Imigranti

Koljite se i gložite!
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 19 Sep 2015, 21:59

..a unda » wrote: ..o ho, popilo se pet litara radenske, vidim ja.. :kokice:
Tek ce se sad piti, a javno iskazivanje ljubavi je samo uzvracanje iste, jer sam vidija da me nestrpljivo cekas cili dan. Os me zenit? ;)
..a unda » wrote: inace, na tu utakmicu su isli samo nesplicani. :kokice:
Onda je na utakmici bilo pun kurac nesplicana i jedan splicanin ;)

Osa sam na utakmicu, prva protiv dinama u zadnjih ja mislim 10 godina da vidim pravog i evropskg kluba ka sta je dinamo. Steta samo sta nije bilo mogucnosti cestitat uspjesnom hrvatu neces razbojnice, jer je uspjesan a i hrvat, na uzor ciloj drzavi i svim hrvatima :top:

dexter

Post 20 Sep 2015, 00:16

danas sam prvi put vidio u svom gradu kola sa madjarskim registarskim tablicama. sigurno su dosli u soping. :zubo:
haram
persona non grata

Post 20 Sep 2015, 06:54

miky0 » wrote:Paradox :facepalm:

sta je evropa ljutija na zokija, to mi je zoki sve drazi i drazi :lux:
Nije evropa ljuta na njega, Merkelica je evropa, ljuti su ovi pripizdeki slovenski, banda nizvodno, i mađarska đubrad.
Zoki je s "planom A" postupao po međunarodnim konvencijama o izbjeglicama, jebo ih šengen u dupe (ne mislim na izbjeglice).
what we've got here is failure to communicate
miky0
ST Leader

Post 20 Sep 2015, 08:23

haram » wrote:
Nije evropa ljuta na njega, Merkelica je evropa, ljuti su ovi pripizdeki slovenski, banda nizvodno, i mađarska đubrad.
Zoki je s "planom A" postupao po međunarodnim konvencijama o izbjeglicama, jebo ih šengen u dupe (ne mislim na izbjeglice).
Na njih sam i mislija ;)
Pero

Post 20 Sep 2015, 10:16

miky0 » wrote: Steta samo sta nije bilo mogucnosti cestitat uspjesnom hrvatu neces razbojnice, jer je uspjesan a i hrvat, na uzor ciloj drzavi i svim hrvatima :top:
A zašto se ograničavaš samo na nogomet? Mogao bi čestitati i Rajiću, Todoriću, Vlahoviću, Cuccurinu... - što oni nisu uspješni Hrvati, na uzor cijeloj državi i svim Hrvatima? :zubo:
haram
persona non grata

Post 20 Sep 2015, 10:18

Istina, mogli su ih i Srbi dočekati sa bodljikavim žicama i suzavcem, ali nisu (ispravite me ako griješim, nisam baš pratio vijesti u zadnje vrijeme, ne gledam TV već 2 godine), nego su postupili ko i Zoki na prvu loptu, pa se naljutili kad je zatvorio granice kad su nam se kapaciteti popunili.

A ima ih još 7-8 miliona, u Turskoj i na Bliskom Istoku. Što mislite, šta će se desiti kada ti milioni vide da je onaj prvi val uspio? Hoće li bujica slijediti protekle kapi?
Pero

Post 20 Sep 2015, 10:40

haram » wrote: A ima ih još 7-8 miliona, u Turskoj i na Bliskom Istoku. Što mislite, šta će se desiti kada ti milioni vide da je onaj prvi val uspio? Hoće li bujica slijediti protekle kapi?
Dok ih mama Merkel bude primala i radila selfije s njima, hoće. Kad joj bude bilo dosta, Bugarska i Grčka će dignuti ograde prema Turskoj kao Orban i NATO će početi patrolirati Egejskim morem i Grčka će ih s otoka vraćati u Tursku, umjesto prosljeđivati dalje. :D
miky0
ST Leader

Post 20 Sep 2015, 11:15

Pero » wrote: A zašto se ograničavaš samo na nogomet? Mogao bi čestitati i Rajiću, Todoriću, Vlahoviću, Cuccurinu... - što oni nisu uspješni Hrvati, na uzor cijeloj državi i svim Hrvatima? :zubo:
U pravu si. Slava svim velikim, sposobnim i pravim rvatima na uspjesnosti. Slava kradezeu i esdepeu na tako velikim i mocnim rvatima. I ovim putem koristim priliku da porucim stoci sitnog zuba da ne bude jalna i zlobna prema pametnijim, uspjesnijim i vecim rvatima od njih samih.

I da, slava jednom velikom partizanskom drugu na stvorenju drzave na ponos svih nas, jednom nadasve velicanstvenom drugu, drugu franji :lux:
haram
persona non grata

Post 20 Sep 2015, 11:42

Pero » wrote: Dok ih mama Merkel bude primala i radila selfije s njima, hoće. Kad joj bude bilo dosta, Bugarska i Grčka će dignuti ograde prema Turskoj kao Orban i NATO će početi patrolirati Egejskim morem i Grčka će ih s otoka vraćati u Tursku, umjesto prosljeđivati dalje. :D
Misliš da Merkelica misli da je to dosta; patroliranje, žice, suzavac i vraćanje, sa 7-8 miliona očajnih i na sve spremnih ljudi -nakon što im je dala zeleno svjetlo da svi dođu?
Pero

Post 20 Sep 2015, 11:54

haram » wrote:
Misliš da Merkelica misli da je to dosta; patroliranje, žice, suzavac i vraćanje, sa 7-8 miliona očajnih i na sve spremnih ljudi?
Ne znam što misli. Možda generalno smisli nešto za Siriju, Irak, Pakistan, Afganistan, Eritreju ... dopiši po volji. Na kraju po njemačkim statistikama izlazi velik broj tražitelja azila iz Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije u kojima nešto nema rata.
haram
persona non grata

