Emericzy » wrote:
Čuj, pa to se upravo i dogodilo.
OK; priznajem, svi ti pridošlice u Zagrebu i Splitu nisu crni. Nisu ni Arapi, Bengalci, Somalci itd. Ali to je jedino što im fali od razlika prema meni.
Ti ljudi govore jako drukčije od mene i mojih. Razmišljaju drukčije od mene -- kad se s njima prepirem na forumu.hr imaju totalno suprotne stavove od mene. Imena i običaji su im sasvim drukčiji od onih iz mojeg djetinjstva.
Oni žive drukčije od mene, jedu drukčija jela, čitaju druge novine i druge knjige (kad uopće čitaju), gledaju druge programe na TV.
Slušaju totalno (ali TOTALNO

) drukčiju glazbu, okupljaju se na drugim mjestima, idu na različite prosvjede i glasuju za druge stranke.
Hroboatose, kako bih ja po tvojim očekivanjima trebao reagirati na to?
Žao mi je što će ovo zvučati grubo, pa i uvrjedljivo, no
ne znam kako bih to drugačije formulirao:
* ako misliš na pridošlice drugih jugoslavenskih nacija-mogu
se samo složiti jer se radi o drugim narodima, bez neke vrijednosne ocjene
* no, ako pak govoriš o pripadnicima hrvatske nacije iz drugih krajeva, poglavito
ruralnih i istočnijih (Dalmatinska Zagora, Hercegovina, Bosna, dio Slavonije,
Boka Kotorska, Vojvodina, Kosovo,..)- ti si tipičan primjer neuspjele integracije
hrvatske nacije. Ono što su ljudi širih horizonata tijekom Hrvatskoga narodnoga
preporoda uspjeli- kakvi im god bili "plutajući" motivi- ipak zbog niza činitelja nije prodrlo
u nemali dio tzv. "provincijalne" Hrvatske, tj. tri kajkavske županije na sjeverozapadu.
Ostaje činjenica da je purgerski-i ne samo purgerski, jer se radi o širem području SZ-
provincijalizam ostao uteg, da hrvatska ancija nije integrirana zbog malograđanštine, jala
i ograničenosti nemaloga broja stanovnika njezina glavnoga središta, i da je to
Hrvate koštalo i stajat će i dalje povijesnih gubitaka.
Što imaju zajedno švedski Židov i falaški crni etiopski Židov ?
Ništa, osim što pripadaju istoj naciji i ako treba borili bi s erukama, zubima
i noktima za onoga drugoga.