Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 24 Jul 2014, 19:11

Molim za help!
Kako sklanjati žemsku koja se preziva DiFranco? DiFranco se jebala ili DiFrancova se jebala? Guzio sam DiFranco ili guzio sam DiFrancovu?

Help, help, help...

Zekoslawa

Post 24 Jul 2014, 19:21

Ajme meni, kud ćeš "DiFrancova". Feministkinje bi te razapele. :zubo:

Ona jest od nekog tamo Franca, ali se to nas ne tiče previše, ima nesklonjivo prezime i to je to. Moš je guzit, nategnit, šta ti već dođe, al deklinirat je nemoj. Ni u doslovnom, ni u euklidovskom smislu. :D
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 24 Jul 2014, 21:04

Zekoslawa » wrote:Ajme meni, kud ćeš "DiFrancova". Feministkinje bi te razapele. :zubo:

Ona jest od nekog tamo Franca, ali se to nas ne tiče previše, ima nesklonjivo prezime i to je to. Moš je guzit, nategnit, šta ti već dođe, al deklinirat je nemoj. Ni u doslovnom, ni u euklidovskom smislu. :D
Aj fala, konto sam si tak.

A što ako se preziva Jones? Jel bi bilo onda: "Jonesova je počešala... mačku?
Zekoslawa

Post 24 Jul 2014, 23:24

judolino » wrote: Aj fala, konto sam si tak.

A što ako se preziva Jones? Jel bi bilo onda: "Jonesova je počešala... mačku?
A ne bi, nisu ti posvojni oblici nikako preporučljivi. Mislim, sad, ako ti baš jako treba, pa onda možeš nešto takvo metnit ako odgovara kontekstu, ali u principu ne, nikako to nije preporučljivo.
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 25 Jul 2014, 00:07

Dekliniraj ih sve po redu i ne razbijaj glavu previse... :ckzubo:
'if you fall, i'll be there' (floor)
MmeTipfeler

Post 06 Aug 2014, 00:00

Slušam večeras radio u autu. Prvi program. Priča za laku noć. Cvilidreta. Iz pera Ančice Koprek. Točnije, u njezinoj obradi. Valjda. Pa je tako mlinar imao kći i doveo ju je pred kralja. S riječima: "Ovo je moja kćer." Sve čitano i/ili glumljeno uz nekakvo srednje ĉ - ni č ni ć. Istina, i š i ž izgovarani su umekšano pa je to valjda opća tendencija. I uz jednonaglasni sustav, bez duljina. Ovo posljednje poslao je, čini se, osobitost tod programa. Malo poslije slušala sam i vijesti. U kojima se spominjala Venecija. Sve pet, ne mora naglasak biti baš na prvom slogu ako to zvuči srpski, ali drugo e ne može biti kratko, bilo naglašeno ili nenaglašeno.

A i ja se svačim bavim. :cerek:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 06 Aug 2014, 00:06

MmeTipfeler » wrote:Slušam večeras radio u autu. Prvi program. Priča za laku noć. Cvilidreta. Iz pera Ančice Koprek. Točnije, u njezinoj obradi. Valjda. Pa je tako mlinar imao kći i doveo ju je pred kralja. S riječima: "Ovo je moja kćer." Sve čitano i/ili glumljeno uz nekakvo srednje ĉ - ni č ni ć. Istina, i š i ž izgovarani su umekšano pa je to valjda opća tendencija. I uz jednonaglasni sustav, bez duljina. Ovo posljednje poslao je, čini se, osobitost tod programa. Malo poslije slušala sam i vijesti. U kojima se spominjala Venecija. Sve pet, ne mora naglasak biti baš na prvom slogu ako to zvuči srpski, ali drugo e ne može biti kratko, bilo naglašeno ili nenaglašeno.

Sta je, je :giggle:
Euklid
old school

Post 06 Aug 2014, 00:09

A ja mislio da je meni lose sto sam u krevetu ovako rano... :misli:
MightyMe

Post 06 Aug 2014, 00:21

MmeTipfeler » wrote:Slušam večeras radio u autu. Prvi program. Priča za laku noć. Cvilidreta. Iz pera Ančice Koprek. Točnije, u njezinoj obradi. Valjda. Pa je tako mlinar imao kći i doveo ju je pred kralja. S riječima: "Ovo je moja kćer." Sve čitano i/ili glumljeno uz nekakvo srednje ĉ - ni č ni ć. Istina, i š i ž izgovarani su umekšano pa je to valjda opća tendencija. I uz jednonaglasni sustav, bez duljina. Ovo posljednje poslao je, čini se, osobitost tod programa. Malo poslije slušala sam i vijesti. U kojima se spominjala Venecija. Sve pet, ne mora naglasak biti baš na prvom slogu ako to zvuči srpski, ali drugo e ne može biti kratko, bilo naglašeno ili nenaglašeno.

