Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)

Od kunilingvistike do pravopižđenja
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 798 times
Been thanked: 1518 times
Post 24 Jul 2015, 22:13

Stavi: trljala je gole ruke o međunožje, kakva ventilacija. Bit će toplije i njoj i čitateljima. :D

Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 24 Aug 2015, 17:10

Imamo li u hrvatskom frazu za "ćelav kao"? Bez prostačenja, molim. Ovo je fina knjiga. Vilozovska. :cerek:

Francuzi kažu chauve comme un oeuf (ćelav kao jaje).
ostruznicagornja

Post 24 Aug 2015, 17:40

Nailazio sam na "ćelav kao jaje" i ne znam što ti se ne svidja to jaje kao simila. Ako oćeš više žovijalno "ćelav kao bilijarska kugla". Ako budeš prevodila neku prostačku knjigu u budućnosti onda predlažem "guzoglav", taj opis je bio odje u upotrebi u novije vrijeme i dosta je ilustrativan. A i nekako je to u duhu hrvatskog, vi volite tako da krpite riječi zajedno.
MmeTipfeler

Post 24 Aug 2015, 18:02

Tražila sam savjet, a ne mudrovanje. Ne trebaju mi kalkovi, ni francuski ni engleski, zanima me imamo li hrvatsku frazu ili ne.

Pokušat ću ti objasniti što mislim, iako znam da ti to neće puno značiti. Recimo, u hrvatskom su u mraku sve mačke crne, a u francuskom su sive, i to noću (la nuit, tous les chats sont gris). Tko bi takvu frazu preveo doslovno, pokazao bi da nema pojma ni o čemu.
ostruznicagornja

Post 24 Aug 2015, 18:10

Pogrešno razumiješ značenje riječi "kalk". Ako kažeš "ćelav kao jaje" to je sasvim regularan opis, prirodna simila valjda i u hrvatskom jeziku. Potpuno si slobodna da uporediš nešto sa nečim, ako to poredjenje ima smisla. Kalk je prevod riječi ili fraze, a naročito gramatičkih formi koje su neuobičajene u jeziku u koji to uvoziš. Ne znam kako si došla do toga da je "ćelav kao jaje" kalk, možda ako probaš da mi objasniš uspijem da shvatim na kraju. Dešava mi se da ne shvatim iz prve šta ljudi pričaju ali objašnjenja gotovo uvijek shvatim
MmeTipfeler

Post 24 Aug 2015, 20:22

Kalk. Calque. Calco. Loan translation. Njemački ne znam, ali piše kod Anića.
ostruznicagornja

Post 24 Aug 2015, 22:30

Metafora je svačija i simila je isto svačija, nije ni francuska ni engleska no je svačija. Možeš da čitaš o tome u Metaphors We Live By od Georga Lakoffa ako te interesuje tema, ima odje džab džabe https://anth170blackboard.files.wordpre ... ive-by.pdf

Možeš da se opustiš i da prevedeš to sa francuskog kao "ćelav kao jaje" neće zvučati loše, pa bio to kalk i smislili to Francuzi prvi pa mi od njih onda uzeli ili kako se to sve desilo, nema problema sa tom frazom. Sve i da to nikad niko u našem jeziku nije upotrebio prije tebe, ti si prevodilac, na tebi je da to upotrebiš ako smatraš da odgovara tvom maternjem jeziku. Ti si trend-seter i na kraju krajeva prevodioci uvode fraze u jezik, nećeš biti prva. A neće biti problem i ako prevedeš kao "ćelav kao bilijarska kugla" ako je ton takav da ti to ljepše legne u kontekstu. Kao što kažeš dosledan prevod svakako nije imperativ.

