..franak, pernar, franci, pernari..

Koljite se i gložite!
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 19 Jan 2015, 13:33

..evo, svicarski franak opet raste i sad, jel, svatko tko ima te kredite vezane za svicarski franak, problemi, jel..

mogao bih sad pitat, zasto su uiopce ljudi uzimali kredite ili te kredite? mislim, nisu moralim, nije ih nitko valjda pistoljem tjerao da potpisuju te ugovore, dakle, htjeli su i jos su vjerojatno bili sretni kad su ih dobili.
..i sprvaom su bili sretni jer spadaju u onu grupu povlastenih koji se uopce usude pomisliti na takav kredit, a kamo li da ga idu traziti.
to je ona drustvena klasa tzv kreditno sposobnih.
,islim, za dignut taj neki kredit, treba imat i neke uvjete, jel, ne znam, neki posao, neku placu, ne znam, nesto treba imat, tj doslovno imat, materijalno imat u dovoljnoj mjeri da bi odsetao do banke i rekao npr.. ja hocu stan. ..ili, ja hocu novaca. imam novaca, ali mi je to malo, ocu jos.
ne znam koliko ima takvih, ali pitam se i..sto bi bilo s njima danas da nisu uzimali te kredite? bi li bili zivi, zdravi, zdraviji, bolesniji, manje frustrirani, vise frustrirani, s manje problema, s vise problema..bi li danas osn ovali neki pokret ili udrugu onih kojima je zivot krenuo u nekom nezeljenom smjeru jer nisu mogli dobit, uzet te kredite?
..ja ih znam barem dvoje, troje koji su mrtvi zato jer nisu mogli dobit neki kredit, ne nuzno taj neki stambeni , da sad ne govorim o mozda jos dodatnim, sukladnim okolnostima..

osim toga, jel npr u toj franak udrugi bas svi ne mogu ili tesko vracaju te kredite, tj jel ima onih koji i dalje vracaju te kredite, bez da su u franak udrugi, ono, bez nekih problema ih vracaju, ono, jebiga, rata kredita iljadu kuna gore dole, sta ima veze..

ali, eto, nije to bas sve jednostavno, izbori su teski, vidim da ima onih koji su vec skoro ili ne skoro, nego su defakto otplatili taj kredit, ispunjavaju svoje obaveze ili kako se to presiroko kaze.. servisiraju nekako taj kredit i sad, jel u kunama, jel u francima, ne samo da su tu lovu posudjenu vratili, tj i glavnicu i odlicne kamate bankovne, racunajuci po bilo kakvom kreditnom obracunu i financijskim tablicama, aj os ih ceka, pet, deset ili vise godina otplacivanja tog kredita, nakon sto su ga, mogu slobodno rec, vec otplatili ili u ogromnom dijelu otplatili na radost i profit svih strana u tom kreditnom krugu, pa mogu rec i u tom kamatarskom kreditnom krugu koji sxe negdje naziva i..investicijom.

..a opet, ima mi tu nesto i faustovski, tj citava je to igra ko ce koga zajebat kad ides s vragom tikve sadit, a eto, kao, i des sadit jer nemas drugog izbora.
naravno da je (drugacijih) izbora uvijek bilo, ali je bilo i volje da se odabere bas taj neki izbor i onda kad kad nastanu problemi, pojavi se.. mit.

dodje mi zaista da pitam.. a gdje ste svi vi bili devestprve? mislim, st a se onda htjelo i ocekivalo? ne ovo? a sta onda? arkadiju?

i inace se cesto sjetim fausta i ajd, eto, hepijend neki, ali i pak se tu radi o fikciji, a i tu ostaje otvoreno sto je to hepijend, nekako ostaju otvorena vrata da se zapitamo, a sto je sa faustom bilo poslije, jel se rastavio, jel imao ljubavnicu, jel izgubio posao, dobio posao, jel dignuo neki kredit i tako, jel..
mislim, vrlo mi se lako poistovjetit s faustom, svakom je od nas tako (da mu nije u zivotu lako) , pa o nama se i radi, univerzalna je i tema i dilema, dosta ono, komercijalna, jel, da se ta tema prodat.. ali u tom postovjecivanju, prodao mi je silni gete neku subkatarzu, ono, nisam bas ja stoposto zadovoljan s tim sto sam prepoznao kod sebe i nemam ja bas neki ono mir nakon te kartaze nako sto sebi neke stvari priznam..

..ali, eto , da ne idem sad tuda, ono sto me konkretno u ovoj nasoj svicarsko franackoj situaciji zanima, jest, evo.. imamo tu udrugu, imamo i te pernare, pravednike svemirske, palatine pravdi koji se bore..tko zna za sto, ali se zna sto iskoristavaju, tudji jad iskoristavaju za neke svoje probijutke i eto, sta pernari, sta franci, sta oni oce, da im neka vlada da.. sta?
zasto se oni fino ne udruze i ne naprave neki referendum, i to kad se vec radi, onda ic temeljito i trazit tim referendumom da se svi krediti ti koje imaju vracat bankama izbrisu.
ono, prodje referendum i vise ne moras vracat kredit, stan ti ostaje ili vec sta ti ostaje, koje vlasnistvo i cega, i gotova prica.