Kad malo slušaš, očajno pričaju. Ima jedino onih par spikera s HRT-a šta im stvarno ne možeš pronać pogrešku(miljenko kokot & co.), ostali su svi grozni. Izgleda da smo mi dalmatinci najbolji govornici standardnog jezika. Recimo, petar pereža s nove tv je solidan. A splićanin. :tuzni:
Zekoslawa

Post 06 Aug 2014, 13:58

Jašta, pogotovo Splićani dušu dali za standardnu akcentuaciju. :zubo:
MightyMe

Post 06 Aug 2014, 15:18

Bar ne naglašavamo zadnji slog. :durica:
Zekoslawa

Post 06 Aug 2014, 16:18

Šta je je. Al zato suvereno mećete zanaglasne duljine di god se može. :D
MightyMe

Post 06 Aug 2014, 16:44

Pa triiibalo bi se to radit uvik. :o
Oću reć, lakše se šaltat nami nega njima na standardni. :D
MmeTipfeler

Post 06 Aug 2014, 23:47

MightyMe » wrote:Pa triiibalo bi se to radit uvik. :o
Oću reć, lakše se šaltat nami nega njima na standardni. :D
Kome "njima"? A to kako vam je lakše... I nisu u pitanju samo zanaglasne duljine. Prije će biti da su to duljine na sve strane. :cerek:
Zekoslawa

Post 07 Aug 2014, 01:15

Tko prvi počne pričat di se najpravilnije govori - magarac! :vidiga:

Ma kome se lakše šaltat, ti zlo malo? Oti splitski paštroć je čudo neviđeno od čega je to sve sklopljeno, od mjesta naglaska, pa do tih čudesnih duljina. To nije više ni čakavski, ni novoštokavski, to je neko čudo samoniklo. I ne beru, brate mili, uopće ne beru da imaju čudnu akcentuaciju, ne bi to bog. :D Onda imaš Šibenik, di je naglasak aj skoro pa školski, ali sažderu vokale. Pa dođe Zadar di ima viška vokala, a i sve manje sliči štokavskoj melodijskoj akcentuaciji. Dubrovnik nije Dalmacija, a sve ovo između ionako su ili vlaji ili boduli ili pokondirene tikve. Ukratko, rugala se sova sjenici... :D
Euklid
old school

Post 07 Aug 2014, 09:07

Ja bi zabranio prozivke sta je pravilno a sta nepravilno i dekretom naredio da se svako mora sluzit svojim lokalnim akcentom i narjecjem.
Naprosto mi je predivno kad u svakom kutku Hrvatske naletim na gotovo drukciji jezik.

Necu nikad zaboravit jednu scenu kojoj sam prisustvovao u Postiri na Bracu kad su svadjale jedina furestkinja Medjimurka i jedna domaca nonica... to je bilo nesto predobro... :rofl:
Beau

Post 07 Aug 2014, 09:34

Jel moze neko dat par primjera splickih rici cudesnih duljina i naglasaka? :o
Euklid
old school

Post 07 Aug 2014, 09:38

Beau wrote:Jel moze neko dat par primjera splickih cudesnih duljina? :o
22cm, 25cm... :ne zna:
Beau

Post 07 Aug 2014, 09:42

Miki, jel to istina?
Zekoslawa

Post 07 Aug 2014, 12:50

Euklid » wrote:Ja bi zabranio prozivke sta je pravilno a sta nepravilno i dekretom naredio da se svako mora sluzit svojim lokalnim akcentom i narjecjem.
Naprosto mi je predivno kad u svakom kutku Hrvatske naletim na gotovo drukciji jezik.
Ti bi, ti bi... :zecorolleyes:
Ne bu išlo. Spontano bi se razvila percepcija neke "visoke/poželjne/pravilne/prestižne/nazovikakooćeš" varijante ili bi se našla neka međuvarijanta koja je svima podjednako daleka i svima razumljiva. Nešto je od standardizacije i čisto lingvističko pitanje, nije sve u političkoj odluci. Sama standardizacija novija je pojava, a i u vremenu kad nije postojala nikakva lingvistička teorija događalo se tako. Zato je bolje pokušati postići konzesus, što se i čini standardizacijom. E sad, sama akcentuacija nešto je drugo, to je onaj dio jezika gdje se najteže šaltati na standard, pa nastaju nakarade u pokušaju da se izgovara standardno. Zato se sve više toleriraju lokalne varijante izgovora.
Beau wrote:Jel moze neko dat par primjera splickih rici cudesnih duljina i naglasaka? :o
Jesi ubrala kad kako Splićani izgovaraju Europa, europski, recimo? Otprilike Evropa isto ko japanka (ne ono kad japanka ima naglasak na "pa", nego na prvom slogu), a evropski ko da je evropskij. I tako većinu tih posvojnih pridjeva na -ski. Eto tako nekako. :D
Beau