Post 20 Sep 2015, 12:47

Pero » wrote: Ne znam što misli. Možda generalno smisli nešto za Siriju, Irak, Pakistan, Afganistan, Eritreju ... dopiši po volji. Na kraju po njemačkim statistikama izlazi velik broj tražitelja azila iz Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije u kojima nešto nema rata.
Ako ne znaš što netko misli nemoj onda ni biti tako siguran što će napraviti.
Pusti ti taj zanemarivo mali broj tražitelja azila (koji ga većinom neće dobiti, osim ako su visokoobrazovani u deficitnim zanimanjima), ajmo se skoncentrirat na te milione...
Ja ću ti reći da nije slučajno niti skroz populistički i sa ovime skroz bezvezno što se njemačka ekonomija okreće obnovljivim izvorima, čime se oslobađa ovisnosti o američkom petrodolaru i nuklearnoj tehnologiji -kao i neke druge stare članice EU. Merkelica je i te kako svjesna da se ISIL ne može sjebati bez stvarnog USA pristanka i angažmana (koji nisu oni kozmetički zračni napadi), da korijen ovog i sličnih problema ne može biti rješen bez temeljitih promjena u globalnim geostrateškim odnosima.
Pero

Post 20 Sep 2015, 12:53

Daj malo još razvij tu vezu o obnovljivim izvorima energije i izbjeglicama. :zubo:
haram
persona non grata

Post 20 Sep 2015, 13:26

Pero » wrote:Daj malo još razvij tu vezu o obnovljivim izvorima energije i izbjeglicama. :zubo:
Jebote, čitaj onda šta kaže Dizdarević:
http://www.hrt.hr/299480/vijesti/dizdar ... iznenaenje
http://www.h-alter.org/vijesti/isil-pos ... esu-zapada
http://kontrapress.com/clanak.php?rub=P ... erijalizmu
- i sve je to zbog američke dominacije nad izvorima nafte, koji su postali pretanki u drugim regijama, zbog cijene barela od 5 dolara na koju niti jedna zbilja samostalna arapska država neće pristati. Jel znaš kako se živjelo u Libiji, Iraku, i Siriji prije ovih sranja, i kakvi su njihovi odnosi sa Amerikom bili?

Koji kurac ti uopće misliš da se zadnjih 50 godina događa, zašto postoji ravnoteža straha između 4 miliona Izraelaca i 400 miliona arapa, zašto su Ameri u zadnja dva desetljeća rasturili gomilu regionalnih arapskih sila...? Zbog demokracije? :lol:
A ako ti nije jasno što bi u svemu tome promijenili obnovljivi izvori, ja ti zbilja ne mogu pomoći.
miky0
ST Leader

Post 20 Sep 2015, 13:35

Boko haramac, u pravu si :top:
Pero

Post 20 Sep 2015, 13:40

haram » wrote:
Jebote, čitaj onda šta kaže Dizdarević:
http://www.hrt.hr/299480/vijesti/dizdar ... iznenaenje
http://www.h-alter.org/vijesti/isil-pos ... esu-zapada
http://kontrapress.com/clanak.php?rub=P ... erijalizmu
- i sve je to zbog američke dominacije nad izvorima nafte, koji su postali pretanki u drugim regijama, zbog cijene barela od 5 dolara na koju niti jedna zbilja samostalna arapska država neće pristati. Jel znaš kako se živjelo u Libiji, Iraku, i Siriji prije ovih sranja, i kakvi su njihovi odnosi sa Amerikom bili?

Koji kurac ti uopće misliš da se zadnjih 50 godina događa, zašto postoji ravnoteža straha između 4 miliona Izraelaca i 400 miliona arapa, zašto su Ameri u zadnja dva desetljeća rasturili gomilu regionalnih arapskih sila...? Zbog demokracije? :lol:
A ako ti nije jasno što bi u svemu tome promijenili obnovljivi izvori, ja ti zbilja ne mogu pomoći.
Aha, Zlatko Dizdarević ti je referenca. :zubo: I da, meni nije još uvijek jasna veza između obnovljivih izvora i izbjeglica, ali kako mi ti nažalost ne možeš pomoći, umrijet ću u neznanju. :lol:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 20 Sep 2015, 14:09

haram » wrote:Istina, mogli su ih i Srbi dočekati sa bodljikavim žicama i suzavcem, ali nisu (ispravite me ako griješim, nisam baš pratio vijesti u zadnje vrijeme, ne gledam TV već 2 godine), nego su postupili ko i Zoki na prvu loptu, pa se naljutili kad je zatvorio granice kad su nam se kapaciteti popunili.
ovo bi bio dobar slagvort sa malo detaljnije, da ne kazem sire, sagledavanje nekih procesa koji su poceli prije i onok za koje tek moramo odluciti kako i sto razvijati. ..ili ne razvijati.

ova sad situacija s izbjeglicama otvara mnoga pitanja koja smo zataskavali i kao sto su nekako ive izbjeglice pred sidom nekim i vrse neki pritisak, tako i problemi s kojima se nismo (..od hrvatske, pa i unutar hrvatske, do evrope npr) zeljeli iskreno suociti, sad isto tako vrse pritisak i jednostavno sve to sad polako dolazi na naplatu. izbjeglice su tu vise kao mozda neki katalizator.

