Pravni problem

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 28 Oct 2016, 16:45

Nazalost imam u nasljedju problem u kojoj je upisana jedna velicina kvadrata od stvarnih.

Poslovni prostor je stvarnih 13m2 a upisanih je 7m2, a taj problem datira jos iz vremena kad je moj pokojni djed kupio taj poslovni prostor iz 1962., te imam problem zbog MTU za otvaranje vlastitog obrta u tom poslovnom prostoru.

Pitanje je slijedece: sto se moze dogodit kad dodje geometar i ustanovi da je prostor stvarnih 13m2 i ja upisem u vlasnistvu 13m2. Dakle, sto kad davni prodavatelj dozna da je stvarnih 13m2 a ne 7m2? Mogu li me trazit da ja namirim razliku od 6m2?

Prodavatelj je bila Zidovska opcina.

haram
persona non grata

Post 28 Oct 2016, 17:51

Ajme Miki, i Židove si uspio prevariti! :lol:

Šalu na stranu, onako logički (a zakon bi kao prvo trebao biti logičan), vlasnik si onoga što si kupio (tj. tvoj djed), a to je 7m2... E sad ako tih 6 kvadrata viška nigdje ne postoji u zemljišnim knjigama, ne vidim kako bi te ko mogao za njih teretiti. Jedino bi možda mogao imat problema zbog, neznam, legalizacije, natezanja oko građevinske il uporabne dozvole, al to se valjda danas lako rješava, niko sretniji od lokalnih vlasti da uberu kakvu pinku (legalno, jelte).
Ma nema smisla ovako laički spekulirati, trebaš pitati baš nekog pravnika (jel ima tu koji?).
what we've got here is failure to communicate
MmeTipfeler

Post 28 Oct 2016, 18:20

Da je u pitanju Zagreb, mogao bi to obaviti i sam - odvjetnika treba platiti, ali ne gubiš vrijeme, a ako hoćeš zaštedjeti pare, onda kreneš od gruntovnice pa pitaš kamo ćeš dalje. Prije pokretanja obrta svakako bi trebalo legalizirati tu površinu, točnije vlasništvo. U Splitu je komunikacija s uredima državne uprave poprilično zajebana, bar tako tvrdi moja frendica koja je tamo pokretala posao. No treba pokušati.

Ne znam kakav obrt misliš otvoriti, Miky, ali sedam kvadrata teško da će ispuniti bilo kakve MTU - kad prijavljuješ dio stambenog prostora kao ured za djelatnost koja se inače obavlja na posve drugom mjestu, minimum je dva kvadrata, mislim.

Pitanje možeš postaviti i na Legalisu.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 803 times
Been thanked: 1529 times
Post 28 Oct 2016, 18:24

miky0 wrote:Pitanje je slijedece: sto se moze dogodit kad dodje geometar i ustanovi da je prostor stvarnih 13m2 i ja upisem u vlasnistvu 13m2. Dakle, sto kad davni prodavatelj dozna da je stvarnih 13m2 a ne 7m2? Mogu li me trazit da ja namirim razliku od 6m2?
Kako to misliš, kad dozna? Pa jasno da je prodavatelj znao za to. Upisao je manju površinu zato da plati manji porez. Posve vjerojatno, u dogovoru s tvojim djedom. Nije to baš rijetka praksa. :D
Potpisi su za budale.
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 18:47

haram wrote:Ajme Miki, i Židove si uspio prevariti! :lol:

Šalu na stranu, onako logički (a zakon bi kao prvo trebao biti logičan), vlasnik si onoga što si kupio (tj. tvoj djed), a to je 7m2... E sad ako tih 6 kvadrata viška nigdje ne postoji u zemljišnim knjigama, ne vidim kako bi te ko mogao za njih teretiti. Jedino bi možda mogao imat problema zbog, neznam, legalizacije, natezanja oko građevinske il uporabne dozvole, al to se valjda danas lako rješava, niko sretniji od lokalnih vlasti da uberu kakvu pinku (legalno, jelte).
Ma nema smisla ovako laički spekulirati, trebaš pitati baš nekog pravnika (jel ima tu koji?).
:zubo:

Moj djed je kupio ustvari 13m2 a upisali su 7m2 iz tko zna kojih razloga (manji porez? davne '62).

