..charlie hebdo..
Evo vam jedan stav suprotan mome, koji negira bilo koju kolektivnu krivnju. Samo se onda pitam zašto kolektivna krivnja leži na Nijemcima koji su u vrijeme Hitlerovog uspona šutjeli. Tu je ok sipati kolektivnu krivnju, a kad se poveže tretman određene skupine prema ženama, nemuslimanima i bombanje po svijetu, e onda je to govor mržnje valjda. Dok god se ti ljudi jasno i glasno ne ograde od ovog užasnog čina i to bez "ali", ja nemam razloga da im ne stavljam jednaku kolektivnu krivnju kao Nijemcima četrdesetih godina. Neka zasuču rukave i krenu se odricati svojih terorista. Ako žele biti gledani kao okej ljudi.
http://paper-bird.net/2015/01/09/why-i-am-not-charlie/
pa jasno je da tu nema nikakvog ali.Eks » wrote:Evo vam jedan stav suprotan mome, koji negira bilo koju kolektivnu krivnju. Samo se onda pitam zašto kolektivna krivnja leži na Nijemcima koji su u vrijeme Hitlerovog uspona šutjeli. Tu je ok sipati kolektivnu krivnju, a kad se poveže tretman određene skupine prema ženama, nemuslimanima i bombanje po svijetu, e onda je to govor mržnje valjda. Dok god se ti ljudi jasno i glasno ne ograde od ovog užasnog čina i to bez "ali", ja nemam razloga da im ne stavljam jednaku kolektivnu krivnju kao Nijemcima četrdesetih godina. Neka zasuču rukave i krenu se odricati svojih terorista. Ako žele biti gledani kao okej ljudi.
ali ima kod toga sto ti svasta i svakako sve povezujes. znam da bi ti htjela da je sve to jednostavno, ali eto, nije.
i sve ce to bit jednom, valjda, sve ce to bit jednom bolje i jos bolje, i amo i tamo i svugdje, ali.. ali nece to bit sutra, nece to bit lako, nece to bit jednostavno i u svakom slucaju nece se svijet i ljudi mijenjat po tvojoj zelji i tajmingu.. sori, ali nece. pomiri se s tim vise.
Dobro, ja jesam rekla koješta, ali rekoh i priznah da jesam iracionalna i da me strah...a unda » wrote: pa jasno je da tu nema nikakvog ali.
ali ima kod toga sto ti svasta i svakako sve povezujes. znam da bi ti htjela da je sve to jednostavno, ali eto, nije.
i sve ce to bit jednom, valjda, sve ce to bit jednom bolje i jos bolje, i amo i tamo i svugdje, ali.. ali nece to bit sutra, nece to bit lako, nece to bit jednostavno i u svakom slucaju nece se svijet i ljudi mijenjat po tvojoj zelji i tajmingu.. sori, ali nece. pomiri se s tim vise.![]()
Ne znam, prema tome bi svatko tko kritizira određene pojave mogao biti savjetovan jednako jer očito je da svi imamo ideje kako bi nešto trebalo biti.
Nego, evo još jedan u nizu članaka da je Charlie bio rasistički i islamofoban. http://www.slate.com/articles/news_and_ ... _dt_tw_top
ma ok, strah te, ali iskreno, nije te bilo strah neceg prije? .. a evo danas te postalo strah kao da ti stojis dvjesto metara od carlija?Eks » wrote:
Dobro, ja jesam rekla koješta, ali rekoh i priznah da jesam iracionalna i da me strah.
Ne znam, prema tome bi svatko tko kritizira određene pojave mogao biti savjetovan jednako jer očito je da svi imamo ideje kako bi nešto trebalo biti.
Nego, evo još jedan u nizu članaka da je Charlie bio rasistički i islamofoban. http://www.slate.com/articles/news_and_ ... _dt_tw_top
izracunaj malo koliko je tvoj strah opravdan, da ne kazem iracionalan. svasta moze bit svugdje, ali takav je zivot, u takvom svijetu zivimo, a hocemo li ga popravit generiranjem straha, sumnjam.
to vrcenje od carlija ovakvog do carlija rasistickog, besmisleno je. kao sto je meni besmisleno sad hranit antimuslimansku histeriju. kao sto m i je besmisleno govorit ovdje o nekim civilizacijskim ili kakvim vec zapadnim krivicama. kao sto mi je protusmisleno ic pucat na nekog zbog karikature.
nikako ne mogu izbjec misao koja mi pada na pamet kad se pomlate torcida i bebebe, pa onda poslije kao legitimitet napada neko od njih kaze.. bili smo isprovocirani..
ono sto je bitno jest da s jednu stranu imas ludilo bez obzira na boju i formu tog ludila, a na drugoj strani imas simbol carlija i sad sve ovisi cemu cemo se okrenut, cemu cemo posvetit vecu paznju, sto vise utjece na nas.. carli ili ludilo. to je jedino sto je bitno.
