Naravno... al da će jednog dana držat puške prvo su se dogovarali po kavanama... ili kao drug Che, krstareći motorinom uzduž i poprijeko Latinske Amerike...nina williams » wrote:
I Kastro je doktoriro pravo, ne mogu svi bit bravari.
Al su oni nekako u rukama više držali puške neg šalice s kavom.
Radnička fronta
'if you fall, i'll be there' (floor)
..ne bih ja bas bio tako iskljuciv.Kolinda Kitarović » wrote:
Pa svi jesu. I za menadžere mislim isto.Zapravo, za sve karijeriste. A i za ubojice. Ne možeš ubijati ljude ako nisi sociopat. Jer ćeš inače završiti kao ruina od čovjeka s težim psihičkim sjebovima. Uvjeriti sebe da si pobio ne znam tridesetak ili tristo ljudi jer je to dobro za sistem odnosno za tvoju stvar, a protiv sistema, je sociopatski.
Ali ne ubijaju svi sociopati. Nedostatak empatije nije nužna prepreka za socijaliziranje.
milsim, mozemo mi lec i u jarak i cekat kisu, nije to nikakav problem, ali nikad ne znas u kojem trenutku i kako ce se pojavit motivacija za nesto.
ponekad se moze desit da se nadjemo u situaciji koja nekako prevazilazi nas ego i onda, eto, stvar je odluke, mos ovako, a mos i onako, ali sumnjam da mozemo vec sad decidirano reci kako cemo se ponasat u nekim situacijama.
sistem nije nedsto bas toliko apstraktno ili bas toliko taksativno. rijec sistem pokriva puno nijansi. uostalom, ako neki sistem radi protiv tebe, tvoje egzistencije, iz bilo kakvih sad razloga, ponekad i nemas bas nekog velikog izbora.
milsim, uvijek se mozes stavit i na onu stranu banalne nezainteresiranosti za zlo, ja mislžim da je to isto nekako ljudski, legitimno, razumljivo u tom nekom gledanju, sad je samo pitanje ocemo li i s tom spoznajom moc zivjet ili cak, dapace & dakuce..
ne znam da je sociopatizam samo nedostatak empatije. svi smo mi na dnevnoj bazi agresivni na neki nacin, tj ne ubija samo metak i svi mi moram o na dnevnoj bazi zivjet s nasim odlukama, snalazit se, uvjeravat se da znamo sto su nam prioriteti, itd, bla, bla..
nije sloboda i odgovornost bas tako matricno jednostavna, nema tu bas nekog recepta, vise to spada u neka nacela, a tu onda dolazimo i ulazimo u neka podrucja jos uvijek vrlo.. ne neistrazena, nego.. nekako i nemamo bas nekog za pitat sto napravit i nema nam druge nego nesto sami napravit ili nenapravit (necinjenje moze i te kako bit djelo).
gogo? ..jandro? jos nije on dosao do te razine inteligencije.
mislim, on je mozda ono, slucajni sociopat, nesvjesni sociopat..on je od onih.. ups, jebate.
-
jednokratni klon
Unda, aj da ne relativiziramo. Jel bi ti sutra eto potpisao da se ubije jedno selo? I tvrdio da je to onako, svakodnevica i jedako zlo kao sistemsko. Kakva bi to trebala biti motivacija da idem nekog ubijati? Osim ako taj ne puca na mene. Iz puške.
Pustimo sad Chea i što je on radio, što nije, to je prošlost. Ali me zanima evo danas, bi li bilo opravdano da netko u Hrvatskoj pozove jednako tako na revoluciju i potakne val nasilja i smrti?
Eto, prigovara se ovima iz Fronte da su na čajanci umjesto da što- ubijaju?
Ali kad relativiziramo i govorimo da paljenje imovine nije loše jer nas sustav ubija već dvadesetak godina onda jednako tako dođemo do- što je par života spram života koje je sistem odnio, što je dvjesto života i tu priča postaje nešto što je meni osobno neprihvatljivo. Sve se može relativizirati.
Pustimo sad Chea i što je on radio, što nije, to je prošlost. Ali me zanima evo danas, bi li bilo opravdano da netko u Hrvatskoj pozove jednako tako na revoluciju i potakne val nasilja i smrti?
Eto, prigovara se ovima iz Fronte da su na čajanci umjesto da što- ubijaju?
Ali kad relativiziramo i govorimo da paljenje imovine nije loše jer nas sustav ubija već dvadesetak godina onda jednako tako dođemo do- što je par života spram života koje je sistem odnio, što je dvjesto života i tu priča postaje nešto što je meni osobno neprihvatljivo. Sve se može relativizirati.
- Nenia Salonitana
..a unda » wrote: gogo? ..jandro? jos nije on dosao do te razine inteligencije.
mislim, on je mozda ono, slucajni sociopat, nesvjesni sociopat..on je od onih.. ups, jebate.![]()
jedno filozofsko: možemo li ga kriviti ako ne vidi razliku između dobra i zla?
-
jednokratni klon
Uhvatilo me. 
rat je, kažu, revolucija u najčistijem obliku
moj did Bećo Šehić je 1933. osnovao ćeliju KP
u Bosanskoj Krupi
zajedno sa svojim bratom Ismetom dvije godine je
proveo u Jasenovcu
oba su bili partizani
moj drugi did, Almas Sedić, je sa Crvenom armijom
ratovao na Sremskom frontu
ja sam u lošem ratu
poginulo mi je stotinu saboraca čijih se lica još uvijek
sjećam
mrtvi su gomila nepoznatih imena i prezimena na
drvenim nišanima
u dozlaboga lošem ratu
niko od njih neće ostati vječno mlad
kao Che Guevara
lice sa visokotiražnih američkih magazina.
ma nije to samo filozofsko pitanje. naravno da ga se ne moze kriviti, ali skrbnik njegov je odgovoran..Nenia Salonitana » wrote:
![]()
jedno filozofsko: možemo li ga kriviti ako ne vidi razliku između dobra i zla?
cuj, mogu ja tebi postavit na desetine i stotine takvih modela, ne mos me tim impresionirat.Kolinda Kitarović » wrote:Unda, aj da ne relativiziramo. Jel bi ti sutra eto potpisao da se ubije jedno selo? I tvrdio da je to onako, svakodnevica i jedako zlo kao sistemsko. Kakva bi to trebala biti motivacija da idem nekog ubijati? Osim ako taj ne puca na mene. Iz puške.
Eto, prigovara se ovima iz Fronte da su na čajanci umjesto da što- ubijaju?![]()
ne znam na koje to selo mislis, cegevarino neko, americko, kinesko, japansko, njemacko? i kad?
nemam na sve odgovore. nemam ni odgovor jel je i ko je srusio most u mostaru i bih li ja to napravio, a tu konkretno nije nitko poginuo.
mislim, zivot je vece malo sranje sto se tih nekih trijaznih odluka tice, nego sto hoces (znam da mozes
ne moze se sve relativizirat. moze se pokusat, ali sve opet zavisi od nekog naseg ishodista, sve se na to vraca.
agresija je imanentna covjeku, cak i tamo gdje mislis i gdje bi rekla da ne postoji. nazalost, priroda nam je takva da koji put dogovori mogu doc tek nakon konflikta, tek kad se na agresiju reagira agresijom. jednostavno nema za neko vrijeme i neki dramski prostor drugog nacina.
opet ti govorim, opet procitaj kristkinda. odgovornost imas u svakom slucaju, sad.. jedino je pitanje s cim ces moc zivjet i zasto, tj za sto te briga, za sto te nije briga i zasto. a na to zasto, na to pitanje, mislim da je odgovor jebeniji nego sto se misli, to je pravo pitanje, koji su nam ustvari motivi i onda, kakva je uopce razlika izmedju nas i nekog kad se stvaljamo u taj neciji polozaj, kazemo.. ja to nikad ne bih mogao.
mislim, jos uvijek ne vidim zasto bi che bio sociopat, a koeljo npr ne bi..
