..dosla poplava, osla poplava..

Koljite se i gložite!
visekratni klon

Post 22 May 2014, 20:00

Pička im jebena materina. Podavili se dabogda. Eto.

Da nisam Mišmi zabranila trolanje bila bi joj ovo gurnula pod nos. :gaah:

MightyMe

Post 22 May 2014, 20:23

visekratni klon » wrote:Je li stvarno točno da nije poplavljeno par sela potpuno da bi bili nastradali gradovi i veći dio Hrvatske?
Tj. kako to tehnički ide?
Pa vrlo jednostavno. Tehnički, iđe s ozgora doli.
Malo manje tehnički kompliciranije. Al jedno je sigurno, a to je da ako je poplavljen veći dio Hrvatske onda ga ne bi poplavilo ovoliko nego onoliko puta manje kolika je površina koja je poplavljena. Tako da, u tom slučaju zečji nasipi oko podzemnih prostorija bi bili sasvim dovoljni.
Al da, i ja se pitam kako je moguće da nitko nije znao da će se to dogoditi?
Znali su svi, isto ka šta i ti znaš da kad izađeš isprid kuće da te može auto pokupit. Al nekako ne računaš na to. Tako i ode, ne računaš da će ti puknit nasip. Valjda. :ne zna:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 23 May 2014, 15:37

Aha

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kata ... 49086.aspx
"SUSTAV zaštite i spašavanja u Hrvatskoj je u katastrofalnom stanju - to pokazuju zbivanja i katastrofalni razmjeri poplave koja su se odvila u poplavljenoj Slavoniji", kaže nam Pero Kovačević koji je još 1991. godine bio predsjednik Vladine komisije koja je pripremila i izradila sve sustavne i operativne dokumente počev od Plana obrane RH, Plana osvajanja vojarni JNA do Plana uporabe OSRH.

Sustava zaštite i spašavanja nema ni na papiru!

Naime, u katastrofalnim poplavama došli smo do saznanja kako sustav civilne zaštite, odnosno sustav zaštite i spašavanja jednostavno ne postoji. Pa čak ni na papiru. Od Domovinskog rata do danas ništa se nije napravilo, nisu ustrojene operativne snage civilne zaštite, nema adekvatne službe motrenja i obavješćivanja. Sve te službe zamijenili su vojska, policija i građani koji nisu za to osposobljeni ni opremljeni, a to nije ni njihova zadaća.

"Poplave se nisu mogle spriječiti jer RH nema sustav zaštite i spašavanja. Hrvatska ne da nema osnovni Plan obrane zadnjih dvadesetak godina nego još nije ni usvojena metodologija po kojoj bi se taj plan radio! O Zakonu o civilnoj zaštiti nema smisla više trošiti vrijeme jer svi mjerodavni znaju da ga nema", kaže nam Pavle Kalinić još jedan svjedok ostavštine iz 1991. godine koji je danas pročelnik ureda Grada Zagreba za upravljanje u hitnim situacijama.

Od uređenog sustava 1991. godine, do potpunog kolapsa

Oba naša sugovornika Kalinić i Kovačević slažu se kako srazmjeri ovih katastrofalnih poplava nisu smjeli biti ovako veliki. Hrvatska danas nema plan obrane, nema Plana pripravnosti, nema odgovarajućih planova zaštite i spašavanja i planova djelovanja i uporabe civilne zaštite.

"Temeljne procjene nisu dobro postavljene, nemamo operativnih snaga, opremljenih i obučenih za djelovanje. Naime,od sustava zaštite i spašavanja, danas imamo Državnu upravu za zaštitu, koja je postala svrha sama sebi, bez operativnih snaga i sredstava za spašavanje i broj 112", kaže Kovačević.
Jos jednom pitam, sto smo mi uradili a da ne poplavimo? Jesmo li uradili sve, malo ili nimalo?
Pero

