..franak, pernar, franci, pernari..

Koljite se i gložite!
Nenia Salonitana

Post 30 Jan 2015, 00:42

vidi vraga. :facepalm: :rofl:
taj potez je stvarno divna hrana za paranoju. :ckzubo:

miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 30 Jan 2015, 21:57

Aj mi objasnite ovo:
Poštovani prije točno 8 godina na rok od 15 godina PBZ mi je posudila 34.000 eura u švicarcima, danas im dugujem još 35.000
eura, zatražila sam izračun, redovito plaćam svaku ratu do sada. Proslijeđujem Vam njihov izračun kopiran iz maila. Možda Vam posluži kao ogledni primjerak.

LP.
Željka Lukić,Delnice

EVO MAILA:
Poštovana gospođo Lukić,
zahvaljujemo na Vašoj poruci.
Nastavno na Vaš zahtjev za dostavom podatka o ukupnom
iznosu uplaćenom u korist kredita broj 901xxxx685 želimo
Vas izvijestiti kako ukupan iznos uplaćen u korist navedenog
kredita u HRK iznosi 208.849,16 kn.
Ujedno, u nastavku Vam dostavljamo informativni izračun za
prijevremenu otplatu kredita na današnji dan, 30. siječnja
2015. godine.
Iznos dospjelog neplaćenog duga 0,00 CHF
Iznos zatezne kamate na dan 0,00 CHF Iznos nedospjele
glavnice 36.992,85 CHF
· Iznos nedospjele kamate do dana 64,24 CHF
· Iznos razlike kamate zbog uprosječene rate 0,00 CHF
· Naknada za prijevremenu otplatu kredita 0,00 CHF
· Iznos preplate na dan 0,00 CHF
· Iznos za uplatu 37.057,09 CHF
Konačni iznos za uplatu kod prijevremene saldacije
274.648,99 HRK
· Tečaj 7,41151
Želimo napomenuti da je ovaj izračun informativan i vrijedi
samo na dan izrade te se ne smatra zahtjevom za
definitivnom otplatom kredita. Ukoliko obavite uplatu, a o
tome pisanim putem ne obavijestite Banku, kredit se neće
učiniti dospjelim i naplatiti u cijelosti.
ali

Post 30 Jan 2015, 22:11

Šta ti nije jasno?
Ako te buni tečaj, to je tečaj EUR - CHF.
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 01 Feb 2015, 14:11

Confessions of an Economic Hit Man

Postoje dva načina da se osvoji i porobi jedno društvo: jedan je uz pomoć mača, drugi je uz pomoć duga. -John Adams- (1735-1826)

Knjiga koja od strane jednog insajdera objašnjava ono što miky i ja uzalud tupimo na stranicama ovog foruma.

Svijet se danas ne porobljava toliko tenkovima koliko financijskim putem zahvaljujući korumpiranim političkim elitama. A banke, bilo direktno bilo putem raznih kompanija koje kontroliraju i u čijoj su vlasničkoj strukturi, polako postaju vlasnici svega.

''Prvo zemlje namamimo na dug koji ne mogu otplatiti. Onda ih ucjenjujemo i tražimo vlasništvo nad svime. Ako odbiju, čelnici Vlada budu ubijeni ili smijenjeni a ako ni to ne upali, počinje rat kao što je slučaj s Irakom ili Libijom, kaže Perkins.''

Perkins je jedan od rijetkih koji se pobunio protiv te svjetske imperije a koja mahnito prijevarom grabi sve u svoju vlast kako bi mogli s vremenom zagospodariti čitavim svijetom. Svjestan je Perkins i da je osobno radio za novi svjetski poredak i svojevrsnu "nadvladu" koja to sve čini i o tome jasno govori u svojim knjigama sa zaključkom da je cilj u potpunosti osiromašiti ljude diljem svijeta preko banaka i dovesti ih dužničko ropstvo, a onda, kada sve što posjeduju (i države i pojedinci) bude u vlasništvu banaka, ljudi nemaju što drugo nego se pretvoriti u poslušno roblje novog svjetskog poretka.
Što je najbolje od svega to se već dogodilo. Gotovo sve države svijeta, uključujući i Hrvatsku, u potpunosti su ovisne o svjetskoj banci ili MMF-u a građani posljednjih godina gube svu imovinu zbog zakona koji je podređen bankama. Slučajno? Kod nas se ta krađa vlasništva događa godinama, no posljednje dvije – tri godine bile su pogubne po Hrvate, građane koji su svakim danom sve svjesniji da se dug ne može otplatiti.
'if you fall, i'll be there' (floor)
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 01 Feb 2015, 16:27

Zmaj021 » wrote:
oš ti ipak onaj most sa šest traka do havaja?
Ne, ja b onaj do Pelješca. :zubo: Taj mi se čini ko super rješenje. :serek: Jer malo nam je nerentabilnih građevinskih pothvata u državi. Koji bi klinac imali samo nerentabilne avtoputeve, treba nam i mostova. Il, još bolje, izgradimo tunel do Pelješca. :zubo:
Khm...čudno mi kako ovo nikom u Hrvatskoj još na pamet nije palo. :zubo:

..a unda wrote: gadna pitanja postavljas, a oces elegantne odgovora.

