Zašto se raspala Juga?

Koljite se i gložite!
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 25 Apr 2014, 22:14

Bara huda » wrote: Fali to da je....umjetno. :D
Ako ces trcat,,onda ne valja tuta forca pretrcat sto metara i onda sist i plakat nego treba zdravo rasporediti snagu da se sto dulje izdrzi.
Ne mozes dizat kredite i ulagat ih u nesto sto ih nece vratit. A tako je bilo u Jugi, jednostavno se trosilo vise nego se proizvodilo.

Uz to, proizvodi nisu bili kvalitete koja je mogla konkurirat zapadnima. Ne svi, naravno, ali evo ti primjer rebatinki. Moje su bile iz Jugoplastike. :D

Visekratna, danas ljudi zive na visem standardu nego sto su u Jugoslaviji. Vecina ljudi. I vecina ih se ne bi vracala u doba kad nisi imao sto puno birat u ducanima, kad se grijala kuhinja i dnevna, kad si imao jedan pa onda dva programa na tv. Da zive bez mobitela, kompjutera, auta, idu na ljetovanje u radnicka odmaralista.
Bi oni stanove i besplatno zdravstvo vrhunske kvalitete i skolstvo, ali ne i da se odreknu neceg u korist toga.

Danasnji standard je znatno visi, to sto se zeli imati standard koji nema realno pokrice u proizvodnji spada u mikijevo umjetno zivljenje. :D
Imati mobital naspram neimati mobitel (ili bilo sta drugo) nije standard, vec izludjenost kapitalistickim ideologijama. I ne vjerujem da je izljecivo. Nazalost. Danasnji standard je puno nizi, prosetaj bolnicama i priupitaj doktore, usporedbu zdravlja nekad i danas. Pametnom dosta. :bicedobro:

Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 25 Apr 2014, 22:16

karambol » wrote:
Aj daj neki hint kakav bi gigant mogao biti tu kod nas da su uvjeti za to optimalni?
Biraj:

Image

Umjesto toga danas imamo ovo, 10 korporacija koje drmaju svijetom:

Image

(Powered by frubar.net)

Svaka daljnja riječ oko toga ko je i zašto razbio Jugoslaviju (i ne samo nju) je suvišna...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 22:19

miky0 » wrote:
Imati mobital naspram neimati mobitel (ili bilo sta drugo) nije standard, vec izludjenost kapitalistickim ideologijama. I ne vjerujem da je izljecivo. Nazalost. Danasnji standard je puno nizi, prosetaj bolnicama i priupitaj doktore, usporedbu zdravlja nekad i danas. Pametnom dosta. :bicedobro:
A u doba socijalizma na zapadu su svi imali mobitel na mobitelu, nisu znali kud će s njima...
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 22:19

Euklid » wrote:
Biraj:

Image

Image

(Powered by frubar.net)

Svaka daljnja riječ oko toga ko je i zašto razbio Jugoslaviju (i ne samo nju) je suvišna...
Svaka cast, bas sam na netu trazio ove karte :S
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 22:21

Tea Tree » wrote: Rekla sam da karikiram, ali zapravo ne baš. U restoranu u Aluminijumu(tada se zvao Aluminijum, sad je Aluminij :D ) je radila arhitektica, kuhala je kavu za šankom. Možda se nije dugo tu zadržala, možda je brzo našla posao u struci, možda je u šumi. Ne znam. Ali se sjećam da mi je stari rekao to i komentirao sa žaljenjem.
Eto, danas više nema novih Aluminijuma pa da nam arhitektice bar kavu kuhaju nego sjede doma bez posla.

Ili odlaze van...
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 22:22

Baro, jab se za stan i doživotno siguran posao odrekla i... da.. ovaj... neta. :zubo:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 25 Apr 2014, 22:25

Tea Tree » wrote:Ni ti dodjeljivani stanovi nisu bili besplatni, ni najmanje. To što se nije morao iskeširati neki iznos za stanarsko pravo, ne znači da je išta bilo besplatno.

Stanove su gradile građevinske firme u vlasništvu države. Stariji će se sjećati da je uz svaku sagrađenu zgradu sagrađeno još 10-50 vikendica. Zavisi kolika je bila zgrada i koliko je bilo prostora za mažnjavanje. :zubo:
E, ali su svi zaposleni od svojih primanja izdvajali u doprinos za stambenu izgradnju, imali ili ne već od ranije nekretninu u svom vlasništvu. To je bio neki postotak od plaće.
Ako se stan nije koristio za potrebe vlastitog stanovanja u neprekidnom trajanju od 6 mjeseci bez opravdanih razloga, stanarsko pravo se moglo i oduzeti. Nije igralo ulogu što je izdvajano u fond za stambenu izgradnju. Nema te - aj bok.