cemu sad ove neke frke, panike, ocaji, vlada mora ovo, vlada mora ono.. ne mora vlada nista, vlada mora samo nekako vladat ili past. svaka vlada.
i sad, jel ovi misle da ce im neka druga vlada bit bolja (pored njih takvih kreditno i svakako jos nesposobnih, a i lukavih tu ima, nemojmo mislit da ih nema, da su tu samo oni koji eto, nemaju za kruh), da ce im neka druga vlada omogucit da manje placaju rate kredita?
mislim, sto oni ustvari hoce, jel hoce da padne vlada, da dodje neka desna vlada kao u madzarskoj, da se ova vlada pocne ponasat kao orbanova, jel njih briga za ikoga drugog osim za sebe i njihove probleme, pa kazu.. jebe se nas, vi ako imate nekih vasih problema vi se organizirajte kako hocete, mi imamo ovih, nasih problema?
pa zasto onda, ako je to tako..kazem, ako je tako.. ne bih rekao..ma jebe se mene i za vase kredite i rate, vi ste barem koju godinu na miru zivjeli i imali sta jest, zaobidjite me u sirokom luku jer su meni moji problemi vazniji? radite sto god hocete, ali mene u to na nikakav nacin ne mijesajte jer ce tek onda bit frke? :zubo:

dakle, zasto se na ovakav nacin trose i snage i vrijeme? mislim, ono, ic radit neke te pritiske? pa to moze samo onaj ko ima dovoljno kilograma za to.
efikasnije, brze i bolje bi bilo ic raspisat taj referendum da se svi ti krediti storniraju.

sta, raspolozenje postoji, u tjedan dana se skupi dovoljan broj potpisa za referendum. e, onda se napravi malo pritisak na one koji odlucuju kad ce bit referendum, napravi se taj referendum sto prije, prodje, odluke referenduma udju u zakon po si li zakona, svaka vlada ce morat postovat odluke tog referenduma narocito ako bude ono, bas masovan, nema tu price.. i, ngedje tamo do ljeta, a to je zaista brzo, nema kredita, stan ti ostaje, vise nista ne placas, sve po zakonu, sve mirno, sve brzo, sve cisto.. i usput jos, vjerojatno padne i vlada. i onda se bez kredita, sa stanom ides malo zajebavat glasat na parlamentarne izbore. ono, pjesma. :kokice:

to je bit zaista blesav ne ic sad radit takav referendum. to je prvo sto treba past na pamet. tj, odavno je vec trebalo past na pamet. :kokice:

Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 19 Jan 2015, 13:46

revoluciju bi ja digla.
revoluciju.
ovo fejsbukaško trt mrt prc frc je luk i voda prema onom što bi ja

i to radikalno
ma yebo charlie.
i demokraciju.
kurvanjski avatar, a
..a unda
Undaminator

Post 19 Jan 2015, 14:07

Chilimama » wrote:revoluciju bi ja digla.
revoluciju.
ovo fejsbukaško trt mrt prc frc je luk i voda prema onom što bi ja

i to radikalno
ma yebo charlie.
i demokraciju.
..ok, dobro. evo, i ja bih. :D

..ali, najprije, ko ce to financirat, kako? a i ako se to uspije nekako rijest, ostaje pitanje koja revolucija, kakva, dokle.. jel burzoaska, jel fasisticka, jel socijalisticka, jel vjerska, jel ekoloska, jel industrijska, jel ona.. kako se zvala.. kulturna?
mislim, moglo bi se desit da istovremeno buknu barem tri revolucije. ono, trziste samo takvo.. :D :D
Donna Sole

Post 19 Jan 2015, 14:11

..a unda » wrote: ..ok, dobro. evo, i ja bih. :D

..ali, najprije, ko ce to financirat, kako? a i ako se to uspije nekako rijest, ostaje pitanje koja revolucija, kakva, dokle.. jel burzoaska, jel fasisticka, jel socijalisticka, jel vjerska, jel ekoloska, jel industrijska, jel ona.. kako se zvala.. kulturna?
mislim, moglo bi se desit da istovremeno buknu barem tri revolucije. ono, trziste samo takvo.. :D :D

pa sve bi ja te revolucije digla osim vjerske...ajd i fasističke...možda je to isto..ma kako god, odma bi ja to sad sve razbucala

ko će financirat? :ne zna:
:misli:

pojma nemam. banke neće sigurno. neće ni dijaspora.

evo mi se od muke prispavalo. odo ubit oko.
kurvanjski avatar, a
..a unda
Undaminator

Post 19 Jan 2015, 14:14

Chilimama » wrote:

pa sve bi ja te revolucije digla osim vjerske...ajd i fasističke...možda je to isto..ma kako god, odma bi ja to sad sve razbucala

ko će financirat? :ne zna:
:misli:

pojma nemam. banke neće sigurno. neće ni dijaspora.

evo mi se od muke prispavalo. odo ubit oko.
eto, ide dizat revoluciju pa zaspe na rodjenu revoluciju. ko lenjin skoro.. :D :D
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 19 Jan 2015, 16:55

Zar su Franak i Živi zid jedno te isto?

Pročitala sam u jednom razgovoru o tim toksičnim kreditima da banke nisu trebale (smjele?) istovremeno primjenivati i valutnu klauzulu i podizanje kamate. Pretpostavljam da bi rješenje moglo biti da se banke natjera da to priznaju te da se definira jesu li trebale primijeniti jedno ili drugo, izračunati preplaćenu razliku i novce ili vratiti ili zaračunati za ubuduće.

Ne znam, ne moramo dizati revoluciju, ali kredit kojem glavnica naraste nakon što je dužnik pet, sedam ili deset godina redovno otplaćivao rate jednostavno ne može biti ništa drugo nego lihvarski kredit. Takvi su zakonom zabranjeni. Ako je potpisani ugovor iznad vredniji zakona, možemo odmah proglasiti robovlasničku državu. Ne samo zbog kredita na 30 godina nego i zato što u slučaju da je sadržaj potpisanog ugovora iznad svih zakona, onda vrijedi i ugovor ovjeren kod bilježnika u kojem stoji "Ja xy, OIB nekibroj, odričem se svih svojih prava i slobode kako bih postao vlasništvo osobe zz".
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
..a unda
Undaminator

Post 19 Jan 2015, 18:48

ElliQuinn » wrote:Zar su Franak i Živi zid jedno te isto?

