Talijanska "cesta smrti". Uska cesta uklesana je u strme litice ali pogled je sjajan.

I na sve to još su i auti povremeno parkirani sa strane, cestom se može proći samo uz milimetarsku preciznost.

Bus prije svake krivine zatrubi jer je to jedini način da vas primjeti onaj koji nailazi sa druge strane brda. Princip je to koji koriste i autobusi na bolivijskoj cesti smrti i ne znam da sam nešto slično primjetio ikada u Europi. Ako poželite zaspati u busu na Amalfi obali teško da ćete uspjeti, bus zatrubi u prosijeku nekoliko puta na minutu.

No sve ove muke padaju u drugi plan jer se vozite po jednoj od cesta sa najljepšim pogledom u Europi
Nažalost i nije bio neki dan, dok sam stigao u Amalfi nebo je već bilo prilično crno i bilo je samo pitanje vremena kada će početi kiša. Autobusna stanica je na samoj rivi, na najboljoj lokaciji u gradu, ako se odmaknete da slikate grad ne možete a ne uloviti sve te autobuse u prvom planu. Nije baš lijep prizor za slikanje ali jednostavno nemaju gdje strpati te autobuse kad već na desetak metara od obale počinju strme stijene pod gotovo 90 stupnjeva, nema tu mjesta za bilo kakav prolaz a kamoli za parking. Kad smo već kod parkinga postoji jedan veliki doslovno ukupan u brdo i nevidljiv izvana, do njega iz centra stižete kroz par stotina metara tunela, ne znam koje su točno cijene ali čitao sam da su paprene. Ovdje se sve naplaćuju papreno, gdje ćeš dalje kad čak naplaćuju i lift koji iz tog tunela vodi negdje gore, moraš ubaciti 1€ da se prevezeš.
Amalfi

Sam grad se brzo obiđe, malo je to primorsko mjesto i nemate gdje daleko otići ali uvijek se možete popeti na neki od brojnih vidikovaca na okolnim stijenama i baciti pogled na Amalfi coast. Na glavnom trgu se kao i svugdje nalazi katedrala no ova je ponešto drugačija, do nje vodi široko stubište a fasada je sva šarena. Koliko god da je šarena izvana još je više iznutra. Preporučam da uđete u nju, ulaz je 3€ što i nije tako puno a stvarno se isplati vidjeti.
Amalfi - glavni trg i katedrala

Amalfi - fontana na glavnom trgu, zanimljivo mjesto odakle curi voda, ljudima svakakve poze za slikanje padnu na pamet.

Amalfi - plaža

Iz Amalfija sam odlučio ići u Positano brodom dijelom da vidim te litice i sa morske strane a dijelom jer mi se ne da truckati ponovo busom sat vremena. Brod ide iz Salerna u Sorrento i staje u svim važnijim gradovima na Amalfi coastu. Od Amalfija do Positana ide 25 minuta a cijena je 8€.
Positano je vjerovatno najpoznatiji, najljepši pa i najskuplji
Positano

Positano

Prije polaska na putovanje plan mi je bio otići na Sentiero degli Dei odnosno Put bogova, to je pješačka staza duga nekoliko kilometara a nalazi se na rubu litica iznad Amalfi coasta. To je jedna od glavnih atrakcija obale i moja velika želja, nažalost sve je to palo u vodu zbog jučerašnjeg neodlaska na Vezuv što mi je totalno premetilo današnje planove.
Nekoliko sati u Positanu je brzo prošlo. Ulice su pune ljudi i čini se puno življi grad nego Amalfi no možda je ovo krivi dojam, u Amalfiju sam bio u kišno poslijepodne a u Positanu u udarnom večernjem terminu tako da je moguće da je razlika u tome.
I taman dok sam tako guštao u ljepotama Mediterana odem provjeriti kada imam bus natrag za Sorrento, piše da je u 20:40 pa poslije sljedeći u 22:00. Ići u 10 mi se čini već pomalo prekasno, odlučujem se krenuti ipak sa ovim prije. I baš negdje u tom trenutku sam se čuo sa Gagarinom, ne znam da li ga se sjećate sa onog drugog foruma? Nije baš puno pisao a uvijek je putovao na...hm...prilično neuobičajene destinacije tipa Venezuela ili Čečenija.
Sorrento

Stignem u Sorrento, izađem iz busa i dočeka me vatromet. Hajde lijepo od vas, niste trebali.
Dakle imam sat vremena za malo se promuvati po Sorrentu. I ne čini se grad uopće loše, ulice su pune ljudi, sve radi, nije loše ovdje provesti neko vrijeme.
Stigao u Napulj i poslije nekoliko cuga sa Gagarinom
Cijene:
Vlak Ercolano - Sorrento 2,3€
Bus Sorrento - Amalfi 2,9€. Postoji i dnevna karta za cijelu obalu za 8€.
Brod Amalfi - Positano 8€
Bus Positano - Sorrento 2,2€
Noćni bus Sorrento - Napoli 3,9€