Inace, za sve kvazi ekonomiste sam ja samoprozvani doktor ekonomijePrava istina o Ovršnom zakonu, blokadama i
deložacijama
...Možda bi političari promišljenije donosili zakone i upravljali državom
kada bi postojao zakonski okvir koji bi omogućio pokretanje njihove
kaznene odgovornosti zbog nemara, nesavjesnog rada i zloporabe
položaja koji rezultira finacijskom štetom za državu i njezine građane.
U Hrvatskoj takvog okvira još nema. Do sada je samo Island pokazao
iskorak u takvom procesu.
Ivan Vilibald Svibor Sinčić
http://narod.hr/hrvatska/prava-istina-o ... ozacijama/

- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
Tako je... A postoji i pravomocna presuda Visokog trgovackog suda koju banke jos uvijek ne postuju.....a unda wrote:..evo popis obvezne i dodatne literature na tri faksa u hrvatskoj za neke kolegije koji bi se mogli nekako opcenito zvat osnovama ekonomije.
za one koje to kao malo vise zanima i malo su vise u tome, zanimljiva mi je i slicnost i razlika u tim popisima pojedinih fakulteteta i nije da se bas ne mogu nasmijat..
za one koji misle ovdje da nesto znaju, nek malo procitaju ovu literaturu, ne moraju je ucit, dovoljno je da malo razmisljaju o procitanom i tu ce naci sva pitanja na njihove odgovore.
napominjem da se u ovom popisu radi o osnovama, o pregledu koji je potreban da bi se dalje moglo uopce postavljat pitanja, razumjet o cemu se govori prije nego sto se napise vlastita knjiga tipa.. specijalna teorija relativiteta svega o svemu.
..a za odlikase, tu sam stavio jos jedan popis literature koji danas nije obavezan, ali malo malo, pa su nekima puna usta o tome, a ne znaju bas cega su im puna usta.
takodjer bih htio reci da su sve ove knjigice i literaturica, pravi trileri, uzbudljivi su, lako se citaju i u dahu, ne treba se odmah prepast kolicine informacija i rijeci koje se u njima nalaze..
ovo je samo ekonomski dio, a ima npr jos i pravni, pa onda socioloski recimo i tako, nadje se toga, a svaki taj dio ili podrucje ima svoje male osnovice moji bi bilo dobro, onako, malo poznavat, barem po nekim kriterijima elementarne opce kulture..
Osnovna literatura
• Z. Reić, M. Mihaljević, M. Zorić: Ekonomija, drugo dopunjeno izdanje, Sveučilište u Splitu, Ekonomski fakultet, 2007.
Dopunska literatura
• P. Samuelson: Ekonomija, MATE, Zagreb.
• R. Frank, B. Bernanke: Principles of Economics, McGraw-Hill, Boston, 2001.
• C. McConnell, S. Brue: Economics: Principles, Problems and Policies, McGraw-Hill, New York, 1999.
• R.B. Ekelund, R.F. Hebert: Povijest ekonomske teorije i metode, MATE, Zagreb, 1997.
• R. Heilbroner, L. Thurow: Ekonomija za svakoga, MATE, Zagreb, 1995.
• J.K. Galbraith: Ekonomija u perspektivi: Kritička povijest, MATE, Zagreb,1995.
LITERATURA
Babić, M., Ekonomija – uvod u analizu i politiku, II. izdanje, Znanje, Zagreb, 2011.
Begg, D., Fischer, S., Dornbusch, R., Foundations of Economics, Second Edition,
McGraw-Hill, London, 2003
Benić, Đ., Osnove ekonomije, IV. izdanje, Školska knjiga, Zagreb, 2004.
Benić, Đ., Uvod u ekonomiju, II. izdanje, Školska knjiga, Zagreb, 2014.
Colander, D., C., Economics, Eighth Edition, McGraw-Hill / Irwin, Burr Ridge, 2009
Frank, R., H., Bernanke, B., S., Principles of Economics, Second Edition, McGraw-
Hill / Irwin, Boston, 2004
Mankiw, N.,G., Osnove ekonomije, III. izdanje, MATE, Zagreb, 2006.
Salvatore, D., Diulio, E., Principles of Economics, McGraw-Hill, Schaum’s Outline,
New York, 2003
Samuelson, P., A., Nordhaus, W., D., Ekonomija, XIX. izdanje, MATE, Zagreb, 2011.
Slavin, S., L., Economics, Ninth Edition, McGraw-Hill / Irwin, Burr Ridge, 2008
Obavezna literatura:
Samuelson, P., A. and Nordhaus, D.W. Ekonomija, Zagreb: MATE, 18. izdanje
Dodatna literatura:
Polovina,S. i Đ.Š. Medić (2002) Osnove ekonomije. Priručnik za studij ekonomije uz udžbenik P. Samuelson-W. Nordhaus «Ekonomija», 15. izdanje, Zagreb: Medinek.
..marks & engels
najamni rad i kapital
kapital
porijeklo obitelji, privatnog vlasnistva i drzave
'if you fall, i'll be there' (floor)
- Euklid
- old school
Naprosto je neberobatno da neki ljudi drze stangu bankarima samo zato jer je jedan Svilibald progovorio protiv njih... 