A i dosta toga je uvedeno u jezik smiješno različito originalu, nekad iz neznanja. Da uzmem primjer plemena indijanskih, to će ti biti blisko kao prevodiocu sa francuskog, a i vjerujem da si čitala Zagorove romane, razočaran bi bio da nisi. Sijuksi i Čejeni su bili popularni negativci u stripovima. Nazivi ovih plemena u francuskom i engleskom su Su i Šajen, i u engleski su ušli valjda iz francuskog, jer su ovi prvi došli u kontakt s njima. Možeš li da objasniš drugačije to što su nama Su i Šajen sad Sijuksi i Čejeni osim da je neki prevodilac pročitao Sioux i Cheyenne po Vuku i bogami ostavio nama da ih zovemo mimo drugoga svijeta. I je li ima veze što su sad za nas Sijuksi i Čejeni? Nema veze.

Drugo, ako te brine to što bi to moglo da zaškripi u ušima čitaoca kao novo, evo nekoliko prevoda knjiga sa interneta da se manje brineš oko toga. Ovaj mi je dobar , čitanje ljubavnih romana mi je slaba tačka, nekako su simpatično jednostavni i predvidljivi. Nora Roberts "Rodjena u vatri", nepoznati muškarac ćelav kao jaje ulazi u salon na strani 160 http://issuu.com/jovana57/docs/ro__ena- ... ra-roberts

Rogan se lagano pridiže sa sofe dok je nepoznati muškarac ulazio u salon. Imao je snažnu gradju, bio je ćelav kao jaje i nosio je loše skrojeno odijelo boje nevena. Lice mu je bilo okruglo i naborano. I blistalo je kao pun mjesec.

"Tu si lepotice moja. Već sam se uplašio da same te izgubio
"

Imaš similu "ćelav kao jaje" a imaš i "lice kao pun mjesec". Ja ne znam je li sad još nekome u engleskom ili samo Nori Roberts lica blistaju kao pun mjesec, pa onda ne znam je li bi sad trebalo da krstimo to kao kalk ili kako, ali to je prevodilac izabrao da prevede tako, i ja nemam problem s tim. Stvar je pjesničke slobode da kažeš da je nekome lice okruglo, naborano i da blista kao pun mjesec.

Imaš i odje "ćelav kao jaje" http://documents.tips/documents/hilary- ... anost.html i odje isto http://t2mh.com/ef/Game%20of%20Thrones/ ... Martin.pdf

Pročitao sam članak u Wikipediji o kalkovima https://sr.wikipedia.org/wiki/Kalk i nemam puno nešto da kažem na ovu temu osim ono što sam rekao na početku. Metafora je svačija, univerzalna je za sve jezike i to da li je sad "zvezda" za popularnu ličnost došlo preko engleskog ili kojeg jezika je zaista stvar za trivija kvizove. To ako kažeš za glumicu ili glumca da je filmska zvijezda je za jezik isto toliko važno pitanje koliko i pitanje radi čega je Magdalena Oliveru Dragojeviću sjajna zvijezda. Ima prostora u jeziku da budeš kreativan. Na žalost iz naših pravilnika o jeziku se i ne može naučiti nešto drugo o jeziku osim ovakvih trivija podataka. Bolesno su ljudi opsjednuti leksikom, etimologijom, je li riječ francuska ili je kurčeva, koga je briga za to.

I ovo u dijelu sintaktički kalkovi, "postaviti pitanje", pa je to stranog porijekla. Pa onda je valjda i postaviti zadatak, postaviti problem, postaviti nekoga za direktora i sve to. To bi otprilike trebalo da znači da je sintaktički ovo nešto posebno da se umjesto "pitati" kaže "postaviti pitanje". A onda je vjerovatno i "dati odgovor" za odgovoriti isto kalk koji je isto odnekud dolutao kao i "napraviti grešku" za "pogriješiti" i tako u nedogled. Ispada da ove konstrukcije sa što bi u engleskom nazvali "light verbs" nisu autohtone u jeziku nego su došle prevodom u naš jezik. Ja to sad ne znam jer se ne bavim istorijom jezika ni etimologijom, ali sam na Google Books našao gomilu hrvatskih i srpskih izvora sa frazom "postaviti pitanje" koji potiču iz devetnaestog vijeka http://tinyurl.com/nrertm3 To je najviše unazad što može da se ide. A i ne znam kako bih definisao šta je to autohtoni, izvorni jezik kad obrijemo sve ovo što je došlo odnekud.