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Turski premijer bijo je jedan od prvih svjeckih koji je to napravijo. Nije ni Erdogan otezo. Samo je ministar vanjskih u osudu ubacijo i nešto o tom kako bi bilo pogrešno povezati napad i islam, je islam je religija mira. U toj istoj Turskoj u Istambulu na protestu protiv napada skupilo se više ljudi neg u Zagrebu.Eks » wrote:Evo vam jedan stav suprotan mome, koji negira bilo koju kolektivnu krivnju. Samo se onda pitam zašto kolektivna krivnja leži na Nijemcima koji su u vrijeme Hitlerovog uspona šutjeli. Tu je ok sipati kolektivnu krivnju, a kad se poveže tretman određene skupine prema ženama, nemuslimanima i bombanje po svijetu, e onda je to govor mržnje valjda. Dok god se ti ljudi jasno i glasno ne ograde od ovog užasnog čina i to bez "ali", ja nemam razloga da im ne stavljam jednaku kolektivnu krivnju kao Nijemcima četrdesetih godina. Neka zasuču rukave i krenu se odricati svojih terorista. Ako žele biti gledani kao okej ljudi.
Jel to moš kvalificirat ko dovoljan razlog glede kolektivne krivnje il i u tebe ima neki 'ali'?
EDIT: Nisu ovo jedini primjeri osude, da ne bidne zabune.
ne znam ko stoji iza, i necu da idem u teorije zavjera. ovde vidim samo dva ludaka koji su ubili ljude zbog jebenog crteza, ko god bio na njemu.miky0 » wrote:Kad citam Ex i Dextera, sve sam uvjereni da iza ovog napada stoje glavom i bradom ameri uz europsku bracu. Zele stvorit histeriju protiv muslimana, i uspili su
http://www.index.hr/vijesti/clanak/nitk ... 94231.aspx
ma, preletio sam clanak, ali palo mi je na pamet prekvecer kad sam vidio da se ljudi skupljaju po francuskoj, evropama, bila je i neka mapa gdje su sve odrzani ti skupovi i gledam.. nema splita.
nije da mi je bilo cudno, ali isto sam se nekako nadao da ce u jednom gradu gdje je nastao feral, a split je uvijek prvi na svitu, jel, da ce nekako najprije u splitu se nac barem dvajst ljudi koji su razumjeli o cemu se radi.
ali nista, kao da feral nikad nije postojao.
eto, kad mene nema u splitu, nista se ne dogadja..
ma, preletio sam clanak, ali palo mi je na pamet prekvecer kad sam vidio da se ljudi skupljaju po francuskoj, evropama, bila je i neka mapa gdje su sve odrzani ti skupovi i gledam.. nema splita.
nije da mi je bilo cudno, ali isto sam se nekako nadao da ce u jednom gradu gdje je nastao feral, a split je uvijek prvi na svitu, jel, da ce nekako najprije u splitu se nac barem dvajst ljudi koji su razumjeli o cemu se radi.
ali nista, kao da feral nikad nije postojao.
eto, kad mene nema u splitu, nista se ne dogadja..
dino merlin je napisoa na fb pa kakve je poruke dobio? to je bilo ne nekom linku sto si postavila.Eks » wrote:Evo vam jedan stav suprotan mome, koji negira bilo koju kolektivnu krivnju. Samo se onda pitam zašto kolektivna krivnja leži na Nijemcima koji su u vrijeme Hitlerovog uspona šutjeli. Tu je ok sipati kolektivnu krivnju, a kad se poveže tretman određene skupine prema ženama, nemuslimanima i bombanje po svijetu, e onda je to govor mržnje valjda. Dok god se ti ljudi jasno i glasno ne ograde od ovog užasnog čina i to bez "ali", ja nemam razloga da im ne stavljam jednaku kolektivnu krivnju kao Nijemcima četrdesetih godina. Neka zasuču rukave i krenu se odricati svojih terorista. Ako žele biti gledani kao okej ljudi.