citav ovaj izbjeglicki pokret prema evropi, a sad nas to jako dira jer se radi o evropi, blisko je nekako i radi se o nesto vecim razmjerima tog pokreta, a problem izbjeglica, kao i izbjeglicke krize koje znaju poprimiti razmjere ostalih kriza, pa sve do rata, rekao bih da postoji stalno i oduvijek..dakle, od pokusaja pracenja nekih uzroka pa do evo, realizacije, nije bio bas nesto sto se nije moglo ocekivati.
i, da, istina, nije bas bilo nesto sto se nije moglo ocekivati da se i proizvede, ako bas netko tako hoce, ali nije to nikakav problem proizvest onome tko to zeli.

sad jednostavno imamo..govoreci nekako sa distance, u masi, problem vruceg krumpira koji se zeli prebaciti drugome.
mozda sam najvise bio iznenadjen s onim dijelom milanoviceve presice kad on kaze da se ovdje radi o brigo moja predji na drugoga.
ok, ne znam sad jel netko prije tako eksplicitno rekao nesto ocito, jasno, ali sto nitko nije htio izreci, ali ta izjava milanoviceva je, iam dojam, nekako dosla time svijesti svima u evropi ili kome vec.
i mislim da mu se to najvise zamjera od strane ovih nekih grinatvaca, jer to i nije bas neki diplomatski, drzavnicki mozda rijecnik i skoro samo sto pucki, desnicarcki zapad nije proglasio milanovica vulgarnim.

citava ta neka licemjerna neizgovorena (sto je opet razumljivo) taktika..a politika i inace jest licemjerna, podla, pocinje jos dalje od evrope, ali se s evropom otvoreno suocila u grckoj. i to ne bez razloga. to je samo..barem ako gledamo nedavna dogadjanja koja su isto tako isplivala na povrsinu, situacija s grckom, sirizom, isto je bio samo jos jedan povik.. car je gol i niej bilo nikakvog razloga da to stane tu i da se npr isti taj povik ne ponovi sad s izbjeglicama i nema nikavog razloga da se sutra ne ponovi zbog neceg drugog, treceg, cetvrtog.. sve dotle dok se ne iskristaliziraju potpuno odnosi i interesi i dok dovolajn broj ljudi ne kaze..ma cekaj malo, kolko cemo jos puta vikat car je gol, treba nesto i mijenjat.
..a to mijenjanje pocinje od nas, pojedinacno. od toga da kazemo sami sebi, e pa dosta.
..ali, to je sad drugi dio price.

kad sam vec kod milanovica, ono sto mu zamjeram moza..ili se barem pitam koja je to igra, jest cesto spominjanje grcke kao nekog pocetha ili uzroka problema, barem sto se tice ovih izbjeglica u evropi.
ne znam cemu toliko inzistiranje na grckoj. u jednom trenutku sam cak pomislio da ima tu nesto i osobno, neki antagonizam, nesto.
pomislio sam cak da se tu ne radi o nekoj vrsti dodvoravanja njemackoj, tj merkelici, tj o nekoj vrsti bijega i zrtvovanja grcke u korist hrvatske..ako cemo se tako nacionalno izrazavat, sto ej isto nekako legitimno. furbasto mozda i ne bas cestito, ali legitimno. nista sto drugi ne rade i to u puno vecem obimu i jebiga, sta sad, kud svi turci..
da tu milanovic buca, da nekako i sam bas ne vjeruje onom sto govori, pokazalo mi je kad se zapetljao oko klasa brodova, otoka, mora, kontrola tih granica, jer ili je to pokusao nekako navuc na svoju stranu kao neki argument ili zaista nema blage veze o cemu se radi.

..
..a unda
Undaminator

Post 20 Sep 2015, 14:11

..

dakle, grcka..
ako milanovic misli da je moguce kontrolirat to more, to podrucje, onda stvarno on ima nekih kontrol frikovskih poremecaja i onog cega su ti poremecaji simptomi.
pa italija ima proble s izbjeglicama preko morke te strane vec cetrdeset godina skoro i to ne u sporadicnim kolicinama, ono, jedan po jedan, tu se radi o masovnom prilivu, kontinuiranom, italija vec desetljecima vapi da se nesto organizira, pomogne, da se naprave neki planovi i rjesenja na bazi citave evrope, jer italija ne moze sama to ni kontrolirati, a ni..ono sto je isto vazno, ako ne i najvaznije..financirati.
da ne govorimo da tu dolazi do drugih oportunih i troskova i socioloskih trendova vezanih od kriminalla,krijumcarenja, pa do neke legislative, regulacije, drustenih uskladjivanja.
amerika, sa svom mogucom tehnologijom, satelitima, lovom, vojskom, policijom, agencijama, ono moze radit i radi dar mar po svijetu, ali ne moze kontrolirat svoje granice, narocito ne one morske, od droge do svega i svacega tamo prolazi kao na setalistu nekom.

sad, jedna digresija i podsjetnik meni za ubuduce, ako milanovic zaista tako misli da je grcka mogla ovo i ono, to je meni samo jos jedan pokazatelj koliko nam je politika, hrvatska politika, mentalitet, kultura, zabrazdila u kontinentalni okvir..nije sad bitno jel to zapadni, srednjeevropski, pruski, ali koji jest da jest, radi se o potpunom nerazumijevanju, odbacivanju mediterana..ma cak bih rekao o agresiji, nametanju jedne kulture bezobzirno lomeci drugu.
proces je to u hrvatskoj koji traje od njenog pocetka, stovise, dobrim dijelom je i nastala na toj paradigmi. ali, kazem, sad nema to veze, digresija samo..

