Komunizam/socijalizam (?) vs. kapitalizam

Koljite se i gložite!
Beta ženka

Post 27 Oct 2011, 14:24

Kukuriku, naravno da ima još toga, ali one pozitivne strane mi daleko prevagnjuju negativne.

Ali što narod kaže - nije se rodio tko je svijetu ugodio. Svi ti vođe su na kraju krajeva debilni ljudi kao i svatko od nas. Nitko ne vodi svijet savršeno. Pa čak i ove sve mitologije koje se nazivaju religijama, od egipatske i sumeranske preko Grka, Slavena itd. do današnjeg kršćanstva, islama itd. imaju sve nekakve falične karaktere od bogova. Pa kad neki bog ne može hendlati sve, kako bi tek običan smrtnik. :zubo:

Morticia, ako mi za medvjedinu (jel' se tako veli) kažeš da nalikuje piletini, vrištat ću. :zubo:

Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Morticia » wrote:Medo je :klopa:!
Uistinu.
Medvjeđi medaljoni s brusnicama. Jao... :zvrko:
:facepalm:

..jede medu. :facepalm:

jel se to jos u skradu jede? :facepalm:

edit..samo radi dijagonale fejspalmova.. :facepalm:
Ze.

Evo vam jedna provokatorska:

:D
Morticia

Post 27 Oct 2011, 14:25

Nemem pojme, jednom sam jela u Istri, u Roču. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Beta ženka

Post 27 Oct 2011, 14:30

Ze. » wrote:Evo vam jedna provokatorska:

Evo još jedna:

Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
kukuriku

Post 27 Oct 2011, 14:32

JPK » wrote: Točno, smiješno ih je stavljati u istu rečenicu. Amerika je država s najrazvijenijom znanosti i tehnologijom na svijetu, a ne bazira svoj ekonomski razvoj na nafti kao Norveška koja ima udio nafte i plina od 40% BDP-a i time zaslužuje da ju se uspoređuje s arapskim zemljama.
Gleđ, nisu Norvežani jedini na svetu koji imaju naftu, očito.
Samo što ja u drugim naftnim zemljama ne bih živjela, a u Norveškoj bi, da nije jebenog mraka i zime i snijega, nabijem li ih na snijeg.
Ergo, činjenica da imaju nafte, ne čini Norvežane ništa manje uspješnima u uporabi nacionalnih dobara na korist svih, SVIH svojih građana.
Pokušavam zamislit kako bi se mi u Hrvatskoj lijepo odnosili naspram svojih hipotetskih rezervi nafte i plina.

Što se tiče Amerike, živjela znanost i tehnologija u vidu naprednih dijagnostičkih uređaja i pametnih lijekova koje možeš koristiti ako si bogat. Ako nisi zdrav, a još si i siromašan, izvoli lijepo demokracki i znanstveno otići crknuti.
Isto tako, živjela znanost i tehnologija u vidu finih sofisticiranih oružja koje koristiš da bi se dočepao tuđe nafte, kad već svoje nemaš dovoljno da bi proizvodio velike aute koji smrde i žderu jeftini (sic!) benzin kao peemesična domaćica s bezlibidnim mužem napolitanke.

Mislim, nije da je Amerika crni vrag, dakako, samo..hmm.
Nek(v)arljiva.
baja

Post 27 Oct 2011, 14:34

:cerek:

nemoj pisati pametne postove, mogla bi na goli otok :D
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 14:43

Beta ženka » wrote:Kukuriku, naravno da ima još toga, ali one pozitivne strane mi daleko prevagnjuju negativne.

Ali što narod kaže - nije se rodio tko je svijetu ugodio. Svi ti vođe su na kraju krajeva debilni ljudi kao i svatko od nas. Nitko ne vodi svijet savršeno. Pa čak i ove sve mitologije koje se nazivaju religijama, od egipatske i sumeranske preko Grka, Slavena itd. do današnjeg kršćanstva, islama itd. imaju sve nekakve falične karaktere od bogova. Pa kad neki bog ne može hendlati sve, kako bi tek običan smrtnik. :zubo:
Je li ćerce, a da nam ti i nekog boga ne obožavaš?

