Mene više odbija to što se novac ne koristi u ovom trenutku, nego dok oni vide šta će, kud će... prođe voz.miky0 » wrote:
Za uplatu novca sam skeptik, jer ne znam u sto je utrosen, a niti ne znam jeli stigao u prave ruke. Mozda primitivno razmisljan, al me nije briga, no, puno mi je draze za novac kojeg sam naumio/imao na raspolaganju potrosim tako da ja kupim sto smatram da je od pomoci, i posaljem.
..dosla poplava, osla poplava..
Evo nas i Jergović počea čitat...a unda » wrote:..evo, ovo je nekako na tragu onog na sto sam mislio..
http://www.jutarnji.hr/vrijeme-je-popla ... i/1192811/
..a unda » wrote:..naletio sam na ovaj video.
..gledam ovoga.. jel ovo predsjednik vlade srbije, je valjda.. i pitam se jel meni on djeluje kao idiot ili pizdun? ili oboje.
..jel su ovog potjerali sa faksa nakon prve godine glumacke akademije?
Eto ti malo pobliže.
Šta se tiče same teme, meni je najtužnije šta je Slavonija postala pista da ove koje oće bit viđeni. Izbornik nam je otkaza press konferenciju da ode tamo. Nabijen ga na kurac. Najbitnije je da se zna da je tamo. Ne daj bože da je održa to govno pa otiša posli o svom poslu tamo.
Pa kako ce i koristit sad novac kad jos ne znaju ni kolika je steta? Ono sto znaju, znaju da stetu ne mogu financirat ni hrvati ni srbi, a bosanci pogotovoZmaj021 » wrote:
Mene više odbija to što se novac ne koristi u ovom trenutku, nego dok oni vide šta će, kud će... prođe voz.
Sta je lose u tome sto je izbornik otisao dat moralnu podrsku ljudimaMightyMe » wrote:
Evo nas i Jergović počea čitat.
Eto ti malo pobliže.
Šta se tiče same teme, meni je najtužnije šta je Slavonija postala pista da ove koje oće bit viđeni. Izbornik nam je otkaza press konferenciju da ode tamo. Nabijen ga na kurac. Najbitnije je da se zna da je tamo. Ne daj bože da je održa to govno pa otiša posli o svom poslu tamo.
Mislim na trošenje novca za neophodne stvari u ovom trenutku, npr. za nabavku vode.miky0 » wrote:
Pa kako ce i koristit sad novac kad jos ne znaju ni kolika je steta? Ono sto znaju, znaju da stetu ne mogu financirat ni hrvati ni srbi, a bosanci pogotovo
Kuži lanac: fabrika -> log. centar -> maloprodaja -> kupac, mekinjar -> mjesto za prihvat -> mjesto upotrebe.
Ili varijanta dva, pomoć mahom u novcu pa onda direktna nabavka: fabrika -> mjesto upotrebe. Tako nekako... SF, izgleda.
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
Katastrofa odgovora na katastrofu
''Nekoga veseli gledati volontarističke, ho-ruk akcije u kojima građani sami pune gepeke svojih osobnih automobila kartonskim kutijama kojima šalju ili osobno voze pomoć u ugrožene krajeve. Kao - Hrvatska je opet solidarna! Bravo, najjači smo itd. Mene takve stvari rastužuju, jer je u pitanju potpuno amaterski odgovor na prirodne nesreće, kao da smo u 18. stoljeću, pa "susjed pomaže susjedu" jer državnog sustava i nema. Nalazimo se u 21. stoljeću, u zemlji s beskonačno ogromnim porezima, i trebali bismo imati profesionalne, organizirane sustave za odgovor na nesreće (disaster response), a ne oslanjati se na kutije koje Jure dobrom voljom pošalje Peri - ako ga uopće u svom ovom kaosu i nađe. Po tisućiti se put treba postaviti pitanje - gdje odlazi naš novac iz poreza i za što se troši?''
Šta gdje odlazi?
Odlazi na hipertrofirani i krajnje nučinkovit birokratski aparat.
Sva sreća pa imamo Nenada Ivankovića koji je, sudeći po tituli koju nosi, kao stvoren za ovakve situacije:Viši stručni savjetnik pročelnika za koordinaciju poslova zaštite i spašavanja s nadležnim tijelima i službama izvan ustrojstvenih jedinica u Gradskom uredu za upravljanje hitnim situacijama
''Nekoga veseli gledati volontarističke, ho-ruk akcije u kojima građani sami pune gepeke svojih osobnih automobila kartonskim kutijama kojima šalju ili osobno voze pomoć u ugrožene krajeve. Kao - Hrvatska je opet solidarna! Bravo, najjači smo itd. Mene takve stvari rastužuju, jer je u pitanju potpuno amaterski odgovor na prirodne nesreće, kao da smo u 18. stoljeću, pa "susjed pomaže susjedu" jer državnog sustava i nema. Nalazimo se u 21. stoljeću, u zemlji s beskonačno ogromnim porezima, i trebali bismo imati profesionalne, organizirane sustave za odgovor na nesreće (disaster response), a ne oslanjati se na kutije koje Jure dobrom voljom pošalje Peri - ako ga uopće u svom ovom kaosu i nađe. Po tisućiti se put treba postaviti pitanje - gdje odlazi naš novac iz poreza i za što se troši?''