..ili koen, eto.
-
jednokratni klon
Dobro, nisi odgovorio na ostatak nego samo na to o Cheu pa ću te pitati- što je za tebe Che?
Ja ne kažem da nitko od nas ne bi nešto mogao. Ali ako pristajemo na to da smo životinje, malo je čudno onda kako se socijalisti pozivaju na to da kapitalisti nisu u pravu kad kažu da je u ljudskoj prirodi gaženje slabijih i da je kapitalizam zapravo modeliran prema ljudskoj prirodi. Jer navodno je prema socijalistima čovjek biće koje je solidarno itd.
Svatko od nas bi mogao učiniti nešto nezamislivo u određenim okolnostima. Ja se samo pitam trebaju li nama takve okolnosti, treba li ih poticati.
Ja ne kažem da nitko od nas ne bi nešto mogao. Ali ako pristajemo na to da smo životinje, malo je čudno onda kako se socijalisti pozivaju na to da kapitalisti nisu u pravu kad kažu da je u ljudskoj prirodi gaženje slabijih i da je kapitalizam zapravo modeliran prema ljudskoj prirodi. Jer navodno je prema socijalistima čovjek biće koje je solidarno itd.
Svatko od nas bi mogao učiniti nešto nezamislivo u određenim okolnostima. Ja se samo pitam trebaju li nama takve okolnosti, treba li ih poticati.
-
jednokratni klon
Eno branitelji prijete krvavim Božićem. Jednako tako danas sutra mogu prijetiti revolucionari. Jebeš mi sve, ja takva vanredna stanja ne želim. Dosta mi je bilo jednog rata.
koje konkretno pitanje? selo pitanje?Kolinda Kitarović » wrote:Dobro, nisi odgovorio na ostatak nego samo na to o Cheu pa ću te pitati- što je za tebe Che?
Svatko od nas bi mogao učiniti nešto nezam
pa nezamislivo u određenim okolnostima. Ja se samo pitam trebaju li nama takve okolnosti, treba li ih poticati.
pa ne znam. ne bih sigurno iz cistog mira, iz neke iedologije, dosade il cega vec. ali m oze se to uvijek jos radikalizirat i zaista ne znam sto bih napravio da, ako cemo vec tako egzemplarno pojednostavljivat situaciju, imam takav izbor da smrt tog jednog sela znaci zivot stotinama drugih nekih sela ili sad mozes ic u razmjere i odnose neke dokle hoces, o koliko se sela i ljudi uopce tu radi i gdje je granica, koja je granica i kad i zasto i jebiga..
mislim, sebe ti trebas neke stvari pitat, ne mene..
vidi, pa i ropbovlasnistvo je onda modelirano po ljudskoj prirodi. vratimo se onda na rabovlasnistvo, zasto se zajebajemo, pa sto nas dopadne.
ok, ne zelim sad govorit jel kapitalizam neki napredniji oblik robovlasnistva.
tj, drustvo ima neki svoj razvoj, kako smo do sada mogli pratit, i onda.. cemu? zasto? sto hocemo? ..pa onda i kako.
ako smo osudjeni nekako na tu agresiju jedan prema drugom, ako nam je pohlepa i samodrzanje toliko bitno, pa cemu onda sva ta neka pravila i pravilica, zakoni i zakoncici, ponasajmo se ko jaci, ko brze izvuce pistolj, najsposobniji ce opstat, ostali ce nestat ili bit, ne znam, neka vrsta hrane, inputa, uvjeta da se ti mocni mogu odrzat mocnima, napredovat, itd..
mislim, sta se onda zavaravamo nekim konformizmima i strahom i ne daj boze veceg zla?
tebe je strah i zazires od samog pojma te neke revolucije, tebi sve to ima neke krvave konotacije, psihopatije.. ispada da je taj neki, koji li vec socijalizam sam po sebi psihopatski, za razliku od tog nekog kapitalizma, koji nam eto, dopusta da budemo razmjerno slobodni, pod uvjetom da puno ne talasamo i da mu tako odrzavamo privid da se tu ne radi o nemilosrdnom prezivljavanju.
mislim, ono, nekako naopako mi to izgleda postavljanje stvari.
ako je kapitalizam odraz nase prirode, pa onda recimo tako i ko koga, mislim, ono..
-
jednokratni klon
Unda, ja to gledam iz osobne pozicije. Jasno mi je da je to sebično, ali malo kasnije ću o sebičnosti i revolucionara.
Dakle, imam skoro trideset godina. U toj dobi je neke zatekao ovaj zadnji rat. I presjekao im živote, razbucao ih, nikad se više nisu oporavili. Mislim na civile. Da je sve prošlo bez rata, ali da je recimo Juga ekonomski propala i da nam se desilo isto što nam se desilo, ali samo bez tog rata, ja isto mislim da bi bilo manje žrtava- onih koje su preživjele. da bi se ljudi drukčije osjećali. Bez obzira na sve. Rat je uništio stvarne doslovne živote i mladosti.
I sad, vraćam se na trideset godina. I šta ja znam, nemam pojma imam li šansu nać posao, ali ako uzmem da možda imam. I odživjeti nekakav kakav takav život, valjda, nadam se. S druge strane, recimo da postoji šansa da krene revolucija. Odu živci, odu godine, ode sve u tri pm. Što će biti kasnije? A koga iskreno briga?
Ne mislim imati djecu, nisam naročiti altruist, meni je bitno da nisam uvučena u sranje na način na koji su ljudi koje znam bili nasilu uvučeni onda.
Kukavički? Ziheraški? Sebično?
Da.
Ali je li manje kukavički, ziheraški i sebično osuditi ljude na vanredno stanje zbog svojih ideala koji se ne moraju ostvariti? I može sve ostati isto kao nakon Occupy i Arapskog proljeća?
Je li manje kukavički filozofirati i slati stvarno ljudsko meso u revolucije?
Ne znam, možda i nije. Možda je hrabro. Možda je herojski. Kako god. Valja napravit putovnicu pa ako se netko odluči biti ovdje hrabar na taj način, bježati u neku surovu kapitalističku zemlju gdje imaš šanse umrijeti u miru kad već nisi rođen da budeš u miru. Meni neka tamo Švedska ne znači rat, surovost, ko je jači taj tlači. Balkan mi to znači.
Edit: Ma ne pitanje o selu nego ono kasnije, zašto bi netko sad pokretao revolucije u Hr.
Dakle, imam skoro trideset godina. U toj dobi je neke zatekao ovaj zadnji rat. I presjekao im živote, razbucao ih, nikad se više nisu oporavili. Mislim na civile. Da je sve prošlo bez rata, ali da je recimo Juga ekonomski propala i da nam se desilo isto što nam se desilo, ali samo bez tog rata, ja isto mislim da bi bilo manje žrtava- onih koje su preživjele. da bi se ljudi drukčije osjećali. Bez obzira na sve. Rat je uništio stvarne doslovne živote i mladosti.
