DOGOVOR O PRAVILIMA
Eh, da. Jedno od nužnih pravila moderiranja: zatvaranje tema kad dođu do određenog broja postova. Baza se hoće jako vući ako teme prijeđu nekoliko tisuća postova; sad hoćemo li staviti granicu na 1000 ili na 10000, možemo se dogovarati, no bilo bi dobro da se toga držimo. S time da bi modovi onda mogli zadnjih x postova (recimo, sve što prijeđe tu granicu prije zatvaranja) prebaciti u novu temu, pa neka se održava kontinuitet.
pa uvijek se mogu novi voljumi otvarati.
brisanje postova koji su kažnjeni nikom ne pomaže jer ostali ne znaju gdje mina čeka
molim multikvot, ovako ispadam spora
brisanje postova koji su kažnjeni nikom ne pomaže jer ostali ne znaju gdje mina čeka
molim multikvot, ovako ispadam spora
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Tako je. Samo je iz tehničkih razloga bitno da to bude pravilo, a ne kako se kome zbrdi.Pješčana wrote:pa uvijek se mogu novi voljumi otvarati.
Mislim, ako Gentoo forums ima takvo ograničenje (mislim da na 2k postova; dugo nisam bio), a oni su frikovi koji itekako znaju administrirati bazu, optimizirati performanse svega i svačega i sve tako nešto, onda bismo ga morali imati i mi. Jer nećemo 502, 503 i 504 na ovom forumu! Ne damo!
Abso-fuckin’-lutely.brisanje postova koji su kažnjeni nikom ne pomaže jer ostali ne znaju gdje mina čeka
Mislim da ovdje kartona nema, pa to i nije problem. No ako ih bude, onda ili karton ili brisanje. Od forumaša se očekuje da ne budu ni seronje ni idioti, pa da nastavljaju raspravu u kartoniranom smjeru.
+1molim multikvot, ovako ispadam spora
- Lord Byron
Sve se svodi na jednostavnu formulaciju: kako formalnim pravilima osigurati "pozitivnu neformalnost" topica.
Ja sam protiv rigidnog zaskakanja s offtopic/trol/klinacpalac kartonima ili već nečim - ali, osnovno je spriječiti beskrajne "ti si glup - ne, ti si glup" dvoosobne okršaje. U dobrim starim newsima : nostalgija: to bi se odvuklo u zasebnu dretvu : fer: pa nek se ljudi pičkaraju do mile volje; na forumu to ubija zbog "linearne strukture".
Iskustvo (vraga iskustvo, starost) me uči da je jednostavno nemoguće očekivati ljudsku "dobrotu" po tom pitanju. Onako, "someone is wrong on the Internet" : zivcani_slon:
Ja sam protiv rigidnog zaskakanja s offtopic/trol/klinacpalac kartonima ili već nečim - ali, osnovno je spriječiti beskrajne "ti si glup - ne, ti si glup" dvoosobne okršaje. U dobrim starim newsima : nostalgija: to bi se odvuklo u zasebnu dretvu : fer: pa nek se ljudi pičkaraju do mile volje; na forumu to ubija zbog "linearne strukture".
Iskustvo (vraga iskustvo, starost) me uči da je jednostavno nemoguće očekivati ljudsku "dobrotu" po tom pitanju. Onako, "someone is wrong on the Internet" : zivcani_slon:
Odvojiš im postove u zaseban topic pa nek se kolju i dalje ako im je ćeif.Lord Byron wrote:Ja sam protiv rigidnog zaskakanja s offtopic/trol/klinacpalac kartonima ili već nečim - ali, osnovno je spriječiti beskrajne "ti si glup - ne, ti si glup" dvoosobne okršaje. U dobrim starim newsima : nostalgija: to bi se odvuklo u zasebnu dretvu : fer: pa nek se ljudi pičkaraju do mile volje; na forumu to ubija zbog "linearne strukture".
gonj špadi
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Ja sam za to da se smije. Jako je teško povući granicu između neugodne istine i vrijeđanja, no radije bih čula neugodnu istinu (uostalom, nikad ne znaš na koju će se bezazlenu primjedbu tvoj sugovornik uvrijediti u stvarnom ili virtualnom razgovoru; zato se muškarci toliko i boje PMS-a) nego se zamatala u burku političke korektnosti.jevgenija wrote:Ovo sa "glup" je zapravo bitno pitanje.
