Gadafijeva smrt i revolucija u Libiji
- schmokljan
Nego, jeste vidjeli - Gadafija izložili u hladnjači, da vasceli narod može vidjeti da je mrtav, voistinu je mrtav.
Kako su gadne te revolucije.
Komadanje/tranširanje boga. Sa' će ga i pojest'schmokljan » wrote:Nego, jeste vidjeli - Gadafija izložili u hladnjači, da vasceli narod može vidjeti da je mrtav, voistinu je mrtav.
Jok, svakog boli kurac, vidiš da se ljudi bavu ozbiljnim stvarima.
- schmokljan
Meni fascinantno kako se zaklinju u promjenu, bolji život svima, pravdu, a onda nastupi nekrofilija. A onaj Gadafijev sin, s pljugom i bocom mineralne prije smrti, djeluje kao jebeni berlinski panker naspram rulje koja ga je ubila.Melody » wrote:
Komadanje boga. Sa' će ga i pojest'![]()
Jok, svakog boli kurac, vidiš da se ljudi bavu ozbiljnim stvarima.
- Nikolajevna
schmokljan » wrote:Nego, jeste vidjeli - Gadafija izložili u hladnjači, da vasceli narod može vidjeti da je mrtav, voistinu je mrtav.
Vidjela, jučer na kiosku u prvom planu jedna novina s mrtvim njime na naslovnici. A gola teta na naslovnici erotike skroz visoko na stalku, da djeca ne vide. :vrrrle:
Tako ti je to. Napraviš od naroda zvijer, pa te ta zvijer na kraju rastrga. U međuvremenu, zvijer je postala duboko svjesna da je nesposobna za bolji život, promjenu i pravdu. Pa komada već mrtvo tijelo. Još da ga pojedu, i imamo pravi plemenski ritual.schmokljan » wrote:
Meni fascinantno kako se zaklinju u promjenu, bolji život svima, pravdu, a onda nastupi nekrofilija. A onaj Gadafijev sin, s pljugom i bocom mineralne prije smrti, djeluje kao jebeni berlinski panker naspram rulje koja ga je ubila.
Još kad pobrojim u glavi sve diktatore koje je narod mrcvario i kasapio, u njihovu mi društvu Gadafi, kojeg niti ljubim niti sažalijevam, djeluje kao mali i beznačajan.
Bilo bi reda da i mi, revolucionari i prebjegari, štagod iz tog pokupimo.
- schmokljan
Svijet je došao (sic!), opet, do razine da se slavi ubijanje. U ime naroda. No čak je i onaj Sovjetski Savez, pod bolesnim Staljinom, imao neku šaradu od suda i sudskog procesa. Egzekucijom Bin Ladena i Gadafija, te još sramotnijim pljeskom državnika, spuštamo se na razinu španjolske okupacije Južne Amerike. A i tamo se egzekucije nekršćanskih kraljeva nisu slavile u samom Madridu.
Nisam i neću. Odbijam gledati ta sranja i čitati ta sranja. Ne kupujem novine, na televiziji mijenjam program, a na portalima izbjegavam kliknuti na članke koji se time bave.schmokljan » wrote:Nego, jeste vidjeli - Gadafija izložili u hladnjači, da vasceli narod može vidjeti da je mrtav, voistinu je mrtav.
Nešto jadnije, niže, podlije, gadljivije, i ružnije odavno nisam vidjela. Sramota, civilizacijska sramota.
Otfopik sam, znam, morala sam prokomentirati. Ne mogu vam niti opisati koliko mi ta svinjarija ide na živce.
gonj špadi
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Ma to je čisti barbarizam. A svi svjetski vođe čestitaju im na oslobođenju, kao da ih je briga. Prije šest mjeseci ljubili su Gadafijevu guzicu kad god je trebalo i nije ih bilo briga za teror. Tako ih sad nije briga kako je gubitnicima, muče li i njih i ne; bitno je uloviti dobru poziciju u iskorištavanju libijskih resursa. Sljedeći korak tamo: urušavanje države i građanski rat.
