Abortus
Ne, nije isto ok. Pro liferi ne daju izbor, a izbor je nužan.
Može li preživjeti samostalno izvan majčinog tijela? Kuca li mu srce? Ne i ne. Opet se vraćamo na to kad počinje život. Možeš misliti da je to jalova isprika za ono što smatraš ubojstvom, ali zbilja nije isti čin pobaciti u šestom tjednu trudnoće i ubiti formirano ljudsko biće.
Ako ne braniš abortuse i prepuštaš ih pojedinačnoj ulozi majke, onda si pro choice. Tebe nitko ne tjera da pobaciš. To je također pojedinačna odluka. Pro choiceri se upravo za to zalažu. Harm reduction, između ostaloga. Kad staviš pobačaj u ilegalu, prepuštaš ga kojekakvim nestručnjacima koji svojim neznanjem i nesterilnim uvjetima rada mogu ugroziti život majke, mogu joj oštetiti maternicu i učiniti je trajno neplodnom, mogu deformirati plod...
Može li preživjeti samostalno izvan majčinog tijela? Kuca li mu srce? Ne i ne. Opet se vraćamo na to kad počinje život. Možeš misliti da je to jalova isprika za ono što smatraš ubojstvom, ali zbilja nije isti čin pobaciti u šestom tjednu trudnoće i ubiti formirano ljudsko biće.
Ako ne braniš abortuse i prepuštaš ih pojedinačnoj ulozi majke, onda si pro choice. Tebe nitko ne tjera da pobaciš. To je također pojedinačna odluka. Pro choiceri se upravo za to zalažu. Harm reduction, između ostaloga. Kad staviš pobačaj u ilegalu, prepuštaš ga kojekakvim nestručnjacima koji svojim neznanjem i nesterilnim uvjetima rada mogu ugroziti život majke, mogu joj oštetiti maternicu i učiniti je trajno neplodnom, mogu deformirati plod...
gonj špadi
Pa, pro choice je isto žešće ograničen koncept, zato što zapravo nemaš dovoljno parametara za odlučit hoće li netko/nešto živjet ili neće. Zapravo, odlučuješ samo o tome hoćeš li ti imati "nešto", ne znaš čak ni kakvo će dijete biti. Samo što ja ne mislim da se radi o šteti svemirskih razmjera. Ne mislim ni da je benigan čin. Ne znam. Ne znam čemu ljudi uopće 
Inače, na osnovu informacija koje ipak imam o ljudima, abortus treba ostati legalan jer je bar za postojeća bića tako bolje.
Inače, na osnovu informacija koje ipak imam o ljudima, abortus treba ostati legalan jer je bar za postojeća bića tako bolje.
- schmokljan
Ja jesam da se abortus dozvoli, ali bi osoba prije toga morala razgovarati s psihijatrom koji bi joj trebao objasniti da bi jednog dana ne samo mogla nego i morala imati grižnju savjesti.
Dakle - ako ste zdrava osoba, abortus će vam biti jedan od većih izvora grižnje savjesti u životu. Ako nećete razviti grižnju savjesti - onda i niste ljudsko biće u cijelosti.
Dakle - razgovor s psihijatrom.
Zatim, država bi trebala omogućiti trudnicama koje ne žele djete povezivanje s osobama koje žele usvojiti djete. Porod, sretna majka dobija 10000kn za odricanje od djeteta, a sretni par, koji je ostao bez 10 000kn, dobija djete bez da je nova majka izgubila formu.
Ima sto načina da se smanji broj abortusa, koje, opet ponavljam, bih uvijek dozvolio.
Dakle - ako ste zdrava osoba, abortus će vam biti jedan od većih izvora grižnje savjesti u životu. Ako nećete razviti grižnju savjesti - onda i niste ljudsko biće u cijelosti.
Dakle - razgovor s psihijatrom.
Zatim, država bi trebala omogućiti trudnicama koje ne žele djete povezivanje s osobama koje žele usvojiti djete. Porod, sretna majka dobija 10000kn za odricanje od djeteta, a sretni par, koji je ostao bez 10 000kn, dobija djete bez da je nova majka izgubila formu.