Šta gdje odlazi?
Odlazi na hipertrofirani i krajnje nučinkovit birokratski aparat.
Sva sreća pa imamo Nenada Ivankovića koji je, sudeći po tituli koju nosi, kao stvoren za ovakve situacije:Viši stručni savjetnik pročelnika za koordinaciju poslova zaštite i spašavanja s nadležnim tijelima i službama izvan ustrojstvenih jedinica u Gradskom uredu za upravljanje hitnim situacijama
'if you fall, i'll be there' (floor)
A što tebe toliko boli briga što gdje odlazi? Toliko si uvjeren u korumpiranost i neučinkovitost bilo kakvog aparata da ćeš ti osobno donirati četkicu i pastu za zube (jesi li, hoćeš li?), da budeš siguran da je došlo u prave ruke, a tvoja firma će pronaći nekog Tomu u Gunji i samo njemu donirati tapison u kvadraturi potrebnoj za obnovu poda u dnevnom boravku. Ili je to zapravo stvar države, kad već plaćamo tolike poreze, doprinose i PDV, nek ona sama rješava posljedice poplava.Euklid » wrote: Šta gdje odlazi?
Ni meni nije logično da idem u dućan i nakupujem vodu, uloške, pelene, kašice (stvari koje su rekli da trebaju a koje ja nikako nemam doma) i šaljem, umjesto da to nabave na veliko novcem koji smo im uplatili.Zmaj021 » wrote:
Mislim na trošenje novca za neophodne stvari u ovom trenutku, npr. za nabavku vode.
Kuži lanac: fabrika -> log. centar -> maloprodaja -> kupac, mekinjar -> mjesto za prihvat -> mjesto upotrebe.
Ili varijanta dva, pomoć mahom u novcu pa onda direktna nabavka: fabrika -> mjesto upotrebe. Tako nekako... SF, izgleda.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Meni je logicno iz razloga sto znam da je to i to kupljeno za toliko i toliko. A kod uplata ne znam, jer oni mogu rec da je skupljeno 18 miljuna kuna, a da je zapravo skupljeno 200 miljuna kuna. Dobro, malo karikriran, ali to je to.
Mene zanima nesto drugo u ciloj ovoj situaciji. Ljudi masovnije i vise kupuju, sto znaci da trgovackim lancima rade veci promet, i sto u konacnici znaci da isti vise zaradjuju. Jeli normalno da u slucaju ovakvih katastrofa itko smije zaradjivat na unesrecenima? Jeli to jednako ratnom profiterstvu? Po meni da. Sto vi mislite?
Mene zanima nesto drugo u ciloj ovoj situaciji. Ljudi masovnije i vise kupuju, sto znaci da trgovackim lancima rade veci promet, i sto u konacnici znaci da isti vise zaradjuju. Jeli normalno da u slucaju ovakvih katastrofa itko smije zaradjivat na unesrecenima? Jeli to jednako ratnom profiterstvu? Po meni da. Sto vi mislite?
- Euklid
- old school
Pero wrote: A što tebe toliko boli briga što gdje odlazi? Toliko si uvjeren u korumpiranost i neučinkovitost bilo kakvog aparata da ćeš ti osobno donirati četkicu i pastu za zube (jesi li, hoćeš li?), da budeš siguran da je došlo u prave ruke, a tvoja firma će pronaći nekog Tomu u Gunji i samo njemu donirati tapison u kvadraturi potrebnoj za obnovu poda u dnevnom boravku. Ili je to zapravo stvar države, kad već plaćamo tolike poreze, doprinose i PDV, nek ona sama rješava posljedice poplava.
..ma, ambiciozna budaletina sere gelere. ko ga jebe.
..a cuj, jebiga, naslikavaju se, tako ti je to.Šta se tiče same teme, meni je najtužnije šta je Slavonija postala pista da ove koje oće bit viđeni. Izbornik nam je otkaza press konferenciju da ode tamo. Nabijen ga na kurac. Najbitnije je da se zna da je tamo. Ne daj bože da je održa to govno pa otiša posli o svom poslu tamo.
ali, nek se naslikava npr milanovic, iako ne znam sta bi se on kao predsjednik vlade ili drzave imao naslikavat, duznost im je, obaveza, posao da dodju na lice mjesta i steknu iz prve ruke neku sliku da bi mogli efikasno ili efikasnije odlucivat.