Pročitala sam u jednom razgovoru o tim toksičnim kreditima da banke nisu trebale (smjele?) istovremeno primjenivati i valutnu klauzulu i podizanje kamate. Pretpostavljam da bi rješenje moglo biti da se banke natjera da to priznaju te da se definira jesu li trebale primijeniti jedno ili drugo, izračunati preplaćenu razliku i novce ili vratiti ili zaračunati za ubuduće.

Ne znam, ne moramo dizati revoluciju, ali kredit kojem glavnica naraste nakon što je dužnik pet, sedam ili deset godina redovno otplaćivao rate jednostavno ne može biti ništa drugo nego lihvarski kredit. Takvi su zakonom zabranjeni. Ako je potpisani ugovor iznad vredniji zakona, možemo odmah proglasiti robovlasničku državu. Ne samo zbog kredita na 30 godina nego i zato što u slučaju da je sadržaj potpisanog ugovora iznad svih zakona, onda vrijedi i ugovor ovjeren kod bilježnika u kojem stoji "Ja xy, OIB nekibroj, odričem se svih svojih prava i slobode kako bih postao vlasništvo osobe zz".
pa ne znam jesu li franak i zivi zid isto. nisu, valjda nisu, ali evo, vidim da su sasvim dobri saveznici u ovoj fazi. tj imaju iste neke iterese, suradjuju i to aktivno suradjuju. :kokice:

..a opet, ko kaze da nisu dovoljno slicni? :kokice:

to sto su banke trebale, nisu trebale ili smjele, nisu smjele, to ima i svoju predigru, uvod, temelj.
i za osporiti to sto one nisu trebale ili smjele, treba osporiti i te temelje, a znamo kako se temelji osporavaju, jel tako? :D
i jel mi uopce imamo znanja, snage i volje za te temelje, jel, razbucat ili sto se vec s temeljima radi?

banke se nema sto tjerat priznavat, one defakto priznaju sto rade, de jure pregovaraju, jer da otvoreno priznaju, najmanja steta bi im bila neostvarivanje profita kojeg su zamislile u ovakvim kreditima, koje eto, zoves toksicnim i s tim bi se nazivljem, financijskim pidznom mogao slozit, ali malo sam starije ekonomske klase i koliko poznam tu hip hop sempl kulturu, toksicnost u tim (takvim) investicijama i financijskim spekulacijama, oznacava nesto drugo.
tj mozemo mi ovdje govoriti o toksicnim kreditima, ali toksicnim za koga? naziv za neku rizicnost takvog obrtanja, nije izmislio kreditoprimac.

ovdje je za banke situacija puno stabilnija. one su vec ostvarile sve profite, ekstraprofite, kako se vec koja eknomska skola sluzi kakvom terminologijom i sad se radi smo o tome da se razina zamisljenog..ili jos bolje, vec unaprijed ukalkuliranog profita sto manje smanji, nesto ce se tu kozmeticki vise manje i odstupit od strane banaka, ali ne previse nesto.

a i to sto odstupe ili ustupe, opet ce bit ukalkulirano i ako banke osjete da su napravile p revelik ustupak, mogu zamislit scenarij neki da ce banke tu razliku naplatit na drugi nacin, pa mozda cak i meni.
jednostavno, ne mogu sad izsimulirat i izmodelirat sve kombinacije, ali banke to mogu shvtit kao udar na njihove rezerve, mogu se onda drugacije pocet ponasat. mozda na nacin da to ne odgovara trenutnoj poltici neke vlade i onda ce ta vlada, drzava, morat reagirat i donosit mjere da se taj proces ublazi ili okrene, pa je tu onda automatski involvirana i drzavna banka, pa onda opet vrlo lako najebem na kraju opet ja, ni kriv i duzan i to najvjerojatnije duplo, najprije sa strane ustupaka udrugi franak, pa onda i sa strane ustupaka bankama.

..ispada da bi u jednom trenutku nasuprot mene ujedinjeni u svojim interesima mogli bit i vlada i drzava i franak svicarski i udruga franak i banke i zivi zidovi i mrtvi zidovi i pckemlelicke uz jos ostalih suprotnih formacija od prije, svetih, nesvetih, ovih, onih.. nemam ja love za to sve podmirivat, ocu morat bubreg davat? :D
ma ono, no hebe ziva sila, nek se franak zajedno sa zivim zidom pomlati sa drzavom, nek ruse drzavu, nek drzava rusi njih i banke, nek rusi ko god koga oce, samo nek se u mene niko ne dira, cak ni u trecoj derivaciji.. :D :D

da se tu radi o lihvarskim kreditim, pa radi naravno, ali nemoj mi rec da se to nije znalo u ta sanaderova i li cija vec vremena kad se potpisivao ugovor za kredit? potpuno je u pravu sadasnji misnitar ili ko vec, kad kaze ko je sustavno kriv za ovi situaciju, ko su ti demijurzi koji evo, opet neke izbore dobivaju.
kad ides kod lihvara jer je, ne znam, stani pani ili se to tako dozivljava kao stani pani, posudis lovu, pa znas sto si napravio i kome si se obratio. i zna se ako se ne radi o imbecilstvu kako to poslije sve ide ili vrlo lako moze ici. i znamo koji je proces i kako se to nekako rijesi, ako se rijesi.

