Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)
- MmeTipfeler
Pa ništa. Samo što još nisam sigurna da je mogu podvaliti kao inspektoricu.judolino » wrote:Mme, opet kompliciraš. Šta fali inspektorici?
Kad bi podvaljivala, podvalila bi je ko vrtlaricu ili konobaricu, majku mu staru...MmeTipfeler » wrote: Pa ništa. Samo što još nisam sigurna da je mogu podvaliti kao inspektoricu.
- MmeTipfeler
Ne kužiš. Tek se pojavila u knjizi. Moram vidjeti dalje kakve su joj ovlasti. Ne misliš valjda da sam pročitala knjigu unaprijed? Ovako je napetije.judolino » wrote: Kad bi podvaljivala, podvalila bi je ko vrtlaricu ili konobaricu, majku mu staru...
Ma kužim da je bezveze pročitat knjigu unaprijed, al šta zna dete šta je petsto kila? Ako je inspektorica, valjda ima neke ovlasti. Eto, u nas ima pok te pitaj koliko inspektorskih činova...MmeTipfeler » wrote: Ne kužiš. Tek se pojavila u knjizi. Moram vidjeti dalje kakve su joj ovlasti. Ne misliš valjda da sam pročitala knjigu unaprijed? Ovako je napetije.
...Mater mu jebem, nisam mislio da ću to reći, ali nama na ovom forumu fali neki drot...
-
ostruznicagornja
Pitao sam jednog prijatelja iz Engleske danas za ovo sa inspektorima, otac mu je radio u policiji, pa je pouzdan izvor kad je u pitanju hijerarhija u policiji Engleske, evo šta je rekao:
police constable (PC) and detective constable (DC) in the uk are the lowest rank
constable, sergeant, inspector, chief inspector, superintendant etc
detective constables, sergeants, inspectors chief inspectors, superintendants, and chief superintendants are part of CID
basically if the rank starts with Detective, they wear suits, if they start Police, they are in uniform
- MmeTipfeler
Hvala ti, Ostružnice, rekao ti je ono što sam i ja znala, a što piše na Googleu. 
Nego, sad zbilja imam problem, ali to je više zbog radoznalosti. Tekst je takav da mogu bez problema za choke u autu ostaviti "čok", ali sam išla tražiti imamo li nekakav hrvatski izraz. Pa HJP kaže "prigušnik", a prigušivati se može bilo što. Zar se to zbilja tako zove?
Nego, sad zbilja imam problem, ali to je više zbog radoznalosti. Tekst je takav da mogu bez problema za choke u autu ostaviti "čok", ali sam išla tražiti imamo li nekakav hrvatski izraz. Pa HJP kaže "prigušnik", a prigušivati se može bilo što. Zar se to zbilja tako zove?
-
ostruznicagornja
Nasmija me gospo Tipfeler, a šta ćemo sad da radimo onda, da naprave novu sistematizaciju tamo kod njih u policiji, neku što ni Google ne zna za nju
Kako god to je odgovor iz prve ruke, samo to je tako u Engleskoj, i sigurno da će skoro svaka zemlja imati neku svoju posebnu varijantu u tim pandurskim sistematizacijama.
Choke je sauh, tako se odje to zove, to ti je pravilo u našoj varijanti ovog jezika, djelovi za auta su se u rječnik uvozili direkt iz njemačkog, auto mehaničari se nisu udubljivali u finije detalje jezika nego kako im na pakovanju stoji oni tako to zovu i onda se tako i primilo u jeziku. To ako si vozila neko starije auto znaćeš o čemu se radi sa sauhom.
Choke je sauh, tako se odje to zove, to ti je pravilo u našoj varijanti ovog jezika, djelovi za auta su se u rječnik uvozili direkt iz njemačkog, auto mehaničari se nisu udubljivali u finije detalje jezika nego kako im na pakovanju stoji oni tako to zovu i onda se tako i primilo u jeziku. To ako si vozila neko starije auto znaćeš o čemu se radi sa sauhom.