tu se radi o nekim ekonomijama, o nekim drugim matricama, o nekim drugim, slozenijim racunima, ne samo o onom sto bi mogli nazvati nekim suosjecanjem ili sentimentalnoscu.
to nisu situacije za patetiku, to su situacije za odlucivanje, za trijazu, citavi su tu procesi, faze, vezani pristupi i neka se naslikava, ali neka se ponasa optimalno, ko god on bio. vanerdna je situacija, mora se vanredno i ponasat i to jos trostruko, jer u jednom kraju drzave je sranje, a drugi kraj drzave mora i dalje funkcionirat.
osim toga, moze uvijek ic i na gore, mogu se te poplave zadrzat, potrajat, vratit..sutra moze doc neko drugo sranje, neki potres negdje, nesto..
mislim, nema nista od bandiceve bager histerije di bi on spavao na zecijem nasipu ili glumio isti kao da je u realiti sou nekom, ali npr.. voda (na pitku vodu mislim), sta koji kurac voda, sta konzumi, sta jane, sta studene, sta okusi jagoda.. postoji civilna zastita, postoji vojska, ono, jebate, ne znam, uzmi tri tenka okupiraj vlastiti izvor za koji si dao koncesiju pod ko zna kojim uvjetima, uzmi nastancanih nekih pola miljuna flasa plasticnih, demizana (koje bi trebale postojat vec u nekom skladistu za takve nekakve situacije, prirodne nepogode), uzmi cisterne, mobiliziraj, skvestriraj, livaj tu vodu i gonjaj tamo, probijaj se, leti, plivaj, roni, cikete bacaj, ajdebimater.. mislim, ono, mora se ovisit o tome ocu li ja kupit litru vode za nekog ili necu.
sto se hrvatske tice, pa ne radi se tu o miljun ljudi, koliko god to zahvatilo veliko podrucje, ipak se radi o izoliranoj povrsini, o nekom ogranicenom broju ljudi, nije potopilo citavu naciju.
isto je i slicno i s tim dekama, pelenama, hranom, ne znam vec cime.
osim toga, di su te neke procjene, neka iskustva, pa i recentna. nisu te vode narasle u roku dvajst minuta, nesto se vidjelo, nesto se dogadjalo, na nesto se moglo sumnjat. nije samo da je mate tri puta dnevno trebao citat letvicu vodostaja i onda to zapisat u kucicu, odnijet u ured, stavit u ekscel, poslat dopis dalje sluzbama koji ce onda po den if metodi rec..a ha, ako je voda do te razine na letvici, onda je izvanredno stanje.. pa onda upises dalje u tablicu, kucicu, izvanredno stanje i to dalje proslijedis sluzbama..
treba uvijek bit spreman na gore od onog sto pretpostavljas. bageri, buldozeri, vrece su trebali bit na nasipima cim se vidjelo da ce bit frka u bosni i srbiji, pa ako probije nasip i potopi dvajst bagera i buldozera, a jebiga, potopilo, ukalkulirani rizik, ali mora se napravit sve da do toga ne dodje, a ako dodje, a stas sad, ali si pokusao sve ili skoro sve da do toga ne dodje u datim zatecenim okolnostima i onda imas novu situaciju na koju opet moras bit spreman reagirat, planovi se prilagodjavaju opet na nacin da si spreman i za to, da si uzeo u obzir i tu mogucnost.
ovo sa nogometasima ne zelim uopce komentirat. njihovo je da igraju balun, da za to dobivaju lovu i da se prevrcu po terenu kad ih neko takne. ono, sto sam cuo, da je onaj neki rekao da ce se oni borit na nogometnom terenu kao sto se bore i ovi na nasipima, ma ono, nek odjebe. jebala ga njegova borba, ne treba on ginut za mene i govorit sve za hrvatsku. svaki od njih ce dobit toliko love samo u tih mjesec dana da bi meni bilo dovoljno to za citav zivot. ono nek ne seru. nek sute, nek se poklope usima, i jel, nek odjebu, jebo ih nogomet da ih jebo, zajedno sa citavom fifom.
kalkulira se, nije to bas neshvatljivo. ritam i dinamika ovakvih nepogoda nije takva da ce problemi nestat za jednu noc.Zmaj021 » wrote:
Mene više odbija to što se novac ne koristi u ovom trenutku, nego dok oni vide šta će, kud će... prođe voz.
ali, istina, puno toga je stvar organizacije i tu je najvise konfuzije. naime, onaj tko hoce pomoc, jednostavano i ne zna bas jel pomogao, mora vjerovat da je pomogao, nadat se.