grcka, s ovim problemima otplate duga, s krizom koja je nastala zbog toga, a s druge strane grcka ima i jednu tursku, koja lavira od nastojanaja da bude dio eu, pa do reakcije i islamizam kad je odbijeno svako njeno nastojanje da udje u eu, samo potencira slozenost grcke situacije moaj s turskom ima dosta nerijesenih problema i konstantno je u enkom defanzivnom polozaju u odnosu na tursku. da nije natoa kojoj su clanice i grcka i turska, ko zna sta bi tu sve do sad bilo. a cak i s natoom, nije tu bas sve najsigurnije.
taj svoj polozaj je grcka pokusala i pokusava nekako naplatiti, ono i jare i pare. tj s jedne strane je necu rec usrljala, ali histericno usla u eu s glavnim ciljem da se dio problema koje grcka ima s turskom (a i bliski istok je tu, preko turske ili bez turske), prebaci na eu i ujedno da se grckoj plati sto je ona tu nekako isturena prema nekim kriticnim tockama od znacajnog (da ne kazm mozda i vitalnog), velikog interesa i upliva za evropu.
grci, koliko god oni furbasti bili, koliko god oni dobri trgovci tradicionalno bili, pokusali su zajebat hanzeatski mentalitet i interese, a da ne kazem ove centre, sitije, londone, parize, berline, frankfurte, koji su svoju moc stekli jos vecom furbarijom, pa i agresijom, jednostavno predvidjevsi da od njih nece nista dobit, ako duplo ne izgube.
i onda grcke krene va bank, ako je tako nama, onda ce tako bit svima. i ja tu ne vidim nikakvih problema, grcka se bori za svoje interese cime ima.

i tu sad imamo..tursku, koja je kao preuzela jednu od vodecih mjesta u tom kriznom podrucju od irana, pa do sirije, pa i cipra, pa i sve do izraela (sad necu spominjat ulogu i prema tim juznim rusijama, nekadasnjim i sadasnjim, kavkazima, kaspijama..) , nekako nezaobilazna tocka koja za sad daje kakvu takvu sigurnost i neku kontrolu, ali i turska ima svoje intererse.
sa stanjem koje se neko vrijeme dogadja od sirije do afganistana, pred turskim granicama se izgleda nalazi nekoliko milijuna izbjeglica is to tu, sto u samoj turskoj, turska vec neko vrijeme, na neki nacin, barem nacin da se moze tako turska legitimirati..skrbi oko par milijuna izbjeglica ima vec, godinu dana, vise, manje.
io turskoj se tu sluzbeno ne moze nista prigovorit. dapace.
masu love je tu utukla, radi sto moze, ali i koristi se time koliko moze. nitko ne moze zamjerit turskoj ako kaze.. ma daj vise, vo to ne mozete rijesit, nama ne date (tu je sad i pitanje kurda), samo sve gore i gore, nam,a ti problemi ne trebaju, narocito ne s izbjeglicama..ako oni oce ic u eu, pa brate nek idu. jos cemo mi sutra bit krivi ako ih pokusamo sprijecit, ako pokusam sprijecit kaos u ionako ne bas unutrasnje politicki stabilnoj turskoj i, eto..di cete izbjeglice? pa najlakse vam je u grcku, to vam je eu, ajde, slobodno se pokrenite..
i tako, medjuoatslim, turska radi enorman pritisak na grcku koja puca vec po savovima. a sve bez i jednog turskog vojnika u grckoj.
i jasno, radi pritisak na evropu.. niste nas htjeli u eu, ok, vi brinite vase brige, mi cemo brinut nase brige i evo vam malo vruceg krumpira, taman iz pecnice.. iz luga uzvadjen, pa uzivajte. dobar tek.

i tu pocinje ona milanoviceva, brigo moja predji na drugoga koju nije bilo pristojno izrec, nego je valjda morao rec.. ah, vi prdnuste i izvuc malo koko sanela 5 i pospricat po zraku okolo.

grcka, sta ce, toliku obalnu crtu (otoci su tu isto), povrsinu mora, ne moze ni sesta flota kontrolirat, cak i da je za to namijenjena, a nije, trebali bi bit tu potrebni resursi i organizacija da je uopce pitanje jel se to isplati, ako i jest moguce, sa svim problemima koje ima, grckoj jos samo fale mase izbjeglica, koji cak i ne zele ostat u grckoj, nego se hoce probit do zapadnog evropskog misira i sta ce, jel ocete ic.. ajte, sloboda, demokracija, humanost..vozi dalje.
..i jede kokice :kokice: i gleda na teve dalje kako to krece i kuda i svako malo salje pozdrave merkelici, pita je za zdravlje..a sta je, a kako je, sta ima? mi? evo malo cicimo, otplacujemo neke dugove, radimo sto drugi hoce, a kako je u njemackoj? jel njemacka ono jos u eu? ma, jel ima jos eu..evo nesto gledamo vijesti, nije bas dobro, valjda ce joj ove izbjeglice koje smo vam pustili pomoc. :kokice:

tu je opet, naravno, i makedonija koja nije nesto u dobrim odnosima s grckom, ako grcka puca po savovima, u makedoniji su savovi vec popucali, na nitima se drzi, ali to nije grcki problem, ako makedonija ne postoji..kako grci tvrde, onda i izbjeglice nemaju prec preko neceg preko cega ne bi smkjeli, to je cist prostor, nije cak ni u eu, evo vam makedonijo malo vruceg krumpira, mi ga jos podgrijali i amo, pokret izbjeglice.. jos ce vas stiti americka baza na kosovu.

..makedonija, kratka do srbije, s problemima koje vise i ne broji, a i ne zna zasto bi, pusta, kanalizira tu masu izbjeglica tamo gdje oni hoce ici, a gdje hoce? na kosovo? u albaniju? pa nisu ludi. pa mogli su onda tako ic i okolo, preko bugarske i rumunjske, ko zna gdje bi nestali, a i oni koji se probiju, sto vise odaju, dalje su od cilja.
i evo, ajte moje izbjeglice, vidite, ovo vam je srbija, prodjete jos to i u eu ste definitivno. :kokice:

..
..a unda
Undaminator

Post 20 Sep 2015, 14:13

..