-
ostruznicagornja
I da dodam na ovu temu, da se koristi izraz " presauhovati se " ono kad popiješ više. To jer kod auta tako, ako je ručni sauh, ako ga ostavis, karburator dobija previše goriva, premalo vazduha. To je svrha sauha, kad je hladno auto da podlozis malo gorivom vise
-
ostruznicagornja
I smiješno je to sa švapskim i auto djelovima i mehanikom uopšte, ono kad odes kod auto mehaničara to ti je pravi mali kurs iz njemackog, e ajde otkaci iberlauf, dizna je začepljena mislim, dihtung glave pušta, proglajzovao je šaraf. I to je baš interesantno, kod nas može i šraf, ali češće šaraf, pa koje je bliže njemačkom originalu ja ne znam. Znam da je smiješno da se kvačilo zove kumplung, ovo m to mora da je ubacio neki prehladjeni auto mehaničar. Kuplung je naravno kako bolje odgovara originalu, nije da je važno to, ali jeste da kuplovanje je jasno da znači spajanje, i to je ono što kvačilo radi. I što je interesantno u engleskom je drugačija ideja koju riječ daje, clutch, što bi u osnovnom značenju bilo uhvatiti čvrsto.
- MmeTipfeler
Sve je to lijepo i krano, ali...
Što se tiče engleske policijske sitematizacije, zabole me. Zanima me hrvatski. Ne mogu detective constable prevesti kao "redastvenik u civilu".
Što se tiče auta, ja znam samo za čok, ne sjećam se da se kod nas ikad govorilo sauh, ali da, istina je, tehnički nam je jezik oduvijek imao njemačku osnovu.
Tako sam ja svojevremeno konsekutivno prevodila za nekakvu švicarsku firmicu koja je kod nas plasirala mjerne instrumente. Nevažno. Švicarac govori francuski, taijanski i njemački, ja francuski i talijanski, a predstavnik naše firme koja ih ovdje zastupa njemački. I tako... Švicarac objašnjava jednom klijentu dijelove njihovog najnovijeg i najboljeg proizvoda na koji su jako ponosni, našeg predstavnika nigdje nema na vidiku pa ja prevodim s francuskog. I u igru najednom ulijeće riječ le fusible. Dakako da ja nemam pojma što je to, Voltaire, Rabelais i ekipa, pa čak ni Camus, ne zamaraju se takvim sitnicama. Molim Švicarca da mi objasni o čemu je riječ kako bih mogla prevesti. Objašnjava on meni, ali ja ne razumijem - jebemu, da sam se htjela time baviti, studirala bih brodogradnju, a ne jezike.
Lik se na kraju okreće svojoj pomoćnici i pita je na njemačkom kako da mi objasni riječ Sicherung. Pa što odmah ne kažeš, vičem ja, da je to ziherung? Pa svi kod nas znaju što je to. 
Što se tiče engleske policijske sitematizacije, zabole me. Zanima me hrvatski. Ne mogu detective constable prevesti kao "redastvenik u civilu".
Što se tiče auta, ja znam samo za čok, ne sjećam se da se kod nas ikad govorilo sauh, ali da, istina je, tehnički nam je jezik oduvijek imao njemačku osnovu.
Tako sam ja svojevremeno konsekutivno prevodila za nekakvu švicarsku firmicu koja je kod nas plasirala mjerne instrumente. Nevažno. Švicarac govori francuski, taijanski i njemački, ja francuski i talijanski, a predstavnik naše firme koja ih ovdje zastupa njemački. I tako... Švicarac objašnjava jednom klijentu dijelove njihovog najnovijeg i najboljeg proizvoda na koji su jako ponosni, našeg predstavnika nigdje nema na vidiku pa ja prevodim s francuskog. I u igru najednom ulijeće riječ le fusible. Dakako da ja nemam pojma što je to, Voltaire, Rabelais i ekipa, pa čak ni Camus, ne zamaraju se takvim sitnicama. Molim Švicarca da mi objasni o čemu je riječ kako bih mogla prevesti. Objašnjava on meni, ali ja ne razumijem - jebemu, da sam se htjela time baviti, studirala bih brodogradnju, a ne jezike.
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
ako napises cok svi ce razumjeti sto je, ako napises prigusnik bit ce puno onih koji ce jebat m....MmeTipfeler wrote:Hvala ti, Ostružnice, rekao ti je ono što sam i ja znala, a što piše na Googleu.