Post 23 May 2014, 15:59

miky0 » wrote: Jos jednom pitam, sto smo mi uradili a da ne poplavimo? Jesmo li uradili sve, malo ili nimalo?
Ma to, da smo imali dovoljno velik plan, uspjeli bi ga objesit ispod helikoptera ko što nose one bačve za gašenje požara i spustit ravno na rupu na nasipu - zatvoriš je planom i čas posla. :zubo:
A ima i dodatnih ekonomskih efekata, za izradu plana potrebni su ljudi, koje je potrebno platit, i onda oni veselo troše i poboljšavaju ekonomiju države. :zubo:
miky0
ST Leader

Post 23 May 2014, 16:03

Pero » wrote: Ma to, da smo imali dovoljno velik plan, uspjeli bi ga objesit ispod helikoptera ko što nose one bačve za gašenje požara i spustit ravno na rupu na nasipu - zatvoriš je planom i čas posla. :zubo:
A ima i dodatnih ekonomskih efekata, za izradu plana potrebni su ljudi, koje je potrebno platit, i onda oni veselo troše i poboljšavaju ekonomiju države. :zubo:
Ako jebena ministarstva imaju ispomoc u vidu miljun nepotrebnih agencija, za koji kurac nemaju onu koja je zaista nuzna. Ok, ne mora to bit agencija, eto ministarstvo obrane je dovoljno, a koje ima zadatak za spas od prirodnih katastrofa :ne zna:
Pero

Post 23 May 2014, 16:12

miky0 » wrote:
Ako jebena ministarstva imaju ispomoc u vidu miljun nepotrebnih agencija, za koji kurac nemaju onu koja je zaista nuzna. Ok, ne mora to bit agencija, eto ministarstvo obrane je dovoljno, a koje ima zadatak za spas od prirodnih katastrofa :ne zna:
Dobro, a čime bi se ta tvoja agencija/ministarstvo/whatever bavila - prevencijom ili sanacijom? Radila bi planove di Hrvatske vode trebaju gradit nasipe, kontrolirala kako oni kontroliraju održavanje postojećih nasipa - ili ono, brinula se za ljude i kokoši kad poplava već dođe. Nisi li ti protivnik državnih uhljeba? Što bi ti ljudi, zaposleni na neodređeno vrijeme inače radili, kad nema prirodnih katastrofa (a pretežno ih ipak nema) - visili na trkeljanju?
miky0
ST Leader

Post 23 May 2014, 16:21

Pero » wrote: Dobro, a čime bi se ta tvoja agencija/ministarstvo/whatever bavila - prevencijom ili sanacijom? Radila bi planove di Hrvatske vode trebaju gradit nasipe, kontrolirala kako oni kontroliraju održavanje postojećih nasipa - ili ono, brinula se za ljude i kokoši kad poplava već dođe. Nisi li ti protivnik državnih uhljeba? Što bi ti ljudi, zaposleni na neodređeno vrijeme inače radili, kad nema prirodnih katastrofa (a pretežno ih ipak nema) - visili na trkeljanju?
Jebiga, sad bi ti tija da ja elaboriran sve zivo...joj, ko ce to sad...jeli bas moram?
Pero

Post 23 May 2014, 16:26

miky0 » wrote:
Jebiga, sad bi ti tija da ja elaboriran sve zivo...joj, ko ce to sad...jeli bas moram?
Ma dobro - ti bi htio neki plan, pa bi ga netko trebao napraviti, al da to nije na dodatni trošak. :zubo:
Ja ti inače još s posla imam generalnu averziju s planovima, naročito dok sam radio u multinacionalki - pretežno služe da ti šef postavi neostvariv plan i da se na kraju godine naslađuje zašto ga nisi ispunio. :D Sva sreća, i on ima svog šefa, pa se priča ponavlja - pa ti je to jedino zadovoljstvo. :zubo:
miky0
ST Leader

Post 23 May 2014, 16:29

Pero » wrote: Ma dobro - ti bi htio neki plan, pa bi ga netko trebao napraviti, al da to nije na dodatni trošak. :zubo:
Ja ti inače još s posla imam generalnu averziju s planovima, naročito dok sam radio u multinacionalki - pretežno služe da ti šef postavi neostvariv plan i da se na kraju godine naslađuje zašto ga nisi ispunio. :D Sva sreća, i on ima svog šefa, pa se priča ponavlja - pa ti je to jedino zadovoljstvo. :zubo:
Ma nije, ali je....ma trebam se sad koncetrirat kako bi ja postavija stvari, ali kako kad ja nisam strucan za to pitanje :ne zna:
karambol

