U skraćenom izdanju prenosim ono što je Mikyju, Judolinu i meni do sada palo na pamet. Poslije ćemo o tome tko je što rekao.
1. forum se vizualno rastegnuo kao kišna glista - preuređenje (samo dok otkrijemo kako
2. skinuti ban baniranim forumašima što bi možda moglo (molim da svi uočite ovu trostruku potencijalnost, eventualnost i irealnost) potaknuti povratak drugih forumaša
3. promjena forumskog izgleda, a možda i imena
4. da se makne opcija odobravanja postova za nove članove - ako netko bude zajebavao, baniramo ga i / ili brišemo.
Osobno mislim da je najvažnije forum učiniti zanimljivijim i preglednijim - da, prva je točka moja, a ujedno ga popularizirati (čitaj: angažirati nove i stare članove). Je li bitka s društvenim mrežama unaprijed izgubljena, ne znam. Možda je sve ovo borba s vjetrenjačama.
Judolino je odbio globalnu moderaturu, a čini mi se i svaki drugi oblik moderiranja. Za Euklida se još ne zna što će odlučiti. Globalna moderatura zapravo je više tehnička stvar, a o sadržaju i radu pojedinih foruma odnosno podforuma trebali bi brinuti "lokalni" moderatori. Moj je stav kako je prva moderatorova uloga da bude animator na "svojem" forumu odnosno podforumu, a tehnikalije su samo alat.
Nnnn... da, opet iz mene progovara desosirovka.
Uglavnom, vjerujem da će ovdje svatko najprije iznijeti svoje ideje i prijedloge, a onda ćemo o tome porazgovarati. Kad tako donesemo "plan i program", podijelit ćemo zadatke, što znači moderaturu. Čni mi se da nema smisla imenovati modove ako najprije ne riješimo pitanje promjena.
Najvažnije: ako i kada se ovdje pojavite, molim vas da ostavite trag o tome. Osim što ćete se sa svima izgrliti i izljubiti, najprije odlučite želite li biti dio ove grupe. Pa to i napišite.
P. S. Mislim da ću si u potpis staviti Tuez-les tous, Dieu reconnaîtra les siens!