..a npr, kako bi ludi..sori, ljudi trebali rjesavat bilo sto, ne samo stambena ta pianja?
Pa, ovisi. Recmo, odlazak na 8. kat riješiš pješce il liftom. Dopunsko zdravstveno osiguranje riješiš preko HZZO-a il ovih privatnih il ga ne uzmeš.
Mogu tako unedogled. :zubo:
Mislim, neke stvari moš riješit, tj. znat na čemu si. S nekima se moš samo kockat. Mene muči što su krovovi nad glavama uletli u tu kockarsku kategoriju.
..a unda wrote:ovo tvoje pitanje, malo da ga je jos precizirat ili uz par pododgovora slijedit put i putem podpitanja trag.. dolazis skoro sasvim do srzi problema, problem se onda tu nesto bolje definira i tek onda mozemo doc do nesto konkretnijeg odgovora, pa i u obliku nekog bmeranga. ili do razumnijeg odgovora.

raspravlja se, ali slabo, u tragovima. postoji koncept za ta neka stambena pitanja cak i unutar tih suvremenih i agresivnih neoliberalnih kretanja ili cak i u jednoj truloj danskoj, npr, da ne idem sad dalje..

npr, bio je i koncept i tih pos stanova, sto je samo po sebi...necu rec prevara, nego jedan od nacina da se sustavnija prevara sto bolje provede i slobodno mogu rec da je i taj pos koncept i te kako vezan za ove kredite, pa onda i za ove sad te probleme, jel.
jedan put kad se zagazi na ludi kamen, nema povratka, tesko, samo sibas sve dalje i dalje po tom ludom kamenju.
POS je prekokrasna jedna stvar. Za građevince. :zubo: Baš je to što mu ime kaže...poticana stanogradnja...potakli su gradnju. Lijepo od njizi. Inače, evo su nedavno i nove POS planove iznijeli...gradit će se još novih stanova i sad će se moć i iznajmljivat...ako je iko pokušo usporedit cijene, vidijo je da nema nikake razlike u tim poticanim i ovim stanovima koji su već na tržištu. :zubo: Super su mi rješenja u nas, orkestar svira, a brod tone.
..a unda wrote:ali, da pokusam nekako i kako skratit, moram nekako asocijacijama ili natuknicama ili hintovoma objasnjavat, pa evo, npr samo..

nesto se bila spominjala izjava od nekog naseg, ne znam sad koga, u vezi ovih kredita.. da mi imamo fetis na nekretnine. tako nesto je rekao.
slabo se to popratilo i jasno mi je da je to proslo nezapazeno, da nije to sad nesto vazno konkretno za ovaj sad i tu problem, ali to je odlican komentar, odlican.
ne znam sad u kakvom je bas kontekstu to izreceno, ali ne radi se tu samo o fetisu (ok, mozda upravo samo o tome, sto onda dalje moze prozvest neke socioloske i/ili antropolske analize) i ne radi se samo o fetisu mozda tih koji su uzeli te kredite, tj taj je fetis dosta rasireniji, cak je rekao bih i baza neka, pogonski ili jedan od pogonskih mehanizama i drustvenih sada, i ekonomskih, tj recimo jednostavnije.. kapitalizma. najmanje kapitalizma.

mogu pokusat objasnit o cemu se radi, tj o cemu mislim da se radi, ali predugo bi malo to trajalo, pa se eto uzdam u to da ce netko dalje o tome malo razmisljat.

drugi neki primjer su prazni stanovi u evropama nekim. pa tako imamo da se b roj praznih stanova u portugalu mjeri brojkama u desecima tisuca, a u jednoj spanjolskoj je to sve red velicina vise, na stotine tisuca praznih stanova se broji. kod malte je to u apslotnom broju manje, ali u relativnom, u proporciji se radi o duplo vise praznih stanova nego u spanjolskoj, tj mjereno na 1500 stanovnika.
i sad eto, opet, mogu se ja pitat ovdje zasto, samo da bih nastavio s odgovorom, a mozes se i ti upitat nekoliko zasto, pa zasto to, pa zasto to ima veze s nama, pa zasto to ima i kakve to ima veze s ovim kreditima, itd..

mogao bih nastavit s primjerima pa spomenut ameriku, evo i ovdje se spominjala neka otrovnost kreditna, pa onda vidjet sto su to ti famozn i derivati, kako je doslo do neke krize, ne samo u americi, nego kako je to modularno vezano i kako radi taj domino efekt kad gledamo te module, podsustave, sustave, je li i kakvog je to utjecaja im alo i na ovaj sad tecaj franka, itd, itd..

mogu opet spomenut i nekretnine na kojima se nalazi londonski siti, pa onda to malo linearno povezat povijesno, pa onda se jednostavno dodje do toga da se covjek upita ko je rekao da je feudalizam gotov?

i eto, tu je nekako problem, sto se problemi gledaju izolirano i nikoga nije briga pokusat malo siru, nesto siru sliku sagledat, koristimo se blagodaitma globalnim interneta, ali i dalje van svog dvorista ne zelimo gledat.