Ima sto načina da se smanji broj abortusa, koje, opet ponavljam, bih uvijek dozvolio.
schmokljan » wrote:Ja jesam da se abortus dozvoli, ali bi osoba prije toga morala razgovarati s psihijatrom koji bi joj trebao objasniti da bi jednog dana ne samo mogla nego i morala imati grižnju savjesti.
Zašto si tako siguran? I u grižnju savjesti i u to da žena koja abortira i ne osjeća je nije ljudsko biće u cjelosti? Postoji niz motiva i okolnosti u kojima se žene odlučuju na abortus; mislim da naročito one koje su nakon abortusa rodile neku drugu djecu ne moraju uopće patiti zbog abortusa
Uloga psihijatra ne smije biti nabijanje grižnje savijesti. Razgovor da, ali ne nabijanje grižnje savijesti.
Prodavanje i kupovanje djece mi se ne čini nikako sretnim rješenjem. Ako se već potiče rađanje i usvajanje, onda makni novac iz te priče.
Prodavanje i kupovanje djece mi se ne čini nikako sretnim rješenjem. Ako se već potiče rađanje i usvajanje, onda makni novac iz te priče.
Happy Easter!
- schmokljan
Ali bez novca bi došlo do abortusa. Govorim da treba obeštetiti djevojku koja je devet mjeseci nosila neželjeni plod, ispatila se jadnica, nije mogla tulumariti, a i zdebljala se ono, fakat.
- schmokljan
Naravno da nije obvezna, razvit će je samo normalna ljudska bića.ElliQuinn » wrote:Zašto je grižnja savjesti obavezna? Nismo svi isti.
Izgubila posao, teško se razboljela, nosila dijete silovatelja, izbačena iz kuće...schmokljan » wrote:Ali bez novca bi došlo do abortusa. Govorim da treba obeštetiti djevojku koja je devet mjeseci nosila neželjeni plod, ispatila se jadnica, nije mogla tulumariti, a i zdebljala se ono, fakat.
Upravo ta djevojka koju ti imaš u mislima će potaknuta s 10000 kn namjerno ostati u drugom stanju. Kad se priča o abortusu zapravo pričamo o neželjenim trudnoćama, djeci koju se ne želi. Radije djeluj na način da do neželjene trudnoće ni ne dođe umjesto da stvaraš uvjete za dodatne trudnoće nakon kojih pitaj vraga što će s tom djecom stvarno biti.schmokljan » wrote:Ali bez novca bi došlo do abortusa. Govorim da treba obeštetiti djevojku koja je devet mjeseci nosila neželjeni plod, ispatila se jadnica, nije mogla tulumariti, a i zdebljala se ono, fakat.
Happy Easter!
Jebiga, za mene je ova diskusija gotova do navečer, ako. Do tada, molim, ukliži na sklizak teren normalnostischmokljan » wrote:
Naravno da nije obvezna, razvit će je samo normalna ljudska bića.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Znači, svi oni muškarci sretni što nisu postali očevi abortirane djece nisu normalna ljudska bića.schmokljan » wrote:
Naravno da nije obvezna, razvit će je samo normalna ljudska bića.
- schmokljan
Slaba je to plaća - jedva preko 1000kn mjesečno. A ako je netko doista spreman nositi devet mjeseci da bi prodao bebu za 10 000kn - neka mu.aisling » wrote: Upravo ta djevojka koju ti imaš u mislima će potaknuta s 10000 kn namjerno ostati u drugom stanju. Kad se priča o abortusu zapravo pričamo o neželjenim trudnoćama, djeci koju se ne želi. Radije djeluj na način da do neželjene trudnoće ni ne dođe umjesto da stvaraš uvjete za dodatne trudnoće nakon kojih pitaj vraga što će s tom djecom stvarno biti.
I što fali sad namjernoj trudnoći zbog zarade? Nije li to svakidašnja pojava, omiljena međ Hrvaticama?
- schmokljan
Apsolutno. Šljam.ElliQuinn » wrote: Znači, svi oni muškarci sretni što nisu postali očevi abortirane djece nisu normalna ljudska bića.
Neka mu? Pričaš o grižnji savijesti, a što činiš? Sprdanje neće ni jedno dijete spasit.schmokljan » wrote:
Slaba je to plaća - jedva preko 1000kn mjesečno. A ako je netko doista spreman nositi devet mjeseci da bi prodao bebu za 10 000kn - neka mu.