Post 07 Aug 2014, 13:03

Zekoslawa wrote: Ti bi, ti bi... :zecorolleyes:
Ne bu išlo. Spontano bi se razvila percepcija neke "visoke/poželjne/pravilne/prestižne/nazovikakooćeš" varijante ili bi se našla neka međuvarijanta koja je svima podjednako daleka i svima razumljiva. Nešto je od standardizacije i čisto lingvističko pitanje, nije sve u političkoj odluci. Sama standardizacija novija je pojava, a i u vremenu kad nije postojala nikakva lingvistička teorija događalo se tako. Zato je bolje pokušati postići konzesus, što se i čini standardizacijom. E sad, sama akcentuacija nešto je drugo, to je onaj dio jezika gdje se najteže šaltati na standard, pa nastaju nakarade u pokušaju da se izgovara standardno. Zato se sve više toleriraju lokalne varijante izgovora.

Jesi ubrala kad kako Splićani izgovaraju Europa, europski, recimo? Otprilike Evropa isto ko japanka (ne ono kad japanka ima naglasak na "pa", nego na prvom slogu), a evropski ko da je evropskij. I tako većinu tih posvojnih pridjeva na -ski. Eto tako nekako. :D
:rofl:
Aha, to :rofl:
Nisam ubrala da tako izgovaraju evropa :eek:
Ovo evropski mogu zamislit da tako pricaju :zubo:

Mene izludjuje, ne samo kod splicana, nego dalmatinaca opcenito, ali posebno splicana :o kako izgovaraju neka imena. I kako mi nema logike zasto je nesto dugo a nesto kratko :ne zna:

Recimo, Saaaanja :zubo:
Pa saaaaša.
A Lana kazu prekratko. S mekim L ofkors :o
Zekoslawa

Post 07 Aug 2014, 13:15

Beau » wrote: :rofl:
Aha, to :rofl:
Nisam ubrala da tako izgovaraju evropa :eek:
Ovo evropski mogu zamislit da tako pricaju :zubo:

Mene izludjuje, ne samo kod splicana, nego dalmatinaca opcenito, ali posebno splicana :o kako izgovaraju neka imena. I kako mi nema logike zasto je nesto dugo a nesto kratko :ne zna:

Recimo, Saaaanja :zubo:
Pa saaaaša.
A Lana kazu prekratko. S mekim L ofkors :o
E, al da se razumimo, kod toga evropskij i naglasak je drugačiji. Recimo ko u "papagaj", dakako s naglaskom na drugom slogu. Kratkouzlaznim. Otprilike tako. :D

I da, Sanje, Tanje... :D Al dobro, kod imena ionako nema pravila za naglašavanje, pravilno je ono kako nositelj imena kaže. Samo je meni fascinantno kako Splićani počesto ne beru da su jedini koji tako naglašavaju. Do te mjere da sam doživjela da se čude meni i mojoj nedugoj Sanji, dakle onoj kako je se uglavnom izgovara. Totalno nesvjesni. U prilog tomu govori i činjenica da smo naglasni dio fonetike prvi prolazili mi iz okolice, uključujući i tvrde Sinjane, Imoćane i ekipu. Sami Splićani pak nikako da skuže da se ne mogu pouzdati u vlastitu intuiciju, pa su im onda krivi naglasci što su na "krivim" mjestima. :zubo: I ne, to nije više ostatak čakavštine, jer čakavski su naglasci skroz nešto drugo, naprosto se razvila skroz neka treća akcentuacija.
Beau

Post 07 Aug 2014, 13:35

Nemoj srat da kazu i Taaanja :facepalm:
Nisam to jos cula :S

A zasto ne kazu soooonja, nego sonja? :ne zna:

Skuzila sam evropski, da. Ko papagaj, e :rofl: al ne zagrebacki papagaj :o
Zekoslawa

Post 07 Aug 2014, 13:51

Ne kažu Taaaanja u nominativu, al sam čula vokativ Taaaanjo. :D
E a Marijana i Katarina su posebne poslastice. Marjana je trosložna, ko krmača recimo, a Katarina pak ko... ko... :misli: Isto ko mandarina... Ček, sitit ću se. :gaah:
Zekoslawa

Post 07 Aug 2014, 13:53

Ko kacavida. :rofl:
  • Information