Ne znam koliko je iracionalan. Graničimo s ljudima koji su napisali one užase, tko garantira da neće netko od njih doć radit ovdje frku. Nitko, naravno. Mogao je i prije dva tjedna i ne bih ni znala, istina. Ali, mjere opreza su s razlogom tu. Da, histerija ne pomaže, to je istina, al potrefi čovjeka, svatko je drukčiji. Ja se zapravo divim vama koji to drukčije promatrate, bez zajebancije. I ja bih voljela da me nije strah ili da me strah u manjoj mjeri...a unda » wrote: ma ok, strah te, ali iskreno, nije te bilo strah neceg prije? .. a evo danas te postalo strah kao da ti stojis dvjesto metara od carlija?
izracunaj malo koliko je tvoj strah opravdan, da ne kazem iracionalan. svasta moze bit svugdje, ali takav je zivot, u takvom svijetu zivimo, a hocemo li ga popravit generiranjem straha, sumnjam.
to vrcenje od carlija ovakvog do carlija rasistickog, besmisleno je. kao sto je meni besmisleno sad hranit antimuslimansku histeriju. kao sto m i je besmisleno govorit ovdje o nekim civilizacijskim ili kakvim vec zapadnim krivicama. kao sto mi je protusmisleno ic pucat na nekog zbog karikature.
nikako ne mogu izbjec misao koja mi pada na pamet kad se pomlate torcida i bebebe, pa onda poslije kao legitimitet napada neko od njih kaze.. bili smo isprovocirani..
ono sto je bitno jest da s jednu stranu imas ludilo bez obzira na boju i formu tog ludila, a na drugoj strani imas simbol carlija i sad sve ovisi cemu cemo se okrenut, cemu cemo posvetit vecu paznju, sto vise utjece na nas.. carli ili ludilo. to je jedino sto je bitno.
Ne znam, jesu u istoj rečenici rekli da nije u redu ni crtati? Jer, to je rekao muftija u Srbiji, netko linkao na fhr.nina williams wrote:
Turski premijer bijo je jedan od prvih svjeckih koji je to napravijo. Nije ni Erdogan otezo. Samo je ministar vanjskih u osudu ubacijo i nešto o tom kako bi bilo pogrešno povezati napad i islam, je islam je religija mira. U toj istoj Turskoj u Istambulu na protestu protiv napada skupilo se više ljudi neg u Zagrebu.
Jel to moš kvalificirat ko dovoljan razlog glede kolektivne krivnje il i u tebe ima neki 'ali'?
EDIT: Nisu ovo jedini primjeri osude, da ne bidne zabune.
Vođe moraju osuditi, to je njihov posao, predsjednici i ti ljudi, mene brine ova podivljala masa preko granice koja slavi napade.
“Verujte mi, svako ubistvo, kao vrhunac zločina, zasnovano je na nizu uzročnika koje nižu oni koji žele da osmišljavaju naše međuljudske odnose i koji žele da zavladaju njima. Tako je smutnja kao uzrok gora od ubistva kao posledice. Zar uzroci zla nisu gori od zlih posledica, koje će nadalje biti uzroci još gorim posledicama? Zar uzroci zli, zlobni, nisu gori od posledica. Kako onda da shvatimo da je bolje sprečiti nego lečiti?”, rekao je Jusufspahić za “Blic”.
On navodi da je “sačuvati jedan život poput očuvanja čovečanstva sveg”.
“Zajedno su oni ubili ove ljude, a ubivši jednoga čoveka je kao da su ubili čovečanstvo, a dvanaest je kao da su ubili dvanaest čovečanstava. Ko? Samo izvršioci ubistava bez podstrekivača? Ma dajte! Karikature Muhameda nisu crtali prijatelji muslimana, niti prijatelji slobode govora”, rekao je muftija.

“Zajedno su oni ubili ove ljude, a ubivši jednoga čoveka je kao da su ubili čovečanstvo, a dvanaest je kao da su ubili dvanaest čovečanstava. Ko? Samo izvršioci ubistava bez podstrekivača? Ma dajte! Karikature Muhameda nisu crtali prijatelji muslimana, niti prijatelji slobode govora”, rekao je muftija.