sto se tice tih tecajeva, kamata..pa da, ne bi trebalo i jedno i drugo, al banka se tako osigurala, tj osigurala je svoj profit najmanje trostruko, ne znam vec kakvi su to ugovori. al i banka ko banka, njima najmanje odgovara aktivirat tu neku fiducijarnost, hipotekarnost, sta ce ona s tim stanovima. to su banke, ne trgovci nekretninama.. tako je i kolabirao, tj upravo kolabira kapitalizam jer je americki model derivata kad se dug prodaje.. tj kad se buduci dug prodaje u jos dalju buducnost, a garancija mu je neka nekretnina, taj je model propao i povukao sve za sobom, a sta je onda ostalo?
propadne kredit, uzme se nekretnina.. jedna.. pa druga.. pa stota..pa iljadita..i? sta ce banka s tim? ne moze prodat, ne moze je darovat, cak ni neopterecenu, pukne lanac svetog antuna i sta, ja to moram placat, a u tom lancu nisam ni bio?

to je kao i ove kreditne kartice.. bankama nije u interesu uzet ti karticu, u interesu joj je da budes sto duze i sto vise u dugu i da taj dug vracas.

tako je slicno i s tim lihvarlukom i ovdje kod ovih kredita, s tom nekom razlikom sto je i sustav na strani banaka, tj to je isti sustav i to se onda misli rijesit..kako? tuzbom? cek malo..tuzbom? na sudu? pa necemo se valjda salit.. ako se to i rijesi pozitivno za stranu koja tuzi (od rima je poznata ona..jao, tuzitelju), kad ce to doc na realizaciju, a i kako? ..ai ko ce to platit? banke? a banke ce rec, super, sacemo jos svima dat i zlata, necemo mi to naplacivat dalje od koga mozemo i tu razliku prebacit na..npr.. undu? :D

mslim, jebo ti to takvu solidarnost, necu je. radje nek me neko odmah pita jel mu imam dat za ratu kredita, pa ako imam, na ti, evo, nosi, jebise.. jeftinije ce me na kraju ispast. :D

tako da ili pogni glavu i prezivljavaj dan po dan dok ne dodjes na red za posjet velikom maanituu ili frka, ukljucivsi i tu neku revoluciju, nerede, sta li vec.. ili elegantan nacin, gospodski.. referendum. pa onda sta bude, ko ima kredit jebega se, vise ga nema.. moze ic pit. :D :D
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 19 Jan 2015, 19:00

Jeli ja to vidim da pojedinci ili vecina unutar naseg drustva zeli nametnit svoj stav da ja moram prihvatit nesretnu sudbinu frankanasa kao nesto sasvim normalno? Ako je, vi bi ste se fantasticno snasli u trecem rajhu. Cak stovise, cinkavali bi nearijevce.
Eks

Post 19 Jan 2015, 19:06

Jesu nesretni bili i oni turisti koje si pokušao opelješiti kad te policija spriječila? :o :zubo: Ili se to ne računa? :zubo:
miky0
ST Leader

Post 19 Jan 2015, 19:23

Eks » wrote:Jesu nesretni bili i oni turisti koje si pokušao opelješiti kad te policija spriječila? :o :zubo: Ili se to ne računa? :zubo:
Ono je bila cista sabotaza od strane drzavnog aparata. Zamisli, na aeredromu, zadnjoj dodirnoj tocki tog turista s hrvatskom, taj isti turist vadi novac i zeli ga ostavit u toj jebenoj hrvatskoj, a hrvatski policajac koji prima placu od te hrvatske, cini veleizdajnicki potez za koji bi trebao odgovarat pred najvisim institucijama te iste drzave, i vratit sve place koje je dobio ikad, i iselit iz te drzave, jer mu je drazi jedan stranac od sunarodnjaka. Veleizdaja.

I btw, ja sam im tija naplatit 30€, a taxi ih guli s 50€. Tako da tu nema ni najmanje veze s nikakvom pljackom.
Eks

Post 19 Jan 2015, 19:23

miky0 » wrote:
Ono je bila cista sabotaza od strane drzavnog aparata. Zamisli, na aeredromu, zadnjoj dodirnoj tocki tog turista s hrvatskom, taj isti turist vadi novac i zeli ga ostavit u toj jebenoj hrvatskoj, a hrvatski policajac koji prima placu od te hrvatske, cini veleizdajnicki potez za koji bi trebao odgovarat pred najvisim institucijama te iste drzave, i vratit sve place koje je dobio ikad, i iselit iz te drzave, jer mu je drazi jedan stranac od sunarodnjaka. Veleizdaja.

I btw, ja sam im tija naplatit 30€, a taxi ih guli s 50€. Tako da tu nema ni najmanje veze s nikakvom pljackom.
I to je, dakle, veleizdaja. :rofl: :rofl: :rofl:
miky0
ST Leader

Post 19 Jan 2015, 19:51

Eks » wrote:
I to je, dakle, veleizdaja. :rofl: :rofl: :rofl:
A nego sta je??? To je kontraobavjestajac, igra za strance picka mu materina :o
..a unda
Undaminator

Post 19 Jan 2015, 21:03

..evo malo brejking njuza i uputa za citanje..

nije bas da se tice samo usko ovih koji imaju te kredite, nego je stvar malo sire zapetljana.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/duzn ... 96083.aspx

Dužnosnik Erste banke o divljanju švicarca: Populistički potezi hrvatske vlade mogli bi biti pogubni
naslov. jasno, babicu nije briga sto ce bit s ljudima koji imaju te kredite, nego kako udarit po ovoj vladi.
s nekom drugom vladom bi babic mogao valjda bolje suradjivat.
PREDSJEDNIK Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić predložio je u ponedjeljak da se krediti indeksirani u švicarskim francima konvertiraju u eure kako bi se klijentima olakšala otplata zajmova, a osvrnuo se i na stanje u Hrvatskoj rekavši da bi populistički potezi hrvatske vlade u rješavanju problema s frankom mogli biti dodatno pogubni za krhku hrvatsku makroekonomsku situaciju.
dakle, pise mile, al pise i hund, radi se, naime, o sefu erste banke, ali u srbiji. banka ko banka, granice joj nisu bitne, ali ipak ovaj komnet ar nije dosao od predsjednika odbora erste hrvatska, poruka je lansirana okolo, posredno.

