Aj da vidimo koliko ste pametni...

Stare teme i začeci foruma
MightyMe

Post 11 Sep 2013, 13:10

Emericzy » wrote:Hajde se kurči ovime:

Koja je specifična toplina mješavine leda i vode.
Čini mi se da je to malo ovisno o omjeru vode i leda. Dodatno, mislim da je malo blentavo računat takav broj(ako je uopće i moguće) jer važnu ulogu u tom sustavu igra latentna toplina taljenja leda. Računanje termičke ravnoteže sustava u kojem su voda i led je trivijalno, a za izračunat što se događa kad se doda još koji element u takav sustav potrebno je samo malo gornju jednadžbu modificirati.

Btw. Falija si interpunkcijski znak. :raspa: :zubo:

Emericzy

Post 11 Sep 2013, 17:44

MightyMe » wrote: Čini mi se da je to malo ovisno o omjeru vode i leda. Dodatno, mislim da je malo blentavo računat takav broj(ako je uopće i moguće) jer važnu ulogu u tom sustavu igra latentna toplina taljenja leda. Računanje termičke ravnoteže sustava u kojem su voda i led je trivijalno, a za izračunat što se događa kad se doda još koji element u takav sustav potrebno je samo malo gornju jednadžbu modificirati.

Btw. Falija si interpunkcijski znak. :raspa: :zubo:
Čim ideš filozofirati, ili nedajbože računati, ne znaš odgovor. Zna se što je u tehničkom smislu mješavina vode i leda. Ona ima temperaturu nula stupnjeva. To je datost i znaš da je tako. Zato se i upotrebljava ako hoćeš da ti nešto bude točno na nuli. I to je cijela tajna mog pitanja. Dakle, traži se količina topline koja će temperaturu te mješavine podići za jedan stupanj. Da, naravno, odgovor je trivijalan i ne treba ti znati baš nikakve podatke ni o mješavini ni o ledu ni o vodi da bi došao do njega.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 11 Sep 2013, 18:05

Ako je za 1 stupanj po kilogramu, onda cp mješavine na toj razlici. :misli:
nina williams
Been thanked: 2 times

Post 11 Sep 2013, 19:11

Jebete po tavanu, a?
Ajde neka.
:zubo:
MightyMe

Post 11 Sep 2013, 19:33

Emericzy » wrote:
Čim ideš filozofirati, ili nedajbože računati, ne znaš odgovor. Zna se što je u tehničkom smislu mješavina vode i leda. Ona ima temperaturu nula stupnjeva. To je datost i znaš da je tako. Zato se i upotrebljava ako hoćeš da ti nešto bude točno na nuli. I to je cijela tajna mog pitanja. Dakle, traži se količina topline koja će temperaturu te mješavine podići za jedan stupanj. Da, naravno, odgovor je trivijalan i ne treba ti znati baš nikakve podatke ni o mješavini ni o ledu ni o vodi da bi došao do njega.
Količina topline potrebna je Q = m(led)* lambda + m(voda + led)*c(voda)*1K.
Gdje je: lamda latentna toplina taljenja leda, a c je specifični toplinski kapacitet vode..

I još nešto: specifična toplina ≠ toplina.
karambol

Post 11 Sep 2013, 23:01

nina williams » wrote:Jebete po tavanu, a?
Ajde neka.
:zubo:

:rofl: :rofl:
Emericzy

Post 12 Sep 2013, 14:48

MightyMe » wrote:
Količina topline potrebna je Q = m(led)* lambda + m(voda + led)*c(voda)*1K.
Gdje je: lamda latentna toplina taljenja leda, a c je specifični toplinski kapacitet vode..

I još nešto: specifična toplina ≠ toplina.
Rekao sam lijepo da su filozofiranje i pokušaji računanja znak neznanja. Nema se tu što računati. Odgovor je beskonačna.
MightyMe

Post 12 Sep 2013, 15:03

Nije.
Emericzy

Post 12 Sep 2013, 15:13

MightyMe » wrote:Nije.
Je
MightyMe

Post 12 Sep 2013, 15:16

Brao kralju, evo besa. :bicedobro:
Karlinjo

Post 12 Sep 2013, 15:40

Prva verzija pitanja je uopće nejasna, a na drugu verziju odgovor nije beskonačno. Nakon pokušaja otkrivanja što je pisac htio pitati, mislim da je razlog blizak "mom" odgovoru, a to je da je specifična toplina jednaka cp ali krivo...

Dakle vjerojatno je nekakva logika sljedeća. Definicija cp je promjena entalpije s temperaturom pri konstantom tlaku, ∂h/∂T odnosno r/ΔT. Kako je pri kopnjenju razlika temperature ΔT, odnosno dT=0 onda je cp beskonačan pa iz nekog razloga misli da je i ovaj r beskonačan, a nije.

Tu beskonačnost naravno treba svladati na neki drugi način jer očito je da led neće moći primati beskonačno topline po kilogramu, a to se radi tako da se ta toplina r izračunava kao razlika entalpije između točke kad led počne kopniti i točke kada je kopnjenje dovršeno. Slično kao što se kod isparavanja računa razlika entalpija od točke kad je isparavanje gotovo i točke kad je isparavanje tek počelo. Eventualno u slučaju matematičkog trika bez fizikalnosti je beskonačno.

