrbe o potrebitima. Imaju najrazvijeniji sustav integriranja imigranata za koji znam. I koji najbolje funkcionira, iako, naravno, daleko od idealnog. U pravosudnom procesu stavljaju naglasak na institut medijacije i mirenja - tako da mnogi slučajevi nikad niti ne dođe do suda, a završe se na zadovoljstvo obje strane.

Pogledajmo samo njihovu reakciju na Breivikov pokolj. Nikakve histerije, nikakvih veikih riječi i pozivanja na rat protiv ekstremne desnice. Mirno i staloženo rade svoj posao, gledaju koji su bili njihovi propusti, ali uz jasnu poruku: "Ne smijemo postati zatvorenije, neslobodnije društvo zbog ovog pokolja - to bi bila Breivikova pobjeda."

Dakle - govorimo o jednoj visokoj civilizaciji, a problem će biti ukoliko postanu samozaljubljeni, a samim time i arogantni, poput Nizozemaca, recimo.
Zaboravio si reći da su ti Norvežani kapitalisti. I da su to uvijek bili, otkad su se riješili feudalizma.

Zanimljivo da taj grozni kapitalizam nije od njih stvorio krvožedne zvijeri.

Znaš li ti možda kako taj jezivi ekonomski sustav u njih ne jede ljude, nego su ljudi tamo fini i pristojni i pomažu jedan drugome? A u nas, koji smo pola stoljeća odgajani u socijalističkom marksističkom duhu, taj isti sustav jede ljude i ljudi jedan drugome uvaljuju nož u trbuh?

Ako ti ne znaš, zna li možda Beta?
kukuriku

Post 27 Oct 2011, 18:51

Naravno da su Norvežani kapitalisti.
Ni ne zalažem za javno vlasništvo nad svime, samo nad javnim dobrima.
Kojima treba JAVNO i odgovorno i upravljati, na dobro svih građana.
I svakako ne za komunizam, nego za tzv. kapitalizam s ljudskim ličekom.
Gdje nije samo cilj povećavati, povećavati, povećavati bogatstvo jednih, a jasno je što se time povećava kod drugih. I društvo u kojem se promiče i rad i obrazovanje i briga za okoliš i briga za druge, a ne samo kapital, špekulacije i jebanje drugih u mozak.
Nek(v)arljiva.
schmokljan

Post 27 Oct 2011, 18:56

JPK » wrote: Da, to s naftom koja čini 40% ekonomije je jedina sličnost, ali ključna. Kad presuši taj izvor novca, mogla bi i njihova idilična država postati manje idiličnom.
Ne baš, svaki Norvežanin ima preko 120 000$ u tzv. Oil Fundu, koji je 31. 12. 2010. vrijedio $525 milijardi. Ne razbacuju se zaradom od nafte, čuvaju je i oplođuju za teške dane: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Govern ... _of_Norway
blaze

Post 27 Oct 2011, 19:26

Emericzy » wrote: Da, točno! Zato su Amerikanci uvijek imali dulji prosječni životni vijek od socijalističkih zemalja. Zato jer su svoje siromahe puštali da crknu. To uvijek produlji životni vijek. Ili ne?

Smijem li saznati zašto Amerikanci, koji nemaju opće zdravstveno osiguranje, pa krepaš ako nemaš novca za liječenje, žive dulje od nas koji imamo opće zdravstveno osiguranje?
dok je u našim krajevima vladao socijalizam, u americi je bio drugačiji oblik kapitalizma. mislim da je pješčana stavila link s omjerima zarade između direktora i radnika. u americi si s običnim poslom mogao sasvim dobro živjeti, danas više ne možeš. društvo im se jako polariziralo na vrlo malo superbogatih i ostatak. nama je stigao taj oblik kapitalizma, bez srednje klase
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
blaze

Post 27 Oct 2011, 19:30

kukuriku » wrote:Naravno da su Norvežani kapitalisti.
Ni ne zalažem za javno vlasništvo nad svime, samo nad javnim dobrima.
pa se razme :)
blaze

Post 27 Oct 2011, 19:43

Emericzy » wrote: Zaboravio si reći da su ti Norvežani kapitalisti. I da su to uvijek bili, otkad su se riješili feudalizma.