konverzija kosta. to neko mora platit. osim toga, euro nece narast sutra za ne znam, dvajst posto? tako su i za franak govorili.

populizam je isprsit se pred bankama, a nije bio populizam kad se se ti i takvi krediti iugovori poceli stancat ?

i kao slag, taj kao komentar, nije uopce komentar, n ego otvorena prijetnja. kome? ne samo ovoj vladi, nego inace, drugim rijecima..ako ne napravite ono sto bankama odgovara, bit ce pogubno za vas.
Hrvatska će biti pod velikim pritiskom. Hrvatskoj vladi mogućnost da u predizbornoj kampanji napravi populistički potez vjerojatno izgleda vrlo primamljivo, pogotovo nakon gubitka predsjedničkih izbora. Oporba takvom potezu bi bili Narodna banka Hrvatske i hrvatski guverner koji jako dobro shvaća koliko bi populistička mjera bila dodatno pogubna za ionako krhku hrvatsku makroekonomsku situaciju.
hrvatska ce bit pod velikim pritiskom.. koga? cega? mislim, i dalje idu otvorene prijetnje bankarske preko ovog kanala.
ovim kometarom se banke otvoreno mijesaju u politiku i otvoreno pokazju ko drzi politiku pod kontrolom ili drugim rijecima.. milanovicu, mozda ces izbore dobit ili izgubit, ali krenes li protiv nas, izgubit ces sigurno.
to nije prijetnja nego blef, pokusaj ucjene.
naime, u slucaju da dodje hadezeova vlada postoje dvije glavne mogucnosti, stoga tri ako uzmemo njihovu kombinaciju.
banke znaju da je s milanovicem nekako lakse pregovarat, da ga je lakse pritiskivat i ucjenjivat i zele da se za vrijeme ove vlade donesu odluke koje ce postovat ili obavezivat i drugu neku vladu, isto kao sto ti krediti iz sanaderove ere, obavezuju zeljeznim lancima i ovu vladu.

u slucaju da se konacni odgvor prebaci na drugu mogucu vladu, rizik za banke je veci, tek bi onda mogli vidjet sto je tpo p olulizam i madjarski scenarij im je vrlo moguc, ako ne i gore.
naravno, ostaju jos one dvije opcije, ali banke su trenutno na njih nespremne i one moraju cekat izbore, pa onda vidjet sto i kako, koga kupit, i td..

i sad se uvodi i hnb..
Po Carićevoj ocjeni, ti klijenti su poslije jačanja franka "i de facto, po regulativi Narodne banke Srbije, postali platežno nesposobni
ovo prica o si tuaciji u srbiji, a sto je s hrvatskom? on i koje je pogodio ovaj crni cetvrtak u hravtskoj, oni su platezno sposobni?
jel za njih isto ova drzava predvidja da udju u program socijalno ugrozenih i da im oproste neke racune, lovu i ako ne, zasto ne?
Država bi, naveo je Carić, mogla pomoći poslovnim bankama da konverzija "švicaraca" u kredite indeksirane u eurima bude što povoljnija i da eventualno pomogne bankama u subvenciji kamatne stope.
dakle, hoce se dug konvertirat u eure. osim sto ta.. kako se naziva, solucija, ima jos nekih pitanja, meni je logicno da banke medjuostalim poredlazu i ovu, kao, mjeru jer konverzija kosta, naplacuje se, a i tehnicki me zanima kako to ide? franak u kune (naplati), pa onda kune u euro (naplati i to)?
po kojim tu i kakvim tecajima, ne zelim u opce pricat.
U uvodu svog bloga predsjednik Izvršnog odbora Erste banke naveo je tri opcije za rješavanje problema kredita u švicarskim francima, od kojih je jedna vraćanje nekretnine banci, druga nastavljanje otplate i treća konvertiranje kredita u eure.
ko se ne slaze s bankama, preostaju mu gornje opcije. e, to vec nije ni upozorenje, ni prijetnja, nego vec zalazi u vode terora

to da drzava pomaze (kao prijedlog) subvenciji kamatne stope, to samo znaci da se zeli da drzava pokrije razliku ocekivanog ili vec uracunatog profita banaka.
ili ako ne pokrije citavu razliku, da se dogovore, da trguju, pa npr i neka je pola-pola.
koje ta drzava? jel to neka drzava tirgistan? ne, ta drzava, to sam ja, kako bi rekao kralj sunce (valjda on) i dio te subvencije ce otpast na ovaj ili onaj nacin i na mene.

dakle, meni je jasno da se banke bore za svoje interese (dvojako shvatiti), ali sto misle one ovakvim prijetnjma postici, kome su (sve) namijenjene, ali dobro, ako banke misle da su toliko mocne da mogu go voriti sto zele, ok, valjda znaju zasto to mogu.. :kokice:
miky0
ST Leader

Post 19 Jan 2015, 22:17

Bogte, ovo ko da sam ja pisa, a ne unda :facepalm: Sta se undi dogodilo :ne zna:
Nenia Salonitana

Post 20 Jan 2015, 01:08

miky0 » wrote:

veleizdajniče, a porez ne bi platio?
da te nije spriječio opljačkao bi državu.
miky0
ST Leader

