Nema posla za pušače

Stare teme i začeci foruma
Pješčana

Post 08 Sep 2013, 15:36

Naišla sam na ovaj članak:
http://abcnews.go.com/blogs/headlines/2 ... -new-jobs/

Od idućeg tjedna na Floridi, u jednom okrugu se neće zapošljavati ljudi koji puše, čak planiraju i nikotinski test.
Kako gledate na to?
Ja sam nepušačica, i otkad je zabranjeno pušenje u prostorijama firme, moram priznati da mi je ugodnije. Prije se pušilo u kuhinjama, koje su bile tako zadimljene, da se nije jelo tamo, samo kafenisalo i pušilo, i dok bih otišla samo podgrijat klopu, sva bih smrdila.
Otkad je zabranjeno, kod mene se puši ispred firme, ili se ode u lokalni birc.
Problem je, pauze za cigaretu su često trenuci kad se dogovaraju stvari oko posla, nove ideje, novi ljudi..i često imam dojam da sam isključena iz mnogih stvari i mogućih napredovanja jer ne idem zapaliti, i najčešće ne idem ni ko pratnja jer mi je, iskreno, tlaka.
Ne da mi se stajati 10 minuta i udisati dim samo da bih "se družila".
Postoji li šansa da će se ovako nešto početi i primjenjivati i kod nas? Kako je kod vas, zaposlenih, na poslu?
Puše li svi negdje pored zgrade? Je li cigareta vrijeme kad pričate o poslu i tko je s vama, zna što se događa?

Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Lastan

Post 08 Sep 2013, 16:49

Pješčana » wrote:Od idućeg tjedna na Floridi, u jednom okrugu se neće zapošljavati ljudi koji puše, čak planiraju i nikotinski test.
Kako gledate na to?
Ako su za neke poslove prikladni testovi na droge, prikladni su i nikotinski testovi.
No tehnički, dok su cigarete legalne, ovakva bi se praksa mogla lako pokazati diskriminatorskom i kao takvom - ilegalnom.
Problem je, pauze za cigaretu su često trenuci kad se dogovaraju stvari oko posla, nove ideje, novi ljudi..i često imam dojam da sam isključena iz mnogih stvari i mogućih napredovanja jer ne idem zapaliti, i najčešće ne idem ni ko pratnja jer mi je, iskreno, tlaka.
Ne da mi se stajati 10 minuta i udisati dim samo da bih "se družila".
Postoji li šansa da će se ovako nešto početi i primjenjivati i kod nas? Kako je kod vas, zaposlenih, na poslu?
Puše li svi negdje pored zgrade? Je li cigareta vrijeme kad pričate o poslu i tko je s vama, zna što se događa?
Neki u redakciji puše. Izlaze svako toliko u dvorište da zapale koju.
Ako sam s nekim počeo razgovarati, ponekad izađem da popričamo.
Redakcija je premala (a uslijed krize još dodatno smanjena) da bi se stvarali nekakvi klanovi, ali ovo što navodiš upravo je razlog zašto unatoč svemu zagovaram strože restrikcije na radnome mjestu.

Pušač koji ode na čik-pauzu puši. Nepušač koji uzme pauzu samo zabušava. I to je percepcija koje se nije lako riješiti.
A opet, i poslodavcima polako dolazi do mozga ona sirova MBA matematika: radnik koji za radnog vremena popuši 12 cigareta po pet minuta nije radio čitav jedan sat od onih osam za koje je plaćen.

Posve je pak druga tema što bi u današnje doba radni dan trebao imati četiri sata.
Zekoslawa

Post 08 Sep 2013, 16:51

Kod mene se na poslu ne puši. Sreća. Jerbo meni, okorjeloj smrdljivici, smrdi kad nekoliko ljudi puši na malom prostoru, kamoli neće nepušačima. Usto me želja za cigaretom natjera da izađem i protegnem noge. Pušim negdje u blizini, gdje već ugledam zgodno mjesto. Ne stojim odmah ispred vrata jerbo mi šefica živi na gornjem katu, pa da ne bi ispalo da više pušim nego što radim, maknem se negdje gdje nisam u vidokrugu.
Da su pušači društveni, jesu. Na čik-pauzama se druže, upoznaju, kombiniraju i svašta nešto. Opet, s druge strane, štogod se izdogađa u firmi dok ti vani pušiš, pa ti dođe na isto, ne mislim da ste baš jako uskraćeni vi nesmrdljivci. :D
karambol

Post 08 Sep 2013, 17:01

Ovo sto Lastan kaze...diskriminacija. Pljuge su legalne unatoc kampanji i histeriji o njohovoj stetnosti...