- MmeTipfeler
D’encre ou de sang
Pa kaže:

Pa kaže:
Za nefrancuze: No novi fanatici, tjerani ništavošću vlastita postojanja, indoktrinirani zbog karikiranja svetinja, i opet će ubijati, sakatiti, sijati strah, a zbog toga ništa neće krenuti nabolje.Mais d’autres fanatiques, poussés par la nullité de leur existence, endoctrinés par des caricatures de religieux, viendront encore tuer, mutiler, semer l’horreur, sans que rien ne s’en trouve mieux.
- Donna Sole
- Been thanked: 1 time
Kad su pobijeni novinari bila sam užasnuta terorističkim napadom. Nisam više.
Ohlađene glave vidim i pozadinu slike.
Crtanje karikatura od simbola nečije tuđe vjere ne smatram slobodom govora nego izrugivanje različitostima a to je rećemo u najmanju ruku nepristojno ( znam , smiješno zvuči nakon pokolja ali vidjet ćete zašto). Današnji mediji nisu samo doma na uvidu nego globalno i naravno da je uvredljivo da ti se neko ruga svetinji iz tuđeg svijeta kojeg smatraš uzrokom poništenja vrijednosti u kojima si odgajan. Naš je problem što europska kultura ima druge metode suzbijanja takvih ispada pa ne obučavamo mladež za ubilačke pohode nego moć dopušta razne sankcije a potom i avioni pod krinkom očuvanja demokracije.
Meni je jasno da se karikaturisti izražavaju karikaturama i da je to njihov govor kojim kritiziraju ljudsku glupost ali time nastaje i pad morala.
Naravno da ne odobravam ubijanje i teror ni na koji način, sao se ne čudim ko pura dreku kad se dogode ova sranja. Sile imaju čizmu koja ne vidi i ne želi vidjeti kolateralne žrtve a to smo svi mi.
Uostalom, što jedan karikaturist ili njegovo mišljenje znači svijetu, kao on se ne slaže s glupošću ikakve religije...ko mu jebe mater...ako ju on nema, ne znači da nemaju drugi.
Ako se već ne slaže s religijom, neka koristi druge likove za sprdnju a ne simbole kojima su ljudima usađeni kao najveće vrijednosti.
Negdje je zakazala edukacija i obrazovanje.
Kako bi izgledalo da se tamo neki ured u sprda s Isusom? Papom?Naravno da bi se Vatikan digao na zadnje noge i da bi proradile razne sankcije i ujedinjeni narodi...Svelo bi se ne samo na širenje mržnje nego bi se kolektivno krivio sav nekršćanski svijet. U svrhu uguzivanja i samo uguzivanja, vatikanu bi se priklonila i engleska crkva a možebitno i ruska...i tako kreće...
Sloboda govora i mišljenja bi trebala izražavati neslaganje s nemoralnošću politiziranja u religijama.
I nisam sigurna da se ovo dogodilo zbog karikature. Uzrok je malo ozbiljniji a povod je karikatura , što bi se reklo kap...
Ne mogu dopustiti vjerovati da je netko s lošim smislom za humor u ovom trenutku važniji od nevinih žrtava koje smo svi mi. Ako tako stvarno i je onda smo svi mi u zabludi da nas demokracija štiti. Zapravo nas ugrožava.
Ohlađene glave vidim i pozadinu slike.
Crtanje karikatura od simbola nečije tuđe vjere ne smatram slobodom govora nego izrugivanje različitostima a to je rećemo u najmanju ruku nepristojno ( znam , smiješno zvuči nakon pokolja ali vidjet ćete zašto). Današnji mediji nisu samo doma na uvidu nego globalno i naravno da je uvredljivo da ti se neko ruga svetinji iz tuđeg svijeta kojeg smatraš uzrokom poništenja vrijednosti u kojima si odgajan. Naš je problem što europska kultura ima druge metode suzbijanja takvih ispada pa ne obučavamo mladež za ubilačke pohode nego moć dopušta razne sankcije a potom i avioni pod krinkom očuvanja demokracije.
Meni je jasno da se karikaturisti izražavaju karikaturama i da je to njihov govor kojim kritiziraju ljudsku glupost ali time nastaje i pad morala.