Pa mene sada konkretno muci, ako ja zovem geodeta i mi upisemo u gruntovmicu stvarnu kvadraturu, jeli me moze ta opcina trazit da ja sada kupim tu razliku u kvadratima, a koja je ustvari kupljena odavno :ne zna:
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 18:56

MmeTipfeler wrote:Da je u pitanju Zagreb, mogao bi to obaviti i sam - odvjetnika treba platiti, ali ne gubiš vrijeme, a ako hoćeš zaštedjeti pare, onda kreneš od gruntovnice pa pitaš kamo ćeš dalje. Prije pokretanja obrta svakako bi trebalo legalizirati tu površinu, točnije vlasništvo. U Splitu je komunikacija s uredima državne uprave poprilično zajebana, bar tako tvrdi moja frendica koja je tamo pokretala posao. No treba pokušati.

Ne znam kakav obrt misliš otvoriti, Miky, ali sedam kvadrata teško da će ispuniti bilo kakve MTU - kad prijavljuješ dio stambenog prostora kao ured za djelatnost koja se inače obavlja na posve drugom mjestu, minimum je dva kvadrata, mislim.

Pitanje možeš postaviti i na Legalisu.
Hvala za legalis forum, ali mi se ne da registrirat :facepalm:

Mislim otvorit agenciju, turisticku u tom prostoru i danas sam bio u uredu za gospodarstvo i MTU su 16m2 iznimno ako je stara jezgra (sto je) 10m2.

Dakle ja stvarno imam fizicki minimalno 10m2 ali pravno nemam. Zelim laznih 7m2 pretvorit u stvarnih 13m2 i zanimaju me moguce posljedice, tj da Zidovska opcina ne kaze, aj sad plati ovu razliku. Ne znam ni jeli to pravno moguce :ne zna:
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 19:00

Stitch wrote:Kako to misliš, kad dozna? Pa jasno da je prodavatelj znao za to. Upisao je manju površinu zato da plati manji porez. Posve vjerojatno, u dogovoru s tvojim djedom. Nije to baš rijetka praksa. :D
I pretpostavljao sam da je u pitanju manji porez :)

Sto je najludje od svega, svi akteri te kupoprodaje su odavno mrtvi :zubo:

Ali Zidovska opcina je jos uvijek u toj zgradi gdje se nalazi prostor i kad geodet dodje izmirit prostor, mora izmirit i zgradu, a onda ce i oni vidit rjesenje da je to 13m2 i mogu li me novi akteri price zajebavat :ne zna:
MmeTipfeler

Post 28 Oct 2016, 19:01

miky0 wrote:Pa mene sada konkretno muci, ako ja zovem geodeta i mi upisemo u gruntovmicu stvarnu kvadraturu, jeli me moze ta opcina trazit da ja sada kupim tu razliku u kvadratima, a koja je ustvari kupljena odavno :ne zna:
Teoretski - može, praktično - nitko te neće ništa pitati.

Logički, pogledaj stvari ovako - iako u pravu nije uvijek sve logično. Na tvojoj je strani najprije dosjelost - ako je to od njih kupio tvoj djed, onih kritičnih 20 godina odavno je prošlo. Doduše, zapravo bi trebalo računati 20 godina od pravomoćnosti ostavinskog rješenja, ali ne vjerujem da će se itko toga sjetiti niti time razbijati glavu za šest kvadrata. Kao drugo, pogledaj kako je sastavljen kupoprodajni ugovor. Pretpostavimo da je prostor imao 13 kvadrata i da je tako stajalo u zemljišnim knjigama, a da su Židovi od toga odlučili prodati samo sedam - to bi onda moralo u ugovoru biti specificirano. Najvjerojatnije piše da je tvoj djed kupio poslovni prostor površine sedam kvadrata. Piše li "ukupne površine"? Ako ne, onda bi zapravo trebalo ovaj ostatak proglasiti sporednim prostorijama pa ih ona prenamijeniti u poslovni prostor.