Zanimljivo da taj grozni kapitalizam nije od njih stvorio krvožedne zvijeri.
njihov kapitalizam nije grozan, našli su dobar omjer javnog i privatnog interesa. kad mi je sister bila u oslu, rekla je da svaki ulazak automobilom u grad plaćaš, bez obzira na status. tako tjeraju ljude da se koriste javnim prijevozom i manje zagađuju okoliš. kad bi kod nas tako nešto uveli, 790 tisuća bi ih nabavilo nekakvu povlaštenu propusnicu, a budale bi plaćale. to i jest relikt socijalizma. svi bismo izigravali pametnjakoviće ili škrce
Emericzy

Post 27 Oct 2011, 19:56

Ali zašto se onda ne govori o tome, nego se hvali socijalizam kao bolji od kapitalizma?

Socijalizam je loš u pametnom društvu, a još lošiji u glupom.

Kapitalizam je loš u glupom društvu, a dobar u pametnom.

Ja to cijelo vrijeme tupim. Što je u tome kontroverzno? Pa cijela povijest kapitalizma i socijalizma govori upravo to i ništa drugo.
Beta ženka

Post 27 Oct 2011, 20:24

blaze » wrote: kao prvo, nisu zajebavali s ljetnim računanjem vremena. radio si od 7 do 3 i imao cijelo popodne za kakanje na miru. sada moraš kakati radeći stoj na rukama stalno, a život prolazi u iluziji da ćeš kakati na miru. jednom. to postoji kao opcija koja se ne postvaruje

ma jebte se svi s tim pričama kako vam je commie big brader propisivao kakanje. slušali ste rock, hodali u komandosicama i imali perspektivu. sad smo napredovali do nošnji u saboru
Dobro si to rekla!

Naši filmovi su puni priča o pojedincu koji jadan biva svojim nadmoćnim intelektom suprotstavljen vlastima, sistemu, slijepcima i neprosvijećenima oko sebe, i najebe. Gluma je patetična i usiljena u stilu, još samo nedostaje kor da komentira, kao u pravoj grčkoj tragediji.
A pripadnici naših naroda i narodnosti vole glumatati traumatizirane junačine i heroje koji s ponosom nosaše ožiljke rana koje im je nanio fašizam, a sada komunizam. Jaoj, jadan ja, apsili me zbog Vile Velebita. Sram ih bilo.

Zanimljivo je kako se često po ovim virtualnim bespućima, u komentarima članaka crne kronike, zaziva milicija kao bog i batina koji je održavao red i mir nekad, za razliku od danas.
blaze wrote: njihov kapitalizam nije grozan, našli su dobar omjer javnog i privatnog interesa. kad mi je sister bila u oslu, rekla je da svaki ulazak automobilom u grad plaćaš, bez obzira na status. tako tjeraju ljude da se koriste javnim prijevozom i manje zagađuju okoliš. kad bi kod nas tako nešto uveli, 790 tisuća bi ih nabavilo nekakvu povlaštenu propusnicu, a budale bi plaćale. to i jest relikt socijalizma. svi bismo izigravali pametnjakoviće ili škrce
Ne, draga, nego bi ovi liberalni kapitalisti vikali da im je to ograničavanje slobode i uzimanje njihovih osnovnih ljudskih prava.

:facepalm:

Kuba i SAD, 2006. ista očekivana životna dob:

Odudara najviše Ruska Federacija.

Ahem, ima zanimljiv graf i ovdje:

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline ... raphs.html

HAHAHAHA, vidi - LIIIBIJA je među zemljama s najvišom očekivanom životnom dobi! Zanimljivo, a tako sjeban sustav, nema uređenja, kaos, diktatura itd.... :rofl:

http://www.worldlifeexpectancy.com/

Ovo je sve zabavnije! :rofl:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Margarita

Post 27 Oct 2011, 20:24

Emericzy » wrote:Ali zašto se onda ne govori o tome, nego se hvali socijalizam kao bolji od kapitalizma?

Socijalizam je loš u pametnom društvu, a još lošiji u glupom.