I sad, vraćam se na trideset godina. I šta ja znam, nemam pojma imam li šansu nać posao, ali ako uzmem da možda imam. I odživjeti nekakav kakav takav život, valjda, nadam se. S druge strane, recimo da postoji šansa da krene revolucija. Odu živci, odu godine, ode sve u tri pm. Što će biti kasnije? A koga iskreno briga?
Da.
Ali je li manje kukavički, ziheraški i sebično osuditi ljude na vanredno stanje zbog svojih ideala koji se ne moraju ostvariti? I može sve ostati isto kao nakon Occupy i Arapskog proljeća?
Ne znam, možda i nije. Možda je hrabro. Možda je herojski. Kako god. Valja napravit putovnicu pa ako se netko odluči biti ovdje hrabar na taj način, bježati u neku surovu kapitalističku zemlju gdje imaš šanse umrijeti u miru kad već nisi rođen da budeš u miru. Meni neka tamo Švedska ne znači rat, surovost, ko je jači taj tlači. Balkan mi to znači.
Edit: Ma ne pitanje o selu nego ono kasnije, zašto bi netko sad pokretao revolucije u Hr.
-
jednokratni klon
Realno, mi ovdje nikad nećemo biti dobro. Opet možda kroz pedeset godina uđemo u nekakvu federaciju i onda izađemo zakrvljeni do gležnjeva. I tako u krug. I briga me kako to zvuči i imaju li teoretičari drukčije mišljenje, krvava praksa je to dokazala. Ljudi se trenutno mogu ujediniti protiv zajedničkog neprijatelja, ali danas sutra će im netko podvaliti neprijatelje među njima samima i opet će se zakrviti. To je tako. Prokleti narodi i ćao.
Pazi, koja je to izdaja i jad, meni laiku, kad razmišljam, uložiš trud i živote u neku ideju kao što je bio socijalizam i onda krenu neke spike o četnicima, ustašama, pičkama materinama i ode sve kao da nikad ništa nije postojalo, odjednom je bitno tko je tko, što je tko itd. I sad kad gledam ova ujedinjenja protiv kapitalizma, iste borbe u sve tri države, a tko jamči da opet ne bi bilo isto? Kad bi se sve sredilo, kad bi ispalo najbolje moguće unatoč žrtvama, neka bi se budala sjetila brojati kosti iz Jasenovca ili Vukovara i ode sve. Jer ono, to sve isti ljudi. Nismo mi bolji ni gori nego oni prije i oni poslije.
Mislim, serem, jasno mi je, sve je to laički, ali bome nisam se naslušala ni pametnijih izjava od ljudi koji govore po televizijama. I njihovo je laičko, a bome i utopističko i naivno i neka cijeli ovaj svijet....
Pazi, koja je to izdaja i jad, meni laiku, kad razmišljam, uložiš trud i živote u neku ideju kao što je bio socijalizam i onda krenu neke spike o četnicima, ustašama, pičkama materinama i ode sve kao da nikad ništa nije postojalo, odjednom je bitno tko je tko, što je tko itd. I sad kad gledam ova ujedinjenja protiv kapitalizma, iste borbe u sve tri države, a tko jamči da opet ne bi bilo isto? Kad bi se sve sredilo, kad bi ispalo najbolje moguće unatoč žrtvama, neka bi se budala sjetila brojati kosti iz Jasenovca ili Vukovara i ode sve. Jer ono, to sve isti ljudi. Nismo mi bolji ni gori nego oni prije i oni poslije.
Mislim, serem, jasno mi je, sve je to laički, ali bome nisam se naslušala ni pametnijih izjava od ljudi koji govore po televizijama. I njihovo je laičko, a bome i utopističko i naivno i neka cijeli ovaj svijet....
pa neka prijete. pa sta. pa neka pocnu pusat, pa sta. mislim, sta cu ja ako je neko lud.Kolinda Kitarović » wrote:Eno branitelji prijete krvavim Božićem. Jednako tako danas sutra mogu prijetiti revolucionari. Jebeš mi sve, ja takva vanredna stanja ne želim. Dosta mi je bilo jednog rata.
ali, znaju oni sta izgovaraju i sta porucuju.
sad, ako ti u isti kos stavljas i te neke revolucionare..iako nisam siguran sto si ti tu sve objedinila i na sto mislis, mislim da nisi bas fer.
ti si se uhvatila na tu rijec..revolucija..u onom rf tekstu. najprije, procitaj jos jednom sto je u vezi toga receno. zatim, zasto ti m islis da sad nisi u nekom vanrednom stan ju? zato jer nije proglaseno? pa ni rat kod nas nije bio proglasen. cemu tolika zudnja za formom?
nadalje, nista ne traje vjecno, ni neki relativan mir, ni neki relativan konflikt.
osim toga, moras bit svjesna, da se ssad vratim na tu najavu krvavog nekog bozica, da ce drutsvo, drzava..ako se vidi da dilazi do tog krvavoh, morat reagirat i to agresijom i to u tvoje ime jer se tebi time neugodno bavit, placas poreze, oces voj mir, neka drzava ti ga osigura, itd..
ali, jel tebi jasno kakva je to poruka lansirana, jel tebi jasno ako dodje to tog krvavog bozica sto se i zasto se provocira i sto ce sve i koliko toga sve tu bit involvirano..a i zasto?
i kome ces se onda obratit za zastitu i pomoc ako dodje do nekog takvog? drzavi? kojoj drzavi?
drugacije ce se to morat trazit rjesenja i treba sad vec bit jasno da neka ravnoteza mora postojat, ane sam o skakat na svaku pojavu rijeci revlucija koja uopce i nije bitna, a ni realna u hrvatskoj.
tj, kako te to strah kad jedan kapovic spomene rijec revolucija, a nije te strah fasisticke revolucije i da jedan miklenic javno te opet proziva i poziva na zastitu neke drzave po svaku cijenu.
mislim, ono, bucas u odnosima, malo su ti krivo nastimane ciljne naprave.. bojis se onog sto n ije realno, a ne bojis se onog sto defakto jest realnost. tj, ono, ajd..ma neka je i fasizam, samo nek nije frka, nek me niko ne dira..?
