Ne, nego ja postvljam pitanje u skladu s temom, dok ti skreces s teme jer ne znas sta osgovorit. Pitanjem sam te dovea pred zid, i onda skripac..a unda » wrote: ..jel to isto neka anketa ili opet zapitkujes?
Imigranti
Nadam se da ti to ide bolje nego globalnopolitičke analize.Pero » wrote: Nisam, ja se bavim poluvodičima - znaš ono - triac, tiristor, IGBT...![]()
A ti bi ful raport OECD-a o proizvodnji nafte jedne terorističke horde koja ne priznaje niti s od ostatka svijeta?Pero » wrote: Sigurno imaš neki link koji pokazuje proizvodnju na ISIS-ovim izvorima u odnosu na globalnu svjetsku. Koliko da vidim koliki je udio, kako se ta nafta prerađuje i transferira.
Nije ti dosta činjenica da se sirijska nafta ne prodaje više za rublje, nego za dolare? Ili misliš da ju ISISovci prodaju i dalje za rublje?
No evo još jednog linka:
http://www.globalresearch.ca/western-of ... ss/5465251
Prestani čituckati i počni čitati, pa ćeš možda jednom biti u pravu.Pero » wrote:Ja sam inače negdje čituckao kako je cijena toliko niska radi velike proizvodnje iz škriljevaca, možda sam u krivu?
http://www.torontosun.com/2015/08/20/mo ... oss-report
Cijena je niska zbog dotacija.
http://www.theguardian.com/environment/ ... s-says-imf
http://www.forbes.com/sites/energysourc ... love-them/
what we've got here is failure to communicate
..ja ne vidim da je njemcka politicki i ekonomski destabilizirana. za sad, ne vidim. pliva u lovi. postoje tu neke moguce opasnosti sirovinske, ali za sad njemacka sve hendla dobro.haram » wrote: (da ne razvlačim nepotrebno ovu traku)
Ja bih rekao da je zemlja sa desecima, možda stotinama tisuća (ako ne dođe i koji milion od onih 7-8) neproduktivnih izbjeglica sa potpuno stranom kulturom i religijom i te kako politički destabilizirana i ekonomski oslabljena. A to na prvi pogled nije u interesu Francuske i Engleske (UK), jer jaka Njemačka je tampon zona prema jakoj Rusiji. Ali jake Rusije više nema, stoga se mijenja i njemačka uloga u očima Francuske, Engleske, i pogotovo Amerike.
Zašto i Amerike? Pa, mislim da tebi ne treba tumačiti vezu između nafte i američke ekonomije. A Njemačka i te kako pokazuje da se bez nafte može (kao i bez nuklearki)
http://energytransition.de/2015/07/rene ... ectricity/
što je najveća prijetnja za američki naftni biznis i ekonomiju uopće, jer im je valuta, kao što sam već stoput pokazao, vezana uz vrijednost nafte.
Stoga nije teško zaključiti u čijem interesu je nestabilna i oslabljena Njemačka.
Bar je to moj zaključak, koji, priznajem, nije dovoljno potkrijepljen, možda je i usiljen, ali ja ne vidim neki bolji u svem ovom kaosu.
ne znam ni stanje u njemackoj s izbjeglicama, ali njemacka kontinuirano vapi za radnom snagom. koliko su ti neki produktivni ili neproduktivni, ne znam. mislim da nije to nista sto bi njemacku trebalo zabrinjavat. pa i merkelic aje rekla da moze sad primit miljun izbjeglica, da je to kao da u restoranu gdje je 80 ljudi, primis jos jednog.
doduse, evo, vidim da se malo i koregira i da kaze da ce primat samo ratne izbjeglicce, ne i imigrante.
i kako to mislis, strana kultura i religija? koliko strana? bez obzira sto ti mislio, ta neka kulturna razmjena je.. razmjena, ide dvosmjerno. svatko od tih izbjeglica ili sto su vec, vrlo brzo, ne nakon neke druge, trece generacije, zapitat ce se sto im se ustvari vise isplati, kako se ponasat i koje vrijednosti usvojiti.