Smije li se ovdje glupom čovjeku reći da je glup?
Što se mene tiče, da.jevgenija wrote:Ovo sa "glup" je zapravo bitno pitanje.
Smije li se ovdje glupom čovjeku reći da je glup?
Ali uz pokoje zrno soli u glavi.
Nije problem što ćeš nekome reći da je glup, nego što će rasprave stvarno nerijetko degradirati u “ne, ti si glup, a mama ti je debela”.
To što se netko na nešto može uvrijediti… a jebiga. Odrasli smo ljudi, a hoćemo li se uvrijediti ovisi prvenstveno o nama, ne o onome koji pokušava vrijeđati.
No ako ljudi baš počnu flejmati, ne vidim razloga da im se postovi ne prebace u nekakvu svađaonicu, pa neka se ondje mlate do mile volje. Nešto kao Formalne debate, samo bez formalnosti i bez debate. Više kao gladijatorske igre, tako da ljudi imaju razloga kupiti kokice.
štajaznam.Ajvi wrote:A kako ćeš ih kaznit kad nemaš kartone?
ovo je topik koji služi tomu da korisnica dimnjak vidi kako se brinem za nju, a da u isto vrijeme ne budem kriva ni za što
You can only be young once. But you can always be immature. (dejzino MD <3)
Nema kartona, ali se može korisniku udijeliti nekakvo upozorenje. Što ti na isto dođe.Ajvi wrote:A kako ćeš ih kaznit kad nemaš kartone?
Ja pridržavam pravo da takve postove u najmanju ruku kratim.
Mislim, u slučaju da ljudi stvarno pretjeraju s tim i krenu citirati plahte eda bi se samo malo složili.
- Lord Byron
Ja mislim da ban zaslužuju samo iznimno zli ili iznimno glupi.dejzi wrote:Najlakše je banirat ako netko odbija surađivat, i to se uvijek stigne.
Od svih moderatorskih intervencija, najkorisnijom smatram napomenu u topicu. To je jako dobro funkcioniralo na ŽuD-u - doduše, za "tematske prekršaje", ne za quotanje (tuđih, ne mojih) plahti.
- Lord Byron
Nemam baš jasnu ideju kako to točno tehnički izvesti, ali ja bih napravio "Get a room, you two!" PDF, na koji bi se jednostavno prebacile dvo- ili višeosobne svađetine. Onako, topici poput "Marko vs Pero" i tako to. Najozbiljnije.Lastan wrote:I oni koji se posvađaju.
Nešto kao hr.alt.flame.flame.flame.
XLord Byron wrote: Nemam baš jasnu ideju kako to točno tehnički izvesti, ali ja bih napravio "Get a room, you two!" PDF, na koji bi se jednostavno prebacile dvo- ili višeosobne svađetine. Onako, topici poput "Marko vs Pero" i tako to. Najozbiljnije.
tak da im postove tam prebacis, a ako nastave dalje na starom topicu, parcijalan ban dok ne rijese u ringu.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
- Lord Byron
Advokatiranje je savršeno smišljen deus iz mašine kojim se neutralizira (i) svaka načelna rasprava.Vodena wrote:slobodno advokatiranje?
Jedna od tužnijih stvari u tim zbivanjima je količina Orwellovih citata koja se može primijeniti na njihov opis. Cookie je sjajno usporedila zabranu advokatiranja s društvom u kojem moraš gledati pred sebe, i onda se jednog dana onaj do tebe ne pojavi, a ti ne smiješ ništa pitati ako ne želiš i sâm nestati.