-
jednokratni klon
Jednom sam, prije par godina, pričala s jednim rođakom kojeg dugo nisam vidjela, stariji čovjek, enivejz, rekao je da sve ovo u ovih par država, u regiji, sve ove vlasti, neće pasti osim krvavom revolucijom. I to je istina koju znamo i on i ti i ja. Svi to znamo. Nema promjene bez krvi. Ne prave. RF to neće izvesti, ja projiciram unaprijed, ali ja znam da neće. Nemaju oni muda za to. Srećom ili ne, nemaju. Oni će na kraju završiti kao SRP. Strančica na margini...a unda » wrote: pa neka prijete. pa sta. pa neka pocnu pusat, pa sta. mislim, sta cu ja ako je neko lud.
ali, znaju oni sta izgovaraju i sta porucuju.
sad, ako ti u isti kos stavljas i te neke revolucionare..iako nisam siguran sto si ti tu sve objedinila i na sto mislis, mislim da nisi bas fer.
ti si se uhvatila na tu rijec..revolucija..u onom rf tekstu. najprije, procitaj jos jednom sto je u vezi toga receno. zatim, zasto ti m islis da sad nisi u nekom vanrednom stan ju? zato jer nije proglaseno? pa ni rat kod nas nije bio proglasen. cemu tolika zudnja za formom?
nadalje, nista ne traje vjecno, ni neki relativan mir, ni neki relativan konflikt.
osim toga, moras bit svjesna, da se ssad vratim na tu najavu krvavog nekog bozica, da ce drutsvo, drzava..ako se vidi da dilazi do tog krvavoh, morat reagirat i to agresijom i to u tvoje ime jer se tebi time neugodno bavit, placas poreze, oces voj mir, neka drzava ti ga osigura, itd..
ali, jel tebi jasno kakva je to poruka lansirana, jel tebi jasno ako dodje to tog krvavog bozica sto se i zasto se provocira i sto ce sve i koliko toga sve tu bit involvirano..a i zasto?
i kome ces se onda obratit za zastitu i pomoc ako dodje do nekog takvog? drzavi? kojoj drzavi?
drugacije ce se to morat trazit rjesenja i treba sad vec bit jasno da neka ravnoteza mora postojat, ane sam o skakat na svaku pojavu rijeci revlucija koja uopce i nije bitna, a ni realna u hrvatskoj.
tj, kako te to strah kad jedan kapovic spomene rijec revolucija, a nije te strah fasisticke revolucije i da jedan miklenic javno te opet proziva i poziva na zastitu neke drzave po svaku cijenu.
mislim, ono, bucas u odnosima, malo su ti krivo nastimane ciljne naprave.. bojis se onog sto n ije realno, a ne bojis se onog sto defakto jest realnost. tj, ono, ajd..ma neka je i fasizam, samo nek nije frka, nek me niko ne dira..?
Da, znala sam da ćeš to reći da nije fer da trpam u isti koš. Ne trpam. Razumijem što stoji iza čega. Razumijem što je zlo, što nije. Ne relativiziram, barem ne želim relativizirati.
Samo kažem, pomisao na vanredna stanja mi nije mila. Kažeš, sad smo u vanrednom stanju, ali onda ja imam privid da nismo? I ja sam ok s prividom. Dok ga mogu imati, to je jebeni luksuz. Onog trena kad ga netko ruši, to je gotovo, ne možeš više imati privid, a ako nemaš ni privid, nemaš mir, nemaš ništa. Kao što se ljudi drže za nadu kao slamčicu, tako se ja držim za privid. Jel pametno? Pa možda nije. Ali čuva živce. Energiju.
Nisi ni ti fer s ovim o fašizmu i "nek me nitko ne dira". Nije tako. Ne kažem da ne može biti u nekoj budućnosti i da ne mogu nekako biti ucijenjena, ali trenutno nije tako. Ne usudim se reći nikad jer se to uvijek obije o glavu, ali volim vjerovati da bi u slučaju pravog pravcatog full blown fašizma nešto uradila ili se barem makla. Zasad situacija nije takva. Ne možemo svi biti aktivisti. Nismo svi za to. A kad krene frka, onda se mobiliziraju svi. To što meni frka nije draga ne znači da bih mirno gledala kako se upsotavlja Treći Rajh.
Branitelje država treba riješiti. Ne znam kako. Ako idu agresijom, onda je potrebna agresija da iz se zaustavi. Ako to država ne želi odraditi nego će ih pustiti da šta, kolju kao četnici? A jebiga onda. Ne znam što reći.
..ovo preskacem. u jebiga je domeni.Kolinda Kitarović » wrote:Unda, ja to gledam iz osobne pozicije. Jasno mi je da je to sebično, ali malo kasnije ću o sebičnosti i revolucionara.
bilo i proslo, uvijek bilo i uvijek ce bit. sta bi bilo da je bilo, to sad nema veze, ali eto, moze nam posluzit kao neko osobno oskustvo. izbor uvijek neki postoji.
ukratko, imas neke svoje interese. kao i svi mi. a zivot nekako vec treba proteci. pokusavamo sto ugodnije da se to odvija.I sad, vraćam se na trideset godina. I šta ja znam, nemam pojma imam li šansu nać posao, ali ako uzmem da možda imam. I odživjeti nekakav kakav takav život, valjda, nadam se. S druge strane, recimo da postoji šansa da krene revolucija. Odu živci, odu godine, ode sve u tri pm. Što će biti kasnije? A koga iskreno briga?Ne mislim imati djecu, nisam naročiti altruist, meni je bitno da nisam uvučena u sranje na način na koji su ljudi koje znam bili nasilu uvučeni onda.
Da.
revolucije, ne revolucije, rat, nerat, bolesti, zdravlja, katasrtrofe, nekatastrofe, nekako ce uvijek bit.
ti jedino sto mozes, m ozes promijenit svoj odn os prema tome, svoja gledista, prilagodjavanja ili jednostavno trazit druga rjesenja, fizicki odmak, bijeg, to je sve normalno, a i racionalno rekao bih.
a moze i ovako..koju si cijenu spremna platit da sve to bude po tvom nekom shvacanju i mjerilima nekog relativnog svijeta ugode? na sto si sve sprema za odrzat takvo neko stanje?
na nista? bit ce sto bude ili sta?
pa ko zna jel su to ideali ili neki konkretni materijalni interes.Ali je li manje kukavički, ziheraški i sebično osuditi ljude na vanredno stanje zbog svojih ideala koji se ne moraju ostvariti? I može sve ostati isto kao nakon Occupy i Arapskog proljeća?
i ne znam za koga mislis da to salje to meso u revolucije? mislim, sta je tebe toliko strah te neke revolucije? odakle ti to? ima i gorih stvari od toga, jebo revoluciju, ja je ne vidim jos skoro. tri puta cu ja umrijet dok neka ne dodje..
eto, sve je stvar izbora. ako zelis mirno zivjet u nekom kapitalizmu, ne znam, ajde. ajde npr u indiju.Ne znam, možda i nije. Možda je hrabro. Možda je herojski. Kako god. Valja napravit putovnicu pa ako se netko odluči biti ovdje hrabar na taj način, bježati u neku surovu kapitalističku zemlju gdje imaš šanse umrijeti u miru kad već nisi rođen da budeš u miru. Meni neka tamo Švedska ne znači rat, surovost, ko je jači taj tlači. Balkan mi to znači.
npr, ja bih jako volio zivjet u viktorijansko doba, ali kao aristokracija.. ne vidim se nekako na dnu drutsvene ljestvice. losa slika, losa..ono, ni mi je bas to nesto..
ne vidim da itko pokrece te neke revolucije u hrvatskoj. barem te neke socijalisticke. ove druge, da, to da..
-
jednokratni klon
Ne zajebaji...a unda » wrote:
eto, sve je stvar izbora. ako zelis mirno zivjet u nekom kapitalizmu, ne znam, ajde. ajde npr u indiju.
npr, ja bih jako volio zivjet u viktorijansko doba, ali kao aristokracija.. ne vidim se nekako na dnu drutsvene ljestvice. losa slika, losa..ono, ni mi je bas to nesto..![]()
ne vidim da itko pokrece te neke revolucije u hrvatskoj. barem te neke socijalisticke. ove druge, da, to da..