jedini problem kojeg sam uspio nekako zapaziti u njemackoj, to je nacin integracije. barem onaj koji je bio, tako da sad u njemackoj imamo skoro citave gradove..tj mozda pretjerujem, citave kvartove nastanjene po tom nekom nacelu grupiranja imigranata po naciji, religiji, ne znam ve cemu.
taktika je bila da ce se tako lakse integrirat, ali tesko je tako napravit integraciju kad nemas neke potrebe integrirat se na nacin na koji to drugi misle.
u skandinaviji je npr sasvim drugi princip. ovaj njemacki je, recimo, zastario i vrlo je slican engleskom.
bez obzira na to i u skandinaviji pocinju rast te neke desne snage politicke, to je razumjivo, ali ne mozes imat i jare i pare. kako to neko domicilno stanovnistvo, tako i ti imigranti.
tu moze bit nekih manjih problema, ali mislim da nekako sustavno nista to nije opasno, nista sto se u u jednoj njemackoj ne da rijesit, a da nije konacno..
dakle, kao i svugdje, psotoji neki drutvseni dogovor, neka razmjena, neka trgovina, neka prava i obaveze, i sve je to drustveno regulirano, zakonski, njemacka je sto se toga tice dosta uredna.
tu nema, barem do sada, nikakvih etickih ili pravnih problema da onaj tko ne zeli bit integriran, a da ne gubi svoj taj neki dio identiteta, slobode, bude stavljen pred izbor i upitan, sto on ustvari hoce.
tako da ne razumijem tko to hoce tako.. tako oslabljenu njemacku. ako je netko i ide tako oslabljivat, njemci ga sigurno mole da ih jos vise oslabi.
ne znam koliko se alternativnim izvorima jos uvijek moze odrzat energetska stabilnost jedne njemacke.
navijam za alternmativu, ali to izgleda jos uvijek ima veliku cijenu relativno, jos treba te alternativne izvore brusit, od troskova odrzavanja, pa do koeficijenta iskoristivosti.
ne znam kako njemacka odrzava stabilnost sustava, valjda uvozi energiju kad joj zatreba, a trebalo bi joj zatrebat npr po noci, kad nema vjetra ili koje se sve energije prtvaraju jedna u drugu..
kao sto nisam siguran ni da se moze bez nafte. ok, energija iz nafte je samo jedna od mogucnosti koristenja te sirovine, ali energoja je manji problem njemackoj, to ej visoko tehnoloski razvijena zemlja, lako ce ona nac energiju, ali ima veliku potrebu za nekim egzoticnim i rijetkim mineralima i to je njoj puno veci problem od energije.
te tampon zone, ne znam bas. ne jednom u povijesti su njemci i rusi nalazili zajednicki jezik.
postoji nesto u politologiji gdje se govori da se saveznistva vrse sa susjedima susjeda, imaju slicnije interese nego susjed sa susjedom.
nije da se nisu naratovali, ali pitaj malo poljake npr sto misle o njihovom tom antagonizmu i kako su se rusi i njemci mirili.
pa opet svadjali i to je sad u toj fazi s rusima gdje su njemci izigrali dogovor i naravno da ne zele bit ovisni o energeticima relativno bliske i jeftine (do nedavno, jel) rusije.
mozda amerikanci drze njemce za jaja, ali njemci su to sami izabrali. nije njih strah amerikanaca, tj njih je strah sto ako nam puste jaja..
tako da, jest, sve te igre oko nafte i amerike, to je sve vec opisano u stoljecu rata i dan danas se oko toga dobrim ili velikim dijelom vode igre, tj sto se amerike tice, njima nije u interesu da oni imaju sto vise nafte, njima je u interesu da drugi imaju sto manje..
tema su imigranti..pa kako to da mi onda pricamo o izbjeglicama. ..i kozicama.. i jarcevima..miky0 » wrote:
Ne, nego ja postvljam pitanje u skladu s temom, dok ti skreces s teme jer ne znas sta osgovorit. Pitanjem sam te dovea pred zid, i onda skripac
kojim pitanjem, sta, di?
