O vladi Zokija M.

Koljite se i gložite!
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 18 Mar 2014, 19:16

miky0 » wrote:
:bicedobro: A sta cemo sad

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=734593

Eto, ovaj ti ima ime i prezime. Mozda imas sad neki komentar, ali koji ne vrijedja zdravu logiku? :zubo: :bicedobro:
Ma i ovaj laže, đubre jedno.

Kakve dijelove je on proizvodio? Za kakve motore?

Osim toga, baš bi inspektori gušili firme koje plaćaju doprinose i poreze da bi između ostaloga isti ti inspektori dobivali plaću...

'if you fall, i'll be there' (floor)
karambol

Post 19 Mar 2014, 09:11

miky0 » wrote:
:bicedobro: A sta cemo sad

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=734593

Eto, ovaj ti ima ime i prezime. Mozda imas sad neki komentar, ali koji ne vrijedja zdravu logiku? :zubo: :bicedobro:
To je jedan s imenom i prezimenom, a kad se već gađamo linkovima evo ti 303 firme koje šute i rade...
prvih 100

drugih 100

trećih 100

...i možemo tako unedogled, ne?

I šta ćemo sad? :bicedobro:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 19 Mar 2014, 10:53

karambol » wrote:
To je jedan s imenom i prezimenom, a kad se već gađamo linkovima evo ti 303 firme koje šute i rade...
prvih 100

drugih 100

trećih 100

...i možemo tako unedogled, ne?

I šta ćemo sad? :bicedobro:
Sto si s ovim linkovima zelio postic? Rec kako je ustvari gospodarska klima u nas dobra? Odlicna? Ali prije svega ti zahvaljujem na linkovima, jer na njima vidim 6 tvrtki kojima vlasnike znam osobno, i mogu ti dat njihove kontakte da ih upitas sto oni govore za gospodarsku klimu. Drugo, zasto sam ti zahvalan na linkovima, je zato sto na njima imas jedan stupac kao sveukupni prihod, a drugi stupac kao dobit tvrtke. I kad to analiziras, dobivas sto? Ma ja cu ti rec. Malu dobit. Sad da je neimenujen, napravila prihod od 7 M kn, a prikazala dobit od 30 iljada kuna :facepalm: Trece, ako si s tim linkovima zelio demantirat 2 linka poduzetnika koje sam postavio unatrag 2 dana, nisi uspio jer su tvoji linkovi stari 3,4 godine. Cetvrto, ako si zelio rec kako su ovih 300 tvrtki dokaz zdravog tkiva, stvarno mislis da je to respektabilan broj? Pa lakse ti je bilo navest podatak da u privatnom sektoru i dalje radi 500,600 iljada ljudi. No kad se vec itamo linkovima, evo i mojih, novijih datuma, i realnije danasnjice.

Raste broj blokiranih tvrtki

http://www.prokolekt.hr/node/567

Raste broj nezaposlenih

http://www.tportal.hr/biznis/320512/I-d ... lenih.html

Kako zduzno branis vladajuce, kritizirajuci ljude koji se ljute na krivi sistem, ti se cudim kako nisi clan ez de pe kadra :bicedobro:
karambol

Post 19 Mar 2014, 11:30

Ne branim ja vladajuće niti sam ičiji kadar. Samo, ne vidim čemu cendranje i što se s tim postiže. Lako vas je izmanipulirati. Dovoljno je pročitati index i eto stava i mišljenja. Promišljate li uopće o događajima svojom glavom ili ste kao ovce koje u stadu mekeću - ne valja ovo, ne valja ono, dolje - gore, živio... :zubo:
Nitko ne osporava da je poduzetnička klima loša i sve lošija. Kako ti znaš ljude koji su na toj listi, znam i ja. I brundaju, ali nije im brundanje primarna djelatnost niti očekuju u liberalnom kapitalizmu ići sa svojim projektima, planovima, profitima kao vruć nož kroz maslac. Znam i kakve ih pizdarije i apsurdne situacije muče, ali imaju dovoljno pameti, strpljenja i inata riješavati to pa i do sudnjeg dana. Ne zavidim im im na toj svakodnevnoj borbi i neizvjesnoj budućnosti, ali im od sveg srca pomažem i podržavam ih jer mi je čisti proser čitati i slušati jadikovanje ovih koje je država (a tko bi drugi? :zubo: ) "sjebala" pa su, eto, odlučili otići u Finsku, Kanadu ili Japan, di god...
Ne vidim čemu se uopće javljaju? Žele pokazati da su pametniji od onih koji rade u svojoj zemlji? Žele uzvisiti svoje patnje i muke koje drugi nemaju? Šta?
Zapravo, znam, znam...medijima nije profitabilno pisati o bilo čemu dobrom preko naslovnice. Nije im guba pokušati pokrenuti i preokrenuti trendove iz negative u pozitivu jer tko će to u ovoj zemlji čitati? Kad se i pojavi nešto dobro to završi, gotovo, kao fusnota na dnu devetnaeste stranice... :D
Ako si mudo - ostani i bori se, ako misliš da to nije vrijedno idi kamo želiš, ali nemoj mi onda srati s te pozicije "poduzetničkog mučenika"...(ne ti Miky, taj netko neki... :zubo: )
Kad svi, genijalno - odu, što misle tko će mijenjati zemlju i "klimu" i sjebavati birokraciju?
To me sve podsjeća na minhensku bojnu s početka devedesetih. Sve ne znaš tko je veći heroj i mudrac... :zubo:
visekratni klon

Post 19 Mar 2014, 11:39

Ja još nisam čula dijasporsku osobu posebno one što rano odu van u dvadesetima koju ne bih poželjela zavitlat mokrom krpom po glavi. Dobiju neki cocky stav najpametnijih na svijetu i što je najgore imaju potrebu i dalje popovati sugrađanima.

