Rasprave i upiti o avionskim kartama, kompanijama i putovanjima avionom

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
Gile
Been thanked: 6 times

Post 03 Mar 2017, 15:15

A dobro onda bez milja. Al skupit ćeš ih još za neki budući put.

InterMezzo

Post 03 Mar 2017, 21:01

Sad nisam na telefonu no na kompu pa ću detaljnije objasniti oko letova prema SAD i van SAD te unutar SAD.

Let koji dolijeće u SAD:
- imigracija i customs (CBP - Customs and Border Protection) / to se obavlja na prvom aerodromu pri ulasku u SAD. Zbog CBP-a (carine) se mora preuzeti prtljaga i nakon prolaska CBP-a se ista predaje nazad avio-kompaniji za slijedeći let (ukoliko imate još koji let nakon ulaska u SAD) ili se prtljaga samo preuzima. Kompanije (Delta, United, American i druge) imaju checkin point odmah iza CBP inspekcije i uglavnom je predavanje prtljage jednostavan proces (tj. predate je njihovom djelatniku). Ako ste dobili Boarding Pass(es) prije, ti će vam vrijediti i nećete trebati stati u red po nove.

Iznimka - letovi koji polaze s nekih (većih) zračnih luka u Kanadi, i u nekim Karipskim zemljama - CBP i US immigration se obave u tim zračnim lukama - u Kanadi je to Vancouver, Toronto Pearson, Montreal, Edmonton itd... i onda se imigracija i CBP ne obavljaju pri prvom slijetanju u SAD.

Dakle, recimo da dolazite iz Europe ali presjedate u Torontu na putu za New York City - imigraciju za SAD i CBP ćete obaviti u zračnoj luci u Torontu.

Primjer / let ZAG-AMS-JFK-LAS - imigracija i carina se u tom slučaju obavlja na JFK-u, tu preuzmete i svoju prtljagu te ju nakon carine predate predstavniku avio kompanije. Imat ćete već onu naljepnicu na prtljagi (luggage check) i uglavnom to bi trebalo biti to.

U zadnje vrijeme sve učestalije je, i sve više zračnih luka u SAD-u imaju tzv. APC (Automated Passport Control). To je za sada samo za one koji imaju putovnicu SAD-a ili Kanade, zelenu kartu (ARC) ili dolaze iz zemalja pod VWP (Visa Waiver Program) - ESTA, a odnedavno i putnici s B1/B2 i D vizama.

Let koji odlazi iz SAD:
- nema imigracijske provjere putovnica već putovnice pregledavaju djelatnici avio kompanija pri čekiranju. Prtljaga bude čekirana sve do dolazišta (osim u nekim rijetkim situacijama, npr. u slučaju da let nije pod istim kodom, nije ista alijansa, low cost carrier...).

Primjer / let LAS-JFK-AMS-ZAG. Nakon što ste čekirani kod avio kompanije putovnicu vjerovatno vam neće gledati sve do AMS. Prtljaga vam je čekirana sve do ZAG, i tamo ćete ju pokupiti.

Let unutar SAD:
Nema pregleda putovnica i putovnica vam je nepotrebna ukoliko nemate stopover u drugoj zemlji (no za većinu putnika iz Hrvatske će najpraktičnija ipak biti putovnica). Vrijedi za svih 50 saveznih država, i večinu prekomorskih teritorija, dok god je let klasificiran kao "domestic". Prtljagu čekirate u prvoj zračnoj luci i preuzimate u krajnjem ishodištu, iznimka mogu biti LCC kao Spirit, Southwest i sl. ili ako koristite više no jednog prijevoznika (recimo, prvi let Delta a drugi United - moguće je da ćete morati preuzeti torbe od Delte pri stopoveru i predati Unitedu - no to će vam reći pri čekiranju a i ovakve promjene carriera su doista rijetke i neuobičajene).
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 04 Mar 2017, 08:37

Hvala, Inter, još jednom! :top:

Možda ipak jesi Amer. :misli:

;)
InterMezzo

Post 04 Mar 2017, 08:59

Nema na čemu.

