Ulica Aleksandre Zec u Zagrebu?

Koljite se i gložite!
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 12 Apr 2014, 13:34

Podrzavate li ideju da se u jednom zagrebackom naselju neke ulice nazovu po nevinim zrtvama hrvatske politike 90tih godina? Inace se u textu spominju i zrtve politike 70tih godina za vrijeme hrvatskog proljeca.

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/frlji ... iru-931880
...Na konferenciji je bio i kazališni redatelj Oliver Frljić koji godinama upozorava na završetak obitelji Zec, o čemu je napravio predstavu koja će premijeru imati 15. travnja u HKD Teatru u RIjeci.
- Ljudska prava i njihovo kršenje su polje moga interesa. Bavim se time duže vrijeme i u procesu sam realizacije projekta Aleksandre Zec koji se na neki način komplementaran ovoj inicijativi. Kroz kazališni medij pokušavam progovoriti o sudskom procesu koji se dogodio nakon ubojstva obitelji Zec, ali i procesu iz 2004. kada je tadašnja Vlada s Ivom Sanaderom napravila simboličku egzekuciju te obitelji - rekao je Frljić i dodao da inicijativa dolazi u pravo vrijeme s obzirom na ono što se trenutačno događa u Hrvatskoj - pokazuje se kako u društvu postoje druge snage i interesi koji ne žele po bilo kojem kriteriju isključivati bilo kojeg od naših građana.

Pero

Post 12 Apr 2014, 18:17

Da.
miky0
ST Leader

Post 13 Apr 2014, 11:05

Nikom ovo nije zanimljivo :ne zna: :crying:
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 13 Apr 2014, 12:15

Meni je zanimljivo , ali nemam mišljenje o davanju imena ulici...Osim , možda, da mi je svaka ideologija nedovoljan razlog za davanje imena ulicama i trgovima...Jedna je djevojčica ubijena...ej pa i nije samo jedna , ima ih previše ..po čemu se mala Zečeva razlikuje od tisuća nesretne djece? Jasno mi je da neko misli da je ona simbol..ja mislim da nije...ali, svakako i je žao preranih smrti nevinih ljudi ...
kurvanjski avatar, a
visekratni klon

Post 13 Apr 2014, 12:26

Ja sam za. I to zato što se sustavno prešućuje što se radilo srpskim civilima i pokušava isfurati nekakva teza da su Hrvati izuzetno častan narod koji je u ratu valjda ubijao tako da prekrije oči i pokušava ne pogoditi neprijatelja od puste časnosti. I zato što tadašnji režim smatram zločinačkim. Nisam prije tako mislila, ali recentna zbivanja su mi jako otvorila oči i ne mislim ničime više podržavati ijednu stavku mraka devedesetih.

Baš iz razloga iz kojih desničari ne žele da djevojčica dobije ulicu, ja želim. Da se skine aureol s nepogrješive hrvatske vojske i sistema koji je javno iskazivao težnje ka uklanjanju svega srpskog. O žrtvama četnika znamo podosta, dvadeset godina se o tome uči i u školama, dvadeset godina gradimo mit, vrijeme je da prihvatimo realnost. Podjednako se gnušam četnika i ustaša, a i jednih i drugih je bilo u ratu. Svoditi ubojstvo srpske djevojčice na slučajan događaj koji bi se dogodio u miru je idiotarija. Itekako je bio podržan od strane sistema. I dan danas je. Nitko nije odgovarao za to. Svi se kao gnušaju, ali ne daj bože da se zaista prizna da je djevojčica ubijena ne od strane nekog manijaka nego od strane sistema koji je manijacima davao nagradne kekse.
Donna Sole

Post 13 Apr 2014, 12:33

Sve se slažem što si rekla o sistemima i nečasnom djelu, pače užasnom djelu ubojstava civila...nego, ja nekako ne dijelim žrtve po naciji a znamo da imamo u svakom mračnom kutku lijepe naše po neku ...
Glede mene, ona zaslužuje ploču na nekoj ulici više od nekih "velikana", ali pravda bi bila zadovoljena da krivci odgovaraju a ne dodjela ploče ...
kurvanjski avatar, a
Whereabout