Ono što će ti se sigurno dogoditi jest da će ti grad poslati razliku za kojekakve uplate - komunalije, odvoz smeća, ovo-ono.
Quark
Informatičar starog kova
Has thanked: 2 times

Post 28 Oct 2016, 19:06

budući da smo baš ovih dana žena i ja u završetku jednog postupka koji je puno "čišći" od tvoga (upisujemo vlasništvo na denacionaliziranu nekretninu, denacionalizaciju izvršila bivša država ali su to roditelji spremili nama da se mi zajebajemo s time) sve šta ti imam za reći je: uzmi i plati odvjetnika, izjebaćeš se kao majmun.
vjeruj mi na riječ kad ti kažem, a ja sam škrti bračanin: najjeftinije, da ponovim NAJJEFTINIJE, ti je platiti odvjetnika
TDK MA-XG najbolja kazeta na svitu.
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 19:17

MmeTipfeler wrote:Teoretski - može, praktično - nitko te neće ništa pitati.

Logički, pogledaj stvari ovako - iako u pravu nije uvijek sve logično. Na tvojoj je strani najprije dosjelost - ako je to od njih kupio tvoj djed, onih kritičnih 20 godina odavno je prošlo. Doduše, zapravo bi trebalo računati 20 godina od pravomoćnosti ostavinskog rješenja, ali ne vjerujem da će se itko toga sjetiti niti time razbijati glavu za šest kvadrata. Kao drugo, pogledaj kako je sastavljen kupoprodajni ugovor. Pretpostavimo da je prostor imao 13 kvadrata i da je tako stajalo u zemljišnim knjigama, a da su Židovi od toga odlučili prodati samo sedam - to bi onda moralo u ugovoru biti specificirano. Najvjerojatnije piše da je tvoj djed kupio poslovni prostor površine sedam kvadrata. Piše li "ukupne površine"? Ako ne, onda bi zapravo trebalo ovaj ostatak proglasiti sporednim prostorijama pa ih ona prenamijeniti u poslovni prostor.

Ono što će ti se sigurno dogoditi jest da će ti grad poslati razliku za kojekakve uplate - komunalije, odvoz smeća, ovo-ono.
Ako sam dobro shvatio, dospjelost od kupnje je proslo dvaput po 20 godina i malo vise, a od smrti kupca (mog djeda) isto toliko samo malo manje, odnosno ravno 40 godina da je moj otac vlasnik kao nasljednik.

E sad trebam provjerit kakav je ugovor, ali ko zna uopce i gdje je :facepalm:
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 19:19

Quark wrote:budući da smo baš ovih dana žena i ja u završetku jednog postupka koji je puno "čišći" od tvoga (upisujemo vlasništvo na denacionaliziranu nekretninu, denacionalizaciju izvršila bivša država ali su to roditelji spremili nama da se mi zajebajemo s time) sve šta ti imam za reći je: uzmi i plati odvjetnika, izjebaćeš se kao majmun.
vjeruj mi na riječ kad ti kažem, a ja sam škrti bračanin: najjeftinije, da ponovim NAJJEFTINIJE, ti je platiti odvjetnika
Razmisljao sam o odvjetniku, ali ne znam kako mu postavit zadatak :misli:

Dal da mu kazem: aj pretvori laznih 7m2 u 13m2 pravih i nemoj da mi Zidovska opcina posalje racun za razliku...ili :ne zna:
Quark
Informatičar starog kova

Post 28 Oct 2016, 19:22

točno tako. doduše "lažni" i "pravi" su malo nespretni pravni termini ali on će se snaći. ili ona :)
pronađi koji je najveći đubar i uličar, a koji ti je ujedno i antipatičan, i otiđi kod tog odvjetnika.
vjeruj meni, starom kriminalcu
haram
persona non grata

Post 28 Oct 2016, 19:25

miky0 wrote::zubo:

Moj djed je kupio ustvari 13m2 a upisali su 7m2 iz tko zna kojih razloga (manji porez? davne '62).