Kasnije, kad je došlo do mogućnosti otkupa stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, uzimale su se u obzir godine staža i ukupnog davanja doprinosa za stambenu izgradnju i prema tome je formirana cijena otkupa.

Da se razumijemo, meni je u Juzi bilo sjajno. Veliki dio blagodati su moji starci iskoristili pa i ja uz njih. Stara mi je radila u JNA, što je uključivalo dodatne raznovrsne povlastice. Stari je radio u Aluminijumu (u firmi koja je prerađivala i izvozila glinicu, ali tamo gdje je glinice stvarno i bilo :D ), koji je toliko dobro radio da tadašnji direktor više nije mogao smislit što bi mogao drpit, jer je već i avion imao. :D
Ali u isto vrijeme su se u tom Aluminijumu zapošljavali mladi visokoobrazovani ljudi, radeći fizičke ili bilo kakve poslove, jer se nisu mogli drugdje zaposliti.

Iako se s nostalgijom sjećam tog vremena, nije realno misliti da bi to moglo opstati ili se ponoviti.
mozemo o pojedinacnim iskustvima kolko oces, bilo je onda svega i svacega, ali zasto nije realno misliti da je to moglo opstati? radi krqadje materijala s gradilista? radi toga sto netko radi mozda potkvalificiran posao?
kako to da je onda svasta bilo i ovako i onako, a da je ondasnji studij arhitekture toliko cijenjen da je neprilicno s tom diplomom radita kao..stas ono rekla, sta je arhitektica radila da prezivi, kolko je nisko pala? :D
ili ovako..zasto se juga raspala bas kad se raspala, zasto ne deset godina prije, deset ili tri godine poslije?
uostalom, nije poslije juge ovdje dosla neka veca ili bolja pravda ili ekonomija, pa se pitam.. zasto je juga nerealna, ondasnji sustav nerealan bio, a ovaj je realan? nesto mi tu ne stima. mozda mogu razumjet, ali nije logicno, tj iracionalno je stovise, a ako je juga bila iracionalna, onda je danas ovo..ono, kompletno realno ludilo, ali posve.
mislim, ne vidim bas neki kontinuitet, sto mozda jest realno, ali kolko je racionalno, e to vec ne znam bih li na sudu to svjedocio.. :D

ja se s nostalgijom isto sjecam tog vremena, ali ne radi juge. npr, zivo se sjecam da sam se igrao po mostovima venecije kao dijete, trcao po toskani isto kao nekad leonardo da vinci. :D
Pero

Post 25 Apr 2014, 22:26

miky0 » wrote: Imati mobital naspram neimati mobitel (ili bilo sta drugo) nije standard, vec izludjenost kapitalistickim ideologijama.
Miki, a zašto ti onda postaš s mobitela? I ti si izluđen kapitalističkom ideologijom? :D Baci ga u more i idi lovit ciple. :zubo:
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 22:30

Pero » wrote: Miki, a zašto ti onda postaš s mobitela? I ti si izluđen kapitalističkom ideologijom? :D Baci ga u more i idi lovit ciple. :zubo:
Ali onda neće vidjeti index.hr.

Sori miki, morala sam. :rofl: :rofl:
karambol

Post 25 Apr 2014, 22:31

Euklid » wrote:
Biraj:

Image

Image

(Powered by frubar.net)

Zaboravio si Kineze, Vijetnamce, Japance i još neke, Indijce, da...i možda Bangladeš i Tursku. Dam se kladit da su najveću prikrivenu ulogu imale upravo te zemlje kako bi se dočepale svjetske proizvodnje traženih proizvoda iz Juge. Naravno da su planirali svaliti krivnju na megakorporacije iz Amerike, Njemačke i ostalih susjednih nam zemalja kako bi mi lakše identificirali neprijatelja kao tradicionalnog, a ne kao bivšeg nesvrstanog prijatelja koji nas nožem u leđa iz mraka i u nevolji napada...
Može se, kad se hoće, ako se hoće tako, da pucaju kosti onima koji tako neće... :D
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 22:31

Pero » wrote: Miki, a zašto ti onda postaš s mobitela? I ti si izluđen kapitalističkom ideologijom? :D Baci ga u more i idi lovit ciple. :zubo:
Jebiga, ljudi su iskvarena roba :D
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 22:32

visekratni klon » wrote:
Ali onda neće vidjeti index.hr.