Ne znam, ja sam obožavao samo svoju bivšu, ali jasne su komparativne prednosti bivše nad božanstvima koja obećavaju. Oni mi nikad ništa nisu dali, a ona je davala i davala.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Beta ženka

Post 27 Oct 2011, 14:43

baja » wrote: :cerek:

nemoj pisati pametne postove, mogla bi na goli otok :D
Ja nju za ovakve stvari ne bih slala na Goli otok, već bih ju postavila za precjednicu. :D
Tj. još bolje - premijerku, ovdje je premijer moćniji od precjednika.
kukuriku

Post 27 Oct 2011, 14:45

vrrrlet » wrote:

Ne znam, ja sam obožavao samo svoju bivšu, ali jasne su komparativne prednosti bivše nad božanstvima koja obećavaju. Oni mi nikad ništa nisu dali, a ona je davala i davala.
A zašto je , onda, pobogu, bivša?
Nek(v)arljiva.
Beta ženka

Post 27 Oct 2011, 14:45

vrrrlet » wrote:

Zašto bih obožavala ikoga?
Ja obožavam samo Paula McCartneya i svojeg ne-alfu. :zubo:
kukuriku » wrote:
A zašto je , onda, pobogu, bivša?
Izlanula se da ju pali Tito. :zubo:
schmokljan

Post 27 Oct 2011, 14:47

Norveška je predivna zemlja, a Norvežani sasvim prihvatljivo društvo. Kako sam dosta vremena proveo u Norveškoj, iz poslovnih razloga, a živio u arpskom svijetu, i to u jednoj od najpoželjnijih država, mogu reći da je udio nafte u BDP-u, i posljedično bogatstvo, jedina sličnost između Norveške i arapskih država bogatih naftom.

Norveška je najtransparentnija država koju znam. Svaki građanin može pogledati kolike ima prihode bilo koji drugi građanin. Putem interneta. Za razliku od Šveđana nemaju vlastitu aristokraciju, tako da klasna podjela nikada nije bila izražena. Skrbe o potrebitima. Imaju najrazvijeniji sustav integriranja imigranata za koji znam. I koji najbolje funkcionira, iako, naravno, daleko od idealnog. U pravosudnom procesu stavljaju naglasak na institut medijacije i mirenja - tako da mnogi slučajevi nikad niti ne dođe do suda, a završe se na zadovoljstvo obje strane.

Pogledajmo samo njihovu reakciju na Breivikov pokolj. Nikakve histerije, nikakvih veikih riječi i pozivanja na rat protiv ekstremne desnice. Mirno i staloženo rade svoj posao, gledaju koji su bili njihovi propusti, ali uz jasnu poruku: "Ne smijemo postati zatvorenije, neslobodnije društvo zbog ovog pokolja - to bi bila Breivikova pobjeda."

Dakle - govorimo o jednoj visokoj civilizaciji, a problem će biti ukoliko postanu samozaljubljeni, a samim time i arogantni, poput Nizozemaca, recimo.
kukuriku

Post 27 Oct 2011, 14:50

Beta ženka » wrote:
Zašto bih obožavala ikoga?
Ja obožavam samo Paula McCartneya i svojeg ne-alfu. :zubo:

Izlanula se da ju pali Tito. :zubo:
Ja obožavam svoje potomstvo. Ono, totalno nekritički. :cerek:

Ja mislim da je vrletu bivša bivša, zato što vrlika voli biti nesretan. Ona ga je ćinila sretnim, a kako je kad si sretan nemoguće bit nesretan, onda se riješio uzroka svoje sreće.
Ili tako nešto. :misli:
Nek(v)arljiva.
schmokljan

Post 27 Oct 2011, 14:54

kukuriku » wrote:

Ja mislim da je vrletu bivša bivša, zato što je vrlika voli biti nesretan. Ona ga je ćinila sretnim, a kako je kad si sretan nemoguće bit nesretan, onda se riješio uzroka svoje sreće.
Mudra si k'o sto glavica kupusa. :s
kukuriku

Post 27 Oct 2011, 14:55

schmokljan » wrote:
Mudra si k'o sto glavica kupusa. :hail
Ne znam zašto, ali ovo mi ne zvuči kao kompliment. :misli:
Nek(v)arljiva.
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 15:00

kukuriku » wrote:
E, zato ja nemam potomstvo, zamagljuju percepciju gore od rakije. Kasnije ti još i popiju rakiju. :rolleyes:
Ja mislim da je vrletu bivša bivša, zato što je vrlika voli biti nesretan. Ona ga je ćinila sretnim, a kako je kad si sretan nemoguće bit nesretan, onda se riješio uzroka svoje sreće.