Post 13 Apr 2014, 13:04

Ne bih imala ništa protiv da Aleksandra Zec dobije svoju ulicu. Taj slučaj je doslovno zastrašujuć. Ulica je uostalom građansko pitanje, više sam za to nego što bi me u teoriji zanimala predstava Olivera Frljića o njoj ili povodom nje.
miky0
ST Leader

Post 13 Apr 2014, 13:49

Chilimama » wrote:Meni je zanimljivo , ali nemam mišljenje o davanju imena ulici...Osim , možda, da mi je svaka ideologija nedovoljan razlog za davanje imena ulicama i trgovima...Jedna je djevojčica ubijena...ej pa i nije samo jedna , ima ih previše ..po čemu se mala Zečeva razlikuje od tisuća nesretne djece? Jasno mi je da neko misli da je ona simbol..ja mislim da nije...ali, svakako i je žao preranih smrti nevinih ljudi ...
Pa ne znam vise ni za jedan slucaj di su nasi domoljubi ubili iti jednu drugu djevojcicu osim doticne :ne zna: Za stradavanje odraslih da (slucaj lora,...), ali djece ne. Protjerivane cijelih obitelji da, ali ubijanje ne, osim pokojne Aleksandre.

I ja se potpuno slazem sa zadrankom, koja je u svom objasnjenju sve rekla :top:
miky0
ST Leader

Post 13 Apr 2014, 13:50

Whereabout » wrote:Ne bih imala ništa protiv da Aleksandra Zec dobije svoju ulicu. Taj slučaj je doslovno zastrašujuć. Ulica je uostalom građansko pitanje, više sam za to nego što bi me u teoriji zanimala predstava Olivera Frljića o njoj ili povodom nje.
Pa verice, di si ti? Nije te bilo 100 godina :cerek:
Whereabout

Post 13 Apr 2014, 13:54

Chilimama » wrote: Glede mene, ona zaslužuje ploču na nekoj ulici više od nekih "velikana", ali pravda bi bila zadovoljena da krivci odgovaraju a ne dodjela ploče ...
Ubacila bih se ovdje - ne bih se složila s tobom da tu nije riječ (i) o simbolu. Ako ništa, neka neki klinac za kojih dvadeset godina ima priliku vidjeti tu tablu i izguglati tko je ona bila i u kakvim okolnostima je ubijena. U vezi pravde (na linku je dosta detaljan članak o tom i sličnim slučajevima, svjedočanstvo Mire Bajramovića), neki su odgovarali, neki nikad neće, ali zapravo se više-manje sve zna. Munib Suljić je na kraju odgovarao za drugi slučaj, ako se ne varam, ali mu se pripisuje (nisam sigurna je li ikad sam priznao, možda u početku, ostatak vremena je pobijao) i ovaj zločin. Umro je u zatvoru odnosno u zatvorskoj bolnici. Nema pravde, samo istina, to je moj zaključak. A simbol tu onda dobro dođe da se kaže - ovo je istina. I to bi vrijedilo čak i da ju nije ubio on osobno, pa sve i da uopće nije bio kriv odnosno da je bio žrtva zavjera o kojima je pričao u nekom od intervjua (malo vjerojatno, ali eto, postoji i ta priča) - zanimljivo, taj intervju na koji mislim dao je Slobodnoj Dalmaciji, ni više ni manje. Vrijedilo bi i ako je u pitanju bio zločin iz koristoljublja, osvete ili zbog likvidiranja svjedoka, čime sad neki pokušavaju relativizirati slučaj kao apolitičan i građanski nebitan. Zna se u kojem kontekstu i vremenima se moglo raditi takva sranja i zataškavati ih.
Whereabout

Post 13 Apr 2014, 14:20

miky0 » wrote:
Pa verice, di si ti? Nije te bilo 100 godina :cerek:
A evo, miky, kad si otvorio ovakvu temu...

U vezi drugih žrtava, jesu li one istaknute na tablama i je li to uopće bitno - kad je bio ovaj slučaj s djevojčicom Norom, Strašnim Zmajem, i kad se "čitava Hrvatska" digla na noge, tek manjina ljudi je naglašavala da baš i nije ok da jedno dijete pored tolike bolesne djece dobiva medijsku pažnju, sredstva, angažman... bilo pa prošlo, za nju nije povoljno završilo, kampanja je (valjda) polučila i neki rezultat glede osvješćivanja ljudi spram problema liječenja bolesne djece, i druga takva djeca su sad (nadam se) uočljivija, a neka poruka je valjda i da je nemoguće očekivati da stvari u percepciji budu apsolutno točne, pravedne i širokogrudne prema svima, i da to ne treba ni očekivati.