Kapitalizam je loš u glupom društvu, a dobar u pametnom.
Zašto bi kapital bio dobar za pametnog čovjeka? A društva su glupa. Lošiji socijalizam je za većinu ljudi bolji od lošeg kapitalizma.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 21:32

blaze » wrote: kao prvo, nisu zajebavali s ljetnim računanjem vremena. radio si od 7 do 3 i imao cijelo popodne za kakanje na miru. sada moraš kakati radeći stoj na rukama stalno, a život prolazi u iluziji da ćeš kakati na miru. jednom. to postoji kao opcija koja se ne postvaruje

ma jebte se svi s tim pričama kako vam je commie big brader propisivao kakanje. slušali ste rock, hodali u komandosicama i imali perspektivu. sad smo napredovali do nošnji u saboru
Ti se ne sjećaš sastanaka važnih drugova koji su neke jebene 1987. drobili o marksističkoj ekonomiji, radničkoj klasi, trulom kapitalizmu, kako su nas učili o Mirku i Slavku, dojili idiotlucima totalno neprilagođenima vremenu u kojem živimo i slično?

Tuđmanov feudalizam nije donio ništa bolje, a nije donio ništa bolje jer su taj loš kapitalizam predvodili isti oni janjetinokrkajući komunistički komesari, uz pokojeg ustašoida. Govna se brzo dogovore oko podjele stada ovaca, pa im nije bilo strano niti šurovati s četnicima ako se ukaže prilika za zgoditak. Istovremeno su nama ukinuli mogućnost postizanja zgoditka kod Beograđanki.

Socijalizam je truo jer dopušta egzistenciju neradnicima, i čini nepravdu tvrdnjom da smo svi jednaki. Ne potiče izvrsnost, od čega na kraju gube svi.

Kapitalizam je truo jer početne šanse ne ovise o pameti i radu pojedinca, nego o njegovom genetskom bogatstvu, te se akumulacijom kapitala događa da s novcem raspolaže netko tko ga uopće nije zaradio, što se u kulturnom svijetu zove krađa.

Da sam ja učiteljica, elementarnu zdravstvenu zaštitu bi imali svi, kao i besplatno redovno školovanje sa sobičkom za učenje. Nakon škole dolaziš na tržište rada, i koliko love daješ državi, toliko ti i vraća uslugama. Možeš i uopće ne plaćati porez, ali onda ti nema tramvaja, a na more idi pješke, a ne cestom ili prugom.

Naslijeđivanje treba staviti izvan zakona, čime ćemo ukinuti zlatnu mladež, ljude odgnati od bolesne ideje gomilanja kapitala, umjesto gomilanja dobrog proživljenih dana od kojih se sastoji život. Kome ova ideja izgleda debilno, neka se sjeti da je upravo to učinio vlasnik DM-a, koji je svojoj djeci ostavio manje nekretnine i omogućio im školovanje, a dalje se snalaze sami. U njegovoj firmi blagajnica ima veću plaću od profesora u državnoj gimnaziji, što jasno govori kakav bi svijet mogao biti bez samoživih šupaka.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Emericzy

Post 27 Oct 2011, 21:39

vrrrlet » wrote:Da sam ja učiteljica, elementarnu zdravstvenu zaštitu bi imali svi, kao i besplatno redovno školovanje sa sobičkom za učenje. Nakon škole dolaziš na tržište rada, i koliko love daješ državi, toliko ti i vraća uslugama. Možeš i uopće ne plaćati porez, ali onda ti nema tramvaja, a na more idi pješke, a ne cestom ili prugom.

Naslijeđivanje treba staviti izvan zakona, čime ćemo ukinuti zlatnu mladež, ljude odgnati od bolesne ideje gomilanja kapitala, umjesto gomilanja dobrog proživljenih dana od kojih se sastoji život. Kome ova ideja izgleda debilno, neka se sjeti da je upravo to učinio vlasnik DM-a, koji je svojoj djeci ostavio manje nekretnine i omogućio im školovanje, a dalje se snalaze sami. U njegovoj firmi blagajnica ima veću plaću od profesora u državnoj gimnaziji, što jasno govori kakav bi svijet mogao biti bez samoživih šupaka.
Vrrrleta za precednika!!!!!!!!!!!!!!!

Image

Sve potpisujem.
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 21:54

Emericzy » wrote: Vrrrleta za precednika!!!!!!!!!!!!!!!