Ti si mudra žena. Vrlo mudra. Dođe mi da si otpilim noge, kvragu i bicikli.
Beta ženka

Post 27 Oct 2011, 15:07

kukuriku » wrote:
Ni ja nemam potomstvo. Nije fora, moraš njih obožavat, a to je tako neoriginalno. :D
I još onda obožavanje ičeg drugog pored njih proglase čudnim.
A i nije li obožavanje potomstva obožavanje samoga sebe? Ono, viđu mojih gena, obožavam ih? :zubo:
Ja mislim da je vrletu bivša bivša, zato što vrlika voli biti nesretan. Ona ga je ćinila sretnim, a kako je kad si sretan nemoguće bit nesretan, onda se riješio uzroka svoje sreće.
Zašto misliš da je on sretan kad je nesretan?
Jer konstantno kuka, da mu je bilo loše u onom sistemu, da mu je loše u ovom sistemu? :D
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 15:19

Meni je u svim sistemima loše, jer i najbolji sistem je sazdan od ljudi, a ljudi su dokazano ljudi. Ponekad, ali samo ponekad, kad se okružim nekim ljudima na nekim mjestima, čini mi se da je bolji svijet moguć, ali svaki povratak u stvarnost demantira tu stremnju.

Uživam u onome što mi je Đava dao, i nosim se s tim kako najbolje umijem. :ne zna: Komunizam, kapitalizam, sve je to meni isto. Slobodu ne daje nitko, samo je ponekad možemo malo otrgnuti, krišom gricnuti ispod stola, dok tete ne gledaju.
Margarita

Post 27 Oct 2011, 15:42

Sloboda opterećuje, moraš odlučivati o stvarima koje te zanimaju ali i još više o stvarima koje te ne zanimaju. I onda se još kajati jer si loše odlučio a savršenih odluka nema. Na kraju izađe na isto a samo se više sekiraš. Još ste spominjali medvjede i odmarališta. Medvjedina nije loša ali nije ni govedina lošija. Žao mi odmarališta.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Beta ženka

Post 27 Oct 2011, 15:59

Margarita » wrote:Sloboda opterećuje, moraš odlučivati o stvarima koje te zanimaju ali i još više o stvarima koje te ne zanimaju. I onda se još kajati jer si loše odlučio a savršenih odluka nema. Na kraju izađe na isto a samo se više sekiraš. Još ste spominjali medvjede i odmarališta. Medvjedina nije loša ali nije ni govedina lošija. Žao mi odmarališta.
Jebi ga, savršeno bi bilo kad bismo mogli odlučivati o onome što nas zanima, a ostalo da prepustimo drugima (jer nisam baš sretna niti kad drugi odlučuju za mene, a protivno mojoj želji). Slažem se pogotovo s ovim o sekiranju.

Ali što je sloboda?
Anarhija?
Moš mislit!

Dok god ovisim o kisiku, vodi, hrani, pišanju, sranju, i dok ne mogu letjeti - ne smatram se slobodnom. Pa onda prelaziti granice državâ bez jebada, provjera, ograničavanja količina alkohola i cigareta za unos itd. itd. itd.
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 16:47

Beta ženka » wrote:
Jebi ga, savršeno bi bilo kad bismo mogli odlučivati o onome što nas zanima, a ostalo da prepustimo drugima (jer nisam baš sretna niti kad drugi odlučuju za mene, a protivno mojoj želji). Slažem se pogotovo s ovim o sekiranju.

Ali što je sloboda?
Anarhija?
Moš mislit!

Dok god ovisim o kisiku, vodi, hrani, pišanju, sranju, i dok ne mogu letjeti - ne smatram se slobodnom. Pa onda prelaziti granice državâ bez jebada, provjera, ograničavanja količina alkohola i cigareta za unos itd. itd. itd.
Za potrebe daljnje rasprave trebamo definirati anarhiju. Pričamo li o njoj kao o ludilu, bezumlju i nasilju, ili kao o društvu bez gospodara gdje autoritet izvire iz nečijeg predanog i uspješnog rada i poštenja, a ne iz sile.

Anarhija je opasno uređenje za mase, a vrlo dobro za odgovorne i učene jedinke. Pošto odgovorne i učene jedinke mogu odlično funkcionirati i s kraljem ili poglavicom, kao i bez njega, anarhiju možemo odbaciti kao utopiju, ili barem nenužnost.