A čuj, ja sam zato na Aktualnosti unaprijed stavio temu o ustašama i partizanima. Sad se ljudi tamo zajebavaju, ali vjerojatno će jednom dobro doći.Lord Byron wrote:Nemam baš jasnu ideju kako to točno tehnički izvesti, ali ja bih napravio "Get a room, you two!" PDF, na koji bi se jednostavno prebacile dvo- ili višeosobne svađetine. Onako, topici poput "Marko vs Pero" i tako to. Najozbiljnije.
Rekao sam već nedavno da ljude koji se počnu gadno flejmati treba odvojiti u posebnu svađaonicu, kamo će ljudi moći doći stavljati
No ponekad jednostavno djecu treba malo poslati u kut; ban od sat-dva taman služi toj svrsi.
Minimum sile, u svakom slučaju.
Što se zabrane advokatiranja tiče… kako da ne. Orvelovštine mi je pun kurac.
Uvijek mi je bilo super što možeš pitati samo za svoj karton, a ne i npr. zašto pet drugih nije kartonirano za identičan prekršaj.
Dok sam moderirao RiF, postojala je tema gdje me svatko mogao poslati u kurac i/ili tražiti objašnjenje za neki moj postupak. Prema bilo kome. Jer ja kao moderator imam određene odgovornosti prema forumašima, i samo iz tih odgovornosti proizlaze neke moje ovlasti.
Prijedlog prvi, radna verzija 1.0

Eto, molim jezičare da poprave ako nešto treba
Sugestija je da moderatori i admini imaju neku bojom kojom pišu želje, česitke i pozdrave - zgodnije je kad je univerzalno. Meni je običaj bila plava, al ovdje ju je Lastan ukrao, pa recimo, može se uzeti neka tamno crvena, da baš ne vrišti - ali poželjno je da se smisli neka koju će koristiti svi kad bude potrebe za 'ekipa, ajde, dosta o sisama, pređite na dupad'Dobrodošli svi koji dolazite s dobrim namjerama!
Ovo je mjesto koje želimo da prepoznate kao prostor za zabavu, druženje, izvor korisnih informacija i ozbiljnih diskusija; došli po preporuci ili snagom uma nabasali na nas.
Forum je nastao iz želje i potrebe za mjestom na kojem možemo govoriti, govoriti tako da nas se čuje. Nije mjesto ni anarhije, ni tiranije. Želja nam je da dugo poživi i dobro mu bude u svijetu.
Svatko od nas registracijom postaje ravnopravni član zajednice, kojoj je cilj dobra zabava, a njeno funkcioniranje omogućava volonterski rad moderatora i administratora. Nitko tu nije nikome niti sluga, niti gospodar i ta premisa je nit vodilja ovog mjesta.![]()
Kako bismo vam olakšali boravak ovdje, slijedi par uputa kako se lakše uklopiti i snaći.Administratori i moderatori će se voditi prema ovim uputama, i djelovati prema vlastitoj savjesti.
- Tekstove pišite u granicama dobrog ukusa i u skladu sa zakonima i propisima Republike Hrvatske. (to uključuje i linkove na ilegalni sadržaj)
Svojom slobodom govora, nemojte ugroziti tuđu. Posebno bismo naglasili da ovo nije mjesto gdje se potiče mržnja, netrpeljivost ili diskriminacija.- Savjetujemo da, ako možete, koji dan provedete čitajući teme koje vas zanimaju prije nego se uključite u raspravu - kako biste lakše 'pohvatali' kako ovdje stvari funkcioniraju.
Nastojte poštivati Netiquette iz kojeg posebno naglašavamo molbu da potražite postoji li već topic koji pokriva područje koje vas zanima, a ako isti ne ne postoji tada pripazite da svoj topic postavite u prikladni podforum te mu zadate naslov (subject) iz kojeg je tema jasna ('Pomoć', 'Hitno' i slične nisu jasne).- Potrudite se da vam postovi budu pregledni i čitki (nemojte pretrpati smajlijima, koristite <enter> kako biste napravili paragrafe)
Za objavu u postu, odaberite manje slike (manje od npr. 600x600 px), za veće ostavite link.- Ako se premišljate da li je u redu nešto napisati - vjerojatno nije.