Post 20 Jan 2015, 07:58

Da,ne znam tko je napisao ovu izjavu, rekao bi da je potpuni maloumnik ;)
Da kuzis kako sistem funkcionira, ne bi govorila ove maloume floskule. Da sam ja taxist i da nisam u sustavu pdva, i da lazem da sam nerentabilan, svih 30€ bi islo meni u djep. A kako nisam taxist, i od ovih 30€ ja kupim nekakav prozvod koji kosta 30€, i trgovcu platim pdv od 25% sto je 7,5€ a za taj proizvod je i trgovac duzan uplatit 25% pdva i pretpostavimo da je i tu rijec za jos 6-7€, i na to trgovac uplati jos drzavi 20% dobiti, sto sve skupa prelazi 15€. Rezime: od mojih nezaradjenih 30€ je drzava izgubila vise od 15€. Vise nego li bi dobila od taxiste. Kad se uzme u obzir da placam porez drzavi za apartmane kroz pausal i pdv od 1.07. onda mi je potpuno jasno da ne znas o cemu pricas.
Ko je ovdje opljackao drzavu je jasno svim normalnim ljudima. Nenormalnima sam odgovorio da je onaj tko je ovdje direktno opljacka drzavu -policajac ;)
MightyMe

Post 20 Jan 2015, 09:14

Nenia Salonitana » wrote: veleizdajniče, a porez ne bi platio?
:rolleyes:
Stvarno nemaš pojma. Šta će pošten čovik plaćat porez? :zubo:
Euklid
old school

Post 20 Jan 2015, 15:06

'if you fall, i'll be there' (floor)
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Jan 2015, 23:01

Unda, ja ću ti reći zakaj smo Leteća i ja dignuli kredu u CHF - ali samo pod jednim uvjetom: quid pro quo.

Mene isto zanima otkuda tebi lova da stigneš pisati plahte po forumu i hraniti divizije beštija.

Pa, ako te zanima, ja ću ti reći, ali nadm se da ćeš i ti meni odgovoriti na neka pitanja.

A ovaj jadni Mikić nema pojma koliki je naci u duši, a druge proziva za nacizam.

Aj mu ti objasni, molim te, ja jednostavno nemm ni vremena ni živaca.
Tea Tree

Post 20 Jan 2015, 23:03

Ne može mu to nitko objasniti. To je neobjašnjivo.
Bara huda

Post 20 Jan 2015, 23:14

miky0 » wrote:Da,ne znam tko je napisao ovu izjavu, rekao bi da je potpuni maloumnik ;)

Da kuzis kako sistem funkcionira, ne bi govorila ove maloume floskule. Da sam ja taxist i da nisam u sustavu pdva, i da lazem da sam nerentabilan, svih 30€ bi islo meni u djep. A kako nisam taxist, i od ovih 30€ ja kupim nekakav prozvod koji kosta 30€, i trgovcu platim pdv od 25% sto je 7,5€ a za taj proizvod je i trgovac duzan uplatit 25% pdva i pretpostavimo da je i tu rijec za jos 6-7€, i na to trgovac uplati jos drzavi 20% dobiti, sto sve skupa prelazi 15€. Rezime: od mojih nezaradjenih 30€ je drzava izgubila vise od 15€. Vise nego li bi dobila od taxiste. Kad se uzme u obzir da placam porez drzavi za apartmane kroz pausal i pdv od 1.07. onda mi je potpuno jasno da ne znas o cemu pricas.

m

Ko je ovdje opljackao drzavu je jasno svim normalnim ljudima. Nenormalnima sam odgovorio da je onaj tko je ovdje direktno opljacka drzavu -policajac ;)
A jel onda moze da i ja u svoj apartman pozovem goste i prijavim ih ka prijatelje ili rod koji ne placaju boravak nego samo onu boravisnu taksu sta treba a onda oni meni plate pola od tvoje sluzbene cijene?
A ja cu isto te pare potrosit na vecere ili stagod vec pa ce tgovci i ugostitelji placajuci porez dat dio toga drzavi.

Jel bi to bila ista stvar ka i ovo tvoje ili nije? :ne zna:
Tea Tree

Post 20 Jan 2015, 23:21

Bara huda » wrote:
A jel onda moze da i ja u svoj apartman pozovem goste i prijavim ih ka prijatelje ili rod koji ne placaju boravak nego samo onu boravisnu taksu sta treba a onda oni meni plate pola od tvoje sluzbene cijene?
A ja cu isto te pare potrosit na vecere ili stagod vec pa ce tgovci i ugostitelji placajuci porez dat dio toga drzavi.

Jel bi to bila ista stvar ka i ovo tvoje ili nije? :ne zna:
Nije. :ne zna:
Evo ti je miky objasnio u tisućama postova na trkeljanju, stalno jedno te isto priča prosvjetljujući nas, a nitko da skuži. Nisam ni ja skužila, samo znam da to nije isto kad radi netko drugi i kad to radi miky.

Možda je Dežulović negdje na tragu toga:
http://www.b92.net/info/moj_ugao/index. ... _id=259748

I radije će Hrvat položiti život na oltar domovine nego tisuću kuna poreza na njen šalter.

:D
Bara huda

Post 21 Jan 2015, 00:05

Tea Tree » wrote: Nije. :ne zna:
Evo ti je miky objasnio u tisućama postova na trkeljanju, stalno jedno te isto priča prosvjetljujući nas, a nitko da skuži. Nisam ni ja skužila, samo znam da to nije isto kad radi netko drugi i kad to radi miky.

Možda je Dežulović negdje na tragu toga:
http://www.b92.net/info/moj_ugao/index. ... _id=259748

I radije će Hrvat položiti život na oltar domovine nego tisuću kuna poreza na njen šalter.