sto se nas tice, da malo zumiram opet ovdje, ovdje se ne radi samo o tome..gdje ce mladi koji nemaju nekretnina, nego samo svoju glavu i vise ili manje zdravlja, zivjet, tu se radi i o onim koji imaju gdje zivjet, ali im s eto, kako sad reci blago.. doslov no istjerati iz ili s tih nekretnina. na razne nacine. nije to bas nekako najbolji primjer, ali eto, pada mi prvo n apamet on o badicevo..ko nema novca za zivjet u sredistu zagreba, neka ode negdje gdje mu je jeftinije. nezna, rekao je to nesto onda u vezi ob navljanja fasada . ali eto, opet imamo gradjevinu neku.
dodje mi da predlozim da se ona srerse la fam sluzbeno pretvori u serse la gradjevina ili srese la nekretnina.. :D

dakle, kako ti sad odogovrit gdje ce ti ljudi koji nista slicno nemaju. zivjet. rjesenja tih problema su relativno jednostavna, ne iziskuju neke velike drutsvene napore, lovu, itd. sv e se tu ponajvise radi o dogovoru.
ali, radi se i o interesu i osim sto ti ljudi imaju svoj neki interes, odmah ce se nac njih sto koji imaju interes sitav taj proces prisvojit nekako, pa onda i poskupit, pa onda i opstruirat i na kraju od tog pocetno, relativno lakog rjesenja, opet sve jovo nanovo, opet iste price, isti problemi, krediti i jednostavno rjesenje se zakomplicira do u beskraj i onda slijedi ovo..
Kakvom dogovoru. Deder rec konkretno, šta, kako, ko, gdje? Ne zuji, daj meda. :zubo:

..a unda wrote:..i onda cu ja opet rec da vlade nisu toliki problem, pa i na kon cu konca, sustav je takav da se te vlade smatraju odrazom neke nase volje, pa stoga ili ne stoga.. i interesa.
tj, nema te vlade koja ce promijenit raju, ako se raja ne zeli mijenjat. ne mos ti sad nekog izabrat i rec..aj, izabrao sam te da me promijenis. :D
ono, jebise, pusti ti mene namiru, ja sam te izabrao bas zato da se ja ne mijenjam.

zato kazem, opet, nacin djelovanja naseg treba mijenjat. sve dok mi pristajemo na nase uloge neke, na nase kompromise, konformizme, ne mozemo od drugoga nekog ocekivat da se drugacije ponasa.
i oko toga bi trebalo stvarat neku gravitaciju oko koje ce se okupljat ili prepoznavat neke drustvene snage, a to nije lako, nije uopce lako..stalno se ocekuje da neko drugi napravi nesto, pa da mi dodjemo na koliko toliko gotovo.
eto, kazem, gadna pitanja, gadna vremena, uski putevi, a puno rizika, pogresan korak i.. ode. :D
..i umjesto da malo po malo taj puteljak sirimo nekako, jbemo milu mjku onom naprijed ko n as v odi, a vodi nas tako da mi stojimo u koloni jedan za drugim i guramo ga istim tim puteljkom jer nemas gdje drugdje, eventulano gazit jedan po drugom, ali opet, nakon tog nekog nestrpljenja ili histerije, vidis da ti nema druge, nego pognut glavu i pazit da ne napravis pogresan korak.. :D :D
Sorićulijepo, al ne slažem se s ovim. :o Ono, baš nimalo.
Jel ovaj narod do prije 25 godina radom dobivo stanove, tj. stanarsko pravo? Jest.
Jel se umirovljenjem socijalizma preorijentiro na kupovinu stanova? Jest.
Jesu li se prije gradile kuće za 5 generacija? Jesu.
Jel se odustalo od toga? Pa, eto, uglavnom jest. :zubo:

Sorry još jednom, al dopizdile su mi više te priče po kojima se niko ne želi promijeniti i kako smo inertni i čekamo da nam drugi riješe sve...ono, šuplje mi je to. Bezobrazni ste. :mad: Isto ko i kad mi Emglezi počnu pričat priče o balkanskoj sklonosti ratovanju. :zvrko:
Zekoslawa wrote:Nisam zvjezdano nebo nad Ninom, al mogu pokušati. :D

Sve ovisi što podrazumijevaš pod "krov nad glavom" i "stambeno pitanje". Meni je stambeno pitanje riješeno kad nisam na ulici. Ne doslovno, dakako, ali ne vidim bogzna kakve prednosti imanja vlastitog stana, barem ne u svim životnim razdobljima. Mislim da su mladi ljudi dakleko mobilniji i slobodniji dok podstanare. Starim ljudima je pak imanje vlastitog stana isto tako počesto uteg, jer ga nisu sposobni održavati ili nisu sposobni za samostalan život.

