..ej, nisam gotov ima jos, rekao sam,
dakle, to nije sve..
u tim politckim kalkulacijama, u politickoj realnosti, sve je moguce. nevjerojatno je sto se sve proglasava legitimitetom i za sto se sve koristi taj neki legitimitet, za sto se sve i poziva i zaziva.
ali, nevjerica je samo dobra podloga za realnost ludila u smislu onog, kredo kvija absurdo.
naime u slucaju da se nakon izbora ne uspije bas lako i uspjesno formirat neka vlada trgovinama sa strancicama, postoji odredjena vjerojatnost.. a ne bih bas rekao da je nikakva, a i ta ideja se vec duze vremena nekako provlaci, pustaju se baloni, nudi se kao moguci neki izbor, rjesenje..to je ta tzv velika koalicija hadezea i esdepea.
to bi bila nekako, neka vlada koja se ne bi bas zvala vladom nacionalnog jedinstva ili jos dramaticnije..vladom nekog ili kakvog vec nacionalnog spasa.
ne znam tocno kako bi se do toga doslo, cisto tehnicki, ali moram priznat da bi meni to bilo zanimljivo vidjet.
ne zato sto bih volio vidjet takvu vladu, koja mi je ono, nesto izmedju groteske i monstruoznosti, nego zato jer me zanima sto bi se onda dogadjalo.
imamo takvih primjera van hrvatske, nije to bas nesto neuobicajeno. imamo svasta, bila je u italiji ona, npr.. pentapartito..ok, italija ima svojih specifikuma, a i bilo je to prije cetrdesetak godina u nekim drugim kontekstima, a bio je tu i neki aldo moro, ali eto.. ne znam koliko bi i kome takva vlada, takva postizborna koalicija odgovarala.
sigurno bi se nesto slicno pokusalo napravit ako bi se uspjelo nekako prikazat da je slavna nacija ugruzena zbog i radi neceg, sigurno bi takva koalicija odgovarala puno vecem broju ljudi negos to se to mozda misli, nikada ne treba zanemarivat ili cak podcijenjivat..anakrono cu izrec, tu neku gradjansku snagu u smislu borgezije, ali eto, tu bi se nesto moralo dogadjat, moralo bi doci do nekih transformacija u politickim kretanjima, do nekog priznavanja sebi samima, ai okolini sto smo i tko smo, i ne bi to bas tako lako islo, a i ako to nesto bude, ne vidim kako bi to moglo bit dugotrajno.
osim toga, situacija bi tu bila razlicita od one talijanske, alda mora, gdje je on kao demokrscanin i to potpuno i razorno iskompromitiranog demokrscanstva pokusao trgovat, ne vise sa slonom u sobi socijalistickim, nego je taj socijalizam neki njihov talijanski, trebao bit zaustavljen, pa bilo kako.
ovdje bi bila suprotna situacija. hrvatski nacizam.. i fasizam, samo formalno je ilegalan, reda radi, samo je formalno i disklamatorno odbojan ili se cak predstavlja nebitnim, nepostojecim, a ustvari, funkcionalno je imanentan hrvatskom drustvu ili hrvatskom neodrustvu.
pokusaj bilo kakve ljevice u hrvatskoj, pa i ove sad, socjaldemokratske neke, u takvom bi slucaju bio kao neki pokusaj da se tako kontrolira fasizam, nekako iznutra, nevoljnom nekom institucionalizacijom politickom, a to je, ono, nemoguce.
eto, cisto me laboratorjski zanima ako bi do toga doslo, kako bi doslo, tko bi to podrzavao, sto bi se sve dalje dogadjalo, itd..
nadalje, sto se tice ovih izbora, imamo tu te, jel manje stranke i strancice, cije je nekako teziste masovno opet na desnoj strani vage.
u ovakvoj politckoj i drustvenoj polarizaciji, u odnosu snaga kakvi jesu, od te neke kao lijeve strane, bilo bi dobro da orah udje u nekm zapazenijem broju u sabor, ali, tesko.
ids, posebna stranka, posebna prica, idu sami (s pgs) na izbore, prvo, ogradjujuci se od esdepe, drugo pretpostavljaju da ce hadeze dobit izbore i da ce im takva samostalna pozicija bolje odgovarati.
oni tu racunaju na tri mjesta, ali s emoze dogodit da ih ne dobiju. ako ih dobiju, to je samo jos jedan korak vise za neki buduci referendum istarski o istri.
jakovcic ima znacajnih repova i sdp ih vise ne moze bas tolerirat u buducnosti. iako spreman na koaliciju s idsom, cak i postizbornom, jakovcicev ovaj potez je za njega mozda jedini moguc. ne za ids, za njega. i ne zbog sdpa, nego zbog samih istrana, nije mu se s njima zajebavat. nije bas u istri sve tako pitomo, a da ne bi jakovcicu prosli malo tamo amo, par puta preko sela..
sad tu negdje visi taj hdssb osjecki, igra je to sdpa na rubu, nije to bas nesto razgovijetno i izgubi li sdp izbore, to mozda nece bit najjaci, ali nekako najzvucniji argument protiv milanovica i u tom slucaju sdpu vise nece bit problem nista drugo osim odnosa unutar stranke, a tu mozemo onda ocekivat, jel, potrese, pa i frakcije koje ce preci van sdp statuta.