Svi ti ljudi su u boljoj poziciji od mene. Dok sam ja u boljoj poziciji opet od dosta ljudi na ovoj kugli zemaljskoj. Ono što nam je svima koji smo eto rođeni u zemljama s tekućom vodom, strujom i internetom zajedničko je upravo postizanje te neke zone ugode. Mira. Blagostanja. Naravno da će nekom tko je od malena putovao to biti daleko lakše nego meni sa svim mojim strahovima i neiskustvom. Što da mu ja kažem, da ide u Indiju? Zašto bi? Neće ništa tamo promijeniti, ne dugoročno.
Neke žene u nekom plemenu tamo su se organizirale lokalno protiv tamnošnjeg nasilja i korupcije, nose rozu odjeću i super su. Ali to je zato što su morale jer nemaju iz te kože kud. Ono što nekom tko ovdje živi preostaje je također neka vrsta aktiviranja ili bijeg. Ili ako ima sreće pa ima veza i vezica za posao, nekakav izolacijski život od medija i ostalih sranja.
Kapitalizam počiva na čemu počiva. Ali i komunizam je počivao na žrtvama. Još nije izumljen sistem u koji nije utkana nečija krv. U kapitalizmu je to možda grublje i odvija se iza kulisa, a u komunizmu su postojali državni neprijatelji, spiskovi (ne govorim o Jugoslaviji, mi smo jebeno dobro prošli u odnosu na ostale komunističke zemlje u sivjetu) i netko bi najebao. Jel onda ljude bilo briga što netko ostaje bez glave da bi oni imali za život? Jednako tako nije briga ni neku Britanku. Svi smo mi uronjeni u tuđu muku i licemjerni, ama baš svi. I nema načina da se od toga pobjegne. Komunizam nije taj način. Nije ni kapitalizam. Sad, hoće li se netko ubiti jer nema što jesti ili će ga netko ubiti jer je neprijatelj sistema, možemo raspravljati o nepravdi toga. Ali ja eto ne bih voljela živjeti ni u Indiji ni u SSSR-u. Ako bi netko volio živjeti u SSSR-u, odlično, ja mu ne branim. Ne bih voljela živjeti ni u USA. Možda sam utopist ako mislim da je jedna Skandinavija okej. Ali jasno mi je da nemam ni ja prilike kao neki, jel. Svi imamo neki svoj usud. Nekom vrh, nekom dno, nekom nešto između. Ali to je tako oduvijek bilo. Jedan član moje obitelji se snašao i u komunizmu i u kapitalizmu i uvijek je živio kao bubreg u loju. Jedan drugi član moje obitelji je najebao i onda i sad jer onda nije bio u partiji, a sad u HDZ-u. I što da ja na to kažem? Naravno da je ovo sad lošije. Ali jebemusve, kad se taj član htio zaposliti, bila je Juga. Ali jebiga, trebale su veze, trebala su poznanstva, trebala je partija. jebeš ti to. Uz disklejmer, nije bilo riječ o nekom ustašoidu pa da se zato nije našlo posla. Samo osobi kojoj politika nije bila područje interesa.
Nije svakom socijalizam bio majka, nekima je bio i maćeha. A često je bio majka ustašoidima koji su tad bili jaako za bratstvo i jedinstvo. Bili su i ostali za svoju guzicu. I ako ja cinično kažem da će takvi uspjeti i u sutrašnjoj revoluciji i uhljebiti se opet, a da će neki drugi ni krivi ni dužni izvisjeti, onda sam cinična i za fašizam. A nije tako.
I da, apropo tog zapošljavanja, ti isti partijci koji su dobivali poslove samo tako su onda srali drugima jednako kako hadezenjare seru danas- tko ti je kriv što ne možeš naći posao, posla ima, neradnik si, ovo ono. Ista identična retorika. Funkcioniralo je po sistemu ruka ruku mije i to nijedan sustav ne može izmijeniti. Barem dosad nije. Mogao se naći radnički posao možda, da, ali kad imaš sjebanu kralježnicu i na korak si toga da postaneš invalid zbog toga, nećeš baš ići na to, zato su se neki i školovali. A školovali su se da bi im uhljebi oteli posao zbog političke podobnosti.
S tim da ja nisam isključivo protiv veza jer u sistemu gdje svaka blena može dobiti posao, a takav je bio i onaj i ovaj, lud je čovjek koji ne iskoristi vezu i ostane na kraju ponižen i jadan dok se kojekakve fukare prešetavaju po bankomatima. Ali eto, moja obitelj, barem jedan njen dio takvih veza nikad nije imao. A ponekad je i pitanje časti.
Uostalom, da nije funkcioniralo po sistemu veza i vezica, kurac bi se popljačkala ta sva poduzeća čim se došlo u priliku. Ne vidim da toga ima u uređenim zemljama. Ali ovdje je to carovalo. I zato nam je i tako kako nam je. U bilo kojem sistemu.
-
jednokratni klon
Kao što stoput rekoh, nije sva ta pljačkaška bagra odjednom pala s neba među poštene socijaliste. Bagra su bili i dok su se kleli nekom drugom sistemu. I onda se vraćam do sociopata- problem je što takvi uvijek dođu u vrh svakog sistema. Jer imaju najbolje skillse za to, najprobitačniji su, jebe ih samo cilj, ne empatija. I onda će prvo zaposliti svoje ljude i tako dalje. Tko je uz njih, super, tko nije, nek se jebe.
Ako postoji nešto novo i nikad dosad viđeno, super. Ali praksa nas demantira.
Možda kapitalizam jest sistem po mjeri sociopata. Ali problem je što je svaki sistem po njihovoj mjeri.
Uspjeh zahtijeva vještine koje najbolje postižu roboti, zapravo. O manipulatorima da ne počinjem. Dakako, bolji je sistem koji će nešto mrvica dobaciti i narodu. Ne sporim to. Ali pjevati hvalospjeve, a ne znam baš.
Ako postoji nešto novo i nikad dosad viđeno, super. Ali praksa nas demantira.
Možda kapitalizam jest sistem po mjeri sociopata. Ali problem je što je svaki sistem po njihovoj mjeri.
..svasta si ti u ovom postu izmijesala.Kolinda Kitarović » wrote:
Jednom sam, prije par godina, pričala s jednim rođakom kojeg dugo nisam vidjela, stariji čovjek, enivejz, rekao je da sve ovo u ovih par država, u regiji, sve ove vlasti, neće pasti osim krvavom revolucijom. I to je istina koju znamo i on i ti i ja. Svi to znamo. Nema promjene bez krvi. Ne prave. RF to neće izvesti, ja projiciram unaprijed, ali ja znam da neće. Nemaju oni muda za to. Srećom ili ne, nemaju. Oni će na kraju završiti kao SRP. Strančica na margini.
ne mislim da je ta krvava revolucija neka jedini izlaz, rjesenje. to su neke cioranovske vizije, a on nije bas bio neki primjer svjetlih, nemisticnih ideja..
jednostavno, svjedoci smo promjena u nasim zivotima, radikalnih promjena, tj zivimo, stvaramo te promjene vrlo intezivno i sad, ne znam kolko je to krvavo, tj nije barem on ako, na prvu, ali sto se tice promjena i masovnosti, to su revolucije kakvih do sada nije bilo.
maravno govorim o onom sto se naziva tehnoloskim revolucijama. nasi zivoti su iz korijena promijenjeni, i ne mogu rec da da se tu nuzno radi o nekoj dobrobiti. tj jest, ali za koga. uvijek je nesto za nekog dobro i u isto vrijeme za nekog je to isto lose.