Ovakva pitanja bi se mogla ponavljati pa bi ovo nukcu mogao biti dobar post za referencu. Stanje se doduše mijenja, recimo APC, koliko znam, HR putovnice još uvijek ne idu na APC ali bi se to moglo uskoro promijeniti. Taj APC je kao trebao ubrzati proces. U početku je bilo dosta sporo no sad je bolje, ja ga koristim (jer moram) već barem dvije godine, ako ne i više i priviknut sam ali mislim da mnogima koji ga koriste rijetko zna zadavati probleme.
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 05 Mar 2017, 13:13

Jos jedan biser u nacionalnoj nam aviokompaniji.
Naime, slotove koje su nedavno prodali, ponovno su uzeli u najam. :rolleyes: I tako do kraja ljetne sezone.
I nitko radi toga ne odgovara.
neno1966
Has thanked: 2 times

Post 05 Mar 2017, 13:34

Nukac wrote:
05 Mar 2017, 13:13
Jos jedan biser u nacionalnoj nam aviokompaniji.
Naime, slotove koje su nedavno prodali, ponovno su uzeli u najam. :rolleyes: I tako do kraja ljetne sezone.
I nitko radi toga ne odgovara.
Ne branim nikoga ali leaseback (ili kako god se to zvalo u ovom slučaju) nije tako neuobičajena stvar u poslovanju.
I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
Nukac
Davorich

Post 05 Mar 2017, 14:14

Ovdje se ne radi o fenomenalnoj ideji leasebacka, nego o velikoj gluposti rukovodstva, koji kad su prodali slotove, utvrdili su da imaju vec isplaniranu cijelu sezonu s tim slotovima te da ih ocajnicki trebaju.
I jos k tome su slotove prodali ispod cijene. Ne bi me cudilo da su ih unajmili po duploj cijeni.
neno1966
Has thanked: 2 times

Post 05 Mar 2017, 15:07

Nukac wrote:
05 Mar 2017, 14:14
Ovdje se ne radi o fenomenalnoj ideji leasebacka, nego o velikoj gluposti rukovodstva, koji kad su prodali slotove, utvrdili su da imaju vec isplaniranu cijelu sezonu s tim slotovima te da ih ocajnicki trebaju.
I jos k tome su slotove prodali ispod cijene. Ne bi me cudilo da su ih unajmili po duploj cijeni.
Pošto su što prodali/iznajmili ne ulazim ali možda im je i taj servis motora očajnički trebao :ne zna: Ja ne vidim neku drugu opciju za čupati se, upitno koliko su kreditno sposobni.
I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
aaston
Been thanked: 2 times

Post 06 Mar 2017, 09:58

S obzirom da samo tonu sve dublje i dublje bilo je bolje da se kompanija proda dok nesto vrijedi nego da se raspadne do kraja. Volio bi da grijesim ali sudeci po potezima koje vuku, dave se i ne znaju kako se docepati obale.
Nukac
Davorich

Post 06 Mar 2017, 10:00

Tako i meni to izgleda.
Tyrion Lannister

Post 06 Mar 2017, 20:27

Ja ti sanjam let, bijelo jedro nasred mora, mene zove nova zora.
Ja sam samo Vagabundo.
Nukac
Davorich

Post 06 Mar 2017, 20:45

A da je novinar malo istražio, (meni su trebale 2 minute), dobio bi drugu stranu medalje, ali onda ne bi bilo drame.

A Swiss Global Airlines Boeing 777-300, registration HB-JND performing flight LX-40 from Zurich (Switzerland) to Los Angeles,CA (USA) with 233 people on board, was enroute at FL320 about 290nm north of Iqaluit,NU (Canada), when the left hand engine (GE90) showed a fault and shut down automatically. The flight crew drifted the aircraft down and diverted to Iqaluit for a safe landing about 100 minutes later.

The airline confirmed an indication of a fault of the left hand engine caused an automatic shutdown of the engine, as had been technically designed. The flight crew decided to divert to Iqaluit where the aircraft landed safely. The airline is currently working to take the passengers to Los Angeles.

A Swiss Airbus A330-300 registration HB-JHK positioned from New York JFK,NY (USA) to Iqaluit as flight LX-7002 and took the passengers from Iqaluit to New York's JFK Airport as flight LX-7003.

Swiss confirmed the passengers were taken to New York on flight LX-7003 and are going to continue their journey to Los Angeles as quickly as possible.

A passenger reported there had been no unusual sounds or vibrations before the captain announced that an engine had failed and they were diverting to Iqaluit. During talks with the cockpit while waiting for the relief flight the captain indicated the crew was puzzled too that the engine just ran down without any unusual indication, sounds or vibrations. On the ground in Iqaluit the aircraft initially could not turn around on the runway, a tow tug subsequently pushed the aircraft back onto the apron about 45 minutes after landing. The passengers were kept on board and were served dinner, customs in Iqaluit is geared to handle international flights with up to 15 passengers only and it didn't make a lot of sense of taking 217 people through immigration, which certainly would take several hours. In the meantime all school busses of Iqaluit were dispatched to the airport to transfer the passengers from the Boeing 777 to the relief A333. While mechanics arriving with the A333 started to check out the engine of the Boeing 777, the cargo was first moved from the B773 to the A333. As there was only one stair available, that could handle the Boeing 777 or A330, the passengers then needed to first disembark and enter the busses, the stairs were then repositioned to the A330, the passengers subsequently embarked the A333 including the entire Boeing 777 crew, who positioned to New York, too. After arrival in New York the passengers were rebooked onto direct flights to their ultimate destinations.