dakle, nekako u startu sve tu ne ide bas najidealnijim putem. mislim, jasno je da se tu radi o velikim nekako..pojavama, i u smislu nepogoda, pa onda i u smislu rjesavanja te situacije, problema i da je u takvim situacijama sasvim moguc sasvim moguc dio rasapa tih energija, te pomoci, tj da se ta pomoc ne usmjeri nekako optimalno, tj uvijek tu postoji i mogucnost za neke ili greske ili cak malverzacije i toga je uvijek bilo i uvijek ce bit, uvijek ce odredjeni dio, postotak te neke pomoci bit kalo i lom ili ce doc u krive ruke ili nece doc nikako ili ne znam vec sta, ali to ne bi trebala bit prepreka da se pomoc ne pruzi ili ne pokusa pruzit.
bilo bi idelano da postoje takve informacije i takva rial tajm organizacija da nekako ciljano se uputi pomoc i da imas povratnu informaciju da se pomoc zaista i ostvarila, ali to je jednostavno nemoguce.
ne znam sad, mozda nema veze, ali sta ti mislis, dodje jedan kamion necega, neke pomoci nekom ko je zaista treba, neka hrana, voda i ti sad tu imas, ne znam, petsto ili hiljadu ljudi u dosta jednom ono, psihofizickom stanju, i ti im sad moras ono, to podijelit, moras im pomoc da barem nekako taj dan ili te sate opstanu dok se nesto malo ne normalizira i ne uhoda..
..nije nemoguce da ce ti ljudi pojest i tu pomoc i tebe i kamion.
Ne znam jeli uocavate, ali drzavne sluzbe su zakazale, i po ko zna koji put dokazale svoju neucinkovitost. Da se ljudi nisu sami organizirali s nasipima, po drzavi bi poplavilo sve do madjarske. Pa ove zupanijske sluzbe su jos u cetvrtak ljude uvjeravale kako nema bojazni od poplava. I da se ljudi, mi obicni gradjani nismo organizirali, i poslali humanitarnu pomoc, ovdje bi se dogodila uz prirodnu katastrofu, i humanitarna katastrofa.
Inace, ovako glasno razmisljam, ne znam jesam li u pravu, ali, sto bi se dogodilo da je kojim slucajem poplavio begrad? Jesu li sva ova sela po slavoniji, bosni i srbiji zrtvovana za spas beograda? Ako jesu, po meni je to pametan potez, jer ko zna koliko bi tek tamo bilo mrtvih. Jebote, masakr bi se dogodio.
Inace, humanitarna pomoc zrtvama ce bit potrebna jos najmanje nekoliko mjeseci kod nas, a u susjeda i vise. Ko zna kad i u kakvim uvjetima ce se ljudi vratiti svojim domovima, a sada jos slijede i zaraze,...S tim da jos jednom pitam, ima li uopce smisla obnavljat porusena sela, kad je realno ocekivat sve ucestalije prirodne nepogode katastrofalnih razmjera. Eto, tu je voda dokazala da moze proc kako joj se prohtije.
Inace, ovako glasno razmisljam, ne znam jesam li u pravu, ali, sto bi se dogodilo da je kojim slucajem poplavio begrad? Jesu li sva ova sela po slavoniji, bosni i srbiji zrtvovana za spas beograda? Ako jesu, po meni je to pametan potez, jer ko zna koliko bi tek tamo bilo mrtvih. Jebote, masakr bi se dogodio.
Inace, humanitarna pomoc zrtvama ce bit potrebna jos najmanje nekoliko mjeseci kod nas, a u susjeda i vise. Ko zna kad i u kakvim uvjetima ce se ljudi vratiti svojim domovima, a sada jos slijede i zaraze,...S tim da jos jednom pitam, ima li uopce smisla obnavljat porusena sela, kad je realno ocekivat sve ucestalije prirodne nepogode katastrofalnih razmjera. Eto, tu je voda dokazala da moze proc kako joj se prohtije.
Državne službe? Koje?miky0 » wrote:Ne znam jeli uocavate, ali drzavne sluzbe su zakazale, i po ko zna koji put dokazale svoju neucinkovitost. Da se ljudi nisu sami organizirali s nasipima, po drzavi bi poplavilo sve do madjarske. Pa ove zupanijske sluzbe su jos u cetvrtak ljude uvjeravale kako nema bojazni od poplava. I da se ljudi, mi obicni gradjani nismo organizirali, i poslali humanitarnu pomoc, ovdje bi se dogodila uz prirodnu katastrofu, i humanitarna katastrofa.
Mislim da je sva histerija, baš histerija, oko pronalaženja krivca idiotska. Koje su državne službe zakazale prije par godina kad je plivao Prag i Dresden?
Ili koje državne službe zakazuju redovito u Americi?
Neke su stvari nepredvidive i to je jednostavno tako. Zar nije jasno da ovoliko vode nije bilo otkako se netko sjetio mjeriti vodostaje?