Vidim da voliš stavljat linkove. Ako je cijena niska zbog dotacija, kome je to u interesu i zašto se onda svjetska proizvodnja nafte ne smanji kako bi joj se podigla cijena? Koji to pakleni plan stoji iza niske cijene nafte? Meni inače osobno odgovara, manje plaćam kad tankam auto. Kako to da ja u toj svjetskoj zavjeri profitiram?haram » wrote:
Nadam se da ti to ide bolje nego globalnopolitičke analize.
A ti bi ful raport OECD-a o proizvodnji nafte jedne terorističke horde koja ne priznaje niti s od ostatka svijeta?
Nije ti dosta činjenica da se sirijska nafta ne prodaje više za rublje, nego za dolare? Ili misliš da ju ISISovci prodaju i dalje za rublje?
No evo još jednog linka:
http://www.globalresearch.ca/western-of ... ss/5465251
Prestani čituckati i počni čitati, pa ćeš možda jednom biti u pravu.
http://www.torontosun.com/2015/08/20/mo ... oss-report
Cijena je niska zbog dotacija.
http://www.theguardian.com/environment/ ... s-says-imf
http://www.forbes.com/sites/energysourc ... love-them/
The main motivation for the phasing out of FFSs is that they are very costly to taxpayers, crowd out highpriority government expenditure and do not necessarily benefit the target group...a unda » wrote: ..kako ne profitira?
.. a kako bi onda po tebi trebao profitirat? sutra recimo. ili za pola sata?
http://ec.europa.eu/economy_finance/pub ... b40_en.pdf
Jer, recimo, plaćaš školske knjige 2000kn, zubara kojeg bi mogao imati badava, jer ti baka ima mizernu penziju, jer ti brat radi za minimalac koji je ispod ljudskog dostojanstva, jer nema novaca za temeljito navodnjavanje, kanalizaciju, deratizaciju, hospitalizaciju, melioraciju, palatalizaciju, zbrinjavanje imigranata, itd... što bi se sve moglo mnogo bolje podmirivati iz budžeta da država nije platila lavovski dio te nafte koju tako "jeftino" trošiš.Pero » wrote: Baš si superioran. Čudo jedno kako znaš bolje od mene koje je stanje u mom novčaniku.
A možda si ti Pale sam na svijetu, pa te se ništa od toga ne dotikavle, i sve što ti u životu treba je da se voziš u svom autiću (po izrovanoj cesti bez potrebne signalizacije) i stiskaš svoje nofčeke u đepiću...
..da ti znas kako meni radi komp i na sto, kako meni otvara linkove i pdfove, nikad mi ne bi nista linkao.haram » wrote:
The main motivation for the phasing out of FFSs is that they are very costly to taxpayers, crowd out highpriority government expenditure and do not necessarily benefit the target group.
http://ec.europa.eu/economy_finance/pub ... b40_en.pdf
zar ti ne mislis da je odgovaranje samo linkovima i ogromnim kolicinama teksta u njima, malo agresivno, a?
mislim, mogao sam ti ja sad na tvoj link odgovorit linkom na kejnesovu opcu teoriju zaposlenosti, kamata i novca, pa ti citaj..
dakle, imam auto, na benzin, jel, jucer je deset litara kostalo 110 kn, danas 100 kn. i sta bih ja sad po tebi trebao radit? ic negdje pjesice? cekat da benzin poskupi na 200 kn za deset litara? nosit cimenat 10 kilometara na ramenu? prodat auto i kupit bicikl na pogon plimnih valova.. tj, kako to ti mislis da ja profitiram. i kad? ako vec mislis da pero nije profitirao jer mu je benzin jeftiniji nego prije?
