..
..srbija, sta tu treba pricat. sa vlascu kakav jest, sa zeljema za eu, jer kao da drugog izbora ima, sa stanjem kakvo je, s ekonomijom kakva je, igra i ona s cim moze, u ovom slucaju s izbjeglicama.
doduse, vec od makedonije, bez obzira na potpuno i izrazito nacionalisticke konstrukte drzava koje su nastale nakon jugoslavije, ipak je nesto od te juge ostalo usprkos svega sto se tu poslije desavalo, neki odjeci neke solidarnosti, onda, ipak je to bila multinacionalna i multireligijska drzava, tako da ono, big dil, te izbjeglice su skoro ono, dio folklora nekadasnjeg, sto vise sto manje recentnijeg, svojevrsni, ono, ukalkulirani nered, neredno uredjenje ili uredni nered, tako da ono, nista neobicno.
srbija nema nikakvog velikog razloga srprijecavat te izbjeglice da udju u srbiju, narocito kao ih srbija ne zanima. treba organizirat cisto ono tehnicki neki red. dovoljan da se stvari ne razviju u drugu neku krizu, a osim toga, i srbija vidi sto i svi vide, vidi kako se stvari razvijaju, od pocetka nekako to ide relativno dozirano i srbija, kao i svi do nje, moze napraviti ono sto moze, prihvatiti izbjeglice kako moze i koliko moze i pustit ih da prodju u eu.
najave neke, naznak da to nece bas tako glatko ic, postojale su, bile su vidljive vec i prije. neki odnosi u eu su se malo iskristalizirali i bilo je za ocekivati da ce tu sad poceti neki problemi.
srbija, kad bi vidjela da nema kud, i ona bi zatvorila svoje juzne granice, bilo kako, ali njoj pritisak na granice eu njoj i te kako odgovara. srbija je vec i do sada napravila mozda vise nego sto se ocekivalo.
slika koju je srbioja sad pruzala, bila je pozitivna. nema nekih prisila, oruzja, nasilja i citav taj val sad se usredotocio prema madzarskoj i hrvatskoj, eu zemljama.
sad po prvi put se pocinju vidjet moguci problemi i daljnje komplikacije, begrad je tu, na dunavu, cas posla od beca, peste, nije to vise atena tamo negdje dole.. izbjeglice ante portas.
srbija sigurno moze sad to odigrat nekako, zavisno od razvoja situacije, za sad sve ide ok, ali to se moze i potencirat i sutra, ako se to malo jace nastavai, srbija uvijek moze rec i svijetu i eu..ok, mi se jos mozemo nekako stisnut i enko vrijeme mozemo primit jos izbjeglica, ali sami necemo moc, moguce su i neke krize koje ce pojavit sa izbjeglicama i treba nam pomoc. kakva pomoc? sto sve nudite? mi imamo, eto, nekih tu problema s eu, neka lista cekanja, neke obaveze i sve bi to brze i lakse islo kao se neke stvari ubrzaju, preskoce, zatvori jedno oko, to je mala sneka steta, formalna, nebitna prema koristi koju mozete imat.
..i taj vruci krumpir uredno slaze pred hrvatskom i madjarskom i kaze..ok, evo vam, ako necete, a vi bacite.
svijet i mediji su vidjeli kako se srbija odnosi prema izbjeglicama, u skladu svih hiumanitarnih, ovih, onih konvencija, a vi ako necete tako, nemojte, to nije nas problem, to ce bit i vec jest vas problem, pa vi sad procijenite jel vam se to isplati ili ne.
madjari, kako smo svi vidjeli, a i madjari su se svojski potrudili da nema toga ko nije vidio, napravili su i rade ono sto rade.
i nisu samo madjari takvi, doduse, oni su tu eksponirani, ali takve su i ostale istocne zemlje, isto razmisljaju, takve su i slovacka, ceska, rumunjska, poljska.. sve te neke zemlje visegradske, nije to bas naucilo na neku milost. skoro pa da pomislim da su rusi dobro znali sto i zasto rade.
pokusaj matricnog nekog pristajanja na gradjanski neki obrazac birokratskog tipa i neoliberalnog reda kojim bi opravdali svoje ucestvovanje u eu, u stilu veci vjernici od pape, samo izaziva sazaljenje, pa mozda i neko zgrazanje, zaziranje, kako od njima uzorne gradjanske njemacke, pa sve do tamo, francuske, italije, spanjolske..
mislim da ce jos dugo vremena, bez obzira na neku deklarativnu pripadnost, ostati iza nekog zamisljenog zida kojeg evo i sami pokusavaju realizirati i materijalizirati.
kazem, zaziranje neko od svih tih zemalja, ali evo, cak mozda i od strane srbije ili hrvatske (sluzbena slovenija konstantno igra neku igru da bi se jebala, a da joj ne udje) i koliko god to mozda nerealno bilo, neobjektivno, koliko god mozda to bila samo neka gluma (ma, evo, pitam se, kako bi te izbjeglice prosle u dalmaciji) ipak slike koje su otisle u svijet, ako nisu izmisljene, koje nije trebalo povecalom trazit, pokazuju ipak, neku pripadnost ili zelju za pripadnoscu drugacijeg poimanja i razvoja kulture od npr ovog madjarskog.