Recimo, ovu glupačicu sam godinama čitala na blogu i kad sam joj ovdje vidjela vapaj, ridala sam od smijeha, ridala.

Samostvorenih ljudi. Jel to nešto aka samostojeće čarape. :D :rofl:
I Milenijanci. :ckzubo:

I na kraju-
Upravo zbog toga sad pišem ovu priču iz Gibraltara.
Suza mi je kanula, suzica. :rofl: Pravi jamerički hepiend.
Euklid
old school

Post 19 Mar 2014, 11:56

O jebote, pa covjek je imao firmu koja je 9 godina legalno radila, placala doprinose i poreze, nije nikom dugovala... i onda preko noci je drzava odvede u ilegalu.
I jos se covjek par godina hrvao s birokracijom ne bi li se vratio u zakonske okvire pa je jos zapao u dugove zbog toga.

Pored ovoliko ljudi koji brane birokratski aparat i sumu suludih zakona jos nam je i dobro...
miky0
ST Leader

Post 19 Mar 2014, 11:56

Karambol, zadnja 2 linka nisu indexova, vec od drugih dostupnih portala, a koji su dokumentirali cinjenicna stanja o broju nezaposlenih i blokiranim tvrkama. Tako da ti tvrdnja kako index kroji javno misljenje -ne stoji.

Ti se ljutis na ljude koji javno prigovaraju birokratskom sistemu, a sve sa svrhom poboljsanja gospodarske klime. Dakle, kako je to izvedivo, ako svi sute i nitko ne prigovara? :ne zna: Vajda je logicno javno ukazivat na greske drzavnog aparata, kojeg su ona dva lika s indexovog linka to i prezentirala? Nije li? Tko bi od ljudi koji ne pripadaju gospodarskoj strukturi uopce znao da je stanje lose u tom sektoru, ako se o tom ne govori? Ako si bolestan, a ne pricas o bolesti, ne znaci da si zdrav. Priznajem, nije mi jasno za sto se ljutis na spomenute likove, kad je sasvim jasno da i 70 000 blokranih tvrtki dijele misljenja ove dvojice s indexovih linkova? :ne zna:
karambol

Post 19 Mar 2014, 12:13

Euklid » wrote:O jebote, pa covjek je imao firmu koja je 9 godina legalno radila, placala doprinose i poreze, nije nikom dugovala... i onda preko noci je drzava odvede u ilegalu.
I jos se covjek par godina hrvao s birokracijom ne bi li se vratio u zakonske okvire pa je jos zapao u dugove zbog toga.

Pored ovoliko ljudi koji brane birokratski aparat i sumu suludih zakona jos nam je i dobro...
Nitko ne brani birokratski aparat. Birokracija koju imamo - imamo. Tu je i kao svaka birokracija s vremenom postaje samoj sebi svrha i izmišlja sve veće apsurde kako bi opravdala vlastito postojanje, ali...zar netko misli da će se nešto promijeniti cviljenjem i bježanjem?
Borba je s tom birokratskom nemani teška, zahtjevna i najčešće uzaludna, ali to je proces koji ne prestaje. Nitko se neće jednog dana probuditi i naći u savršenoj i jednostavnoj, birokratski učinkovitoj državi.
Za to se treba izboriti i to da bi bilo današnjim klincima dobro ili barem puno bolje za 10 godina...a to se pukim laprdanjem ne postiže.
miky0 wrote:Ti se ljutis na ljude koji javno prigovaraju birokratskom sistemu, a sve sa svrhom poboljsanja gospodarske klime. Dakle, kako je to izvedivo, ako svi sute i nitko ne prigovara? :ne zna: Vajda je logicno javno ukazivat na greske drzavnog aparata, kojeg su ona dva lika s indexovog linka to i prezentirala? Nije li? Tko bi od ljudi koji ne pripadaju gospodarskoj strukturi uopce znao da je stanje lose u tom sektoru, ako se o tom ne govori? Ako si bolestan, a ne pricas o bolesti, ne znaci da si zdrav. Priznajem, nije mi jasno za sto se ljutis na spomenute likove, kad je sasvim jasno da i 70 000 blokranih tvrtki dijele misljenja ove dvojice s indexovih linkova? :ne zna:

Ok. A gdje je tih 70.000 koji dijele mišljenja te dvojice? Evo ih gore u boldanom - svi šute... :D
Ovakvim javnim ukazivanjem na greške državnog aparata ne postiže se ništa osim rasta općeg defetizma.
Stanje nije loše samo u nekom sektoru već je loše u svim područjima i najbolje što se događa je stagnacija. No, ako ćemo o tome samo govoriti bit ćemo poput sindikata koji su, zapravo, karikature i ne zaslužuju se nazivati sindikatima. Osjećaj je loš jer se govori samo zbog vlastite promocije i s tim se ništa ne postiže.
Zaključujem da nam nije dovoljno loše da bi se išta promijenilo. :zubo:
Euklid
old school

Post 19 Mar 2014, 13:12

OK, necemo vise ukazivati na greske apsurdnog sustava.