Unatoc tome sto postoji pravomocna presuda Visokog trgovackog suda u Zagrebu protiv banaka a koju banke jos uvijek ne postuju.
Neberobatno kako ste legalisti kad ljude treba izbacit na ulicu a istovremeno niste legalisti kad banke trebaju vratit ono sto su protuzakonito zaradile...
Neberobatno, neberobatno...
Unatoc tome sto postoji pravomocna presuda Visokog trgovackog suda u Zagrebu protiv banaka a koju banke jos uvijek ne postuju.
Neberobatno kako ste legalisti kad ljude treba izbacit na ulicu a istovremeno niste legalisti kad banke trebaju vratit ono sto su protuzakonito zaradile...
Neberobatno, neberobatno...
Živi zid:
Ovršna mafija.
Godine 2011. odvjetnički ured Orsata Miljenića imao je neto dobit
1.9 milijuna kuna. Odvjetnički ured Marijana Hanžekovića imao je
pak prihod od 13.1 milijun kuna.
Inače bi me zanimalo koliko si ti pročitao knjiga na tom popisu, no zapravo nije bitno...a unda » wrote:..evo popis obvezne i dodatne literature na tri faksa u hrvatskoj za neke kolegije koji bi se mogli nekako opcenito zvat osnovama ekonomije.
Navođenje te literature bi se ugrubo moglo usporediti sa situacijom gdje se raspravlja o nabijanju na kolac, a ti onda staviš popis uždbenika anatomije i fiziologije i kažeš 'evo, za one koji misle da nešto o tome znaju'.
Ekonomija je užasno složena 'zanatska' disciplina, s gomilom detalja i začkoljica. Kao što je i anatomija užasno komplicirana disciplina s gomilom žila, mišića, tkiva, vlakana, tetiva, živaca, organa i svačega. No, za raspravu o nabijanju na kolac, nije potrebno te detalje poznavati na medicinskoj razini. Tj. jest, ako netko o tome tobože 'raspravlja', i onda usput lupeta o tome koji organi budu povrijeđeni prilikom nabijanja na kolac, a zapravo nema pojma gdje koji organ stoji. No ne bih dalje razvijao ovu analogiju, ipak.
Čuj zadnju nekretninu. Kao inače velika većina ljudi ima nekoliko nekretnina pa eto da im ne uzmu zadnju. Imaš li ti stambeni kredit i svoju zadnju nekretninu ili plaćaš najam stana?nodens » wrote:
Pa ja tebe pitam, što sad.Uzmimo da se radi o nekakvom 'dugu banci'. I što sad, 'banka mora naplatiti dug'? Jer inače će svijet propast.
Banka neće moć dalje davat kredite jer ovi duguju, tako nešto?
Nekako zamišljam da valjda kužiš da 'naplaćivanje duga' sa strane banke, nije baš isto kao kad neka tvrtka ima gadnih problema s naplatom dugovanja od drugih firmi. A i ta tvrtka koja ima problema s naplatom dugovanja, njoj sigurno dužnici nisu ljudi koji bi doslovno morali prodati zadnju nekretninu u kojoj žive, da vrate taj dug. Zar ne?
Meni to nisu pizdarije - nisam upoznat sa svim slučajevima, no ako postoji jedan jedini gdje to nije baš tako kako si opisala - onda se neću složit s tvojim stavom.
Ma nije nitko upoznat s baš svim slučajevima, nemamo tu šta pričati. Čak ni Živoziđani.
A šta ću ti iskopat ili ti meni? Oči?Pa recimo, da mi iskopaš jedan konkretni primjer gdje je živi zid spriječio deložaciju, pa mi detaljno izložiš situaciju o kojoj se tu radilo, i tako pokažeš da je tvoj raniji opis adekvatan. Ili recimo, evo ja ću izvući jedan konkretni primjer, a ti onda pokaži da je onaj tvoj opis adekvatan.
Mogu ja sad guglat živi zid deložacije, ali šta to vrijedi? Hoćemo li dobiti cijeli sudski spis pa da znamo o čemu pričamo ili površan sažetak onoga što je u medijima? Na temelju onoga u medijima napisanoga mogu donekle pretpostaviti o čemu se radi, ali bilo kakvo detaljno razlaganje ičega bez uvida u kompletnu situaciju nema smisla.
Dakle, govorimo ovdje načelno o principu po kojem funkcioniraju otkazi kredita u slučaju neplaćanja i slijed događaja nakon otkaza kredita osiguranog hipotekom.
Zekoslawa » wrote:Imam ideju! Uvalimo se mikiju u apartman i kad nas krene izbaciti, zovemo Vilibora. Tako cemo znati na sta se odaziva.
Podržavam ideju. Idemo svi odavde u mikijeve apartmane. :juriš:
Zekoslawa » wrote:Imam ideju! Uvalimo se mikiju u apartman i kad nas krene izbaciti, zovemo Vilibora. Tako cemo znati na sta se odaziva.
..ne damo nase..
..pa na veleizdajnik se odaziva.