ipak pokazuje da je u onom jugoslavenskom drustvu, bilo dovoljno razvijeno civilno drustvo, toliko dovoljno, da se ti neki odjeci vide i danas, tu su, nije ih se uspjelo potpuno desetkovat, unistiti, bez obzira na kolicinu energije koja je to nastojala.
i tu sad, evo, imamo hrvatsku. kazem i de jure i de fakto, za sad hrvatska radi dobro, jako dobro. pametno, mudro, cak, rekao bih. cak bih rekao i da nisam bas to ocekivao.
radi dobro i za izbjeglice, i za sebe, kulturni kapital koji je ovim do sad stvorila i ako se tako nastavi, koristit ce i ubuduce, koristit ce se njime sve vlade nakon ove sad, u ovom obliku.
nakon tog puta vruceg krumpira, milanovic je rekao otvoreno da se tu radi o brigo moja, predji na drugoga i nakon (ocito njemu ne bas dragog varufakisa) prvi otvoreno rekao evropi sta je ona i da hrvatsko drustvo nece placat tudje cijene, ali da hravtska snosi svoj dio odgovornosti i da se nesto u eu jedino moze napravit dogovorom, zajednickim, ravnopravnim.
u citavoj ovoj nekoj zbrci skidanja i zamjene maski, populistickih histerija madjarskih, pa i slovenskih, pa i eto, austrijskih, djeluje smijesno, ali je tako, jedna hrvatska, kakva jest da jest, a vise je nikakva nego nekakva, sad trenutno (sta ce bit, vidjet cemo) stoji kao nesto stabilno, relevantno, referentno.
ispada da dok svi ne znaju kud ce i sta ce i jedan s drugim se sudaraju u panici i frci, hrvatska nekako mirno (ok, ne kazem nikako bez napora), stalozeno radi sto radi, pomaze koliko pomaze, a probleme, za koje ona nije bas odgovorna, tudje probleme rjesava, dzabe, koristeci svoje resurse i politiku, preuzima rizike i jasno, ne da na se, znajuci da ta eu bolje nego sama hrvatska zna kakvo je stanje u toj hrvatskoj, pa oni su takvo stanje i napravili, omogucili i svjesniji su od hrvatske kakvi se sve tu rizici kriju ako jedna hrvatska postane logor za izbjeglice.
a postoji mogucnost da je ovo tek probni val tih migracijskih pokreta.
i hrvatskoj uvijek ostaje na raspolaganju mogucnost zatvaranja granica u slucaju stani pani, ali sad ta situacija nije, hrvatska u ovom trenutku igra kreativnu ulogu. eu je sve jedno hoce li bit masu izbjeglica u srbiji ili u hrvatskoj, rizici su skoro pa isti, lancana neka moguca reakcija nece se odbit od madjarske zice, cak ne ni od moguce daljnje formalne zaraze orbanovim (gradjanskim?) fasizmom ili slicnim populizmom.
u tom slucaj dolazi u pitanje puno vise nego sto je to sengen ili sama eu..
jos cu samo spomenut bosnu. nisam nigdje vidio da se u ovom kontekstu izbjeglickom spominje bosna.
logicno je to ako se gledaju ti neki izbjeglicki motivi i ako se zna u kakvoj je situaciji sama bosna. ne tako davno sirijci su vjerojatno gledali slike iz bosne i isto se cudili kao sto mi gledamo danas slike iz alepa.
mislim, isto kao da sad sve u siriji stane i nakon desetak ili nesto vise godina, masa izbjeglica oce ic u siriju sklonit se ili potrazit mirniji, bolji zivot.
ali opet, nekako mi se cini da se bosna u ovom kontekstu uocljivo ne spominje. izbjegava se uopce spominjat je. kao da ne postoji. a ona je tu, slon u sobi.
nekako, gledajuci u gabaritima tih nekih demografskih kretanja, pa i politicki izazvanih, bosna mi sve nekako izgleda kao one naplavne povrsine gdje se kod visokih vodostaja rijeka pusta ta masa vode da otece i tako nekako smanji pritisak, dok se vodostaj ne povuce.
budeli veliki pritisak izbjeglica na te madjarske, slovenske granice, taj val ce se odbit od tog rigidno postavljenog valobrana i dijelom krenut prema bosni, koja je tu, fizicki je tu, na korak, pola koraka.
eto, ne zelim nista predvidjat i davat aluzije, ali bosna je u ovoj situaciji doslovno slon u sobi. ako je ignororamo kao cinjenicu, ne znaci da ona ne postoji.
tj, ne znaci da ce uvijek bit, brigo moja predji na drugoga, bosna to su drugi, izbjeglice to su drugi.
mislim da su svi u evropi toga i te kako svjesni i zato mislim da je reakcija ove vlade dobra, usprkos svemu cini mi se da su hrvatskii orbanovci i ostala desnicarija nekako u uzmaku (sto nikako ne znaci da hadeze nece osvojit kojih miljun glasova), zato mislim da je ovo s izbjeglicama problem, ali problem koji ce se relativno brzo rijesit i to uz pomoc ovog drustva u hrvatskoj koji ce prihvatit svoj dio obaveze i odgovornosti, dakle, i slobode, a to podrazumijeva i da nas ne moze prestrasit grupa, kolka je da je, nacionalistickih histericnih i agresivnih fanatik arlaukaca, ali to je vec neki drugi problem kojeg isto tako treba mirno i stalozeno i.. humano rijesit.
..sori..krivi smajlic, trebao je bit ovaj..