..srbija, sta tu treba pricat. sa vlascu kakav jest, sa zeljema za eu, jer kao da drugog izbora ima, sa stanjem kakvo je, s ekonomijom kakva je, igra i ona s cim moze, u ovom slucaju s izbjeglicama.
doduse, vec od makedonije, bez obzira na potpuno i izrazito nacionalisticke konstrukte drzava koje su nastale nakon jugoslavije, ipak je nesto od te juge ostalo usprkos svega sto se tu poslije desavalo, neki odjeci neke solidarnosti, onda, ipak je to bila multinacionalna i multireligijska drzava, tako da ono, big dil, te izbjeglice su skoro ono, dio folklora nekadasnjeg, sto vise sto manje recentnijeg, svojevrsni, ono, ukalkulirani nered, neredno uredjenje ili uredni nered, tako da ono, nista neobicno.

srbija nema nikakvog velikog razloga srprijecavat te izbjeglice da udju u srbiju, narocito kao ih srbija ne zanima. treba organizirat cisto ono tehnicki neki red. dovoljan da se stvari ne razviju u drugu neku krizu, a osim toga, i srbija vidi sto i svi vide, vidi kako se stvari razvijaju, od pocetka nekako to ide relativno dozirano i srbija, kao i svi do nje, moze napraviti ono sto moze, prihvatiti izbjeglice kako moze i koliko moze i pustit ih da prodju u eu.
najave neke, naznak da to nece bas tako glatko ic, postojale su, bile su vidljive vec i prije. neki odnosi u eu su se malo iskristalizirali i bilo je za ocekivati da ce tu sad poceti neki problemi.
srbija, kad bi vidjela da nema kud, i ona bi zatvorila svoje juzne granice, bilo kako, ali njoj pritisak na granice eu njoj i te kako odgovara. srbija je vec i do sada napravila mozda vise nego sto se ocekivalo.
slika koju je srbioja sad pruzala, bila je pozitivna. nema nekih prisila, oruzja, nasilja i citav taj val sad se usredotocio prema madzarskoj i hrvatskoj, eu zemljama.
sad po prvi put se pocinju vidjet moguci problemi i daljnje komplikacije, begrad je tu, na dunavu, cas posla od beca, peste, nije to vise atena tamo negdje dole.. izbjeglice ante portas. :kokice:
srbija sigurno moze sad to odigrat nekako, zavisno od razvoja situacije, za sad sve ide ok, ali to se moze i potencirat i sutra, ako se to malo jace nastavai, srbija uvijek moze rec i svijetu i eu..ok, mi se jos mozemo nekako stisnut i enko vrijeme mozemo primit jos izbjeglica, ali sami necemo moc, moguce su i neke krize koje ce pojavit sa izbjeglicama i treba nam pomoc. kakva pomoc? sto sve nudite? mi imamo, eto, nekih tu problema s eu, neka lista cekanja, neke obaveze i sve bi to brze i lakse islo kao se neke stvari ubrzaju, preskoce, zatvori jedno oko, to je mala sneka steta, formalna, nebitna prema koristi koju mozete imat.

..i taj vruci krumpir uredno slaze pred hrvatskom i madjarskom i kaze..ok, evo vam, ako necete, a vi bacite.
svijet i mediji su vidjeli kako se srbija odnosi prema izbjeglicama, u skladu svih hiumanitarnih, ovih, onih konvencija, a vi ako necete tako, nemojte, to nije nas problem, to ce bit i vec jest vas problem, pa vi sad procijenite jel vam se to isplati ili ne.

madjari, kako smo svi vidjeli, a i madjari su se svojski potrudili da nema toga ko nije vidio, napravili su i rade ono sto rade.
i nisu samo madjari takvi, doduse, oni su tu eksponirani, ali takve su i ostale istocne zemlje, isto razmisljaju, takve su i slovacka, ceska, rumunjska, poljska.. sve te neke zemlje visegradske, nije to bas naucilo na neku milost. skoro pa da pomislim da su rusi dobro znali sto i zasto rade.
pokusaj matricnog nekog pristajanja na gradjanski neki obrazac birokratskog tipa i neoliberalnog reda kojim bi opravdali svoje ucestvovanje u eu, u stilu veci vjernici od pape, samo izaziva sazaljenje, pa mozda i neko zgrazanje, zaziranje, kako od njima uzorne gradjanske njemacke, pa sve do tamo, francuske, italije, spanjolske..
mislim da ce jos dugo vremena, bez obzira na neku deklarativnu pripadnost, ostati iza nekog zamisljenog zida kojeg evo i sami pokusavaju realizirati i materijalizirati.

kazem, zaziranje neko od svih tih zemalja, ali evo, cak mozda i od strane srbije ili hrvatske (sluzbena slovenija konstantno igra neku igru da bi se jebala, a da joj ne udje) i koliko god to mozda nerealno bilo, neobjektivno, koliko god mozda to bila samo neka gluma (ma, evo, pitam se, kako bi te izbjeglice prosle u dalmaciji) ipak slike koje su otisle u svijet, ako nisu izmisljene, koje nije trebalo povecalom trazit, pokazuju ipak, neku pripadnost ili zelju za pripadnoscu drugacijeg poimanja i razvoja kulture od npr ovog madjarskog.
ipak pokazuje da je u onom jugoslavenskom drustvu, bilo dovoljno razvijeno civilno drustvo, toliko dovoljno, da se ti neki odjeci vide i danas, tu su, nije ih se uspjelo potpuno desetkovat, unistiti, bez obzira na kolicinu energije koja je to nastojala.