Pa nek s vremenom postane jos apsurdniji.

Prije ce se urusiti...

:giggle:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 19 Mar 2014, 14:34

..ne vjerujem vise nikome. ok, drzavi se i nema sta vjerovat, nije to u opisu njenog posla, ali ovi sta pisu da su otjerani.. moguce, sve je moguce, ali prepateticno je to, sigurno tu ima jos neki detalj kojeg oni nisu spomenuli. koje nisu htjeli spomenut.
iz mojih iskustava, kad se malo zaceprka, ukaze se druga prica. nema veze jel su neki odustali ovdje od posla, adrugi se hvale kako su ovdje uspjesni. malo kad se prikupi podataka, sve to baca neko drugo svjetlo na necije rijeci.

masi vrli socijalisti i pravdenici, korat ce se odlucit jesu li ustvari za liberalnu ekonomiju i tehnomenadzerizam.
nasi drzavotvorci, crkva, arlaukavci i busaci prsiju vlastitih, morat ce se odlucit jesu lioni za kapitalizam, za trziste, za trzina neka pravila koja trenutno vladaju ili zele dominaciju i kontrolu drzave nad svim.

nema tu nacionalnih nekih kukumavljenja, ili ti se isplati radit ili ne isplati. kapital i poduzetnicka volja se sele gdje im je bolje, sve zavisi sto su prioriteti i ko sta oce. a oce lovu. i to sto laksu lovu.
meni je bezveze da netko kuka nad ovim nasim uvjetima, a vani tako lako radi. pa neki onda radi gdje mu je lakse, to su neki osnovni ekonomski postulati. kapital se seli. lova se seli. tamo gdje je manji otpor obrtanju kapitala.

odavno..tj godinama i godinama je poznato da hrvatska npr nije dobro mjesto za ulaganje, narocito njekog manjeg ili sitnijeg kapitala.
niejdna ozbiljna strana banka nece dat kredit za to. a znaju oni dobro i zasto nece dat. a to su trebali znat i ovi koji krecu s nekim biznisom ovdje. i oni koji su pokrenuli neki biznis i sad kad je krenulo da se moze manje muljat, sad im odjednom fali sloboda poslovnih, trgovackih i hvale se kako zaradjuju vani.
pa umjesto da budu sretni sto bolje rade i vise zaradjuju, oni hoce ovdje mijenjat stvari i stvarat uvjete koji njima odgovaraju.
a kako su do sada ovdje radili? a sad im odjednom ne valja. i sad bih im ja trebao vjerovat? trebao mbih vjerovat svemu sto pise? ..al ce im doc zulj na jesik ili na papir ako se postave..ko sam ja sam, ja sam pametan, ostali su nesposobni.. ono, ko neron..ah, kakav talenat umire.. :zubo:
karambol

Post 19 Mar 2014, 16:01

Euklid » wrote:OK, necemo vise ukazivati na greske apsurdnog sustava.

Pa nek s vremenom postane jos apsurdniji.

Prije ce se urusiti...

:giggle:
Urušiti će se, ako bude glup, gramziv i uobražen. Ili će se urušiti kroz promjenu u nešto bolje ili gore. Vidjet ćemo. Ono što sam htio reći, a evo, Unda je to iskomentirao, je to da priča nikako nije jednoslojna i jednosmjerna.
Nemam ništa protiv ukazivanja na apsurde (uostalom to radi i Dubioza Kolektiv :zubo: ), dapače...
Euklid
old school

Post 19 Mar 2014, 18:03

..a unda » wrote: nema tu nacionalnih nekih kukumavljenja, ili ti se isplati radit ili ne isplati. kapital i poduzetnicka volja se sele gdje im je bolje, sve zavisi sto su prioriteti i ko sta oce. a oce lovu. i to sto laksu lovu.
meni je bezveze da netko kuka nad ovim nasim uvjetima, a vani tako lako radi. pa neki onda radi gdje mu je lakse, to su neki osnovni ekonomski postulati. kapital se seli. lova se seli. tamo gdje je manji otpor obrtanju kapitala.
pa o tome se i radi,
ne da su strane investicije iz godine u godinu sve manje i manje (pogotovo Greenfield)
nego i domaći ljudi dižu ruke od svega i odlaze van

ne da se nikom više zajebavat s ovom bagrom ovdje, nemaju ljudi 3 života pa da imaju vremena stalno gonjat kojekakve papire...
miky0
ST Leader

Post 19 Mar 2014, 18:49

karambol » wrote:

Ok. A gdje je tih 70.000 koji dijele mišljenja te dvojice? Evo ih gore u boldanom - svi šute... :D
Ovakvim javnim ukazivanjem na greške državnog aparata ne postiže se ništa osim rasta općeg defetizma.
Stanje nije loše samo u nekom sektoru već je loše u svim područjima i najbolje što se događa je stagnacija. No, ako ćemo o tome samo govoriti bit ćemo poput sindikata koji su, zapravo, karikature i ne zaslužuju se nazivati sindikatima. Osjećaj je loš jer se govori samo zbog vlastite promocije i s tim se ništa ne postiže.
Zaključujem da nam nije dovoljno loše da bi se išta promijenilo. :zubo:
Sto zelis rec o ovih 70 000 blokiranih? Da porezna laze da su blokirani? :ne zna:

Dakle, tebi je problem sto se stvara defitizam? Ok, odsad cu glumit kretena, i forumom cu sirit optimizam, pa makar i na neutemeljenim argumentima :facepalm:

Ja ne govorim po forumima o losoj gospodarskoj klimi zbog vlastite promocije, jer sto promoviram? Svoj nick? Sto promoviraju ovi kojisu se oglasili preko indexa? Sebe? A jedan je anoniman, a drugi otisao iz hrvatske? Joj, i ti ga znas zabucat...

A to sto se ovdje jos nista nemijenja, stoji, ali ne zato jer je ovdje dobro, vec zato jer je narod toliko depresivan da i sam vise ne vjeruje u bolje, osim mene i Euklida :cerek:
Euklid
old school

Post 19 Mar 2014, 20:08

Tako je... ja vjerujem u gore :giggle:
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2014, 21:03

Euklid » wrote:
pa o tome se i radi,
ne da su strane investicije iz godine u godinu sve manje i manje (pogotovo Greenfield)
nego i domaći ljudi dižu ruke od svega i odlaze van

ne da se nikom više zajebavat s ovom bagrom ovdje, nemaju ljudi 3 života pa da imaju vremena stalno gonjat kojekakve papire...
..ma ne radi se o tome. :D ..kakve grinfild, braunfild, kakvi bakraci..

prvo i osnovno, mi svi skupa ne znamo sto ocemo. ok, osim kaptola. :zubo:

ne znamo sto smo htjeli, sto ocemo sad i sto ocemo ubuduce. pocevsi od bilo cega.. od sebe samih, pa do svih drustvenih oblika, tih nekih manifestacija, organiziranja, djelovanja.

cak ne znamo ni sto necemo. sve se svodi na elementarne i poluapstraktne i individualne prohtjeve, manihejisticke rekao bih, u stilu.. ocu da mi bude dobro, a necu da mi bude lose.
ili u nekom eshatoloskom stilu, a tu opet mogu zatvorit krug i evoga, opet tu kaptol donosi i namece svoj nou hau.
jednostavno, mi smo u prosjeku kulturno ono sto bi amerikanci nazvali vajt tresom, ali ajd, malo modificiranim, europeiziranim, balkaniziranim, tako nesto.. ali nema nikakve razlike tu izmedju raje, uspjesnih poduzetnika, neuspjesnih, nezaposlenih, zaposlenih, placenika iz drzavnog budzeta, od politicara pa na nize, na sire i na uze, kulturnjaka, mejnstrimera i alternativaca.. sva ta stratifikacija i razlicitost neka, sve je to u okviru citavog tog vajtreserskog stanja uma i standarda..

osim sto smo sami voljno i slobodno hrlili i uhrlili u takvo kulturno i mentalitetno stanje (ne samo od ove hrvatske, odlicna mi je konstrukcija o potkupljivosti radnicke klase koja je vec u jugi krenula prema ovom sada), postoje tu i objektivne neke okolnosti na koje mi, u hrvatskoj ili u ondasnjoj jugi, nismo mogli bas kontrolirati, utjecati, kvalitetno prilagodjavati.. ne mos sve kontrolirat, narocito je tesko kontrolirat nekog ko je jaci od tebe, organiziraniji, tesko je predvidjeti sljedece korake, a ako se i predvide, opet postoje citavi slozeni i iscrpljujuci procesi da se kakva takva kontrola ili volja bilo cega odrzi..
dio smo promjena malo sirih i vecih nego sto ti izgleda sa naseg lokalnog zvonika.

nemas ti grinfild investicija..ili bilo kakvih drugih investicija ako nemas rijesene vlasnicke odnose, ako imas parcelu 1/12478, npr, samo to za pocetak.
zasto to nije rijeseno do sada. u zadnjih dvajst i nesto godina? kad se pocelo rjesavat? kad? kad pskamumtrina? :D ..sad, ova vlada to rjesava i rjesavala je 2000. i kad je sanader dosao na vlast sve sto je krenulo u tom smjeru, bacilo se u vodu preko noci. prvo je to hadeze napravio kad je dosao na vlast.. odmah, drugi dan vlasti sve je te procedure i zakone i pripreme odbacio.

ne zelim sad govorit sto i kako i zasto,jer samo ova tema vuce za sobom citave slozene odnese od politike do ekonomije koji se ne mogu rijesit u tri dana, ali reci cu da je drustveno vlasnistvo koje je postojalo, predstavljalo potencijal i mogucnost za npr te neke grinfild investicije, puno vise nego situacija u koju smo preko noci, referendumom, voljom, slobodom i ostalim sranjima preko noci dosli, bez ikakvog razuma, pameti, mudrosti ili barem pokusaja da se nesto mudro drustveno napravi, a ne da zabodes zastavu, jednu ruku stavis na srce, a drugu na domoljubno prkno koje isturis kao predzidje krscantva, da govoris.. imamo je, imamo je i imamo ga, imamo ga.. da mislimo da se od toga moze zivjet i da ce nam to dat jest.