Ja svojim linkovima potkrjepljujem svoje tvrdnje, dakle ništa ne izvlačim iz guzice kao neki goreviđeni likovi iz crtića, i ti linkovi su i te kako validni i relevantni...a unda » wrote: ..da ti znas kako meni radi komp i na sto, kako meni otvara linkove i pdfove, nikad mi ne bi nista linkao.
zar ti ne mislis da je odgovaranje samo linkovima i ogromnim kolicinama teksta u njima, malo agresivno, a?![]()
mislim, mogao sam ti ja sad na tvoj link odgovorit linkom na kejnesovu opcu teoriju zaposlenosti, kamata i novca, pa ti citaj..
dakle, imam auto, na benzin, jel, jucer je deset litara kostalo 110 kn, danas 100 kn. i sta bih ja sad po tebi trebao radit? ic negdje pjesice? cekat da bentin poskupi na 200 kn za deset litara? nosit cimenat 10 kilometara na ramenu? prodat auto i kupit bicikl na pogon plimnih valova.. tj, kako to ti mislis da ja profitiram. i kad? ako vec mislis da pero nije profitirao jer mu je benzin jeftiniji nego prije?
A u svom prosto-proširenom odgovoru Peri sam rekao kako u praksi izgleda to sveukupno društveno "profitiranje" sa jeftinim benzinom.
Čak nije niti termodinamički logično da otprilike 100 km pokrećeš tonu i pol mase za cijenu utrošenog rada u koji si uložio recimo 15 minuta nekakvog laganog poslića i 100 kalorija.
Ali ekonomija djeluje van sfere svih prirodnih zakona, i tako je to uvijek bilo sve dok se sustav nije urušio i kolapsirao uz veliki dar-mar među njegovim do tada samozadovoljnim i kratkovidnim korisnicima.
I Maje su sadile i sadile i sadile kuruzu i država im je jačala i razvijala se i tlačili su sve veća područja oko sebe dok im jednog lijepog dana nije nestalo kuruze jer su mislili da trebaju klati žrtve bogovima umjesto da su pokušali shvatiti iscrpljivanje tla monokulturom. Slično se i mi s naftom ponašamo.
Osim toga, ima i nešto što se zove globalno zatopljenje, i još kolaps svih planetarnih ekosustava, neću sada linkati kad to neke tako opterećuje, pa se nadam da ćete mi vjerovati na riječ bez demonstracije dugogodišnjih multidisciplinarnih studija najjačih svjetskih istraživačko-razvojnih institucija, i taj dar-mar koji nam se približava, a koji će između ostaloga potaknuti malo veće migracije od tričavih par miliona jer će doći u pitanje guzice par milijardi Azijata i Latinosa, niti malo ne diraju nečije nevolje sa vrećama s cementom i transportni problemi subotom uvečer, pa čak niti milijarde petrodolara zgomilane po nečijim bankama.
..ma dobro, ne trebas ti potkrjepljivat, vjerujem ti ja.. ali jos nisam shvatio kako to ja ili pero necemo profitirat ako tocimo benzin jeftiniji danas nego sto je bio jucer?haram » wrote:
Ja svojim linkovima potkrjepljujem svoje tvrdnje, dakle ništa ne izvlačim iz guzice kao neki goreviđeni likovi iz crtića, i ti linkovi su i te kako validni i relevantni.
A u svom prosto-proširenom odgovoru Peri sam rekao kako u praksi izgleda to sveukupno društveno "profitiranje" sa jeftinim benzinom.
Čak nije niti termodinamički logično da otprilike 100 km pokrećeš tonu i pol mase za cijenu utrošenog rada u koji si uložio recimo 15 minuta nekakvog laganog poslića i 100 kalorija.
Ali ekonomija djeluje van sfere svih prirodnih zakona, i tako je to uvijek bilo sve dok se sustav nije urušio i kolapsirao uz veliki dar-mar među njegovim do tada samozadovoljnim i kratkovidnim korisnicima.