Tko zakazuje u životu kad ti netko bližnji umre od infarkta? Nije bilo znakova nikakve bolesti niti lošeg načina života po kojem bi naslutio da je rizik veliki?
miky0 wrote:Inace, ovako glasno razmisljam, ne znam jesam li u pravu, ali, sto bi se dogodilo da je kojim slucajem poplavio begrad? Jesu li sva ova sela po slavoniji, bosni i srbiji zrtvovana za spas beograda? Ako jesu, po meni je to pametan potez, jer ko zna koliko bi tek tamo bilo mrtvih. Jebote, masakr bi se dogodio.
Ovom teorijom pobijaš vlastitu sumnju u neorganiziranost i nesposobnost državnih službi. U ovom slučaju bi značilo da su fantastično organizirane i koordinirane te znaju kanalizirati posljedice prirodnih katastrofa.
miky0 wrote:...S tim da jos jednom pitam, ima li uopce smisla obnavljat porusena sela, kad je realno ocekivat sve ucestalije prirodne nepogode katastrofalnih razmjera. Eto, tu je voda dokazala da moze proc kako joj se prohtije.
Ovo kao da pitaš treba li svaki dan nakon ustajanja napraviti krevet jer ćeš navečer u njega opet leći pa sve izgužvati...
I onda zaključuješ, ovim boldanim, da se tu nije ništa moglo napraviti jer je sila vode takva da joj nitko ništa ne može...
Na mjestu potrošnje svakako moraju biti profesionalci, tu nema govora, i ne samo iz tih razloga...a unda » wrote: kalkulira se, nije to bas neshvatljivo. ritam i dinamika ovakvih nepogoda nije takva da ce problemi nestat za jednu noc.
ali, istina, puno toga je stvar organizacije i tu je najvise konfuzije. naime, onaj tko hoce pomoc, jednostavano i ne zna bas jel pomogao, mora vjerovat da je pomogao, nadat se.
dakle, nekako u startu sve tu ne ide bas najidealnijim putem. mislim, jasno je da se tu radi o velikim nekako..pojavama, i u smislu nepogoda, pa onda i u smislu rjesavanja te situacije, problema i da je u takvim situacijama sasvim moguc sasvim moguc dio rasapa tih energija, te pomoci, tj da se ta pomoc ne usmjeri nekako optimalno, tj uvijek tu postoji i mogucnost za neke ili greske ili cak malverzacije i toga je uvijek bilo i uvijek ce bit, uvijek ce odredjeni dio, postotak te neke pomoci bit kalo i lom ili ce doc u krive ruke ili nece doc nikako ili ne znam vec sta, ali to ne bi trebala bit prepreka da se pomoc ne pruzi ili ne pokusa pruzit.
bilo bi idelano da postoje takve informacije i takva rial tajm organizacija da nekako ciljano se uputi pomoc i da imas povratnu informaciju da se pomoc zaista i ostvarila, ali to je jednostavno nemoguce.
ne znam sad, mozda nema veze, ali sta ti mislis, dodje jedan kamion necega, neke pomoci nekom ko je zaista treba, neka hrana, voda i ti sad tu imas, ne znam, petsto ili hiljadu ljudi u dosta jednom ono, psihofizickom stanju, i ti im sad moras ono, to podijelit, moras im pomoc da barem nekako taj dan ili te sate opstanu dok se nesto malo ne normalizira i ne uhoda..
..nije nemoguce da ce ti ljudi pojest i tu pomoc i tebe i kamion...zato je ipak to najbolje nekako prepustit onima koji imaju nekog iskustva ili edukacije ili opreme za takve situacije, a to su ti neki crveni krizevi, vojske, policije.. te neke organizacije i sustavi.
Novac vs. roba - u prvim danima katastrofe novac kao pomoć slabo šta znači, da ne kažem da nije ni potreban, jer vlada, il koje već institucije, organizacije, ne nabavljaju stvari u keš&keri marketima.
Moja opservacija je išla u pravcu dileme da li uplaćivati novac ili za tu neku sumu kupovati neophodno u ovom trenutku. Jebeš ti milione na računu kojima će se šteta poslije sanirati, a u međuvremenu ljudi skapavaju. Novac je sada sekundaran.
To za ril tajm i nije baš tako nemoguće, evo opet link:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=850612
O tome da će se dio pomoći smaknuti na stranu je izlišno govoriti, no s tim nemam problem, bar ne u mjeri da me sprečava da išta šaljem. Sve neposlato svakako neće stići, jel.
- Euklid
- old school
Zakazale su one sluzbe koje su uvjeravale gradjane 2 dana uoci poplave da je kod nas sve u redu i nema nikakve bojazni.karambol wrote:
Državne službe? Koje?
Mislim da je sva histerija, baš histerija, oko pronalaženja krivca idiotska. Koje su državne službe zakazale prije par godina kad je plivao Prag i Dresden?
Neke su stvari nepredvidive i to je jednostavno tako. Zar nije jasno da ovoliko vode nije bilo otkako se netko sjetio mjeriti vodostaje?
Tko zakazuje u životu kad ti netko bližnji umre od infarkta? Nije bilo znakova nikakve bolesti niti lošeg načina života po kojem bi naslutio da je rizik veliki?