Post 23 May 2014, 16:40

miky0 » wrote:Aha

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kata ... 49086.aspx

Jos jednom pitam, sto smo mi uradili a da ne poplavimo? Jesmo li uradili sve, malo ili nimalo?
Očekivao sam glas ova dva lika. Jedva su dočekali da kažu -"Aha, evo vam sad na! A nas nije nitko htio slušati kad smo govorili! Nitko nam nije htio dati novce za novi NNNI..."
Gle, opet, ovakve stvari se događaju rijetko. Rijeđe od, recimo, tornada u Americi ili monsunskih poplava po Aziji. Čak ni nekakva, ajmo reći tehnološka i organizacijska, velesila poput SAD-a neće ili ne može učiniti sustav sigurne obrane ili stopostotne prevencije od posljedica prirodnih katastrofa. No, imaju priliku iz svega nešto naučiti. Dakle, sumnjam da je jeftino i jednostavno organizirati i plaćati neko ministarstvo, agenciju ili udrugu koja će se baviti takvim stvarima.
To su po principu simbioze , ako mogu tako reći, više službi koje se brinu o pojedinim segmentima i predviđanja i planiranja i popravljanja mogućih šteta. Kao što to sada rade HGSS, policija, vojska, vode i šume i crveni križ i elektra i mnogi drugi.
Vjerujem da se i kod nas moglo nešto bolje povezati i organizirati i da ćemo iz ovoga izvući neku pametnu i, ako doživimo, slijedeći put biti sposobniji ispravnije i točnije procijeniti mogući dolazak neke katastrofe.
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 23 May 2014, 16:51

miky0 » wrote:Cujte, niti ja a koliko sam primjetio, niti eklid, ne govorimo da je drzava kriva za poplavu. Mi je kritiziramo u onom segmentu u kojem je zakazala, ali toga ste svijesni svi, ili bi barem svi trebali biti svijesesni drzavnih propusta. Sad se ja pitam, zasto zatvarat oci pred cinjenicama da su pojedine drzavne strukture kasno reagirale, ostavljam vama na dusu.
džabe miky, mi šumom oni drumom... :ne zna:
'if you fall, i'll be there' (floor)
Euklid
old school

Post 23 May 2014, 16:58

miky0 » wrote:
Jebate, pa nije vajda daa padas s marsa :ne zna: :facepalm: pa svi ti govore kako su hrvatske vode rekle ljudima, nema panike, nema poplava u nas. Gradjani liijepo krenuli sa obranom i gradnjom nasipa, a institucije rekle -dosta, sta radite, kakva evakuacija. Jesi li ti svijestan , ili se samo pravis da za ovo ne znas :misli: :ne zna:
Danas na HTV 4 reportaža iz mjesta Štitar nedaleko Županje.

200 muškaraca je održalo kratki sastanak nakon objave Hrvatskih voda da poplave kod nas neće biti i zaključili da paraziti i gamad uopće ne shvaćaju opasnost koja prijeti kad se vodni val iz Bosne prelije u Savu.
Samoinicijativno su dan i noć postavljali 30 000 vreća i spasili mjesto dok su žene spravljale slavonske delicije. Sve se pretvorilo u općenarodnu feštu kad su vidjeli da ih je samo par cm dijelilo od katastofe i da su sve kuće na kraju ostale na suhom.

Da su uhljebe iz raznih institucija imalo mućnuli glavom ovako je moglo biti i u Gunji, Drenovcima, Posavskim Podgajcima i svim onim mjestima iz kojih nam svakodnevno stižu užasne snimke.

Al glavno da je karambol zadovoljan funkcioniranjem sustava i ne vidi dalje od svog nosa... :giggle:
miky0
ST Leader

Post 23 May 2014, 17:10

Euklid » wrote:
Danas na HTV 4 reportaža iz mjesta Štitar nedaleko Županje.