i tu sad, evo, imamo hrvatsku. kazem i de jure i de fakto, za sad hrvatska radi dobro, jako dobro. pametno, mudro, cak, rekao bih. cak bih rekao i da nisam bas to ocekivao.
radi dobro i za izbjeglice, i za sebe, kulturni kapital koji je ovim do sad stvorila i ako se tako nastavi, koristit ce i ubuduce, koristit ce se njime sve vlade nakon ove sad, u ovom obliku.

nakon tog puta vruceg krumpira, milanovic je rekao otvoreno da se tu radi o brigo moja, predji na drugoga i nakon (ocito njemu ne bas dragog varufakisa) prvi otvoreno rekao evropi sta je ona i da hrvatsko drustvo nece placat tudje cijene, ali da hravtska snosi svoj dio odgovornosti i da se nesto u eu jedino moze napravit dogovorom, zajednickim, ravnopravnim.
u citavoj ovoj nekoj zbrci skidanja i zamjene maski, populistickih histerija madjarskih, pa i slovenskih, pa i eto, austrijskih, djeluje smijesno, ali je tako, jedna hrvatska, kakva jest da jest, a vise je nikakva nego nekakva, sad trenutno (sta ce bit, vidjet cemo) stoji kao nesto stabilno, relevantno, referentno.
ispada da dok svi ne znaju kud ce i sta ce i jedan s drugim se sudaraju u panici i frci, hrvatska nekako mirno (ok, ne kazem nikako bez napora), stalozeno radi sto radi, pomaze koliko pomaze, a probleme, za koje ona nije bas odgovorna, tudje probleme rjesava, dzabe, koristeci svoje resurse i politiku, preuzima rizike i jasno, ne da na se, znajuci da ta eu bolje nego sama hrvatska zna kakvo je stanje u toj hrvatskoj, pa oni su takvo stanje i napravili, omogucili i svjesniji su od hrvatske kakvi se sve tu rizici kriju ako jedna hrvatska postane logor za izbjeglice.
a postoji mogucnost da je ovo tek probni val tih migracijskih pokreta. :kokice:

i hrvatskoj uvijek ostaje na raspolaganju mogucnost zatvaranja granica u slucaju stani pani, ali sad ta situacija nije, hrvatska u ovom trenutku igra kreativnu ulogu. eu je sve jedno hoce li bit masu izbjeglica u srbiji ili u hrvatskoj, rizici su skoro pa isti, lancana neka moguca reakcija nece se odbit od madjarske zice, cak ne ni od moguce daljnje formalne zaraze orbanovim (gradjanskim?) fasizmom ili slicnim populizmom.
u tom slucaj dolazi u pitanje puno vise nego sto je to sengen ili sama eu..

jos cu samo spomenut bosnu. nisam nigdje vidio da se u ovom kontekstu izbjeglickom spominje bosna.
logicno je to ako se gledaju ti neki izbjeglicki motivi i ako se zna u kakvoj je situaciji sama bosna. ne tako davno sirijci su vjerojatno gledali slike iz bosne i isto se cudili kao sto mi gledamo danas slike iz alepa.
mislim, isto kao da sad sve u siriji stane i nakon desetak ili nesto vise godina, masa izbjeglica oce ic u siriju sklonit se ili potrazit mirniji, bolji zivot.
ali opet, nekako mi se cini da se bosna u ovom kontekstu uocljivo ne spominje. izbjegava se uopce spominjat je. kao da ne postoji. a ona je tu, slon u sobi.
nekako, gledajuci u gabaritima tih nekih demografskih kretanja, pa i politicki izazvanih, bosna mi sve nekako izgleda kao one naplavne povrsine gdje se kod visokih vodostaja rijeka pusta ta masa vode da otece i tako nekako smanji pritisak, dok se vodostaj ne povuce.
budeli veliki pritisak izbjeglica na te madjarske, slovenske granice, taj val ce se odbit od tog rigidno postavljenog valobrana i dijelom krenut prema bosni, koja je tu, fizicki je tu, na korak, pola koraka.
eto, ne zelim nista predvidjat i davat aluzije, ali bosna je u ovoj situaciji doslovno slon u sobi. ako je ignororamo kao cinjenicu, ne znaci da ona ne postoji.
tj, ne znaci da ce uvijek bit, brigo moja predji na drugoga, bosna to su drugi, izbjeglice to su drugi.
mislim da su svi u evropi toga i te kako svjesni i zato mislim da je reakcija ove vlade dobra, usprkos svemu cini mi se da su hrvatskii orbanovci i ostala desnicarija nekako u uzmaku (sto nikako ne znaci da hadeze nece osvojit kojih miljun glasova), zato mislim da je ovo s izbjeglicama problem, ali problem koji ce se relativno brzo rijesit i to uz pomoc ovog drustva u hrvatskoj koji ce prihvatit svoj dio obaveze i odgovornosti, dakle, i slobode, a to podrazumijeva i da nas ne moze prestrasit grupa, kolka je da je, nacionalistickih histericnih i agresivnih fanatik arlaukaca, ali to je vec neki drugi problem kojeg isto tako treba mirno i stalozeno i.. humano rijesit. :)