Ovom teorijom pobijaš vlastitu sumnju u neorganiziranost i nesposobnost državnih službi. U ovom slučaju bi značilo da su fantastično organizirane i koordinirane te znaju kanalizirati posljedice prirodnih katastrofa.![]()
Ovo kao da pitaš treba li svaki dan nakon ustajanja napraviti krevet jer ćeš navečer u njega opet leći pa sve izgužvati...
I onda zaključuješ, ovim boldanim, da se tu nije ništa moglo napraviti jer je sila vode takva da joj nitko ništa ne može...
Koliko moras biti glup da ne shvatis da ce vodeni val koji pustosi Bosnu za 2 dana stici u Hrvatsku?
Mogli su ljudi bar svu onu stoku na vrijeme izmjestiti.
Ili sef Civilne zastite koji je otisao na seminar u Pariz
Prirodne nepogode su prirodne nepogode i tu se ne moze nista.
Ali protiv ljudske gluposti i indolencije se treba boriti...
Drzavne sluzbe su drzavne sluzbe. Hrvatske. Govorim o nasem problemu, ne i susjednih zemalja.karambol » wrote:
Državne službe? Koje?
Cuj, ja sam se maximalno suzdrzavao ovih dana ne pljucajuci po drzavnom aparatu, ali je vec proslo dovoljno vremena da mogu s odmakom od par dana u glavi analizirat tijek dogadjaja.karambol » wrote:
Dakle, ne zelim neopravdano pljucat po nikom, jer duboko vjerujem da ni veleizdajnickim politicarima ova katastrofa nije bila cilj. No, to ne dokazuje njihovu nesposobnost, odnosno neucinkovitost drzavne sluzbe u vidu zupanijske zastite od nepogoda, koje ne reagiraju na normalan nacin. Ok, znam da je lako bit general nakon bitke, ali te sluzbe jesu tu da na nesvakidasnje pojave pravodobno reagiraju. A da sam u pravu, dokazuje i sam premijer preuzimajuci nakon 3 dana stvar u svoje ruke, oduzimajuci zupanijskim sluzbama ovlasti upravljanja.
Uzmi u obzir da ne znam sto je istina, i da ja samo pretpostavljam. Ja sam u glavi slozio jednu konstrukciju o spasu bg, s logicnim zakljuckom.karambol » wrote:
Ovom teorijom pobijaš vlastitu sumnju u neorganiziranost i nesposobnost državnih službi. U ovom slučaju bi značilo da su fantastično organizirane i koordinirane te znaju kanalizirati posljedice prirodnih katastrofa.![]()
Bas me je zena jucer napala jer nisam slozio krevet, a na sto sam ja upitao da zasto bi ga slozio ako bi ga ona sad izguzvalakarambol » wrote:
A sta se tice vode, pa sasvim je jasno da je kolicina vode bila ogromna, samo se pitam kako toga drzavne sluzbe nisu bile svijesne
Euklid » wrote: Zakazale su one sluzbe koje su uvjeravale gradjane 2 dana uoci poplave da je kod nas sve u redu i nema nikakve bojazni.
Koliko moras biti glup da ne shvatis da ce vodeni val koji pustosi Bosnu za 2 dana stici u Hrvatsku?
Mogli su ljudi bar svu onu stoku na vrijeme izmjestiti.
Ili sef Civilne zastite koji je otisao na seminar u Pariz
Prirodne nepogode su prirodne nepogode i tu se ne moze nista.
Ali protiv ljudske gluposti i indolencije se treba boriti...
Koliko li su glupi bili tek u Bosni i Srbiji kad nisu ništa zaključili iz količine padalina i otopljenog snijega? Nije to palo odjednom. Imali su meteo podatke danima unaprijed...
Radi se o nečemu s čime se još nismo susreli. Barem od onog vremena od kada se netko sjetio mjeriti vodostaje. Naravno da su procjene bile krive, ali svuda i od svakoga.
Tko je kriv za ove što se švercaju autocestom lažirajući da voze pomoć? Ili za ove što kradu po kućama? Sigurno državne službe, nema tko drugi biti. Trebali su sve to predvidjeti, jebiga. I baba Vanga im je isto govorila, ali nisu bili dovoljno mudri...
Nisam vidio Euklidov post koji prošli tjedan upozorava kako ljudi uz Savu trebaju izmjestiti svoju stoku, jer će voda iz Bosne nahrupiti u Savu.
Mora da je to svoje znanje držao samo za sebe kako bi mu pomoglo u obnovi tavana.
Ili je možda trkeljanje tako nevažno budući ga Dežulović i Jergović ipak ne čitaju, pa je uputio mail Milanoviću koji ga je ladno odjebo.
Mora da je to svoje znanje držao samo za sebe kako bi mu pomoglo u obnovi tavana.