E sad, možemo eventualno razgovarati o tome da u nas nije sustavno riješeno podstanarenje ili da nemamo dovoljno domova za penziće, kao ni studentskih domova ili bilo čega drugoga.
Ja, pa o tom i pričam. Može li se kod nas čoek računat da će mu stambeno pitanje bit osigurano u sljedećih 5 godina, da ne govorim o 25? Nebitno kako će bit osigurano, svejedno mi je oće li bit podstanar il plaćat za svoj stan. Ono, da ne moraš o tom vodit računa. Jer jebeno je teško živit kad svaki dan moraš mislit daš se možda morat vratit u roditeljski dom. To nije nikakvo rješenje.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 01 Feb 2015, 19:02

nina williams » wrote: Pa, ovisi. Recmo, odlazak na 8. kat riješiš pješce il liftom. Dopunsko zdravstveno osiguranje riješiš preko HZZO-a il ovih privatnih il ga ne uzmeš.
Mogu tako unedogled. :z ubo:
Mislim, neke stvari moš riješit, tj. znat na čemu si. S nekima se moš samo kockat. Mene muči što su krovovi nad glavama uletli u tu kockarsku kategoriju.
..da, ovisi, odmah u startu ovisi. svasta o svacemu. :D
..sve ovisi o tome na sto smo naucili, na sto pristajemo i sto zelimo. :D

pa tako, eto, mogao bih i ja do sutra pricat samo sto bih iz ovog tvog mogao ili htio izderivirat. npr.. osmi kat. zasto bi itko uopce htio ic na osmi kat, a da nije, ne znam, postar ili sluzba neka? iskreno, ja izbjegavam ic na sve vise od pet katova, a jos liftom.. mislim, radje cu onda ic avionom letat okolo po svijetu ili ic letit raketom, ako vec moram toliko straha riskirat.. :D
a jos ic zivjet gore.. neka, radje beskucnik. :D
tj, ako cemo tao teoretski pricat i uskladjvat se sa relnoscu i pristajat na nju, pa onda zasto ne pricat o npr osamdesetom katu ili stoosamdesetom? zato jer kod nas ne postoje, nasa realnost je neka druga, pa onda treba malo kontekstualizirat?

dopunsko se uzima ili ne uzima samo zato jer postoji, a ja mislim da ne bi trebalo uopce postojat, ta neka izmisljotona na koju ocito realno i pragmaticno i razumno pristajemo. nikako da je razumo ukinemo.
to stavljamo kao neki izbor, a uopce nismo postavili sebi pitanje je ima itko tko ne moze to dopunsko sebi omogucit? ono, skupo je.. jedno dopunsko je mjesecno kolko..deset kila kruha?
jebes onog ko dopunsko ne moze sebi osigurtat, jel tako?
..i kako to moze nekom bit skupo, kad je zdravlje najskuplje? nedogovorno je ne imat to dopunsko, jelda?
svi znamo sto nemas kad nemas dopunsko, ali ne znamo i sto nemas s dopunskim, tj bitno je da imas vise nego kad nemas, pa da.. to je ta filozofija. :D

kazem, mogu i ja ovako do sutra i to opet sve ovisno iz koje ili cije prerspektive gledam. mogu navest bezbroj rjesenja koje nece rijesit nista dublje od on og sto rjesava npr lak za nokte. : D
dakle, sve opet ovosi o tome sto mislimo da je neko rjesenje. rjesenje za nas ne mora bit i rjesenje za drugog.. ono sto je nama rjesenje, nekom drugom je mozda cak i konacno rjesenje. :D

opet, to da da znamo na cemu smo, da bi to trebalo bit neko rjesenje, khm, jel.. :D
to opet kako ko smatra sto je problem, nekom je neizvjenost jedno, nekom je neizvjesnost drugo, a nekom je trece, nekom je pola..
mislim da je spoznaja da se mos pokrit dekom kolko je duga, jednostavna cinjenica, nije nikakvo rjesenje.
sustav u kojemu pristajemo na apsolut trzista i unutar njega trazit neku, ikakvu opcenitiju drustvenu uzajamnost, bez da dodje do konflikta medju raznim drustvenim grupama, tj taj konflikt mozemo svest na konkurentnost trzisnu neku, jer, trziste je aposolut, zar ne..meni je to toliki pradaoks ili pristajan je na paradoks, da mi je to suludo.
tu se vise ne radi samo o borbi ili neurozi osoba u tom drustvu, nego o citavoj i prvoj pravacatoj drustvnoj neurozi, frustraciji, pa onda sto i kako to vec dalje ide i razvija se..

prije u nekom postu ovdje, linkao sam onu profesoricu sa nj. fakulteta, i u tom linku, pri kraju n egdje kaze da svi koji su te kredite uzeli, da su se ustvari kockali.
i to je u velikoj nekoj mjeri tocno (naime, ima onih koji su te kredite i to nekoliko njih uzeli takve kredite, uzeli kao i oni sto se kockaju u monte karlu, jednostavno stoga sto sebi mogu priustit neki gubitak), ali to je samo dio jedan cjelokupnog ustroja, paradigme koju je ona presutjela, a to je da je citav taj sustav u kojem danas djelujemo, samo i iskljucivo kockanje, kladjenje, spekuliranje, tablice vjerojatnosti, financijske tablice, trzisni neki grafovi.. uopce, krivim okom gledamo one koji igraju loto i klade se, a kapitalisticki koncept je upravo biti na tom trzistu vjerojatnosti i biti jednak po tome sto, kao i svi, imas pravo na dobitak.
citava je ekonomska teorija i pragma danasnja, ova gdje zivimo, to je nasa ta realnost i untar nje mi sad trazimo neko drugo rjesenje, umjesto da se odustane od tog koncepta, a odustat se ne moze, jer vecina ili kako se to vec broji i racuna, ne zeli taj koncept mijenjati.