Onda još bolje da mu Česi ostanu u apartmanima i nakon završetka sezone. Besplatno, nego kako...a unda » wrote:kolko sam uspio shvatit, miki se nesto puno druzi s cesima, a sto se tice vlasnistva, vjerojatno je od njih pokupio teoriju koja glasi.. vase more, nase more. nasa praha, lijepa praha..![]()
Vi ste slucaj za promatranje
Moj apartmani su moji apartmani, kao sto su otudjene nekretnine vlasnistvo/korisnika ljudi koji su izbaceni
Kakvi cesi, kakvi bankari
I da, mozete svi kod mene na ljetovanje, prvi dan vam je gratis, Zec ima posebne privilegij (nisam zaboravija!)
Moj apartmani su moji apartmani, kao sto su otudjene nekretnine vlasnistvo/korisnika ljudi koji su izbaceni
Kakvi cesi, kakvi bankari
I da, mozete svi kod mene na ljetovanje, prvi dan vam je gratis, Zec ima posebne privilegij (nisam zaboravija!)
..java su cesi, java.. cim oni skuze za zivi zid, da to postoji, gospe sinjska ih nece otjerat iz apartmana od cetvrtog do desetog mjeseca..Tea Tree » wrote: Onda još bolje da mu Česi ostanu u apartmanima i nakon završetka sezone. Besplatno, nego kako.
..a moguce i dulje i uopce se ne bih cudio da oni budu ti koji ce te apartmane iznajmljivat drugim cesima..
Ma šta kakvi Česi? Evo, sad će svi s fejsbucima potražit nešto prijatelja Čeha pa ih i ti dodaj kao prijatelje pa da vidiš.
Iako bih ja možda rađe Rumunje, to da se stavi naglasak na socijalnu osjetljivost. Oni su, čini mi se, u još većem ekonomskom kurcu nego mi. Malo je nezgodno što oni imaju svoje more, ali jebi ga sad.
Iako bih ja možda rađe Rumunje, to da se stavi naglasak na socijalnu osjetljivost. Oni su, čini mi se, u još većem ekonomskom kurcu nego mi. Malo je nezgodno što oni imaju svoje more, ali jebi ga sad.
..nac jos kojeg dedeera ili hvidrasa i to je to.. jos ce vam morat i kuvat.Zekoslawa » wrote:Cajna, i dicu vodimo. Ne bi valjda delozirali samohrane majke.
A ja ti imam psa, i to VELIKOGZekoslawa » wrote:Cajna, i dicu vodimo. Ne bi valjda delozirali samohrane majke.
- Euklid
- old school
Miky, ova ti uopće nije loša... pustiš ih u apartmane na jeno mjesec, dva pa kad ti ne budu mogli platit onda im na račun par tisuća kuna duga kojeg su stvorili ovršiš sve živo i neživo što imajumiky0 » wrote:Vi ste slucaj za promatranje![]()
Moj apartmani su moji apartmani, kao sto su otudjene nekretnine vlasnistvo/korisnika ljudi koji su izbaceni![]()
Kakvi cesi, kakvi bankari![]()
Čisto da ekipica vidi kak to izgleda u praksi kad zbog malog duga izgubiš krov nad glavom...
A možda unda i oni pozovu Svilibora...
Svaka cast, nikad se ne bi ovog sitijaEuklid » wrote: Miky, ova ti uopće nije loša... pustiš ih u apartmane na jeno mjesec, dva pa kad ti ne budu mogli platit onda im na račun par tisuća kuna duga kojeg su stvorili ovršiš sve živo i neživo što imaju
Čisto da ekipica vidi kak to izgleda u praksi kad zbog malog duga izgubiš krov nad glavom...![]()
![]()
![]()
A možda unda i oni pozovu Svilibora...![]()
S edukacijom nastavljam dalje:
Živi zid:
U Jutarnjem spominju 4 rješenja za dužnike u francima, niti jedno od
njih nije da se svi ti krediti pretvore u kunske po tečaju na dan
uzimanja i po kamati po kojoj su uzeti, a da se preplaćena razlika
vrati dužnicima. A zašto? Zato jer su građani u sabor izabrali ljude
koji štite profit banaka, a ne egzistenciju ljudi. Na sreću, bit će
popravni ispit krajem godine pa će ljudi koji žele da se teroru banaka
stane na kraj imati za koga glasati.
- Euklid
- old school
Jurčić: Ukinite valutnu klauzulu, kuna mora biti mjerilo
Čačić: trenutačna konverzija iz franka u kune
i tak... Svilibald je glup, nema pojma o ekonomiji i ne zna šta priča...

i tak... Svilibald je glup, nema pojma o ekonomiji i ne zna šta priča...
Ma dobro to sta je Svilibor sada to poceja govorit, poanta je da smo ja i ti ovim nasim slijepcima to govorili prije 2 godine.Euklid » wrote:Jurčić: Ukinite valutnu klauzulu, kuna mora biti mjerilo
i tak... Svilibald je glup, nema pojma o ekonomiji i ne zna šta priča...![]()
![]()
Ili su nas tek sada cacic i ekipa poceli citat
-
- Information
-