Pero » wrote:
Nećeš ti unda sto referenduma. Možda bih ih htio pedeset. Ili devedeset devet. Infinitezimalni referendum ukrajinske obitelji u Slovjansku ne bi priznao.
Euklid me barem fino otpilio - on bi omogućio nezavisnost Čečenima i moje pridruživanje Norveškoj.
Naravno da Putinu ne pada napamet omogućiti umanjivanje Rusije, al je onako - kao princip - zgodno je za reći.
Sami od sebe su se pojavili kršni momci koji su kod kuće imali maskirne uniforme bez oznaka, izvukli automatsko oružje ispod kreveta i postavili barikade - skoro identično kao kod nas '90-ih.
I najavljuju se novi referendumi - kako da oblast postane autonomna oblast, pa se onda raspiše novi referendum sa ciljem ko na Krimu.
A sve je krenulo od toga od koga bi Ukrajina trebala posuditi lovu.
..naravno da nece bit sto referenduma ili iljadu, ocito ti moram crtat i rec da je bolje bilo kako se dogovorit, neko pomlatit se i onda se dogovorit. ovo sad i trenutno narocito vrijedi za ukrajinu.
referendum teritorijalni? pa sta? u cemu je tebi to toliki problem? jel tebi bitnije da ljudi negdje zive ili da negdje ili uopce ne zive?
to sto ti hoces to je sila, i ti ocito postujes jedino silu, jer ocito nisi ljubitelj, referenduma, te neke volje kakva jest da jest, dogovora, pregovora, itd. doduse, malo tu imas neki zazor od te sile, nije ti bas po gustu, da bi ti sad se nesto isao brcit, ali..kako si ono rekao.. ima ko oce? ima ko oce umjesto tebe, jelda?
princip koji vrijedi za rusiju, kakav god on bio, vrijedi i za ameriku. ali ukrajina ti je sad primjer ruske nepravde, a guantanamo je primjer teritorijalne slobode?
jednostavno, drvlje i kamenje na putina i rusiju cu pocet bacat, kad mi ti kazes koji kua ima trazit nato i amerika u ukrajini.
drvlje i kamenje cu na putina i rusiju pocet bacat kad ruska vojska i mornarica pocne radit vjezbe u meksickom zaljevu jerfsu prethodno nahuskali pola meksika da promijene vlast tako da bi rusi mogli stavit rakete na meksicko americku granicu.
e, to bi onda bilo fer i dosljedno.
ne znam bi li priznao taj neki referendum u slovjansku, za sto god on bio. kao sto nema tu enkih infinitezimalnih referenduma, jer bi ti tako htio. jebiga, splitski kman se ne moze pripojit ni rusiji, ni americi ni norveskoj..evo, napravi referendum i ako prodje..sta ce bit?
pravila koja ti hoces uopcit, da ista pravila vrijede za makro svijet i mikrosvijet i onda jos rec mozda..zasto ja ili moja obitelj ne bi bili makrosvijet, koliko ti mislis da je razumno?
koja je granica neka kolicinska, u kilometrima kvadratnim ili broju stanovnika da moze takve neke odluke svojom voljom donosit, ne znam. trebalo bi vidjet. ono sto ti ne zelis valjda ili mozda, jest da te neke ukrajinske oblasti ili prije krimcani, da nemaju pravo na neki referendum takve vrste. neki je starh tu, nesto takvog.. ali, zasto? zato jer ti ne volis granice? to ti mos prodavat nekom drugom..

puno bolje bi bilo da sad u ukrajini dopuste te neke referendume, narocito jer je ocito neka ustavna, pravna ili kakva vec kriza politicka u ukrajini, nova vlast nije dosla demokratskim izborima, nego nekom drugom voljom i zasto se sad onda uopce pozivat na neku ukrajinsku politicku cjelovitost, tu se neki procesi preskoceni i najbolje bi bilo za ukrajinu da po oblastima, regijama ili sta su vec, ne znam kako je ukrajina organizirana administrativno, dozvoli te neke referendume, ko zna hoce li proc? ok, na krimu je prosao, ali ne znaci da ce svugdje proc tamo gdje ga se bude zeljelo.
a da nije preskocen taj neki dio formalne demokracije ili kako se to voli rec, procedure, jer je nekako za demokraciju vrlo vazna procedura, ne znam bas sto posto radi cega, ali eto tako je, izgleda da je to jedan od uvjeta koji se mora postovat..dakle, da nije preskocen taj jedan dio, nakon cijeg preskakanja je nastao cak nekakav politcki vakuum, krim bi jos uvijek bio dio ukrajine, referendumi mozda ne bi toliko bili potrebni ili cak ne uopce, nego bi se odnosi politickih snaga, zastupanje i realizacija interesa, odvijala u parlamentu, na izborima.. jel, ono, demokracija, pa da.
i opet..jel ti zaista mislis da ce ovakve granice u evropi postojat jos..ne znam..pedeset ili sto godina? nije te briga? poslije tebe potop? ti oces sad i odmah, pa taman bilo kako?
Međutim - tebi je očito važno što su se desničari uključili u antipredsjedničke demonstracije u Kijevu i automatski si izabrao rusku stranu.
Neimperijalističku.
Ni prije ni sada.

