Tips and tricks za sigurnija i ugodnija putovanja

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
daria
Has thanked: 8 times
Been thanked: 10 times

Post 25 Feb 2017, 15:48

Tema o sigurnosti na putovanju općenito. Nekome će dobro doći.

Krenimo s osnovnim pa vi nastavite dodavati: ne lamantati okolo s punim novčanikom, ne ispuštati (vrijedne) stvari iz ruku, imati kopije dokumenata, poslat si i sve skenirane dokumente na mail, u džepu imati neku sitniju lovu ako je neka tricky situacija pa bolje dati, ne ispuštati (vrijedne) stvari iz ruku.
Inace od aerodroma do hostela, do wc-a i tuš kabine, sa sobom uvijek nosim malu torbicu s najbitnijim.

Nego, jel koristite vi lokote na ruksaku/koferu i/ili lockere u hostelima?

I kak vam se čine on sredstva za samoobranu poput privjesaka za ključeve tipa kubotan ili privjesak u obliku mačke (to čini se nije legalno) ili nešto slično?
ImageImage

I da. Ne ispuštati (vrijedne) stvari iz ruku. :D

miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 25 Feb 2017, 15:56

Stvarno, jeste li kada bili u neugodnim situacijama tipa napada, pljacke i sl.?
daria
Has thanked: 8 times
Been thanked: 10 times

Post 25 Feb 2017, 16:04

Ja nisam dozivjela nikakav fizicki napad, a za ukradene stvari (mobitel, mp3) sam si sama kriva jer sam ih ostavila puniti u hostelu i otisla, i kad sam se vratila naravno vise ih nije bilo tamo. Al to je jer sam zaboravljiva baba a ne jer vjerujem u ljudsku dobrotu. :D
Lolita
Has thanked: 7 times

Post 25 Feb 2017, 16:39

Da kucnem o drvo, nikad ništa do sada. Valjda se neću ureć. :nogica:
Ne koristim lockere u hostelima/hotelima niti lokote na koferima. Za novce i dokumente imam jednu manju torbicu koju nosim oko pojasa a ruksak služi za vodu, sendvič, čokoladu, kartu i fotoaparat, ako ga nosim.
Najbliže nekoj neugodnosti sam bila u metrou od aerodroma do centra Atene gdje su me pokušali opljačkati ali sam znala da je to čest slučaj na toj liniji pa sam bila spremna. Pajdo je dobio laktom u rebra i svak sretno nastavio svojim putem.
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 28 Feb 2017, 09:34

Nikad ne koristim te pojaseve za putovnice ili novčanike.
Do sad sam imao samo jedan pokušaj pljačke. I to u Brusselsu.
Naime, na ulici su mi prišla neka dva klinca, arapskog porijekla i pitala me za cigaretu.
Počeli su nešto skakati oko mene. Ja sam imao novčanik u hlačama, ali ne u stražnjem džepu, nego su bile cargo hlače i novčanik je bio u džepu na nozi.
Tipovi se malo odmaknu od mene, ja odmah probam džep kad on - prazan.
Jedan od likova je pobjegao, ali jedan je bio odmah do mene, i ja ga odmah zgrabim za vrat, i zaderem se na njega: Vrati mi novčanik.
I tip mi vrati novčanik.

Naravno, cijeli taj dan sam se osjećao kao snagator. Iako sam samo 175 cm visok... :rofl:
Tek kasnije mi je prošlo kroz glavu da je mogao imati nož, pištolj, elektrošoker, da sam ustvari mogao poginuti.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 855 times
Been thanked: 1640 times
Post 28 Feb 2017, 09:47

Bivšem kolegi zdipili su torbu s laptopom. Ima tomu već gotovo dvadeset godina, došao je u Sydney pratiti Olimpijske igre. I što će sad, laptop je redakcijski, treba mu za posao. Pa je poletio za tipom.

Ganjao ga je valjda dvadeset blokova, ako ne i više. Dok lik nije vidio da neće odustati pa je ispustio torbu i nastavio bježati. Kolega ju je uzeo, vratio se po ostatak stvari i zaputio u hotel.

Poslije je napisao crticu o tome, okvirić uz reportažu. Kako bi se znalo da s njim nema zajebancije. :D
Potpisi su za budale.
marko_31
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post 28 Feb 2017, 15:05

-bilo je neugodnih situacija na putovanjima, uglavnom onim sportske prirode :rofl:
-na obiteljskim putovanjima, hvala Bogu, sa sada nije bilo nikakvih neugodnosti, krađa ili slično...
-u hotelima, ovisno o kategoriji istoga nekada zaključamo kofere kada izlazimo iz sobe a i inače obavezno nosimo stalno te lokote
-ovisno o gužvi ruksake je potrebno nositi u rukama a ne na leđima, žene trebaju zatvarati torbice i najvažnije, uključiti stari dobri: https://en.wikipedia.org/wiki/Common_sense

-iako si na odmoru, moraš biti na oprezu...
Tyrion Lannister

Post 28 Feb 2017, 16:38

To su sve samo iskustva.
Evo osnova za pakiranje: https://www.realmoms.com/quick-easy-fol ... s-dummies/
Ja ti sanjam let, bijelo jedro nasred mora, mene zove nova zora.
Ja sam samo Vagabundo.
aaston
Been thanked: 2 times

Post 01 Mar 2017, 09:18

Elephantine island, Egipat - klinac mi je postavio sacekusu gdje me htio zatuci kamenjem jer ne samo da nisam htio njegove usluge vodica nego sam ga i cinkao jedmo starom mjestaninu da me ne pusta na miru i puni jaja. Ostavio me na miru ali me je cekao gdje nema nikoga. Vidio sam ga, okrenuo se i oso drugim putem natrag na obalu.
Copacabana ali Bolivijska - pokusaji dzeparenja u velikoj guzvi (seoska festa), ali imao sam zasiven ruksak i novac spremljen u unutarnjem dzepu sjeverozapadno od jaja. Bio sam pripremljen, za razliku od drugih stranaca koji su to i platili.

Ostalo nije vrijedno spomena.
  • Information