Ovakav nacin je lako primjenjiv i na debele, one koji zderu u mekdonaldsu ili kfc-u, one koji nose benneton ili one koji imaju pirs na obrvi ili vec kaj si netko smisli i argumentira poput ovih idiota...

:gaah:
Lastan

Post 08 Sep 2013, 17:04

Zekoslawa » wrote:Opet, s druge strane, štogod se izdogađa u firmi dok ti vani pušiš, pa ti dođe na isto, ne mislim da ste baš jako uskraćeni vi nesmrdljivci. :D
Dok se pušači druže, nepušači uglavnom dosadno rade. Tako da su u većim firmama nepušači prilično uskraćeni ako su hijerarhijski ispod razine najviše rangiranog pušača u društvu.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 08 Sep 2013, 17:08

Da radim uvijek bi se priključio pušačima. Dapače, ako nitko neće pušit, namjeravam počet pušit ako se ikad zaposlim. :zubo:
Zekoslawa

Post 08 Sep 2013, 17:13

Lastan » wrote: Dok se pušači druže, nepušači uglavnom dosadno rade. Tako da su u većim firmama nepušači prilično uskraćeni ako su hijerarhijski ispod razine najviše rangiranog pušača u društvu.
Ma jašta. Ne postoje pauze za išta drugo osim za pušenje. :zecorolleyes:
Evo ja imam kolegicu štrebericu, pušačicu inače, koja kaže da u pet godina koliko tu radi nikad nije izašla zapaliti. Zato dnevno obavi desetak telefonskih razgovora. Ja, s druge strane, odem zapaliti. Al u osam sati mobitel jedva da i pogledam, osim kad nemam posla. I onda tko tu radi, a tko zabušava? :kokice:
MightyMe

Post 08 Sep 2013, 17:26

I alkohol je legalan pa ne moš drmnit svaku pauzu domaću brlju da dođeš sebi malo. :D
karambol

Post 08 Sep 2013, 17:42

MightyMe » wrote:I alkohol je legalan pa ne moš drmnit svaku pauzu domaću brlju da dođeš sebi malo. :D

Ma kako ne bi mogao...ako si, npr. Diplomat s karijerom. Njima najcesce strada jetra... :zubo:

Naravno da necu pusit radim li u INI na busotini ili nekaj slicno. Naravno da moje izlaske, pauze i puspauze mozes kao poslodavac kontrolirati, stimulirati ili ne, voditi evidenciju ili ne i gledati me kako radim...ali... Mislim da ovo spada u antipusacku histeriju i zato mi ode na zivac... :zubo:

Najbolje je da se sve lijepo propise, uvjetuje, stavi u tablice i da se iznova organizira planeta...jedino je pitanje tko ce to organizirati..
Tko ce tu biti glavni? :raspa:
Beau

Post 08 Sep 2013, 18:31

Svasta sam cula na racun pusaca, al to da ce nepusacu ispred nosa preotet unaprjedjenje na poslu, to nisam nikad :hek:

Radim u velikoj firmi pun kufer godina, mnogo nas pusi vani, i odgovorno tvrdim da je to cisti nonsens. Bar kad je o mojoj firmi rijec. Ako i pricamo o poslu dok pusimo, onda se zgrazamo u kako debilboj firmi radimo :D
Karikiram malo.