Naravno da ne odobravam ubijanje i teror ni na koji način, sao se ne čudim ko pura dreku kad se dogode ova sranja. Sile imaju čizmu koja ne vidi i ne želi vidjeti kolateralne žrtve a to smo svi mi.
Uostalom, što jedan karikaturist ili njegovo mišljenje znači svijetu, kao on se ne slaže s glupošću ikakve religije...ko mu jebe mater...ako ju on nema, ne znači da nemaju drugi.
Ako se već ne slaže s religijom, neka koristi druge likove za sprdnju a ne simbole kojima su ljudima usađeni kao najveće vrijednosti.
Negdje je zakazala edukacija i obrazovanje.
Kako bi izgledalo da se tamo neki ured u sprda s Isusom? Papom?Naravno da bi se Vatikan digao na zadnje noge i da bi proradile razne sankcije i ujedinjeni narodi...Svelo bi se ne samo na širenje mržnje nego bi se kolektivno krivio sav nekršćanski svijet. U svrhu uguzivanja i samo uguzivanja, vatikanu bi se priklonila i engleska crkva a možebitno i ruska...i tako kreće...
Sloboda govora i mišljenja bi trebala izražavati neslaganje s nemoralnošću politiziranja u religijama.
I nisam sigurna da se ovo dogodilo zbog karikature. Uzrok je malo ozbiljniji a povod je karikatura , što bi se reklo kap...
Ne mogu dopustiti vjerovati da je netko s lošim smislom za humor u ovom trenutku važniji od nevinih žrtava koje smo svi mi. Ako tako stvarno i je onda smo svi mi u zabludi da nas demokracija štiti. Zapravo nas ugrožava.
kurvanjski avatar, a
- MmeTipfeler
Ali - a govorimo o konkretnom primjeru, o Charlie Hebdo - oni se i jesu sprdali sa svime.Chilimama » wrote: Kako bi izgledalo da se tamo neki ured u sprda s Isusom? Papom?Naravno da bi se Vatikan digao na zadnje noge i da bi proradile razne sankcije i ujedinjeni narodi...Svelo bi se ne samo na širenje mržnje nego bi se kolektivno krivio sav nekršćanski svijet. U svrhu uguzivanja i samo uguzivanja, vatikanu bi se priklonila i engleska crkva a možebitno i ruska...i tako kreće...

- Donna Sole
Da, znam to.
Međutim kad sam govorila o sprdanju s vatikanom , mislila sam na sprdnju iz nekog drugog svijeta a ne domaćeg. Naime, kad se sprdaš sa vlastitom kluturom ima smisla ali ne s tuđom. Možda imam dvostruka mjerila, ne znam. Uvjerena sam da nemam.
Naime, to mi sliči na situaciju kad se rugamo vlastitim roditeljima, djeci, članovima obitelji, svojim predsjednicima, političarima, a u isto vrijeme kad to dolazi od neke treće strane nije više sprdnja sa smislom nego sprdnje radi.
Hoću reći da imamo pravo na izražavanje i glasno nezadovoljstvo ukoliko se tiče nas samih ali ne ako se nas uopće ne tiče.
Otkud zapadu pravo dirati se u vrijednosti i tradiciju nekih drugih?
Oni imaju svoje zakone, svoja pravila , vjeru, oni žive u skladu s tim. Zašto bismo mi svoj moral/nemoral nudili kao njihovo rješenje?
Žao mi je djece i žena koji su ugroženi i njihova su ljudska prava ugrožena. Međutim, izrugivanje time ne rješava ništa. Edukacija i ponuda izbora je po mom skromnom mišljenju primarnija i učinkovitija..možda i spora, ali dostižna...
Pa pogledajmo oko sebe i naš status prosječne populacije...Ljudi ne znaju što je feminizam, što je moral, što su vrijednosti.
Jedna moja prijateljica će glasat za Kolindu jer je žena? Pitam se bi li tako glasala za Sanndu Dabo ili Severinu?
Vjerojatno i bi jer joj je baš potonja uzor. Ali ko sam ja da ju uputim kad ona sama to ne želi znati. Ona Kolindu smatra feministicom samo jer je završila školu, a ta ista spodoba širi tradiciju i tradicionalne vrijednosti suprotne od njenog samog djelovanja. Razbaciuje se floskulama..
e, da , druga je to tema, samo sam postavila paralelu jer neobrazovanost ( ne mislim na stupanj ) vlada našom zemljom. a, e ..pade mi napamet i Markićka pri tom...ili Poljaković..
i di smo onda...