'if you fall, i'll be there' (floor)
-
ostruznicagornja
A to je moja stvar gospo Tipfeler, mjerni instrumenti, to je baš moj rejon. I interesantno mi je da koristite englesku riječ choke a mi njemačku kako god sauh zvuči u originalu, i dobro je li imate izraz "prečokovati se" kad čovjek popije više
I jeste li čuli uopšte za izraz "presauhovati se" , vjerojatno ne, kad pogledam to stvarno zvuči kao težak lokalni sleng, samo kako god prirodno mi dodje.
- MmeTipfeler
Prigušnik ne bih stavila ni u ludilu. Mislim, ako čitaš krimić pa moraš razmišljati koji je kiki prigušnik, da nije možda trebao biti prigušivač, a u sceni nigdje pištolja, i ja jebem mater prevodiocu. Nadala sam se da postoji riječ u rangu kvačila ili računala - to što ću ja u svakodnevnom govoru reći "komp" ili "kompjuter" odnosno "kuplung" nema veze, kvačilo i računalo više ne "strše", lijepo su se uklopili u jezik. Moj tata kočnicu je zvao bremza - bi li to kome danas još palo na pamet?Euklid » wrote: ako napises cok svi ce razumjeti sto je, ako napises prigusnik bit ce puno onih koji ce jebat m....prevoditelju...
Prigušnik je pizdarija jer je neprecizan. Jeste li znali da se amortizeri nazivaju prigušnici vibracija? I da postoji nešto što se zove mehanički torzijski prigušnik ili MTD? MTD, dakako, stoji za mechanical torsion damper.
Ako ovako nastavim, prestat ću gubiti vrijeme na prevođenje i postati automehaničar u fušu.
Mali ispravak netočnog navoda: saugamo ili možemo posaugati - saugerom - moja mama drukčije nije ni govorila.haram » wrote:I ovdje govorimo "presaugati" (mašinu), "posaugati" (usisavačem), i "on je pod čokom" (pijan).
-
ostruznicagornja
Napisao sam sinoć post o ovome sa leksikom, pa geografija i istorija u jeziku, da se kod nas priča o jeziku svodi na to, na geografiju i istoriju vokabulara, bar to na šta naletim po internetu. Ali jeste da može da bude interesantno u umjerenim količinama, to da se zakopa malo u vokabular, i ovo mi je interesantno sa sauhom, kako je to ispalo, i ovo što veliš haram "pod čokom" za pijan, i za usisavanje "saugovanje", interesantno. I uopšte da je to "choke" prije došlo u obzir u Hrvatskoj od "sauh".
A i to za bremzu mi interesantno, da nisi pomenula gospo Tipfeler, ne znam kad bih opet čuo tu riječ. Čuo sam to odje ali što veliš od starijih ljudi, ne znam koliko bi ljudi uopšte znalo šta znači to. Podsjetilo me to na rječnik babe po majci, to mi je bilo uživanje slušati, tu dje je Austrija stizala ostalo je zabilježeno u jeziku, pa joj je upaljač bio fajercak, ogledalo je bilo špiglo i tako, i onda kako je to bilo ukomponovano sa još bogatijim izborom turskih riječi, to je zaista interesantno.
A što se tiče toga što veliš postaćeš mehaničar kako je krenulo, pa pošto sam u prevodjenje sletio iz nekih petnaestih profesija kojima sam se bavio u životu, da bi bar nešto zaradio od prevodjenja meni je moglo biti da prevodim uglavnom ono što drugi ili nisu htjeli ili nisu znali, i to je bila uglavnom vezano za tehničke stvari, najmanje za mehaniku, ali i toga je bilo. Nije da mi je to bio izbor nego je tako ispalo, i ja bih više volio da mi je moglo biti neku beletristiku da prevodim. A od toga i tako nikad nisam mogao da živim tako da sam od prevodjenja odustao. Uglavnom to što veliš, čovjek ne može da svaštari u prevodjenju, mislim može ali to radi samo ko mora. Ne postoji živ čovjek koji može da bude dobar prevodilac za petnaest različitih oblasti. U principu što mi je jednom dobro rekao jedan Englez, prevodilac je za njemački, kad sam tražio pomoć sa nekom pravnom terminologijom, a translator worth his salt would never translate a subject they are unfamiliar with. Samo to je tako tamo, a odje je ovako, uzmeš rječnik koji je sastavljao neki veoma ambiciozan prevodilac, osloniš se na to i prevedeš auto mehaničaru što veliš čok kao prigušnik ili radilicu kao koljenasto vratilo i dobiješ od njega pogled kao iz tudje glave.