Talijani će popizditi od izbjeglica, ali barem će Silvio to znati iskoristiti da ostane na vlasti.
Talijani će popizditi od izbjeglica, ali barem će Silvio to znati iskoristiti da ostane na vlasti.
Ljubili su oni dupad i Sadamu, i Gadafiju, i svima, pa sad gromoglasno aplaudiraju "oslobođenju".
U Iraku su isto počinjeni klasični ratni zločini (because yes, they could!), otkrili smo da još postoje logori za mučenje, gulazi i goli otoci, kao zakonom i građanskim pravima nedodirljiva mjesta, i da ih vodi zemlja koja upravo sprovodi demokraciju na par jako nesretnih mjesta u svijetu mjesta. Pa koga raskomadaše? Je li neko aplaudirao raskrinkavanju?
Ma, ono fuj.
Nije ovo želja za pravdom, ovo je čista frustracija.
U Iraku su isto počinjeni klasični ratni zločini (because yes, they could!), otkrili smo da još postoje logori za mučenje, gulazi i goli otoci, kao zakonom i građanskim pravima nedodirljiva mjesta, i da ih vodi zemlja koja upravo sprovodi demokraciju na par jako nesretnih mjesta u svijetu mjesta. Pa koga raskomadaše? Je li neko aplaudirao raskrinkavanju?
Ma, ono fuj.
Nije ovo želja za pravdom, ovo je čista frustracija.
Oni među nama koji su dijelom pratili tu trakavicu na
forumu kojeg znamo, mislim da su stvarno zasićeni svim tim.
Valjda nije bilo ni jednoga argumenta ili poluistine koji
nisu potezani s ove ili one strane.
Ne da mi se ponavljati, no ne sviđa mi se cijela ta priča koja
vonja na 19. stoljetni imperijalizam. A pukovnik je bio mesijanski luđak i
teroristički manijak, ali nije bio neki silni ubilački tiranin.
Da je bio, vjerojatno bi opstao.
forumu kojeg znamo, mislim da su stvarno zasićeni svim tim.
Valjda nije bilo ni jednoga argumenta ili poluistine koji
nisu potezani s ove ili one strane.
Ne da mi se ponavljati, no ne sviđa mi se cijela ta priča koja
vonja na 19. stoljetni imperijalizam. A pukovnik je bio mesijanski luđak i
teroristički manijak, ali nije bio neki silni ubilački tiranin.
Da je bio, vjerojatno bi opstao.
sve imaš pravoschmokljan » wrote:Svijet je došao (sic!), opet, do razine da se slavi ubijanje. U ime naroda. No čak je i onaj Sovjetski Savez, pod bolesnim Staljinom, imao neku šaradu od suda i sudskog procesa. Egzekucijom Bin Ladena i Gadafija, te još sramotnijim pljeskom državnika, spuštamo se na razinu španjolske okupacije Južne Amerike. A i tamo se egzekucije nekršćanskih kraljeva nisu slavile u samom Madridu.
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Ali Staljin je imao državu. Gadafi nije. Džamahirija je bila upravo neshvatljivo primitivna kumovska zajednica, više nalik na mafijašku familiju nego na državu. Tamo će biti upravo jezivih problema. Tamo se država mora postavljati od nule. ne postoji praktički ništa što država mora imati da bi funkcionirala.schmokljan » wrote:Svijet je došao (sic!), opet, do razine da se slavi ubijanje. U ime naroda. No čak je i onaj Sovjetski Savez, pod bolesnim Staljinom, imao neku šaradu od suda i sudskog procesa. Egzekucijom Bin Ladena i Gadafija, te još sramotnijim pljeskom državnika, spuštamo se na razinu španjolske okupacije Južne Amerike. A i tamo se egzekucije nekršćanskih kraljeva nisu slavile u samom Madridu.