Pa mene sada konkretno muci, ako ja zovem geodeta i mi upisemo u gruntovmicu stvarnu kvadraturu, jeli me moze ta opcina trazit da ja sada kupim tu razliku u kvadratima, a koja je ustvari kupljena odavno :ne zna:
Da, skužio sam od prve... žid.općina može polagat pravo na tih fantomskih 6 kvadrata ako mogu dokazat nekim pravnim slijedom da su bili njihovi. Ali ako prije djedove/tvoje gruntovne uknjižbe ti kvadrati nisu nigdje postojali (a očito nisu u kupoprodajnom ugovoru između tvog djeda i njih), mislim da nemaju osnove išta tražiti (kao niti da bi ti trebao još platit nekakav porez na tu nepostojeću kupoprodaju)... u principu, tako bi se mogao javit bilo ko i reć da su njegovi. Eto, čini mi se da bi ti jedino mogao imat nekakvih poteškoća s legalizacijom... nisam siguran, ali ako imaš građevinsku za česticu gdje je uknjiženo tih 7m2, mislim da ti vrijedi i da proknjižiš i tih 6. Građevinska i gruntovnica su osnovni dokumenti za vađenje ostalih papira -jel imaš to dvoje?

EDIT: aha, sad vidim da su to prostorije u istoj zgradi, a ne zasebni objekat ili čestica.
E sad trebam provjerit kakav je ugovor, ali ko zna uopce i gdje je
Jedan primjerak bi trebao bit pohranjen u općini, i možeš izvadit važeću kopiju.
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 19:38

haram wrote:Da, skužio sam od prve... žid.općina može polagat pravo na tih fantomskih 6 kvadrata ako mogu dokazat nekim pravnim slijedom da su bili njihovi. Ali ako prije djedove/tvoje gruntovne uknjižbe ti kvadrati nisu nigdje postojali (a očito nisu u kupoprodajnom ugovoru između tvog djeda i njih), mislim da nemaju osnove išta tražiti (kao niti da bi ti trebao još platit nekakav porez na tu nepostojeću kupoprodaju)... u principu, tako bi se mogao javit bilo ko i reć da su njegovi. Eto, čini mi se da bi ti jedino mogao imat nekakvih poteškoća s legalizacijom... nisam siguran, ali ako imaš građevinsku za česticu gdje je uknjiženo tih 7m2, mislim da ti vrijedi i da proknjižiš i tih 6. Građevinska i gruntovnica su osnovni dokumenti za vađenje ostalih papira -jel imaš to dvoje?

EDIT: aha, sad vidim da su to prostorije u istoj zgradi, a ne zasebni objekat ili čestica.

Jedan primjerak bi trebao bit pohranjen u općini, i možeš izvadit važeću kopiju.
Postoji gruntovnica, ali s tih 7m2. Taj poslovni prostor je ustvari jedna cjelina bez ikakvih prostorija unutar izuzev sanitarnog cvora kojeg je otac napravio prije par godina. A i on je u istom prostoru.

A taj prostor se nalazi u zgradi zidovske opcine.
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 19:44

Quark wrote:točno tako. doduše "lažni" i "pravi" su malo nespretni pravni termini ali on će se snaći. ili ona :)
pronađi koji je najveći đubar i uličar, a koji ti je ujedno i antipatičan, i otiđi kod tog odvjetnika.
Hvala ti na savjetu :top:
haram
persona non grata

Post 28 Oct 2016, 20:01

A u kom omjeru si suvlasnik zemljišne čestice?
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 20:04

haram wrote:A u kom omjeru si suvlasnik zemljišne čestice?
Stvarno ne znam, pise li to u vlasnickom listu :misli:
haram
persona non grata

Post 28 Oct 2016, 20:11

miky0 wrote:Stvarno ne znam, pise li to u vlasnickom listu :misli:
Ako se dobro sjećam, u gruntovnici.
Nenia Salonitana

Post 28 Oct 2016, 23:14

Quark wrote:točno tako. doduše "lažni" i "pravi" su malo nespretni pravni termini ali on će se snaći. ili ona :)
:lol: :lol: :lol:

ovo stoji. da se idem parničiti upravo bih takvog izabrala. :D
Quark
Informatičar starog kova