I Maje su sadile i sadile i sadile kuruzu i država im je jačala i razvijala se i tlačili su sve veća područja oko sebe dok im jednog lijepog dana nije nestalo kuruze jer su mislili da trebaju klati žrtve bogovima umjesto da su pokušali shvatiti iscrpljivanje tla monokulturom. Slično se i mi s naftom ponašamo.
ok, maje, drustvo, sveukupno.. ali ne govorimo o tome. sto da ja onda po tebi napravim? sto bih ja trebao napravit sutra za otic npr 30 kilometara u doktora, pa u veterinara, pa jos sto cuda, a to moram sve napravit u par sati, a ne u tri dana?
oce li meni bit jeftinije ako platim za to sve benzin 100 kn ili 150?
..ma nisam ja zapoceo tu krivu temu. i nista krivo ne interpretiram. ti ocito pricas o nekim sustavima, o nekim globalnim teorijama, a mene samo zanima kako prezivjet, ne znam, sljedecih tjedan dana.haram » wrote:Ekhm, malo sam dopunio prošli post...
a gle; sad smo zašli na nešto što ovdje nije tema, i malo me krivo interpretirate, nadam se nenamjerno.
zato ja profitiram ako placam jeftiniji benzin. ja nemam puno izbora, ja se ne mogu prijetit obami..ma ni mojoj macki se ne mogu prijetit, mogu jedino, sto se benzina tice, ili ulit benzin, tj neko ga mora ulit ili cu ic pjesice. lako cu ja i za siriju i za ameriku i za njemacku. jel ti razumijes sto govorim?:D
Pa, mogli bi opet povuć paralelu s Majama: možeš i danas zobat kuruzu, kao što si i jučer i prekjučer, možda ćeš moći i sutra i preksutra, ali doći će dan kada ćeš shvatiti da je bolje bilo malo saditi krumpir ili paradajz...a unda » wrote:
..ma dobro, ne trebas ti potkrjepljivat, vjerujem ti ja.. ali jos nisam shvatio kako to ja ili pero necemo profitirat ako tocimo benzin jeftiniji danas nego sto je bio jucer?
ok, maje, drustvo, sveukupno.. ali ne govorimo o tome. sto da ja onda po tebi napravim? sto bih ja trebao napravit sutra za otic npr 30 kilometara u doktora, pa u veterinara, pa jos sto cuda, a to moram sve napravit u par sati, a ne u tri dana?
oce li meni bit jeftinije ako platim za to sve benzin 100 kn ili 150?
I tko kaže da baš ti, ili ja, moramo nešto napraviti... sve je već napravljeno. Samo treba vidjeti o čemu se zaista radi, pa biti spreman i prihvatiti promjene, i ako to nije dovoljno i boriti se za njih (u granicama vlastitih mogućnosti naravno). Živimo u doba tehnoloških čuda, bez pretjerivanja, i štošta nekad nezamislivo danas je lako ostvarivo.
Možda bi, za početak, trebali početi birati na odlučujuće položaje ljude koji ni na koji način nisu kotačići u starom sustavu? Iako je to jako teško naći kod nas u politici.
Eto vidim da si ti, @a unda, otvorio onu temu o Medicaneu, koja se tiče i globalnih klimatskih promjena. Očito je da misliš i da treba birati vladu koja će i o tome početi razmišljati i voditi računa. Vidiš, to je već značajan korak ka promjenama na globalnom planu. Iskoristiti moć demokracije koju ipak imamo, i širiti istinu koliko god neugodna bila.
Ne plaćam, plaća ih Bandić. Indirektno, kroz prirez gradu Zagrebu sam ih platio, samo on eto nije odlučio te novce iskoristiti za nove fontane, nego za školske knjige.haram » wrote: Jer, recimo, plaćaš školske knjige 2000kn,
Nemam potrebe za zubarom, još.haram » wrote: zubara kojeg bi mogao imati badava,
Bake su mi odavno umrle.haram » wrote: jer ti baka ima mizernu penziju,
Nemam brata.haram » wrote: jer ti brat radi za minimalac koji je ispod ljudskog dostojanstva,
Gdje ti vidiš proračunsku stavku u budžetu države koja se odnosi na subvencioniranje nafte? Koliko ja laički znam, oko pola cijene benzina čini PDV i raznorazne trošarine.haram » wrote: jer nema novaca za temeljito navodnjavanje, kanalizaciju, deratizaciju, hospitalizaciju, melioraciju, palatalizaciju, zbrinjavanje imigranata, itd... što bi se sve moglo mnogo bolje podmirivati iz budžeta da država nije platila lavovski dio te nafte koju tako "jeftino" trošiš.