- Beta ženka
slafko » wrote:Libijci ne kuže da će tek sad za istač fasovat. Dođe mi ih žao.
Tko sa Zapadnjacima liježe... Još kad ima nafte...
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
nisam nigdje vidjela te fotografije, ali ja prebacim kanale i portale kad naiđem na tako nešto. to je valjda zadnja crta obrane, kad mediji ne znaju koliko daleko je etička granica već iza njih, mogu birati što ću saznati. ali scimala sam se jer sam na tv vidjela snimku ubojstva, usred bijela dana, dok gole sise i scenu sexa ni ne vidiš na hrvatskim televizijama. toliko smo licemjerni da pod krinkom politike i vanjske politike dajemo kao udarnu vijest nečije ubojstvo, i nitko na to ništa ne kaže.
dosta mi je senzacionalizma, odbijam sudjelovati
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Beta ženka
Balkanizacija Libije (eng)ElliQuinn » wrote:Meni se čini da će se Libija kao država raspasti.
Ne samo to, već svi oni koji se ne slažu s tom akcijom totalno su marginalizirani u medijima, Gadafi je imao mnogo poklonika i njegova socijalna politika mnogo pozitivnih strana, no takve su informacije protjerane na slabije poznate neovisne portale, ljevičarske sajtove, blogove i komentare pojedinaca (sa ZAPADA!) koji su živjeli i radili u Libiji. Pun mi je k...c propagande, pogotovo zapadnjačke.Pješčana wrote:nisam nigdje vidjela te fotografije, ali ja prebacim kanale i portale kad naiđem na tako nešto. to je valjda zadnja crta obrane, kad mediji ne znaju koliko daleko je etička granica već iza njih, mogu birati što ću saznati. ali scimala sam se jer sam na tv vidjela snimku ubojstva, usred bijela dana, dok gole sise i scenu sexa ni ne vidiš na hrvatskim televizijama. toliko smo licemjerni da pod krinkom politike i vanjske politike dajemo kao udarnu vijest nečije ubojstvo, i nitko na to ništa ne kaže.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Nema to puno veze sa Zapadnjacima. Neće oni stradati od toga nego zato što nemaju države. Nemaju političkog sustava, nemaju socijalne skrbi, nemaju pravni sustav, ništa. Sve je zasnovano ta potpunom voluntarizmu. Dao bog da Zapad (ili bilo tko bar polu-normalan) uskoči s nekakvom organizacijom, jer ju Libijci nemaju.Beta ženka » wrote:
Da... Nije mi samo jasno kako ne uče iz tuđih primjera, kako su bili tako naivni.
Tko sa Zapadnjacima liježe... Još kad ima nafte...
A plemenski su podijeljeni.
Ali nije imala nikakvu strukturu. Nikakvu normalnu organizaciju. Kad je pao režim, ta je neformalna struktura nestala. I nema je što zamijeniti. Kao kad u mafijaškoj obitelji ubiješ glavu, njegovog consiglierija i prvi red pomoćnika. Sve što je funkcioniralo više ne funkcionira. Nema ni što funkcionirati kad ništa nije ni postojalo osim onoga što su gazda i njegovi pobočnici radili.Beta ženka » wrote:njegova socijalna politika mnogo pozitivnih strana
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Aj, ruku na srce, kad je s tim prestao? Bila sam mala, al sjećam se snimki Ceausescua i žene mu. U čemu je razlika?schmokljan » wrote:Svijet je došao (sic!), opet, do razine da se slavi ubijanje. U ime naroda. No čak je i onaj Sovjetski Savez, pod bolesnim Staljinom, imao neku šaradu od suda i sudskog procesa. Egzekucijom Bin Ladena i Gadafija, te još sramotnijim pljeskom državnika, spuštamo se na razinu španjolske okupacije Južne Amerike. A i tamo se egzekucije nekršćanskih kraljeva nisu slavile u samom Madridu.