..sori..krivi smajlic, trebao je bit ovaj.. :D
Pero

Post 20 Sep 2015, 14:44

..a unda » wrote: kad sam vec kod milanovica, ono sto mu zamjeram moza..ili se barem pitam koja je to igra, jest cesto spominjanje grcke kao nekog pocetha ili uzroka problema, barem sto se tice ovih izbjeglica u evropi.
ne znam cemu toliko inzistiranje na grckoj. u jednom trenutku sam cak pomislio da ima tu nesto i osobno, neki antagonizam, nesto.
Igra sa EU birokracijom. Trebaš registrirati tražitelja azila u zemlji u koju je on prvo ušao. To su naši pokušali raditi na početku. Pa se vidjelo da takav birokratski postupak predviđen za "normalne" prilike praktično nije provediv. I da svi znaju da su ušli preko Grčke, samo se svi prave ludi i ne registriraju ih, ni Grčka, ni Makedonija, ni Srbija, ni Mađarska. Ne znam zašto bi mi morali biti papskiji od pape, ionako ne žele ostati ni u jednoj od svih tih zemalja. To možeš spriječiti samo silom, a to smo odlučili ne raditi. Možda kad HDZ dođe na vlast, počnu kopirati Orbana, dok im ne skrenu preko Bosne.
..a unda
Undaminator

Post 20 Sep 2015, 14:47

haram » wrote:
A ima ih još 7-8 miliona, u Turskoj i na Bliskom Istoku. Što mislite, šta će se desiti kada ti milioni vide da je onaj prvi val uspio? Hoće li bujica slijediti protekle kapi?
..nedovoljno kompliciras. :kokice:

tj, npr, amo rec da je ovaj val izbjeglica onaj koji je relativno lako otisao unizbjeglistvo, recimo da ih ima dosta s nekim, eto novcem, ne zanm sad, ali recimo da i tu ima nekih klasnih ili kakvih vec prepoznavanja, pa eto, mozda su u ovom kao prvom tom valu, ajmo ga nazvat tako, struktura nesto vise obrazovanih ljudi.
kazem, ne prejudiciram, ali pretpostavimo.
dakle, vjerojatno dosta njih, ne znam koliko, ide s nekom pretpostavkom da ce za to izbjeglistvo imat neki dinar za prvu pomoc i da, eto, mozda imaju neke vjestine ili obrazovanje koje ce im pomoc da se bolje tamo negdje snadju, prilagode, zive, sto vec..

sto ove tamo situacije na istocima i bliskim istocima duze traju, sve je manja vjerojatnost da ce bit sve vise takvih.
eto, ne znam, ali nekako pretpostavljam.
to ce bit ocajniji i preplaseniji ljudi, ljudi koji imaju manje za izgubit, dakle, veci problem nekako mozda za podrucja ili zemlje gdje oni namjeravaju ici ili gdje ih zele primiti.

sigurno da se tolika masa ljudi ne moze ni trasferirati, akamoli nesto drugo, u nekom relativno kratkom vremenu, a bez nekih posljedica po neke redove, stabilnosti, stogod..
zato ce se taj problem vjerojatno rjesavat na drugi nacin, tj da se omoguci povratak tim izbjeglicama, da se omoguce neki uvjeti.

i tu sad treba vidjet koji su prioriteti, kakav je hodogram. npr, prvo mora stat rat, nasilje, pa onda ovo, pa onda ono, obnova, institucije, politika, lova, investicije, sto sve vec, nekako da to moze odrzavat samo sebe.
i sad, kako to napravit i tko?

tu samo dolaze u obtir neka politicka rjesenja i to dogovori medju velikima. dok se oni ne dogovore medju sobom, ovakvo stanje ce trajat, a i sirit se.
sve je sad stvar njihove volje i interesa i ustupaka na koje su spremni. sad se hvata kao neki pol pozisn za te pregovore. :D

onog trenutka kad se oni dovoljno dogovore, barem za neku fazu, onda krece odluka i to se stanje, nekako smiruje relativno brzo i time se pocinju stjecat nmeki osnovni uvjeti za povratak izbjeglica.
a to bi trebalo bit relativno brzo, prije nego sto se ti i pokreti i problemi ne umnoze i ne iskompliciraju.
e, sad, dakle, to se moze rijesit, pitanje je samo zeli li se.. mozda nekom ovakvo stanje odgovara.
enivej, sto bude bit ce. da stavar bude jos gora, svatko od nas na te velike stvari ne moze utjecat, moze pokusat promjenit jedino nesto kod sebe ili blisko oko sebe, a tu tek pocnije kaos.. :D
..a unda
Undaminator

Post 20 Sep 2015, 17:16

Pero » wrote: Igra sa EU birokracijom. Trebaš registrirati tražitelja azila u zemlji u koju je on prvo ušao. To su naši pokušali raditi na početku. Pa se vidjelo da takav birokratski postupak predviđen za "normalne" prilike praktično nije provediv. I da svi znaju da su ušli preko Grčke, samo se svi prave ludi i ne registriraju ih, ni Grčka, ni Makedonija, ni Srbija, ni Mađarska. Ne znam zašto bi mi morali biti papskiji od pape, ionako ne žele ostati ni u jednoj od svih tih zemalja. To možeš spriječiti samo silom, a to smo odlučili ne raditi. Možda kad HDZ dođe na vlast, počnu kopirati Orbana, dok im ne skrenu preko Bosne.
..sumnjam da je samo ta igra s eu birokracijom. mislio sam i ja da je tako na pocetku, a onda je ponovio da samo moze nagadjat zasto je to tako. pa je opet ponovio.. :kokice:

prejednostvano mi je to da je isao optuzit grke sto nisu obavile proceduru. pa i sam je rekao da te isprave koje dobiju, putem izbjeglice bacaju.