The engine needs to be replaced, the occurrence aircraft is estimated to remain on the ground in Iqaluit for at least 5 days. A replacement engine is being flown in. First information suggests a magnetic chip detector registered metallic particles in the engine oil.

On Feb 4th 2017 an Antonov AN-124 registration UR-82007 delivered a new engine as well as needed tools, maintenance engineers and a tent to Iqaluit, the AN-124 is still on the ground in Iqaluit 2 days later, supposedly waiting to take the defective engine out of Iqaluit.
Tyrion Lannister

Post 06 Mar 2017, 20:54

HR novinari i HR ozbiljni putnici. :rigo:
Ja ti sanjam let, bijelo jedro nasred mora, mene zove nova zora.
Ja sam samo Vagabundo.
Nukac
Davorich

Post 06 Mar 2017, 20:54

Nukac wrote:
06 Mar 2017, 20:45
A da je novinar malo istražio, (meni su trebale 2 minute), dobio bi drugu stranu medalje, ali onda ne bi bilo drame.

PS: Najbolji dio: nisu nam dali ni da cigaretu zapalimo... :rofl:

A Swiss Global Airlines Boeing 777-300, registration HB-JND performing flight LX-40 from Zurich (Switzerland) to Los Angeles,CA (USA) with 233 people on board, was enroute at FL320 about 290nm north of Iqaluit,NU (Canada), when the left hand engine (GE90) showed a fault and shut down automatically. The flight crew drifted the aircraft down and diverted to Iqaluit for a safe landing about 100 minutes later.

The airline confirmed an indication of a fault of the left hand engine caused an automatic shutdown of the engine, as had been technically designed. The flight crew decided to divert to Iqaluit where the aircraft landed safely. The airline is currently working to take the passengers to Los Angeles.

A Swiss Airbus A330-300 registration HB-JHK positioned from New York JFK,NY (USA) to Iqaluit as flight LX-7002 and took the passengers from Iqaluit to New York's JFK Airport as flight LX-7003.

Swiss confirmed the passengers were taken to New York on flight LX-7003 and are going to continue their journey to Los Angeles as quickly as possible.

A passenger reported there had been no unusual sounds or vibrations before the captain announced that an engine had failed and they were diverting to Iqaluit. During talks with the cockpit while waiting for the relief flight the captain indicated the crew was puzzled too that the engine just ran down without any unusual indication, sounds or vibrations. On the ground in Iqaluit the aircraft initially could not turn around on the runway, a tow tug subsequently pushed the aircraft back onto the apron about 45 minutes after landing. The passengers were kept on board and were served dinner, customs in Iqaluit is geared to handle international flights with up to 15 passengers only and it didn't make a lot of sense of taking 217 people through immigration, which certainly would take several hours. In the meantime all school busses of Iqaluit were dispatched to the airport to transfer the passengers from the Boeing 777 to the relief A333. While mechanics arriving with the A333 started to check out the engine of the Boeing 777, the cargo was first moved from the B773 to the A333. As there was only one stair available, that could handle the Boeing 777 or A330, the passengers then needed to first disembark and enter the busses, the stairs were then repositioned to the A330, the passengers subsequently embarked the A333 including the entire Boeing 777 crew, who positioned to New York, too. After arrival in New York the passengers were rebooked onto direct flights to their ultimate destinations.

The engine needs to be replaced, the occurrence aircraft is estimated to remain on the ground in Iqaluit for at least 5 days. A replacement engine is being flown in. First information suggests a magnetic chip detector registered metallic particles in the engine oil.

On Feb 4th 2017 an Antonov AN-124 registration UR-82007 delivered a new engine as well as needed tools, maintenance engineers and a tent to Iqaluit, the AN-124 is still on the ground in Iqaluit 2 days later, supposedly waiting to take the defective engine out of Iqaluit.
aaston

Post 06 Mar 2017, 21:27

Nedavno sam čitao o ovome, koliko se sjećam tko je htio mogao je slobodno prošetati po gradiću (iz kojeg ionako bez aviona ne možeš nigdje). Uglavnom to je bilo u medijima kao kuriozitet u kako malom mjestu je morao sletjeti veliki avion.... a sada naši debosi napravili cijelu dramu :rofl:
Avion je poskakivao, ljudi su molili, ma film pravi :raspa:
nvnk

Post 06 Mar 2017, 21:46

Mislim da većina ljudi jednostavno ne kuži da je zemlja zakrivljena, a ono što na GoogleMaps vide kad odzumiraju do kraja predstavlja tek projekciju na valjak. Zbog toga iz Züricha za LA ne možeš letjet "ravno prek Atlantika" nego stvarno ravno - prek Artika. Čemu se mnogi čude ko pura dreku.