Takodjer, za nepusace koji izadju protegnut noge i popricat, nitko ziv ne misli da su lijeni :ne zna:

Ne znam, izbezume me ovakve stvari. Postat cu militantni zagovaratelj pusenja, jebes mi sve ako necu :puke:
Tea Tree

Post 08 Sep 2013, 22:39

Nema mi smisla testiranje na nikotin. Pobogu, ne da je sumanuto nego nema veze s mozgom. Nije li jednostavnije zabraniti odlaske na puš pauzu? Eto, takva je politika firme, nema izlazaka na 5 min, nema ničega, zna se kad je pauza i gotovo. Tko će se toga pridržavati - dobro; tko neće, zna gdje su vrata. :ne zna:

Razumljivo mi je da poslodavcu nije u interesu da radnik ima u svakom radnom danu sat vremena izgubljenog na pušenje. Ali mu je zapravo svejedno je li radnik taj sat izgubio na pušenje ili je 15 puta nazvao dijete da vidi je li sralo, pišalo, napisalo zadaću, adekvatno se obuklo, otišlo na neku aktivnost itd.
Ne vjerujem da blagajnice u velikim trgovinama imaju mogućnost gubiti vrijeme na telefoniranje djetetu ili na pušenje.
Pješčana

Post 08 Sep 2013, 23:01

kad bismo pušenje stavili pod ovisnost, što i je, onda bismo imali situaciju da se test na drogu primjenjuje, i nije bitno di se drogiraš, izvan posla ili za vrijeme pauze. droge ne smije biti.
postoj ii nikotinska ovisnost, i ljudi su živčani kad se skidaju ili kad nema cigareta ili je sve zatvoreno pa nemaju di kupiti. koliko su onda produktivni?

čitala sam pred nešto vremena da zdravstvena osiguranja planiraju povisiti naknade za one koji ne žive zdravo, jer već rade na tome da budu bolesni u budućnosti, dakle, koštat će-
i nekako, ja bih, ja ih razumijem.nije da se slažem u potpunosti, ali kad vidim masu ljudi kako si uništavaju tijela pušenjem i groznom prehranom, nekako mi se ne da da svi oni jednom budu o mom trošku na liječenju.
zvuči li ovo previše naci?

kad bi se pušačima smanjile šanse za zaposlenje, možda bi se smanjio broj pušača :ne zna:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Zekoslawa

Post 08 Sep 2013, 23:17

A koliko su produktivni debeli kad su gladni, a OKP-ovci kad idu prati ruke svakih 5 minuta, a depresivci koji su u svom svijetu, a oni s brzim metabolizmom koji idu srat tri puta za radnog vremena, a ovi, a oni? :kokice:

A mislim. Kad bi se smanjile šanse za pronalazak posla svakome tko nije savršen, ima bit da bismo se svi potrudili da budemo savršeniji.
Silajn

Post 09 Sep 2013, 00:42

Zekoslawa » wrote:A koliko su produktivni debeli kad su gladni, a OKP-ovci kad idu prati ruke svakih 5 minuta, a depresivci koji su u svom svijetu, a oni s brzim metabolizmom koji idu srat tri puta za radnog vremena, a ovi, a oni? :kokice:

A mislim. Kad bi se smanjile šanse za pronalazak posla svakome tko nije savršen, ima bit da bismo se svi potrudili da budemo savršeniji.
E pa ne znam baš. Serem ti se na takav posao, ukratko. Da bismo počeli zabranjivat pušače, debele, bolesne, katolike, roditelje, vlasnike tvorova i sl., trebali bismo prvo imati idealan sustav rada. A nemamo ga, nit ćemo ga ikad imati. Ljudi ne da nisu u stanju, nego NE ŽELE optimizirati radne zadatke na način da nitko ne može ništa do raditi 8 sati, jer bi sustav otišao u vražju mater. Načne li se na ovaj način spirala diskriminacije, nema joj kraja. Zapravo, jupiiiiiiiii :giggle:
Tea Tree

Post 09 Sep 2013, 01:06

Sjećam se da je gradonačelnik New Yorka namjeravao uvesti zabranu pušenja i na terasama kafića, u parkovima itd. jer se dim širi u zrak i zagađuje. :D Ne znam je li uspio u tome.