:D
Dobar Dezulovic. :D

Sjetilo me kako sam ja jednom prilikom bila gosca jedne Austrijanke. I otisle nas dvije da mi ona malo pokaze gradic i tako to i ima parkiralista koja su malo dalje od centra koja su javni parking. Sto ce rec da je od 8.00 do 18.00 besplatno parkiranje ali imas pravo biti sat i pol. Imala ona neki papirnati sat u autu i stavila vrijeme kad smo stigli i taman malo prosecemo, sat i po uvrh glave.
Na sto sam ja rekla da zasto ne bi mogli doc nakon tog vremena pa pomaknut sat kao da smo tek dosli i ostat dulje.
A ona me zacudjeno pogledala i pitala..."kako to msilite...pomaknuti sat? "
Ja ne kontam di je problem i objasnjavam a ona ce zgranuto.....pa ako mislite ostat dulje od toga, onda imate parking koji se placa pa mozete bit koliko vam treba. Da je ovo mjesto parkiraliste za tako kratko parkiranje, da si netko obavi sto treba i da kako bi to izgledalo prema drugima koji trebaju parking na krace kad bi neki zauzeli mjesto na cijeli dan pomicuci satove? :D

:facepalm:
..a unda
Undaminator

Post 21 Jan 2015, 00:18

judolino » wrote:Unda, ja ću ti reći zakaj smo Leteća i ja dignuli kredu u CHF - ali samo pod jednim uvjetom: quid pro quo.

Mene isto zanima otkuda tebi lova da stigneš pisati plahte po forumu i hraniti divizije beštija.

Pa, ako te zanima, ja ću ti reći, ali nadm se da ćeš i ti meni odgovoriti na neka pitanja.

A ovaj jadni Mikić nema pojma koliki je naci u duši, a druge proziva za nacizam.

Aj mu ti objasni, molim te, ja jednostavno nemm ni vremena ni živaca.
..ma ne zanima me zasto ste digli kredit. :D

jel sam ja negdje rekao da me zanima? :D

citam nesto i/ili slusam nekog jucer, prekjucer na teve, ne da mi se sad trazit za citirat, ali nesto u obliku.. ljudi su morali dignut kredit, jer su zeljeli kupit.. ne znam sad sto, stanove valjda.
jel ti shvacas o cemu se tu radi? ljudi su morali jer su zeljeli. dakle, odmah u startu je taj unistio sve ono cime je htio opravdat ili dokazat koliko su ti krediti nevaljali ili mozda jos gore.. koliko su ti ugovori nevaljali, a jedino sto udruga franak ima u ruci jest da onaj ko je trazio i dobio taj kredit, da nije znao, shvatio, razumio, tj da mu se nisu dovljno objasnile posljedice u slucaju ovog ili onog?
dakle, to je jedino s cima franak moze ici na sud i ne znam sad kako to dalje je islo, ali i zgleda da je nesto prosao taj argument.,
jel se taj argument mogao formalno pravno nategnut nekako do eksplicitne prevare ili kako vec ide taj delikt po zakonima?
nije se mogao, a znas zasto? zato jer su ljudi zeljeli.
sta ti mislis, da svi kamatari zavrse na policiji, a a da ne kazem osudjeni? i znas li sto je najveca prepreka kod toga.. to sto su ti ljudi zeljeli nesto, tj njihova volja.

nadalje, te kredite su uzeli samo oni koji su ih mogli uzet. ja ih nisam mogao uzet jer sam po vise stavaka nesto nesposoban, a da sam bio kreditno sposoban, ne znam, vjerojatno ili nevjerojatno bih i ja uzeo takav nekakav kredit.
ali eto , nisam, a i da jesam.. jer i ako nisam, ali znao sam o kakvim se tu ugovorima radi, znao bih na sto pristajem, kao sto si i ti znao na sto si pristao, jel tako ili nije?
islo se na rizik, gledalo se optimisticki, nesto se htjelo pokusat, izvuc nekako iz nekih problema ili rijesit nekako neke probleme ili barem pocet nekako rjesavat, nije se bas previse razmisljalo da moze taj franak podivljat, da se moze izgubit posao, da se moze razbolit, itd..
e, ali je banka o tome razmisljala i osugurala se ko zna koliko puta, tj osigurala svoj profit i to po sasvim trzisnim uvjetima, tj po uvjetima ponude i potraznje, a potraznja za tim kreditima je bila velika, tako da su i banke mogle diktirat uvjete koje su htjeli na nacin tejkit or livit, ako neces ti, ima ko oce.

sad, digresijica samo, zasto i kako je doslo je uopce do tog nekog doba i li situacije da se tako razmislja, tj i da se kredit uzet mora i da se takvi krediti omogucavaju, sto je to bilo, sto se to do godilo da smo na trenutak osjetili kao neku sigurnost i perspektivu, a neko je to iskoristio (ne samo te kredite) da kompletnu nasu ekonomiju baci u provaliju kojha ce za sobom najprije povuc najslabije, tj suvisne, a prezivjet ce oni sto su sebi i svojima vec prije omogucili opet nekim makinacijama da neokrznuti izadju iz takve krize koja ce ocistit taj drustveni teret, kazem, o tome mozeo negdje drugdje.

ili ovako, zasto takve kredite u drugim evropskim zemljama niko nema, to je bit lud uzet takav kredit. kako je to nas dopalo? ko kome u opce sta i u hrvatskoj i evropi placa? kome je nesto sk upo da bi nekom drugom bilo jeftino?

dakle, kad si uzimao kredit i potpisao ugovor, jel si razumio uvjete ili nisi? i jos nesto..aj, onako iskreno, ali iskreno, ne trebas ovdje sad govorit, nego sebe malo pitaj.. poznavajici mjesto i vrijeme gdje se i kad se uzi mao taj kredit, poznavajuci gdje zivis, u kakvom okruzenju, u kakvoj ekonomiji, drustvu, da si ti banka, pod kojim bi uvjetima dao nekom kredit i kako bi ga osigurao, ne nuzno cak i da puno na takvim kreditima zaradis? aj, eto. ono neko te doslovno moli kredit, ali ti znas u kakvoj ekonomiji i drustvu zivis, djelujes i sve je to fino i krasno, ali ne vjerujes bas da ce ti taj vratit kredit, ili stic vratit ili moc vratit, a on te doslovno moli.. a ti ne da ne vjerujes njemu, nego ne vjerujes ni sebi, sve je oko tebe nesto, ne bas puno stabilno, ne vjerujes uopce toj citavoj situaciji gdje se nalazis, a eto, tu si i pise ti na celu da ti dajes kredite i sta sad? kako to prodat i zaradit i ujedno se osigurat?