uostalom..tj, jedino bih mozda mogao povezati te tehnoloske revolucije s tim tvojim kako ih nazivas, krvavim revolucijama i malo onako, razmisljat da su te krvave uvijek nekako bile posljedicom nekih drugih revolucija, naglih promjena i da drustvo tu reagira nekako, sizmicki, prilagodjava se tim novim zivotnim primjenama, pa i eto, na taj nacin, kad ne zna sta ce, a nesto mora napravit, cajtnot je, nema sae vremena to provarit, prebrzo to ide, onda dodje i do tog nekog potresa drustvenog.
cuj, plankova konstanta je bila 1900. tu negdje je tesla izbacio iz pogona citav elektricni ondasnji sustav tog dijela amerike. zepelin je te neke godine poletio.
onda tek ide prvi sv rat, oktobarska revolucija, itd..
nagla i drasticna promjena pogleda na svijet, svjesnost sto energija ustvari predstavlja i kako se kontrolira, dok u isto vrijeme ( a i danas) imas ondasnih stotinja godina staru tihu noc, tj danas jos uvijek simbolima pocetka devetnajstog stoljeca pokusvamo ocuvat neki nas mir.
pa naravno da tu mora doc do konflikta, pa i drustvene katarze neke da se nesto tu slegne, provari, prilagodi.
tako da mi je dosta nekako, egocentricno da ce do tih nekih naglih drustvenih promejna doci ovdje negdje. nece, sve ce to bit malo sire i globalnije. ali, to kad bude..
ne znam oce li to i koliko ce rf izvesti, ali nema tu nekog mesijanizma, nema tu neke grupe ili stranke koju cemo odmah prepoznat ili slijedit.
i ne znam to o mudima.. ne znam ko ih ima? i ne znam za sto bi ih trebao imat.
rf je politicka akcija kao i svaka druga. po meni nesto na drugacijim osnovama, ponikla iz nekog civilnog miljea. ne vidim razloga zasto bih je unaprijed otpisivao i to nekako mozda s razocaranjem.,
mislim, jel moramo cekat godota, sta?
e, a..vanredna stanja ti nisu mila..a sta ako ti satorasi pocnu bucat? oce li se to prosirit? dokle? kako? .sta ti tu mozes napravit? hoces li? jesi li prije mogla sta tu napravit? ako jesi, zasto nisi? koliko je razlog ako dodje do toga, nasa ta dugogodisnja sutnja, strah, ucjenjenost, pusti me stat, gledam svoja posla, itd?Da, znala sam da ćeš to reći da nije fer da trpam u isti koš. Ne trpam. Razumijem što stoji iza čega. Razumijem što je zlo, što nije. Ne relativiziram, barem ne želim relativizirati.
Samo kažem, pomisao na vanredna stanja mi nije mila. Kažeš, sad smo u vanrednom stanju, ali onda ja imam privid da nismo? I ja sam ok s prividom. Dok ga mogu imati, to je jebeni luksuz. Onog trena kad ga netko ruši, to je gotovo, ne možeš više imati privid, a ako nemaš ni privid, nemaš mir, nemaš ništa. Kao što se ljudi drže za nadu kao slamčicu, tako se ja držim za privid. Jel pametno? Pa možda nije. Ali čuva živce. Energiju.
tj, koliko smo mi kumovali ako dodje do neceg cega se bojimo, sto ne zelimo? jesmo li mi tome kumovali?
jel zaista zelimo zivjet u svijetu privida ne zeleci nista relativizirat relativizirajuci objektivnost i realitet tako da je i virtualitet nasa realnost, tj da imamo prava na privid, na zivljenje privida, simulakruma, itd?
..i ako jest tako, ako to zelimo, ako je to nase pravo, sto time dobivamo? a i gubimo?
jel ti shvacas sto te pitam?
pa nije tako, ali je tako.Nisi ni ti fer s ovim o fašizmu i "nek me nitko ne dira". Nije tako. Ne kažem da ne može biti u nekoj budućnosti i da ne mogu nekako biti ucijenjena, ali trenutno nije tako. Ne usudim se reći nikad jer se to uvijek obije o glavu, ali volim vjerovati da bi u slučaju pravog pravcatog full blown fašizma nešto uradila ili se barem makla. Zasad situacija nije takva. Ne možemo svi biti aktivisti. Nismo svi za to. A kad krene frka, onda se mobiliziraju svi. To što meni frka nije draga ne znači da bih mirno gledala kako se upsotavlja Treći Rajh.
to sam simulirao, ali kazem..koliku si cijenu spremna platit za neki taj tvoj svijet ugode? jle bolje imat relativno ugodan zivot u nekom obliku fasizma ili se suocit s tom nekom revolucijom neko vrijeme?
..dakle, to te ne pitam ja, to ti sebe trebas pitat.
..ma nije to sad bitno. branitelji su ovdje medij. da nisu oni, bili bi neki drugi.Branitelje država treba riješiti. Ne znam kako. Ako idu agresijom, onda je potrebna agresija da iz se zaustavi. Ako to država ne želi odraditi nego će ih pustiti da šta, kolju kao četnici? A jebiga onda. Ne znam što reći.
a sta ti mislis.. ako drzava na tu neku agresiju uzvrati svojom agresijom,. sto bi m oglo bit? jel si ti vjesna da se ovdje radi o provokaciji, da su neke stvari nekako tempirane i da se ne odvijaju onako kako je to neko zamislio.
jle ti mislis ako radi nekog uzroka, radi ocuvanja reda, pa i spasavanja zivota, pa i samih branitelja, krenu na njih specijalci, jel ti mozes zamislit neke scenarije moguce? i kome to odgovara? radnickoj fronti nekoj?
jel tebi jasno da su ti satorasi samo frontmeni neceg drugog i veceg?
pa ewto, onda ti pusi na radnicku frontu da ti donosi nemir, a ti samo zelis mir
-
jednokratni klon
A ti si budan. Ja sam mislila da pričam sama sa sobom, baš sam se lipo dosad napričala i naeditirala. Idem sad pročitati te. 
-
jednokratni klon
Nego što jest? Imaš dvije stranke koje se godinama izmjenjuju, tj. jedna dođe svake prijestupne na vlast da počisti govna druge, ali poanta je da parlamentarni sustav, a kamoli tek kapitalizam se ne može srušiti bez krvi. Ja ne vidim načina. Ti vidiš? Ti vidiš načina da se slomi kapitalizam, a da nijedan ljudski život ne padne? E da govorimo o jednom još bi se i razmislilo, još bi se neki idealist i žrtvovao. Ali ne govorimo o jednom čak...a unda » wrote: ..svasta si ti u ovom postu izmijesala.
ne mislim da je ta krvava revolucija neka jedini izlaz, rjesenje. to su neke cioranovske vizije, a on nije bas bio neki primjer svjetlih, nemisticnih ideja..
Kao što rekoh, ja nisam protiv RF. I sličnih pokreta, stranaka. Dobro je da postoji takva oporba. Da se podiže svijest ljudi i tako dalje. Ali realno, oni mogu jedino povezivati se s ostalim takvima i ići u totalnu radikalu ili se izgubiti u Saboru.