Dakle pitanje: Koja je specifična toplina mješavine leda i vode. je nedorečeno. Odgovor na to pitanje bi eventualno bio latentna toplina koja isto ima jedinice J/kg i nije beskonačna, ako je u pitanju kopnjenje, opet ni ta toplina kao što gore rekoh nije beskonačna. Što će reći, specifični toplinski kapacitet je beskonačan ali samo neko vrijeme. Specifična toplina kopnjenja ili tako nešto nije.
MightyMe

Post 12 Sep 2013, 17:29

Kolega( :zubo: ), slažem se, samo da dodam da se pjesnik potpuno pojasnio evo ovdje:
Emericzy » wrote: Dakle, traži se količina topline koja će temperaturu te mješavine podići za jedan stupanj.
I na to pitanje odgovor je onaj moj, mislim da se i ti slažeš s time.
Da je odgovor na to pitanje slučajno beskonačno to bi nam uvelike olakšalo život. Imali bi klima uređaje kojima ne bi trebala struja, nuklearnim elektranama ne bi trebale rijeke da ih hlade, oni debili na Međunarodnoj svemirskoj postaji ne bi svako malo trebali dopremat tekući dušik da je hlade kad možemo beskonačnu količinu energije spremit u čašu s ledom. Da ne nabrajam ostale situacije koje nastaju iz elementarnog razumjevanja ovog problema.
Da je u pitanju neko drugi, ovo bi doživio samo kao glupo trolanje. :ne zna:

P.S. Mislim da je krajnje vrijeme da instaliram LaTex dodatak na forum, pa da nam bude lakše komunicirat. :zubo:
Karlinjo

Post 12 Sep 2013, 17:36

Imaš za to MathJax. Možda se može integrirat s phpbb. :o
MightyMe

Post 12 Sep 2013, 17:38

Provjerit ću. Vidio sam na nekim phpbb forumima da se samo u [latex] tagove stavi latex i da ga on kompajlira sam i stavi u post.
Karlinjo

Post 12 Sep 2013, 17:39

Pa da to radi MathJax. Samo ne znam kako integrirat na phpbb, vjerojatno ima kakav modul.
MightyMe

Post 12 Sep 2013, 17:40

Ako još bude sličnih rasprava ovoj moga bi malo nać vrimena i pozabavit se s time. :D
Karlinjo

Post 12 Sep 2013, 17:41

Vjerojatno neće baš biti al' je fora. Evo paketa i evo kako u konačnici izgleda s uputama.
elma

Post 12 Sep 2013, 19:03

:zzzec:

ispričavam se.
oću ovo već danima staviti, ali si sve mislim da bi nekoga moglo uvrijediti :misli: :tuzni: ja sam zapravo zavidna što ništa ne razumijem :nogica:
Karlinjo

Post 12 Sep 2013, 19:35

Tako ti i avatar izgleda... :zzzec:

Možda zvuči fancy ali nije ništa posebno.
elma

Post 12 Sep 2013, 19:38

:rofl:
Zmaj021
Been thanked: 8 times

Post 12 Sep 2013, 22:24

Ne mre se dić mješavini temperatura, jer bi se prvo led otopio. Nema leda - nema mješavine.
MightyMe

Post 12 Sep 2013, 22:41

Onda opet nije odgovor beskonačno. Jer mješavini vode i leda ne možeš dovest beskonačno topline. Jer kad bi to pokušao nakon što dovedeš količinu topline koja je Q = m*lambda, mješavina prestane postojat. Derfor, odgovor beskonačno je netočan.
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 13 Sep 2013, 07:03

jel to važno zbog usporavanja kockica leda u viskiju ili kontrole otapanja ledenjaka?
kurvanjski avatar, a
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 13 Sep 2013, 08:00

Da je Majti bio na Titaniku, bilo bi manje ljigavih filmova...
Emericzy

Post 13 Sep 2013, 14:30

Karl Jozef » wrote:Prva verzija pitanja je uopće nejasna, a na drugu verziju odgovor nije beskonačno. Nakon pokušaja otkrivanja što je pisac htio pitati, mislim da je razlog blizak "mom" odgovoru, a to je da je specifična toplina jednaka cp ali krivo...

Dakle vjerojatno je nekakva logika sljedeća. Definicija cp je promjena entalpije s temperaturom pri konstantom tlaku, ∂h/∂T odnosno r/ΔT. Kako je pri kopnjenju razlika temperature ΔT, odnosno dT=0 onda je cp beskonačan pa iz nekog razloga misli da je i ovaj r beskonačan, a nije.

Tu beskonačnost naravno treba svladati na neki drugi način jer očito je da led neće moći primati beskonačno topline po kilogramu, a to se radi tako da se ta toplina r izračunava kao razlika entalpije između točke kad led počne kopniti i točke kada je kopnjenje dovršeno. Slično kao što se kod isparavanja računa razlika entalpija od točke kad je isparavanje gotovo i točke kad je isparavanje tek počelo. Eventualno u slučaju matematičkog trika bez fizikalnosti je beskonačno.

Dakle pitanje: Koja je specifična toplina mješavine leda i vode. je nedorečeno. Odgovor na to pitanje bi eventualno bio latentna toplina koja isto ima jedinice J/kg i nije beskonačna, ako je u pitanju kopnjenje, opet ni ta toplina kao što gore rekoh nije beskonačna. Što će reći, specifični toplinski kapacitet je beskonačan ali samo neko vrijeme. Specifična toplina kopnjenja ili tako nešto nije.
Ne nego uvijek. Konstantno. Vječno. Dokle god je ono što griješ mješavina leda i vode.

Ako više nije, onda to više nije predmet mog pitanja.

Ili, kako reče Zmaj:
Zmaj021 » wrote:Ne mre se dić mješavini temperatura, jer bi se prvo led otopio. Nema leda - nema mješavine.
  • Information