jel tebi jasno da ovim ne branim banke, nego da razumijem malo vise i sire nego sto je ovaj ho ruk udruge franak.
bilo mi je jasno i kad su ti krediti isli leva leva, bilo mi je jasno i prije toga, kao sto mi jasan i pritsak te udruge i onih koji imaju takve kredite, pa ne zivim ja kao seneka hiljadu kilometara povise zemlje i jedem kokice gledajuci na zemlju i ljude :kokice:
meni je jasno i kakvi su tu interesi i o kakvim se tu grupiranjima radi i jasno mi je da je hiljadu kredita, hiljadu osobnih prica.
i jasno mi je da niko ne da na se i da se trazi nacin kako te svoje interese, u najmanu ruku interese, ako egsistenciju mozemo proglasit interesom, kako ta se to nekako rijesi.
a rjesava se tako da se radi pritisak na vladu. ovu vladu. jasno mi je i to da se taj pritisak radi jer se ne moze i zvrsit pritisak na banke, pa onda se onda gura ova vlada da bije, ako vec ne tudje, onda doslovno bitke koje netko trugi trebao bit, ali onda u druge franak nije bilo, problema nije bilo, a ti koji su odgovorni za te kredite na kraju i spadaju spasitelji.

u ovakvoj drzavi jadnoj, ne radi se tu da udruga franak radi pritisak na vladu kao drzavu, na drzavu kao pravnu osobu, pa joj se jebe jel ova vlada ili ona vlada, nego se hoce da ova vlada, sad i dugorocno rijesi nesto.

e, sad.. sad se stavi na mjesto ove vlade, odigraj malo tu ulogu, kao sto si se prije uzivio u ulogu banaka i.. kako bi se ti ponasao da si vlada? aj, isto iskreno.
ne bi nakon ove tri godine te tvoje vlade, poslao u pskumterinu i banke, i raju, i drzavu i franak i udruge i rekao.. ma znate sta, evo vam i zbori, evo vam kljuc od ormara gdje stoji oruzje i jebite milu majku, evo vam, birajte, vladajte, dogovarajte, u pravljajte, tu vam je oruzje, pa se pomlatite piskavam mterina i ko prezivi, pobjednik ? :D

ili bi mozda rekao, ok, sta cu, ako idemo desno, idemo desno, ponasat cemo se kao madjari, kolinda je vec tu, p a cemo malo sad otic u desno, tako da cete vi ocito glasat na sljedecim izborima za lijevi ha de ze? :D
ajde, iskreno, sto ocekujes od ove vlade? sto da napravi? koga da zastiti? koga prije? koji su prioriteti? zasto?

jel tebi jasno da je to sve poremeceno i da ova vlada radi sto moze, a franak udruga, iz neznanja, iz nemoci ( ili namjerno, tj dapace, ali to je drugo onda nesto) potpuno pogresno adresira i odgovornost i problem i gura sve ovo skupa jos dublje negdje, a cak mi je i to jasno, ta poruka da ako ce nekom bit lose, da ce bit lose svima, al i je li udrugi franak jasno cime se ona i gra i sto zaziva i na koju se stranu postavlja.. nenamjerno ili namjerno.

zato i kazem, iako to nece bit, a i to mi je jasno zasto nece bit jer je najlakse na drugoga prebacit odgovornost, a najpostenije, najlakse i najbrze je napravit referendum i stornirat ili sta vec sve te kredite.
postoji, dakle, alat, sasvim dobar alat i on se ne koristi, nego se ide okolo, duze, napornije, neizvjesne.. zasto? zato jer smo mi morali nesto zeljet? pa onda se izborimo za to sto zelimo. zakonski, demokratski, efikasno, brzo.. :kokice:
Euklid
old school

Post 21 Jan 2015, 00:23

Bara huda » wrote:
Dobar Dezulovic. :D

Sjetilo me kako sam ja jednom prilikom bila gosca jedne Austrijanke. I otisle nas dvije da mi ona malo pokaze gradic i tako to i ima parkiralista koja su malo dalje od centra koja su javni parking. Sto ce rec da je od 8.00 do 18.00 besplatno parkiranje ali imas pravo biti sat i pol. Imala ona neki papirnati sat u autu i stavila vrijeme kad smo stigli i taman malo prosecemo, sat i po uvrh glave.
Na sto sam ja rekla da zasto ne bi mogli doc nakon tog vremena pa pomaknut sat kao da smo tek dosli i ostat dulje.
A ona me zacudjeno pogledala i pitala..."kako to msilite...pomaknuti sat? "
Ja ne kontam di je problem i objasnjavam a ona ce zgranuto.....pa ako mislite ostat dulje od toga, onda imate parking koji se placa pa mozete bit koliko vam treba. Da je ovo mjesto parkiraliste za tako kratko parkiranje, da si netko obavi sto treba i da kako bi to izgledalo prema drugima koji trebaju parking na krace kad bi neki zauzeli mjesto na cijeli dan pomicuci satove? :D

:facepalm:

:rofl: :rofl:

kao kad je Bosanac u Švicarskoj lovio pastrve dinamitom

kad su ga ufatili šta radi nisu znali šta s njim jer nemaju zakon koji uopće govori o tako nečem

na kraju ga odvelo kod psihijatra na promatranje...
'if you fall, i'll be there' (floor)
  • Information