Zbunjuju nas, nude nam neku kvazidemokraciju a dotle sebi čuvaju pozicije.
Nego, karikatura...i karikaturisti...
Koliko su smiješne , toliko su i žalosne. A ljudi su bukvalni, shvaćaju doslovno, nemaju svi smisla za humor.. i tako...
opreza nikad dosta
Međutim kad sam govorila o sprdanju s vatikanom , mislila sam na sprdnju iz nekog drugog svijeta a ne domaćeg. Naime, kad se sprdaš sa vlastitom kluturom ima smisla ali ne s tuđom. Možda imam dvostruka mjerila, ne znam. Uvjerena sam da nemam.
Naime, to mi sliči na situaciju kad se rugamo vlastitim roditeljima, djeci, članovima obitelji, svojim predsjednicima, političarima, a u isto vrijeme kad to dolazi od neke treće strane nije više sprdnja sa smislom nego sprdnje radi.
Hoću reći da imamo pravo na izražavanje i glasno nezadovoljstvo ukoliko se tiče nas samih ali ne ako se nas uopće ne tiče.
Oni imaju svoje zakone, svoja pravila , vjeru, oni žive u skladu s tim. Zašto bismo mi svoj moral/nemoral nudili kao njihovo rješenje?
Žao mi je djece i žena koji su ugroženi i njihova su ljudska prava ugrožena. Međutim, izrugivanje time ne rješava ništa. Edukacija i ponuda izbora je po mom skromnom mišljenju primarnija i učinkovitija..možda i spora, ali dostižna...
Pa pogledajmo oko sebe i naš status prosječne populacije...Ljudi ne znaju što je feminizam, što je moral, što su vrijednosti.
Jedna moja prijateljica će glasat za Kolindu jer je žena? Pitam se bi li tako glasala za Sanndu Dabo ili Severinu?
Vjerojatno i bi jer joj je baš potonja uzor. Ali ko sam ja da ju uputim kad ona sama to ne želi znati. Ona Kolindu smatra feministicom samo jer je završila školu, a ta ista spodoba širi tradiciju i tradicionalne vrijednosti suprotne od njenog samog djelovanja. Razbaciuje se floskulama..
e, da , druga je to tema, samo sam postavila paralelu jer neobrazovanost ( ne mislim na stupanj ) vlada našom zemljom. a, e ..pade mi napamet i Markićka pri tom...ili Poljaković..
i di smo onda...
Zbunjuju nas, nude nam neku kvazidemokraciju a dotle sebi čuvaju pozicije.
Nego, karikatura...i karikaturisti...
Koliko su smiješne , toliko su i žalosne. A ljudi su bukvalni, shvaćaju doslovno, nemaju svi smisla za humor.. i tako...
opreza nikad dosta
kurvanjski avatar, a
Slika je vrlo kompleksna i svako pojednostavljivanje zna biti zajebato i odvesti nas slijepu ulicu ili dalje u labirint...
Mislim na sliku odnosa onih koji eksploatiraju naftu, demokracije i njenih propagiranih vrijednosti (poput slobode govora i medija, jel...), NWOa i geostrateških planiranja te novih pozicioniranja svjetskih tzv. supersila.
Lonac je to veliki i zajeban i potencijalno eksplozivan. Zna kuharima malo iskipjeti van, zna pištati kad ga poklope...
Nego, je li tu sad stvar o zauzimanju strana? Vidim da bi netko rado ostao neutralan i iznad situacije...ono, ja znam više i bolje ili ma, jebeš sve - neće mi ništa ovaj dan pokvarit...
Ja imam stranu. Jebiga, odabrao sam je.
Mislim na sliku odnosa onih koji eksploatiraju naftu, demokracije i njenih propagiranih vrijednosti (poput slobode govora i medija, jel...), NWOa i geostrateških planiranja te novih pozicioniranja svjetskih tzv. supersila.
Lonac je to veliki i zajeban i potencijalno eksplozivan. Zna kuharima malo iskipjeti van, zna pištati kad ga poklope...
Nego, je li tu sad stvar o zauzimanju strana? Vidim da bi netko rado ostao neutralan i iznad situacije...ono, ja znam više i bolje ili ma, jebeš sve - neće mi ništa ovaj dan pokvarit...