i ajd, onda, koje je rjesenje i ako je, za koga to? :D

POS je prekokrasna jedna stvar. Za građevince. :z ubo: Baš je to što mu ime kaže...poticana stanogradnja...potakli su gradnju. Lijepo od njizi. Inače, evo su nedavno i nove POS planove iznijeli...gradit će se još novih stanova i sad će se moć i iznajmljivat...ako je iko pokušo usporedit cijene, vidijo je da nema nikake razlike u tim poticanim i ovim stanovima koji su već na tržištu. :zubo: Super su mi rješenja u nas, orkestar svira, a brod tone.
tako je, pos je prekokrasno nesto za gradjevince, ali jos vise ili narocito vise..za investitore. pa onda kad bi se malo tu krug zavrtio, dodje i do nekih makroekonomskih benfita, pokazatelja, cega sve, narocito u ovakvoj jednoj maloj ekonomiji poput nase.
ali, o tom mozemo negdje drugdje, vec sam prije natuknuo da nista tu bas nije slucajno, ni taj neki investicijski krug, pos konkretno, ni ta neka turisticka kao neka orijentacija nasa koja se ogleda u tim nekim apartmanima, pa se onda to vezuje opet za n eke zakone, nekretnine, itd.. nista to nije slucajno, ni kako, ni kad, tj bas tad.
ali, to na sv jerojatn o ne zan ima, o tome ne zelimo razmiljat jer mi imamo neke probleme nase osobnije sad i ovdje i njih treba rijesit bilo kako, a onio sto je bilo bilo je i eto, kazem, sto se mene tice ludo kamenje je to, nema tu nekih pravih rjesenja, nego napredovanje u problemima, ali eto, ako ja time on da rijesim neki svoj problem, jebiga, rijesio sam ga, snasao sam se, neko drugi nije, meni je zbog toga jako zao ali, eto, zivot je to ? :D

Kakvom dogovoru. Deder rec konkretno, šta, kako, ko, gdje? Ne zuji, daj meda. :z ubo:
pa kako cu ti rec konkretno? os da zakon neki predlozim? :D

kako cu ti rec konkretno kad svi ovdje govrimo nesto.. kriza je, kriza je (meni je jako smijesno kad dodjem u lokalni moj ducan i kad mi gazda pocne kukat da je recesija, da ga je recesija unistila, i to jos od 2009., blage veze taj nema ni sta je to recesija, ni zasto ni kako, njemu je jednostavno promet opao i sad, recesija, cuj.. :D ).

kriza je kako kome, pa taman ili narocito statisticki. kako mi mozemo ista govorit o nekoj krizi, pa i kod nas pored n pr cijene metra kvadrtnog u zagrebu, splitu..ili eto u dubrovniku, gdje se na stradunu mjeri oko 40 000 eura prizemlje, a gornje etaze od 6000-10 000.
ti ces mozda rec, nije mene briga za to, meni je dovoljno negdje pedeset kvadrata u zagrebackom turopolju, ali zasto mislis da ce cijena toga u turopolju bit nezavisna ili jeftinija zbog toga u dubrovniku?
cijene stanova padaju, kao padaju, ali meni je svejedno oce li sa 2000 past na 1800 na ocaj profita investitora ili onih u tom lancu, tj neke cijene padaju, ali po zakonu tom nekom trzisnom, moras onda sto prije prodat, barem po nesto, ne znam kako stanovi mogu bit brazilska kava pa da se njima loze lokomotive tako da im naraste cijena, tj smanji ponuda..ako sm o n a tom jebenom trzistu, onda ih prodaj po onoliko po kolko ih mos prodat, e ali ne ide to t ako, ocito. cijene se nekako drze, a stanova je masu praznih, neprodanih, eto, neveo sam neke eu zemlje, u hrvatskoj nije mozda to u tolikoj mjeri, ali prazih stanova, novih, sigurno postoji u velikim kolicinama i ocito te troskove investitori mogu izdrzat.
a kako je do toga doslo, i zasto i kojim i kakvim razmisljanjem, o tome sad ne bih.. (i sve to samo potpuno izuzinajuci varijablu ili konstantu crkve i njenih interesa, a tek onda nas tu ocekuju cuda, mujo, cuda.. :D )

ali, rjesenja nekih, i to o ovom sustavu ili narocito ili pogotovo u ovom sustavu, ima. neke njemacke, kazem, danske, te neke..grade se ne samo stanovi, nego citavi gradovi, pa i za mlade ljude, koji ce moci zivjeti u njima po cijeni nekog normalnog ili jeftinog najma. sad, tu bi trebalo vidjet iskustva i tehnologije, vidim da o necemu u tom smjeru ova vlada nesto i razmislja, ali nije to jednostavno samo tako da se mogu ovdje prekopirati neki danski modeli, sn jima bi onda trebalo prekopirati jos neke stvari ili jos dosta stvari, a to se ne radi preko noci, a da o n ekim mentalitetima i ne govorim, tj da budem jois naopakiji, mozda i bolje neke mentralite ne kopirat, vidimo sto smo dobili ponjemacenjem, ali nekako prilagodit, nac mjeru i skresat malo osobne profite, a pokusat ulagat u ono sto bi se nazvalo drustven im kapitalom, to da, to je nekakvo rjesenje koje bi moglo inducirat nova rjesenja.