Image

Sve potpisujem.
Nažalost, za sada imam samo tvoj glas. Čak ni moji dugogodišnji prijatelji ne dijele oduševljenje gubitkom nasljedstva. I meni će moje omogućiti život bez rada, čemu se unaprijed radujem, ali me to ne sprečava da shvaćam da sam najobičnija pička.

Mislim, mogu ja to prodati i kupiti amfibiju, MRUD-ove i mine, s tim se znam igrati. Kaj si ti bio u vojsci? Ako si vozio tenk, možemo ga staviti na amfibiju i širiti slobodu po otocima. S tom vojnom silom možemo osvojiti Dolin i uzgajati ovce u slobodi preko tjedan dana, možda čak i deset.
Emericzy

Post 27 Oct 2011, 22:04

vrrrlet » wrote:
Nažalost, za sada imam samo tvoj glas. Čak ni moji dugogodišnji prijatelji ne dijele oduševljenje gubitkom nasljedstva. I meni će moje omogućiti život bez rada, čemu se unaprijed radujem, ali me to ne sprečava da shvaćam da sam najobičnija pička.

Mislim, mogu ja to prodati i kupiti amfibiju, MRUD-ove i mine, s tim se znam igrati. Kaj si ti bio u vojsci? Ako si vozio tenk, možemo ga staviti na amfibiju i širiti slobodu po otocima. S tom vojnom silom možemo osvojiti Dolin i uzgajati ovce u slobodi preko tjedan dana, možda čak i deset.
Ne. Tenk mi je nepoznanica osim sa suprotne strane. :( Ja sam trčao uokolo s bestrzajcem :rolleyes: Teži je od bređe ovce. Mislim da bih se s ovcama bolje snašao nego s tenkom.
Eks

Post 27 Oct 2011, 22:20

Beta ženka » wrote:
I opet pitam - mogu li ja na Jelačić placu pjevati Spremte se spremte? Ili Jasenovac i Gradiška Stara?

:)
Možda ne na Jelačiću, ali usred kojeg zgodnog dalmatinskog gradića, usred turističke sezone, svakako smiješ. Još ako si renomirani alkoholizirani pjevač, dobit ćeš i ovacije. :cerek:

Nisam dugo zašla ovdje. :D
Puj puj taj crni komunizam. Živjela Hrvatska! :cheer: Šteta što nemam sluha.

Beta, nema ti smisla ova tema. Ljudi će priznati da se onda nije kopalo po smeću tek kad dođe podoban režim za to. Trenutno nije, unatoč tobožnjoj hajci na Jadranku.
Beta ženka

Post 27 Oct 2011, 22:25

ex_anais » wrote:
Možda ne na Jelačiću, ali usred kojeg zgodnog dalmatinskog gradića, usred turističke sezone, svakako smiješ. Još ako si renomirani alkoholizirani pjevač, dobit ćeš i ovacije. :cerek:
:rofl: Jes' sigurna da si sve pročitala? Za drugospomenutu mi je jasno da bih u Dalmaciji dobila ovacije, al' za Spremte se, spremte (četnici) - teško. Bez obzira na to što u Dalmaciji ovacije uglavnom idu za glupost i debilizam. :D
Nisam dugo zašla ovdje. :D
Puj puj taj crni komunizam. Živjela Hrvatska! :cheer: Šteta što nemam sluha.

Beta, nema ti smisla ova tema. Ljudi će priznati da se onda nije kopalo po smeću tek kad dođe podoban režim za to. Trenutno nije, unatoč tobožnjoj hajci na Jadranku.
Ma nisam ju ja otvorila, jevgenija je odvojila postove iz teme o Gadafiju.
I dobro da nisi dugo zašla, men' žao što sam uopće zalazila. :D
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Eks

Post 27 Oct 2011, 22:30

Beta ženka » wrote: :rofl: Jes' sigurna da si sve pročitala? Za drugospomenutu mi je jasno da bih u Dalmaciju dobila ovacije, al' za Spremte se, spremte (četnici) - teško. :D
Drugu sam i boldala.
A za čitanje, hehe, ne pada mi na pamet detaljno čitati jedne te iste stvari koje sam na internetima i u RL u nešto sirovijem obliku, čula toliko puta da su mi već istinski smiješne. Ne čudim se više ničemu. Kruha nemamo, a igara mora biti. To je odgovor na moje prijašnje vječito pitanje zašto i koga lažu. Igraju se. A neki lažu iz koristi. Neki, nažalost, istinski vjeruju u to što prepričavaju. I tako.
Emericzy

