schmokljan » wrote:Beta, Emericzy je napisao nekima da trkeljaju, ti si ljude nazvala kriminalcima, odnosno onima koji to žele postati. Razlika je drastična.
To je moje zapažanje, što iz RL, što iz praćenja vijesti. Pa nek se vrijeđa tko god hoće. Ja sam pitala vrrrleta koje su to slobode koje tad nije imao, a sad ima - i ovo je jedina koje sam se sjetila, a da stvarno ima neku "težinu". Naravno, onom tko se time bavi(o), ne svakome.
Pjevanje testosteronski nabijenih pjesmuljaka o umišljenoj veličini vlastitog i pokoravanju drugih naroda mi i nije neki razlog za kenjkanje. I sad su neke pjesme zabranjene...
Usto, ne znam niti jednu drugu kulturu koja je toliko samokritična. Ali jedno je samokritičnost, a drugo samomržnja.
I kakva god bila naša zapadna kultura, a ima sto mana, i dalje je najbolja i, samo da napomenem, jedina u kojoj je moguće živjeti relativno slobodno. Jednom zapadnjaku.
Ne poznajem niti jednu kulturu koja je humanija od zapadne, a da je od svjetske važnosti. Je li to današnja ruska kultura? Kineska? Indijska? Arapska? Dakle - da, biti samokritičan, uvijek težiti boljem - to su sve zapadne odlike (u tom smislu G. W. Bush nije zapadnjak, on je sa svojom uvjerenošću u vlastitu misiju i nepogrešivost više nešto poput slijepog crijeva zapadne kulture), ali ne se samomrziti i zavaravati se da postoji nešto bolje negdje drugdje - ne postoji, nažalost.
Ti možeš sad pisati nadugo i naširoko što ti misliš, i što je tebi super uređenje.
Ja mogu pisati nadugo i naširoko što ja mislim (a ne slažem se s tobom), i što je meni super uređenje.
Niti ćeš se ti složiti sa mnom, niti ja s tobom, i nitko neće promijeniti mišljenje.
Ali mislim da zato ne trebamo upadati u tvoju kuću, niti u moju, i krenuti palicom jedno na drugog jer nas vrijeđa što netko drugi živi po drugim principima i ima drukčije uređenu tu istu kuću.
Također, onaj tko mi se obraća s visoka s "buba", i ne može očekivati povratni ton s nekim poštovanjem.