Ceste su po meni skroz prihvatljive i ne znam kakvu bi ti dodatnu signalizaciju htio? Možda onu kao na glavnom semaforu u Zaprešiću koja pokazuje koliko sekundi još imaš za zeleno/crveno i koja po meni predstavlja besmisleno trošenje novaca građana Zaprešića?haram » wrote: A možda si ti Pale sam na svijetu, pa te se ništa od toga ne dotikavle, i sve što ti u životu treba je da se voziš u svom autiću (po izrovanoj cesti bez potrebne signalizacije) i stiskaš svoje nofčeke u đepiću...
I može jedno pitanje na kraju, zašto svaku temu zatrolaš s ekologijom, obnovljivim izvorima energije, naftnim lobijima i slično? Nije ti bila dosta ona tvoja o turbo-hiper-super-elektranama?
..zobljem, zobljem, sadim, cupam, kopam..i mogu ti rec da sve vise shvacam da cu sutra moc, da prostis.. kurac.haram » wrote:
Pa, mogli bi opet povuć paralelu s Majama: možeš i danas zobat kuruzu, kao što si i jučer i prekjučer, možda ćeš moći i sutra i preksutra, ali doći će dan kada ćeš shvatiti da je bolje bilo malo saditi krumpir ili paradajz.
ma koje maje, koji rim, koje paralele, sve je to propalo. a ako vec oces paralele, zasto mislis da bi se ova ili ovakva civilizacija trebala odrzat, tj zasto ona ne bi propala? sta je ona toliko vrijedna? zato jer smo mi tu?
stovise, vidim da je namjera ove civilizacije da me pojede. e, pa jebiga, bolje onda da ona propadne , nego ja..
vidi npr, eu je odlucila povuc one zarulje sa zarnom niti jer kao puno trose. vise griju, nego sto sjaje (aj, meni to zimi i odgovara, a macke mi najvole zimi lec ispod lampe na stolu i kvarcat se).
i sad, te su zarulje kostale kunu, dvije. svitle, rade kolko rade, a rade, pregore, kupis novu za kunu dvije i sve ok.
i, dobro, kazu, ne valja to, ima bolje i jeftinije..jeftinije na rok od, ne znam, dvije godine,a li te dvije godine treba i docekat, jel. mslim, ispada da je kupnja zarulje investicija koja ti se pocne vracat skoro isto kad bi se se pocela vracat i investicija u, ne znam, neki stroj od pedeset, sto iljdada eura.
a kostaju te zarulje nove, stedne, koje su usput i pune neke ekoloske zive i svaceg neceg jos, toliko kostaju da skoro moras dignut kredit da bi ih mogao kupit.
trideset..cetrdeset..sedamdeset kuna cak jedna, lipa, pametna, stedi, je da daje bezvezno svjetlo, ali pregori isto kao i ova nestedna zarulja. a kosta deset, dvajst puta vise. i onda opet kupuj svako malo te skupe.
tj kostala je, jer su sada tim nestednim zaruljama digli peterostruko cijene da bi stimulirali kupnju ovih, kao, stedljivih.
sve fino, sve krasno, sve to stedi, sve neka tehnologija, sve neki napredak, a mene ta zarulja kosta deset puta vise.
i kako sam ja onda tu ustedio, zaradio, kakav je meni tu korist kad imam samo stete?
o led svjetlu ne zelim ni pricat. to svjetlo valja samo za aute i onima za uzgajat marihuanu.