nadalje, kad si vec spomenuo tre grinfilde ili sta vec.. sta ti mislis, jel ima sta u tome i lose? ne samo u grinfildima tim, nego u citavom tom sustavu koji se kod nas mijenjao, sakatio.. jel postoje i neke tu posljedice drustvene, pa onda i zakonske, zivotne, ekonomske?
najlakse je glumit makroekonomskog kejnsa i onda na djuture, napravis par matrica, inputa, autputa, malo zaposlenosti, malo grafova, maknes ili pomaknes dvije stvari, na njih ce se slepat jos pet, valjda.. tih pet ce povuc jos deset.. mozda, i sve skupa je jedna maglovita stihija gdje rijesis (mozda, kazem, mozda, ima tu i egzogenalija kojima se nitko ne zeli bavit, niti razmisljat o tim mogucnostima ili uzimat ih u obzir ako nikako drugacije, onda barem kao pragmaticni moguci buduci trosak koji je najcesce po marfiju, a i jos kojecemu i izvjestan, neumitan), dakle, rijesis mozda jedan problem, a tim rjesenjem stvoris novih pet koji se dalje granaju i multipliciraju van nekih nasih stohasticno ofrljasticno ponosno zamisljenih modela, koji, jasno, ne funkcioniraju..ili kako marfi opet kaze.. nece upaliti. :D

opci kaos u ovoj drzavi traje dugo, neki bi rekli i predugo, a taj kaos, to smo mi.. i ti i ja. i svi ostali.
uopce se ovdje ne radi o nekom sad davanju rjesenja, izlaza, prije svega zato jer uopce nije postavljen problem, uopce se ne zna o kojem se problemu radi, o cemu se uopce radi, ali i to nije najgore, nego se uopce ne zeli, ne postoji volja da se pokusa uopce uociti, definirati, ocrtati, opisati problem, pa onda ce valjda doc i do neke analize i daljeg razvoja procesa prema rjesenju nekom.

jednostavno, ne zelim uopce pricat o tome, na takvoj razini, na takav da se sad popabirci par podataka iz medija, poput npr neke famozne zaposlenoszi, postotka nekog, nekih brojeva, da se to prepozna kao osnovni problem i da se onda tu, jel, primjenjuju neki kao poznati modeli kako to rijesiti, zazivat neke pizdarije poput nekih, jel, investicija i onda citave zivote i sudbine, sociologiju i psihologiju svodit, simplificirat na par ekonometrijica, statistikica, brojcica koje jedne zanemarujemo, druge ne postoje, trece izmisljamo i namjestamo, a cetvrtima kao batinom mlatimo i stavljamo to u neke nase proizvoljne odnose u mjeri kojom mi sebi smo u stanju nesto objasnit i predocit, jer drugacije, apstraktnije, niti znamo, niti smo za to uopce sposobni, niti imamo znanja, a niti zelimo imat znanja.. ma ne pada nam ni na pamet ic tuda. zivot je prekratak za to.

a to je danas, ne samo na trkeljanju, nasa realnost, nas kavez, nas zacarani krug, nasa buducnost, koja po meni, dosjelo drustveno nekako gledajuci, pa bas i ne postoji osim kao masa kaoticnih individualnih kretanja.. ili jos bolje mozda, kao one kladionice uzivo gdje kad padne gol, jedni skacu u zrak, drugi se cupaju za kose.

meni uopce nije jasno.. tj jasno mi je, ali se pravim sada vazan, kako to da netko se moze u isto vrijeme borit za investicijske spasove, mantrat o tome, otkrivat premlake vode, a u isto vrijeme naricat za za nekim drustvom, rajom, drzavom, pravdom ili nepravdom..
mislim, najprije.. jel mi hocemo kapitalizam ili nesto drugo? jel mi pristajemo na te kapitalisticke odnose ili kako se danas eufemizira.. na trzisne odnose? na zakon ponude i potraznje? da ili ne? ako da, jel znamo sto zelimo i na sto pristajemo? ako znamo, ako pristajemo, ako toocemo, ma nema dalje price, nema pizdarija, nema kukanja, nema laganja i samolaganja, nema zavaravanja, samozavaravanja, iluzija, buna, bunica, negodovanja.

a akos e zelimo bunit, onda najprije treba pocet od sebe i dobro sam sebe opizdit koji put po glavi, najprije jer bi to bilo sasvim fer i bio bi pocetak uocavanja problema, a drugo.. dobro je malo trenirat ako se krene dalje, intezivnije sa manifestacijom tog nezadovoljstva, tako da znas sta te ceka, jer je bit bledsav mislit da ono sto si nekom olako dao i jos potpisao da mu dajes, da ce sad on mirno gledat kako mu se to uzima i to mogu rec, s nepravom uzima, jer ko nam je kriv sto smo glupi ili bili glupi, sto kasno palimo pa smo se sad, eto, malo predomislili..

samo sto ce tice stvaranja osnova za investicijsku okolinu, ova vlada je puno napravila, kao i ona od 2000.
treba se uhvatit i u kostac s tim nekim papirima, sustavima, neredom.. treba to sve sprtirat, stavit u ladice, vidjet gdje je sta i cije je sta i tek onda mozemo dalje razgovarat o trzistu, i tek onda mozemo dalje stvarat uvjete za investicije, i tek onda se mozemo pocet micat (ako je to micanje, a izgleda da raja misli da jest, da je to jedino moguce micanje naprijed), a to do sada nije napravljeno, nego se ad hoc muljalo preko nekih agencija, uzimale provizije, odredjivalo.
tek kad se neke stvari srede, birokratski, administrativno srede, onda se moze pocet razmisljat i o nekim proracunima, o fiskalnostima, o porezima, o infrastrukturama, o suprastrukturama, o kvalitetama..