200 muškaraca je održalo kratki sastanak nakon objave Hrvatskih voda da poplave kod nas neće biti i zaključili da paraziti i gamad uopće ne shvaćaju opasnost koja prijeti kad se vodni val iz Bosne prelije u Savu.
Samoinicijativno su dan i noć postavljali 30 000 vreća i spasili mjesto dok su žene spravljale slavonske delicije. Sve se pretvorilo u općenarodnu feštu kad su vidjeli da ih je samo par cm dijelilo od katastofe i da su sve kuće na kraju ostale na suhom.

Da su uhljebe iz raznih institucija imalo mućnuli glavom ovako je moglo biti i u Gunji, Drenovcima, Posavskim Podgajcima i svim onim mjestima iz kojih nam svakodnevno stižu užasne snimke.

Al glavno da je karambol zadovoljan funkcioniranjem sustava i ne vidi dalje od svog nosa... :giggle:
To je to, evo s ovim citatom mozemo zakljucit ovu raspravu:

Euklid
old school

Post 23 May 2014, 17:14

miky0 » wrote:
To je to, evo s ovim citatom mozemo zakljucit ovu raspravu:
Ne možemo.

Sad će se javiti netko i opet reći da je poplava bila neminovna i da se ništa nije moglo na vrijeme poduzeti, i da kako su oni koji su trebali mogli uopće znati da nam prijeti poplava... :facepalm:
karambol

Post 23 May 2014, 17:43

Prvo, nigdje nisam napisao da sam zadovoljan funkcioniranjem sustava. Samo sam protiv senzacionalističke histerije koja ima alibi slobode medija i istraživačkog novinarstva. Svi promoviraju vlastitu pamet pljujući koga stignu kako bi si digli čitanost. No, jebiga, takva je publika odgojena...
Drugo, ne treba zaključivati ništa jer se svaki zaključak mora iznova propitivati s vremenom. Ne smijemo si uvoditi dogme.
Evo, recimo, mogli bi nastaviti u predviđanju posljedica poplave. Kao što su epidemije, zmijski ugrizi, najezda štetočina svih vrsta itd...
:zubo:
Euklid
old school

Post 23 May 2014, 17:50

karambol » wrote:Prvo, nigdje nisam napisao da sam zadovoljan funkcioniranjem sustava.
karambol » wrote: Nigdje nisam tvrdio da se ništa nije moglo učiniti već da se u ovim uvjetima teško moglo učiniti više od ovoga i potpuno se slažem s Undom u tome da te službe nisu zakazale...
:giggle:
Pero

Post 23 May 2014, 18:05

http://danas.net.hr/svijet/video-kako-j ... 965-godine
Najbolji mi je ovaj dio: "tadašnja država se pokazala i više nego spremna"
karambol

Post 23 May 2014, 18:12

Euklid » wrote:

:giggle:
Gle kompa, nije zakazao, ali nisam zadovoljan kako funkcionira.

Kuiš?

Da je zakazao bilo bi tisuće mrtvih i nespašenih, ostavljenih...
Jasno sam napisao da sam protiv histerije koja sve i svakoga okrivljuje s pozicija, rekao bih, svevišnjih ibermudraca koji stalno moraju dokazivati kako su pametni, ali ih, eto, ovaj glupi svijet nikako ne prepoznaje...
:D
Euklid
old school

Post 23 May 2014, 18:14

karambol » wrote:
Gle kompa, nije zakazao, ali nisam zadovoljan kako funkcionira.

Kuiš?

