mogao bih sad pitat, zasto su uiopce ljudi uzimali kredite ili te kredite? mislim, nisu moralim, nije ih nitko valjda pistoljem tjerao da potpisuju te ugovore, dakle, htjeli su i jos su vjerojatno bili sretni kad su ih dobili.
..i sprvaom su bili sretni jer spadaju u onu grupu povlastenih koji se uopce usude pomisliti na takav kredit, a kamo li da ga idu traziti.
to je ona drustvena klasa tzv kreditno sposobnih.
,islim, za dignut taj neki kredit, treba imat i neke uvjete, jel, ne znam, neki posao, neku placu, ne znam, nesto treba imat, tj doslovno imat, materijalno imat u dovoljnoj mjeri da bi odsetao do banke i rekao npr.. ja hocu stan. ..ili, ja hocu novaca. imam novaca, ali mi je to malo, ocu jos.
ne znam koliko ima takvih, ali pitam se i..sto bi bilo s njima danas da nisu uzimali te kredite? bi li bili zivi, zdravi, zdraviji, bolesniji, manje frustrirani, vise frustrirani, s manje problema, s vise problema..bi li danas osn ovali neki pokret ili udrugu onih kojima je zivot krenuo u nekom nezeljenom smjeru jer nisu mogli dobit, uzet te kredite?
..ja ih znam barem dvoje, troje koji su mrtvi zato jer nisu mogli dobit neki kredit, ne nuzno taj neki stambeni , da sad ne govorim o mozda jos dodatnim, sukladnim okolnostima..
osim toga, jel npr u toj franak udrugi bas svi ne mogu ili tesko vracaju te kredite, tj jel ima onih koji i dalje vracaju te kredite, bez da su u franak udrugi, ono, bez nekih problema ih vracaju, ono, jebiga, rata kredita iljadu kuna gore dole, sta ima veze..
ali, eto, nije to bas sve jednostavno, izbori su teski, vidim da ima onih koji su vec skoro ili ne skoro, nego su defakto otplatili taj kredit, ispunjavaju svoje obaveze ili kako se to presiroko kaze.. servisiraju nekako taj kredit i sad, jel u kunama, jel u francima, ne samo da su tu lovu posudjenu vratili, tj i glavnicu i odlicne kamate bankovne, racunajuci po bilo kakvom kreditnom obracunu i financijskim tablicama, aj os ih ceka, pet, deset ili vise godina otplacivanja tog kredita, nakon sto su ga, mogu slobodno rec, vec otplatili ili u ogromnom dijelu otplatili na radost i profit svih strana u tom kreditnom krugu, pa mogu rec i u tom kamatarskom kreditnom krugu koji sxe negdje naziva i..investicijom.
..a opet, ima mi tu nesto i faustovski, tj citava je to igra ko ce koga zajebat kad ides s vragom tikve sadit, a eto, kao, i des sadit jer nemas drugog izbora.
naravno da je (drugacijih) izbora uvijek bilo, ali je bilo i volje da se odabere bas taj neki izbor i onda kad kad nastanu problemi, pojavi se.. mit.
dodje mi zaista da pitam.. a gdje ste svi vi bili devestprve? mislim, st a se onda htjelo i ocekivalo? ne ovo? a sta onda? arkadiju?
i inace se cesto sjetim fausta i ajd, eto, hepijend neki, ali i pak se tu radi o fikciji, a i tu ostaje otvoreno sto je to hepijend, nekako ostaju otvorena vrata da se zapitamo, a sto je sa faustom bilo poslije, jel se rastavio, jel imao ljubavnicu, jel izgubio posao, dobio posao, jel dignuo neki kredit i tako, jel..
mislim, vrlo mi se lako poistovjetit s faustom, svakom je od nas tako (da mu nije u zivotu lako) , pa o nama se i radi, univerzalna je i tema i dilema, dosta ono, komercijalna, jel, da se ta tema prodat.. ali u tom postovjecivanju, prodao mi je silni gete neku subkatarzu, ono, nisam bas ja stoposto zadovoljan s tim sto sam prepoznao kod sebe i nemam ja bas neki ono mir nakon te kartaze nako sto sebi neke stvari priznam..
..ali, eto , da ne idem sad tuda, ono sto me konkretno u ovoj nasoj svicarsko franackoj situaciji zanima, jest, evo.. imamo tu udrugu, imamo i te pernare, pravednike svemirske, palatine pravdi koji se bore..tko zna za sto, ali se zna sto iskoristavaju, tudji jad iskoristavaju za neke svoje probijutke i eto, sta pernari, sta franci, sta oni oce, da im neka vlada da.. sta?
zasto se oni fino ne udruze i ne naprave neki referendum, i to kad se vec radi, onda ic temeljito i trazit tim referendumom da se svi krediti ti koje imaju vracat bankama izbrisu.
ono, prodje referendum i vise ne moras vracat kredit, stan ti ostaje ili vec sta ti ostaje, koje vlasnistvo i cega, i gotova prica.
cemu sad ove neke frke, panike, ocaji, vlada mora ovo, vlada mora ono.. ne mora vlada nista, vlada mora samo nekako vladat ili past. svaka vlada.
i sad, jel ovi misle da ce im neka druga vlada bit bolja (pored njih takvih kreditno i svakako jos nesposobnih, a i lukavih tu ima, nemojmo mislit da ih nema, da su tu samo oni koji eto, nemaju za kruh), da ce im neka druga vlada omogucit da manje placaju rate kredita?
mislim, sto oni ustvari hoce, jel hoce da padne vlada, da dodje neka desna vlada kao u madzarskoj, da se ova vlada pocne ponasat kao orbanova, jel njih briga za ikoga drugog osim za sebe i njihove probleme, pa kazu.. jebe se nas, vi ako imate nekih vasih problema vi se organizirajte kako hocete, mi imamo ovih, nasih problema?
pa zasto onda, ako je to tako..kazem, ako je tako.. ne bih rekao..ma jebe se mene i za vase kredite i rate, vi ste barem koju godinu na miru zivjeli i imali sta jest, zaobidjite me u sirokom luku jer su meni moji problemi vazniji? radite sto god hocete, ali mene u to na nikakav nacin ne mijesajte jer ce tek onda bit frke?
dakle, zasto se na ovakav nacin trose i snage i vrijeme? mislim, ono, ic radit neke te pritiske? pa to moze samo onaj ko ima dovoljno kilograma za to.
efikasnije, brze i bolje bi bilo ic raspisat taj referendum da se svi ti krediti storniraju.
sta, raspolozenje postoji, u tjedan dana se skupi dovoljan broj potpisa za referendum. e, onda se napravi malo pritisak na one koji odlucuju kad ce bit referendum, napravi se taj referendum sto prije, prodje, odluke referenduma udju u zakon po si li zakona, svaka vlada ce morat postovat odluke tog referenduma narocito ako bude ono, bas masovan, nema tu price.. i, ngedje tamo do ljeta, a to je zaista brzo, nema kredita, stan ti ostaje, vise nista ne placas, sve po zakonu, sve mirno, sve brzo, sve cisto.. i usput jos, vjerojatno padne i vlada. i onda se bez kredita, sa stanom ides malo zajebavat glasat na parlamentarne izbore. ono, pjesma.
to je bit zaista blesav ne ic sad radit takav referendum. to je prvo sto treba past na pamet. tj, odavno je vec trebalo past na pamet.