Umjesto da se tolika energija rasipa na skupljanje podataka o svjetskim jezicima i kako oni i šta oni rade, bolje da se ljudi pozabave svojim jezikom. Važnije od toga je li "postaviti pitanje" kalk i čija je to fraza originalno je da ljudi razumiju kako ta konstrukcija stoji u jeziku. Zašto imamo "postaviti pitanje" za "pitati", "napraviti grešku" za "pogriješiti", "dati odgovor" za odgovoriti itd. Da nauče šta bi to bili ovi semantički prazni glagoli, zašto postoje paralelne konstrukcije u jeziku, u kojim registrima bi to koristili. Zadnja stvar koju je potrebno čovjek da zna o frazi "postaviti pitanje" je da je to kod Švaba tako. E mi imamo priručnike u jeziku u kojima se o tome balavi do iznemoglosti, kao da nam je cilj da učima švapski a ne srpski ili hrvatski.

Uglavnom, ova igra "odakle je stiglo ovo značenje riječi" nije posebno interesantna, jer osim toga što će čovjek saznati odakle je stigla ta riječ ništa pametniji neće biti kad je jezik u pitanju. Ali jeste da će osvježiti svoje znanje sa podatkom koji mu može koristiti u trivija kvizovima. Kalkovi koji štrče u jeziku, barem u srpskom, su modifikacije imenice imenicom: toalet papir, najlon čarape, krem bananica, i ne znam, ima ih prilično valjda, naročito kad su ovi proizvodi široke potrošnje u pitanju, a i u specijalističkom vokabularu sigurno. Modifikovanje imenice imenicom nije tipična karakteristika srpskog jezika. Često jezički magovi kritikuju ono "za ponijeti", to je nekako izašlo na loš glas zbog nečega. Isto nije u fazonu srpskog jezika ali šta da se radi. Nije ni toalet papir, pa nećemo sad odustajati od lične higijene radi jezičke higijene.
MmeTipfeler

Post 25 Aug 2015, 07:25

Nemoj se ljutiti, ali ne raspravlja mi se nadugo i naširoko niti mi trebaju predavanja o tome kako da radim svoj posao. Postavila sam jednostavno pitanje. Na koje Matešićev Frazeološki rječnik odgovara s "ćelav kao koljeno", ali je Matešić primjere uzimao odasvuda, a ja takvo što nisam čula u hrvatskome. Možda griješim i svakako ću provjeriti u Rječniku Antice Menac, ali njega nemam kod kuće.

Dakle, hvala ti na poukama, ali okani me se. Čekam nekoga tko ima pri ruci A. Menac ili tko zna znanje.
ostruznicagornja

Post 25 Aug 2015, 08:40

Što se ljutiš jebote, pa nisam ti pisao ljubavno pismo pa da sad treba da te se okanem. Ovo je forum i na forumu napišeš nešto da svi čitaju, pa ako tebi ne treba da znaš šta je kalk, možda će trebati nekome drugome.

"Ćelav kao koljeno" nisam nikad čuo, a i provjerio sam na internetu sad, nisu ni drugi čuli. Možda je Matešiću to izgledalo kao dobro uporedjenje ali se to jednostavno nije primilo u jeziku i šta sad da radimo. Ono što nikad ne propustim da kažem kad su u pitanju naši pisci priručnika o jeziku je da ne možeš da pišeš o ispravnosti i neispravnosti jezika polazeći od toga šta se tebi i tvojoj Smiljki čini da je ispravno. Tvoje lične preferencije su tvoje, a kako se jezik koristi je druga priča. Upravo se kontra radi kod nas sa ovim priručnicima, pišu se sa namjerom da se nametnu upotrebe koje ljudi počinju manje da koriste, a napadaju se one koje su u širokoj upotrebi.