Da je zakazao bilo bi tisuće mrtvih i nespašenih, ostavljenih...
Jasno sam napisao da sam protiv histerije koja sve i svakoga okrivljuje s pozicija, rekao bih, svevišnjih ibermudraca koji stalno moraju dokazivati kako su pametni, ali ih, eto, ovaj glupi svijet nikako ne prepoznaje...
karambol » wrote:Prvo, nigdje nisam napisao da sam zadovoljan funkcioniranjem sustava.
karambol » wrote: Nigdje nisam tvrdio da se ništa nije moglo učiniti već da se u ovim uvjetima teško moglo učiniti više od ovoga i potpuno se slažem s Undom u tome da te službe nisu zakazale...
:giggle: :giggle:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 23 May 2014, 18:17

Euklid » wrote:

:giggle: :giggle:
..ti ne vidis razliku izmedju zakazivanja i ne dobrog funkcioniranja? :D
karambol

Post 23 May 2014, 18:24

Dobro je dragi, dobro je...Imaš pravo. Od sada i ja čitam Index, Dnevno, Bitno, Tjedno...i očekujem prosvjetljenje. :zubo:
Ponajprije se uzdam u tvoj zagovor kod Stvoritelja kako bi mi se što prije ukazao sveti Drug Tito, mučenik Jakov Sirotković, anđeo presvijetli Alija Sirotanović u zboru koji predvodi časna Milka Planinc te kako bi mi duša našla spokoj i bezvremenski mir u skladu s Teorijom I Praksom Samoupravnog Socijalizma. Kraljevstvo nebesko se tada po proleterima svih zemalja otjelovilo u SFRJ no bijaše razrovano silama zla i, da, treba svakako manje moliti, a više pisanom riječi pronositi jedinu presvetu Istinu.
U ime Oca Vladimira, majke Fridrihe i Duha Druga Tita...amen.

Euklid
old school

Post 23 May 2014, 18:26

..a unda » wrote: ..ti ne vidis razliku izmedju zakazivanja i ne dobrog funkcioniranja? :D
Vidim, vidim... jel to ono kad nam zapovjednik Civilne zaštite otputuje na seminar u Pariz da bi se provodio s ljubavnicom dok mu je pola Slavonije pod vodom?

:misli:
Euklid
old school

Post 23 May 2014, 18:28

karambol » wrote:Dobro je dragi, dobro je...Imaš pravo. Od sada i ja čitam Index, Dnevno, Bitno, Tjedno...i očekujem prosvjetljenje. :zubo:
Ponajprije se uzdam u tvoj zagovor kod Stvoritelja kako bi mi se što prije ukazao sveti Drug Tito, mučenik Jakov Sirotković, anđeo presvijetli Alija Sirotanović u zboru koji predvodi časna Milka Planinc te kako bi mi duša našla spokoj i bezvremenski mir u skladu s Teorijom I Praksom Samoupravnog Socijalizma. Kraljevstvo nebesko se tada po proleterima svih zemalja otjelovilo u SFRJ no bijaše razrovano silama zla i, da, treba svakako manje moliti, a više pisanom riječi pronositi jedinu presvetu Istinu.
U ime Oca Vladimira, majke Fridrihe i Duha Druga Tita...amen.

Živio dr. Franjo Tuđman i Hrvatska demokratska zajednica... :rofl:
Pero

Post 23 May 2014, 18:29

Ima nešto dobro u ovome što Euklid veli. 200 muškaraca i 30.000 vreća spasilo Štitar. Ne treba nam plan. Treba još samo podatak na kojoj ukupnoj dužini su postavljene i evo univerzalnog rješenja za budućnost.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 23 May 2014, 20:05

Euklid » wrote:
Vidim, vidim... jel to ono kad nam zapovjednik Civilne zaštite otputuje na seminar u Pariz da bi se provodio s ljubavnicom dok mu je pola Slavonije pod vodom?