Jako puno puta sam vidjela koliko kontrola i telefoniranje djetetu može oduzeti vremena. Ne znam, možda to na Floridi nije običaj pa ne eliminiraju zaposlenike s djecom. Ili će bit ne smiju to staviti kao uvjete zapošljavanja. :zubo:

Nisu savršeni ni poslodavci ni radnici pa će se teško doći do nekog savršenog sustava.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 09 Sep 2013, 01:28

Koliko znam, pokušao je uvesti i zabranu prodaje pića sa šećerom, mislim one njihove kave, veće od određene količine zbog debljine... :D
Tea Tree

Post 09 Sep 2013, 01:41

Trebalo bi napraviti različite tripove, za svaku firmu posebno. Kad čvakneš da zabriješ na firmu. :D
Sve bi se uzelo u obzir: vrijeme djelovanja: minimalno 8 sati, nuspojave: izostanak želje za cigaretom, nema fizioloških potreba (hrana, sranje, pišanje), emocionalna blokada: ne razmišljaš o obitelji.
Samo te puca na firmu.
Eto, svi problemi riješeni s već postojećom drozom. Samo je treba malo nijansirati. :zubo:
blaze

Post 09 Sep 2013, 06:50

Tea Tree » wrote:Sjećam se da je gradonačelnik New Yorka namjeravao uvesti zabranu pušenja i na terasama kafića, u parkovima itd. jer se dim širi u zrak i zagađuje. :D Ne znam je li uspio u tome.
lako moguće. ne znam za ny, ali znam za toronto. ne moze se pušiti, naravno, u stanu, odmah se aktivira senzor, izbace te van. ne može se pušiti ni vani :cerek:
na terasama kafića samo ako nemaju ni tendu, i ako ti se na nju ne sjedne obitelj s djecom. i tako je jedna nikotinska ovisnica ostavila cigarete jer joj se nije dalo smrzavati na -20 u nekom polju
međutim, zanimljivo je da je i alkohol ne samo skup, nego se i pivo prodaje u specijaliziranim trgovinama sa žesticom, nema ni kapi u običnim dućanima, a opet svi piju
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Bara huda

Post 09 Sep 2013, 09:09

Karl Jozef wrote:Koliko znam, pokušao je uvesti i zabranu prodaje pića sa šećerom, mislim one njihove kave, veće od određene količine zbog debljine... :D
To mu definitivno nije proslo, barem sudeci po broju ljudi koji hodaju sa litrenim casama necega u ruci. To je meni cudno, em si u guzvi, em imas stvari za nosit, dijete, kolica, sto vec i onda si jednu ruku okupiraju picem. :ne zna:
Tea Tree » wrote:Sjećam se da je gradonačelnik New Yorka namjeravao uvesti zabranu pušenja i na terasama kafića, u parkovima itd. jer se dim širi u zrak i zagađuje. :D Ne znam je li uspio u tome.
.
U NY je zabranjeno pusenje na terasi kafica, no smije se pusiti uz ogradu ali na ulicnoj strani.
Piti se ne smije na ulicnoj strani, smije na terasi.
Pa onda narucis pivo, malo popijes, odes na vanjsku stranu, pusis, divanis s ekipom preko ograde, vratis se, pijes, opet proseces pusit na dugu stranu i tako dok ti se da. :D
Nije tako u svim am drzavama, u nekima je dozvoljeno pusenje na terasi.

Kanada je strozija, tamo se ne smije pusiti skoro nigdje, propisana je udaljenost od ulaznih vrata u neku zgradu ili hotel gdje je zabranjeno pusiti iako je otvorena ulica.
Meni je to ok iako sam pusac, nadjes neki skroviti cosak di te nitko ne vidi i malo se odmoris u miru.
Pješčana

Post 09 Sep 2013, 09:13

moram reći da se neke stvari ipak mijenjaju. sjećate se kako se kod nas prije pušilo u autobusima? u školi, u zbornici?
Bara huda

Post 09 Sep 2013, 09:16

Pješčana » wrote:moram reći da se neke stvari ipak mijenjaju. sjećate se kako se kod nas prije pušilo u autobusima? u školi, u zbornici?
Pih, cekaonice u domovima zdravlja i bolnicama bile su pusionice. :D
Beau