Ili je možda trkeljanje tako nevažno budući ga Dežulović i Jergović ipak ne čitaju, pa je uputio mail Milanoviću koji ga je ladno odjebo.
..ovako, drzavne sluzbe su drzavne sluzbe, postoji jos nesto sto se zovu i zupanije i samouprave.
kvaliteta te komunikacije i reakcije ovisi kako od gore, tako i od dole. te centralne, drzavne sluzbe, ovise o informacijama koje skuzpljaju i direktno i preko nizih razina, nakon toga slijedi neka procedura, postoje neki okviri i protokol po kojem se djeluje, neki okvirni planovi. planovi, kao svaki planovi, kad se krene u njihovu primjenu, ne funkcioniraju, potrebne su prilagodbe, procjene, pracenja i adekvatne odluke koje se ne odnose samo za podrucje lokalne krize, nego se gledaju i ostali sustavi ili cjeline.
to vrijedi od menadzmenta u nekoj firmi, pa preko ratova, do elementarnih nepogoda i ne znam.. rasprsnuca svemira.
tu su moguce greske, pogresne procjene, pogresne odluke i sukladne odgovornosti, ne toliko u smislu neke kazne, nego da sustavi bolje profunkcioniraju.
sto se ovog tice, tu sad mozemo pricat tri dana, svatko iz svoje perspektive, ali tu su problemi (u smislu da se ne ponove ili da se ponove sa sto manje posljedica) nesto siri, a onda i slozeniji, ali treba imati na umu da po tim nekim podacima, kako sam shvatio, ova poplava ima nekih specificnosti i presedana i da su premasili nekadasnje faktore sigurnosti; naime, ovolike razine vode, ovakvi uvjeti pod kojima je doslo do njih, do sada su nezabiljezene i sto se hrvatske tice, iako jos nije sve proslo, za sada mi se cini da je sve moglo bit puno gore.
znaci, nesto se ipak radilo i napravilo i radi se i sto god netko mislio za tu sintagmu, situacija jest pod kontrolom.
dobro je da su se aktivirali neki mehanizmi drustveni, te neke solidarnosti, nazovimo je tako, ali i tu treba bit malo kritican, i tu treba sad iskorititi i ova iskustva.
u svakom slucaju, to je dobro, ali i ne treba precjenjivati neku tu samooraginizaciju jer, na koncu, ona to i nije, a ako se sve prepusti njoj ili ako se precjenjuje da je ona odigrala neku kardinalno vaznu ulogu, onda se moze govoriti i o nepostojanju onoga sto zovemo situacijom pod kontrolom, ali onda mozemo govooriti i o odgovornosti tog samoorganiziranja,nista nije jednosmjerno ili samo i iskljucivo pozitivno samo zato jer mi imamo dobre namjere.. takve vrste organiziranja u ovakvim trenucima mogu utjecati dalje na rusenje sustava pomoci i stvaranju kaosa jer se tu radi o velikim zahvatima, hiljadu boca vode moze nekom pomoc, svak ponese bocu i krene cestom, ali treba uspostavit efikasni kanal koji moze dostaviti i organizirati raspodjelu nekoliko miljuna litara vode i to je tanker kojem se uklanjas s puta, taman ako ti imas neko pravo prvenstva prolaza.
i ta voda, kao simbol te neke pomoci, bez obzira na nase zelje i volju, ne moze ili cak ne smije biti prerano i prepreventivno negdje nastovrljena i tako da zauzima ili ogranicava mozda druge neke prioritetnije akcije.
dakle, govoriti o pogreskama tih drzavnih sluzbi, mozemo, ali tesko mozemo govoriti o zakazivanju.
ako govorimo o zakazivanju, onda govorimo o zakazivanju citavog drustva, ne samo sad kad je voda rijecna dosegla svoj neki povijesni maksimum, ne samo sad kad se pitamo sto je s neociscenim kanalima, mozemo govoriti o konceptu koji.. ajd, mozda ne da je zakazao, ali se oslanja na rizik. tu su problemi siri od stanja rijecnih korita i kanala, tu mozemo govoriti i prostornim i urbanistickim planovima i npr, mogu se samo zapitati, koliko nas ovdje bi proklinjalo neku drzavu da je njegova parcela ostala neka..vodonaplavna ili poljoprivredna, a susjedova je postala gradjevinsko zemljiste.
ovo sve ima puno lokalniji, furbastiji karakter, nego sto to mozda na prvu izgleda. a kad se desi sranje, onda su svi krivi osim nas, jer smo mi htjeli ostvariti neke nase interese, pa ako poplava dodje, dodje.. ako sam uspio zajebat gradjevinsku inspekciju super, ako sam uspio dobit neku dozvolu za koju ne postoji sansa da je se dobije, super, ako potres dodje, dodje, uvijek ce se moc netko drugi okrivit.