sve jeftino, sve napredak, sve tehnologija, sve veca stetednja, a meni sve skuplje i gore. kako to? pa jebo ti takav i napredak i drustvo i tehnologiju i ekologiju.. i civilizaciju.
pa ko ce napravit ako necu ja? ..mislim, ko? briga koga.I tko kaže da baš ti, ili ja, moramo nešto napraviti... sve je već napravljeno. Samo treba vidjeti o čemu se zaista radi, pa biti spreman i prihvatiti promjene, i ako to nije dovoljno i boriti se za njih (u granicama vlastitih mogućnosti naravno). Živimo u doba tehnoloških čuda, bez pretjerivanja, i štošta nekad nezamislivo danas je lako ostvarivo.
spreman sam ja sve prihvatit, ali ko ce to plati?. tehnologija je skupa (baj d vej, jel znas ti sta o onom granicnom prirastu?
..i nista se tu en dogadja preko noci, sve te promjene traju i za sve te promjene treba napravit najprije neke druge promjene i sve tako nekako, u krug gradit i to opet mogu prije i bolje sebi priustit neke razvijene zemlje, nego mi ovdje koji tek trebamo doc opet do dvadesetog stoljeca.
osim toga, englezi imaju jednu poslovicu koaj bi se mogla simbolicno primjenit malo sire. ne znam kako tocno ide, ali kazu da kad amerikanci naprave nesto novo, treba malo sacekat najprije da se vidi kako ce to radit.
..i osim, osim toga, ekologija nije samo dzaba i cista energija (usput, pada mi na pamet, u ovakvom da danasnjem svijetu, da je bilo nekako nac da energija bude svima besplatna..sutra da se to nadje i primjeni, prekosutra bi ovaj svijet prestao postojat), ekologija su i odnosi medju ljudima, ne samo tehnologija neka.
i eto, npr, svaka cast vjeranu pirsicu, lijepo sve on govori protiv nafte u jadranu i skoro glavni argument za to mu je turizam, ciji je on dio sa svojim apartmanima koji ne znam na sto rade, na sto se hlade i na sto se griju i kolko on to ond anaplacuje turistima ako se to hladi na solarnu energiju.
tek kad jedan vjeran pirsic shvati da ta industrija, jer turizam jest industrija, ne zagadjuje nista manje, ne stete nista manje nego mozda cak i vise nego busotine u jadranu i ne znam sad, omisalj, tek mi onda mozemo ovdje pricat i o nekoj ekologiji, i o nekoj tehnologiji, i o nekoj cistoj ili ciscoj energiji, pa i o nekoj odrzivosti, svega i svacega odrzivosti, pa i nas.
u kojem starom sustavu i za koji to novi sustav? jednom treba pedeset godina da ode, drugom treba pedeset godina da dodje, nije to od devet ujutro do dva popodne. a u medjuvremenu, treba nesto i zobljat.Možda bi, za početak, trebali početi birati na odlučujuće položaje ljude koji ni na koji način nisu kotačići u starom sustavu? Iako je to jako teško naći kod nas u politici.
Eto vidim da si ti, @a unda, otvorio onu temu o Medicaneu, koja se tiče i globalnih klimatskih promjena. Očito je da misliš i da treba birati vladu koja će i o tome početi razmišljati i voditi računa. Vidiš, to je već značajan korak ka promjenama na globalnom planu. Iskoristiti moć demokracije koju ipak imamo, i širiti istinu koliko god neugodna bila.
ja mislim da tek treba birat vladu koja ce napravit da se bira vlada koja ce napravit da se bira vlada..e, tek onda nesto se moze mozda polako pokretat..
to kod nas znaci nesto duze od dvanajst godina, jer je jedna hrvatska godina, sedam normalnih.
umedjuvremenu, treba nesto i zobljat, jel, s tim se slazemo.
sto se tice medicana i globalnih klimatskih promjena, ja tu zaista ne mogu nista osim mozda pokusat se prilagodit nekako.