A i to za bremzu mi interesantno, da nisi pomenula gospo Tipfeler, ne znam kad bih opet čuo tu riječ. Čuo sam to odje ali što veliš od starijih ljudi, ne znam koliko bi ljudi uopšte znalo šta znači to. Podsjetilo me to na rječnik babe po majci, to mi je bilo uživanje slušati, tu dje je Austrija stizala ostalo je zabilježeno u jeziku, pa joj je upaljač bio fajercak, ogledalo je bilo špiglo i tako, i onda kako je to bilo ukomponovano sa još bogatijim izborom turskih riječi, to je zaista interesantno.
A što se tiče toga što veliš postaćeš mehaničar kako je krenulo, pa pošto sam u prevodjenje sletio iz nekih petnaestih profesija kojima sam se bavio u životu, da bi bar nešto zaradio od prevodjenja meni je moglo biti da prevodim uglavnom ono što drugi ili nisu htjeli ili nisu znali, i to je bila uglavnom vezano za tehničke stvari, najmanje za mehaniku, ali i toga je bilo. Nije da mi je to bio izbor nego je tako ispalo, i ja bih više volio da mi je moglo biti neku beletristiku da prevodim. A od toga i tako nikad nisam mogao da živim tako da sam od prevodjenja odustao. Uglavnom to što veliš, čovjek ne može da svaštari u prevodjenju, mislim može ali to radi samo ko mora. Ne postoji živ čovjek koji može da bude dobar prevodilac za petnaest različitih oblasti. U principu što mi je jednom dobro rekao jedan Englez, prevodilac je za njemački, kad sam tražio pomoć sa nekom pravnom terminologijom, a translator worth his salt would never translate a subject they are unfamiliar with. Samo to je tako tamo, a odje je ovako, uzmeš rječnik koji je sastavljao neki veoma ambiciozan prevodilac, osloniš se na to i prevedeš auto mehaničaru što veliš čok kao prigušnik ili radilicu kao koljenasto vratilo i dobiješ od njega pogled kao iz tudje glave.
- MmeTipfeler
Ja i dan-danas kažem fajercajg kad mislim na upaljač za cigarete. Samo upaljač kažem za upalljač za šparhet, stariji modeli, bez pjezoelektrika.
Za stručne prijevode, da, tvoj frend ima potpuno pravo. Idealno bi bilo da stručni prijevod radi netko iz struke s dobrim poznavanjem pojedinog jezika, ali to je rijetkost. Pa nas onda spašavaju kombinacije prevodilac-redaktor. Što se tiče beletristike, jako puno ovisi o uredniku. Ja sam popizdila, nakon što sam danima na sve strane tražila i raspitivala se dok nisam našla odgovarajući prijevod za jedan termin, a onda je urednica rekla kako njoj anglizirana verzija bolje zvuči. E, pa jebiga.
Za stručne prijevode, da, tvoj frend ima potpuno pravo. Idealno bi bilo da stručni prijevod radi netko iz struke s dobrim poznavanjem pojedinog jezika, ali to je rijetkost. Pa nas onda spašavaju kombinacije prevodilac-redaktor. Što se tiče beletristike, jako puno ovisi o uredniku. Ja sam popizdila, nakon što sam danima na sve strane tražila i raspitivala se dok nisam našla odgovarajući prijevod za jedan termin, a onda je urednica rekla kako njoj anglizirana verzija bolje zvuči. E, pa jebiga.