:misli:
..da, to zvuci lose, vjerojatno i jest lose, ali ne bih ja tebi dao da nista organiziras. :D

dakle, kao prvo, to sto je on bio na to seminaru (koga je jebavao ne zanima me) ili cemu vec u parizu, ne mora uopce bit tako lose. dapace, ali to opet ovisi o toj osobi i o, dakle, daljnjem ustroju, koordinaciji, tj to se mozda moglo i iskoristit nekako. ali bilo kako bilo, detalje ne znam, znam samo za tu informaciju koja izaziva zgrazanje i mislim da joj je to jedina namjena.
to je ono, kad dvoje pricaju pa se zgrazavaju i hvale govoreci.. ja to nikad ne bih mogao. da, to je taj model.

ono sto je bitno u tim greskama i propustima organizacije, koordinacije, pripreme, ta neka iznenadjenost zatecenoscu (opet dobra rijec.. zatecenost) je nesto sasvim, ali sasvim drugo. ovo sto ti govoris je pabircenje po detaljima gdje se gubi cjelina.

naime, moglo je tom sefu, predsjedniku civilne zastite nesto se i dogodit, nije trebao ic u pariz, mogao je bit bolestan, imat fibru, bit nekako izbacen iz stroja i.. sta onda? sta bi onda bilo? onda bi nasao neko opravdanje?
to sto je on isao u pariz, moze se dignut pravovjerna histerija i njega..toga, koji li je vec, smijenit, i onako nije valjda zamisljeno da tu radi citav zivot, i sta kad ga smijenis, sta ce se popravit? ti bi bio bolji? a eto, po ovom sto ti ovdje govoris, garantiram ti da ne bi. :D
ok, mozda ne bi isao u pariz, ali tvoje prisustvo ne bi bas donijelo neke odlucujuce koristi. :D

sustav mora bit takav da nema nezamjenjivih. ako je taj isao negdje, ako ga nema radi bilo kojeg razloga, nekoga ima, nekoga mora bit, sustav mora bit tako ustrojen, ne moze neki pojedinac ili ministar ili predsjednik vlade trcat tamo amo za bilo sto sto se desi.

greske su druge. propusti su drugi, drugaciji, sustavniji, a na neke i ne mozes utjecat (opet dobra rijec.. utjecat), ne tako lako, radi se o procesima. tek sada se vidi da kvalitetna razmjena informacija, npr u ovom slucaju, izmedju bosne, srbije i hrvtaske, neki meteoroloski, hidrografski podaci, da te informacije mogu bit od vitalnog znacenja.
a npr, takva razmjena, takav dio sustava ili podsustava ne postoji ili ne radi ili jebe se koga ili ne znam vec sto..

greske su sto evo, kako citam, kazu u dvoru na uni da su dva dana bili bez vode, opkoljeni vodom i ne znam vec sve sto. ako je to istina, kako je do toga doslo? gdje je doslo do prekida informacija, u kojem dijelu sustava? jel takav sustav neki uopce postojao? zasto npr ja nisam znao za to? jer nije bila dreka u medijima? a mediji drece, radi cega, koga? zasto nije bio novinar neki koji nije slao panicno alarmantne podatke u zivo.. opkoljeni smo, gusimo se?

jel ti uopce znas sto to znaci da sustav, ovakav neki padne, da zakaze.. imas li uopce ideju sto to znaci, kako to izgleda, sto se dogadja tu sve gdje takav neki bilo kakav zamisljen sustav ne funkcionira? jel ti mislis da je do toga doslo sada? ako mislis, onda zaista ne znas sto govoris.

ponavljam opet, neka ovo sve ostane na ovom, neka ne ide dalje, neka se uskoro ne dogodi nesto drugo ili nesto slicno ili nesto gore, ovo sad bi trebali shvatit kao pouku, vidjet sta se moze i kako mijenjat, ali opet cu ponovit da se pogleda malo ona slika koju sam linkao, pa da se prisjetis o kojoj se povrsini radi u ovoj poplavi.. pa mogao si od juga srbije preko bosne i slavonskog broda, jedrit u fincu do banja luke i tog dvora na uni.. dosao bi brze nego da ides autom kad je suho.
pa i u tom slucaju, u slucaju da vodostaji budu dva metra visi nego sada i da brze nahrupe i opet tu mora postajat organizacija, koordinacija, sustav, informacija, fidbek koji mozda nece to moc predvidjet, ali ce se moc brzo prilagodit, simulirat modele, uocit prioritete, odlucivat i funkcionirat.
a to se ne rjesava jednim sefom civilne zastite, jednom vladom, a i kosta. jel ti shvacas sto govorim?