Post 27 Oct 2011, 22:32

ex_anais » wrote:Ljudi će priznati da se onda nije kopalo po smeću tek kad dođe podoban režim za to. Trenutno nije, unatoč tobožnjoj hajci na Jadranku.
Pričaš gluposti. Tko je ovdje rekao da se onda nije živjelo bolje? Jest, živjelo se bolje -- zahvaljujući kratkotrajnim glupim trikovima, koji su se na kraju istrošili i sve je u roku od par dana otišlo ukurac. Kao što je i Grčka neko vrijeme živjela bolje zahvaljujući kratkotrajnim glupim trikovima. I koja je onda fora živjeti deceniju-dvije bolje kad se sve onda uruši, najčešće u krvi?

Napisao sam već -- i ja i svi moji živjeli smo prije raspada Juge bolje nego sada. Na temelju toga zaključiti da je ono bio bolji sustav subjektivno je, kratkovidno i glupo, kao što je pajceku u toru, redovno hranjenom, glupo zaključiti da mu je dobro. Iako je on, subjektivno rečeno, u pravu.

Onaj sustav je glup. U njemu je Norveška nemoguća. Moguće su samo razne džamahirije. I to kratko.

Ovaj sustav može biti glup, ako su ljudi glupi, kao u Hrvatskoj, a može biti i dobar, tamo gdje ljudi nisu glupi, kao što je slučaj u Skandinaviji i nizu drugih zemalja.
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 22:37

Emericzy » wrote: Ne. Tenk mi je nepoznanica osim sa suprotne strane. :( Ja sam trčao uokolo s bestrzajcem :rolleyes: Teži je od bređe ovce. Mislim da bih se s ovcama bolje snašao nego s tenkom.
Pa može i bestrzajac na amfibiju. Možemo zapravo osvojiti Goli otok, posaditi marihuanu, i njome hraniti ovce. Paški sir će biti goli kurac za naš. Onda ćemo jesti sir i čekati prijetelje koje će nam Beta ljubazno poslati.
Beta ženka wrote:
Ma nisam ju ja otvorila, jevgenija je odvojila postove iz teme o Gadafiju.
I dobro da nisi dugo zašla, men' žao što sam uopće zalazila. :D
Betoslava, pa nemoj tako. Siguran sam da se možemo dogovoriti. Recimo, ti ubijaj sve protivnike svog režima, osim lijepih žena, njih šalji Emericzyu i meni na Goli. Za svaku koja se pokaže i pametnom dobiješ kolut sira.
Eks

Post 27 Oct 2011, 22:38

Jasno. Mi nikad nećemo biti ni do gležnja Norveškoj. Stoga je suludo o tome i razmišljati.
Za naš mentalitet, onaj je sistem bio mila majka.
Ajmo ovako pravo, tko danas cijeni državu, jezik, ma bilo što za što se borilo? Što ljudi danas konkretno imaju od ovoga? Goli kurac. I mokre snove o nekoj Norveškoj.
Onda su imali kakvu takvu sigurnost. To što se to urušilo i kako se urušilo nije nikakva poanta.
Emericzy

Post 27 Oct 2011, 22:41

ex_anais » wrote:To što se to urušilo i kako se urušilo nije nikakva poanta.
Kako nije poanta? To upravo jedino i jest poanta.