Ako bi se rado posvađali s nekim - ipak zastanite, zadržite dah, promislite da li je možda došlo do nesporazuma i probajte vidjeti možete li riješiti konflit nekom drugom metodom - nekad je dobro i prespavati.
U diskusijama se cijene argumenti i miran ton - obično poluče bolji uspjeh, prenošenje poruke, a i podižu vam reputaciju, dok bezglavo vrištanje rezultira samo vašom osobnom frustracijom jer vas nitko više ne voli- Nastojte chat zadržati u podformumu Trkeljanje. Na ostalim dijelovima pripazite da ne pretjerate s offtopic, zafrkancijama, internim forama kako bismo sačuvali preglednost i za sve nadolazeće korisnike.
Idealno bi bilo da interne stvari riješite nekim drugim kanalima, jer forum je prije svega namijenjen - svim korisnicima.
Ograničavanje sloboda izražavanja će se pokušati svesti na što manju mjeru, sve dok korisnici to ne počnu zloupotrebljavati.
U slučaju pritužbi na rad pojedinog moderatora - molimo, zadržite dah, brojite do 10, izdahnite, a potom probajte pristojno riješiti konflikt s moderatorom osobno (npr. putem privatnih poruka), a ako ne uspijete - obratite se administratoru (uputa o disanju i dalje vrijedi)
Eto, molim jezičare da poprave ako nešto treba
- Lord Byron
Ajme, diiiivno!Ashtaroth wrote: svaštanešto
U pravilima pisanja postova bih dodao nequotanje plahti, i - pogotovo - nequotanje fotki : elinamaca:).
Dodao bih i rečenicu s popisom sankcija (upozorenje, brisanje posta, ban) i napomenom da njihova primjena nije ničija opsesija, naprotiv.
Negdje bi trebalo postaviti link na "How to..." topic, koji bi, pak, trebalo profilirati strogo kao "pitanje.odgovor" topic.
Radna verzija 1.1
)
How to bih dodala kao zadnju uputu - kad ga napravimo. tu sad ide dumanje što pokriti? Avatar, sig, kako se multivkota?
Jel znamo neke limite? koliko ima vremena za edit posta, koliko smajlija stane u post, koliko PMova imamo?
: ode se rastopiti na kompliment :
Evo Lorde, jel ovo pokriva sve tvoje komentare? (onaj dio o opsesijama ne znam kako uklopiti da ne forsam, tiraniju sam spomenula već na početkuDobrodošli svi koji dolazite s dobrim namjerama!
Ovo je mjesto koje želimo da prepoznate kao prostor za zabavu, druženje, izvor korisnih informacija i ozbiljnih diskusija; došli po preporuci ili snagom uma nabasali na nas.
Forum je nastao iz želje i potrebe za mjestom na kojem možemo govoriti, govoriti tako da nas se čuje. Nije mjesto ni anarhije, ni tiranije. Želja nam je da dugo poživi i dobro mu bude u svijetu.
Svatko od nas registracijom postaje ravnopravni član zajednice, kojoj je cilj dobra zabava, a njeno funkcioniranje omogućava volonterski rad moderatora i administratora. Nitko tu nije nikome niti sluga, niti gospodar i ta premisa je nit vodilja ovog mjesta.![]()
Kako bismo vam olakšali boravak ovdje, slijedi par uputa kako se lakše uklopiti i snaći.Administratori i moderatori će se voditi prema ovim uputama, i djelovati prema vlastitoj savjesti.
- Tekstove pišite u granicama dobrog ukusa i u skladu sa zakonima i propisima Republike Hrvatske. (to uključuje i linkove na ilegalni sadržaj)
Svojom slobodom govora, nemojte ugroziti tuđu. Posebno bismo naglasili da ovo nije mjesto gdje se potiče mržnja, netrpeljivost ili diskriminacija.- Savjetujemo da, ako možete, koji dan provedete čitajući teme koje vas zanimaju prije nego se uključite u raspravu - kako biste lakše 'pohvatali' kako ovdje stvari funkcioniraju.