Ja imam stranu. Jebiga, odabrao sam je.
- Donna Sole
jebena politička korektnost
kurvanjski avatar, a
Samo bih odgovorila na ovo pitanje:
Da skroz pojednostavim Bobbia, jedan od temeljnih stavova ljevice je da nas s drugima više povezuje nego što nas od njih razdvaja. Iz te pozicije, što je taj "Zapad" i tko su ti "drugi"? Koje su to "zapadnjačke" vrijednosti? Postoje univerzalne vrijednosti i te su vrijednosti iznad konstruiranih kroz vjeru ili ideologiju. Ne zanima me = nemam NIKAKVO poštovanje prema "svetinjama" bilo koje religije, ni one iz svojeg kulturnog kruga, niti one izvan njega, ako to poštovanje znači da moram gaziti po univerzalnom sustavu vrijednosti.
Zapad nije promatrač "vrijednosti i tradicije nekih drugih". Zapad je dio ukupnog sustava vrijednosti i tradicije na planeti i naročito zadnjih pedeset godina ničim nije izdvojen iz globalnih tokova, dapače. Današnjem Zapadu odgovara sukob, jer profitu odgovara sukob, ako već nema dovoljno prirodnih katastrofa. Zapad barem podjednako proizvodi terorizam koliko i islamističke države, samo to radi drugim alatima, jer se kroz povijest domogao drugih alata, i na uštrb Istoka.
Prema tome, itekako je svakom slobodnomislećem pojedincu OBAVEZA dirati se u vrijednosti i tradicije i nekih drugih, jer se te vrijednosti i tradicije potpuno tiču i nas.
Da skroz pojednostavim Bobbia, jedan od temeljnih stavova ljevice je da nas s drugima više povezuje nego što nas od njih razdvaja. Iz te pozicije, što je taj "Zapad" i tko su ti "drugi"? Koje su to "zapadnjačke" vrijednosti? Postoje univerzalne vrijednosti i te su vrijednosti iznad konstruiranih kroz vjeru ili ideologiju. Ne zanima me = nemam NIKAKVO poštovanje prema "svetinjama" bilo koje religije, ni one iz svojeg kulturnog kruga, niti one izvan njega, ako to poštovanje znači da moram gaziti po univerzalnom sustavu vrijednosti.
Zapad nije promatrač "vrijednosti i tradicije nekih drugih". Zapad je dio ukupnog sustava vrijednosti i tradicije na planeti i naročito zadnjih pedeset godina ničim nije izdvojen iz globalnih tokova, dapače. Današnjem Zapadu odgovara sukob, jer profitu odgovara sukob, ako već nema dovoljno prirodnih katastrofa. Zapad barem podjednako proizvodi terorizam koliko i islamističke države, samo to radi drugim alatima, jer se kroz povijest domogao drugih alata, i na uštrb Istoka.
Prema tome, itekako je svakom slobodnomislećem pojedincu OBAVEZA dirati se u vrijednosti i tradicije i nekih drugih, jer se te vrijednosti i tradicije potpuno tiču i nas.
- Euklid
- old school
Sta imamo mi ikome srat i solit pamet?
Ovdje su u Zagrebu ubili Aleksandru Zec i cijelu obitelj samo zato jer su Srbi. Nisu cak ni karikature crtali.
A ubojice nikad nisu osudjene iako su sve priznali.
To je nasa civilizacija, kultura i evolucijski nivo i bas mi se nalazimo pozvani da cemo osudjivat druge kao primitivne i zaostale.
Ma, fuj.
Nema goreg sljama od Hrvata, Srba, Bosnjaka i Siptara taman svijecom pretrazili svaki zakutak ovog svijeta i nemamo nikakvo pravo trazit trunke u tudjim ocima dok ne rascistimo svoje balvane...
Ovdje su u Zagrebu ubili Aleksandru Zec i cijelu obitelj samo zato jer su Srbi. Nisu cak ni karikature crtali.
To je nasa civilizacija, kultura i evolucijski nivo i bas mi se nalazimo pozvani da cemo osudjivat druge kao primitivne i zaostale.
Ma, fuj.
Nema goreg sljama od Hrvata, Srba, Bosnjaka i Siptara taman svijecom pretrazili svaki zakutak ovog svijeta i nemamo nikakvo pravo trazit trunke u tudjim ocima dok ne rascistimo svoje balvane...