O kisiku, hrani, vodi, pišanju i sranju si ovisna, ali dok te radnje uzimaju malo vremena i nisu bolne, već ugodne i dostupne, ne smatram ih problemom niti strašno ograničavajućim faktorom za išta.

Nije potrebno tako secirati slobodu kao što ti radiš i lamentirati što je sloboda, stvari se daju jednostavnije posložiti, i sloboda je prilično dobro elaborirana u slobodarskom tisku. Uglavnom, sve što radiš a da nema utjecaja na druge ostaje u tvojoj domeni, bez pritisaka i pravila izvana.

Recimo, bilo bi strašno kada bi ti netko propisao da moraš kakati radeći stoj na rukama. Uz puno divnih zakona, koji su donijeli oslobođenje žena puno prije nego kod naših vrlih zapadnijih susjeda, komunisti su imali i puno ovakvih zakona o načinu kakanja. I onda kad se čovjek normalno zasere i to javno kaže, govore mu da je prljavac i budala i potjeraju ga u zatvor jer kvari mladež, dok se svi ostali prave da nemaju komade govana na kragni.
kukuriku

Post 27 Oct 2011, 16:52

vrleče, tvoje su metafore toliko predivne, da mi dođe ža što nemam mlado vito jedro tijelo da ti ga pošaljem u peem. :cerek:
Nek(v)arljiva.
vrrrlet

Post 27 Oct 2011, 16:59

kukuriku » wrote:vrleče, tvoje su metafore toliko predivne, da mi dođe ža što nemam mlado vito jedro tijelo da ti ga pošaljem u peem. :cerek:
Hvala ti. I meni dođe da pošaljem svoje tijelo u peem ponekad, ali znam da bi mi se staroj majci raspuklo srce. Ona se naime još nada da možda ipak nekako postanem normalan, dok sam ja potpuno svjestan situacije.
JPK

Post 27 Oct 2011, 17:28

schmokljan » wrote:Norveška je predivna zemlja, a Norvežani sasvim prihvatljivo društvo. Kako sam dosta vremena proveo u Norveškoj, iz poslovnih razloga, a živio u arpskom svijetu, i to u jednoj od najpoželjnijih država, mogu reći da je udio nafte u BDP-u, i posljedično bogatstvo, jedina sličnost između Norveške i arapskih država bogatih naftom.

Norveška je najtransparentnija država koju znam. Svaki građanin može pogledati kolike ima prihode bilo koji drugi građanin. Putem interneta. Za razliku od Šveđana nemaju vlastitu aristokraciju, tako da klasna podjela nikada nije bila izražena. Skrbe o potrebitima. Imaju najrazvijeniji sustav integriranja imigranata za koji znam. I koji najbolje funkcionira, iako, naravno, daleko od idealnog. U pravosudnom procesu stavljaju naglasak na institut medijacije i mirenja - tako da mnogi slučajevi nikad niti ne dođe do suda, a završe se na zadovoljstvo obje strane.

Pogledajmo samo njihovu reakciju na Breivikov pokolj. Nikakve histerije, nikakvih veikih riječi i pozivanja na rat protiv ekstremne desnice. Mirno i staloženo rade svoj posao, gledaju koji su bili njihovi propusti, ali uz jasnu poruku: "Ne smijemo postati zatvorenije, neslobodnije društvo zbog ovog pokolja - to bi bila Breivikova pobjeda."

Dakle - govorimo o jednoj visokoj civilizaciji, a problem će biti ukoliko postanu samozaljubljeni, a samim time i arogantni, poput Nizozemaca, recimo.
Da, to s naftom koja čini 40% ekonomije je jedina sličnost, ali ključna. Kad presuši taj izvor novca, mogla bi i njihova idilična država postati manje idiličnom.
Biti i mniti svemiropolisno
blaze

Post 27 Oct 2011, 17:31

vrrrlet » wrote:
kao prvo, nisu zajebavali s ljetnim računanjem vremena. radio si od 7 do 3 i imao cijelo popodne za kakanje na miru. sada moraš kakati radeći stoj na rukama stalno, a život prolazi u iluziji da ćeš kakati na miru. jednom. to postoji kao opcija koja se ne postvaruje

ma jebte se svi s tim pričama kako vam je commie big brader propisivao kakanje. slušali ste rock, hodali u komandosicama i imali perspektivu. sad smo napredovali do nošnji u saboru
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
  • Information