Sori miki, morala sam. :rofl: :rofl:
:top:
..a unda
Undaminator

Post 25 Apr 2014, 22:33

visekratni klon » wrote:Baro, jab se za stan i doživotno siguran posao odrekla i... da.. ovaj... neta. :zubo:
mislim, ono, o cemu mi pricamo. o slobodi konkurencije sposobnosti imanja sarenih stakalaca, nasuprot prosjecno zagarantirane elementarne slobode.. :D
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 22:34

Tea Tree » wrote: Ne znam jesu li toliki bili, a ne da mi se sad tražiti.
Ovisno od firme do firme ali kretali su se između 1-2%.
Tea Tree » wrote: Ali nisi ni postao vlasnik stana na kojem imaš stanarsko pravo, nikada.
Ali si mogao doživotno u njemu živjeti. A nakon tebe i tvoja djeca. Meni dovoljno.

Na kraju si i mogao postati baš vlasnik. Ako si ga otkupio po nekoj smiješnoj cijeni.
Moji su platili '93. 10 000 DEM.
To im je bila ušteđevina iz doba socijalizma.
U kapitalizmu više nisu uspjeli uštedjeti ništa.
Tea Tree » wrote: Ako bi otišao iz firme npr. da bi radio u inozemstvu par godina - vrati stan i to je to.
:rofl:
Taman još da dobiješ stan besplatno pa zdimiš van a stan da ti ostane.
E, takav bi sustav zaista kolabirao.
Tea Tree » wrote: Ako si imao kuću, onda nikada nisi mogao dobiti stanarsko pravo...
Što je bilo sasvim društveno opravdano. Prvo je trebalo zbrinuti radnike koji nisu imali ništa.
Koji bi to bio kretenizam da oni koji imaju kuću dobe još i stan dok neki nemaju ništa.
Iako, bilo je funkcionera koji su mogli i to. Šteta što su zbog takvih zatvorili Goli otok.
Tea Tree » wrote: ali si svejedno morao plaćati doprinos za stambenu izgradnju.
Ne, ovo nije točno. U stambeni fond su uplaćivali samo oni koji su htjeli. I samo takvi su kasnije imali pravo aplicirati na društvene stanove.
Tea Tree » wrote: Znači, punu cijenu je netko platio. Onaj dio koji nisu platili oni koji su stan dobili, platili su oni koji nikada nisu dobili stan u Jugi jer su imali riješeno stambeno pitanje time što su imali nekretninu u vlasništvu.
Ne. Na žalost, platili su ga oni koji su dobrovoljno uplaćivali u fond a nisu došli na red jer je projekt samoupravnog socijalizma naprasno prekinut.
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 22:35

..a unda » wrote: mislim, ono, o cemu mi pricamo. o slobodi konkurencije sposobnosti imanja sarenih stakalaca, nasuprot prosjecno zagarantirane elementarne slobode.. :D
Ne mogu ni ja virovat :facepalm:
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 22:35

..a unda » wrote: mislim, ono, o cemu mi pricamo. o slobodi konkurencije sposobnosti imanja sarenih stakalaca, nasuprot prosjecno zagarantirane elementarne slobode.. :D
Ja čak ne koristim mob skoro nikako, a i ove koje sam koristila, ja do androida nisam došla, kamoli šta drugo. Dovoljan mi je neki kremenko monitor, skromna sam. :raspa:
Tako da, nije mi to neki argument, nikako.
Stan i posao, bokte. Siguran posao. Stan bez šanse da odletiš na ulicu. Ej. :S Ne, android je bolji. :S
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 22:36

Di je judolino da nas sve lipo posalje u picku materinu :ne zna:
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 22:37

miky0 » wrote:Di je judolino da nas sve lipo posalje u picku materinu :ne zna:
A tamo. :rolleyes: Uželio se mkovaca i politike. :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 25 Apr 2014, 22:37

karambol » wrote:
Zaboravio si Kineze, Vijetnamce, Japance i još neke, Indijce, da...i možda Bangladeš i Tursku. Dam se kladit da su najveću prikrivenu ulogu imale upravo te zemlje kako bi se dočepale svjetske proizvodnje traženih proizvoda iz Juge. Naravno da su planirali svaliti krivnju na megakorporacije iz Amerike, Njemačke i ostalih susjednih nam zemalja kako bi mi lakše identificirali neprijatelja kao tradicionalnog, a ne kao bivšeg nesvrstanog prijatelja koji nas nožem u leđa iz mraka i u nevolji napada...
Može se, kad se hoće, ako se hoće tako, da pucaju kosti onima koji tako neće... :D
lose, lose. aj ponovo prokomentiraj euklidove slije.. pogledaj ih jos jednom, mozda uocis razliku. :D
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 22:39

miky0 » wrote:Di je judolino da nas sve lipo posalje u picku materinu :ne zna:
Nismo bolje ni zaslužili...
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 22:41