Sorićulijepo, al ne slažem se s ovim. :o Ono, baš nimalo.
Jel ovaj narod do prije 25 godina radom dobivo stanove, tj. stanarsko pravo? Jest.
Jel se umirovljenjem socijalizma preorijentiro na kupovinu stanova? Jest.
Jesu li se prije gradile kuće za 5 generacija? Jesu.
Jel se odustalo od toga? Pa, eto, uglavnom jest. :zubo:

Sorry još jednom, al dopizdile su mi više te priče po kojima se niko ne želi promijeniti i kako smo inertni i čekamo da nam drugi riješe sve...ono, šuplje mi je to. Bezobrazni ste. :mad: Isto ko i kad mi Emglezi počnu pričat priče o balkanskoj sklonosti ratovanju. :zvrko:
englezi u mnogocemu imaju pravo, pa tako imaju pravo i gledat na balkan kao na balkan i razlikovat svoje agresije od tudjih, a nama nitko nije kriv sto smo do balkana uzeli samo ono lose, a ono dobro smo zaboravili. :D
to sto se tice balkana, ali postoji jos tu i mediteran koji je kod nas potpuno, ali ono potpuno devastiran, unisten, razrovan, a to smo mi sami sebi ucinili, nikakvi englezi.

nemoj se ti slobodno slagat, i ne bi bilo dobro se slagat sa drugima bas u svemu, ali treba se onda najprije sa sobom relativno dobro slozit.. :D

najprije, jest, neka opca praksa je da narod, tim nekim, jel, radom..necu rec dobivao stanove, nego je zasluzio stanove ili jos bolje..stanarsko pravo.
zatim, mnogo n jih je to, jel, kako kazes..dobilo, ali mnogo njih i nije. tj, budim o malo prrecizni kad o tome govorimo, koje je to bilo razdoblje, nakon cega i da benefite tog sustava u s,mislu..dobijanja stanova, mnogi nisu docekali.
takodjer, mnigi su onda kupovali stanove, kupovali, pa i gradili kuce, citavi su to kvartovi, naselja, pa i gradovi skoro.. koji ce uskoro postat disfunkcionalnim slamovima ( a ta ideja je turbo razvijena danas i to pomocu nekih nasih demokratskih zakona koji odrazavaju nas mentalitet, volju, agresiju, itd.. )
mislim, znam da niej sad bitno za pricu, ne zelim picajzlirat, ali samo malo izostrit sliku. ne moramo romantizirat da bi vidjeli da su negdje ili nekad neke stvari bile bolje, moze se i vrlo kriticki gledat i opet ce ispast da su bile bolje.. u najmanju ruku.
drugi je to bio sustav, druga vremena, drugi odnosi i ljudi ovdje tim nisu bili zadovoljni, htjeli su nesto drugo. i to sad imamo. tako kad kazes da ne se slazes, nisam bas dobro razumio s cim se ne slazes i jel ti imas mozda neki carobni stapic? i kako ti mislis to rjesenje, ako i imas, provest. i opet, rjesenje za koga? :D
Nenia Salonitana

Post 02 Feb 2015, 00:51

vidi se da su frankisti vjernici, imaju ovaj mentalni sklop :o
Image

no, međutim : karamarko: , mislim da imamo i novog mesiju- zoku! :lux: :ex: :cheer: :lux: :bliss:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 02 Feb 2015, 07:56

Puši kurac. :kava:
Euklid
old school

Post 02 Feb 2015, 08:50

:rofl:
Zekoslawa

Post 02 Feb 2015, 17:07

nina williams » wrote:
Ja, pa o tom i pričam. Može li se kod nas čoek računat da će mu stambeno pitanje bit osigurano u sljedećih 5 godina, da ne govorim o 25? Nebitno kako će bit osigurano, svejedno mi je oće li bit podstanar il plaćat za svoj stan. Ono, da ne moraš o tom vodit računa. Jer jebeno je teško živit kad svaki dan moraš mislit daš se možda morat vratit u roditeljski dom. To nije nikakvo rješenje.
Pet godina? :zecoeek:
Ja ne želim znati di ću živit i šta ću radit za pet godina, tj. želim vjerovati da ću za to vrijeme imati mogućnost promjena. A jedini razlog zbog kojeg brinem da bih se mogla vratiti u roditeljski dom je gubitak posla. A kad izgubim poso, isti mi je java, ne mogu plaćati ni najam ni kredit. :D

Ergo, jedino šta mi treba u idućih pet godina je zericu zdravlja i pameti, ne moram čak imati ni osiguran poso, dovoljno je da ga imam di naći.
Nenia Salonitana

Post 03 Feb 2015, 01:05

eksača je nestala i s fejsa. tko ima njen br nek ju obradi da nam se vrati. :gaah:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 03 Feb 2015, 21:10

Zekoslawa » wrote: Pet godina? :zecoeek:
Ja ne želim znati di ću živit i šta ću radit za pet godina, tj. želim vjerovati da ću za to vrijeme imati mogućnost promjena. A jedini razlog zbog kojeg brinem da bih se mogla vratiti u roditeljski dom je gubitak posla. A kad izgubim poso, isti mi je java, ne mogu plaćati ni najam ni kredit. :D

Ergo, jedino šta mi treba u idućih pet godina je zericu zdravlja i pameti, ne moram čak imati ni osiguran poso, dovoljno je da ga imam di naći.