Post 29 Oct 2016, 09:17

Nenia Salonitana wrote::lol: :lol: :lol:

ovo stoji. da se idem parničiti upravo bih takvog izabrala. :D
a je :)

ja san to reka malo u šaljivom tonu ali evo recimo moj primjer: prije dosta godina kupija san nekretninu u centru grada, poslovni prostor, i onda san ustanovija da se ne mogu uknjižiti jer je u zaštićenoj gradskoj jezgri odnosno da grad, županija i država imaju pravo prvokupa (tim redoslijedom). onda san malo prosurfa i naša da ako se nekretnina kupi u dobroj namjeri (ka šta san ja kupija) da se pravo prvokupa može iskoristiti u prvih 5 godina od dana kupoprodajnog ugovora. mudro san čeka da prođe 5 godina i pokrenija postupak koji je traja 4 ipo godine.
na kraju je ispalo da je postupak završija u svibnju, tjedan dana prije nego san platija zadnju ratu kredita od 10 godina.
odvjetnica koja mi je sve to vodila je bila dobra pička, jeba bi je nebi joj dinara uzeja, a i dobra je žena.
da je bija koji uličar riješija bi mi to za 12 dana :zubo:
vako san se izjeba 4 ipo godine uz ne male troškove... u stvari jebeš trošak, uvik ti to izađe na isto ali vrime i novce ne može niko platiti
Quark
Informatičar starog kova

Post 29 Oct 2016, 09:21

miki, imaš ode sve, odavde kreni: http://e-izvadak.pravosudje.hr/home.htm
Quark
Informatičar starog kova

Post 29 Oct 2016, 09:23

Quark wrote: u stvari jebeš trošak, uvik ti to izađe na isto ali vrime i novce ne može niko platiti
:facepalm:
miky0
ST Leader

Post 29 Oct 2016, 10:35

Hvala za onaj link, proucit cu ga kasnije s laptopa.

Zanima me jos ovo, koliko je potrebno geodetu za izmjenom kvadrature i za koliko ja mogu dobit gruntovnicu sa tocnim podacima?

Ili bi najbolje bilo ti sve pitat odvjetnika? Ali me brine sporost ako sve ide tim nekim sluzbenim kanalima za koliko cu ja imat sredjenu situaciju a da mogu otvorit agenciju?
Quark
Informatičar starog kova

Post 29 Oct 2016, 10:46

geodetu vjerojatno malo, oni su u poslu i znaju sve kanale a i sigurno im je stalo da se prije naplate.
šta se tiče otvaranja agencije u tom prostoru ono što ti treba je ili vlasnički list ili ugovor sa vlasnikom. posavjetuj se s nekim, možda da otvoriš što prije da počneš ostvarivati prihode u 7 kvadrata, a 13 rješavaj u hodu.
Nenia Salonitana

Post 29 Oct 2016, 16:52

Quark wrote:a je :)

ja san to reka malo u šaljivom tonu ali evo recimo moj primjer: prije dosta godina kupija san nekretninu u centru grada, poslovni prostor, i onda san ustanovija da se ne mogu uknjižiti jer je u zaštićenoj gradskoj jezgri odnosno da grad, županija i država imaju pravo prvokupa (tim redoslijedom). onda san malo prosurfa i naša da ako se nekretnina kupi u dobroj namjeri (ka šta san ja kupija) da se pravo prvokupa može iskoristiti u prvih 5 godina od dana kupoprodajnog ugovora. mudro san čeka da prođe 5 godina i pokrenija postupak koji je traja 4 ipo godine.
na kraju je ispalo da je postupak završija u svibnju, tjedan dana prije nego san platija zadnju ratu kredita od 10 godina.
odvjetnica koja mi je sve to vodila je bila dobra pička, jeba bi je nebi joj dinara uzeja, a i dobra je žena.
da je bija koji uličar riješija bi mi to za 12 dana :zubo:
vako san se izjeba 4 ipo godine uz ne male troškove... u stvari jebeš trošak, uvik ti to izađe na isto ali vrime i novce ne može niko platiti
ja znam slučaj gdje je odvjetnik predlagao namjernu krivu uknjižbu. :D
poslije bi to osporavao "novootkrivenim" dokumentima koje u trenu predlaganja već posjeduje :rofl: , a usput kad bi dokazao da je uknjižba bila kriva to bi dovelo u pitanje još neka pitanja koja su usput budi rečeno ispravna, a koja je htio srušiti.

skot pokvareni :cerek: , njega bi si uzela da je došlo do toga da se idem parničiti s faksom. :o :cerek:
  • Information