-
ostruznicagornja
To mi je lijepa riječ za upaljač, valjda kako je baba tako pa mi ostala u volji. A to kako prevedeš, pa ko je ikad pokušao da zaradi pare prevodom, sigurno da ima bar neku priču o tome koliko su ljudi nerealni kad je u pitanju razumijevanje jezika, tu svako ima svoje mišljenje i svi su veoma sujetni u tom pogledu. Nauči li čovjek dvije riječi stranog jezika imaće milion veoma čvrstih stavova o tome je li ispravno i kako se kaže i te stvari. To čega sam se sve naslušao, tu bi bilo o čemu da se priča.
A što se tiče profesionalnog jezika, meni su ti prevodi sve manje dolazili do ruke i batalio sam. Ne znam koliko para ima u tom prevodjenju za izdavače, ili tv ili tako, ali ovo sa profesionalnim prevodom, to kod nas u Crnoj Gori sigurno nije preveliko tržište, i veoma je dobro zagradjeno pečatima, ovlašćenjima, potvrdama i tako, postave ljudi barijere za ulazak u to, i onda se ne bavi prevodom nego se bavi pečatiranjem u suštini, doneseš saobraćajnu na primjer, kupio si škodu u Baden Virtembergu i treba pečat za škodu, neko ko je ovlašten da ti to prevede će ti to završiti, to je minimum petnaest evra mislim odje pa do ko zna koliko za egzotičnije jezike. Imao sam prilike da posjećujem u nekoliko navrata prevodilačku agenciju odje u lokalu, i tu nikad nisam čuo zvuk nikakvog stranog jezika, baš nijednu riječ nikad, ali sam dosta puta čuo zvukove pečata na primjer, telefona i tako.
A onda skoro sam bio u prilici da budem par sati u društvu dvoje ljudi koji su se sporazumijevali na engleskom, to je bio poslovni razgovor i to je kako to funkcioniše u praksi kod nas. Radilo se o knjiženjima i to, i to je otprilike zvučalo ovako u mojim ušima, koreografiju i mahanje rukama možeš da zamisliš sama .. jes, vi tok tumoro.. nambr siksti tri nooo nambr fifti seven. pei slip? dont no..(obrve uvis) a ov kors ai rimembr, mai kolig..Dušice, Dušice.. hir (osmijeh širok).
Uglavnom to tako ide, ljudima u njihovim profesijama ne treba jezik, njima treba jedan uzak broj riječi koje imaju značenje u tome čime se bave i to je to, da znaš vrijeme još kako da kažeš i to je to. Ovima u suština treba da znaju pei slip, tumoro i par stvari još i završava im to posao. Za druge profesije isto tako, samo su to nekih drugih par stvari, svinjske polutke kako da kažeš, friteza kaput ili tako
A što se tiče profesionalnog jezika, meni su ti prevodi sve manje dolazili do ruke i batalio sam. Ne znam koliko para ima u tom prevodjenju za izdavače, ili tv ili tako, ali ovo sa profesionalnim prevodom, to kod nas u Crnoj Gori sigurno nije preveliko tržište, i veoma je dobro zagradjeno pečatima, ovlašćenjima, potvrdama i tako, postave ljudi barijere za ulazak u to, i onda se ne bavi prevodom nego se bavi pečatiranjem u suštini, doneseš saobraćajnu na primjer, kupio si škodu u Baden Virtembergu i treba pečat za škodu, neko ko je ovlašten da ti to prevede će ti to završiti, to je minimum petnaest evra mislim odje pa do ko zna koliko za egzotičnije jezike. Imao sam prilike da posjećujem u nekoliko navrata prevodilačku agenciju odje u lokalu, i tu nikad nisam čuo zvuk nikakvog stranog jezika, baš nijednu riječ nikad, ali sam dosta puta čuo zvukove pečata na primjer, telefona i tako.
A onda skoro sam bio u prilici da budem par sati u društvu dvoje ljudi koji su se sporazumijevali na engleskom, to je bio poslovni razgovor i to je kako to funkcioniše u praksi kod nas. Radilo se o knjiženjima i to, i to je otprilike zvučalo ovako u mojim ušima, koreografiju i mahanje rukama možeš da zamisliš sama .. jes, vi tok tumoro.. nambr siksti tri nooo nambr fifti seven. pei slip? dont no..(obrve uvis) a ov kors ai rimembr, mai kolig..Dušice, Dušice.. hir (osmijeh širok).