Neće sad i neće odmah. Razglabam na teoretskom nivou. Što bi bilo kad bi bilo.tako da mi je dosta nekako, egocentricno da ce do tih nekih naglih drustvenih promejna doci ovdje negdje. nece, sve ce to bit malo sire i globalnije. ali, to kad bude..
U tome i jest dio problema, politička akcija kao i svaka druga. A opet, propovijedaju nešto sasvim radikalno, novo i drukčije. Eh.ne znam oce li to i koliko ce rf izvesti, ali nema tu nekog mesijanizma, nema tu neke grupe ili stranke koju cemo odmah prepoznat ili slijedit.
i ne znam to o mudima.. ne znam ko ih ima? i ne znam za sto bi ih trebao imat.
rf je politicka akcija kao i svaka druga. po meni nesto na drugacijim osnovama, ponikla iz nekog civilnog miljea. ne vidim razloga zasto bih je unaprijed otpisivao i to nekako mozda s razocaranjem.,
mislim, jel moramo cekat godota, sta?![]()
Kako muda za što? Pa ako netko izgovara velike parole, onda valjda treba imati muda provesti te parole inače se ne razlikuje od svih ostalih stranaka. S tim da sve ostale stranke ne idu rušiti kapitalizam pa im je zadaća u startu manja.
Shvaćam ako želiš reći da smo održavanjem privida i nereakcijom doveli do ove akcije stožeraša. Shvaćam. Samo mi nije jasno što oni točno mogu napraviti? Nije li i to samo jedna od medijskih senzacija.e, a..vanredna stanja ti nisu mila..a sta ako ti satorasi pocnu bucat? oce li se to prosirit? dokle? kako? .sta ti tu mozes napravit? hoces li? jesi li prije mogla sta tu napravit? ako jesi, zasto nisi? koliko je razlog ako dodje do toga, nasa ta dugogodisnja sutnja, strah, ucjenjenost, pusti me stat, gledam svoja posla, itd?
tj, koliko smo mi kumovali ako dodje do neceg cega se bojimo, sto ne zelimo? jesmo li mi tome kumovali?
jel zaista zelimo zivjet u svijetu privida ne zeleci nista relativizirat relativizirajuci objektivnost i realitet tako da je i virtualitet nasa realnost, tj da imamo prava na privid, na zivljenje privida, simulakruma, itd?
..i ako jest tako, ako to zelimo, ako je to nase pravo, sto time dobivamo? a i gubimo?
jel ti shvacas sto te pitam?![]()
Što više o tome svemu razmišljam, čini mi se da smo žrtve senzacija. Bilo što se tiče revolucija i slamanja kapitalizma, bilo što se tiče fašističke revolucije, stalno se ostavlja dojam da smo nečim ugroženi i da hitno moramo djelovati i toliko smo bombardirani time da smo otupjeli i da nas boli kurac jer će to za par dana ionako proći. Naravno, time ne sporim da fašisti djeluju polako i u školstvo unose svoje elemente i tako dalje i tako bliže. Ali na to smo pristali osnutkom ove države, ako ćemo iskreno. Nije se sigurno stvarala da bude nešto drugo. Nego da bude po modelu Bog, Stepinac i Hrvati. Malo je kasno zavrtjeti taj kotač unazad.
Može se pokušati.
Ne znam. S jedne strane veliš da revolucija nije ni na pomolu, s druge strane kažeš "na vrijeme".pa nije tako, ali je tako.
to sam simulirao, ali kazem..koliku si cijenu spremna platit za neki taj tvoj svijet ugode? jle bolje imat relativno ugodan zivot u nekom obliku fasizma ili se suocit s tom nekom revolucijom neko vrijeme?![]()
..dakle, to te ne pitam ja, to ti sebe trebas pitat.
Ja ne znam što su oni u stanju i dokle to može ići. Ti znaš?..ma nije to sad bitno. branitelji su ovdje medij. da nisu oni, bili bi neki drugi.
a sta ti mislis.. ako drzava na tu neku agresiju uzvrati svojom agresijom,. sto bi m oglo bit? jel si ti vjesna da se ovdje radi o provokaciji, da su neke stvari nekako tempirane i da se ne odvijaju onako kako je to neko zamislio.
jle ti mislis ako radi nekog uzroka, radi ocuvanja reda, pa i spasavanja zivota, pa i samih branitelja, krenu na njih specijalci, jel ti mozes zamislit neke scenarije moguce? i kome to odgovara? radnickoj fronti nekoj?
jel tebi jasno da su ti satorasi samo frontmeni neceg drugog i veceg?
pa ewto, onda ti pusi na radnicku frontu da ti donosi nemir, a ti samo zelis mir![]()
Jasno mi je, da.
Ali mi je ujedno duboko žalosno i odvratno da se u 2014-e ljudski životi moraju tratiti na borbe crnih i crvenih. Toliko smo bijedni. Stalno iste borbe, pa dokle više?
..evo sa njihovog fejsa..
Potpora RF-u stiže u kolumni Branka Mijića u Novom listu [nema još na webu pa donosimo ovako]:
I mi možemo! (Branko Mijić)
Zašto bi radnici ispaštali zbog toga što kapitalizam u Hrvatskoj nije profitabilan? Zašto bismo trebali postati Bangladeš, raditi bez ikakvih prava, da bi više zaradio netko tko je imovinu dobio u privatizaciji devedesetih?
Ne, to naravno nije rekao niti jedan od ministara na trogodišnjicu ove neuspješne vlasti koja se busa u prsa kako je učinila ama baš sve što je mogla u ovom mandatu. Ne, time se ne bave ni predsjednički kandidati okupirani svojm Ken i Barbie temama. O potrebi radikalnih, korjenitih promjena koju će osjetiti većina hrvatskog društva, progovorili su za Index.hr Mate Kapović, Dimitrije Birač i Denis Geto, članovi Radničke fronte, nove političke inicijative koji pozivaju da im se pridruže svi oni koji se žele boriti za pravednije društvo.
Nije za očekivati da će netko od ove trojice dobiti priliku na javnoj televiziji ili nekome od »mainstream« medija objasniti razloge za pokretanje ove inicijative, obrazložiti svoje metode i ciljeve. Nije to ništa novo i čudno u zemlji u kojoj se predsjednička kampanja temelji na Vojislavu Šešelju, bez kojega ne bismo nikada čuli ni naše europarlamentarce svih boja i fela kako u Bruxellesu žučno truse engleski i izgovaraju četnik. U državi u kojoj su prvorazredne političke teme jedna neodigrana nogometna utakmica i jedna odigrana kazališna predstava.
Koga uz sav taj šlag i glamur može zanimati da u Hrvatskoj uz tristotinjak tisuća nezaposlenih ima još 700 tisuća radno sposobnih ljudi koji ne rade. Dakle, MILIJUN izopćenih iz društva! U državi koja po svemu brza prema periferiji Europe i koja je već praktički u polukolonijalnom odnosu spram EU. I koja to vlast samoj sebi nazdravlja i hvasta se u zemlji u kojoj je 2012. godine 700 tisuća ljudi primalo 2.000 kuna prosječnog mjesečnog dohotka, a do 6.000 kuna njih gotovo dva milijuna! Odnosno, statistički gledano, 73 posto. I u kojoj je među mladima praktički svaki drugi nezaposlen.