Euklid » wrote:
Nismo bolje ni zaslužili...
Zato i pitah..kad citam kontru nasoj argumentaciji, naprosto mi je zao sta hitler nije uspio...
..a unda
Undaminator

Post 25 Apr 2014, 22:41

visekratni klon » wrote:
Ja čak ne koristim mob skoro nikako, a i ove koje sam koristila, ja do androida nisam došla, kamoli šta drugo. Dovoljan mi je neki kremenko monitor, skromna sam. :raspa:
Tako da, nije mi to neki argument, nikako.
Stan i posao, bokte. Siguran posao. Stan bez šanse da odletiš na ulicu. Ej. :S Ne, android je bolji. :S
..jugi je trebalo jos jedno pet godina..da zazivi internet i htlm. ili, zamisli, da je 1987. bila akcija..ocu internet. garantiram da ne bi bilo sranja koaj su se poslije dogadjala. barem ne u tolikom obimu i posljedicama.

mislim, znam sta govorim, jebiga, sta cu ja pricat, imao sam imejl adresu jos u jugi.. :D
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 22:43

..a unda » wrote: lose, lose. aj ponovo prokomentiraj euklidove slije.. pogledaj ih jos jednom, mozda uocis razliku. :D
Ništa on neće tamo uočiti, moj unda, baš ništa... :(
Tea Tree

Post 25 Apr 2014, 22:44

..a unda » wrote: mozemo o pojedinacnim iskustvima kolko oces, bilo je onda svega i svacega, ali zasto nije realno misliti da je to moglo opstati? radi krqadje materijala s gradilista? radi toga sto netko radi mozda potkvalificiran posao?
kako to da je onda svasta bilo i ovako i onako, a da je ondasnji studij arhitekture toliko cijenjen da je neprilicno s tom diplomom radita kao..stas ono rekla, sta je arhitektica radila da prezivi, kolko je nisko pala? :D
ili ovako..zasto se juga raspala bas kad se raspala, zasto ne deset godina prije, deset ili tri godine poslije?
uostalom, nije poslije juge ovdje dosla neka veca ili bolja pravda ili ekonomija, pa se pitam.. zasto je juga nerealna, ondasnji sustav nerealan bio, a ovaj je realan? nesto mi tu ne stima. mozda mogu razumjet, ali nije logicno, tj iracionalno je stovise, a ako je juga bila iracionalna, onda je danas ovo..ono, kompletno realno ludilo, ali posve.
mislim, ne vidim bas neki kontinuitet, sto mozda jest realno, ali kolko je racionalno, e to vec ne znam bih li na sudu to svjedocio.. :D

ja se s nostalgijom isto sjecam tog vremena, ali ne radi juge. npr, zivo se sjecam da sam se igrao po mostovima venecije kao dijete, trcao po toskani isto kao nekad leonardo da vinci. :D
:D Ovo jest ludilo, to uopće nije u pitanju. Vjerujem da nikome to nije u pitanju.

Pričam zašto se meni čini da ni Juga nije mogla opstati ma koliko mi draga bila.
Arhitektica je radila za šankom u drugoj polovici '80ih, kad se već sve skupa bližilo kraju. Nije neprilično, ali je pokazatelj nečega. Ako je par godina čamila čekajući da nađe posao koji bi bio barem približno srodan struci pa ništa od toga i zaposlila se za šankom, to nešto govori.
Ovo je po sjećanju, ne znam šta ni kako je bilo npr. u šezdestima pa ni u sedamdesetima. Krađa materijala s gradilišta možda ne bi bila sama po sebi problem da je to bio jedini problem. Iako čak ni te krađe nisu bile benigne skroz, jer kao što rekoh, koristio se materijal, a bogami i ljudi, da bi se sagradile brojne vikendice. Nisu se nosile po tri vreće cementa nego ono, šta ja znam koliko ih treba za jednu vikendicu na dvije etaže pa tako puta deset. :D

Nemam prigovora na samu ideju organizacije firme SOUR Juga, ali to ostaje u teoriji. U praksi smo vidjeli što se događa kad se da balkancima da samoupravljaju. Možda bi bilo održivo (možda) u npr. Švedskoj, ali ne ovdje. Mi smo stoka. :D
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 22:44

..a unda » wrote: ..jugi je trebalo jos jedno pet godina..da zazivi internet i htlm. ili, zamisli, da je 1987. bila akcija..ocu internet. garantiram da ne bi bilo sranja koaj su se poslije dogadjala. barem ne u tolikom obimu i posljedicama.

mislim, znam sta govorim, jebiga, sta cu ja pricat, imao sam imejl adresu jos u jugi.. :D
:S :S
  • Information