Uglavnom to tako ide, ljudima u njihovim profesijama ne treba jezik, njima treba jedan uzak broj riječi koje imaju značenje u tome čime se bave i to je to, da znaš vrijeme još kako da kažeš i to je to. Ovima u suština treba da znaju pei slip, tumoro i par stvari još i završava im to posao. Za druge profesije isto tako, samo su to nekih drugih par stvari, svinjske polutke kako da kažeš, friteza kaput ili tako
Gle, to ti je prigušnik dovoda zraka u motor, ali to nitko ne govori, a fakat nije ni praktično. Svi kažu čok.MmeTipfeler » wrote:Hvala ti, Ostružnice, rekao ti je ono što sam i ja znala, a što piše na Googleu.
A prigušnik sam po sebi ne znači kurcu ništa.
Ja bi stavio čok, pa nek se drugi zajebavaju s tim ak im smeta.
Žao mi je što ti nisam uspio pomći glede konstabl mede, ali možda ti možeš pomoći meni. Jesi li se sjetila kaj znači taj nesretni case oficeer - odnosno, postoji li kakav prijevod?
Službenik/policajac/inspektor koji radi na slučaju/zadužen za slučaj?judolino » wrote: Jesi li se sjetila kaj znači taj nesretni case oficeer - odnosno, postoji li kakav prijevod?
what we've got here is failure to communicate
Da. Iako ta stvarčica ima zadatak otvoriti nešto kako bi vise zraka ulazilo u smjesu...pa može biti i otvornik.judolino » wrote: Gle, to ti je prigušnik dovoda zraka u motor, ali to nitko ne govori, a fakat nije ni praktično. Svi kažu čok.
A prigušnik sam po sebi ne znači kurcu ništa.
Ja bi stavio čok, pa nek se drugi zajebavaju s tim ak im smeta.
- MmeTipfeler
Ne, to je voditelj ili glavni "trener" za špijune odnosno terenske agente, samo što nemam pojma kako se to kod nas prevodi.
Već dugo zapravo nisam pročitala nijednu knjigu s tom tematikom u našem prijevodu, ali... Nije li onaj Scarpettin glavni ljubavnik, kojeg su ubili pa ga nisu ubili pa se na kraju vratio, imao tu funkciju za koga god da je radio. Kod Le Carréa sigurno se pojavljuje bar jedan takav tip. Kako se zvao onaj lik koji je napisao Gem - Set - Meč, s one dvije sestre blizanke od kojih jedna zube pere šampanjcem, a drugu ubiju, lai je zapravo ne ubiju i tako?
Ovi što prate Mikyja sigurno znaju kako im se zove šef. Ajde, dečki, javite se, jebemu! Ovo vam je prilika da uđete u kulturu na mala vrata.
Ma, ne hoda, radi se o nekom nižem policijskom službeniku koji je zadužen da pruži pomoć frajeru u stranoj zemlji. Sad, il je autor budala, ili to ima ipak više značenja.MmeTipfeler » wrote: Ne, to je voditelj ili glavni "trener" za špijune odnosno terenske agente, samo što nemam pojma kako se to kod nas prevodi.
Već dugo zapravo nisam pročitala nijednu knjigu s tom tematikom u našem prijevodu, ali... Nije li onaj Scarpettin glavni ljubavnik, kojeg su ubili pa ga nisu ubili pa se na kraju vratio, imao tu funkciju za koga god da je radio. Kod Le Carréa sigurno se pojavljuje bar jedan takav tip. Kako se zvao onaj lik koji je napisao Gem - Set - Meč, s one dvije sestre blizanke od kojih jedna zube pere šampanjcem, a drugu ubiju, lai je zapravo ne ubiju i tako?
Ovi što prate Mikyja sigurno znaju kako im se zove šef. Ajde, dečki, javite se, jebemu! Ovo vam je prilika da uđete u kulturu na mala vrata.
Za sad je jebeni policajac, nek idu u pičku materinu ti angloamerički divljaci i njihov ljudožderski jezik.
A i ti si, buraz, teški optimist... Aj vidi u rječniku što znači stock, pa mi pričaj o logici te komunikacijske smegme zvane engleski jezik...
-
- Information
-