Kokoško balava, daj prošeći malo i tuđim šuzama.
Kurca ti o životu ne znaš - zaboga, pa ti ne znaš prepoznat ni narkomana ispred sebe!

Zeko, uozbilji se, nećeš vječno bit pička i po....
miky0
ST Leader

Post 04 Feb 2015, 08:17

nina williams » wrote:
Koji bi klinac imali samo nerentabilne avtoputeve, treba nam i mostova. Il, još bolje, izgradimo tunel do Pelješca. :zubo:
Tunel je navodno jeftiniji 10x od mosta.
nina williams » wrote:
Khm...čudno mi kako ovo nikom u Hrvatskoj još na pamet nije palo. :zubo:
Je meni :cerek: cak sam o tom pisao na nekoj od tema kad mi je to rekao arhitekt ciji je otac projektirao poljud. A koliko se sican, on je to javno i govorio a slobodna je to i objavila prije par godina.
Euklid
old school

Post 06 Feb 2015, 20:04

Pita sudac pljačkaša:
- Zašto ste opljačkali banku?

Pljačkaš:
- Ona je prva počela! :ne zna:
miky0
ST Leader

Post 06 Feb 2015, 22:01

Euklid » wrote:Pita sudac pljačkaša:

Pljačkaš:
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 07 Feb 2015, 10:31

Euklid » wrote:Pita sudac pljačkaša:

Pljačkaš:
Ajme crnog humora! Ženijalno!

Image
Euklid
old school

Post 20 Feb 2015, 14:57

U nekoliko sam navrata pisao kako je strani okupator tijekom okupacije Hrvatske instalirao svoje ljude na sva iole bitna mjesta u ovom društvu, od premijerskih pa do guvernerskih fotelja, od šefova tajnih službi do šefova vodećih kompanija, sve su u potpunosti ispremrežili.

Na žalost, malo tko je osim mikya, judolina, chili i još ponekog imao kapacitete da to pojmi pa evo još jedna ciglica u prilog zidanju ove teze.
Riječ je o osobi koja je godinama veličana kao temelj stabilnosti domaće ekonomije a zapravo je bio njezin grobar, veleizdajnik, sluga stranog okupatora i uvjerljivo najveći krivac za aferu franak i pljačku tisuća hrvatskih građana - guverneru Rohatinskom:

Hrvatska je prodajom zaliha zlata izgubila 4 milijarde kuna

''Stručnjaci kažu da se zlato prodaje u vrijeme rata i teškog siromaštva, a HNB ga je prodao u vrijeme u kojem je Hrvatskoj išlo nabolje. Rohatinski ga je prodao 2005.''

Naravno, netko će reći da odakle je Rohatinski mogao znati kako će se cijena zlata kretati na svjetskom tržištu, međutoa elementarna logika nalaže da se zlatne rezerve ne prodaju u periodu pozitivnih konjunkturnih indeksa.

Uzgred budi rečeno, dotično zlato (15 055kg) smo naslijedili sukcesijom zlatnih rezervi stečenih za vrijeme trulog socijalizma... a sada više nemamo niti gram... :zubo:
Nenia Salonitana

Post 20 Feb 2015, 20:45

člančić ovog žutila navodi da je prodao zlato. zatim hadezeovac kriči( a što drugo nego) kako je to bila izdaja111!!! a potom slijedi što bi bilo kad bi bilo izjava preprodavača zlata.

što se događalo po svijetu tih godina ne sjećam se jer nisam pratila. da je ovo piskaralo dostojno titule novinara na barem 2 a4 stranice bi dao sažet prikaz događanja u to doba i što ga (ni)je moglo potaknuti da proda.
zatim bi se potrudio saznati što je možda trebalo biti hitno sanirano u ovoj našoj zemljici pa se javila potreba za prodajom. :ne zna:
karambol

Post 20 Feb 2015, 21:34

A i ti svašta očekuješ od rvackih nounara...ih! :zubo:

Eto...nisam mislio kako takva površnost može biti sveprisutna. Očekivao sam to na dnevnopolitičkim domaćim temama i tumačio (u početku) takav način pisanja smišljenom manipulicijim čitateljima. Nisam očekivao da će netko ozbiljno pristupiti, recimo, vanjskopolitičkim zbivanjima ili nedajbože nekakvim globalnim temama...a ne. Sve što sam čitao bilo je površno i s vrlo malo interesa o temi napisano...ali...ali...
Nisam mislio, ponavljam se, da se to može preliti u tzv. automobilsko novinarstvo (postoje li i takvi fah majstori? :zubo: ) jer ovo kako neki pišu i čak snimaju neke video priloge... :facepalm:

Otprilike...kao što vidite ima 4 kotača standardne veličine za tu klasu vozila. Po dimenzijama smjestio se u samu sredinu game. Iznutra je sve dobro poznato, provjerena ergonomija, LCD od 7 inča u skupljem paketu opreme iako bi se par prigovora moglo uputiti kvaliteti plastike i veličini volana, no, za taj cjenovni razred to je više nego prihvatljivo u usporedbi sa skupljom konkurencijom. Motori su dobro poznati. Tri benzinska i dva dizelska čije srce kuca u još mnogim modelima iste korporacije.
Od ove godine proširena je paleta boja i poboljšana kvaliteta obloga sjedala i valja istaknuti nove dezene koji dopuštaju veći stupanj individualizacije što će se mnogima svidjeti...

:zubo:

Eto, sve je tako nekako. Kad bude zaista drugačije valja dati svima na znanje. :cerek:
Euklid
old school

Post 20 Feb 2015, 21:41

Da, 2005. je bjesnila teška ekonomska kriza, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj... :facepalm: :facepalm:
miky0
ST Leader

Post 20 Feb 2015, 22:35

Nenia Salonitana » wrote:člančić ovog žutila navodi da je prodao zlato. zatim hadezeovac kriči( a što drugo nego) kako je to bila izdaja111!!! a potom slijedi što bi bilo kad bi bilo izjava preprodavača zlata.

što se događalo po svijetu tih godina ne sjećam se jer nisam pratila. da je ovo piskaralo dostojno titule novinara na barem 2 a4 stranice bi dao sažet prikaz događanja u to doba i što ga (ni)je moglo potaknuti da proda.
zatim bi se potrudio saznati što je možda trebalo biti hitno sanirano u ovoj našoj zemljici pa se javila potreba za prodajom. :ne zna:
Ocito se slabo sjecas tih vremena...niti je u RH bila kriza, naprotiv, rastao je bdp punom parom naprid, gradile su se autoceste, nekretninski biznis je cvjetao, zaduzivala se drzava jednako kao i danas, i zlato se nije trebalo prodavat. Zasto? Zato jer se zlatne rezerve prodavaju tek kad se ne mozes zaduzivat, niti mozes garantirat drzavnim obveznicama. A to nije bio slucaj. Nije ni danas. Dakle, zasto se prodalo zlato? Jer je MMF sugerirao drzavama u tranziciji da je to vrijeme najbolje za prodajom zlata, jer cijena nece nikad vise bit tako visoka :facepalm: Od svih tranzicijskih drzava, RH je prodala jedina SVO zlato.

Inace, 2011 g. sam osobno razgovarao sa tajnicom pomocnika guvernera rohatinskog, odnosno s tajnicom danasnjeg guvernera HNBa, te sam predlozio da drzava zabrani otkupne stanice koje sluze pljackanju zlata jer je preko njih omoguceno iskljucivo plasiranje zlata van granica hrvatske, te sam predlozio istoj da HNB otkupljuje od gradjana zlato i sacuva nacionalno blago, te sam predlagao da zlatari to obavljaju u ime drzave, uz proviziju. Odgovor je bio da tu hnb ne vidi interes. Meni je tad sasvim bilo jasno ono sto sam dotad pretpostavljao. Nadao sam se da ljudi jednostavno ne znaju vodit drzavu. No uvidio sam da itekako znaju sto rade, i sto je u konacnici cilj.
MightyMe

Post 21 Feb 2015, 00:17

Šta je je, da je toga bilo skupili bi brat bratu dvajs kila zlata.
Euklid
old school

Post 21 Feb 2015, 00:29

MightyMe wrote:Šta je je, da je toga bilo skupili bi brat bratu dvajs kila zlata.
:rofl: :rofl:

Steta sto si admin pa mi ne mozes na ignore listu. Ovakvi upisi opasni su za moje zdravlje.

2011. godine u RH bilo je registrirano 80 tvrtki za izvoz zlata, svaka s desecima otkupnih stanica, koje su izvezle izmedju 3 i 5 tona zlata u 2012.

Jel treba uopce reci, vecinom u Austriju, Njemacku i Italiju...

Dvajst kila... :rofl: :rofl:
MightyMe

Post 21 Feb 2015, 00:43

Mogu na ignor listu koliko znan, meni je miki na ignoru, spasi me. Al me zajebe kad se ne ulogiran. :D

Dobro ti kažeš, stvarno su idioti. Tribali su 2012. kupovat zlato kad mu je cijena bila najveća u povijesti.
miky0
ST Leader

Post 21 Feb 2015, 07:39

Majti, ne seri :moli:

Sluzbeno je izvezeno preko 22 t zlata...nesluzbeno preko 30 t zlata ;) Znam osobno 2 najveca otkupljivaca ;)

Iako je zlato iz RH najcesce zavrsavalo u austriji i italiji, oni su to zlato prodali najcesce kinezima i indijcima. Mora bit da su najmnogoljudnije drzave svita najveci idioti na svitu :bicedobro:
  • Information