Urušilo se jer drukčije nije moglo. Nije bilo održivo. Socijalizam nije održiv. Nigdje nikada. Osim kratko, s lošim posljedicama.
Margarita

Post 27 Oct 2011, 22:41

ex_anais » wrote:
Od smeća mojih staraca niko se ne bi okoristio. Nikad, ni u komunizmu ni u kapitalizmu. Oni ništa ne bacaju. Misle da je nemoralno trošiti prirodu da bi se bacalo. I za kupovanje misle da je nemoralno ali moraju jesti. Troše stvari do atomske strukture. Kad se papir ispiše do zadnjeg milimetra onda se njime naloži vatra. U plastičnu kutijicu vrhnja posadi se flanac, i tako dok se i ta plastika ne razgradi. Kapitalizam se zasniva na proizvodnji smeća, ljudi ga prave, ljudi ga kupuju, jasno da po njemu i kopaju. Mojim starcima je nezamislivo da se kupuje novi namještaj, nova odjeća dok imaju na čemu spavati i nije im hladno. Sanjaju o svijetu u kojem će se ljudi baviti pametnijim stvarima od stvaranja stvari koje će za par dana baciti. Misle da vrijednosti ne zastarijevaju. Oni su čudaci, mislim da će se čak i voljeti dok se ne raspadnu.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Eks

Post 27 Oct 2011, 22:46

Emericzy » wrote: Kako nije poanta? To upravo jedino i jest poanta.

Urušilo se jer drukčije nije moglo. Nije bilo održivo. Socijalizam nije održiv. Nigdje nikada. Osim kratko, s lošim posljedicama.
To su bajke za malu djecu, Emericzy. I ono što kapitalisti žele da vjerujemo. Naravno da nitko normalan nije protiv norveškog tipa kapitalizma. Ali jest protiv divljanja američkih bankara zbog kojih su države na kraju morale potegnuti da svi opstanu. Što je to? Kapitalizam kojeg država ljulja kao dementnog starca i uči ga nanovo hodati nakon udara? Tu nikome nije zasmetala državna intervencija.
Margarita wrote: Od smeća mojih staraca niko se ne bi okoristio. Nikad, ni u komunizmu ni u kapitalizmu. Oni ništa ne bacaju. Misle da je nemoralno trošiti prirodu da bi se bacalo. I za kupovanje misle da je nemoralno ali moraju jesti. Troše stvari do atomske strukture. Kad se papir ispiše do zadnjeg milimetra onda se njime naloži vatra. U plastičnu kutijicu vrhnja posadi se flanac, i tako dok se i ta plastika ne razgradi. Kapitalizam se zasniva na proizvodnji smeća, ljudi ga prave, ljudi ga kupuju, jasno da po njemu i kopaju. Mojim starcima je nezamislivo da se kupuje novi namještaj, nova odjeća dok imaju na čemu spavati i nije im hladno. Sanjaju o svijetu u kojem će se ljudi baviti pametnijim stvarima od stvaranja stvari koje će za par dana baciti. Misle da vrijednosti ne zastarijevaju. Oni su čudaci, mislim da će se čak i voljeti dok se ne raspadnu.
Da.
Emericzy

Post 27 Oct 2011, 22:48

Margarita » wrote: Od smeća mojih staraca niko se ne bi okoristio. Nikad, ni u komunizmu ni u kapitalizmu. Oni ništa ne bacaju. Misle da je nemoralno trošiti prirodu da bi se bacalo. I za kupovanje misle da je nemoralno ali moraju jesti. Troše stvari do atomske strukture. Kad se papir ispiše do zadnjeg milimetra onda se njime naloži vatra. U plastičnu kutijicu vrhnja posadi se flanac, i tako dok se i ta plastika ne razgradi. Kapitalizam se zasniva na proizvodnji smeća, ljudi ga prave, ljudi ga kupuju, jasno da po njemu i kopaju. Mojim starcima je nezamislivo da se kupuje novi namještaj, nova odjeća dok imaju na čemu spavati i nije im hladno. Sanjaju o svijetu u kojem će se ljudi baviti pametnijim stvarima od stvaranja stvari koje će za par dana baciti. Misle da vrijednosti ne zastarijevaju. Oni su čudaci, mislim da će se čak i voljeti dok se ne raspadnu.
Jako lijepo. Da je bar više ljudi takvo! Kapitalizam bi prije odumro.

Ja bih ga jako rado pomogao zatući da netko ima bolju alternativu. Ali, za sada nema. To jest, imam ja, ali mene nitko ne sluša.

Tako da je jedina generalno poznata alternativa koju znam ona koju su odabrali Skandinavci: kultura. Visoka kultura najveći broj mana kapitalizma čini irelevantnima.

Nažalost, ne rješava ih sve, ali dala bi nam još stoljeće-dva u miru. Nije ni to za baciti.
  • Information