Post 09 Sep 2013, 09:19

ajme kako je nekad bilo lijepo vozit se vlakom u pušačkim vagonima :love:

slažem se da nepušačima treba omogućiti da se u svakom trenutku mogu odvojiti od pušača, ali ovo o čemu se ovjde priča je uklanjanje pušača samih po sebi, a ne zaštita nepušača :flop:

meni ni najmanje ne smeta što se o mom trošku liječe alkići, narkomani, Žak Houdek.
a pušači debelo plaćaju državi svoj nezdrav način života :ne zna:
Pješčana

Post 09 Sep 2013, 09:31

nisam zdravstveni naci.
ali :D
kardiovaskularne bolesti su valjda na vrhu popisa bolesti koje odnose živote i/ili uzrokuju bolovanja i dugotrajna liječenja.
ja bih rado te ljude naučila kako da sami love ribu, umjesto da im pečem ribe svaki dan i donosim na stol.
ja bih rado da mojih 13% od plaće odlazi na, ne znam, bolje plaće medicinskim sestrama pa da bolje rade, na istraživanja lijekova, na proširenu listu lijekova koje HZZO pokriva.
nije mi svejedno jel netko bolestan, na teretu države zato jer ima takve gene, ili se zajebavao zadnjih 30 godina pa je došla maca.
to jest, nije mi svejedno ako je takvih brdo, a sve te se liječi od mojih novaca.
ako ti se lijepo objasni da ta i ta hrana i to i to pušenje i alkohol uzrokuje takav razvoj situacije, ti to ignoriraš, i onda bude pičvajz, onda ne bih da svi prebace odgovornost na moju plaću i da se time liječe ignoranti.
Beau

Post 09 Sep 2013, 09:39

Pješčana » wrote:nisam zdravstveni naci.
ali :D
kardiovaskularne bolesti su valjda na vrhu popisa bolesti koje odnose živote i/ili uzrokuju bolovanja i dugotrajna liječenja.
ja bih rado te ljude naučila kako da sami love ribu, umjesto da im pečem ribe svaki dan i donosim na stol.
ja bih rado da mojih 13% od plaće odlazi na, ne znam, bolje plaće medicinskim sestrama pa da bolje rade, na istraživanja lijekova, na proširenu listu lijekova koje HZZO pokriva.
nije mi svejedno jel netko bolestan, na teretu države zato jer ima takve gene, ili se zajebavao zadnjih 30 godina pa je došla maca.
to jest, nije mi svejedno ako je takvih brdo, a sve te se liječi od mojih novaca.
ako ti se lijepo objasni da ta i ta hrana i to i to pušenje i alkohol uzrokuje takav razvoj situacije, ti to ignoriraš, i onda bude pičvajz, onda ne bih da svi prebace odgovornost na moju plaću i da se time liječe ignoranti.
ne znam, pješčana, nikome nije svejedno kakvo nam je društvo i kvaliteta života. to se podrazumijeva.
ali neki načini 'poboljšavanja' dijela tog društav su jednostavno rigorozni i po meni nehumani. kod nas još uvijek nisu, ali se priželjkuje i huška.
evo meni ne ide u glavu da netko podržava inicijativu da se pušače ne smije zapošljavati :ne zna:
onaj tko mi to proda pod brigu za društvo, ja mu ne vjerujem jednostavno :ne zna:

ajmo na svaki prehrambeni artikl koji nije zdrav lijepiti naljepnice 'UBIJA' 'ŠTETI' itd.
pa jebemti svak bi svakom gledao u tanjur i upirao prstom, pa se žalio zašto ja plaćam više od njega. prehisterično.
i to za mene ne bi bila slika idealnog svijeta. baš suprotno.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 09 Sep 2013, 09:43

Eto, ni ja nisam zdravstveni naci, ali htio bih da mojih 13% odlazi samo za one s kvocijentom inteligencije 148 i višim.
I zalažem se za eutanaziju svih onih ispod 148. Tako bismo ostvarili efikasnije društvo.

Čitam i ne mogu vjerovati - ljudi su postali poslušne ovce koje dobrovoljno odlaze na klanje. Vrli novi svijet.
  • Information