Nastojte poštivati Netiquette iz kojeg posebno naglašavamo molbu da potražite postoji li već topic koji pokriva područje koje vas zanima, a ako isti ne ne postoji tada pripazite da svoj topic postavite u prikladni podforum te mu zadate naslov (subject) iz kojeg je tema jasna ('Pomoć', 'Hitno' i slične nisu jasne).- Potrudite se da vam postovi budu pregledni i čitki (nemojte pretrpati smajlijima, koristite <enter> kako biste napravili paragrafe)
Za objavu u postu, odaberite manje slike (manje od npr. 600x600 px), za veće ostavite link.
Prilikom citiranja (quote) drugih - zadržite ono na što odgovarate, izbjegnite citiranje cijelog ogromnog posta ili citiranje slika. Dovoljno je napisati @ime_usera i svoj osvrt u tom slučaju.- Ako se premišljate da li je u redu nešto napisati - vjerojatno nije.
Ako bi se rado posvađali s nekim - ipak zastanite, zadržite dah, promislite da li je možda došlo do nesporazuma i probajte vidjeti možete li riješiti konflit nekom drugom metodom - nekad je dobro i prespavati.
U diskusijama se cijene argumenti i miran ton - obično poluče bolji uspjeh, prenošenje poruke, a i podižu vam reputaciju, dok bezglavo vrištanje rezultira samo vašom osobnom frustracijom jer vas nitko više ne voli- Nastojte chat zadržati u podformumu Trkeljanje. Na ostalim dijelovima pripazite da ne pretjerate s offtopic, zafrkancijama, internim forama kako bismo sačuvali preglednost i za sve nadolazeće korisnike.
Idealno bi bilo da interne stvari riješite nekim drugim kanalima, jer forum je prije svega namijenjen - svim korisnicima.
Preglednost će se osiguravati tehničkim zahvatima poput premještanja postova, brisanja viškova i sličnog, no apeliramo na vas da uz malo obzira pri pisanju - smanjite posao volonterima.
Nadamo se i da će biti što manje upozorenja korisnicima zbog nedovoljne informiranosti ili nepažnje, te da sankcije u obilku brisanja postova te ukidanja pristupa forumu - neće biti potrebne
Ograničavanje sloboda izražavanja će se pokušati svesti na što manju mjeru, sve dok korisnici to ne počnu zloupotrebljavati.
U slučaju pritužbi na rad pojedinog moderatora - molimo, zadržite dah, brojite do 10, izdahnite, a potom probajte pristojno riješiti konflikt s moderatorom osobno (npr. putem privatnih poruka), a ako ne uspijete - obratite se administratoru (uputa o disanju i dalje vrijedi)
How to bih dodala kao zadnju uputu - kad ga napravimo. tu sad ide dumanje što pokriti? Avatar, sig, kako se multivkota?
Jel znamo neke limite? koliko ima vremena za edit posta, koliko smajlija stane u post, koliko PMova imamo?
: ode se rastopiti na kompliment :
- Lord Byron
To bi bilo to. Jesi i inače tako nježna u izričaju?Ashtaroth » wrote:Evo Lorde, jel ovo pokriva sve tvoje komentare?
Ja sam to zamislio kao odgovore na pitanja - inače se treba polomiti za objasniti neke stvari koje nikome ne trebaju jer su svima jasne.How to bih dodala kao zadnju uputu - kad ga napravimo.
Već si me zaboravioLord Byron » wrote: To bi bilo to. Jesi i inače tako nježna u izričaju?
Ovisno o motivu
A i ono, načelno se trudim ublažiti ton, dok stvar ima smisla. Ovo mi ima. I nastojim izvrdati 'zabranjujem' i razmišljati u 'napravite ovako'. Vježba za posao
Eto, vidiš, zaboravljam napisatiLord Byron » wrote: Ja sam to zamislio kao odgovore na pitanja - inače se treba polomiti za objasniti neke stvari koje nikome ne trebaju jer su svima jasne.