Iqaluit je inače i predviđen za prisilna slijetanja na takvim rutama, to mu je jedna od svrha. I nije "na rubu sjevernog pola". Južniji je od Reykjavika, tek nešto sjeverniji od Helsinkija. :ne zna:

Ne čudim se Bračaninu da frendovima i rodbini prepričava svoju avanturicu, jedino je nejasno zakaj to baš mora završit u novinama.
Nukac
Davorich

Post 07 Mar 2017, 07:35

nvnk wrote:
06 Mar 2017, 21:46

Iqaluit je inače i predviđen za prisilna slijetanja na takvim rutama, to mu je jedna od svrha. I nije "na rubu sjevernog pola". Južniji je od Reykjavika, tek nešto sjeverniji od Helsinkija. :ne zna:
Nije mu jedina svrha. :zubo:

Kaže: The airport was a centre for cold-weather testing of new aircraft, such as the Airbus A380 in February 2006.

:rofl:
nvnk

Post 07 Mar 2017, 08:54

nvnk wrote:
06 Mar 2017, 21:46
... to mu je jedna od svrha.
Nukac wrote:
07 Mar 2017, 07:35
Nije mu jedina svrha.

Pa i nije. :kava:
chillout23

Post 07 Mar 2017, 10:15

Da priupitam, vezano uz karte za Indiju (Kochi).

Našao na FlyDubai kartu BG-DXB (1260kn) + SriLankan DXB-COK (2050kn)...to je 3300 + put do BG aerodroma i natrag oko 400kn.
Meni je to prihvatljivo skroz. Da li je moguće da se prođe jeftinije (s vremenom)?
Ovo su karte za 01/2018-02/2018.

Našel prevoz za BG aerodrom (hvala Giletu i Tripologiji) za 50€ povratno...samo ih moram kontaktirat i pitat za vreme polaska i povratka.
Da li ima još tih kombi prevoza možda do BG i natrag?
Mjesto rođenja: Zemlja, Rasa: čovjek, Politika: sloboda, Religija: ljubav

Ljudi se povremeno spotaknu o istinu, ali većina njih brzo ustane i otrči dalje, kao da se ništa nije dogodilo.
chillout23

Post 07 Mar 2017, 10:31

I da li je na DXB dovoljno 2h layover za promijeniti avion/let. Letim samo sa ručnom prtljagom.

Ljudi se povremeno spotaknu o istinu, ali većina njih brzo ustane i otrči dalje, kao da se ništa nije dogodilo.
nvnk

Post 07 Mar 2017, 10:48

Dovoljno ak je isti terminal.

Možda i ak nije, ali nisam siguran.
Nukac
Davorich

Post 07 Mar 2017, 11:23

chillout23 wrote:
07 Mar 2017, 10:31
I da li je na DXB dovoljno 2h layover za promijeniti avion/let. Letim samo sa ručnom prtljagom.
Čisto za info, pogledao sam na Flightradaru, taj let, Flydubai, BEG-DXB nije baš poznat po točnosti, uglavnom svaki drugi-treći dan kasni oko pola sata, a barem jedamput tjedno i više.
Evo ti recimo ispis zadnjih letova. Inače, u prosincu je svaki drugi dan kasnio više od 1 sat.

Image
chillout23

Post 07 Mar 2017, 11:27

Thx

Ne vidim koji su terminali u pitanju...
U glavnom...slijetanje na DXB je u 20:55 i u 23:00 je let dalje.
Dolazak iz BG i polazak za Colombo.

btw..kaj mi treba u tom slučaju i viza za ŠL?
Ako je suditi po ovome - ne treba:

A transit visa is NOT required if:

- you fly out on the same aircraft and from the same airport at which you arrived
- you stay in the transit lounge and do not leave the airport.

EDIT:
@Nukac fala na ovome :top: onda mislim da ništa od toga. Ne mogu si dozvolit da popušim let.
A i čital sam nedugo da nisu baš pouzdani..

Nukac
Davorich

Post 07 Mar 2017, 11:33

Ja se ne bih s tim gnjavio. Za ŠL su akcije česte, ja ne bih kupovao kartu takvog tipa.
chillout23

Post 07 Mar 2017, 11:36

Ovak, konkretno...znači moram doć iz Zg u Kochi (India). To je to.
ŠL je u ovom slučaju bila samo usputna stanica.
Nadam se naći kartu za maksimalno 4000kn.
E sad..kakvu bi ti kartu kupio? :D
Prihvaćam sve opciju u okviru navedene cijene...mogu i čekat, naravno. Nema sile da kupujem sad odma.

• Information