kvaliteta te komunikacije i reakcije ovisi kako od gore, tako i od dole. te centralne, drzavne sluzbe, ovise o informacijama koje skuzpljaju i direktno i preko nizih razina, nakon toga slijedi neka procedura, postoje neki okviri i protokol po kojem se djeluje, neki okvirni planovi. planovi, kao svaki planovi, kad se krene u njihovu primjenu, ne funkcioniraju, potrebne su prilagodbe, procjene, pracenja i adekvatne odluke koje se ne odnose samo za podrucje lokalne krize, nego se gledaju i ostali sustavi ili cjeline.
to vrijedi od menadzmenta u nekoj firmi, pa preko ratova, do elementarnih nepogoda i ne znam.. rasprsnuca svemira.
tu su moguce greske, pogresne procjene, pogresne odluke i sukladne odgovornosti, ne toliko u smislu neke kazne, nego da sustavi bolje profunkcioniraju.
sto se ovog tice, tu sad mozemo pricat tri dana, svatko iz svoje perspektive, ali tu su problemi (u smislu da se ne ponove ili da se ponove sa sto manje posljedica) nesto siri, a onda i slozeniji, ali treba imati na umu da po tim nekim podacima, kako sam shvatio, ova poplava ima nekih specificnosti i presedana i da su premasili nekadasnje faktore sigurnosti; naime, ovolike razine vode, ovakvi uvjeti pod kojima je doslo do njih, do sada su nezabiljezene i sto se hrvatske tice, iako jos nije sve proslo, za sada mi se cini da je sve moglo bit puno gore.
znaci, nesto se ipak radilo i napravilo i radi se i sto god netko mislio za tu sintagmu, situacija jest pod kontrolom.
dobro je da su se aktivirali neki mehanizmi drustveni, te neke solidarnosti, nazovimo je tako, ali i tu treba bit malo kritican, i tu treba sad iskorititi i ova iskustva.
u svakom slucaju, to je dobro, ali i ne treba precjenjivati neku tu samooraginizaciju jer, na koncu, ona to i nije, a ako se sve prepusti njoj ili ako se precjenjuje da je ona odigrala neku kardinalno vaznu ulogu, onda se moze govoriti i o nepostojanju onoga sto zovemo situacijom pod kontrolom, ali onda mozemo govooriti i o odgovornosti tog samoorganiziranja,nista nije jednosmjerno ili samo i iskljucivo pozitivno samo zato jer mi imamo dobre namjere.. takve vrste organiziranja u ovakvim trenucima mogu utjecati dalje na rusenje sustava pomoci i stvaranju kaosa jer se tu radi o velikim zahvatima, hiljadu boca vode moze nekom pomoc, svak ponese bocu i krene cestom, ali treba uspostavit efikasni kanal koji moze dostaviti i organizirati raspodjelu nekoliko miljuna litara vode i to je tanker kojem se uklanjas s puta, taman ako ti imas neko pravo prvenstva prolaza.
i ta voda, kao simbol te neke pomoci, bez obzira na nase zelje i volju, ne moze ili cak ne smije biti prerano i prepreventivno negdje nastovrljena i tako da zauzima ili ogranicava mozda druge neke prioritetnije akcije.
dakle, govoriti o pogreskama tih drzavnih sluzbi, mozemo, ali tesko mozemo govoriti o zakazivanju.
ako govorimo o zakazivanju, onda govorimo o zakazivanju citavog drustva, ne samo sad kad je voda rijecna dosegla svoj neki povijesni maksimum, ne samo sad kad se pitamo sto je s neociscenim kanalima, mozemo govoriti o konceptu koji.. ajd, mozda ne da je zakazao, ali se oslanja na rizik. tu su problemi siri od stanja rijecnih korita i kanala, tu mozemo govoriti i prostornim i urbanistickim planovima i npr, mogu se samo zapitati, koliko nas ovdje bi proklinjalo neku drzavu da je njegova parcela ostala neka..vodonaplavna ili poljoprivredna, a susjedova je postala gradjevinsko zemljiste.
ovo sve ima puno lokalniji, furbastiji karakter, nego sto to mozda na prvu izgleda. a kad se desi sranje, onda su svi krivi osim nas, jer smo mi htjeli ostvariti neke nase interese, pa ako poplava dodje, dodje.. ako sam uspio zajebat gradjevinsku inspekciju super, ako sam uspio dobit neku dozvolu za koju ne postoji sansa da je se dobije, super, ako potres dodje, dodje, uvijek ce se moc netko drugi okrivit.
- Euklid
- old school
Pero » wrote:Nisam vidio Euklidov post koji prošli tjedan upozorava kako ljudi uz Savu trebaju izmjestiti svoju stoku, jer će voda iz Bosne nahrupiti u Savu.![]()
Mora da je to svoje znanje držao samo za sebe kako bi mu pomoglo u obnovi tavana.![]()
-
- Information
-