..a samo (ako je to samo), o vlasnistvima govorim, a di je jos drugo i paralelno i novo sto nikne pa treba sanirat i trijazirat, di su jos ostali sustavi i podsustavi koji se krecu, ono, skoro pa svojom voljom, inercijom, jer po prioritetima nisu bas bili nesto najprimarniji ili je odluceno, procijenjeno da treba prije njih, nesto drugo obavit da bi se nesto nakon toga kvalitetnije rjesavalo.
a sve to, svaki dio, djelic, cjeline, trazi vremena.. ponavljam, radi se o procesima, o nekim inercijamam o necemu sto je nemoguce ubrzat bez nekih rizika ili cak i sa rizicima, a treba tu i volje i znanja koje ovo drustvo, ova drzava ocito nema. ono, nema. ne kos je izmislit, nema. ima ono sto ima, ono sto nema nema, jebiga. a opet, za stvorit to sto nema, treba vremena, a po mom proracunu tu se radi o generacijama. a o kojim to generacijama? di?
onima koje su odgojene na okrupljivanju nekretnina kako bi bile povoljnije za grinfild? :zubo:

dakle, ova vlada, ako je mene pitat, sto opravdano, sto neopravdano, sere nemilo. ali nemilo.
ali ne zbog toga zbog cega se ovdje na topiku moze procitat. ti detalji, uskoci, mene to ne zanima, to je histeriziranje, to su tehnicke stvari koje treba uocit i procesuirat, vidjet o cemu se radi.
ova vlada mora provodit zakone, a zakoni su da smo mi neko jel, demokratsko, kapitalisticko drustvo i ova ili svaka socijaldemokracija samo u okviru toga moze radit. u okviru kapitalizma. i ova vlada nesto tu i radi.
ona prije je sve sasrala sto je mogla. ma sve, sve. satrala. i to vrlo namjerno, proracunato. lukavo. divlje cak. i nemoguce je tu inerciju.. i ekonomsku i prikladno zakonsku, ali i drustvenu, mentalitetnu, kulturnu, zaustavit tako lako.
i onda, jasno, ako ista oces napravit ili. sto god htio napravit, nece valjat. raja je ovdje bila strpljiva da biva sasravana, evo, dva desetljeca, a nestrpljiva je i oce da se u par godina stvori neko pravedno drustvo (citaj.. pravedni kapitalizam :facepalm: ) i da navale te investicije kao da su nase, moje.. kao da su dzabe i onda kad krenu grinfildi i braunfildi i portofiliji i koji kua vec sve ne postoji, onda cemo bit sta.. slobodniji? pametniji? ljepsi? bogatiji? osjetljiviji? suosjecajniji?

..i da se vratim na nase vrle izbjeglicke poduzetnike. ukratko, seru i oni i to, bogato seru. neka ne pizde da meni oni rade nesto dobro i da bi ja sad trebao njima dizat spomenike. tu vlasku filozofiju i naricanje nad sobom da bi dobio na cijeni, davno sam apsolvirao tu furbariju da je tudji profit na racun mene moja korist.
jedino cime se takvi mogu pohvalit jest neka kolicina agresije i ega koja je valjda u tom poduzetnistvu potrebna, ali neka me ne zajebavaju, oni laju radi sebe, ne radi sela.
nek se tuku nogom u guzicu sto imaju mogucnosti, zdravlja i slobode radit ono sto oce i bit za to placeni.. dobro placeni. ima masa ljudi boljih i pametnijih od njih, pa guraju negdje drugdje, nekako drugacije i jebiga, uglavnom sute i oru. jebiga, tako im se poslozilo. bez pompe, bez samosazaljenja, sa sto i jednim problemom. i ne mogu ic nigdje. ne vise. trpe i jedne vlade i druge i sve oko sebe i sebe.. :D

ono sto je najvaznije za ikakvu dalju raspravu.. jel mi zelimo kapitalizam ili ne? nakon tog odogovora (sebi) dalje ce lakse ic.. ono, skoro pa rutina. :kokice:
miky0
ST Leader

Post 19 Mar 2014, 21:12

Ti nisi normalan. Aj to sroci u manje, da mogu normalno citat :facepalm:
karambol

Post 19 Mar 2014, 21:34

Unda... :zivili:

E, ovaj undin post treba objaviti u svim medijima. :S

I izreklamirati trkeljanje... :zubo:
Tea Tree

Post 19 Mar 2014, 21:35

Naravno da se slažem s cijelim postom. :D

Samo ću izdvojiti nešto što mi je u ovom trenutku interesantno prokomentirati i za što imam vremena.
..a unda » wrote: nemas ti grinfild investicija..ili bilo kakvih drugih investicija ako nemas rijesene vlasnicke odnose, ako imas parcelu 1/12478, npr, samo to za pocetak.
zasto to nije rijeseno do sada. u zadnjih dvajst i nesto godina? kad se pocelo rjesavat? kad? kad pskamumtrina? :D ..sad, ova vlada to rjesava i rjesavala je 2000. i kadf je sanader dosao na vlast sve sto je krenulo u tom smjeru, bacilo se u vodu preko noci. prvo je to hadeze napravio kad je dosao na vlast.. odmah, drugi dan vlasti sve je te procedure i zakone i pripreme odbacio.
Počela je rješavati Vesna Škare Ožbolt. Ok, možda nije ona, možda joj je netko naredio da mora, možda su u šumi. Tada je to izgledalo kao njena najozbiljnija volja i želja da se uhvati u koštac s time.

Pa radila po vlastitom ili tuđem nalogu, ali je odradila odličan posao. Smijenjena je, naravno.

To je jedna od situacija za koju sam sklona vjerovati da takav nered nekome odgovara. Iako je ona nedugo nakon smjene, gostujući u NU2, i upitana što misli kako će izgledati reforma pravosuđa u pogledu uređenja vlasništva i zemljišnih knjiga, nadobudno i uz radostan osmijeh izjavila da vjeruje da je to sada jedan nezaustavljiv proces i da će se sve to odvijati jer se mora odvijati, s njom ili bez nje.
Međutoa. :crying:
Jest, nezaustavljiv proces koji se odvijao i nakon nje, ali puževim korakom. Ponekad i u leru. Ajd, kao nije se gasio motor, ali neka bude malo u leru, da ne dođemo prebrzo do cilja.
Pitaj boga što bi nas na cilju dočekalo.

Uzela je ona sve u obzir. I nije to lak posao, nimalo. Jedno je laprdati o uređenosti vlasništva i zemljišnih knjiga u bijelom svijetu koji nije imao društveno vlasništvo (s pravom korištenja zemljišta na kojem je kuća sagrađena, uz pravo pravcato vlasništvo te iste kuće, ali ne i zemljišta :zubo: ), stanarsko pravo, nacionalizacije, deposedacije, povrate i slične divote, a drugo je uhvatit se posla da bi se došlo makar toliko blizu tom bijelom svijetu da bi se uopće mogle raditi usporedbe sustava.
..i da se vratim na nase vrle izbjeglicke poduzetnike. ukratko, seru i oni i to, bogato seru. neka ne pizde da meni oni rade nesto dobro i da bi ja sad trebao njima dizat spomenike. tu vlasku filozofiju i naricanje nad sobom da bi dobio na cijeni, davno sam apsolvirao tu furbariju da je tudji profit na racun mene moja korist.
jedino cime se takvi mogu pohvalit jest neka kolicina agresije i ega koja je valjda u tom poduzetnistvu potrebna, ali neka me ne zajebavaju, oni laju radi sebe, ne radi sela.
nek se tuku nogom u guzicu sto imaju mogucnosti, zdravlja i slobode radit ono sto oce i bit za to placeni.. dobro placeni. ima masa ljudi boljih i pametnijih od njih, pa guraju negdje drugdje, nekako drugacije i jebiga, uglavnom sute i oru. jebiga, tako im se poslozilo. bez pompe, bez samosazaljenja, sa sto i jednim problemom. i ne mogu ic nigdje. ne vise. trpe i jedne vlade i druge i sve oko sebe i sebe.. :D
Tko hoće pošteno reći, a nije da nema takvih, samo što ne šalju naricateljska pisma po portalima, upravo i kaže ovo isto što i ti.
Možda bi i njih trebalo pozvati da se oglase. :D
Euklid
old school

Post 19 Mar 2014, 21:44

Eto... tako nam je kako nam je.

Kolo vode ljudi koji nikad nisu ni pomislili pokrenuti nekakav biznis u ovoj državi.

Oni koji su pokušali pa vidjeli šta je hrvatska birokracija polako pakiraju kofere...
Tea Tree

Post 19 Mar 2014, 21:46

Tko pakira kofere? Todorić? Kerum? Eto Kerum vodi(o) biznis, a vodio bi i državu. Kud ćeš bolje? :zubo:
karambol

Post 19 Mar 2014, 21:52

Euklid » wrote:Eto... tako nam je kako nam je.

Kolo vode ljudi koji nikad nisu ni pomislili pokrenuti nekakav biznis u ovoj državi.