A ako se u ovom slučaju stvari počnu svoditi na to zaslužuje li ona tablu u Zagrebu ili Beogradu (čitam paralelno još neke rasprave o tome), i što je s hrvatskom poginulom anonimnom djecom, onda je to već jako neugodno i netočno politiziranje. I ta naknadna rasprava (čitam recimo neki tekst na Dnevno.hr - za ne povjerovati kako se rezonira, Frljiću se sugerira neka se bavi ulicama u "svojem" Sarajevu) govori koliko je slučaj bio i ostao politički, bez obzira koji interes je bio posrijedi ili kakva osobna psihička poremećenost (uslijed droza ili inače) je bila onaj ključ koji ih je sve odveo u smrt.
miky0
ST Leader

Post 13 Apr 2014, 14:39

Whereabout » wrote:
A evo, miky, kad si otvorio ovakvu temu...
Drago mi je da te ova tema privukla, mada bi svijet bio puno bolje mjesto da ove teme -nema :crying:
Whereabout » wrote:
A ako se u ovom slučaju stvari počnu svoditi na to zaslužuje li ona tablu u Zagrebu ili Beogradu (čitam paralelno još neke rasprave o tome), i što je s hrvatskom poginulom anonimnom djecom, onda je to već jako neugodno i netočno politiziranje. I ta naknadna rasprava (čitam recimo neki tekst na Dnevno.hr - za ne povjerovati kako se rezonira, Frljiću se sugerira neka se bavi ulicama u "svojem" Sarajevu) govori koliko je slučaj bio i ostao politički, bez obzira koji interes je bio posrijedi ili kakva osobna psihička poremećenost (uslijed droza ili inače) je bila onaj ključ koji ih je sve odveo u smrt.
Citao sam komentare s drugih foruma o ovom slucaju, i naprosto je strasno procitat kakva stajalista imaju drugi mentalni sklopovi. Po meni je ova tema zakasnila barem 10tak godina, a citajuci pojedince, zakljucujem da ce se i za 10tak godina postavljat ista teza o zloj sudbini nesretne djevojcice.

Uopce mi nije bitno stajaliste jeli ona zaista ubijena po nacionalnoj osnovi, ili pak zbog mafijaskih poslova njezina oca, vec zbog same cinjenice u kojoj je ona kao srpkinja ubijena od strane uniformiranih pripadnika nasih vojnih snaga. To mi je sasvim dovoljan razlog da pokojna A.Zec dobije ime ulice u gradu u kojem je naprasno prekinut njezin zivot.
Euklid
old school

Post 15 Apr 2014, 10:15

miky0 » wrote:Podrzavate li ideju da se u jednom zagrebackom naselju neke ulice nazovu po nevinim zrtvama hrvatske politike 90tih godina? Inace se u textu spominju i zrtve politike 70tih godina za vrijeme hrvatskog proljeca.

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/frlji ... iru-931880
Nisam za to da dobije ulicu jer ima na stotine sličnih slučajeva na obje strane koje niko nikada spomenuo nije.
Osim toga ulice bi trebale biti namijenjene za zaslužne osobe. Koje su nečim zadužile grad ili svijet ili civilizaciju općenito.

Ali sam za to da se svi krvnici koji su još živi i na slobodi privedu pred lice pravde bez obzira na sve proceduralne izmišljotine koje su služile pravosuđu kao opravdanje za ne procesuiranje ovoga i drugih sličnih zločina a čiji je jedini cilj bio da se prikriju pravi nalogodavci ovakvih slučajeva.
'if you fall, i'll be there' (floor)
Whereabout

Post 15 Apr 2014, 15:47

U vezi te zaslužnosti građana koji smiju dobiti imena na tabli, mislim da bi stvar trebalo staviti u perspektivu u smislu da neki građani, poput Aleksandre Zec, nisu ni mogli realizirati svoju zaslužnost. Smiješno je da se smatra da djeca ne bi trebala ili mogla imati svoje ulice u gradovima u kojima su živjela. A i zaslužnost općenito je diskutabilno pitanje.
  • Information