Uopšte ne znam ko je Antica Menac, Matešić i ta ekipa, ali znam sigurno da "ćelav kao koljeno" struže po ušima koliko neprirodno zvuči i očigledno je da i drugima tako. Ako ubaciš taj prevod samo ćeš ometati ljude u čitanju. "Ćelav kao jaje" u ovom našem jeziku meni zvuči mnogo više smisleno, a i dao sam prevode knjige u kojima su drugi prevodioci iskoristili tu frazu.

A pošto ja ne znam znanje nego Antica i Matešić znaju, meni neće nimalo smetati da mi neko od njih ili ko ima te njihove priručnike, objasni kako je to "ćelav kao jaje" kalk i koga su čuli da kaže "ćelav kao koljeno".
karambol

Post 28 Dec 2015, 11:16

Zna li netko nekoga tko zna thai? Ne dolazi u obzir masaža. :zubo:

Trebam nekoga tko će s engleskog ili već nekog popularnijeg jezika znati prevesti na thai...
:kokice:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 28 Dec 2015, 16:46

karambol » wrote:Zna li netko nekoga tko zna thai? Ne dolazi u obzir masaža. :zubo:

Trebam nekoga tko će s engleskog ili već nekog popularnijeg jezika znati prevesti na thai...
Šta, u lokalnoj pekari ne zna niko pa misliš da su ovdje veće šanse? :S
blue
Asgard

Post 29 Dec 2015, 10:29

karambol » wrote:Zna li netko nekoga tko zna thai? Ne dolazi u obzir masaža. :zubo:

PM :)
MmeTipfeler

Post 04 Mar 2016, 19:48

Što da radim s izrazom detective constable? Samo detetktivka? Ili istražiteljica? Žena je u pitanju. Mi nemamo te fine distinkcije, jelda? :ne zna:
ostruznicagornja

Post 04 Mar 2016, 20:11

Imamo sigurno gospo Tipfeler, mada bi čovjek trebao da bude upućen u to kako kod nas krste te činove. Pretpostavljam da bi kod nas najbliži prevod bio policijski inspektor, odnosno ako je čovjek rodno senzibilan u jeziku onda inspektorka naravno. Ili bar nebi bilo pogrešno prevesti tako. Mozda kod vas u hrvatskom drugačije, a onda zavisi iod konteksta i koliko precizno to treba da bude, možda policijski inspektor za krvne i seksualne delikte, ili mo za za privredni kriminal ili koji je vec, uglavnom inspektor je za kriminal.
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 04 Mar 2016, 20:21

Istraziteljica s dvocijevkom ;)
ostruznicagornja

Post 04 Mar 2016, 20:39

Pogledao sam na internetu, i kad smo mi u pitanju u Crnoj Gori, bio sam u pravu, policijski inspektor je kako bi preveli detective constable, i tu se činovi dijele na mladje, starije, glavne, samostalne i možda jos neke inpektore.Našao sam odje http://www.vijesti.me/vijesti/promjene- ... -cb-121187 da je bio neki pokušaj reforme tih činova pa se odustalo. U Srbiji je slično koliko sam vidio, samo oni imaju i čin narednika i za ove neuniformisane.
ostruznicagornja

Post 04 Mar 2016, 20:47

I naravno detective nije uniformisan, constable je sinonim za officer, samo je police constable prašinar a detective constable je istražitelj i nije u uniformi.
MmeTipfeler

Post 04 Mar 2016, 20:58

A gle, ni ja nisam pojma imala kako su podijeljeni ti činovi u engleskoj (britanskoj) policiji pa sam guglala. Stvar je u tome da oni imaju i detektive i inspektore. Plus sve što ti nabrajaš i kombiniraš.

Nema veze, još mi je preostala trećina teksta pa će se valjda u međuvremenu naći netko tko zna rješenje.
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 04 Mar 2016, 21:09

miky0 » wrote:Istraziteljica s dvocijevkom ;)
Ovo je glupo, ni ne postoji istraziteljica bez dvocijevke.