Oni koji su pokušali pa vidjeli šta je hrvatska birokracija polako pakiraju kofere...
Meni to pakiranje kofera nije nešto što bi me zabrinjavalo. Ono što Unda kaže, kapital se giba, ide, ode, traži gdje će se oplodit...živio sam dosta godina vani i na putovanjima imao priliku upoznati masu ljudi i njihovih priča. Zašto bi amer išao u Češku, Nijemac u Portugal, Portugalac u Belgiju, Belgijanac u Poljsku...?
Zato jer mu je doma nepodnošljivo? Ili misli kako će imati bolje uvjete i veću šansu nego doma?
Jebe ga birokracija?
:ne zna:
Tea Tree

Post 19 Mar 2014, 22:00

karambol » wrote:
Meni to pakiranje kofera nije nešto što bi me zabrinjavalo. Ono što Unda kaže, kapital se giba, ide, ode, traži gdje će se oplodit...živio sam dosta godina vani i na putovanjima imao priliku upoznati masu ljudi i njihovih priča. Zašto bi amer išao u Češku, Nijemac u Portugal, Portugalac u Belgiju, Belgijanac u Poljsku...?
Zato jer mu je doma nepodnošljivo? Ili misli kako će imati bolje uvjete i veću šansu nego doma?
Jebe ga birokracija?
:ne zna:
Eh, da. To je jedna divna stvar u bijelom svijetu, što je sasvim uobičajeno otići u drugu državu, tamo raditi i malo vidjeti šta ima ako ti samo dosadi rodna gruda.
Iz Hrvacke se ne odlazi s takvim motivima i neće tako uskoro.
Malo nas i jebe "sjedi do mirovine na istom mjestu" mentalitet.
miky0
ST Leader

Post 19 Mar 2014, 22:02

Popisat cu se od smija sa ovim likovima iz polusvijeta

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=734893

Jebote, svi uz vladajcih zaradjuju uz silu, a ovaj i pistoljem :facepalm: i onda se cudimo sto normalni poduzetnici bjeze van :ne zna: a potom i pojedinci neshvacaju da primaju mirovine od onog sta ti isti poduzetnici uplate u proracun. Steta sto ce ti isti umirivljenici shvatit to na jedan grub nacin, kad jednog dana ne dobiju mirovinu, jer gle cuda, ti poduzetnici kad odu radit vanka, zbog boljih uvjeta, a dok ce tom tamo nekom umirovljeniku uplacivat mirovinsko :facepalm:

Steta, pokusali smo objasnit, ali ne ide pa ne ide :zubo:
Euklid
old school

Post 19 Mar 2014, 22:22

Tea Tree » wrote:Tko pakira kofere? Todorić? Kerum? Eto Kerum vodi(o) biznis, a vodio bi i državu. Kud ćeš bolje? :zubo:
Ništa, ništa... super nam ide... zaposlenost raste... ljudi uz pomoć države otvaraju nove firme... mladi se vraćaju u Hrvatsku... posao cvate... BDP dvocifreno juri gore... stranci se guraju ko će prije otvorit novi pogon... birokracija rješava papirologiju učas posla... ma više je ni ne vidiš - sve se može preko interneta...

:top:

i nikom nije lepše neg je nam... :lux:
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2014, 22:22

Tea Tree » wrote: Počela je rješavati Vesna Škare Ožbolt. Ok, možda nije ona, možda joj je netko naredio da mora, možda su u šumi. Tada je to izgledalo kao njena najozbiljnija volja i želja da se uhvati u koštac s time.

Pa radila po vlastitom ili tuđem nalogu, ali je odradila odličan posao. Smijenjena je, naravno.

..
..ma ama nije ona pocela. crkvenac mato je.. ili ko vec iz one vlade ili pri onoj vladi, govorio da o kakvom turizmu i investiranju u turizam mi pricamo kad potencijalni investitor ne zna od koga sto kupit i koliko i di i svasta nesto.. :D

drugo, skare ozbolt je dosla na nesto, nesto se pocelo radit prije nje, ali ona je trebala nastavit dalje u interesu omogucavanja dolazenja u posjed i vlasnistvo hadezeove klike.

trece, svi masu s necim, a ja opet masem s primjerom koji je vise vezan s ovim sto govorim nego sto to mozda na prvu izgleda, da umjesto da se kod povrata vlasnistava i slicnalija, takvih tuzbi prema drzavi, primjeni koncept koji je bio pred funkcioniranje, a to je da se nagodi i da drzava plati, obesteti, votevr, bez natezajucih i dugotrajnih procesa sudskih u kojima se skuipljaju kamate i koji na koncu ispadnu preskupi, a zna se da ce drzava te tuzbe izgubit i da ce morat platit ko zna kolko puta vise i kako sve, ono sto moze rijesit jeftinije odmah.. jer, nekom to nije bilo u interesu, tako da sam imao prilike vidjet jednu listu na kojoj npr jedan odvjetnicki ured koji je zastupao jednu stranku u takvom slucaju protiv drzave, samo na ime njegovih troskova mu je drzava morala platit na stotine tisuca eura.. dakle, nije drzava platila nekom miljun eura za tu neku..nesto, nekretninu, vlasnistvo, nego je tu nekretninu izgubila i znala je da ce je po zakonu izgubit, platila jos kamate i platila troskove odvjetnika u suludim iznosima..
a to je bilo nakon sto je ona vlada 2003. otisla.

skare ozbolt je mozda i pokusala radit neke kompromise i nesto tu, pisi jedan pamti dva, pa da to nekako barem tako krene u praksi, nesto zrtvovat, da bi se nesto napravilo, ali vidjeli smo koliko je takva potrajala sanaderu. :zubo:
a onda bi mogli i spekulirat i zasto.. necemo valjda za sve okrivljavat hag, gotovinu.. neki razlozi su puno jednostavniji i unosniji. :zubo:

cetvrto, svaka cast njoj i postenje, ali ipak je ona iz ciste provo. mislim, ono, nemojte me zajebavat.. :D
  • Information