Ne, to sigurno nisu razlozi za zdravicu već za pobunu. U duboko raslojenom društvu u kojem se manjina obogatila, a većina osiromašila u kojoj su sve vlade i svi ministri vodili jednu te istu politiku da manjina profitira, sociopatski nas uvjeravajući kako će nam od više takvog kapitalizma biti bolje. U državi koja je uspješno ostvarila jedan jedini gospodarski projekt, onaj o 200 bogatih obitelji. Pa je 2013. godine imala 260 multimilijunera od koji svaki posjeduje više od 30 milijuna dolara, a ukupna imovina im vrijedi 170 milijardi kuna. Da, za tako duboko nepravedno društvo Radnička fronta nudi radikalne i korjenite promjene: nacionalizaciju strateških tvrtki, nezakonito privatiziranih i nezakonito prodanih, poput Ine. Možda će to nekoga podsjetiti na Lenjinovu eksproprijaciju eksproprijatora ili Chaveza, ali ima li drugog rješenja za vraćanje otetog osim ponovnog uvođenja smrtne kazne?
Radnička fronta povezuje se i svoj uzor ima u španjolskom Podemosu, a oni koji već u startu u njima vide nekakve maoiste, utopiste i rođene luzere, neka vide što je stranka mladog profesora i pisca Pabla Iglesiasa napravila. Rođena u siječnju ove godine s nula članova, na svibanjskim izborima za europarlament osvojila je 8 posto biračkog tijela, odnosno dobila 1,25 milijuna glasova, ili pet od 54 mandata. Podemos je najbrže rastuća stranka i broj članova joj svakodnevno raste, a sada ih ima više od 260 tisuća! Po najnovijim anketama najjača je stranka koja bi na izborima u Španjolskoj dobila čak 27 posto glasova!
Podemos znači »We can«. Možemo li i mi u Hrvatskoj?
Potpora RF-u stiže u kolumni Branka Mijića u Novom listu [nema još na webu pa donosimo ovako]:
I mi možemo! (Branko Mijić)
Zašto bi radnici ispaštali zbog toga što kapitalizam u Hrvatskoj nije profitabilan? Zašto bismo trebali postati Bangladeš, raditi bez ikakvih prava, da bi više zaradio netko tko je imovinu dobio u privatizaciji devedesetih?
Ne, to naravno nije rekao niti jedan od ministara na trogodišnjicu ove neuspješne vlasti koja se busa u prsa kako je učinila ama baš sve što je mogla u ovom mandatu. Ne, time se ne bave ni predsjednički kandidati okupirani svojm Ken i Barbie temama. O potrebi radikalnih, korjenitih promjena koju će osjetiti većina hrvatskog društva, progovorili su za Index.hr Mate Kapović, Dimitrije Birač i Denis Geto, članovi Radničke fronte, nove političke inicijative koji pozivaju da im se pridruže svi oni koji se žele boriti za pravednije društvo.
Nije za očekivati da će netko od ove trojice dobiti priliku na javnoj televiziji ili nekome od »mainstream« medija objasniti razloge za pokretanje ove inicijative, obrazložiti svoje metode i ciljeve. Nije to ništa novo i čudno u zemlji u kojoj se predsjednička kampanja temelji na Vojislavu Šešelju, bez kojega ne bismo nikada čuli ni naše europarlamentarce svih boja i fela kako u Bruxellesu žučno truse engleski i izgovaraju četnik. U državi u kojoj su prvorazredne političke teme jedna neodigrana nogometna utakmica i jedna odigrana kazališna predstava.
Koga uz sav taj šlag i glamur može zanimati da u Hrvatskoj uz tristotinjak tisuća nezaposlenih ima još 700 tisuća radno sposobnih ljudi koji ne rade. Dakle, MILIJUN izopćenih iz društva! U državi koja po svemu brza prema periferiji Europe i koja je već praktički u polukolonijalnom odnosu spram EU. I koja to vlast samoj sebi nazdravlja i hvasta se u zemlji u kojoj je 2012. godine 700 tisuća ljudi primalo 2.000 kuna prosječnog mjesečnog dohotka, a do 6.000 kuna njih gotovo dva milijuna! Odnosno, statistički gledano, 73 posto. I u kojoj je među mladima praktički svaki drugi nezaposlen.
Ne, to sigurno nisu razlozi za zdravicu već za pobunu. U duboko raslojenom društvu u kojem se manjina obogatila, a većina osiromašila u kojoj su sve vlade i svi ministri vodili jednu te istu politiku da manjina profitira, sociopatski nas uvjeravajući kako će nam od više takvog kapitalizma biti bolje. U državi koja je uspješno ostvarila jedan jedini gospodarski projekt, onaj o 200 bogatih obitelji. Pa je 2013. godine imala 260 multimilijunera od koji svaki posjeduje više od 30 milijuna dolara, a ukupna imovina im vrijedi 170 milijardi kuna. Da, za tako duboko nepravedno društvo Radnička fronta nudi radikalne i korjenite promjene: nacionalizaciju strateških tvrtki, nezakonito privatiziranih i nezakonito prodanih, poput Ine. Možda će to nekoga podsjetiti na Lenjinovu eksproprijaciju eksproprijatora ili Chaveza, ali ima li drugog rješenja za vraćanje otetog osim ponovnog uvođenja smrtne kazne?
Radnička fronta povezuje se i svoj uzor ima u španjolskom Podemosu, a oni koji već u startu u njima vide nekakve maoiste, utopiste i rođene luzere, neka vide što je stranka mladog profesora i pisca Pabla Iglesiasa napravila. Rođena u siječnju ove godine s nula članova, na svibanjskim izborima za europarlament osvojila je 8 posto biračkog tijela, odnosno dobila 1,25 milijuna glasova, ili pet od 54 mandata. Podemos je najbrže rastuća stranka i broj članova joj svakodnevno raste, a sada ih ima više od 260 tisuća! Po najnovijim anketama najjača je stranka koja bi na izborima u Španjolskoj dobila čak 27 posto glasova!
Podemos znači »We can«. Možemo li i mi u Hrvatskoj?
-
jednokratni klon
I reci mi unda, u čemu je ovo išta drukčije od onog što miki ovdje govori već dugo? Ajde, baš me zanima. Bez uvrede mikiju, zna on već da se ja ne slažem s njegovim gledištima oko toga.Možda će to nekoga podsjetiti na Lenjinovu eksproprijaciju eksproprijatora ili Chaveza, ali ima li drugog rješenja za vraćanje otetog osim ponovnog uvođenja smrtne kazne?
U čemu je to drukčije od Pernarovog "hadezeovce u logore"?
Stoka jesu, bez sumnje, ali jebo me pas ako želim ponovno uvođenje starih modela gdje se ljude vješalo i šta već. Ja ne znam kako ljudi tako olako barataju time, eto. I onda kažeš, fokusiram se samo na revoluciju. Mda.
I šta im je ovaj komentar "o tome ćemo uživo" trebao?
Kako nisam u toku, zbog svojih zdrastvenih problema, jeli ova fronta koristi moje metode koje sam govorio po forumima?
Trebam dobro proucit njihove teme, zelje i metode. I mislite li, da je to otpor po mojoj mjeri?
Naravno, ako prezivim sto me zdesilo.
Trebam dobro proucit njihove teme, zelje i metode. I mislite li, da je to otpor po mojoj mjeri?
Naravno, ako prezivim sto me zdesilo.
-
- Information
-