Rjesenje:

Istrazitelj s dvocijevkom :amen:
ostruznicagornja

Post 04 Mar 2016, 21:22

Pa imaju, i treba da vidiš kako to odgovara činovima kod vas. Rekao sam ti kako bi preveli kod nas odje, detective constable, je policijski inspektor koji se bavi kriminalnim istragama. Formalno u policiji ne postoje istražitelji koliko znam, ni detektivi, u ovom članku što sam linkovao vele da su probali sa komesarima i to se nije primilo. Znači, naziv za nekoga ko je neuniformisano lice koje se bavi kriminalnim istragama u policiji, je inspektor, mladji ili stariji ili koji već. To što u Engleskoj imaju čin inspektora u hijerarhiji, taj će biti na višem mjestu u hijerarhiji, i neće se poklapati sa našim terminom, kojeg bi pretpostavljam neutralno shvatili kao što bi u engleskom shvatili detective.
MmeTipfeler

Post 04 Mar 2016, 23:44

Ovako stoje stvari s činovima kod nas. Da ne citiram sve, ovdje potraži opis čina police constable i detective constable pa ćeš biti pametan koliko i ja. Kolokvijalno se ovo o čemu ti govoriš kod nas zove krim-inspektor, a ti se bave koječime - od prekršaja do ubojstva.
MmeTipfeler

Post 04 Mar 2016, 23:45

Miky, pobogu, ostavi se dvocijevke. Ubojstvo je počinjeno sačmaricom. :cerek:
Zekoslawa

Post 05 Mar 2016, 00:43

Kriminalistički istražitelj?

Ne da mi se iščitavati sve ovo, ali čini se da je to neka funkcija novijeg datuma koja bi otprilike odgovarala tome.
Ti vidi pomaže li ti što.

https://www.pravo.unizg.hr/_download/re ... 2.indd.pdf

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q= ... Gs&cad=rja
haram
persona non grata

Post 05 Mar 2016, 03:12

Al postoji istražitelj-dvocjevka! :cerek:
what we've got here is failure to communicate
ostruznicagornja

Post 05 Mar 2016, 08:40

Pogledao sam ovaj članak i ove vaše policijske činove i ne razumijem šta je problem po tebi da prevedeš detective kao inspektor. I u ovom članku sa Wikipedije vele isto što sam ti rekao.Constable znači officer, znači to se doda da je jasno da nije privatni detektiv nego je državni policijski službenik. Razlika izmedju detektiva i policajca je jasna valjda, policajac ne istražuje i ne pita ništa nego bije po potrebi, to mu je posao. Bavi se održavanjem javnog reda i mira, saobraćajem, obezbijedjevanjem objekata i dogadjaja. To je police constable ili police officer. U ovom članku na Wikipediji vele da je detective constable dio CID, Criminal investigation department, i jasno je da se bavi istragama, kod njih investigation a kod nas eto inspekcija, to je bio izbor riječi. Znači, to kod nas radi inspektor, i kao što kod njih može biti homicide detective ili kao u seriji onoj Special victims detective, tako i kod nas, inspektor za krvne delikte, za seksualne delikte. Što veliš bave se koječime, samo je poenta da se bave istragama koječega.
Interesantno mi je da u ovom članku o hrvatskom Mupu vele da je policijski službenik dužan da nosi uniformu, kad na ovim i onim zadacima i na kraju veli i na svim drugim poslovima. To mi je neobično jer inspektori su najčešće u civilnoj odjeći, i pogledao sam i u zakonu o mupu Srbije i Crne Gore, i naglašeno je da ne mora policijski službenik biti uniformi pri obavljanju nekih poslova, da ne ulazim sad u to kojih, imam otprilike ideju da inspektori uniforme nose u nekim svečanim prilikama samo, valjda je tako. Uglavnom, to je kako bih ja preveo detective constable, a ti si šef za taj prevod pa vidi šta tebi paše. Važan je kontekst na kraju, ne može čovjek biti siguran kako bi bilo šta preveo van konteksta.
  • Information