hdssb je potpuno suprotni pandan ideesu, ulaze izgleda isto u sabor, suluda, ali eto, tako je i tako suludo ce bit sve dok slavoncu budu imali taj hdssbe. stranka suludih slavonaca, eto.
sveo stale tu ove, markicke, hrastove, pravase, mostove, pametnice..sve je to u grupi desno bez obzira na koalicije i dogovore.
tu ce jedino bit zanimljivo gledat koliko ce se tu glasova sjatit i hoce li markicka uc u sabor.
sve to i onako koordinira kaptol.
jos s ove lijeve strane, tu je friska radnicka fronta. mislim da bi bilo jako dobro da udju u sabor, malo na celicenje i ne bih im na brzinu uskratio broj glasova potrtebnih.
oko radnicke fronte su se ogravitirale nekako te lijeve strancice kojima i do sada nije bas nedostajalo nesto puno postotaka da primirisu sabor, a sad bi ovako, mogli taj prag mozda preci.
dobro je i sto ucestvuju u ovoj kapanji, sto su se prijavili kao stranka, potpuno realni i svjesni konteksta i necu rec s nikakvim ambicijama, ali nije im presudan rezultat na izborima.
mozda, onako, da vide gdje su nakon evo, dvije godine valjda, tu negdje, nekog djelovanja.
bez obzira na njihove oscilacije u porucivanju i komuniciranju, od neslanazenja, preko pateticne arhaike do sasvim jasnog i zdravog prepoznavanja procesa, sve je ovo za njih dobro i, eto, bilo bi ih zanimljivo vidjet u saboru, koliko ce zadrzat integriteta, kako ce na toj sceni komunicirat, itd..
eto, sve u svemu, mislim da ce do politickih i drutvenih zaostravanja, pa i konflikata, otvorenih konflikata doci nakon ovih izbora. ne djeluje mi ovo sve kao tipicna navijacka retorika kakva je nekako, razumljiva ili ocekivana u nekim predizbornim tim vremenima, pa da ce onda te neke stranke ili drutvene te podijeljenosti nakon izbora jedna drugoj rec, eto, sta je bilo bilo je, no hard filingz.
previse je ovo drustvo poremeceno. prevelik intezitet u malo vremena. kad kazem malo vremena, onda je nekoliko godina tu nista i treba se sjetit malo tih prolaznih tocaka..dakle, od ogrezle pljaskase raspojasanosti hadezea, kompletne destrukcije rekao bih, opasne cak i za njih, preko potjere za sanaderom, sudjenja, suocavanja, ukazivanja milosti hadezeu, ustolicavanja i autanja kaptola kao formalne politicke snage koja ce preuzt ispunjenje vakuuma nakon gotovo raspada hadezea kojem je dozvoljeno da se ne raspadne i da ga se ne raspadne, nakon uvaljivanja vlasti ovoj vladi da bi je se prislilo da radi ono sto nece, nakon referenduma i histerije o uvodjenju jedne recenice u skolsku nastavu i pojma obitelji i mijenjanje ustava, nakon izbora za predsjednika u kojem je dotadasnji predsjednik imao funkciju da ukine tu nepotrebnu funkciju i nakon sto ga je zamijenila americka dousnica, tj nakon sto su se glasovi kojima je kukuriku koalicija sasvim solidno osvojia i vlast i legitimitet da provodi ono sto je zamislila i d aza to bude odgovorne, bez uplitanja sa strane referendumima..daklem nakon tih pustih glasova, dio tih pustih glasova se i prebacio i kolindi, ai nisu bili dovoljni na nekim referendumima, tako da se pitam tko je uopce glasao i zasto da ova sadasnja vlast bude na vlasti.. dakle, nakon svega toga, ne vidim sto bi se sad to trebalo promijenit na ovim sad izborima za par dana.
i ne da ne vidim sto bi se trebalo promijenit, nego tko ce to promijenit?
mislim, narod koji npr u jendom trenu daje nekom vlast s, ne znam, sezdeset ili sedamdeset postotnotnom vecinom i onda nakon godinu dana u istoj takvoj nekakvoj vecini referendumom promijeni ustav po tocki koja u suprotnosti s razmisljanjima i stavom te vlasti koju je prije birala, pa da bis e onda dovela americka agentica koja npr, medju ostalim biserima bistrim, kakva je i sama, izjavi da treba poslat vojsku na granice jer je hravtska ugorozena od izbjeglica..e, pa onda se ja stvarno pitam..tj ne pitam se vise ko je tu lud, nego koliko tog ludila vise ima, odakle se to stvara vise.
eto, gledajuci tako, ovi ibori su nam vrlo mizerni, nema tu vise ni neke frustracije, tj s jedne strane imamo bitku za neki nas opstanak, a s druge strane za goli opstanak. osobni, jel.
razlika je tu nekako mala, nekoliko mozda postotaka vece sanse, ali eto, i to moze mozda znacit. narocito ako ta razlika stvori sutra jos neki mali postotak vise.