te promjene, ako su promjene, nastale zbog ovog ili onog razloga, pa kako cu ja klimu zaustavit? ocu stat na siku, na obalu i vikat na valove.. more, ne dizi se.. more, ne dizi se..
ako je te promjena nastala ponajvise zbog ljudskog utjecaja, onda je sasvim legitimno pravo ove nase balote, da se brani nekako i da odrzi taj svoj neki sustav koji oce.
jel vidis sta je sa dinosaurusima napravila..sta je ostalo od njih? ..gusterice, kokose i tuke.
vjetrova i kisa je bilo i bit ce ih. bit ce i snjegova i vrucina i tornada i ciklona i orkana. covjek, kao vrsta, dio je toga, s tim se razvijao, zivio, dizajniran je za to.
al ocito, dizajniran je i za histeriju i meni su zaista smijesna sva ta sad upozorenja o nekom mediteranskom uraganu koji ce nas potaracat, upozorenja da ce bura puhat sto, dvjesto na sat (nego koliko ce brzo puhat, uvijek je toliko brzo puhala, uvijek) ili da se ljeti ocekuju temperature od 38 stupnjeva..nego koliko bi ljeti trebalo bit stupnjeva..22?
i onda kad je 22 stupnja, pocne grintanje, kakvo je ovo ljeto, gdje je sunce, nista ne valja ova dalmacija, vi ste me prevarili, rekli ste da ce bit sunca, platio sam vam ljetovanje bezveze, vrati lovu, itd..
ili, odu cesi u makarsku i onda u japankama odu na biokovo, jer je ljeto, jel i onda ih na biokovu gore nadju smrznute. a ljeto. a kako to?
ma ne upozorenja, ja bih anti upozorenja poceo davat. ono, ako se i ocekuje neki kijamet, ja bih rekao..ma kakvi, sve ce bit lipo, suncano, gustajte ljudi, slobodno mozete na tim vasim luftmadracima plovit do hvara.. molimo vas da u sto vecem broju krenete na tu plovidbu.
Nista on nije reka, tako da nista nisi propustila. Istina je samo da je pun kufer slova utipka, zali boze tipkovniceEks » wrote:Ja bi čitala undu, a ne mogu, ne mogu više ništa čitati.I krenem jer mi zanimljivo i niente.
![]()
Miki, de prepričaj.
Ukratko je rekao:
da zoki govori pizdarije, ali zasto, nisam razumija.
Ja sam ga pitao jeli podrzava vladu u ovom i ovakvom propustanju imigranata kroz nasu granicu, ili je pak za karamarkov prijedlog da se granice zatvore, ali odgovor nije dao
..sa fejsa..

Plačem!
Povjerenik za kriznu situaciju ima problem sa zadržavanjem pažnje. Da zbilja krene neka frka on valjda ne bi ni skužio jer bi taman svrnuo pogled na leptire kako se pare, a to ne vidi svaki dan!
"- Ovo je katastrofa i sramota hrvatske Vlade. Trebalo je tri mjeseca ranije sve organizirati. Znalo se da će izbjeglice ići i preko Hrvatske, započinje Hebrang, a onda u jednom trenutku zastane i vidimo da mu je pogled odlutao preko našeg ramena. Kad se povrati, reče nam: »Gledam dvije kokoške kako se tuku u dvorištu. Mi ljudi iz grada nemamo to često priliku vidjeti.« Iza njega dvije tisuće ljudi, babilonski raspust."
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... -Sloveniju
Mislim da se to kokoši nisu tukle u dvorištu već je pijevac naskakivao, ali kako on, iz grada, to nije nikada vidio....protumačio je to kao tučnjavu.Pero » wrote:Pa čovjek će skoro napuniti 70 godina, dobro da ga infarkt nije strefio kad je došao.
Jer kako će drugačije? I to još u javnosti...
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Super su mi ove teme koje dožive više od cca. 20 stranica. Renesansne.
Niđe veze, a fino ti čitat.
-
- Information
-