Beta ženka » wrote:Ne znam, moj susjed koji je radio u toj istoj Gadafijevoj Libiji drukčije priča. Ali valjda je izlapeo matorac pa trkelja...

Ma, on priča ono što je vidio -- da je ljudima bilo dobro. I to je istina. Ljudima je stvarno bilo relativno pristojno. Pogotovo je to pristojno izgledalo strancu promatraču. Znam i ja o tome podosta. jako sam puno radio s Libijcima.
'Dobro' je ljudima bilo i u samoupravnom socijalizmu. Onako dobro kako je dobro ovcama u toru. Nije skroz za podcjenjivanje, ugodno im je, toplo, ima klope, nitko ih ni na što zapravo ne tjera... Baš je super. Ali, to ima svoj rok trajanja (kratak) i cijenu (visoku). Recimo, kaj kad dođe neki praznik i gazda poželi janjetine? Ili crni Gregor poželi pjevati krivu pjesmu ili napiše krivu knjigu?
Takav sustav jako lako pada. Sovjetski savez se lako raspao. Socijalističke tvorevine u cijeloj istočnoj Europi pale su kao domina. Jugoslavija je preko noći otišla ukurac.
Kužite kako je to nelogično? Ljudi u 'pravednim' socijalističkim sustavima nisu slobodni. U 'nepravednim' kapitalističkim sustavima puno su slobodniji. Malo kontradiktorno. U 'pravednim' socijalističkim sustavima ljudi dižu bune i ruše sustav. U 'nepravednim' kapitalističkim sustavima ne dižu bune i ne ruše sustav. Nepravedni kapitalistički sustav puno je žilaviji i njegovi ga državljani, koji su mu navodno žrtve, puno čvršće podržavaju. Baš čudno. Sigurno im nešto stavljaju u vodu da budu poslušni.
Vama je to možda teško shvatiti jer vidite samo ovaj naš loš, primitivan, divalj lopovski hrvatski sustav i vidite u što se povampireni kapitalizam zadnjih par godina pretvorio na Zapadu, osobito u USA. I onda zaboravljate da je taj isti kapitalizam, žestok i okrutan i nepravedan, stvorio i Švedsku i Norvešku i Finsku i Dansku i Nizozemsku... A socijalizam je stvorio suhi kurac. Stotine milijuna nezadovoljnika.