mislim, lijepo je tu imat tu neku dimenziju solidarnosti, osjecaj korisnosti, pa i realnu pomoc, ali nije problem u tome da je taj parizanin treba se hitno vratiti ili ne ic uopce u pariz kako bi ga ti vidio na dnevniku na nasipu ili gdje vec, za bagerom ili kako nosi dvije boce vode i da onda kazes..gle, sustav funkcionira, sve je pod kontrolom. problem je u tome sto su propusti bili od najnizih do najvisih razina, sto su se propusti desili i desavaju odavno i onda, kad vrag odnese salu, onda je uvijek netko drugi kriv.
propusti su u tome sto na ovakvu silu silom treba brzo i odgovorit, ne sa nekim flasicama vode, nego se u dvajscetri sata mora dopremit i osigurat takva kolicina vode koja ce bit dovoljna za jos jednu manju poplavu.
nije problem voda, od zedji nitko nije ovdje poginuo, problem je u tome sto iz osijeka vapiju za ljudima, sto ljudi ne spavaju po dva dana, sto neke sluzbe, specijalci, policija, vatrogasci, padaju s nogu od umora i ja cu sad rec.. neka padaju, ne zanima me, nema tu kukanja i plakanja, ali gdje su smjene, gdje su ostali ljudi, gdje je taj vid organizacije, taj vid solidarnosti, gdje je pet iljada ljudi iz dalmacije ili ne znam vec odakle, koji ce da im das tri pjata pastafazola, samo da se poseru tamo napravit sto metara metar visokog nasipa, o tome ja govorim, ne o cici mici, suzica, soldiranosticicic..

jedno je napravit u stilu, svak ono sto moze, to je za pohvalu.. te nesretne boce vode, vise ti koristi sto ce ti je netko pruzit, nego sto ces se ti zedan u sred poplave napit i propuste mozemo gledat u tom smjeru i ucit se iz svega ovoga, kako je do nekih stvari doslo, sta se moze bolje napravit, s cime i kako, nema tog sustava koji moze efikasno reagirat, a sam je sebe godinama potkopavao, nema takve vrsti krivice koju ti prizeljkujes, niti ce se time nesto rijesit..

ovo nije problem ove vlade, sada, danas, ovih vlasti, zupanijskih, opcinskih, kojih vec, civilne zastite, vojske, policije, zdravstva, vodoprivrede, ovo je problem drustva, citavog drustva, kojem se tek treba ovakvo nesto desit da bude svjesno da je zasralo, a ne zeleci to priznat, zeleci skinut odgovornost na svim razinama, onda se, jasno ta odgovornost delegira dalje negdje, po logici zapovjedne odgovornosti, pripadajuce moci, place i beneficija.
ako je sto ovdje zakazalo, to je drustvo, ti kazes da je to solidarnost, ja kazem da je to umivanje sebe. dugo vremena je sve zakazivalo, e da bi sada rekli.. aaj & kukulel.

nema deusa eks makine koji ce neke stvari ovdje rijesit. kako je bila sad ta neka solidarnost i samoroganiziranje, kako se to voli cak i epopeicno cini mi se nazivat, oce li ta solidarnost se nastavit i sutra, da se pokusa izbjec nesto mozda gore ili drugdje?

ocemo bit iskreni? oce kurac se nastavit. :D .. a znas li zasto? zato jer ta neka solidarnost, humanost, to je povrsina, poruka drugima o nama, privid, slika kakvu zelimo da drugi dobiju o nama.. mi to ne zivimo, tu solidarnost, humanizam.

koliko sam u pravu, vidjet cemo na sljedecim nekim, izborima, referendumima, vidjet cemo to svakodnevno oko sebe. nema od patetike pomoci ni koristi..

iz ovoga svega imamo puno toga naucit o sebi, a ja se bojim.. ili bolje receno mislim da mi niti zelimo, mozda niti mozemo ucit. mozemo samo i konstantno permutirat jednu te istu patetiku, bit zrtve.. za to smo jako dobri i sposobni. kad smo zrtve, na svome smo.. :kokice:
  • Information