o, jebote. ali, ok..ok, ono, jel ti i inace tako zajunis?

..ok, meni ocito je vazno sto su se i desnicari i ekstermni desnicari, i oni koji koketiraju s fasizmom i nacizmom, fasitoidi i otvoreni fasisti..ne ukljucili u uantipredsjednicke demokracije (zasto moram ponavljat) nego su ih predvodili, a ukljuceno je bilo svega i svacega u te demonstracije.
ne zhnam jesam li izabrao rusku stranu, ali da je amerika bila na mjestu rusije, onda bih po tvojoj retorici izabrao americku stranu.
i, da, vazno je sto su to bili desnicari i to hardkor desnicari i trebalo bi bit vazno ne samo meni, nego uopce. to nesto govori. nesto o tome da te snage koje nisu bile zadovoljne dovoljno desnim okruzenjem u kojem se nalaze , nego su htjele jos malo desno i u tome su uspjeli i dosadasnja cijena toga za ukrajinu je bio krim, a kolika ce jos cijena bit, to je sad, za vidjet sto ce se dogadjat, ali u svakom slucaju, ti desnicari su zasrali ukrajinu. gdje ces ljepseg primjera sranja, nego kad nacionalisti, idejasi krvi i tla, izgube dio teritorija? a ko zna sto ce se svejos izgubit ako se nastavi tom politikom ili jos bolje..ne moze se ta poltika vise ni zaustavit, ona je bila samo potrebna kao inicijator procesa nekih drugih interesa; ukrajina, zajedno sa svojim ponosnim desnicarima bit ce prozvakana i ispljunuta.. a mozda se dio i probavi i to ce se namrijet ukrajinicima u bastinu.
tu su sad daljnja neka pitanja o desnicarenju, pa i o rusiji, pa i globalno, ali ovdje konkretno i formalno i funkcionalno i tako ce bit u povijesti zapisano, zasrali su desnicari, a eto, tu i tamo nekom padne na pamet pa priupita, jel moguce da su zasrali samo ukrajinu ili bi se to sranje moglo malo i sirit?
od sukoba u ukrajini, ja konkretno , u nekom lancu i ako se posude nekako spoje, mogu imat samo stetu. za tebe ne znam. znam samo da ti volis nato i da ti odgovara da je nato na granici rusije. kakvog ti tu profita i interesa vidis za sebe, ne znam, ali zasto bi drugacije govorio ako tu za sebe ne vidis neki profit ili interes, pa taman da se taj sukob u ukrajini razvije, mozda jos bolje, ko zna.
ali taj sukob i uopce ova dogadjanja, mogu imat i neke negativne posljedice, sasvim konkretne i to ovdje, kolko iljada kilometara daleko od tih dogadjanja i ako do toga dodje, sta ces onda govorit? oces li bit za neke dogovore ili ce opet ic na ljutu ranu, ljuta trava i svi drugi ce bit krivi osim nas jadnih, malih i nevoljnih?
mislim, imperijalizam.

pa spomeni onda barem i neokolonijalizam ako vec ocestakvom terminologojom pricat. a ako mozda oces bit precizniji, zasto malo to ne okrenes i pocnes govorit o korporativizmu? to bi vec puno bolje objasnilo o cemu se sve ovdje radi?
nakoncu kraja..jel jos postoji varsavski pakt? ne postoji. jel postoji nato? postoji i to sve veci je.
sto dalje uopce trebamo pricat ko sta oce, ko sta misli i ko je dosljedan?