'if you fall, i'll be there' (floor)
- Donna Sole
Silajn » wrote:Samo bih odgovorila na ovo pitanje:
Razumijem što kažeš, ali mislim da ne govorimo o istom .
Ukoliko istok ima svoje usađene zakone i funkcionira po tom zakonu a zapad svoje i isto tako funkcionira, ne vidim točku razdvajanja.
Ukoliko se jedan drugome uvlače u principe i narušavaju ih, dolazi do sukoba.
da, zapravo je demokracija društvo s vrlo strogim pravilima koji se tumače proizvoljno i lako se njima manipulira.
Ne vidim potrebu zapada da ulazi na istok i uspostavlja diktaturu a na štetu samog sebe i istoka posebno.
Ne vjerujem u te ideale i sigurna sam da se u stvari radi o nastojanju kontroliranja dobara. bilo nafta, bilo opijum, bilo ljudstvo...
Francuska je držala Alžir kao svoju koloniju, uzimala jeftinu ili besplatnu radnu snagu ...čini se da je sad ipak stigao račun na naplatu.
Možda griješim, ali se stalno pitam o legiji stranaca? Koliko je to ulazilo u tuđe vrijednosti i tekovine? Kojim razlogom? Sigurno nije nepatvorena ljubav prema prirodi i ljepotama iste.
edit: nego da dodam
teroristi , ma odakle dolazili i ma s kojim ciljem ili razlogom su i dalje teroristi.
Nekako mi se čini da je ovaj zadnji slučaj bio samo uvod u nadolazeće terore i nastojanja da se zapad prikloni drugima i drugačijima ali ne po svojim pravilima. I uvijek će se naći neki povod za teror.
A znamo da to tako ne ide i da se politička elita bavi zaradom i kontrolom mase, a uvijek će biti naivaca koji će se truditi "obogatiti" živote ljubavlju, jednakošću, pravednošću na kakv god način..karikaturamma, prosvjedima, pjesmicama, okupljanjima po gradovima...
psi laju, karavane prolaze
kurvanjski avatar, a
- MmeTipfeler
Da... Evropljani su odlazili u križarske pohode. Ili svete ratove. Više to ne rade. Prestali su još tamo negdje u srednjem vijeku. Republikanski princip možda nije najsretnije rješenje, ali je evolucijski napredniji od monarhije. Meni je, zapravo, više dosta jebene političke korektnosti. Više ni budali ne smiješ reći da je budala a da se odmah netko ne osjeti uvrijeđenim. 
- zašto ja ne smijem osuđivati takve postupke i takav način razmišljanja. Nego bismo valjda svi trebali govoriti "da, ali". Odnosno, kako je rekao Walinski na jendom crtežu: Monsieur, je suis pour la liberté de la presse, à condition que la presse n'en profite pas pour dire n'importe quoi! (Gospodine, ja jesam za slobodu tiska, pod uvjetom da tisak pazi što piše!)
Neću, odbijam živjeti pod teretom autocenzure.
Pa to je potpuno isti mehanizam i način razmišljanja kao i napad na Charlie Hebdo. Ne razumije, međutim zašto ja - ne mi, jebe mi se za kolektivno mišljenje ako se ne slaže s mojimEuklid » wrote:Sta imamo mi ikome srat i solit pamet?
Ma, fuj.
Neću, odbijam živjeti pod teretom autocenzure.
ja se sljaze sa drug srpski muftijaEks » wrote:“Verujte mi, svako ubistvo, kao vrhunac zločina, zasnovano je na nizu uzročnika koje nižu oni koji žele da osmišljavaju naše međuljudske odnose i koji žele da zavladaju njima. Tako je smutnja kao uzrok gora od ubistva kao posledice. Zar uzroci zla nisu gori od zlih posledica, koje će nadalje biti uzroci još gorim posledicama? Zar uzroci zli, zlobni, nisu gori od posledica. Kako onda da shvatimo da je bolje sprečiti nego lečiti?”, rekao je Jusufspahić za “Blic”.
![]()
e, sad opet kako je doslo do tog neobrazovanja, zasto, o tom se moze opet dalje pricat.
taj muftija spada u one kojima neobrazovanje odgovara, kojima kriticko misljenje ne odgovara, kojima dijalektika ne odgovara
-
- Information
-