How to bi ubacila kao link na 'how to' topic. Ne pretrpavala tekstom. Za razliku od inače
Dakle, za oblik pravila postojanje how to topica nije nužno.
A za how to topic zapravo nemam veliku ideju što unutra, pa bih to ostavila na dumanje, prespavavanje i slično
I fkors, Q&A oblik
Dobrodošli svi koji dolazite s dobrim namjerama! 
Svatko od nas registracijom postaje ravnopravni član zajednice, kojoj je cilj dobra zabava, a njeno funkcioniranje omogućava volonterski rad moderatora i administratora. Nitko tu nije nikome niti sluga, niti gospodar i ta premisa je nit vodilja ovog mjesta.
Kako bismo vam olakšali boravak ovdje, slijedi par uputa kako se lakše uklopiti i snaći.
Preglednost će se osiguravati tehničkim zahvatima poput premještanja postova, brisanja viškova i sličnog, no apeliramo na vas da uz malo obzira pri pisanju - smanjite posao volonterima.
Nadamo se i da će biti što manje upozorenja korisnicima zbog nedovoljne informiranosti ili nepažnje, te da sankcije u obilku brisanja postova te ukidanja pristupa forumu - neće biti potrebne
U slučaju pritužbi na rad pojedinog moderatora - molimo, zadržite dah, brojite do 10, izdahnite, a potom probajte pristojno riješiti konflikt s moderatorom osobno (npr. putem privatnih poruka), a ako ne uspijete - obratite se administratoru (uputa o disanju i dalje vrijedi
)
Svatko od nas registracijom postaje ravnopravni član zajednice, kojoj je cilj dobra zabava, a njeno funkcioniranje omogućava volonterski rad moderatora i administratora. Nitko tu nije nikome niti sluga, niti gospodar i ta premisa je nit vodilja ovog mjesta.
Kako bismo vam olakšali boravak ovdje, slijedi par uputa kako se lakše uklopiti i snaći.
Svojom slobodom govora, nemojte ugroziti tuđu. Posebno bismo naglasili da ovo nije mjesto gdje se potiče mržnja, netrpeljivost ili diskriminacija. - Savjetujemo da, ako možete, koji dan provedete čitajući teme koje vas zanimaju prije nego se uključite u raspravu - kako biste lakše 'pohvatali' kako ovdje stvari funkcioniraju.
Nastojte poštivati Netiquette iz kojeg posebno naglašavamo molbu da potražite postoji li već topic koji pokriva područje koje vas zanima, a ako isti ne ne postoji tada pripazite da svoj topic postavite u prikladni podforum te mu zadate naslov (subject) iz kojeg je tema jasna ('Pomoć', 'Hitno' i slične nisu jasne). - Potrudite se da vam postovi budu pregledni i čitki (nemojte pretrpati smajlijima, koristite <enter> kako biste napravili paragrafe)
Za objavu u postu, odaberite manje slike (manje od npr. 600x600 px), za veće ostavite link.
Prilikom citiranja (quote) drugih - zadržite ono na što odgovarate, izbjegnite citiranje cijelog ogromnog posta ili citiranje slika. Dovoljno je napisati @ime_usera i svoj osvrt u tom slučaju. - Ako se premišljate da li je u redu nešto napisati - vjerojatno nije.
U diskusijama se cijene argumenti i miran ton - obično poluče bolji uspjeh, prenošenje poruke, a i podižu vam reputaciju, dok bezglavo vrištanje rezultira samo vašom osobnom frustracijom jer vas nitko više ne voli
- Nastojte chat zadržati u podformumu Trkeljanje. Na ostalim dijelovima pripazite da ne pretjerate s offtopic, zafrkancijama, internim forama kako bismo sačuvali preglednost i za sve nadolazeće korisnike.
U slučaju pritužbi na rad pojedinog moderatora - molimo, zadržite dah, brojite do 10, izdahnite, a potom probajte pristojno riješiti konflikt s moderatorom osobno (npr. putem privatnih poruka), a ako ne uspijete - obratite se administratoru (uputa o disanju i dalje vrijedi
-
- Information
-