ne znam jel on svjestan sto je rekao na toj presici ili ja vidim ono cega nema, ali bilo kako bilo, onako kako sam ja to dozivio, e pa jos tri puta gore ce se diplomatski secirat njegove rijeci.
npr..njemacka, merkelica.. najpije, uzor, ugledajte se, ona riskira sa svojom politikom doma, napadaju je, ali.. ona ih je pozvala. :kokice:
pa opet..merkilica lipa, sesna, pametna, ka sta je i sam, nahvalio on nju, oni su u kontaktu, pricaju o problemima.. ali, merkelica je pozvala izbjeglice. :kokice:

pa grcka ovo, ono, vaka, naka, mozemo samo nagadjat zasto je to tako, zasto se grcka tako ponasa..
pa jel on to meni govori, mene pita? zar to nije pitanje merkelici i eu.. a zasto se grcka tako ponasa? nije valjda iz cista mira? ono, nakon sto su dobili izbore, ali to nema veze, radit ce ono sto im vi kazete? :kokice:

..i onda, merkelica ih je pozvala, mozemo samo nagadjat zasto se grcka tako ponasa i onda hravtska treba postat izbjeglicki hotspot?

e, pa jebiga.. :D
ne znam jel milanovic zaista htio rec to kako sam ja razumio, ali ako jest, ono, majstorski je to izveo. :D

mogu i zamislit milanovica kako prica s njima i kaze..dobar dan. a sad predjimo na posao. imam konstruktivan prijedlog. e, jebenlivan svima milumjku.. svima odreda. :D

tj, mogu ja pragmatizirat koliko hocu, ali ne mogu izostavit onaji nekalkulantski ili cak humani dio milanoviceve (tj ove vlade) price, jednostavno se vidi da mu je takav ustroj, mentalni sklop i da ispod neke razine jednostavno ne moze ici, pa sta bude.

odnosno s druge ili trece strane, ne znam koliko on pristupa svemu ovom odgovorno u smislu posla kojeg obavlja, da vodi drzavu i tako to, ali ne smijem smetnuti s uma da tu nema i neki osobni udio, tj.. je, hrvatska, eu, izbjeglice, sve fino krasno, ali cek malo.. ok, ja cu izgubit izbore mozda, ali da ja izgubim izbore zato da bi ih vi po evropama dobili i zadrzali vlast, pa cete istalirat hadeze, a mene ce te tapsat poslije po ramenu.. dobar si ti, bravo, lip si, pametan, e pa jblmvmmjku svima, nece bas to tako lako ic kao sto ste zamislili.. :D
Pero

Post 20 Sep 2015, 18:06

..a unda » wrote: prejednostvano mi je to da je isao optuzit grke sto nisu obavile proceduru. pa i sam je rekao da te isprave koje dobiju, putem izbjeglice bacaju.
Evo ti s Wikipedije:
On 3 December 2008, the European Commission proposed amendments to the Dublin Regulation, creating an opportunity for reform of the Dublin System.[9] The Dublin III Regulation (No. 604/2013) was approved in June 2013, replacing the Dublin II Regulation, and applies to all member states except Denmark.[10] It came into force on 19 July 2013. It is based on the same principle on the previous two i.e. that the first Member State where finger prints are stored or an asylum claim is lodged is responsible for a person's asylum claim
Objectives
One of the principal aims of the Dublin Regulation is to prevent an applicant from submitting applications in multiple Member States. Another aim is to reduce the number of "orbiting" asylum seekers, who are shuttled from member state to member state. The country that the asylum seeker first applies for asylum is responsible for either accepting or rejecting asylum, and the seeker may not restart the process in another jurisdiction.
Grci to ne rade, Mađari to ne rade, zašto bi sad mi to počeli raditi.
..a unda
Undaminator

Post 20 Sep 2015, 18:35

--ma da, ok, ali kako ces grcku za to optuzivat. mos ono, formalno, ali to je suludo. u grckoj samo sto nije doslo do, ne znam cega, gradjankog rata i sad bi oni trebali cesljat egejsko more i pretarizvat sike jel se negdje koji zavukao.
a sa ove kopnene strane, sta, kako ces to zaustavit kad krene..mos se bacat ispred njih i vikat stoj ili pucat u njih. :D

to mozda je neka kritika dablina i svega sto je povezano s tim, ali okrivljavat grke sto su to dopustili, ono, jel.. malo blesavo..

i eto, da, nitko to ne radi i sad mi trebali radit? ali ko kaze da su to grci i napravili, da bi se mi onda postavilo znacajno drugacije? situacija ova nije bas normalna, tj cesta. ne znam kolko je taj dablin predvidio za koji broj mogucih trazitelja azila se to odnosi?

zato govorim da je grcka samo simbol, nosac neke optuzbe prema drugima koji su krojili taj dablin po svojoj mjeri.. :kokice:
haram
persona non grata

Post 20 Sep 2015, 18:44

Pero » wrote: Aha, Zlatko Dizdarević ti je referenca. :zubo: I da, meni nije još uvijek jasna veza između obnovljivih izvora i izbjeglica, ali kako mi ti nažalost ne možeš pomoći, umrijet ću u neznanju. :lol:
Jok, 24 sata ti treba biti referenca, a ne čovjek koji je na Bliskom istoku bio diplomat, novinar i politički analitičar još prije nego što si ti u gaće kakao.
Da, izbjeglice bježe pred prejakim suncem -sad ti je valjda jasnije. Uživaj u svojem znanju internetskog mudrijaša sa lol, cerek i serek argumentima, i čuvaj se prejakog sunca, nije tako ljekovito kao nafta.
Pero

Post 20 Sep 2015, 18:45

Pa dobro, prvo su nas Mađari (koji su taj isti Dublin već davno prekršili i osim toga suspendirali) i Slovenci počeli opominjat, pa je Milanović samo rekao što je na stvari. Ako jedna Grčka nije htjela, ako jedna Mađarska nije htjela, zašto bi sad to trebali mi?
  • Information