I što fali sad namjernoj trudnoći zbog zarade? Nije li to svakidašnja pojava, omiljena međ Hrvaticama?
Happy Easter!
reci mi, kad liječnici odluče da treba trudnica ići na pobačaj, jel to onda po tebi u redu? kad testovi pokažu predispozicije za neku gadnu bolest, ili kad uzv pokaže deformacije od kojih neće ni preživjeti kad se rodi, a često će umrijeti još za vrijeme trudnoće? jel smije žena otići na pobačaj? jer, ako onda smije, onda si licemjeran, ti odlučuješ.schmokljan » wrote:Ali bez novca bi došlo do abortusa. Govorim da treba obeštetiti djevojku koja je devet mjeseci nosila neželjeni plod, ispatila se jadnica, nije mogla tulumariti, a i zdebljala se ono, fakat.
ako trudnoća postaje po život opasna za trudnicu, i potreban je pobačaj jer, koliko znam, uvijek je prvi život trudnice, jel smije onda po tebi ići na pobačaj?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
I među Indijkama. Cijela se industrija razvila.schmokljan » wrote:
Slaba je to plaća - jedva preko 1000kn mjesečno. A ako je netko doista spreman nositi devet mjeseci da bi prodao bebu za 10 000kn - neka mu.
- schmokljan
Čitaš li ti uopće što ja pišem?Pješčana » wrote: reci mi, kad liječnici odluče da treba trudnica ići na pobačaj, jel to onda po tebi u redu? kad testovi pokažu predispozicije za neku gadnu bolest, ili kad uzv pokaže deformacije od kojih neće ni preživjeti kad se rodi, a često će umrijeti još za vrijeme trudnoće? jel smije žena otići na pobačaj? jer, ako onda smije, onda si licemjeran, ti odlučuješ.
ako trudnoća postaje po život opasna za trudnicu, i potreban je pobačaj jer, koliko znam, uvijek je prvi život trudnice, jel smije onda po tebi ići na pobačaj?
Trudnica sama odlučuje. Abortus mora ostati legalna i legitimna opcija. Samo. Ne. Volim. Da. Se. Hvale. Abortusom.
Nisam čula da se neko hvalio abortusom. A bilo bi loše imati grižnju savjesti nakon svjesne, savjesne, dobro odvagnute odluke donešene s razlogom. I posao psihologa bi bio da pomogne donijeti ženi ispravnu odluku (ne odlučivati umjesto nje) i da joj pomogne osloboditi se nakon toga grižnje savjesti.schmokljan » wrote:
Čitaš li ti uopće što ja pišem?
Trudnica sama odlučuje. Abortus mora ostati legalna i legitimna opcija. Samo. Ne. Volim. Da. Se. Hvale. Abortusom.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- schmokljan
Psihologe ne treba konzultirati, oni nisu osposobljeni da rade s ljudima.
Jedino bi normalno bilo imati grižnju savjesti. I ne shvaćam kako abortus može biti savjestan. To može biti, u najboljem slučaju, tek naknadna pamet.
Jedino bi normalno bilo imati grižnju savjesti. I ne shvaćam kako abortus može biti savjestan. To može biti, u najboljem slučaju, tek naknadna pamet.
U premalo cipela ulazis dok razmisljas o ab.schmokljan » wrote:Psihologe ne treba konzultirati, oni nisu osposobljeni da rade s ljudima.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
O kakvoj naknadnoj pameti govorimo u slučaju abortusa jer je plod deformiran ili trudnoća ugrožava život majke ili je trudnoća rezultat silovanja?schmokljan » wrote:I ne shvaćam kako abortus može biti savjestan. To može biti, u najboljem slučaju, tek naknadna pamet.
Ni ja. Nikad. A ni da ga netko preporučuje kao kontracepcijsku metodu. Ili da tvrdi da je to bezazlena stvar. Tako da zbilja ne razumijem tu schmokljanovu hajku na ljude koji ga navodno propagiraju.Margarita » wrote: Nisam čula da se neko hvalio abortusom.
gonj špadi
-
- Information
-