Šarada sudskog procesa je...šarada. Uopće ne vidim potrebu za takvom formom.
- Beta ženka
Čekaj, a zašto bi oni morali imati organizaciju i strukturu kakva postoji na zapadu, i zašto bi zapad morao određivati kako će se oni organizirati? To mi je isto kao da ja dođem u tuđu kuću i počnem soliti pamet kako treba razmjestiti namještaj, kuhati ovako ili onako, staviti drukčije zavjese (ili zahtijevati da ih stave na prozore, iako njima ne trebaju niti ih žele na prozorima) itd. I ta obitelj funkcionira ok, jedu drukčiju hranu, imaju drukčije navike, dobre i loše dane. A ja kažem "ma ja sam procijenila da vama nije dobro, sad ću vam ja pokazat'!" (dok u mojoj kući hrpa neriješenih problema i dalje stoji)Emericzy » wrote: Nema to puno veze sa Zapadnjacima. Neće oni stradati od toga nego zato što nemaju države. Nemaju političkog sustava, nemaju socijalne skrbi, nemaju pravni sustav, ništa. Sve je zasnovano ta potpunom voluntarizmu. Dao bog da Zapad (ili bilo tko bar polu-normalan) uskoči s nekakvom organizacijom, jer ju Libijci nemaju.
A plemenski su podijeljeni.
Tko kaže da će od zapadne organizacije njima biti bolje? Tko kaže da je takav sustav bolji?
Iraku i Afganistanu je stvarno krenulo, nema šta...
Nisi shvatila.Beta ženka » wrote:
Čekaj, a zašto bi oni morali imati organizaciju i strukturu kakva postoji na zapadu, i zašto bi zapad morao određivati kako će se oni organizirati? To mi je isto kao da ja dođem u tuđu kuću i počnem soliti pamet kako treba razmjestiti namještaj, kuhati ovako ili onako, staviti drukčije zavjese (ili zahtijevati da ih stave na prozore, iako njima ne trebaju niti ih žele na prozorima) itd. I ta obitelj funkcionira ok, jedu drukčiju hranu, imaju drukčije navike, dobre i loše dane. A ja kažem "ma ja sam procijenila da vama nije dobro, sad ću vam ja pokazat'!" (dok u mojoj kući hrpa neriješenih problema i dalje stoji)
Tko kaže da će od zapadne organizacije njima biti bolje? Tko kaže da je takav sustav bolji?
Iraku i Afganistanu je stvarno krenulo, nema šta...
Ne radi se o tome da oni imaju nešto, pa da im Zapad to uklanja, govori da ne valja i natura svoje.
Ne.
Oni nemaju NIŠTA. Nemaju državne institucije, razumiješ?
Gadafijeva je džamahirija funkcionirala kao Sanaderov HDZ -- samo i isključivo neformalnim dogovorom vodstva. Ne po propisima, regulama i zakonima u okviru društvenih institucija. Samo voluntarizmom vodeće strukture.
Ta je struktura bila dovoljno pametna (i pokvarena) da zna da mora nešto dati da bi uzimala. Zato se jako dugo održala, kao što su i velike mafijaške obitelji jako dugotrajne. Zato si u Libiji (kao i pod Titom) mogao pristojno živjeti ako si držao jezik za zubima i poklonio se u pravom trenutku pravom čovjeku i tutnuo mu nešto u džep.
Ti su 'pravi ljudi' sad nestali. Iza njih nije ostalo ništa. Društvo ne može opstati u vakuumu. Netko tu strukturu treba stvoriti. Što se mene tiče, ne mora to biti Zapad. Možda je i bolje da nije. Ali tko će? U Arapa stabilne su samo čvrstorukaške monarhije, a to Libijcima stvarno ne treba. Eventualno bi se nešto dalo naučiti od Jordana; to je još najnormalnija od svih arapskih zemalja. Od koga će onda učiti? Hajde, daj ti preporuku.
-
- Information
-